Kvalifikace VC Brazílie Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace Velké ceny Brazílie

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

Sobota 11.11.2017, 17:00 • Trať: Interlagos, Sao Paulo, Brazílie • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 17 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu, během kterého uvidíme rozlučku Felipeho Massy s brazilským publikem. Mějte se fajn a hezký sobotní večer. (18:33:07)
     
    Zklamáním je vystoupení novopečeného čtyřnásobného mistra světa Lewise Hamiltona, který v první části kvalifikace dostal smyk, narazil do bariéry a byl nucen předčasně odstoupit. Do závodu tak odstartuje až z chvostu startovního pole, ale pro fanoušky to může být zajímavá podívaná, protože pravděpodobně budeme znovu svědky stíhací jízdy. Kvůli jeho nehodě byla kvalifikace na pár minut přerušena. Dobrý výsledek zajel Fernando Alonso, který se postaví do třetí řady.
     
    Máme za sebou kvalifikaci na předposlední závod letošní sezony v Brazílii. V posledním pokusu získal pole position Valtteri Bottas z Mercedesu, který ovládl kvalifikaci potřetí v kariéře. Druhý Sebastian Vettel z Ferrari zaostal o 38 tisícin sekundy. Druhá řada patří Kimimu Räikkönenovi a Maxi Verstappenovi. Miláček domácího publika Felipe Massa se prokousal až do třetí části kvalifikace, kde skončil desátý. Vzhledem k tomu, že Daniel Ricciardo dostane penalizaci za výměnu pohonné jednotky, posune se Massa o něco dopředu.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Brazílie: 1. Bottas (Mercedes), 2. Vettel (Ferrari), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Ricciardo (Red Bull), 6. Pérez (Force India), 7. Alonso (McLaren), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Sainz (Renault), 10. Massa (Williams), 11. Ocon (Force India), 12. Grosjean (Haas), 13. Vandoorne (McLaren), 14. Magnussen (Haas), 15. Hartley (Toro Rosso), 16. Wehrlein (Sauber), 17. Gasly (Toro Rosso), 18. Stroll (Williams), 19. Ericsson (Sauber), 20. Hamilton (Mercedes).
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    VALTTERI BOTTAS v posledním kole překonal Sebastiana Vettela o 38 tisícin sekundy a získává třetí pole position v kariéře. Třetí dojel Kimi Räikkönen se ztrátou 216 tisícin a čtvrtý skončil Max Verstappen! Bottas navíc zaznamenal nový rekord na okruhu Interlagos!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:20
    Piloti najíždí do svých posledních měřených pokusů, finále kvalifikace na Grand Prix Brazílie je tady!
     
    1:10
    Okruh Interlagos tak může dostát svému jménu, což by nebylo poprvé, kdy se Velká cena Brazílie odjela na "jezeru".
     
    2:14
    Konečné začne boj o pole position. Boxy postupně opouští Vettel, Ricciardo, Räikkönen a Verstappen. Aktuální informace hovoří o tom, že by mělo začít pršet ještě víc.
     
    3:05
    Na dráhu se stále nikomu nechce, a tak se musí fanoušci na tribunách zabavit po svém. Brazilci to ale bez problémů dokážou, což známe například z fotbalu.
     
    4:10
    Velkým překvapením je ale také odstoupení Lewise Hamiltona už v první části kvalifikace. Nad Interlagosem začíná lehce pršet, a tak poslední minuty kvalifikace mohou být ještě zajímavé.
     
    5:31
    Všichni jezdci zajeli do boxů a na trati tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří. Boj o pole position se strhne mezi Vettelem, Bottasem, Räikkönenem, Verstappenem a Ricciardem. Kdokoliv jiný by se ocitl na prvním místě, bylo by to velké překvapení.
     
    6:54
    Felipe Massa jede poslední kvalifikaci před domácím publikem, což znamená, že se bude chtít rozloučit s fanoušky tím nejlepším možným způsobem. Před malou chvílí ale málem dostal smyk a měl co dělat, aby svůj vůz ukočíroval.
     
    7:40
    Valtteri Bottas odbočil do boxů. Carlos Sainz a Felipe Massa jsou zatím bez měřeného času ve třetím kvalifikačním dějství. Do boxů zamířil rovněž Max Verstappen.
     
