Tour Down Under 6. etapa Víťaz: André Greipel (Lotto-Soudal) (kon.)
konec
Tour Down Under 6. etapa

Víťaz: André Greipel (Lotto-Soudal)

sk Neděle 21.01.2018, 04:00Cyklistika
     
    Z našej strany je to všetko. Za pozornosť a priazeň aj v neskorých nočných a skorých ranných hodinách počas všetkých šiestich etáp 20. ročníka Santos Tour Down Under vám ďakujú Miroslav Kováčik, Tomáš Lengyel a Michal Bakoš. Tešíme sa na vás pri ďalších cyklistických prenosoch! (06:16:46)
     
    Bodkovaný dres získal africký mladík Nicholas Dlamini, biely si vybojoval Egan Bernal. Čo teší slovenských priaznivcov, je fakt, že Peter Sagan si odnesie z Austrálie zelený dres pre víťaza šprintérskej súťaže. Trojnásobný svetový šampión na svojich prvých pretekoch v novej sezóne dokázal ukoristiť aj jeden etapový vavrín a jeden deň mal na sebe okrový dres pre lídra celkového poradia. Žilinčan sa prezentoval v úvode roku 2018 skvelou formou a my sa tak môžeme len tešiť na to, čo nám cyklistický fenomén zo Slovenska predvedie v ďalšej časti sezóny.
    Najlepšia desiatka celkového poradia

    Víťazom TDU 2018 sa stal Daryl Impey

     
    Dojatý Daryl Impey môže oslavovať zisk okrového dresu pre víťaza celkovej klasifikácie TDU. Pri totožnom čase s Richiem Portom rozhodol o jeho triumfe súčet umiestnení.
    Koncovka záverečnej etapy

     
    Cieľ
    O etapový vavrín bojovali Caleb Ewan a André Greipel. Úspešnejší bol nakoniec skúsený Nemec André Greipel, ktorý tak ovládol prvú aj poslednú etapu 20. ročníka pretekov Santos Tour Down Under. Peter Sagan finišoval tretí.
     
    1 km
    Posledný kilometer! Bude sa z víťazstva tešiť Ewan, Greipel, Sagan, Viviani alebo niekto iný?
     
    2 km
    Tým posledným mužom, ktorý sa bude snažiť dostať Petra Sagana do čo najlepšej pozície je taliansky pretekár Daniel Oss.
     
    3 km
    V zadnej časti pelotónu sa odohrala kolízia. Do čela sa teraz v početnom zastúpení vysunul tím Bora-hansgrohe.
     
    4 km
    Na čele hlavného poľa evidujeme dresy tímov Michelton-Scott, Sunweb či Quick-Step Floors. Nachádzame sa už vo finálnom okruhu.
     
    6 km
    Šesť kilometrov do cieľa. V popredí pelotónu sa nachádzajú všetci muži, ktorí tam majú byť. Uvidíme, ktorý zo šprintérov sa presadí v dnešnej koncovke.
     
    9 km
    Cyklisti vstúpili do predposledného okruhu.
     
    11 km
    Únik Logana Owena sa skončil. Pelotón je pokope a tímy, ktoré majú vo svojom strede šprintérov, sa už chystajú na vyvrcholenie záverečnej šiestej etapy TDU 2018.
     
    12 km
    Hlavné pole už má Logana Owena na dohľad a je len otázkou času, kedy okolo neho prejde. Peter Sagan sa vysunul dopredu a začína si hľadať čo najideálnejšiu východiskovú pozíciu pred záverečným špurtom.
     
    14 km
    Ben O'Connor ukončil svoje snaženie a čaká na pelotón, zato jeho spolubojovník z úniku Logen Owen sa ešte nevzdáva a na čele etapy aktuálne pokračuje osamote s bezmála minútovým náskokom pred pelotónom.
     
    15 km
    Logan Owen si pripísal do súťaže vrchárov tri body za zisk horskej prémie, dva body putujú na konto O'Connora a jeden vzal aj Thomas De Gendt, ktorý na čele pelotónu pracuje na mazaní straty hlavného poľa na čelnú dvojicu.
     
    16 km
    Je to tak. Pôsobenie Duchesneho pred pelotónom je už minulosťou. Balík ešte musí zmazať manko na čelnú dvojicu pretekárov, čo by nemal byť problém.
     
    19 km
    Náskok Logana Owena a Bena O'Connora likvidujú spoločnými silami pretekári Michelton-Scott a Lotto-Soudal. Vedúca dvojica má k dobru minútu a dvadsať sekúnd. Pred pelotónom je stále i Kanaďan Duchesne, no ten by mal byť o chvíľu pohltený.
     
    21 km
    Peter Sagan sa v doterajšom priebehu etapy úspešne vyhýba televíznym kamerám. Pevne však veríme, že v rozhodujúcej časti nebude v ich zábere chýbať.

    Michal Bakoš

    thejrc.org