Astana – Sporting 1:3 (kon.) | Dortmund – Atalanta BC 3:2 (kon.) | Nice – Lok. Moskva 2:3 (kon.)
Spartak – Ath. Bilbao 1:3 (kon.) | Real Sociedad – Salzburg 2:2 (kon.) | Ludogorec – AC Milán 0:3 (kon.)
Östersunds FK – Arsenal 0:3 (kon.) | Marseille – Braga 3:0 (kon.) | Kodaň – Atlético 1:4 (kon.)
AEK Atény – Dynamo Kyjev 1:1 (kon.) | Celtic – Zenit 1:0 (kon.) | Neapol – RB Lipsko 1:3 (kon.)
Lyon – Villarreal 3:1 (kon.) | Partizan Bělehrad – Plzeň 1:1 (kon.) | FCSB – Lazio 1:0 (kon.)
konec
Borussia Dortmund
3:2 (1:0)
Atalanta Bergamo
Čtvrtek 15.02.2018, 19:00 • Signal Iduna Park, Dortmund • Evropská liga • 1/16 finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Příjemný čtvrteční večer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní kopané! Po zimní přestávce, která trvala něco málo přes dva měsíce, se o slovo opět hlásí Evropská liga, konkrétně její vyřazovací fáze. V rámci prvního kola je dnes na programu hned patnáct utkání, my se v tomto online přenosu společně zaměříme na zajímavý souboj, ve kterém Borussia Dortmund vyzve italský celek Atalanta Bergamasca Calcio. Úvodní výkop je naplánován na 19:00.
     
    Borussia Dortmund

    Po třetím místě z loňského ročníku německé Bundesligy si Borussia zajistila přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů. Los jí ale přidělil velmi těžké soupeře v podobě Realu Madrid, londýnského Tottenhamu a APOELU Nikósie, v jejichž konkurenci Dortmundští doslova pohořeli. Ze šesti zápasů totiž posbírali pouhopouhé dva body za remízy s kyperským outsiderem, před nímž na třetí pozici v tabulce skončili jen díky lepšímu skóre. Die Schwarzgelben si vyřazovací fázi Evropské ligy zahrají po roční odmlce, na jaře roku 2016 po skalpech Porta a právě Spurs vypadli ve čtvrtfinále, kde po výsledcích 1:1 a 3:4 nestačili na pozdějšího finalistu z Liverpoolu.

    Na domácí scéně žlutočerní odstartovali fantasticky, když v úvodních sedmi kolech německé nejvyšší soutěže posbírali devatenáct bodů. V následujících osmi mačích ale fotbalisté BVB neokusili sladkou chuť vítězství, a na trenérském postu tak Petera Bosze vystřídal jeho jmenovec Stöger. Pod jeho taktovkou se Die Borussen přeci jen zlepšili a momentálně okupují třetí příčku, přičemž na vedoucí Bayern ztrácí už propastných devatenáct bodů. Při víkendovém souboji s Hamburkem měli v Dortmundu hned dva důvody k radosti. Tím prvním bylo vítězství 2:0, tím druhým pak návrat kapitána Marca Reuse, který se konečně zbavil problémů s kolenem.
    Náhradou za gabonského zabijáka Aubameyanga, který přestoupil do Arsenalu, by se měl stát Michy Batshuayi. Kmenový hráč londýnské Chelsea ve svém novém působišti nastoupil ke dvěma zápasům, v nichž zaznamenal tři branky a jednu asistenci.

     
    Atalanta Bergamasca Calcio

    Atalanta se dala považovat za největší překvapení loňského ročníku Serie A, když skončila na čtvrtém místě, přičemž za sebou nechala oba milánské giganty, římské Lazio či Fiorentinu. S historickým postupem do základní skupiny Evropské ligy naložil celek z Bergama naprosto fantasticky, vždyť z šesti zápasů neprohrál ani jeden, navíc posbíral hned čtrnáct bodů a obsadil první místo. Los prvního kola vyřazovacích bojů sice svěřencům lodivoda Gasperiniho příliš nepřál, La Dea ale už na podzim prokázala, že si s papírovými favority umí poradit. Kromě Apollonu Limassol totiž ve skupině E předčila i Olympique Lyon a Everton, proti němuž ani jednou nezaváhala a navíc liverpoolskému celku nasázela hned osm branek.