    8:27
    Max Verstappen neporazil Valtteri Bottase, ale to se povedlo Sebastianu Vettelovi, který nadělil Bottasovi 82 tisícin sekundy. Räikkönen byl pomalejší o čtyři desetiny.
     
    9:01
    Valtteri Bottas zajel čas 1:08.442 a zařadil se logicky na první místo. Jak odpoví Vettel, Räikkönen, Verstappen a Ricciardo?
     
    10:05
    Postupně všichni piloti míří na trať. Kromě Carlose Sainze a Felipeho Massy, kteří stále zůstávají v garáži. Pokud by dnes Felipe Massa zvítězil, stal by se nejúspěšnějším jezdcem v kvalifikaci na brazilskou Grand Prix.
     
    11:54
    Valtteri Bottas jako první ve třetí části vyrazil na trať. Mezi nejúspěšnější jezdce v kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie se řadí Ayrton Senna, Mika Häkkinen, Felipe Massa a Rubens Barrichello, kteří získali třikrát pole position na Interlagosu.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Do třetí části kvalifikace nepostupují Ocon, Grosjean, Vandoorne, Magnussen, Hartley.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:32
    Sebastian Vettel poráží Valtteriho Bottase, neboť zajel čas 1:08.494. Vettel jde na první místo, Bottas je druhý.
     
    1:58
    Brendon Hartley se už poněkolikáté vrátil do boxů. To vypadá na nějaké technické problémy. Hartley navíc inkasuje penalizaci za výměnu pohonné jednotky.
     
    2:28
    Felipe Massa má dobře nakročeno k postupu mezi desítku nejrychlejších. Brazilec je aktuálně šestý se ztrátou sedmi desetin sekundy na lídra Valtterího Bottase.
     
    3:12
    Za současné konstelace by do třetí části kvalifikace nepostoupili Grosjean, Vandoorne, Hülkenberg, Magnussen a Hartley.
     
    4:34
    Esteban Ocon, kterému patří desátá příčka a je tak na hraně postupu, vyjel na okruh. To je ale spolu s Hartleym jediný pilot, který se odvážil vrátit se na bojiště.
     
    5:40
    Hecnout situaci se snaží Brendon Hartley, jenž jako první opustil boxovou uličku. Za ním se ale jezdci zrovna dvakrát nehrnou a ještě zůstávají u mechaniků.
     
    6:13
    Všichni piloti souběžně míří do boxů, aby načerpali síly do zbytku druhé části kvalifikace. Na trati tak panuje naprostý klid.
     
    7:49
    Brendon Hartley jako poslední ze všech závodníků vyráží do jámy lvové. Pokud by se tomuto novozélandskému pilotovi povedlo postoupit, byla by to menší senzace.
     
    8:37
    Vypadá to, že důvod zastavení Maxe Verstappena těsně před garáží je skutečnost, že si nevšiml signalizace pro vážení. To by byl ale velký problém pro tohoto nadějného pilota.
     
    9:27
    Na čele průběžného pořadí je již zmíněný Valtteri Bottas, druhý Sebastian Vettel ztratil 112 tisícin a třetí Kimi Räikkönen 215 tisícin sekundy.
     
    10:02
    Max Verstappen zastavil těsně před vjezdem do garáže, kam jej budou muset dotlačit až členové týmu. Těžko říci, proč se tam Holanďan doslova zasekl.
     
    11:05
    Všichni jezdci kromě Brendona Hartleyho jsou již na trati. Jediný Daniel Ricciardo nazul měkkou sadu pneumatik, všichni ostatní krouží na super-měkké směsi gum.
     
    12:10
    Valtteri Bottas projel cílem v čase 1:08.901, což je nový rekord okruhu Interlagos. Mezitím Sebastian Vettel potvrdil v týmové vysílačce lehký déšť.
     
    12:48
    Nyní opouští mechaniky Felipe Massa, který bude bojovat o postup do třetí části kvalifikace. Na dráhu se naopak nehrnou Grosjean, Magnussen a Hartley.
     
    13:46
    Lewis Hamilton právě přišel mezi novináře, kterým teď líčí, co že se to na trati stalo a proč musel odstoupit. Podle aktuálních informací začínají padat dešťové kapky.
     
