Benátky n/J – Ústí n/L 4:2 (kon.) | Třebíč – K. Vary 0:2 (kon.) | Vsetín – Kladno 1:6 (kon.)
Motor ČB – Havířov 3:0 (kon.) | Frýdek-M. – Přerov 4:2 (kon.) | Kadaň – Litoměřice 3:8 (kon.)
Prostějov – Slavia 2:3 (2:3 po s.n.)
konec
Banes Motor České Budějovice
3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
AZ Havířov
Středa 24.01.2018, 17:30 • Budvar aréna (kapacita: 6421 diváků) • Chance liga • 42. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 42. kola WSM ligy, ve kterém se ve středu od 17.30 utká v Budvar aréně domácí ČEZ Motor s AZ RESIMODO Havířov.
     
    AZ RESIMODO Havířov

    Slezský celek v této sezoně bojuje o účast v play off WSM ligy. Po jednačtyřiceti kolech je tým Jiřího Režnara na devátém místě, přičemž na osmý Vsetín ztrácí dva body. Havířovské výsledky jsou jako na houpačce a AZ by potřeboval v boji o play off šňůru vítězství. Mužstvo se v brance opírá povětšinou o Ondřeje Bláhu, který je v AZ jen do konce ledna, pak by se měl vrátit do Českých Budějovic. Klub si tak na boj o vyřazovací boje vyřídil střídavé starty pardubického gólmana Martina Růžička. Nejproduktivnějším hráčem týmu je Marek Kalus se čtyřiadvaceti body (12+12), což ho řadí až na konec čtvrté desítky kanadského bodování soutěže. Pro českobudějovické fanoušky je známé jméno Jiřího Fronka, který na jihu Čech v minulém ročníku působil.
     
    ČEZ Motor České Budějovice

    Jihočeši jsou na čele WSM ligy a v posledním kole opět navýšili svůj náskok na druhé Karlovy Vary a to i přes to, že Motor přerušil sedmizápasovou šňůru výher. Na Slavii tým Mariána Jelínka sice dvakrát vedl, ale nakonec padl na nájezdy. Českobudějovičtí jsou nejlepším týmem na domácím i venkovním ledě. Kádr Motoru je opravdu nabitý, řada kvalitních hráčů se do sestavy ani nevejde. Poslední posilou je obránce Zdeněk Čáp, jenž se hned v Edenu uvedl gólem. Do branky by se měl vrátit Petr Kváča, mimo hru je zraněný obránce Kučný. Jinak jsou trenérům zřejmě k dispozici všichni hráči. Tedy včetně nejproduktivnějšího hráče týmu Václava Nedorosta (14+21).
     
    Vzájemné zápasy

    Havířovský AZ jako jeden z mála celků drží s Motorem v této sezoně pozitivní bilanci. Slezané doma ovládli oba zápasy s Jihočechy, konkrétně 3:2 a 4:1. Odveta v Budvar aréně nabídla jediný gól, díky kterému domácí zvítězili 1:0. Celkově mají Českobudějovičtí s Havířovem pozitivní bilanci a to zejména na domácím ledě.
    Preview k utkání na webu Motoru

     
    Úvodní sestavy:

    ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Gába) – Kutlák (C), Pýcha, Pavlin, Čáp, Fillman, Vráblík (A), Kachyňa – L. Květoň, Pajič (A), Nedorost – J. Mikyska, Vampola, Čermák – Heřman, Rob, Jonák – M. Bárta, Galamboš, Martin Novák.

    AZ RESIDOMO Havířov: Martin Růžička (Bláha) – Krisl (C), Drtil, Dudek, Luža, Dujsík, Puzič – M. Kalus, Hudeček, Tomi – Maruna (A), Matai, Fronk – Kotala, L. Bednář, Kanko (A) – Bambula, Pořízek, Gřeš – Rác.

    Rozhodčí: Jechoutek, Valenta – Rubas, Tvrdík.
     
    Hezký podvečer z Budvar arény, kde pomalu končí předzápasové rozbruslení. Jihočeši půjdou do utkání s Kváčou v brance, v obraně chybí Filip Novák s Kučným, naopak bude hrát nejčerstvější posila Čáp. Z útočných řad jsou mimo sestavu Nejezchleb, Dostálek či Vlček. Hosté dorazili s Martinem Růžičkou, který by měl začít v brance. Pouze na lavičce tak zůstává kmenový gólman Motoru Bláha. Jinak AZ má k dispozici opory Kristla, Kaluse či Marunu.
     
