Tlačová konferencia FK Železiarne Podbrezová (kon.) | Tisková konference FC Zbrojovka Brno (kon.)
Tisková konference FC Fastav Zlín (kon.) | Tisková konference FK Teplice (kon.)
Tisková konference MFK Karviná (kon.) | Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
konec
Tisková konference AC Sparta Praha

Čtvrtek 15.02.2018, 13:30Tiskové konference
     
    To byla poslední otázka dnešní tiskové konference. Děkuji za pozornost a těším se na přečtenou u přenosu z utkání Sparty se Slovanem Liberec v neděli od osmnácti hodin. (14:08:03)
     
    Stramaccioni o druhém místu v lize, zda-li je to aktuální cíl:

    Ano, samozřejmě to je náš cíl a je to něco, co se nám může povést. Na druhou stranu náš aktuální cíl není druhé místo v lize, ale zvítězit v nedělním utkání nad Slovanem. Hrajeme v domácím prostředí před vlastními fanoušky a víme, že fanoušci si zaslouží Spartu, která bude vyhrávat a bude úspěšná.
     
    Stramaccioni o obranných standardních situacích při nízké středové formaci:

    Ze všeho nejdříve je důležité najít správný balanc. Můžeme začít s Mavubou, Kangou a Stanciem, kde tu výšku opravdu nemáme, pak potřebujeme pomoct od krajních hráčů, aby pomáhali třeba v soubojích, není to jen o standardních situacích. Rozhodli jsme se jít tímto stylem, filozofií, neboť naší představou je dominovat na balónu a držet míč. Nemáme charakteristiku silově bojovat, ale naší charakteristikou je hrát fotbal. Snažíme se stylizovat hru jako většina velkých týmů v Evropě. Například Neapol, která má Jorginha, Hamšíka, Allana, také musí přemýšlet jak bránit standardní situace. Máme dva stopery, Zahustela a předpokládáme, že nám při bránění standardních situací pomůže i hrotový útočník.

    Sledoval jsem na českém televizním kanále Manchester City. Nechci je srovnávat s námi, je to samozřejmě jiná úroveň, než o které se tu bavíme v rámci české ligy a o nás. Mají jen dva hráče specializované na standardní situace – Kompanyho a Otamendiho. Například na pozici šest mají Fernandinha, který není výrazně vyšší než naši hráči a je to vždy o té koncepci, kterou se chcete vydat.
     
    Stramaccioni o úrovni české ligy:

    Italským novinářům jsem v jednom rozhovoru řekl, že česká liga je velmi složitá, že nepochopíte jak je složitá, dokud si ji sami neprožijete a nejste její součástí. V Serii A se točí více peněz ale jistě k tomu mohu říct, že když bohatý klub ze Serie A potká český tým, tak musí být velmi opatrný. Viz to, co se stalo Walteru Mazzarimu, když se před lety s Neapolí potkal s Plzní.

    V Česku se nepohybují hráči v hodnotě 25-30 miliónů eur, ale těžká je skutečně hodně. Bude zajímavé sledovat, jak se nám bude dařit na jaře, neboť se vydáváme jinou cestou než jak je to v Česku běžné.
     
    Stramaccioni o odchodu brankáře Dúbravky, jeho úspěšném startu v anglické Premier League a nahrazení rumunským brankářem Florinem Nitou:

    Zaprvé bych chtěl říct, že za Martina Dúbravku jsem šťastný, je to pro něj velký krok. Zadruhé klub v minulosti odvedl výbornou práci s brankáři, neboť je velmi nezvyklé, aby klub realizoval dva tak velké přestupy brankářů do zahraničí během šesti měsíců.

    Nebylo lehké najít náhradu 30. ledna za takového brankáře jako je Martin Dúbravka. V tu dobu nebyl žádný český či slovenský brankář na takové úrovni, abychom jej mohli přivést a řešení s Nitou tak bylo to nejlepší, co se nabízelo. Je to zahraniční brankář, tak se mu snažíme pomoct, ukazovat mu videa, neboť nezná české střelce, což mu dělá situaci složitější. Podobně na tom byl slovinský brankář Handanović v Interu Milán. Nevíte, že jeden víkend na vás čeká Folprecht s Kerbrem, další týden Škoda a je to něco, na co musíte být připraveni.
     
