Charleroi – Antverpy 1:1 (kon.) | Kortrijk – Eupen 0:0 (kon.) | Waasland-Beveren – Waregem 2:2 (kon.)
Genk – Sint-Truiden 1:1 (kon.)
konec
KRC Genk
1:1 (0:0)
Sint-Truiden VV
Sobota 27.01.2018, 20:30 • Luminus Arena, Genk • Belgická liga • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Dobré dopoledne příznivcům belgického fotbalu. Úderem dnešní půl deváté večer se v Luminus Areně rozehraje utkání 24. kola Jupiler League. V něm budou hosté ze Sint-Truiden hájit šestou příčku proti domácímu Gentu. Oba týmy od sebe dělí dva body a také zhruba pětatřicet kilometrů, utkání tak bude mít určitě náboj.
     
    Sint-Truiden VV
    6. místo, 32 bodů, skóre 27:32, bilance 8-8-7
    Minulou sezonu může Sint-Truiden označit za celkem úspěšnou. Sice se po základní části umístil na 12. místě, jenže následně ovládl svoji skupinu A o postup do Evropské ligy a spolu s dnešním soupeřem šel do play-off, jenže v semifinále Genk vyhrál 3:0 a Truidenu tak zbyly oči pro pláč. Tuto sezonu to je ale jiný příběh. Týmu pod vedením trenéra De Roecka se daří a momentálně je na hraně šestky, která se po základní části utká o titul. Poslední zápasy to ale není úplně ono, z pěti zápasů si Sint-Truiden odnesl pouze jednu výhru a dvě remízy.
     
    KRC Genk
    7. místo, 30 bodů, skóre 31:30, bilance 7-9-7
    Ambicemi naplněný klub z Genku nenaplňuje tolik předpoklady expertů a hraje ve středu tabulky. Minulou sezonu může označit za zklamání. V ohromně vyrovnané pětici týmů mezi třetím až osmým místem si vytáhl nejkratší sirku a postup do šestky mu unikl, stejně jako Mechelenu o jediný bod. Musel tak hrát skupinu o postup do Evropské ligy, kde vyřadil Sint-Truiden a šel na Oostende, které přetlačilo Genk 1:0 a Genk se ani nepodíval do evropských pohárů. Tuto sezonu to vypadá velmi podobně, do konce zbývá sedm kol a Genk se bude snažit dostat do první šestky. Finišuje slušně, z posledních deseti utkání udělal 20 bodů a dostává se nahoru.
     
    Úvodní sestavy:

    KRC Genk: Vukovic – Colley, Uronen, Aidoo – Seck, Malinovskyj, Pozuelo, Maehle – Zhegrova, Ingvartsen, Schrijvers.
    Náhradníci: Jackers – Nastić, Wouters, Khammas, Déwaest, Buffel, Samatta, Vanzeir.

    Sint-Truiden VV: Steppe – Kitsiou, Dussaut, Kotysch, Teixeira – De Petter, Bezus, Asamoah, De Norre – Botaka, Vetokele.
    Náhradníci: Pirard – Goutas, De Sart, Legear, Boli, Abrahams, Acolatse.

    Rozhodčí: Boucaut – Conotte, Cremers (všichni BEL).
     
    V Luminus Areně je vše připraveno, oba týmy čekají v útrobách haly na pokyn k nástupu na hřiště.
     
    V hostujícím sektoru během nástupu hráčů doutná nejedna žlutá dýmovnice, atmosféra se zdá býti velmi dobrá, samozřejmě až na to pyro.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání začíná, vykopávají domácí hráči.
     
    1
    Hned se začíná zostra, pár tvrdých zákroků na hřišti, jeden takový odnesl hostující útočník Teixeira, musí opustit plochu, neboť bude ošetřován.
     
    4
    Zatím drží míč výlučně Genk, který se snaží dostat hlouběji na útočnou polovinu hostí.
     
    6
    Sint-Truiden měl možnost zahrávat první přímý kop, fauloval domácí kapitán. Přímý kop, respektive centr na útočnou polovinu se ale vůbec nepovedl a Genk v poklidu míč odvrátil.
     
    7
    Na útočné polovině byl zbourán domácí Schrijvers a je pískán faul. Domácí ho rozehráli nakrátko, díky nepřesné přihrávce o balon zase přišli a žlutí, neboli hosté, mají aut.
     
