Villarreal – Maccabi Tel Aviv 0:1 (kon.) | Slavia – Astana 0:1 (kon.) | Dynamo Kyjev – Partizan Bělehrad 4:1 (kon.)
Young Boys – Skënderbeu 2:1 (kon.) | Hoffenheim – Ludogorec 1:1 (kon.) | Başakşehir – Braga 2:1 (kon.)
Austria – AEK Atény 0:0 (kon.) | Rijeka – AC Milán 2:0 (kon.) | Atalanta BC – Lyon 1:0 (kon.)
Apollon Limassol – Everton 0:3 (kon.) | Zlín – Lok. Moskva 0:2 (kon.) | Kodaň – Šeriff Tiraspol 2:0 (kon.)
Beer Ševa – Plzeň 0:2 (kon.) | FCSB – Lugano 1:2 (kon.) | CZ Bělehrad – Kolín nad Rýnem 1:0 (kon.)
Arsenal – BATE 6:0 (kon.) | Marseille – Salzburg 0:0 (kon.) | Guimarães – Konyaspor 1:1 (kon.)
Zorja Luhansk – Ath. Bilbao 0:2 (kon.) | Hertha – Östersunds FK 1:1 (kon.) | Waregem – Lazio 3:2 (kon.)
Arnhem – Nice 1:0 (kon.) | Vardar – Rosenborg 1:1 (kon.) | Real Sociedad – Zenit 1:3 (kon.)
konec
Apollon Limassol FC
0:3 (0:2)
Everton FC
Čtvrtek 07.12.2017, 19:00Evropská liga • Skupina E
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Příjemný čtvrteční večer! Dnešním dnem vyvrcholí základní skupiny druhé nejprestižnější klubové soutěže, v rámci čehož čeká poslední zápasy týmy Apollonu Limassol a anglického Evertonu. Obě mužstva již nemají šanci na postup do vyřazovacích bojů, a proto se jistě můžeme těšit na pohledný a uvolněný fotbal.
     
    Kyperský Apollon Limassol může být se svojí pozicí v lize spokojen, z páté pozice nemá velkou ztrátu na čelo a navíc má o odehraný zápas méně než jeho největší soupeři. S působením v Evropské lize to již tak není. Po pěti zápasech Limassol má na kontě tři remízy a dvě porážky, bez jediné výhry již nemá naději na postup. Poctou pro kyperský tým může být fakt, že dokázal již remizovat se všemi třemi soupeři ve skupině, nyní však cílí na úvodní vítězství.
     
    Evertonu letošní sezóna prostě nevychází a konec v Evropské lize pro něj může být vysvobozením. Boj o záchranu v Premier League je ještě podpořen pouhým jediným získaným bodem v základní skupině, právě díky remíze s Apollonem Limassol. Patnáct inkasovaných branek za pět zápasů na pohodě nepřidá. Dočká se Everton první výhry nyní na Kypru?
     
    První vzájemné utkání v základní skupině:

    Everton FC – Apollon Limassol FC 2:2 (1:1)

    Branky:
    22. Rooney, 66. Vlašić (G. Sigurdsson) – 12. Sardinero (Maglica), 88. Yuste (Pedro)

    Everton FC: Pickford – Kenny, Holgate, A. Williams, Baines – Gueye (47. Vlašić), Schneiderlin, Davies (67. Klaassen) – G. Sigurdsson – Sandro Ramírez (67. Calvert-Lewin), Rooney.

    Apollon Limassol FC: Vale – Pedro, Yuste, Roberge, Vasiliou (83. Zelaya) – Allan, Sachetti (77. Ribeiro Santana), dos Santos Saldanha – Jakoliš (61. Schembri), Maglica, Sardinero.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Apollon Limassol FC: Kissas – Pedro, Pitian, Roberge, Ribeiro Santana – Allan, Sachetti – N. Martínez – Sardinero, Schembri, Papoulis (C).
    Náhradníci: Vale – Zelaya, Stylianou, Yuste, Pittas, Vasiliou, Jakoliš.

    Everton FC: Robles – Baningime, Feeney, Bešić, Charsley – Vlašić, Klaassen, Schneiderlin, Lookman – Mirallas – Hornby.

    Rozhodčí: Delferiere – De Neve, Monteny (všichni Belgie).
     