    Co se týče působení na domácí scéně, tak letos si Nerazzurri už nepočínají tak dobře jako v minulé sezoně. Po čtyřiadvaceti kolech se totiž nachází na osmé pozici, na pohárové příčky ale ztrácí jen čtyři body, situace tak pro ně ještě rozhodně není ztracená. V prvním utkání po skončení zimní přestávky podlehla Atalanta favorizované Neapoli, poté si ale připsala dvě vítězství v řadě, když nejprve jasně přehrála Sassuolo a poté před vlastními fanoušky udolala Chievo. O víkendu celek z Lombardie remizoval na půdě o záchranu bojujícího Crotone, alespoň bod mu v samotném závěru zajistil Palomino.
    Fotbalisté Atalanty dorazili do Dortmundu během středečního odpoledne. Odvezou si další nečekané vítězství?

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Papastathopoulos, Toprak, Toljan – G. Castro, Weigl – Pulisic, Reus (C), Schürrle – Batshuayi.
    Náhradníci: Weidenfeller – Zagadou, Şahin, M. Götze, Isak, Dahoud, Beste.

    Atalanta Bergamasca Calcio: Beriša – Tolói, Caldara, A. Masiello – Hateboer, Cristante, de Roon, Freuler, Spinazzola – A. Gómez (C), Iličić.
    Náhradníci: Gollini – Palomino, Gosens, Cornelius, Castagne, Mancini, Petagna.

    Rozhodčí: Daniel Stefanski – Marcin Boniek, Dawid Igor Golis (všichni Polsko).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní sudí Stefanski, který bude mít dnešní utkání mezi BVB a Atalantou na povel, právě foukl do píšťalky, můžeme tedy začít! Rozehrávky se ujali hosté, kteří nastupují v bílém, naopak domácí budou hrát ve žlutočerném.
     
    2
    První akci tohoto utkání podnikli hostující fotbalisté. Po levé straně se pokoušel prodrat Spinazzola, v osobním souboji si ale vylámal zuby na pozorném Piszczekovi.
     
    3
    Marco Reus získal míč ve středu hřiště, poté se obtočil okolo svého strážce a poté šikovnou kolmicí hledal sprintujícího Batshuayie. Ten se ale do vápna nedostal, proti byl Andrea Masiello.
     
    4
    Po poklidné kombinaci na obranné polovině vyslal dlouhý nákop Papasthatopoulos. Jeho adresátem byl Michy Batshuayi, ten ale v hlavičkovém souboji s Tolóiem příliš šancí nedostal.
     
    5
    Gonzalo Castro roztáhl hru na vpravo se pohybujícího Pulisice, který si v souboji jeden proti jednomu troufl na Spinazzolu, s rychlou kličkou ke středu hřiště ale nepochodil.
     
    6
    Právě Leonardo Spinazzola se nyní pohyboval na levém křídle, kde zaměstnával obranu soupeře. Přes Weigla se ještě dokázal dostat, poté jej ale díky obrannému skluzu odzbrojil Piszczek.
     
    7
    První velkou šanci tohoto utkání si vypracovali domácí! Po Batshuayiově sklepnutí se dobře zorientoval Schürrle, který vyslal do samostatného úniku Reuse. Ten mířil k zadní tyči Berišovy svatyně, o vlásek ji ale minul.
    7.
     
    8
    Ani další ofenzivní snažení hostujícího celku Atalanty úspěchem neskončilo. Opět za to mohla nepřesnost při kombinaci, které se tentokráte dopustil Alejandro Gómez.
     
    9
    Bürki zachytil nepovedený nákop od obránce Caldary, poté nahrál Piszczekovi. Ten se rozhodl celou akci domácích zrychlit dlouhým pasem pro Schürrleho, míč ale pro sebe uzmul Tolói.
     
    11
    Poprvé o sobě v tomto utkání dal vědět levý obránce BVB Toljan. Talentovaný německý zadák si narazil se Schürrlem a poté centroval směrem k Pulisicovi, tomu ale k dosažení na míč chyběl jeden krok navíc.
     
    12
    Leonardo Spinazzola táhne většinu ofenzivních akcí svého týmu, zatím se mu ale nedaří. Tentokráte si na jeho nabídku nabíhal na středu hřiště se pohybujícího Iličić, toho měl ale pohlídaného Ömer Toprak.
     
    13
    Konečně se hosté dostali do zajímavé gólové příležitosti. Tentokráte jejich akci táhl Hans Hateboer, na jehož nabídku si naběhl Josip Iličić. Ránu slovinského veterána nad Bürkiho branku na poslední chvíli tečoval Toprak.
     