    Oba celky jsou již na ledové ploše, nechybí ani kvarteto rozhodčích, takže můžeme za pár desítek vteřin začít.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:17
    První střelecký pokus má na svědomí Rok Pajič. Náhradník ve slovinské olympijské reprezentaci premiérově otestoval pozornost Martina Růžičky.
     
    01:19
    Na druhé straně už byl prvně v akci i Kváča, po ráně Dujsíka vystřelil svou vyrážečku a odehrál puk do rohu.
     
    02:22
    Opatrný úvod se pokusil oživit Jan Hudeček, po svém dravém průniku pálil z mezikruží, ale Kváča byl na místě.
     
    03:37
    Dlouhou pasáž bez přerušení stopl Lukáš Květoň, jehož výživná rána zápěstím protáhla Růžičku. Kotouč se možná otřel o boční síť, na každý pád ale skončil v té ochranné.
     
    04:12
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Hodně může hosty mrzet, že obránce Tomáš Drtil nedůrazně absolvoval souboj s Čermákem a Vampolou. Jihočeši totiž zůstali u kotouče, Čermákovi sklouzl kotouč z čepele tak šťastně, že se posunul k volnému Mikyskovi, ten sám před Růžičkou nesobecky vybídl ke skórování PETRA VAMPOLU a mistr světa z roku 2010 už neměl problém trefit odkrytou klec. Asistence: Josef Mikyska, Miloslav Čermák.
     
    05:30
    Slovenský tank v centru čtvrté českobudějovické formace se rozjel do pásma soupeře, Galamboš už byl v předbrankovém prostoru, ale na jeho bekhendovou přihrávku nikdo ze spoluhráčů nedosáhl.
     
    07:38
    Olomoucká posila AZ Tomáš Dujsík se jeví na obránce velice ofenzivně. Už podruhé se ocitl ve slušné příležitosti, tentokrát puk netrefil ideálně při nájezdu z pravého kruhu.
     
    08:58
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Při signalizované výhodě zapisujeme druhou branku dnešního utkání. Po ostrém ataku na Pajiče v rohu kluziště zvedl hlavní sudí pravici, ale vylučovat nakonec nebude. Motor se vydal do rychlého útoku, Lukáš Květoň od mantinelu našel na brankovišti přesně hůl VÁCLAVA NEDOROSTA, který puk nasměroval do sítě. Asistence: Lukáš Květoň, Rok Pajič.
     
    09:42
    Lukáš Bednář (HAV) – 2 minuty za hákování. Po komerční přestávce Motor rozehraje první početního výhodu dnešního duelu.
     
    10:31
    Rozehrání početní výhody sice trošku drhlo, pak se ale Jihočeši zformovali a Kutlák tvrdě vypálil těsně vedle. Následně ještě po dobré práci Vampoly operoval na brankovišti Čermák, ale bez úspěchu.
     
    10:59
    V oslabení se do slušné pozice dostal Kotala, ale pouze protáhl Kváčovu lapačku.
     
    11:42
    Trošku divoká přesilovka je u konce, domácím se ji přetavit ve třetí gólovou radost nepodařilo.
     
    12:33
    Vít Jonák si klestil cestu skrz tři protihráče, kotouč mu navíc přikryl Růžička, takže je tu prostor pro druhou komerční pauzu.
     
    14:00
    Vysoké napadání ČEZ Motoru dělá soupeři problémy. AZ se často nemůže dostat z pásma a hrozí mu nebezpečné ztráty v nebezpečné prostoru.
     
    15:38
    Hra plyne svižným tempem ke konci prvního dějství, Jelínkova parta si hýčká dvoubrankové vedení a Slezany nepouští ani do náznaků příležitostí.
     
    16:19
    Naopak nyní Rob po šikovném obehrání soupeře získal za brankou čas, oslovil najíždějícího Heřmana, jenž ale Růžičku nepřelstil.
     
    17:49
    Aktivní Galamboš vystihl přihrávku soupeře a vyrazil do přečíslení dva na jednoho. Přesnou žabičkou vybídl ke skórování Martina Nováka, který nemířil špatně, ale Martin Růžička v havířovské brance uchránil skvělým zákrokem svůj tým od jisté branky.
     
