konec
Tour Down Under 1.etapa

Víťaz: André Greipel (Lotto Soudal)

sk Úterý 16.01.2018, 01:00Cyklistika
     
    André Greipel potvrdil, že na austrálskych cestách sa mu mimoriadne darí. V rámci podujatia Tour Down Under vyhral už 17. etapové preteky, keď bol v samotnom závere rýchlejší než Caleb Ewan i Peter Sagan. Slovenského cyklistu nebolo počas celej etapy vidno a príliš mu nevyšiel ani špurt. Začal príliš neskoro, no každopádne si na konto pripisuje ďalšie umiestnenie na stupňoch víťazov. Na nepopulárnom štvrtom mieste opäť končí Elia Viviani, ktorý si dnes trúfal na víťazstvo. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem príjemný deň. (05:42:22)
    Záverečný špurt najlepšie zvládol André Greipel.

     
    CIEĽ
    Víťazom prvej etapy jubilejného 20. ročníka pretekov Tour Down Under sa stáva ANDRÉ GREIPEL z tímu Lotto Soudal! Špurt ako prvý rozbehol domáci Caleb Ewan, ale nastúpil až príliš skoro. Nemec sa za ním vyviezol a s prehľadom zvíťazil. Peter Sagan naopak začal špurtovať neskoro, a tak mu patrí tretia pozícia.
     
    1 km
    Máme pred sebou posledný kilometer. Vpredu sú všetci najväčší favoriti! Okrem toho sme videli aj nepríjemný pád jedného z pretekárov tímu FDJ. Ten po kontakte s cyklistom Astany doslova vletel do bariéry.
     
    2 km
    Ide do tuhého! Do konca zostáva už len 2000 metrov. Peter Sagan sa drží v dobrej pozícii, no všetko sa rozhodne až na cieľovej čiare. Slovenský cyklista sa snaží vyhliadnuť zadné koleso Andrého Greipela.
    Šance Sama Bennetta na víťazstvo prekazila spadnutá reťaz.

     
    4 km
    Tak toto je obrovská smola pre Sama Bennetta. Írskemu cyklistovi spadla reťaz tesne pred cieľom, výrazne stratil a do súboja o víťazstvo sa s určitosťou nezapojí. Bora-Hansgrohe tak v závere určite pôjde na Petra Sagana.
     
    6 km
    Andrému Greipelovi to trošku dlhšie trvalo, no predsa len sa dostáva do pozície. Vybral si zadné koleso Caleba Ewana, čo je pomerne logický ťah. Naopak, Peter Sagan je nalepený za Marcelom Siebergom, ktorý by mal rozbiehať špurt práve pre Greipela.
     
    8 km
    Pred pár sekundami bol William Clarke pohltený. Začíname tak prakticky odznova. Pomaly sa nám tvoria šprintérske vláčiky. Po pravej strane sa tlačí dopredu Sunweb, ktorého lídrom je Phil Bauhaus.
     
    10 km
    Do konca prvej etapy v rámci 20. ročníka pretekov Tour Down Under zostáva záverečných desať kilometrov. Situácia je zatiaľ pomerne neprehľadná, ale William Clarke sa stále drží na čele s drobným náskokom.
    William Clarke sa stále drží na prvej pozícii.

     
    13 km
    Pelotón onedlho bude mať Williama Clarkea na dohľad. Momentálne stráca už len jednu minútu, čo je komfortná pozícia do záverečných kilometrov pre najväčších favoritov.
     
    16 km
    Peter Sagan si bezpečne jazdí v pelotóne. Vo svojej blízkosti má hneď trojicu tímových kolegov, čo je veľmi dobrá správa. Naopak, patria okolo Caleba Ewana zatiaľ trochu zaostáva.
     
    19 km
    Na čele pelotónu je momentálne Talian Eros Capecchi. Snaží sa zmenšovať náskok vedúceho Austrálčana, no zatiaľ sa mu to príliš nedarí. V balíku nechýba ani Simon Gerrans – štvornásobný víťaz celkového poriadia pretekov Tour Down Under.
     
    22 km
    Náskok vedúceho pretekára sa prakticky nemení. William Clarke má k dispozícii takmer sto sekúnd, no aj podľa domácej réžie pelotón o čosi rýchlejšie smeruje do cieľa dnešnej etapy.
     
    25 km
    William Clarke sa nachádza už v poslednom okruhu dnešnej etapy. Na druhej strane, Juhoafričan Nicholas Dlamini je pohltený balíkom, no môže byť spokojný aspoň s tým, že dokázal vyhrať vrchársku prémiu.
     
    28 km
    Nicholas Dlamini z tímu Dimension Data nestačí tempu, ktoré nastolil jeho kolega z úniku William Clarke. Skúsený 32-ročný Austrálčan tak jazdí osamotene na čele dnešných pretekov s náskokom 1:35 minúty.
     
    31 km
    Bora-Hansgrohe sa pomaličky dostáva dopredu a na pár sekúnd sme mohli zahliadnuť aj Petra Sagana. Slovák odštartoval sezónu na kritériu Santos Tour Down Under a verme, že dokáže nadviazať na víťazný špurt proti Andrému Greipelovi.
     
    34 km
    Pretekári sú už viac než tri hodiny v sedle. Priemerná rýchlosť sa prehupla cez hranicu 35 km/h. Pelotón si skúsene kontroluje svoju stratu a niet pochýb o tom, že sa bude rozhodovať v záverečnom špurte.
     
    37 km
    Na čele pelotónu máme teraz pomerne pestré zastúpenie dresov. Dopredu sa tlačí už aj Lotto Soudal či Quick-Step Floors, ktorý sa pri neúčasti Marcela Kittela bude spoliehať na Eliu Vivianiho.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. André Greipel (Lotto Soudal)
    2. Caleb Ewan (Mitchelton-Scott)
    3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    4. Elia Viviani (Quick-Step Floors)
    5. Simone Consonni (UAE-Team Emirates)
    6. Phil Bauhaus (Sunweb)
    7. Nathan Haas (Kaťuša - Alpecin)
    8. Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale)
    9. Ramūnas Navardauskas (Bahrain Merida)
    10. Riccardo Minali (Astana).
    bahis siteleri