    V sestavě Evertonu je řada hráčů, kteří nemají s evropskými poháry mnoho zkušeností, na střídačce dokonce nenajdeme nikoho se startem v letošním ročníku Evropské ligy. Uvidíme, jak si s touto situací Apollon poradí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zatím je to právě Everton, který se drží na míči a pokouší se dostat na dostřel kyperské branky.
     
    2
    Schneiderlin chytrým pasem vyslal na pravou stranu Vlašiče, tomu se však balon na hrací ploše udržet nepodařilo. Domácí tak budou vhazovat.
     
    3
    Pro změnu jsme sledovali kombinaci Limassolu, která ztroskotala na nepřesnosti kousek od pokutového území. Oba brankáři zatím naprosto bez práce.
     
    4
    Ani jeden z týmů se zatím nemůže dostat přes pozorně bránící obrany. Vzhledem k tomu, že nikomu již o postup nejde, věřím, že se dočkáme aktivnější hry dopředu.
     
    5
    V pokutovém území Apollonu byl hodně ostře poslán k zemi hostující Hornby, který se hlasitě dožádal odpískání pokutového kopu. Belgický sudí ale pouze zakroutil hlavou a nechal balon zamířit do zámezí.
     
    6
    Tak přece jen jsme byli svědky úvodní zajímavější příležitosti! Kapitán Apollon Papoulis dostal v přečíslení balon na hranici pokutového území, mířil na zadní tyč, ale k jeho smůle branku Roblese zhruba o metr přestřelil.
     
    7
    Schembri si při postupu směrem do vápna řekl o faul, také v tomto případě zůstala píšťalka sudího němá. Míč pošle do hry výkopem ze země brankář Evertonu Robles.
     
    8
    Trochu zmatků v rozehrávce Apollonu vyřešila hlavička Pitiana směrem k brankáři. Rázem jsou domácí znovu nasměrováni vstříc k šestnáctce britského klubu.
     
    9
    V deváté minutě utkání jsme se dočkali první stoprocentní příležitosti! Lookman dostal pěknou přihrávku za obranu kyperského soka, chytře balon zasekl a na hranici malého vápna se dostal až sám před brankáře! Kissas však velmi rychle vyběhl, zmenšil úhel a následně fantastickým zákrokem sebral Lookmanovi tutovku!
    9.
     
    10
    Deset minuty hry je za námi, směrem do ofenzívy jsou zatím daleko více nebezpečnější hráči z ostrovů.
     
    11
    Mladí Henry Charsley předvedl skvělou technickou ránu zpoza pokutového území, brankář Kissas musel vytáhnout další skvělý zákrok, kterým vytáhl balon na rohový kop!
     
    12
    Následný centr Mirallase si obrana Apollonu pohlídala.
     
    13
    Po zbytečném zákroku se hlavičkáři Evertonu opět vrací do šestnáctky kyperského týmu, hosté zatím na hřišti soupeře diktují tempo a snaží se o otevření střeleckého účtu.
     
    14
    Další útočná akce Evertonu vyšuměla do země nikoho, Apollon se ale balonu zbavil pouze za cenu odkopu až k Roblesovi.
     
    15
    K ohrožení hostující branky se přece jen Limassol nyní dostal, nepřesné zakončení Jandera ale brankáře Roblese vystrašit nedokázalo.
     
    16
    Vlašič dostal balon do běhu na pravou stranu. Poprvé se ještě rozhodl míč zaseknout, napodruhé vybojoval pro Everton alespoň roh.
     
    17
    Hostující Charsley tentokrát hlavou odvrátil balon pouze na nohu Sachettiho, který z voleje zkusil štěstí. Střela to nebyla vůbec špatná a donutila Roblese jít na zem. Brankář Evertonu ale s klidem udržel balon před brankovou čarou.
     
    18
    Miska vah se pro změnu převážila na stranu Apollonu, který působí v posledních minutách živějším dojmem.
     
    19
    Charsley nyní hodně nevybíravě zajel do Sardinera a mohl být rád, že se to obešlo bez žlutého napomenutí. Domácí pokračují v kombinaci na útočné polovině.
     
    20
    Vlašič vyzkoušel štěstí z pravé strany, prudkou ránu ale opřel pouze o Pitiana, který následně odkopl míč co nejdále od branky Kissase.
    21. Ademola LOOKMAN - 0:1
     
    21
    Everton právě vstřelil branku!
    Vzápětí se již hráči z ostrovů radují! ADEMOLA LOOKMAN svoji druhou velkou brankovou příležitost v zápase využil a poslal Everton do vedení! Takřka centrem z nulového úhlu ho našel na zadní tyči Vlašič a hostující záložník prudkou hlavičkou prostřelil Kissase – 0:1!
     