    18:13
    Domácí hrají dnes velice jednoduše a puky míří většinou hned na branku. Teď má slova potvrdil Lukáš Květoň, který pálil od levého mantinelu.
     
    19:09
    První třetina už nakousla svoji poslední minutu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi první třetina, vedoucí celek soutěže po ní vede zaslouženě 2:0. Jihočeši od úvodu soupeře přehrávají, Růžičku zasypali střelami a dvě z nich se ujaly. Nejprve ta Vampolova a poté Nedorosta, obě z předbrankového prostoru. AZ moc příležitostí neměl, Kváča mohl zůstat převážně v klidu. Druhá část odstartuje v 18:22.
     
    Oba celky jsou zpátky na ledové ploše, za malou chvilku začne prostřední dějství.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:40
    Po nahození Pavla Pýchy od modré čáry se natahovalo několik hokejek, ani jedna z nich na něj však nedosáhla, a tak Růžička ukryl kotouč v náruči.
     
    21:18
    Osmělila se také druhá havířovská pětka, Kváča ale zasahovat nemusel.
     
    21:40
    Hra se rychle přesunula zpátky před Růžičku, na něhož dotíral Martin Heřman. Zblízka však nedokázal už dorážku umístit mimo dosah havířovského muže s maskou.
     
    22:49
    Z chyby ve vlastním pásu se Motor dostal do přečíslení, které ale Galamboš s Novákem překombinovali a do souhry se vložili havířovští obránci.
     
    23:28
    Poslední domácí utkání Motoru skončilo s Litoměřicemi 1:0 a rozhodně to tedy nebyla hokejová pastva pro oči. Dnes padl sice jenom o jeden gól více, ale utkání má daleko větší šmrnc a je na co se dívat.
     
    24:10
    Ještě když jsme u fotbalového výsledku 1:0, tak přesně tím skončil první duel obou soupeřů v Budvar aréně v probíhajícím ročníku. Vzájemná utkání v Havířově ovládl AZ, který tak jako jeden z mála celků drží s prvním Motorem pozitivní vzájemnou bilanci.
     
    25:49
    Hybridní icing nyní výrazně nahrál Havířovským, zarputilý Pořízek s Grešem dojeli dlouhý pas a zatopili Kváčovi. Podobných závarů musel domácí brankář řešit už několik, hostům chybí potřebný důraz v předbrankovém prostoru.
     
    27:00
    Přesně po sedmadvaceti minutách hry lapil pardubický brankář ve službách Havířova střelu Václava Nedorosta a dal prostor komerční přestávce.
     
    27:28
    Postavení mimo hru s přízviskem hodně přísné bylo nyní odpískáno Motoru. Domácí se hodně zlobí, zastavena byla slušně se rozvíjející akce.
     
    29:03
    Na druhé straně šlo o jasný ofsajd. Nicméně tým Jiřího Režnara se do hry v posledních minutách moc nedostává, Jihočeši vývoj kontrolují.
     
    30:45
    Vysoké nahození za branku nakonec Kváča stáhl do lapačky, ale břevno se mu asi nepříjemně obtisklo někde kolem páteře, protože se gólman draftovaný Coloradem musel pro puk pořádně natáhnout.
     
    31:17
    Ivan Puzič (HAV) – 2 minuty za hákování. Druhá početní výhoda Motoru v utkání.
     
    31:59
    AZ se zatím příkladně brání.
     
    32:42
    Jihočechům se nedaří usadit se v útočném pásmu. Za dobu trvání přesilovky ještě pořádně nevystřelili.
     
    33:10
    Až nyní Galamboš dobře zapracoval a připravil palebnou pozici pro Roba. Ten z pravého kruhu nemířil špatně, jenže proti změně skóre byla Růžičkova vyrážečka.
     
    33:17
    Havířov je kompletní a zvládl i druhé oslabení.
     
    34:23
    Ve velmi dobrém světle se jeví čtvrtá českobudějovická řada Bárta-Galamboš-Novák. Slovenský centr hraje s velkou chutí, Martin Novák po zranění ruky příkladně bojuje dopředu i dozadu a Martin Bárta dodává glanc této řadě. Je jen s podivem, že od domácích trenérů nedostávají více prostoru.
     
    34:54
    Před Růžičkou se zjevil nekrytý Pajič, kterého skvěle našel Květoň. Slovinský centr první formace ale zblízka brankáře soupeře neprostřelil.
     
