Astana – Sporting 1:3 (kon.) | Dortmund – Atalanta BC 3:2 (kon.) | Nice – Lok. Moskva 2:3 (kon.)
Spartak – Ath. Bilbao 1:3 (kon.) | Real Sociedad – Salzburg 2:2 (kon.) | Ludogorec – AC Milán 0:3 (kon.)
Östersunds FK – Arsenal 0:3 (kon.) | Marseille – Braga 3:0 (kon.) | Kodaň – Atlético 1:4 (kon.)
AEK Atény – Dynamo Kyjev 1:1 (kon.) | Celtic – Zenit 1:0 (kon.) | Neapol – RB Lipsko 1:3 (kon.)
Lyon – Villarreal 3:1 (kon.) | Partizan Bělehrad – Plzeň 1:1 (kon.) | FCSB – Lazio 1:0 (kon.)
konec
Östersunds FK
0:3 (0:2)
Arsenal FC
Čtvrtek 15.02.2018, 19:00 • Jämtkraft Arena • Evropská liga • 1/16 finále
Předzápasové kurzy
     
    To je z mé strany již vše, příště na počtenou. (20:54:58)
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:6.
     
    Druhý poločas už se dohrával spíše z povinnosti. Gunners mírně polevili, přesto se jim podařilo udržet proti bojovnému Östersundu čisté konto a po necelé hodině hry navíc Mesut Özil zvýšil na konečných 3:0 na Arsenal. Domácí ještě v nastaveném čase vybojovali penaltu, tu ale Tom Pettersson neproměnil. Odveta na Emirates Stadium tak bude spíše formalitou, cestě londýnského celku do osmifinále už by nemělo nic bránit.
     
    90+2
    Konec zápasu.
    90+2. Neproměněná penalta Petterssona
     
    90+2
    Exekuce pokutového kopu se ujal obránce Tom Pettersson, jehož přízemní ránu k pravé tyči ale David Ospina bravurně polapil!
     
    90+1
    Héctor Bellerín ve vlastním pokutovém územím nedovoleně zastavil průnik střídajícího Tesfaldeta Tekieho a sudí Fernández Borbalán nekompromisně ukázal na penaltový puntík.
     
    90
    Penalta pro Östersunds!
     
    89
    Ofsajd a v něm Curtis Edwards, který se zapomněl za obranou Gunners a po dlouhém nákopu Toma Petterssona tak nemůže pokračovat ve hře.
     
    88
    Saman Ghoddos udržel za svými zády Kolašinace a poté uklidnil hru zadovkou na Hopcutta.
     
    86
    Jamie Hopcutt to zkusil z uctivé vzdálenosti, jeho rána ale proletěla vysoko nad břevnem Ospinovy brány.
     
    85
    Střídající Nelson se pokusil vyslat na zteč běžícího Bellerína, jeho kolmice ale postrádala přesnost a u míče už je Tesfaldet Tekie.
     
    84
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Henrich Mchitarjan, přichází Reiss Nelson.
     
    82
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Danny Welbeck, přichází Edward Nketiah.
     
    81
    Gunners teď znovu zabrali a Bellerínovi se podařilo vybojovat další rohový kop pro severolondýnský celek.
     
    80
    V Jämtkraft Areně už se rozběhla závěrečná desetiminutovka utkání, které se po třetím gólu Arsenalu dohrává v poměrně poklidném duchu.
     
    78
    Iwobi s Elnenym připravili rozehrávající östersundské obránce o míč, s nařízeným vhazováním ale ani trochu nespěchají.
     
    77
    Tu nakonec zakončil přízemní střelou z asi dvacetimetrové vzdálenosti Danny Welbeck, jeho nepřesný pokus ale o pár metrů minul levou tyč Keitovy svatyně.
     