    23
    Everton i nadále pokračuje v aktivitě, naopak domácí po inkasované brance ztratili nit.
     
    24
    Mladíci Evertonu jsou zatím hodně aktivní, do další střelecké pozice se dostal na hrotu hrající Hornby. Svoji střelou ale trefil pouze bránícího Pitiana.
     
    25
    Hosté s míčem postupovali po pravé směrem k pokutovému území Apollonu, jejich akce ale ztroskotala na nepřesné finální přihrávce.
     
    26
    Vstřelený gól Lookmana znamenal pro Everton první branku vstřelenou na hřišti soupeřů v letošním ročníku Evropské ligy. Dokáží daný zápas dotáhnout do vítězného konce?
     
    27
    Everton právě vstřelil branku!
    A je tu druhá radost fanoušků Evertonu, kterých se na Kypru sešel dostatek! Hrdinou utkání je zatím především ADEMOLA LOOKMAN, který tentokrát ukázal kvalitu své pravačky, když natáhl kousek za pokutovým územím a ostrou ranou nedal Kissasovi šanci zareagovat – 0:2!
    27. Ademola LOOKMAN - 0:2
     
    29
    Z utkání se začíná stávat parádní ofenzivní podívaná! Hráči Evertonu si nyní ve vlastním pokutovém území velmi nerozuměli, s přispěním štěstí se balon dostal až k Adriánovi Sardinerovi, který prudkou střelou na bližší tyč poprvé v utkání výrazně protáhl Roblese!
     
    30
    Půlhodina hry je za námi, k premiérovému vítězství v základní skupině má mnohem blíže Everton. A to především díky Ademolovi Lookmanovi.
     
    31
    Papoulis se v pokutovém území poroučel k zemi až příliš okatě a nemohl se divit, že se penalta na něj nepískala.
     
    32
    Apollon se za žádnou cenu nevzdává a nyní byl blízko kontaktnímu gólu! Schmebri šikovně postrčil balon na Papoulise, který z hranice velkého vápna donutil Roblese k dalšímu skvělému zákroku! Gólman Evertonu ale balon viděl a vytáhl ho na roh!
     
    33
    Po rohu byl sám před brankářem hostujícího týmu pro změnu Sardinero, trestuhodně ale svoji šanci napálil právě přímo do náruče Roblese.
     
    34
    Domácí celek je v posledních minutách směrem do ofenzívy hodně vidět a je vidět, že ani při dvoubrankové ztrátě tento zápas nezabalil. Před Evertonem je ještě velký kus práce.
     
    35
    Na Kypru sledujeme opravdu parádní útočné představení! Šanci navýšit náskok Evertonu měl pro změnu Kevin Mirallas, který zakončil svůj postup středem hřiště střelou po zemi jen těsně vedle branky Apollonu Limassol!
    35.
     
    36
    Nyní svůj klid a techniku prokázal brankář Robles, který se nebál proti dvěma napadajícím protihráčům udělat kličku a odkop od své branky ještě pozdržet.
     
    37
    Hornby si při výskoku proti Janderovi pomohl rukama a útočnou akci Evertonu tím ukončil.
     
    38
    Baningime si pomohl rukama při zpracování Martíneze, čímž nabízí Apollonu zajímavou standardní situaci.
     
    39
    Domácí fanoušci si zakřičeli gól, ten ale není uznán! Na centr si ve vápně naskočil Papoulis, který tečoval balon přímo do sítě Evertonu! Kvůli ofsajdovému postavení ale branka kyperského týmu nemůže být uznána.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá posledních pět minut, závěrečné okamžiky se dějí pouze a jenom na obranné polovině Evertonu.
     
    41
    Řada sporných zákroků ze strany hostí nepřinesla potrestání, přesto se Apollon velmi rychle balonu znovu zmocnil.
     
    42
    Lob do šestnáctky Evertonu byl příliš dlouhý a doskákal až k Roblesovi. Ten s rozehrávkou rozhodně nespěchá.
     
    43
    Další útočná akce Limassolu končí poté, co se Sardinero sám vytlačit až za postranní čáru.
     
    44
    Kapitán Apollonu Papoulis se snaží zvrátit nepříznivý stav ze všech sil, zatím mu ale není přáno. Nyní se znovu dokázal přes dva protihráče prodrat až do pokutového území, kde ale zakončil prudkou ranou mimo tři tyče Roblesovy branky.
     