    14
    Následovala rozehrávka rohového kopu v podání celku z Bergama. Centrovaný balon trochu se štěstím doskákal až na zadní tyč, kde se k němu dostal Freuler, celou situací se ale zdál spíše překvapen a minul.
     
    20
    Atalanta měla mírné problémy při rozehrávce, nakonec si ale na své levé straně poradila a zakládá další akci.
     
    22
    Zajímavou individuální akci předvedl domácí forvard Michy Batshuayi, jenž si před šestnáctkou navedl míč na pravačku, jeho přízemní pokus ale skončil uprostřed brány.
     
    24
    Nyní už skutečně moc nechybělo! Opět to byl Batshuayi, který ve vápně udržel obránce na zádech a posunul míč Reusovi, jenž ihned posílal prudký míč na malý vápno. Tam si naběhl Pulisic, kterému chyběly jen centimetry.
     
    24
    Žlutou kartu za stažení protihráče vzápětí vidí domácí Weigl, který zmešká odvetný zápas.
     
    26
    Žlutá karta i na druhé straně. Cristante ztratil míč v souboji s Toprakem a vzápětí mu trochu ujely nervy, za ostrý zákrok na domácího zadáka vidí zasloužený trest.
     
    28
    Domácí přidávají na obrátkách. Na zajímavý pas si na levé křídlo naběhl André Schürrle, jeho prudkou ránu na bližší tyč ale dobrým zákrokem zkrotil Etrit Beriša.
     
    Na druhé straně se krásně uvolnil Josip Iličić, jenž jednoduše přešel přes jednoho z domácích a ihned posílal míč před bránu, tam už ale byli v převaze žlutočerní.
     
    30
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Domácí jdou do zaslouženého vedení! Výbornou práci na vlastní polovině odvedl Batshuayi, jenž vybojoval míč a založil protiakci. Tu na pravém křídle táhl Łukasz Piszczek, který našel na hranici vápna milimetrovým centrem ANDRÉHO SCHÜRRLEHO. Německý záložník si míč posunul do vápna a překonal vybíhajícího Berišu.
    30. André SCHÜRRLE - 1:0
     
    32
    Dortmund pokračuje v aktivitě, po Pulisicově akci bude zahrávat roh.
     
    33
    Ze standardní situace se německý celek neprosadil, už je ale znovu u míče a snaží se něco vymyslet.
     
    34
    S důrazem to tentokrát přehnal Piszczek, který je dalším hráčem napomínaným žlutou kartou.
     
    36
    Bryan Cristante posílal zajímavý centr z levé strany, domácí se nakonec ubránili za cenu rohu.
     
    37
    Domácí se sice ubránili, po následné dobré práci Spinazzoly si ovšem Atalanta rohový kop zopakuje.
     
    37
    Pro centr si tentokrát došel Roman Bürki a i když to vypadalo, že by mu míč ještě mohl vypadnout, domácí gólman si nakonec poradil a již rozehrává protiakci.
     
    39
    Po sérii soubojů a nepřesností ve středu pole mohl jít dopředu hostující Caldara, skvěle načasovaným skluzem jej ale zastavil Sokratis.
     
    41
    Po další pěkné akci aktivního Batshuayie to vzal na sebe Schürrle, který si opět navedl míč na pravou nohu, trefil však jen prostor, kde stál připravený Beriša.
     
    43
    Iličić to na druhé straně znovu zkusil individuálně, jeho následný centr slabší pravačkou ovšem nebyl vůbec přesný.
     
    44
    Po souboji s Masiellem zůstává na zemi otřesený Batshuayi, který bude potřebovat drobné ošetření.
     
    45
    Belgický útočník již je zpět na nohou a připraven pokračovat ve hře.
     
    45+1
    Nastavují se dvě minuty.
     
    45+2
    Domácí se už už hnali do zajímavého brejku v samotném závěru první půle, míč však rukou zasáhl Remo Freuler a je s podivem, že unikl žluté kartě.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je u konce. Domácí Borussia v něm byla lepším týmem a po zásluze vede 1:0, když se o jedinou branku zápasu postaral ve 30. minutě André Schürrle. Druhá půle začne zhruba ve 20:06, zůstaňte s námi.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Atalanta vstoupila do druhé polovině aktivně. Hosté se usadili na útočné polovině, nakonec se ale do zakončení nedostali.
     
    49
    Domácí se naopak míče zbavili velice rychle a zatím po přestávce spíše nechávají hrát soupeře.
     
    49
    Borussia se vymanila z tlaku a její protiútok táhl Marco Reus, jeho přihrávka na Batshuayie ale nebyla vůbec přesná.
     