    8
    Na středovém kruhu zůstal ležet Bezus, hra se ale nepřerušovala a první vážnou šanci měl Schrijvers po krásném přenesení hry od jednoho z domácích hráčů, Schrijvers dostal výborný centr na levou stranu, svoji střelu mířil na zadní tyč, jenže se netrefil dobře!
    8.
     
    9
    Velmi riziková přihrávka od Vukoviče, Ingvartsen jeho nouzový balon nezachytil a hosté měli míč. Nic nevymysleli, nepočítám-li míč skončený na tribuně. V Genku začalo mírně pršet, uvidíme, jak moc to ovlivní hru.
     
    11
    Bezus přišlápl Pozuela a od sudího Boucauta dostává jasné upozornění, že takhle tedy ne.
     
    12
    První žlutá karta dnešního utkání, za faul na Pozuela si ji vysloužil hostující Asamoah.
     
    13
    S následnou rozehrávkou nenaložili domácí dobře, střela Aidaa z hranice vápna byla slabá. Na druhé straně se rýsoval brejk, poslední přihrávka do běhu byla velmi zle provedená.
     
    14
    Asamoah dostal pas od Bezuse a ten přenechal Botakovi, kterého zastavil Aidoo. Truiden měl k dispozici vhazování, které dopadlo tak, že Vukovič musel jít do centru, který se snášel na hlavu jednoho z hostujících útočníků!
     
    16
    Vetokele stíhal dvojici Aidoo – Vukovič ve snaze znepříjemnit malou domů, částečně si mohl hostující útočník odškrtnout tuto misi, Vukovič pak následně prakticky fauloval svého kolegu z obrany skluzem.
     
    17
    Praporek pomezního zastavuje nabíhajícího Schrijverse, záběry prokázaly, že v ofsajdu byl, ač si mladý útočník myslí opak.
     
    19
    Maehle trochu mimo hru fauloval Bezuse a je napomínán stylem: „Příště za žlutou, chlapče.“ Sint-Truiden, konkrétně Botaka se pokusil o individuální akci, byl zdvojen a o míč přišel.
     
    20
    Další tvrdý faul od Bezuse, který trefil skluzem běžícího Aidaa ze strany. Tady asi nebylo sporu o žluté kartě, zatím bez karty zůstává.
     
    22
    Bezus rozkmital své rychlé nohy a dokázal z pravé strany poslat centr do vápna na Vetokeleho, letící míč odklízí Uronen a neměl to těžké, byl zhruba tři metry před Vetokelem a míč mu dolétl přímo na hlavu.
     
    24
    Jakoby zafungovala karma pro Vetokeleho. Zásah do obličeje unikl sudímu, a zároveň i kartě, hostující forvard pokračoval v útočném tažení a přeběhl s míčem brankovou čáru. Faulovaný Colley se tak mohl pousmát a říci, že spravedlnosti bylo učiněno. Obecně je to poměrně tvrdé utkání.
     
    26
    Druhé dohadování v krátkém časovém sledu ohledně toho, kdo a kde bude vhazovat. Debatu podobnou té prezidentské na Primě vyhráli hosté a uvedli míč do hry.
     
    27
    Na úkor tvrdosti v soubojích upadla i hra, je to spíše boj o střed hřiště, vyjma jedné šance po každé straně to není moc pohledný fotbal. Například nyní vyrobil Genk hrubou chybu v rozehrávce, míč z vhazování hodil protihráčům bez udání důvodu.
     
    28
    Myslím, že domácí zanedbávají nácvik autů. Je to druhý za sebou, který skončil úplně někde jinde, než měl.
     
    29
    Schrijvers rychlou přihrávkou našel uvolňujícího se Pozuela, který okamžitě vystřelil, střelu zblokoval obránce Sint-Truidenu. Následný roh ukončil sudí, hned dva hráči vběhli přímo do brankáře Steppeho, ten neměl víceméně žádnou práci v poločase.
     
    31
    Bezus má šanci na reparát, ani napotřetí ale nedal přesnou přihrávku nabíhajícímu Vetokelemu a šťastný není ani jeden. Na obranu hráče číslo 10 ve žlutém dresu nutno podotknout, že byl aktivně napadán.
     
