Ženy - Akrobatické skoky (kvalifikace) Vítěz: A. Orlovová (OAR) (kon.)
konec
Ženy - Akrobatické skoky (kvalifikace)

Vítěz: A. Orlovová (OAR)

Čtvrtek 15.02.2018, 12:00Zimní olympijské hry - Akrobatické lyžování
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.
     
    V rámci akrobatického lyžování jsou rozdány zatím dvě sady medailí, a to v rámci mužské a ženské jízdy v boulích. Na řadu přichází akrobatické skoky na lyžích, v nichž je nejprve na programu kvalifikace žen, které se účastní celkem pětadvacet sportovkyň.
     
    Titul ze Soči by měla obhajovat Ala Cuperová z Běloruska, která se i ve svých 38 letech rozhodla startovat zde v Pchjongčchangu. Ta ovšem nyní ani zdaleka nepatří k největším favoritkám na vítězství. O prvenství by se měli poprat hlavně Sü Meng-tchao, Hanna Huskovová, Lydia Lassilaová či Danielle Scottová.
     
    Kvalifikační kola budou celkem dvě. Z prvního postoupí rovnou dál nejlepších šest akrobatek, zbývající závodnice, které se neprobojují do finálové fáze z první části kvalifikace, budou mít ještě šanci ve druhých pokusech. A znovu se dál probojuje dalších šest nejlepších. Finále by tak mělo čítat celkem dvanáct sportovkyň.
     
    Startovní listina:

    1. Kjong-un Kim (KOR)
    2. Fan-jü Kchung (CHN)
    3. Kiley McKinnonová (USA)
    4. Danielle Scottová (AUS)
    5. Ashley Caldwellová (USA)
    6. Ljubov Nikitinová (OAR)
    7. Ala Cuperová (BLR)
    8. Maržan Akžigitová (KAZ)
    9. Aleksandra Orlovová (OAR)
    10. Aljaksandra Ramanouská (BLR)
    11. Catrine Lavalléeová (CAN)
    12. Laura Peelová (AUS)
    13. Kristina Spiridonovová (OAR)
    14. Sin Čang (CHN)
    15. Hanna Huskovová (BLR)
    16. Meng-tchao Sü (CHN)
    17. Olga Poljuková (UKR)
    18. Akmaržan Kalmurzajevová (KAZ)
    19. Madison Olsenová (USA)
    20. Ajana Žoldasová (KAZ)
    21. Tching Jen (CHN)
    22. Alina Gridněvová (OAR)
    23. Samantha Wellsová (AUS)
    24. Žanbota Aldabergenovová (KAZ)
    25. Lydia Lassilaová (AUS)
     
    1. kolo kvalifikace začalo.
     
    1
    Kjong-un Kim (KOR) je mladá závodnice, pro kterou je účast na olympijských hrách velkou ctí. Předvedla jednoduché salto s nejnižší obtížností a ještě při dopadu upadla. Vysloužila si tak pouhých 36,57 bodů.
     
    2
    Back Full/Full, to byl skok, se kterým se vytasila druhá závodnice v pořadí, a to Fan-jü Kchung (CHN). A zvládla ho tehnicky velmi dobře. Na dopadu neměla žádné problémy, to samé platí i ve vzduchu. Její známka činí 89,77 bodů.
     
    3
    Kiley McKinnonová (USA) zasadila do svého repertoáru Back/Full-Double Full, a i když ve vzduchu neměla problémy, nakonec upadla. Její známka činí 72,26.
     
    4
    Back/Double Full-Full, to byl skok, který se snažila předvést jedna z favoritek závodu Danielle Scottová (AUS). A i když na dopadu měla lehké potíže, skok ustála. Rozhodčí jí ocenili známkou 93,76.
     
    5
    Back/Full-Full-Full. Skoky závodnic jsou pestré a je na co se dívat. Takový nyní předvedla Ashley Caldwellová (USA). Skok ustála jen tak tak. Ale obtížnost jí nakonec zajistila docela slušnou známku 81,81 bodů.
     
    6
    Ljubov Nikitinová (OAR) patří k dalším mladým a nadějným závodnicím. Back/Double Full-Full přitom zvládla celkem slušně, i když v závěrečné fázi skoku trošku pokrčila své nohy. Bodové srážky tedy byly na místě. Nakonec je známka 88,83 bodů velmi slušným počinem.
     