    36:01
    Vít Jonák (CEB) – 2 minuty za podražení. AZ si zahraje první početní výhodu v dnešním utkání.
     
    36:55
    Vráblíkovo vyhození dává domácím možnost vystřídat.
     
    38:01
    Jihočeši bránili obětavě a nakonec nedovolili hostům skórovat. Kváča prožil klidné první oslabení v zápase.
     
    38:57
    Žiga Pavlin (CEB) – 2 minuty za hrubost, Josef Mikyska (CEB) – 2 minuty za hrubost. Jan Maruna (HAV) – 2 minuty za hrubost, Jiří Fronk (HAV) – 2 minuty za hrubost.

    Hostující forvard Maruna si po odpískání dovoloval před brankou, párkrát Pavlina postrčil a ten ho pak s ladností sfoukl na zem. Na trestné i další dva kohouti Mikyska a Fronk. Pokračuje se pět na pět.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    První třetina nastavila laťku poměrně vysoko, druhá perioda ji však shodila. Hra neměla takové tempo, chyběly také šance. Mírnou převahu měli Jihočeši, ale brankově se neprosadili. Největší šanci měl Pajič, ale zblízka Růžičku neprostřelil. Motor si hlídá dvoubrankový náskok a AZ to bude mít ve třetí třetině složité, aby ztrátu smazal. Poslední perioda začne v 19:21.
     
    Hlavní aktéři už jsou zpátky na hrací ploše, za pár okamžiků načneme třetí část.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:33
    Zakázané uvolnění Jelínkova celku na úvod třetí dvacetiminutovky.
     
    42:15
    Hodně lehkovážní byli domácí při rozehrávce a mohl to potrestat Marek Kalus! Zblízka ale nejproduktivnější havířovský hráč minul Kváčovu klec!
     
    43:14
    Jihočeši se dostali pod tlak, proto raději vyhazují přes všechny čáry na zakázané uvolnění.
     
    43:45
    Zdeněk Čáp (CEB) – 2 minuty za faul kolenem. Vypadalo to na čistý hit, ale Čápův zákrok na Kotalu nakonec posouzen jako nedovolený.
     
    44:39
    Ránu útočníka Tomiho vyrazil Kváča k Vráblíkovi, který osvobozuje své spoluhráče.
     
    45:04
    Ofsajd zastavil další havířovské útočné snažení.
     
    45:31
    Poprvé se do utkání zapojil havířovský forvard Roman Rác, ani on však gólovou radost svému týmu prozatím nezajistil.
     
    46:59
    Motor už v plném počtu zahrozil zásluhou Pavla Pýchy. Jeho ránu od modré Růžička viděl, poskočil si a schoval ji do lapačky.
     
    47:29
    Na dnešní utkání dorazilo do Budvar arény 5103 diváků.
     
    48:00
    Tomáš Dujsík (HAV) – 2 minuty za držení. Poměrně přísné vyloučení, nicméně další přesilovka Motoru.
     
    48:26
    Do kabiny odešel hostující bek Ivan Puzič. Jestli se vrátí do hry, to nedokáži odhadnout.
     
    49:13
    Od modré tvrdě vypálil domácí kapitán Kutlák, ale Růžička se rozchytal a drží svůj tým.
     
    49:21
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    S tímhle už budou hosté těžko něco dělat. Ani Růžičkova kouzla teď nebyla nic platná, protože Vráblíkovo nahození těsně před havířovským brankářem šikovně tečoval LUBOŠ ROB ML. a je to už 3:0. Asistence: Roman Vráblík, Rok Pajič.
     
    50:54
    Tříbrankové vedení je pro domácí devět minut před koncem skutečně komfortní a zřejmě i Havířovští už tuší, že absolvují dlouhou cestu domů bez bodového zisku...
     
    52:14
    Karlovy Vary dnes uspěly v Třebíči, takže v případě toho, že Motor dotáhne utkání s Havířovem do vítězného konce, zůstane náskok Jihočechů na prvním místě před Energií čtyřbodový. Pro AZ je pozitivní v boji o play off, že jeho konkurent Vsetín prohrává pár vteřin před koncem s Kladnem 1:6.
     
    53:15
    Hra je přerušena, kotouč na střídačce. Diváci se baví, pějí chorály a těší se z brzké oslavy vítězství.
     
    54:26
    Zmatky před Kváčou řeší domácí brankář přikrytím kotouče. V závěru zápasu se hraje také o Kváčovu nulu, která by byla jeho pátá v sezoně.
     