    76
    Centr Kena Semy z levé strany proletěl pokutovým územím bez povšimnutí a Gunners už zakládají další protiakci.
     
    74
    Napadající Samuel Mensah připravil Maitlanda-Nilese o míč ve středu hřiště a přímočaře se s ním vydal kupředu, na bránícího Elnenyho ale už nevyzrál.
     
    73
    Střídání v týmu Östersunds FK: ze hřiště odchází Dennis Widgren, přichází Douglas Bergqvist.
     
    73
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Nacho Monreal, přichází Sead Kolašinac.
     
    71
    Dvacet minut před koncem si svěřenci kouče Wengera vyměňují míč nedaleko půlící čáry a za rozhodnutého stavu už se nikam neženou.
     
    70
    Tlak Gunners ještě chvilku pokračoval a pramenila z toho střela Nacha Monreala z levého okraje pokutového území, ta ale byla zblokována.
     
    68
    Mesut Özil sklepl míč úplně volnému Elnenymu, který si ale z nějakých osmnácti metrů od Keitovy svatyně na střelu netroufl.
     
    67
    Do kombinace pátého týmu loňského ročníku Allsvenskan se teď zapojil i brankář Aly Keita, domácí kotel nepřestává své hrdiny hlasitě povzbuzovat.
     
    66
    Ten ale neměl dlouhého trvání, balon skončil v autu a vhazovat budou östersundští fotbalisté.
     
    64
    Z akce Hopcutta a Tekieho žádné nebezpečí pro Ospinu nepramenilo a Héctor Bellerín už pomalu zakládá další protiútok Arsenalu.
     
    63
    Svěřenci Grahama Pottera kombinují na polovině hřiště a ani domácí už tolik nehýří pohybem, z obou stran je to teď velmi statické.
     
    62
    Už samotná účast v Evropské lize je ale pro provinční švédský celek úspěchem a navzdory nepříznivému stavu na tribunách panuje skvělá atmosféra.
     
    60
    Hodina hry je za námi a troufám si říct, že o postupu Arsenalu do osmifinále je prakticky rozhodnuto, pokud se ve zbývajících třiceti minutách nestane malý zázrak, Östersundští budou moci brát odvetu na Emirates Stadium spíše jako poznávací zájezd.
     
    59
    Do kombinace Gunners se teď zapojuje i brankář David Ospina, což se domácím příznivcům vůbec nelíbí a z tribun se ozývá pískot.
    58. Mesut ÖZIL - 0:3
     
    58
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Gunners se nakonec přeci jen vydali do útoku a je z toho jejich třetí gól v zápase, o který se po přesné přihrávce od Mchitarjana postaral přízemní střelou ke vzdálenější tyči MESUT ÖZIL. Keita si na balon sáhl, jeho cestě do sítě ale nezabránil.
     
    56
    Nyní už svěřenci Grahama Pottera o balon přišli, nicméně hráči londýnského celku se založením protiútoku nespěchají.
     
    55
    Centr Samana Ghoddose od rohového praporku sice nikoho v bílém dresu nenašel, domácí fotbalisté ale ještě pokračují v kombinaci na útočné polovině.
     
    53
    Östersundští jsou za svou aktivitu odměněni rohovým kopem, Semův centr z levé strany totiž Elneny pro jistotu zblokoval do zámezí.
     
    52
    Obrana Arsenalu úplně zapomněla na Curtise Edwardse, Semův nákop adresovaný právě jemu ale postrádal přesnost.
     
    51
    Hopcutt to nemyslel špatně, jeho kolmice na volného Tekieho ale byla příliš prudká a Ospina už si chystá balon k rozehrávce.
     
    50
    V úvodu druhé půle se ani jeden tým nikam nežene, Gunners teď prakticky běhají bez míče a nechávají domácí kombinovat poblíž půlící čáry.
     
    48
    Po pravém křídle se vydal kupředu Ken Sema a poté poslal míč na osu hřiště, kde však Tesfaldet Tekie nedokázal dostat skákavý balon pod kontrolu.
     