    7
    Back/Lay-Full-Full, takový skok nyní předvedla Ala Cuperová (BLR), obhájkyně titulu ze Soči. Jenže skok nedotočila včas a na dopadu si hrábla o sníh. Nemohla tak počítat s vysokou známkou, která činila 77,90. O postup se bude muset poprat v kole druhém.
     
    8
    Back/Lay-Full, tedy skok s jednodušší obtížností si na úvod kvalifikace vybrala Maržan Akžigitová (KAZ). A zvládla ho velmi dobře po technické úrovni. Jenže bodové hodnocení bylo za tento výkon pochopitelně nižší. Činilo konkrétně 79,17 bodů.
     
    9
    Aleksandra Orlovová (OAR) zvolila stejný skok jako olympijská vítězka Cuperová a zvládla ho daleko lépe. V podstatě se jen těžko hledaly nějaké chybičky. Zaútočila se svým Back/Lay-Full-Full na postup. Rozhodčí její výkon ocenili známkou 102,22 bodů. Suverénně jde na první místo.
     
    10
    Back/Lay-Tuck-Full. Aljaksandra Ramanouská (BLR) si zvolila pestrý a poměrně náročný skok. A během dopadu opravdu hodně nešetrně upadla. Lidově řečeno si přímo namlela pusu. Ale hned nahlásila, že je v pořádku. Bodové ohodnocení? 38,85 bodů.
     
    11
    Catrine Lavalléeová (CAN) zvolila jistotu na úvod kvalifikace. Back/Full-Full ale nezvládla s přehledem, jak se očekávalo. Chtěla mít co nejlepší dopad, ale možná chtěla až příliš. A trošku si rukama na sníh hrábla. Ještě bude muset zabrat ve druhém kole, protože 73,08 bodů stačit na postup nebude.
     
    12
    Laura Peelová (AUS) chtěla postoupit už z kola prvního. Back/Full-Double Full ale nezvládla podle svých představ. Ve vzduchu na tom technicky byla slušně. Ale dopad následně neustála. Získala celkem 64,86 bodů od rozhodčích.
     
    13
    Viděli jsme jeden z nejhezčích skoků této kvalifikace. Back/Double Full-Full byl zvládnutý opravdu perfektně. 97,64 bodů, to byl výkon, jaký ocenili rozhodčí. A Kristina Spiridonovová (OAR) si řekla o postup. Mohla být zcela spokojená.
     
    14
    Kvalifikace začíná nabírat na obrátkách. Sin Čang (CHN) předvedla velmi slušně Back/Double Full-Full bez nějakých problémů na dopadu. A vysloužila si známku ...bodů.
     
    15
    Hanna Huskovová (BLR) patří k velkým favoritkám na této olympiádě a předvedla opravdu dokonalý výkon. Back/Lay-Tuck-Full je takový nerytmický skok, ale Běloruska ho zvládla perfektně i s čistým dopadem. Není divu, že inkasovala od rozhodčích známku 100,45 bodů. Tohle už bude na postup.
     
    16
    Meng-tchao Sü (CHN) si zvolila taktéž náročný skok. Back/Full-Tuck-Full ale zvládla velmi, velmi obstojně. Byť na dopadu byly lehké problémy, Číňanka se v cíli radovala ze svého výkonu. Rozhodčí jí nakonec ocenili 99,37 body, ty jí zaručují aktuálně 3. pozici.
     
    17
    Olga Poljuková (UKR) nepatří k nějakým velkým favoritkám tohoto závodu, úspěch by pro ní byl, kdyby postoupila do finále. V prvním kole zvolila jednodušší Back/Full-Full a udělala dobře. Protože předvedla čistý výkon. Dostala však nižší známku 82,21, která zaručuje až devátou příčku.
     
    18
    Akmaržan Kalmurzajevová (KAZ) možná začala s provedením skoku po odrazu o něco později, než by bylo zdrávo. A pak už nestihla dopadnout správně. Přitom Back/Lay-Full patří ke snadnějším provedením. I proto její známka činila pouze 58,58 bodů.
     
    19
    Back/Full-Full si zvolila do prvního kola Madison Olsenová (USA) a neudělala vůbec špatně. Protože po technické stránce, přes odraz, letovou fázi a dopad, ho zvládla skvěle. Rozhodčí jí udělili známku 87,88 bodů, která zaručuje až devátou příčku. Takže je z toho nepostup.
     