    45
    Na závěr prvního poločasu uvidíme rohový kop Evertonu.
     
    45
    Vzrušení před brankou Apollonu nepřišlo, Charsleymu byl totiž odpískán útočný faul.
     
    45
    Nastavovat se bude pouze jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Nastavená minutka již nic zajímavého nepřinesla, a tak byly týmy poslány do kabin. Mnohem větší spokojenost zajistě panuje na straně Evertonu, který se po dvou gólech Lookman přiblížil prvnímu vítězství v letošním ročníku Evropské ligy. I domácí ale ukázali, že evropské poháry nehrají náhodou a ve druhé půli se budou snažit o zvrácení nepříznivého stavu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    48
    Apollon i v úvodu druhého poločasu pokračuje v aktivitě, hráči soupeře naopak vyčkávají na vlastní polovině.
     
    49
    A rázem jsme viděli velkou šanci Limassolu, Allanovu ránu ale brankář Robles zneškodnil!
     
    50
    Vzápětí Martinez motal protihráče na pravé straně hřiště, centr do šestnáctky ale skončil pouze v rukavicích brankáře Roblese.
     
    51
    Další útok na branku Evertonu skončil v zámezí, což nemůže znamenat nic jiného než odkop Roblese ze země. Hosté se tak znovu dokázali ubránit.
     
    52
    Lookman si u lajny počínal nedovoleně proti Martínezovi, po faulu bude následovat volný přímý kop Apollonu.
     
    53
    Centr Martíneze odvrátila obranu Evertonu pouze na rohový kop.
     
    54
    Centr od rohového praporku opět ohrožení hostující branky nepřineslo, bez výrazného nebezpečí ale skončila i následná protiakce Evertonu.
     
    55
    Everton se v první desetiminutovce druhé půle vůbec k ničemu nedostal a v kompletně v jedenácti brání náskok na vlastní polovině. Uvidíme, zda je to to správné řešení.
     
    56
    Z ničeho nic si o dokonání čistého hattricku říkal na opačné straně Lookman, který se šikovně uvolnil v úniku jeden na jednoho a dostal se až před Kissase! Následnou ránu po zemi ale kyperský brankář vytáhl na rohový kop!
    56.
     
    57
    Centr od rohového praporku již v poklidu patří kyperským zadákům, kteří obratem rozjíždí další protiútok.
     
    58
    Zajímavě vyhlížející akci ukončil domácí kapitán Papoulis hodně nepřesným zakončením zpoza pokutového území.
     
    58
    Klaassen zahrál rukou na hranici pokutového území, rozhodčí odpískal, ale rozhodl se vytáhnout celou akci mimo šestnáctku! Místo penalty je tu standardka pro Limassol.
     
    59
    Domácí volný přímý kop takřka na hranici velkého vápna nevyužili, Joao Pedro napálil pouze dobře postavenou zeď.
     
    60
    Střídání v týmu Apollon Limassol FC: ze hřiště odchází André Schembri, přichází Emilio Zelaya.
    Střídání v týmu Apollon Limassol FC: ze hřiště odchází Adrián Sardinero, přichází Antonio Jakoliš.
     
    61
    Domácí kouč poslal do hry dvě čerstvé síly, což by mohlo značit, že se převaha kyperského celku ještě zvýší. Času na obrat je ještě dostatek.
     
    63
    Domácí Allan je přímo na hrací ploše ošetřován a zatím to nevypadá, že bude moci v utkání pokračovat. Uvidíme, zda ho kyperští lékaři dají do kupy.
     
    65
    Tlak Apollonu se v posledních minutách přece jen snížil, hosté se snaží tak rychle balonu nezbavovat. A nyní se dokonce dokázali usadit na obranné polovině soupeře.
     
    66
    Po výkopu Kissase se k míči dostal na útočné polovině Allan, který své zakončení nasměroval pouze do nohou bránícího Klaassena.
     
    68
    Smyčka Limassolu se začíná znovu utahovat, pro ostrý centr z pravé strany si neomylně došel brankář Robles.
     
    70
    Poté, co jsme v prvním poločase sledovali ofenzivní bitvu se šancemi na obou stranách, po pauze zatím na jakoukoliv příležitost čekáme.
     