    14:51
    Jako první vyjeli do druhé fáze kvalifikace Valtteri Bottas a Esteban Ocon. Zato Felipe Massa, který potěšil brazilské obecenstvo čtvrtým místem, zatím zůstává u mechaniků.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Pascal Wehrlein, Pierre Gasly, Lance Stroll, Marcus Ericsson, Lewis Hamilton.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola. Brazilec Felipe Massa se vyšvihl až na čtvrté místo, což místní publikum jistě kvituje!
     
    1:24
    Pětice Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Max Verstappen a Daniel Ricciardo se ve zbytku první části kvalifikace na trati už neobjeví. Mají, jak se říká, nahráno a jejich výsledky jim v pohodě stačí k postupu.
     
    2:04
    Lance Stroll opouští své mechaniky a má před sebou asi dva pokusy, aby se dostal mezi postupující. Nechme se překvapit, zda to mladý Kanaďan zvládne. Zatím je až poslední s téměř dvousekundovou ztrátou na lídra Kimiho Räikkönena.
     
    3:01
    Romain Grosejan se vyhoupl na sedmé místo a na poslední postupové odsunul Pierra Gaslyho. Ten bude mít ještě hodně práce, aby se jej týkala také druhá část kvalifikace na Velkou cenu Brazílie.
     
    4:21
    Domácí závodník Felipe Massa se zatím nachází na 10. místě a i on je momentálně v boxech. Pilot Williamsu se bude chtít rozloučit s brazilským publikem co nejlepším výsledkem.
     
    5:10
    Do garáže je teď zatlačen Lance Stroll, který je až osmnáctý. Místo "flákání se" v boxech by ale měl Stroll spíš závodit, aby měl dost času na to vybojovat si účast v dalším kvalifikačním segmentu.
     
    6:15
    Kimi Räikkönen dostal do týmové vysílačky informaci, že se má zastavit v boxech. Mechanikům se po něm asi začíná stýskat, ale pakliže Iceman skutečně zastaví, pravděpodobně tím přijde o vedoucí pozici.
     
    7:27
    Do čela se mezitím probil Kimi Räikkönen časem 1:09.405, druhému Bottasovi nadělil pouze 47 tisícin sekundy a třetímu Vettelovi 391 tisícin. Následuje duo Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo, kteří ztrácí čtyři desetiny sekundy.
     
    8:19
    Carlos Sainz odbočil do boxové uličky a je mechaniky zatlačován do garáže. Španěl je momentálně devátý, jeho týmový kolega Nico Hülkenberg až dvanáctý. Nicméně oběma zatím jejich výkony stačí na postup.
     
    9:01
    Zajímavostí je, že pouze Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen mají nazuté měkké pneumatiky, zatímco všichni ostatní piloti krouží na super-měkkých gumách.
     
    10:14
    Za současné konstelace by do další fáze kvalifikace nepršli Wehrlein, Ericsson, Hartley, Stroll a pochopitelně Hamilton, který poslal svůj vůz do bariéry a z kvalifikace odstoupil.
     
    11:02
    Lance Stroll vyrazil na trať a bude bojovat o postup do druhé části kvalifikace. Mechanici tak stihli vyřešit problém s pohonnou jednotkou, nicméně Kanaďana zřejmě nemine penalizace.
     
    12:50
    Do čela průběžného pořadí se sice vyšvihl Nico Hülkenberg, ale vzhledem k tomu, že za ním jedou největší favorité, je jisté, že si roli lídra neužije moc dlouho.
     
    13:10
    Poslední domácí závod jede Felipe Massa. Brazilec totiž v předchozích dnech oznámil, že letošní sezona je pro něj poslední ve formuli 1. Konec kariéry v královně motorsportu oznámil již loni, kdy se velmi emotivně loučil s brazilským publikem, ale nakonec si svůj odchod rozmyslel a zalepil mezeru po Valtterim Bottasovi, který odešel do Mercedesu.
     
    14:26
    Kromě již zmíněných jezdců jsou na dráze také Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen. Oproti původním předpokladům se zdá, že se Lance Stroll v kvalifikaci objeví, protože navlékl kombinézu, nasadil na hlavu helmu a zaujal místo v monopostu.
     