    51
    Bergamo právě vstřelilo branku!
    Hosté se za svou aktivitu v úvodu druhého poločasu dočkali vyrovnání! Spinazzolův přetažený centr propadl až ke kopačkám JOSIPA ILIČIĆE, který využil zaváhání domácí obrany, míč si před Bürkim posunul na levačku a i přes ne zcela ideální úhel jej poslal na zadní tyč.
    51. Josip ILIČIĆ - 1:1
     
    54
    Atalanta je při chuti! Nyní to po levém křídle zkusil Spinazzola individuálně, nakonec si ale ukrojil velké sousto. Bude se kopat od Bürkiho svatyně.
     
    55
    Na přihrávku na pravou stranu si už už nabíhal aktivní Iličić a domácím se muselo oddechnout, když mu rozhodčí odpískal útočný faul proti bránícímu Toljanovi.
     
    56
    Bergamo právě vstřelilo branku!
    Tak to je neskutečné, Atalanta během pěti minut otáčí vývoj zápasu! Do vápna z levé strany vtrhl Cristante, jehož prudkou ránu vyrazil Bürki jen k JOSIPU ILIČIĆOVI, kterého opět vůbec nepohlídal Toljan a hostující záložník už měl jednoduchou pozici.
    56. Josip ILIČIĆ - 1:2
     
    58
    A opět v akci Josip Iličić, tentokrát ale v trochu jiné roli. Po útočném faulu se dostal do drobné rozmíšky s Schürrlem, celou situaci nakonec musel řešit jeho protihráč Hateboer. Nakonec jsou to právě Schürrle a Hateboer, kteří vyšli ze situace se žlutou kartou.
     
    60
    Dortmund se snaží po katastrofálním začátku druhé půle trochu uklidnit hru a dostat se do tlaku, hostů je ale momentálně plné hřiště.
     
    61
    Toprak nakonec chyboval v rozehrávce a mohl být rád, že další rychlý brejk Atalanty skončil jen rohem italského celku.
     
    62
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Marco Reus, přichází Mario Götze.
     
    62
    A další náznak šance hostů. Důrazný Cristante se dostal do vápna z pravého křídla a domácí měli velké štěstí, že z jeho zpětné přihrávky nakonec nic nebylo.
     
    64
    Po delší době zahrozili i domácí. Pulisic dostal přihrávku na hranici vápna a ihned posílal míč do ohně, tam však jeho pas nenašel adresáta.
     
    64
    A to stejné se dá říct i o další Pulisicově zpětné přihrávce. Nutno dodat, že tentokrát byl na hranici vápna zcela volný Götze, velká škoda pro domácí.
     
    65
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Z ničeho nic je ale srovnáno! Minelu v hostující rozehrávce využil Schürrle, který si narazil míč s Götzem a nakonec míč přenechal nově příchozímu spoluhráči. Ten našel krásnou kolmicí volného MICHYHO BATSHUAYIE, jenž neměl nejmenší problém navést si míč za šestnáctkou na pravačku a technickou ranou vyrovnat.
    65. Michy BATSHUAYI - 2:2
     
    67
    Hned vzápětí mohl být dokonán obrat! Hostující obrana zapomněla na Pulisice, jenž se z úhlu řítil zcela sám na Berišu, ten ale předvedl dobrý zákrok a i s trochou štěstí vyrazil míč na roh.
     
    68
    Hostující Josip Iličić hraje skvělý zápas. Nyní získal na polovině hřiště míč, založil rychlý protiútok a ještě stačil nasadit jesličky Götzemu. Z celé akce ovšem nakonec nic nebylo a další útok tak zakládají domácí.
     
    70
    Pulisicův centr byl sražen do zámezí, následuje další domácí roh.
     
    71
    Borussia se z rohu neprosadila, nadále ale zůstává s míčem na polovině soupeře a snaží se něco vymyslet.
     
    73
    Dopředu mohli po delší době hosté, po dobrém obranném zákroku Weigla ale znovu hraje Dortmund.
     
    75
    Domácí to ovšem nyní s důrazem přehnali a následkem je zajímavá standardní situace pro Atalantu.
     
    76
    Hosté ovšem z celé situace vytěžili jen mizernou Freulerovu střelu.
     
    76
    Střídání v týmu Atalanta Bergamasca Calcio: ze hřiště odchází Alejandro Gómez, přichází Robin Gosens.
     
    78
    Pomalu se blíží závěr zápasu a momentálně je lepším týmem Dortmund, který by rád dovršil obrat ve skóre a šel do odvety alespoň s drobnou výhodou. Momentální výsledek samozřejmě vyhovuje spíše hostům.
     
