Tour Down Under 4. etapa Víťaz: Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) (kon.)
konec
Tour Down Under 4. etapa

Víťaz: Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

sk Pátek 19.01.2018, 01:20Cyklistika
     
    Peter Sagan zvládol horúcu štvrtú etapu pretekov Tour Down Under na výbornú. Bez problémov ustal stúpanie na Norton Summit, v následnom zjazde sa zbavil viacerých súperov, no a v záverečnom špurte bol rýchlejší než Daryl Impey. Vďaka svojmu 102. víťazstvu v kariére sa dostáva do čela celkovej klasifikácie a takisto vedie aj bodovaciu súťaž. Trojnásobný majster sveta predviedol bezchybný výkon a zdolal aj vrchárov kvalít Richieho Porta, Nathana Haasa či Domenica Pozzoviva. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj záverečné dve etapy, ktorými vás prevedie Michal Bakoš. (05:01:18)
    Záverečné kilometre a víťazný dojazd Petra Sagana.

     
    CIEĽ
    Paráda! PETER SAGAN sa dočkal prvého oficiálneho víťazstva v tejto sezóne. Tentokrát sa krásne vyviezol za Darylom Impeym a v samotnom závere nedal Juhoafričanovi žiadnu šancu. Na treťom mieste končí trošku prekvapujúco Luis León Sánchez z tímu Astana.
     
    1 km
    Do konca dnešných pretekov zostáva ešte tisíc metrov. Vedúca skupina sa predsa len trošku rozšírila, no Peter Sagan má naďalej najväčšiu šancu na víťazstvo. Navyše, Slovák má vpredu ešte jedného tímového kolegu z Bory-Hansgrohe.
     
    2 km
    Vyzerá to veľmi dobre! Cyklisti majú za sebou prvé metre zjazdu a od hlavnej skupiny sa oddelila pätica pretekárov. V nej nechýba Peter Sagan, ktorý by mal byť v konfrontácii s Rohanom Dennisom či Richiem Portem jasne najrýchlejší.
     
    3 km
    Gorka Izagirre rozprúdil tempo spoločne s jedným z jazdcov Cannondalu. Doplatil na to Adam Hansen z tímu Lotto Soudal, ktorý takisto zvesil nohy. Videli sme niekoľko nástupov, no zatiaľ je to všetko pokope.
     
    5 km
    Dopredu sa tlačí trojica pretekárov tímu Sunweb. Naopak, Simon Gerrans zvesil nohy a nezabojuje o piate celkové víťazstvo na pretekoch Tour Down Under. Opäť musíme pochváliť Petra Sagana, ktorý má dnes veľkú šancu uspieť.
     
    7 km
    Simon Gerrans odtiahol takmer celé stúpanie na Norton Summit. To síce ešte bude pokračovať, no body do vrchárskej súťaže sa udeľujú už sedem kilometrov pred páskou. Austrálčan napokon získal 16 bodov, tesne pred Richiem Portem.
     
    9 km
    Nathan Haas z tímu Kaťuša – Alpecin si prešiel menšou krízou a dokázal sa udržať v hlavnej skupine. Peter Sagan je približne na pätnástom mieste s minimálnou stratou. Vpredu nechýba ani líder tímu Bahrain – Merida, Domenico Pozzovivo.
     
    11 km
    Simon Gerrans z tímu BMC je na čele vedúcej skupiny, ktorá je už poriadne preriedená. Štvornásobný víťaz tohto podujatia tak zrejme o víťazstvo bojovať nebude a jeho úlohou bude pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre Richieho Porta.
     
    13 km
    Dlho očakávaný moment je po troch hodinách pretekania tu! Tempo sa zvyšuje a začíname stúpať na Norton Summit. Do boja o víťazstvo nezasiahne Caleb Ewan s Eliom Vivianim. Na druhej strane, vo výbornej pozícii sa drží Peter Sagan.
     