    33
    Žlutý kartónek uviděl z ruky sudího Boucauta Botaka, mimo hru zabránil v pohybu Pozuelovi a předvedl tak něco, jako nedovolené bránění v hokeji.
     
    34
    Po přerušení hry dostali modří výhodu v podobě rozehry nedaleko od branky hostí, nevyužili ji a opět se hra stěhuje do střední části hřiště.
     
    35
    Zhegrova měl těžké soupeře. Hned trojice hráčů, to nešlo ustát. Ale Zhegrova to vzal se ctí a nechybělo mnoho, aby přes celou trojku prošel a utíkal sám na branku.
     
    36
    Tohle nemůže být penalta. Menší kontakt a Ingvartsen se hned ve vápně válel po zemi. Sudí mu tyto pokusy nepřijímá a nechává pokračovat.
     
    37
    A Ingvartsenovu nechuť se vracet využil celý útok Truidenu a přesný pas dostal do běhu z poloviny hřiště na šestnáctku De Petter, Vukovič mu střelu z úhlu zneškodnil zalehnutím na zem!
    37.
     
    39
    Schrijvers si potáhl míč na střed a vypálil, pro Steppeho se jednalo o menší pozdrav, který bez potíží přijmul a rozehrál na nejbližší žluté hráče.
     
    41
    Další šance Genku! Ingvartsen dostal centr z hloubi pole od Secka a proti němu vyběhl gólman Steppe, jenže odhlavičkoval na nohu Zhengrovy, který míjí prázdnou bránu zhruba o metr!
    41.
     
    42
    V souboji předcházejícím Seckově centru došlo ke zranění hostujícího hráče a Sint-Truiden hraje chvíli v deseti. Nevypadá to, ale, že by se mělo nějak střídat.
     
    43
    Colley přitvrdil muziku, vybral si Bezuse, jenž toho schytává poměrně hodně, ve vzduchu voněla žlutá karta, u zápachu ale zůstalo a po krátkém přerušení hry a diskuzi se pokračuje dále.
     
    45
    Pomalu nám finišuje první polovina a oba týmy pomalu cítí, že by taky mohly skórovat. Snaží se o to usilovně, na šance vede zatím Genk, ale na góly to je 0:0. Nastavovat se vzhledem k přerušování díky různým bolestem a kouskování hry budou tři minuty.
     
    45+1
    Colley nasadil stoličku Vetokelemu, který ho mimo hru zasáhl do obličeje. Domácí obránce nevypadá úplně zdravě, poločas ale dohraje. Z opakování ale nutno říci, že to bylo od Vetokeleho velice nesportovní a pokud by to viděl sudí lépe, mohli bychom se bavit i o červené kartě.
     
    45+3
    Emoce rostou, Aidoo hodil míč opět mimo hru na Bezuse, ten to samozřejmě reklamuje u sudího.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    S lehkým přesahem do čtvrté minuty nastavení odpískal sudí Boucaut poločas, což nenesli nejlépe domácí hráči, neboť zrovna měli útok. Tři minuty ale uplynuly a nebylo o čem se bavit. První poločas jako takový nabídl důraznou a tvrdou hru, více šancí si tvořil Gent, tu největší měl asi v 41. minutě Zhengrova, jenže prázdnou bránu z dálky netrefil. Gól tak nepadl ani jeden, zpět se vrátíme zhruba za 10-11 minut.
     
    Oba týmy se připravují na druhou polovinu, Sint-Truiden bude střídat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Již avizované střídání jenom potvrzuji. Odešel Botaka, místo něj přišel Legear.
     
    46
    Hned byl nově příchozí pokřtěn, respektive faulován Colleyem a hosté mají standardtku ze solidních 28 metrů.
     
    47
    Ta mířila za zeď, ale nic hrozného, co by si domácí gólman nemohl pohlídat.
     
    48
    Slušná individuální akce z dílny Bezuse, který si potáhl balon a vystřelil z nějakých 20 metrů, domácí brankář Vukovič v poklidu chytil a zalehl.
     
    49
    Zhengrova rychlou, krátkou přihrávkou poslal míč na Maehleho, domácí obránce poslal míč do ohně, tam ale nikdo nebyl a brankář Steppe uvede míč opět do hry.
     
    51
    Asamoah byl faulován zhruba na půlící čáře, nicméně pádu trošku přidal, což vadí asi domácím hráčům, potažmo fanouškům nejvíce.
     