    47
    Střídající Jamie Hopcutt krátce po nástupu na hřiště fauloval Bellerína, Gunners si tak budou moci rozehrávku v klidu zopakovat.
     
    46
    Střídání v týmu Östersunds FK: ze hřiště odchází Brwa Nouri, přichází Tesfaldet Tekie.
     
    46
    Střídání v týmu Östersunds FK: ze hřiště odchází Salisu Abdullhi Gero, přichází Jamie Hopcutt.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas lze rozdělit na dvě poloviny. V té první svěřenci kouče Wengera jasně plnili úlohu favorita, Östersund pohodlně přehrávali a vypracovali si dvoubrankový náskok, posléze se ale hra vyrovnala a také domácí párkrát zahrozili, recept na Davida Ospinu ale zatím nenašli. Druhý poločas začne ve 20:03, tak si to nenechte ujít.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Právě Nouri ale nyní fauloval Mohameda Elnenyho, v poslední minutě prvního poločasu budou mít fotbalisté Arsenalu čas a klid na rozehrávku.
     
    44
    Ta ale měla jen jepičího života a irácký reprezentant Brwa Nouri už zaváží míč zpět na útočnou polovinu.
     
    43
    Ronald Mukiibi si navedl míč na osu hřiště, poté už se ale ke střele nedostal a Calum Chambers může založit protiakci Gunners.
     
    41
    Její exekuce se nakonec ujal Ken Sema, jehož střela ale mířila přesně do středu brány a David Ospina si připsal snadný zákrok.
     
    40
    Ainsley Maitland-Niles teď nedaleko hranice vlastního pokutového území fauloval Gera, domácí tak budou mít k dispozici standardku z velmi zajímavé pozice.
     
    39
    V závěru prvního poločasu sledujeme vcelku vyrovnanou podívanou, hosté po druhé vstřelené brance očividně polevili.
     
    37
    Domácí kapitán Brwa Nouri šikovně přenesl hru na volného Mukiibiho, který poté nasadil Monrealovi nůžky, k míči už se ale nikdo v bílém dresu nedostal.
     
    36
    Ofsajd a v něm Danny Welbeck, který se zapomněl za obránci domácího celku a po Iwobiho pasu tak nemůže pokračovat ve hře.
     
    35
    Na opačnou stranu se okamžitě vydal Alex Iwobi, který se z podobné pozice jako Ghoddos rozhodl nestřílet a ještě posunul míč lépe postavenému Welbeckovi, ten ale pálil notně nepřesně.
     
    33
    Saman Ghoddos utekl po ose hřiště, pak se ale ukvapil a možná vystřelil příliš brzy, Ospina si s touto střelou snadno poradil.
     
    32
    Anglický legionář ve službách Östersundu Curtis Edwards při napadání fauloval Monreala, autor úvodního gólu utkání si tak bude moci rozehrávku v klidu zopakovat.
     
    31
    Salisu Abdullhi Gero se pokusil nacentrovat míč do předbrankového prostoru, tam ale nebyl nikdo v bílém dresu a kulatý nesmysl se zakutálel až do zámezí.
     
    30
    Henrich Mchitarjan si ve středu hřiště zkušeně došel pro faul Sotiriose Papagiannopoulose, Gunners tak mohou konečně uklidnit hru.
     
    28
    Z nařízeného rohového kopu sice domácí nezahrozili, Ken Sema ale ještě udržel míč na hrací ploše, a švédský celek tak může pokračovat v akci.
     
    27
    Svěřenci Grahama Pottera najednou převzali iniciativu. Saman Ghoddos tvrdě vypálil z hranice pokutového území a teď už měl Ospina co dělat, aby jeho ránu vyrazil!
     
