konec
Tour Down Under 2. etapa

Víťaz: Caleb Ewan (Mitchelton–Scott)

sk Středa 17.01.2018, 02:05Cyklistika
     
    Peter Sagan sa 102. víťazstva vo svojej kariére nedočkal. Tentokrát začal špurtovať až príliš skoro, čo dokonale využil Caleb Ewan z tímu Mitchelton–Scott. Celkovo skončil slovenský cyklista na štvrtom mieste, pretože okrem mladého Austrálčana sa pred neho dostali aj Daryl Impey s Jayom McCarthym. André Greipel sa tentokrát do špurtu nezapojil, a tak prichádza o oranžový dres určený lídra klasifikácie. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem príjemné vstávanie. (06:24:56)
    Víťazom dnešnej etapy sa stáva Caleb Ewan.

     
    CIEĽ
    Peter Sagan začal špurtovať približne 100 metrov pred páskou. Vyzeralo to veľmi nádejne, ale napokon mu tesne pred koncom akoby došli sily. Šikovne sa za ním vyviezol domáci CALEB EWAN a pripisuje si na konto etapový vavrín. Druhý skončil Daryl Impey a tretí Saganov tímový kolega a zároveň víťaz tejto etapy spred dvoch rokov Jay McCarthy.
     
    1 km
    Posledných tisíc metrov zostáva do prejazdu cieľovým priestorom. Dopredu sa tlačia pretekári tímu Lotto NL – Jumbo. Peter Sagan si vyhliadol zadné koleso Caleba Ewana. Zrejme sa tak dočkáme napínavého špurtu.
     
    2 km
    Po stúpaní prichádza krátky zjazd. Videli sme, že niektorí pretekári si dokonca trošku skracovali trať, keď neprešli kruhovým odjazdom tak, ako je to normálne.
     
    3 km
    Kaťuša – Alpecin má momentálne troch jazdcov na čele pretekov. Dopredu sa však dostávajú aj jazdci tímu BMC či Lotta NL – Jumbo. Peter Sagan je trošku stratený, no rozhodne by nemal chýbať v skupine, ktorá určuje tempo.
     
    5 km
    André Greipel predsa len nebude bojovať o víťazstvo v dnešnej etape. Napokon nezvládol udržať sa tempa hlavnej skupiny a do cieľa príde so stratou niekoľkých sekúnd, prípadne minút.
     
    6 km
    Cyklisti prekonávajú mierne stúpanie. Je však prekvapujúce, že sa nikto nepokúsil nastúpiť. Po pravej strane si robí svoj vláčik Sunweb a do čela sa prebojovali aj pretekári tímu Kaťuša – Alpecin. Ich tromfom je nepochybne Nathan Haas.
     
    8 km
    Pelotón je trošku natiahnutý, no všetci hlavní favoriti zostávajú vpredu. Zatiaľ to nevyzerá tak, že by mali mať šprintéri problémy a André Greipel dnes môže pokojne pridať druhý etapový vavrín za sebou.
     
    10 km
    Od cieľovej pásky delí pretekárov ešte desať kilometrov. Dopredu sa dostáva aj kompletný tím Quick-Step Floors, ktorý urobí všetko preto, aby sa Eliamu Vivianimu podarilo vylepšiť včerajšie štvrté miesto.
     
    12 km
    Priemerná rýchlosť pretekárov momentálne atakuje hranicu 45 km/h. Zoskupenie EF Education First – Drapac sa naďalej drží na čele pelotónu, no neviem či sa Williamovi Clarkovi podarí udržať virtuálne líderstvo.
     
    14 km
    Prešli ďalšie dva kilometre a v tejto chvíli je únik Jaimeho Castrilla z tímu Movistar minulosťou. Z ľavej strany vozovky sa snažia dostať dopredu pretekári nemeckého tímu Bora-Hansgrohe. Peter Sagan sa drží približne na 25. mieste.
     
    16 km
    Náskok vedúceho Španiela je už len 40 sekúnd. Stratu pelotónu sa momentálne snažia stiahnuť pretekári tímu EF Education First – Drapac, keďže virtuálnym lídrom pretekov je stále William Clarke.
     
    18 km
    Čelo pelotónu je teraz poriadne farebné. Dopredu sa snažia dostať aj tímy, ktoré sme dnes prakticky nevideli. Vpredu sú pretekári tímu AG2R La Mondiale alebo napríklad aj EF Education First – Drapac.
     
    20 km
    Máme pred sebou záverečných dvadsať kilometrov tohto závodu. Jaime Castrillo dnes robí Movistaru výbornú reklamu a do posledného okruhu vstupuje na prvom mieste s náskokom 76 sekúnd.
     
    23 km
    Steve Morabito si napokon sadol na bicykel a bude sa snažiť dokončiť dnešnú etapu. Je to skutočne obdivuhodné zo strany Švajčiara, no bude ho to určite poriadne bolieť. Spolu s ním by mal ísť aj Kanaďan Antoine Duchesne, ktorý sa pri ňom zastavil.
    Steve Morabito skončil na zemi a je už v opatere lekárov.

     
    25 km
    Smolné preteky pre tím FDJ pokračujú ďalej. Po včerajšom páde musel odstúpiť z Tour Down Under Daniel Hoelgaard a teraz skončil na zemi aj Steve Morabito. Vyzerá to zlé, drží sa za kľúčnu kosť a je jasné, že pre neho sa dnešná etapa skončí predčasne.
     
    27 km
    Vpredu je už aj najväčší favorit etapy – Peter Sagan. Slovenský cyklista má okolo seba viacerých tímových kolegov. Včera mu moc nepomohli a možno aj preto skončil rodák zo Žiliny na treťom mieste.
     
    30 km
    Tridsať kilometrov pred cieľom preberá iniciatívu do svojich nôh Yukiya Araširo z tímu Bahrain Merida. Podarilo sa mu náskok vedúceho Španiela dostať už pod hranicu jednej minúty.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) 4:03:55 hod.
    2. Daryl Impey (Mitchelton-Scott)
    3. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe)
    4. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    5. Nathan Haas (Kaťuša - Alpecin)
    6. Elia Viviani (Quick-Step Floors)
    7. Gorka Izaguirre (Bahrain - Merida)
    8. Domenico Pozzovivo (Bahrain - Merida)
    9. Luis León Sánchez (Astana)
    10. Carlos Barbero Cuesta (Movistar) - rovnaký čas.
    Výsledky druhej šprintérskej prémie:
    1. William Clarke (EF Education First - Drapac)
    2. Scott Bowden (UniSA-Australia)
    3. Jaime Castrillo (Movistar)

    Výsledky prvej šprintérskej prémie:
    1. William Clarke (EF Education First - Drapac)
    2. Jaime Castrillo (Movistar)
    3. Scott Bowden (UniSA-Australia)
    Výsledky horskej prémie:
    1. Nicholas Dlamini (Dimension Data)
    2. William Clarke (EF Education First - Drapac)
    3. Jaime Castrillo (Movistar)
    4. Scott Bowden (UniSA-Australia)
    thejrc.org