    20
    Kazaškám se zatím v této kvalifikaci moc nedaří. Ani Ajana Žoldasová (KAZ) nepředvedla dobrý výkon se svým Back/Full-Tuck. Během dopadu upadla. Zaznamenala tak nízkou známku 51,01.
     
    21
    Tching Jen (CHN) zvládla svůj Back/Full-Full velmi slušně. Možná že dopad mohl být ještě o něco čistší. Ale i tak může být Číňanka spokojená se svým výkonem. Ačkoli 80,95 bodů na postup nestačí, je to určitě dobrý příslib do kola druhého.
     
    22
    Alina Gridněvová (OAR) skočila Back/Full-Full, ale na dopadu si zády škrtla o sníh. Samozřejmě že na postup nemohla v tuhle chvíli pomýšlet. Získala celkem 60,16.
     
    23
    Back/Full-Double Full, to byl skok, který si zvolila Samantha Wellsová (AUS). Ale bude muset ve druhém kole co napravovat. Protože skok ve vzduchu přetočila a dopadla na záda. Od rozhodčích si vysloužila známku 54,28.
     
    24
    Žanbota Aldabergenovová (KAZ) předvedla Back/Double Full-Full na velmi vysoké úrovni. Zvládla dopad a zaútočila na postup. Moc hezké provedení od Kazašky. Získala ale možná překvapivě jen 81,07 bodů, takže se bude muset o postup ještě poprat ve druhém kole.
     
    25
    Tohle byl hodně nepříjemný dopad. Lydia Lassilaová (AUS) si naštěstí nic nepřivodila. Back/Double Full-Full nebyl v jejím provedení dobrý, přetočila totiž svůj skok a nepříjemně upadla na záda. 66,27 bodů, to byla známka, jakou jí udělili rozhodčí.
     
    1. kolo kvalifikace skončilo.
     
    Konečné pořadí po 1. kole:

    1. Aleksandra Orlovová (OAR) 102.22 Q
    2. Hanna Huskovová (BLR) 100.45 Q
    3. Meng-tchao Sü (CHN) 99.37 Q
    4. Kristina Spiridonovová (OAR) 97.64 Q
    5. Danielle Scottová (AUS) 93.76 Q
    6. Sin Čang (CHN) 90.24 Q

    7. Fan-jü Kchung (CHN) 89.77
    8. Ljubov Nikitinová (OAR) 88.83
    9. Madison Olsenová (USA) 87.88
    10. Olga Poljuková (UKR) 82.21
    11. Ashley Caldwellová (USA) 81.81
    12. Žanbota Aldabergenovová (KAZ) 81.07
    13. Tching Jen (CHN) 80.95
    14. Maržan Akžigitová (KAZ) 79.17
    15. Ala Cuperová (BLR) 77.90
    16. Catrine Lavalléeová (CAN) 73.08
    17. Kiley McKinnonová (USA) 72.26
    18. Lydia Lassilaová (AUS) 66.27
    19. Laura Peelová (AUS) 64.86
    20. Alina Gridněvová (OAR) 60.16
    21. Akmaržan Kalmurzajevová (KAZ) 58.58
    22. Samantha Wellsová (AUS) 54.28
    23. Ajana Žoldasová (KAZ) 51.01
    24. Aljaksandra Ramanouská (BLR) 38.85
    25. Kjong-un Kim (KOR) 36.57
     
    2. kolo začalo.
     
    1
    Kjong-un Kim (KOR) patří k nejslabším účastnicím této kvalifikace. Teď zařadila do svého repertoáru Back/Tuck. Podporována domácím publikem si aspoň zlepšila reputaci a dopadla čistě. Byl to takový neohrabaný styl, ale i ten se počítá. Získala od rozhodčích 44,20 bodů.
     
    2
    Fan-jü Kchung (CHN) zvolila nyní složitější skok Back/Double Full-Full a udělala velmi dobře. Protože ho zvládla perfektně i s dopadem a řekla si postup do finále. Od rozhodčích inkasovala 95,17 bodů. Vysoká známka pro Číňanku!
     