    51
    Maehle fauloval Bezuse, jehož dres vypadá spíše jak nějaké bojové maskování. Hosté mají přímý kop zhruba ze stejné pozice, jako před chvílí a byla to slibná šance! Centr prodloužil hlavou záložník Kotysch, k jeho smůle přímo do místa, kde stál domácí strážce tří tyči. Veškerý vzruch byl stejně zbytečný, tři hráči žlutých se nacházeli v ofsajdu.
     
    54
    Zajímavá střela od Zhengrovova. Osmnáctiletý útočník se postupně ze své strany na pravém křídle protlačil až na osu hřiště a vypálil. Razance slušná, umístění již moc ne.
     
    55
    Po chybě domácích stoperů se dopředu řítil Legear, ve vápně byl zastaven navracejícími se obránci. O faulu nemohl být spor, Legear upadl spíše kvůli tomu, že cítil kontakt a hra pokračovala dále, kdy Vukovič naháněl míč v držení jeho kolegů z obrany, defenzivní trojka se prostě vůbec nepohodla.
     
    56
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Marcus Ingvartsen, přichází Dante Vanzeir.
     
    58
    Opět se hra soustřeďuje okolo půlicí čáry, Genk se ale postupně přibližuje více k vápnu hostí.
     
    59
    Publikum mírně ožilo, když se z ničeho nic za obráncem pokrývajícím míč zjevil Vanzeir, ale už bylo pozdě na to, něco změnit.
     
    60
    Vukovič si nechal doběhnout k sobě Vetokeleho, aby následně míč mohl odkopnout od své branky. Dopadlo to tak, že nepovedený výkop skončil v zámezí a hosté budou vhazovat.
     
    62
    Asamoah nahrál Bezusovi, ten místo střely zkusil potáhnout balon doprava a nahrát, nebylo to ale povedené a musím říci, že pozici si tím značně zhoršil.
     
    62
    Opět pár emocí na hřišti. Sudí uklidňuje Malinovskyjho, nikoli známého maršála z Pelíšků, ale obránce domácího celku a za šlapák na Bezucha vidí trochu žluté.
     
    64
    V dnešním utkání končí útočník Schrijvers, nahrazuje ho Thomas Buffel.
     
    65
    Pár tvrdších zákroků na každé straně, sudí dnes moc do hry nevstupuje a jinak tomu není ani teď. Genk je na míči, pomalu se nám blíží posledních dvacet minut zápasu.
     
    66
    Na domácí se snáší z tribun pískot, pravda, že styl krátkých nahrávek mezi obránci není ten, na který diváci přišli.
     
    69
    Dvojité střídání a hosté mají hotovo. Střídal Vetokele za Boliho a Bezus za De Sarta.
     
    72
    Ke střele se dostal uvolněný De Sart po pasu od Boliho, z první to byla velmi zajímavá střela, Vukovič musel vyskočit a míč zpracovat.
     
    73
    Faul od hostujících obránců na Malinovskyiho a Genk má velmi dobrou šanci na gól. 24 metrů od brány, přímo na ose hřiště.
     
    74
    Genk právě vstřelil branku!
    Tak to byla paráda! K exekuci přímého kopu se postavil RUSLAN MALINOVSKYI, svoji střelu zakroutil přes zeď a o břevno posílá domácí čtvrt hodiny před koncem do vedení!
    74. Ruslan MALINOVSKYJ - 1:0
     
    75
    Hosté nyní spěchají, snaží se rychle rozehrávát, modří, tedy Genk logicky odmítá tuto rychlou hru. Po faulu se dostal centr k Bolimu, ten nepřesně hlavičkoval a bylo po všem. Následná střela z penaltového puntíku byla zbytečná, pískán byl faul.
     
    77
    Gól zavdal příčinu zapálit nějaké to pyro v kotli domácích, ti nabízí na obdiv své dvě modré dýmovnice. Na hřišti se schyluje k tlaku Sint-Truidenu, míč ale vlastní domácí KRC.
     
    78
    Legear rozehrával situaci po faulu a míč ve změti těl propadl až k překvapenému Bolimu, který ale nedorazil míč do sítě.
     