    71
    Apollon zvládl přechod do útočné fáze bravurně, finální přihrávku na levou stranu na volného Zelayu ale postrádala přesnost. Následně se stadionem nesl pouze hluboký povzdech domácích příznivců.
     
    72
    Po krátké odmlce přišlo zase trochu vzruchu před brankou Kissase. Mirallas nejprve obranný val Limassolu neprostřelil, chvíli na to však Hornby již donutil domácího brankáře zasahovat. Kissas tentokrát obstál a udržel domácí celek stále ve hře!
    72.
     
    73
    Téměř po 73 minutách hry zde máme úvodní žlutou kartu, za zákrok u lajny byl potrestán hostující Baningime.
     
    74
    Po zákroku na Mirallase se strhla drobná potyčka, kterou ale rozhodčí hodně rychle rozdělili. Standardní situace v podání Evertonu nebezpečí v šestnáctce domácích neznamenala.
     
    75
    Střídání v týmu Apollon Limassol FC: ze hřiště odchází Nicolás Martínez, přichází Ioannis Pittas.
     
    76
    Na střelecké pokusy je to již 12:12, mnohem přesnější jsou ale fotbalisté z Evertonu, kteří mezi tři tyče nasměrovali osm střel.
     
    78
    Pitian se již nemohl dívat na nemohoucnost svého týmu v útočné fázi, a tak napřáhl z velké vzdálenosti. Míč ale skončil vysoko nad břevnem Roblesovy branky.
     
    79
    Žlutí se také na straně Apollonu, za zákrok na Vlašiče je potrestán Sachetti.
     
    80
    Začíná nám poslední desetiminutovka, Everton v poklidu drží na Kypru dvoubrankové vedení a kráčí za ziskem prvních a zároveň posledních tří bodů v tabulce Evropské ligy.
     
    82
    Střídání v týmu Everton FC: ze hřiště odchází Fraser Hornby, přichází Nathan Broadhead.
     
    84
    Limassol se snaží o závěrečný comeback, příliš času už mu mnoho nezbývá.
     
    85
    Papoulis pěkný individuální postup zakončil nepřesnou přihrávkou, Apollonu se směrem dopředu příliš nedaří.
     
    87
    Everton právě vstřelil branku!
    Tak to je definitivní pojistka na vítězství Evertonu! NIKOLA VLAŠIČ dostal přesnou přihrávku za obranu Apollonu a svůj postup zakončil přesně pod nohou padajícího Kissase – 0:3!
    87. Nikola VLAŠIĆ - 0:3
     
    88
    Střídání v týmu Everton FC: ze hřiště odchází Kevin Mirallas, přichází Anthony Gordon.
     
    90
    Rozběhla se poslední minuta řádné hrací doby, domácí se snaží alespoň o čestný zásah.
     
    90
    Belgický rozhodčí se k devadesáti minutách rozhodl přidat dvě navíc.
     
    90+1
    Střídání v týmu Everton FC: ze hřiště odchází Henry Charsley, přichází Alexander Denny.
     
    90+2
    Kissas – 6 zákroků.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Robles – 5 zákroků.
     
    Je konec! Everton na závěr základní skupiny Evropské ligy poráží Apollon Limassol hladce 3:0 a v tabulce se nakonec posunul na třetí pozici. Příjemný zbytek večera přeje Petr Dejnožka. (20:53:32)

    Petr Dejnožka

    Branky: 21. Lookman (Vlašić), 27. Lookman (Mirallas), 87. Vlašić

    Karty:   79. Sachetti (APN) – 73. Baningime (EVE)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 5:9. Střely mimo: 9:4. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:18.
    Apollon Limassol FC: Kissas – Pedro, Pitian, Roberge, Ribeiro Santana – Allan, Sachetti – N. Martínez (75. Pittas) – Sardinero (60. Jakoliš), Schembri (60. Zelaya), Papoulis (C).
    Náhradníci: Vale – Zelaya, Stylianou, Yuste, Pittas, Vasiliou, Jakoliš.

    Everton FC: Robles – Baningime, Feeney, Bešić, Charsley (90+1. Denny) – Vlašić, Klaassen, Schneiderlin, Lookman – Mirallas (88. Gordon) – Hornby (82. Broadhead).
    Náhradníci: Hewelt – Collins, Duke-McKenna, Broadhead, Lavery, Gordon, Denny.

    Rozhodčí: Delferiere – De Neve, Monteny (všichni Belgie)
    thejrc.org