    3
    Kiley McKinnonová (USA) předvedla Back/Full-Full na slušné úrovni, možná že dopad mohl být o něco čistší. Ale obtížnost skoku nebyla nijak vysoká. Proto známka činila jen 87,88 bodů. Uvidíme, jestli tato hodnota bude stačit na postup.
     
    4
    Danielle Scottová (AUS) musela hodně svůj skok korigovat, dost krčila nohy, a nakonec ani dopad nebyl čistý. Sama Australanka to moc dobře věděla a byla zklamaná. Back/Lay-Full-Full byl ohodnocený známkou 55,86 bodů.
     
    5
    Ljubov Nikitinová (OAR) předvedla v prvním kole slušný výkon, tentokrát ale nebylo její počínání ideální. Back/Full-Double Full není skok jednoduchý a na dopadu ho ne úplně dobře zvládla. Získala 84,24 bodů.
     
    6
    Ala Cuperová (BLR) ukázala, proč se stala před čtyřmi roky olympijskou vítězkou v Soči! Back/Full-Tuck-Full zvládla perfektně! Tohle byl nádherný, opravdu nádherný skok s náročnou obtížností. Zaslouženě získala celkem 99,37 bodů.
     
    7
    Maržan Akžigitová (KAZ) skočila jednoduchý Back/Lay-Tuck a zvládla ho na velmi dobré úrovni. S ním ale samozřejmě nemohla počítat na postup. Celkem získala 70,20 bodů.
     
    8
    Aljaksandra Ramanouská (BLR) udělala pro postup maximum. Ačkoli při jejím Back/Lay-Full-Tuck nebyl dopad zcela ideální, ustála ho. 83,65 bodů, to bylo ohodnocení od rozhodčích. Na postup to zřejmě stačit nebude.
     
    9
    Catrine Lavalléeová (CAN) se usmála těsně poté, co svůj Back/Lay-Full ustála jen tak tak. Byla to docela komická situace. Ale Kanaďanka brala svůj výkon sportovně. A ví, že výkon 71,34 stačit na postup nemůže.
     
    10
    Back/Full-Full zvládla Laura Peelová (AUS) na jedničku s hvězdičkou. Čistý dopad, nohy u sebe, ve vzduchu byly jen těžko zaznamenávány nějaké chyby. Škoda jen nižší obtížnosti. Takhle je z toho nakonec 89,46 bodů. Ale uvidíme, třeba to na postup stačit bude.
     
    11
    Olga Poljuková (UKR) zariskovala, oproti prvnímu kolu zvolila těžší kalibr v podobě Back/Full-Tuck-Full, a už ve vzduchu bylo vidět, že musí svůj skok hodně korigovat. Pokrčené nohy, aby aspoň nějakým způsobem dopadla. A nakonec si i hrábla na sníh. Ve finále jí neuvidíme, získala totiž jen 55,50 bodů.
     
    12
    Vůbec poprvé v této kvalifikaci jsme viděli prvek pike. Pokusila se o něj Akmaržan Kalmurzajevová (KAZ) v celé kombinaci Back/Lay-Pike, jenže dopad jí vůbec nevyšel. I ona nemůže myslet na postup. Její známka ve druhém kole činila 47,32 bodů.
     
    13
    Madison Olsenová (USA) skočila Back/Lay-Full, v podstatě ho skočila tak, jak chtěla. Jenže nízká obtížnost je pro ní problém. 80,04 bodů je horší výkon, než jaký měla v kole prvním.
     
    14
    Ajana Žoldasová (KAZ) zase jako by začala provádět svůj skok o něco později po odrazu. Technicky zvládla Back/Lay-Tuck velmi dobře, ale dopad následně ne úplně dobře stihla. I proto je její známka zase nízká. Konkrétně činí 57,98 bodů.
     
    15
    Tching Jen (CHN) se pokusila o snadný skok se jí vydařil. Perfektní provedení, čistý dopad, více už si Číňanka nemohla přát. Její Back/Lay-Full byl ohodnocený rozhodčími známkou 82,94 bodů.
     
    16
    Alina Gridněvová (OAR) byla po dopadu zklamaná. Back/Full-Double Full je obecně těžký skok a při dopadu si hrábla na sníh. Škoda pro ní. Zariskovala, ale její počínání nakonec nebylo úspěšné. Rozhodčí jí udělili jen 60,98 bodů.
     