    79
    Sint-Truiden právě vstřelil branku!
    Z rohu je ale srovnáno. Míč se po souboji dostal na nohu záložníkovi Kitsiouovi, který našel prudkým pasem volného YOHANA BOLIHO, hostující hráč napálil z hranice malého vápna míč do šibenice.
    79. Yohan BOLI - 1:1
     
    81
    Další faul z dílny hostí a další centr, poslední dobou veškeré centry do brankovišť zavání gólem, či alespoň závarem. I tento měl parametry, avšak domácí útočník hlavičkoval nepřesně.
     
    83
    Otázka, jak by se tvářily oba týmy na zisk po bodu. Nicméně asi to neuvítá Genk, který znatelně spěchá. Hra se ale na chvíli přeruší, napadající Vanzeir dal šlapák Teixeirovi a ten si chvíli na zemi poleží.
     
    84
    I Genk dostřídal, odešel Zhengrova, nahradil ho Samatta.
     
    86
    Domácí by chtěli desítku, tedy penaltu. A asi byli v právu, Pozuelo byl došlápnut Bolim. Bude se ale kopat rohový kop a opět to vypadalo na zajímavou šanci, míč ale vylétl směrem od brány.
     
    87
    Další roh, tlačí KRC, Malinovskyj poslal centr skrz brankovištěm, nikdo tam ale nebyl a následně o míč i domácí přišli.
     
    88
    Souběžně s koncem roste i napětí. Boli během otáčení se s míčem trefil loktem Malinovskyjho do obličeje a žlutá karta ho nemine. Ač protestuje, že tomu střelec prvního gólu Genku hodně přidal, není mu to nic platné.
     
    90
    Vstupujeme do poslední minuty základní hrací doby. Genk je na balonu a více tlačí svého soupeře.
     
    90
    De Sart snad do toho souboje nešel s jiným úmyslem, než zastavit protihráče s míčem, chytl ho zezadu za pas a taktéž vidí barvu, která splývá s jeho dresem.
     
    90
    Nastavují se tři minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    90+1
    Genk je v absolutním tlaku a mačká soupeře, co to jde. Stačila ale nepřesná přihrávka a hned Sint-Truiden vykopává míč přes celé hřiště.
     
    90+2
    Půl nastavení za námi a vypadá to na dělbu bodů v Luminus Areně. Nyní to je ještě pravděpodobnější, hosté opět odkopli míč pryč.
     
    90+3
    Poslední dvě střely domácích byly velmi zajímavé, obě ale hostující obrana zblokovala.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Derby obou klubů je za námi. Od začátku byl k vidění tvrdý a důrazný fotbal, v první polovině oba týmy mnoho šancí neměly, více však tvořil domácí Genk. Ani ve druhé polovině to nebyla žádná sláva se šancemi a hrou jako takovou, vše změnila až poslední dvacetiminutovka, konkrétně krásný gól Malinovskyjho z přímého kopu v 74. minutě. O pět minut později ale uklidil balon pod víko hostující Boli. Ke konci utkání tlačilo KRC více, druhý gól nepřidalo a týmy se tak rozešly smírně 1:1. S přáním příjemného zbytku soboty, potažmo celého víkendu se od onlajnu loučí Tomáš Kalas.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 5:1. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:14. (22:32:29)

    Tomáš Kalas

    Branky: 74. Malinovskyj – 79. Boli

    Karty:   62. Malinovskyj (GNK) – 12. Asamoah (SIT), 33. Botaka (SIT), 88. Boli (SIT), 90. De Sart (SIT)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 5:1. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:14.
    KRC Genk: Vukovic – Colley, Uronen, Aidoo – Seck, Malinovskyj, Pozuelo, Maehle – Zhegrova (84. Samatta), Ingvartsen (56. Vanzeir), Schrijvers (64. Buffel).
    Náhradníci: Jackers – Nastić, Wouters, Khammas, Déwaest, Buffel, Samatta, Vanzeir.

    Sint-Truiden VV: Steppe – Kitsiou, Dussaut, Kotysch, Teixeira – De Petter, Bezus (69. De Sart), Asamoah, De Norre – Botaka (46. Legear), Vetokele (69. Boli).
    Náhradníci: Pirard – Goutas, De Sart, Legear, Boli, Abrahams, Acolatse.

    Rozhodčí: Boucaut – Conotte, Cremers (všichni BEL)
    thejrc.org