    26
    Po dvou inkasovaných gólech domácí poprvé zaměstnali Davida Ospinu, kolumbijský brankář si ale s nepříliš razantní hlavičkou Samana Ghoddose bez problémů poradil.
    24. Sotirios PAPAGIANNOPOULOS - 0:2
     
    24
    Arsenal právě vstřelil branku!
    A nakonec je z toho druhý gól anglického klubu. Po dalších zmatcích v obraně Östersundu se míče ujal Mchitarjan, který se pokusil oslovit v předbrankovém prostoru stojícího Welbecka, k tomu se ale míč ani nedostal, poněvadž SOTIRIOS PAPAGIANNOPOULOS si ho nešťastně srazil do vlastní sítě.
     
    23
    Po nepovedené rozehrávce Östersundských se míče ujal Iwobi a Gunners už se znovu řítí do soupeřova pokutového území.
     
    22
    David Ospina si za více než dvacet minut hry ani nesáhl na míč, Wengerova parta na hřišti zcela dominuje.
     
    20
    Napadající Dennis Widgren zpomalil rozehrávku Gunners a rozehrávajícímu Bellerínovi ve skluzu odkopl míč do autu.
     
    19
    Následný nákop Maitlanda-Nilese na Mesuta Özila byl příliš prudký, Aly Keita už si pomalu chystá míč k rozehrávce.
     
    17
    Alex Iwobi si ukousl příliš velké sousto a o balon nakonec přišel, domácí ho ale odkopli jen k obráncům Arsenalu.
     
    16
    Umělý trávník Jämtkraft Areny zatím hostům vůbec nekomplikuje situaci. K další střele se dostal aktivní Henrich Mchitarjan, Arméncův pokus ale Keita dokázal vyrazit.
     
    15
    Do ojedinělého protiútoku se mohl vydat Ken Sema, jemuž ale míč ujel do autu, a kupředu tak míří opět Arsenal.
    13. Nacho MONREAL - 0:1
     
    13
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Po následném rohovém kopu už se Gunners prosazují a zaslouženě jdou do vedení. Střelu Alexe Iwobiho z hranice pokutového území Aly Keita s problémy vyrazil jen před sebe, kde číhal neobsazený NACHO MONREAL a dorazil balon do sítě.
     
    12
    Henrich Mchitarjan si nestihl zpracovat prudkou Elnenyho kolmici a míč mu ujel do zámezí, brankář Aly Keita ale rozehrál katastrofálně a právě Mchitarjan se poté dostal ke střele, kterou ale na poslední chvíli jeden z domácích obránců zblokoval.
     
    11
    Monreal si na invidivuální průnik netroufl a místo toho přenechal míč Elnenymu.
     
    10
    Deset minut hry je za námi a severolondýnský celek zatím diktuje tempo hry, hráči v bílých dresech jsou zatažení na vlastní polovině a jen se brání.
     
    8
    Jasný favorit si teď vypracoval první vážnější šanci. Elnenyho centr z pravé strany našel hlavu Dannyho Welbecka, jenž ale ze skvělé pozice těsně minul vzdálenější tyč.
     
    7
    Příběh Östersunds FK je jako stvořený pro Hollywood. Provinční klub ještě v roce 2010, kdy se týmu ujal současný trenér Graham Potter, působil ve čtvrté nejvyšší soutěži, postupně se ale prokousal až mezi elitu, pak se přes PAOK či Galatasaray dostal do Evropské ligy a nyní na svém stadionu hostí Arsenal.
     
    6
    Vracející se Shkodran Mustafi ostře zajel do Samana Ghoddose, tento zákrok mu ale prošel a Gunners už zakládají další protiútok.
     
    5
    Dalekonosný nákop adresovaný Welbeckovi postrádal přesnost a gólman švédského celku Aly Keita míč zkušeně ukryl ve své náruči.
     
    4
    Samuel Mensah si ve středovém kruhu pomohl v souboji s Maitlandem-Nilesem nedovoleně, svěřenci kouče Wengera si tak budou moci rozehrávku v klidu zopakovat.
     