    54:33
    Václav Nedorost (CEB) – 2 minuty za nedovolené bránění.
     
    55:27
    Kotouč létá zatím spíše po mantinelech, hosté se nemohou dostat do přesilovkového formátu.
     
    55:52
    Mimo hru začal jeden z Havířovských bušit Vampolu a strhla se pěkná mela. Uvidíme, jak rozhodčí situaci vyřeší.
     
    55:52
    Byl to kapitán Jiří Krisl, který začal nepochopitelně tlouct Petra Vampolu. Ten se skoro ani nebránil, spíše se snažil ujet rozběsněnému soupeři. že se pak další hráči zapojili do konfliktu, to je normální, ale jednání kapitána Havířova nedává moc rozum. Navíc za rozhodnutého stavu.
     
    55:52
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu AZ RESIDOMO Havířov (Jiří Krisl – 2 min., hrubost + 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu AZ RESIDOMO Havířov (Jan Hudeček – 2 min., hrubost + 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Petr Vampola – 2 min., hrubost + 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Zdeněk Čáp – 2 min., hrubost + 2 min., hrubost).
     
    56:41
    Takže to rozhodčí nakonec rozhodili fifty fifty, ale úplně férové to od hostů nebylo. Do hry už se vrátil před tím vyloučený Nedorost, takže se hraje v pěti na obou stranách.
     
    57:07
    A další potyčky...
     
    57:07
    Hosté zjevně neunášejí nepříznivý stav a potřebují se před dlouhou cestou autobusem pořádně vybít.
     
    57:07
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu AZ RESIDOMO Havířov (Jakub Dudek – 2 min., hrubost + 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Vít Jonák – 2 min., hrubost + 2 min., hrubost).
     
    57:20
    Hra zase na chvilku pokračuje v pěti na obou stranách.
     
    58:10
    Poslední dvě minuty třetí třetiny, ale důraz posledním minutám nechybí.
     
    58:29
    Pěsti létají opět vzduchem, Mitch Fillman vítězem férové bitky s Markem Kalusem. No jo, v Kanadě ví, jak na to...
     
    58:29
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Mitchell Fillman – osobní trest do konce utkání, hrubost).
    Vyloučení v týmu AZ RESIDOMO Havířov (Marek Kalus – osobní trest do konce utkání, hrubost).
     
    58:49
    Tak snad už poslední 61 vteřin dohrajeme v klidu.
     
    59:21
    Vypadá to, že ano. Hra se po zakázaném uvolnění stěhuje před Růžičku.
     
    Konec zápasu.
     
    Zápas 42. kola WSM ligy mezi Motorem a Havířovem je u konce, AZ čeká čtyřsetkilometrová cesta domů bez bodového zisku. Jihočeši potvrdili roli lídra tabulky, když výhru berou zejména za povedenou první třetinu. V ní dvakrát skórovali a odskočili soupeři. Zbytek zápasu už takové tempo neměl, Českobudějovičtí si pohlídali a nakonec ještě pojistili vítězství. Petru Kváčovi se podařilo udržet pátou nulu v sezoně a byl oporou mužstva. Závěr se zvrhl v nekončící seriál potyček, když hosté neunášeli nepříznivý stav. Zápas se ale nakonec dohrál, výsledek už se nezměnil. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek večera. (20:08:59)
    Marken.cz

    Pavel Kortus ml.

    Branky a nahrávky: 5. Vampola (J. Mikyska, Čermák), 9. Nedorost (L. Květoň, Pajič), 50. Rob (Vráblík, Pajič)


    Banes Motor České Budějovice: Kváča (Gába) – Kutlák (C), Pýcha, Pavlin, Čáp, Fillman, Vráblík (A), Kachyňa – L. Květoň, Pajič (A), Nedorost – J. Mikyska, Vampola, Čermák – Heřman, Rob, Jonák – M. Bárta, Galamboš, Martin Novák.
    AZ Havířov: Martin Růžička (Bláha) – Krisl (C), Drtil, Dudek, Luža, Dujsík, Puzič – M. Kalus, Hudeček, Tomi (A) – Maruna, Matai, Fronk – Kotala, L. Bednář (A), Kanko – Bambula, Pořízek, Gřeš – Rác.

    Rozhodčí: Jechoutek, Valenta – Rubas, Tvrdík

    Diváci: 5103
    thejrc.org