    80
    Udeřit ale mohlo na druhé straně. Masiello dostal dobrou přihrávku do běhu, zamířil ale pouze do Bürkiho rukavic.
     
    81
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Julian Weigl, přichází Mahmoud Dahoud.
     
    82
    Michy Batshuayi šel ve vápně velmi nebezpečně kopačkou do vysokého míče a schytal to hostující Caldara. Nepříjemná situace, po níž může být domácí útočník i rád, že viděl jen žlutou kartu.
     
    84
    Tlak Borussie pokračuje, domácí přesto na větší šanci už nějakou dobu čekají.
     
    85
    Střídání v týmu Atalanta Bergamasca Calcio: ze hřiště odchází Mattia Caldara, přichází José Palomino.
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Christian Pulisic, přichází Alexander Isak.
     
    86
    Zrychlit akci BVB se pokusil Batshuayi, tentokrát to ovšem hodně přehnal s razancí.
     
    88
    Střídání v týmu Atalanta Bergamasca Calcio: ze hřiště odchází Josip Iličić, přichází Andrea Petagna.
     
    90
    Německý celek je nadále aktivní, sráží jej však spousta nepřesností ve finální třetině hřiště. Atalanta se tak brání bez větších problémů.
     
    90+1
    Nastavují se 4 minuty.
     
    90+1
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Tak to je neskutečné, Borussia se dočkala třetí branky a nutno říct, že MICHY BATSHUAYI se zatím ukazuje jako fantastická posila! Belgický útočník si ve vápně našel míč po prudké přihrávce Götzeho, uvolnil se od svého obránce a poslal míč na zadní tyč!
    90+1. Michy BATSHUAYI - 3:2
     
    90+3
    Hosté se ještě snaží alespoň o vyrovnání, nutno ale říct, že i výsledek 2:3 není pro Atalantu do domácí odvety vůbec špatný, po tomto průběhu se přesto bude zdát jako zklamání.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Zápas je u konce! Máme za sebou strhující druhý poločas, kdy nejprve hosté otočili skóre během 5 minut díky dvěma brankám Josipa Iličiće a zdálo se, že mají nakročeno ke skvělému výsledku. V závěru zápasu si ovšem vzal slovo Michy Batshuayi, jenž nejprve v 65. minutě vyrovnal, aby v první minutě nastavení vrátil vedení na stranu domácích. Duel je nicméně do odvety otevřený a řekl bych, že oba týmy mají nyní k postupu podobně blízko.
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 2:2. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 15:16.
     
    Ode mě je to vše, přeji pěkný zbytek večera. (20:59:51)

    Jan Číhal

    Vojtěch Tůma

    Branky: 30. Schürrle (Ł. Piszczek), 65. Batshuayi (M. Götze), 90+1. Batshuayi (M. Götze) – 51. Iličić (Spinazzola), 56. Iličić

    Karty:   24. Weigl (DOR), 34. Ł. Piszczek (DOR), 58. Schürrle (DOR), 82. Batshuayi (DOR) – 26. Cristante (ABC), 58. Hateboer (ABC)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 2:2. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 15:16.
    Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Papastathopoulos (C), Toprak, Toljan – G. Castro, Weigl (81. Dahoud) – Pulisic (85. Isak), Reus (C) (62. M. Götze), Schürrle – Batshuayi.
    Náhradníci: Weidenfeller – Zagadou, Şahin, M. Götze, Isak, Dahoud, Beste.

    Atalanta Bergamo: Beriša – Tolói, Caldara (85. Palomino), A. Masiello – Hateboer, Cristante, de Roon, Freuler, Spinazzola – A. Gómez (C) (76. Gosens), Iličić (88. Petagna).
    Náhradníci: Gollini – Palomino, Gosens, Cornelius, Castagne, Mancini, Petagna.

    Rozhodčí: Daniel Stefanski – Marcin Boniek, Dawid Igor Golis (všichni Polsko)
    Čtvrtek 22.02.2018
    Atalanta BC - Dortmund 1:1

    Branky: 11. Tolói – 83. Schmelzer

    Karty:   66. Hateboer (ABC), 79. Spinazzola (ABC) – 18. Papastathopoulos (DOR), 85. Ł. Piszczek (DOR), 89. Bürki (DOR)

    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 5:4. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 12:8.
    thejrc.org