    3
    Teď se hosté nedomluvili a míč jim ujel do autu, nařízeného vhazování se ujme östersundský zadák Ronald Mukiibi.
     
    2
    Netradičně v černých dresech hrající Gunners se v úvodu usadili na útočné polovině a byl z toho centr Bellerína z pravé strany, který ale žádného z jeho spoluhráčů nenašel.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Östersunds FK: Keita – Mukiibi, Papagiannopoulos, Pettersson, Widgren – Edwards, Mensah, Nouri – Sema, Ghoddos, Gero.
    Náhradníci: Andersson – Bergqvist, Hopcutt, Aiesh, Sonko-Sundberg, Tekie, Islamovic.

    Arsenal FC: Ospina – Bellerín, Chambers, Mustafi, Monreal – Elneny, Maitland-Niles – Özil, Mchitarjan, Iwobi – Welbeck.
    Náhradníci: Macey – Holding, Xhaka, Kolašinac, Nelson, Nketiah, Willock.

    Rozhodčí: Fernández – Cabañero, Barbero.
     
    ARSENAL FC

    Arsenalu momentálně patří až šestá příčka v Premier League s osmibodovou ztrátou na pozice zajišťující postup do Ligy mistrů, jedinou reálnou cestou Gunners k vysněnému postupu je tak právě Evropská liga, jejíž vítěz postupuje přímo mezi evropskou smetánku. Svěřenci kouče Wengera na podzim ovládli svou základní skupinu v konkurenci Kolína nad Rýnem, Crvene Zvezdy Bělehrad a Borisova a i ve dvojzápase proti Östersundu budou jasným favoritem.
     
    ÖSTERSUNDS FK

    Středošvédský celek prožívá pohádkovou sezónu. Přes Galatasaray, Folu Esch a PAOK se Östersundští prokousali až do základní skupiny Evropské ligy, ze které se jim podařilo v konkurenci Herthy Berlín, Bilbaa a Luhansku postoupit do jarní fáze panevropské soutěže. Pátý tým minulého ročníku švédské nejvyšší soutěže Allsvenskan teď čeká opravdová třešnička na dortu v podobě Arsenalu.
     
    Šestnáctifinále Evropské ligy je tu a my se zde společně zaměříme na duel, v němž překvapení této sezóny Östersunds FK přivítá na svém stadionu hvězdný Arsenal FC. Začínáme v 19 hodin, tak si to nenechte ujít!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Vojtěch Balon

    Branky: 13. Monreal, 24. Papagiannopoulos (vla.), 58. Özil (Mchitarjan)

    Neproměněná penalta: 90+2. Pettersson (ODS), brankář Ospina zneškodnil


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:6.
    Östersunds FK: Keita – Mukiibi, Papagiannopoulos, Pettersson, Widgren (73. Bergqvist) – Edwards, Mensah, Nouri (46. Tekie) – Sema, Ghoddos, Gero (46. Hopcutt).
    Náhradníci: Andersson – Bergqvist, Hopcutt, Aiesh, Sonko-Sundberg, Tekie, Islamovic.

    Arsenal FC: Ospina – Bellerín, Chambers, Mustafi, Monreal (73. Kolašinac) – Elneny, Maitland-Niles – Özil, Mchitarjan (84. Nelson), Iwobi – Welbeck (82. Nketiah).
    Náhradníci: Macey – Holding, Xhaka, Kolašinac, Nelson, Nketiah, Willock.

    Rozhodčí: Fernández – Cabañero, Barbero
    Čtvrtek 22.02.2018
    Arsenal - Östersunds FK 1:2

    Branky: 47. Kolašinac (Bellerín) – 22. Aiesh (Ghoddos), 23. Sema (Ghoddos)

    Karty:   44. Maitland-Niles (ARS), 88. Mchitarjan (ARS) – 79. Edwards (ODS), 90+4. Widgren (ODS)

    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 5:2. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:14.
    thejrc.org