    16 km
    Ďalšie tri kilometre máme za sebou a už netrpezlivo čakáme na moment, kedy cyklisti začnú stúpať na kopec Norton Summit. Ten meria 5800 metrov s priemerným sklonom 5%. V niektorých častiach ale dosahuje aj sedem percent.
    Posledné chvíle slávy pre Zakkariho Dempstera.

     
    19 km
    Dostali sme sa pod hranicu 20 kilometrov do cieľa a môžeme konštatovať, že únik Zakkariho Dempstra je minulosťou! Okrem toho sme pred chvíľou videli v problémoch aj vedúceho muža celkovej klasifikácie Caleba Ewana.
     
    22 km
    Ďalšia minúta z náskoku austrálskeho pretekára je fuč. Dopredu sa dostávajú aj jazdci Astany či Sky, no tí nemajú vo svojom kádri výraznejších favoritov na víťazstvo v dnešnej zvlnenej a horúcej etapy.
     
    25 km
    Náskok vedúceho pretekára Zakkariho Dempstra klesol na hranicu 140 sekúnd. Dnes sa pravdepodobne víťazstva nedočká, no určite do zajtrajšej etapy vyštartuje s červeným číslom pre najbojovnejšieho jazdca.
     
    27 km
    Domáca réžia nám momentálne neponúka aktuálny rozdiel pelotónu od vedúceho pretekára tímu UniSA-Australia. Dá sa však predpokladať, že sila pelotónu je väčšia, a tak bude strata hlavného balíka už pod hranicou troch minút.
     
    30 km
    Pre Petra Sagana dnes odvádza veľmi dobrú prácu Peter Kennaugh. Britský pretekár usilovne pracuje na čele pelotónu sa snaží sa každým kilometrom sťahovať náskok Zakkariho Dempstera.
     
    33 km
    Podľa titulku austrálskej réžie išiel Zakkari Dempster ostatných desať kilometrov priemernou rýchlosťou 42,5 km/h. Napriek tomu jeho náskok klesol na hranicu 3:30 minúty. Takýto rozdiel bol približne aj v čase, keď sa od neho odpojil Alexander Porter.
    Alexander Porter sa vrátil do pelotónu, ale začína zaostávať.

    Miroslav Kováčik

    Celkové poradie po dnešnej etape:
    1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) 14:19:49 hod.
    2. Daryl Impey (Mitchelton–Scott) + 2
    3. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe) + 9
    4. Luis León Sánchez (Astana) + 10
    5. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) + 14
    6. Robert Gesink (Lotto NL - Jumbo) + 14
    7. Rui Faria Da Costa (UAE Team Emirates) + 14
    8. George Bennett (Lotto NL - Jumbo) + 14
    9. Dries Devenyns (Quick-Step Floors) + 14
    10. Egan Arley Bernal Gomez (Sky) + 14.
    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) 3:21:07 hod.
    2. Daryl Impey (Mitchelton–Scott)
    3. Luis León Sánchez (Astana)
    4. Diego Ulissi (UAE Team Emirates)
    5. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe)
    6. Dries Devenyns (Quick-Step Floors)
    7. Domenico Pozzovivo (Bahrain - Merida)
    8. Rui Faria Da Costa (UAE Team Emirates)
    9. Pierre-Roger Latour (AG2R La Mondiale)
    10. Laurent Didier (Trek - Segafredo) - rovnaký čas.
    Výsledky horskej prémie Norton Summit:
    1. Simon Gerrans (BMC Racing) - 16b.
    2. Richie Porte (BMC Racing) - 12b.
    3. Brendan Canty (EF Education First-Drapac) - 8b.
    Výsledky šprintérskej prémie Charleston:
    1. Alexander Porter (UniSA-Australia) - 5b.
    2. Zakkari Dempster (UniSA-Australia) - 3b.
    3. Elia Viviani (Quick-Step Floors) - 2b.
    Výsledky šprintérskej prémie Birdwood:
    1. Zakkari Dempster (UniSA-Australia) - 5b.
    2. Alexander Porter (UniSA-Australia) - 3b.
    3. Elia Viviani (Quick-Step Floors) - 2b.
    thejrc.org