    17
    Samantha Wellsová (AUS) nezvládla dopad u Back/Full-Full, zády si sáhla na sníh. A protože ani v prvním kole nezazářila, ve finále jí neuvidíme. Tentokráte byl její skok oceněný 58,27 body. Určitě zklamání pro Australanku.
     
    18
    Žanbota Aldabergenovová (KAZ) zvládla Back/Full-Full tak, jak potřebovala. Už v prvním kole předvedla moc dobrý výkon, jen zkrátka nestačil na postup. Polepšila si o pár bodíků oproti prvnímu skoku, tentokráte si vysloužila 85,36 bodů.
     
    19
    Lydia Lassilaová (AUS), poslední účastnice kvalifikace a jedna z velkých favoritek, byla hodně zklamaná. Protože Back/Full-Double Full v jejím podání nebyl povedený. Dopad se jí totiž vůbec nevydařil a ve finále nebude. Ale brala vše evidentně sportovně. Doplňme, že rozhodčí jí ocenili známkou 63,45 bodů.
     
    2. kolo kvalifikace skončilo.
     
    V kvalifikaci akrobatických skoků žen se přece jenom urodilo jedno překvapení, do finále se totiž neprobojovala Lydia Lassilaová (AUS), která nezvládla ani jeden ze dvou ze svých dopadů a o olympijskou medaili bojovat nebude. Jinak role favoritek potvrdily Hanna Huskovová (BLR), Meng-tchao Sü (CHN) nebo Danielle Scottová (AUS), které postoupily už v prvním kole, ve druhém dějství si pak zajistila účast o medaile také obhájkyně zlata ze Soči Ala Cuperová (BLR). Kvalifikaci ale jinak ovládla Aleksandra Orlovová (OAR), která si za svůj Back/Lay-Full-Full vysloužila úctyhodných 102,22 bodů.
     
    Konečné pořadí po 2. kole:

    1. Ala Cuperová (BLR) 99.37 Q
    2. Fan-jü Kchung (CHN) 95.17 Q
    3. Laura Peelová (AUS) 89.46 Q
    4. Ljubov Nikitinová (OAR) 88.83 Q
    5. Kiley McKinnonová (USA) 87.88 Q
    6. Madison Olsenová (USA) 87.88 Q

    7. Žanbota Aldabergenovová (KAZ) 85.36
    8. Aljaksandra Ramanouská (BLR) 83.65
    9. Tching Jen (CHN) 82.94
    10. Olga Poljuková (UKR) 82.21
    11. Ashley Caldwellová (USA) 81.81
    12. Maržan Akžigitová (KAZ) 79.17
    13. Catrine Lavalléeová (CAN) 73.08
    14. Lydia Lassilaová (AUS) 66.27
    15. Alina Gridněvová (OAR) 60.98
    16. Akmaržan Kalmurzajevová (KAZ) 58.58
    17. Samantha Wellsová (AUS) 58.27
    18. Ajana Žoldasová (KAZ) 57.98
    19. Kjong-un Kim (KOR) 44.20
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (13:36:09)

    Patrik Sandev

    Startovní listina:
    1. Kjong-un Kim (KOR)
    2. Fan-jü Kchung (CHN)
    3. Kiley McKinnonová (USA)
    4. Danielle Scottová (AUS)
    5. Ashley Caldwellová (USA)
    6. Ljubov Nikitinová (OAR)
    7. Ala Cuperová (BLR)
    8. Maržan Akžigitová (KAZ)
    9. Aleksandra Orlovová (OAR)
    10. Aljaksandra Ramanouská (BLR)
    11. Catrine Lavalléeová (CAN)
    12. Laura Peelová (AUS)
    13. Kristina Spiridonovová (OAR)
    14. Sin Čang (CHN)
    15. Hanna Huskovová (BLR)
    16. Meng-tchao Sü (CHN)
    17. Olga Poljuková (UKR)
    18. Akmaržan Kalmurzajevová (KAZ)
    19. Madison Olsenová (USA)
    20. Ajana Žoldasová (KAZ)
    21. Tching Jen (CHN)
    22. Alina Gridněvová (OAR)
    23. Samantha Wellsová (AUS)
    24. Žanbota Aldabergenovová (KAZ)
    25. Lydia Lassilaová (AUS)
    thejrc.org