    15:52
    Na konci boxové uličky se rozsvítilo zelené světlo a jako první se na trať vrátil Nico Hülkenberg. Za ním krouží Brendon Hartley, Carlos Sainz a Valtteri Bottas.
     
    15:52
    Traťoví maršálové s pomocí jeřábu odklízí monopost Lewise Hamiltona, který dorazil do boxů v medical caru. Čtyřnásobný mistr světa bude muset podstoupit povinné vyšetření v dějišti závodu, aby všichni zainteresovaní získali jistotu, že je Brit zcela v pořádku. Hamilton skončil v první části kvalifikace poprvé od Velké ceny Belgie 2016.
     
    15:52
    Lewis Hamilton dostal smyk, přičemž nedokázal zkrotit svůj vůz a naboural do bariéry. Hamilton je naštěstí v pořádku a opouští kokpit po svých. Ředitelství závodu vyvěsilo červené vlajky a první část kvalifikace je přerušena!
     
    16:38
    Kdo naopak zůstává v garáži, je Lance Stroll. Kanaďan možná do kvalifikace ani nevyjede, protože mu ve třetím tréninku selhala pohonná jednotka a mechanici tak budou mít ještě plné ruce práce, aby dali auto do pořádku před začátkem zítřejšího závodu.
     
    17:50
    Na trať jako první vyrazila trojice Pascal Wehrlein, Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Mercedes ovládl všechny tři tréninky a je tak největším favoritem na triumf v kvalifikaci.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl na Interlagosu nejrychlejší novopečený čtyřnásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu, který zajel čas 1:09.202. Jeho týmový kolega Valtteri Bottas ztratil 127 tisícin sekundy a třetí Kimi Räikkönen nabral větší manko, které činilo půl sekundy. Brendonu Hartleymu odešel motor a ředitelství závodu aktivovalo režim virtuálního safety caru. Sebastian Vettel dostal v deváté zatáčce smyk, ale vše se nakonec obešlo bez nehody.


    Také druhý trénink si podmanil Mercedes. Nejlepší čas znovu zajel nejúspěšnější britský závodník v dějinách formule 1 Lewis Hamilton (1:09.515), druhému Valtterimu Bottasovi nadělil jenom 48 tisícin sekundy. Třetí Daniel Ricciardo zaostal o 228 tisícin. Hodiny dostal Stoffel Vandoorne a Fernanda Alonsa zradily technické problémy na jeho vozu. Marcus Ericsson měl také o zábavu postaráno, protože dostal smyk a opřel monopost o bariéru.


    Třetí trénink byl opět v režii Mercedesu. Tentokrát si ale první místo pohlídal Valtteri Bottas časem 1:09.281, druhého Lewise Hamiltona nechal za sebou o pouhé tři tisíciny sekundy. Třetí Kimi Räikkönen ztratil 45 tisícin. Lanci Strollovi selhala pohonná jednotka a pravděpodobně jej nemine penalizace. Max Verstappen dostal smyk, ale dokázal svůj monopost ukočírovat.

     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na předposlední 19. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Brazílie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 17:00.

    Michal Šandor

    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Brazílie:
    1. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:08.322


    2. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:08.360


    3. Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:08.538


    4. Max Verstappen (Red Bull) 1:08.925


    5. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1:09.330


    6. Sergio Pérez (Force India) 1:09.598


    7. Fernando Alonso (McLaren) 1:09.617


    8. Nico Hülkenberg (Renault) 1:09.703


    9. Carlos Sainz (Renault) 1:09.805


    10. Felipe Massa (Williams) 1:09.841


    11. Esteban Ocon (Force India) 1:09.830


    12. Romain Grosjean (Haas) 1:09.879


    13. Stoffel Vandoorne (McLaren) 1:10.116


    14. Kevin Magnussen (Haas) 1:10.154


    15. Brendon Hartley (Toro Rosso) - ve druhé části kvalifikace nezajel žádný měřený čas


    16. Pascal Wehrlein (Sauber) 1:10.678


    17. Pierre Gasly (Toro Rosso) 1:10.686


    18. Lance Stroll (Williams) 1:10.776


    19. Marcus Ericsson (Sauber) 1:10.875


    20. Lewis Hamilton (Mercedes) - v první části kvalifikace nezajel žádný měřený čas

    thejrc.org