    Stramaccioni o úspěšných výsledcích v přípravě a jeho pohledem na přípravné období:

    Mohu říci, že s přípravným obdobím, nikoliv výsledky, jsem spokojen, ale důležité bude utkání s Libercem v neděli. Jak už jsem řekl, cítím lepší, pozitivnější, atmosféru v kabině.

    Byl vytvořený mezistupeň mezi mnou a vedením klubu, bylo to pro mě velmi složité období být zahraniční trenér v novém klubu. Více jsme začlenili do práce s týmem kondičního trenéra Tomáše Malého a já se mohu více než dříve soustředit na moji práci trenéra.
     
    Stramaccioni o svých letních plánech učit se česky:

    Musím se upřímně přiznat, že je to velmi velmi velmi těžké. Co se týká fotbalového jazyka, tak si rozumíme v klíčových slovech, které umíme udílet v češtině. Něco jiného je ale to, že bych měl v češtině absolvovat tiskovou konferenci nebo rozhovor, tak takové znalosti nemám. Ale věřím, že jednou se to dostane do fáze, kdy budu moci absolvovat alespoň část tiskové konference v češtině.
     
    Stramaccioni o roli kapitána týmu:

    Kapitánem zůstává David Lafata, jeho zástupcem je David Bičík. V případě, že nebudou na hřišti, tak pásku budou mít ti zkušenější hráči, podle toho, jaké mají se Spartou úspěchy a kolik mají startů.
     
    Stramaccioni o plánech zúžit kádr po podzimní části:

    Všichni víme, že do konce sezóny nám zbývá pouze 14 zápasů v české lize a na to nemusíme mít tak široký kádr. Se Zdeňkem Ščasným a Tomášem Rosickým jsme se snažili pracovat na tom, abychom měli kolem 14-15 hráčů plus těch 6-7 mladých.
     
    Stramaccioni doplnil svoji odpověď k předchozí otázce:

    Další velkou změnu vidím v tom, že v týmu vidím silnou skupinu mladých hráčů, čemuž tak nebylo. Mohu zmínit Civiče, Kulhánka, Drchala, Mustedanagiće či Sáčka, kteří nám mohou v budoucnu velmi pomoct.
     
    Stramaccioni o rozdílu oproti podzimu:

    Určitě je důležité, že se aktuálně již více známe, víme co čekat jeden od druhého. Atmosféra v týmu je jiná, strávili jsme spolu více času a celkově jsme soudržnější. V létě těch změn bylo skutečně hodně, tak nebyl až takový čas se sžít. Nyní jsme změn udělali jen pár. Noví hráči měli tu výhodu, že již někoho znali nebo pocházejí ze stejné země jako současní hráči, či se znají z předchozích působišť, což usnadní jejich adaptaci. S ohledem na oznámení o ukončení kariéry Tomáše Rosického jsme potřebovali hlavně posílit střed hřiště.
     
    Stramaccioni o sestavě na první zápas, zda-li již má v hlavě základní jedenáctku:

    Téměř již mám základní jedenáctku ve své hlavě, plány trochu změnilo zranění Šurala, ale to je situace, kterou umíme řešit a máme několik možností jak ji vyřešit. Oproti podzimu budeme mít větší změny ve středové formaci, neboť přišli Stanciu s Kangou a oba v neděli nastoupí, samozřejmě počítám i se změnou brankáře.
     
    Do tiskového střediska na Letné právě přicházejí trenér Andrea Stramaccioni a ředitel komunikace Ondřej Kasík, který povede tiskovou konferenci s italským trenérem.
     
    Úvod tiskové konference se o několik minut odkládá.
     
    Zimní příprava

    Do přípravného období Sparta nevstoupila ideálně. Na úvod si do strahovského tréninkového centra pozvala druholigové Táborsko a to po půlhodině vedlo 2:0. Spartě se ale podařilo do přestávky vyrovnat díky trefám Ben Chaima a Juliše, po změně stran už pak Sparta dominovala a přidala pět branek. O tři se postaral osmnáctiletý dorostenec Václav Drchal a závěrečné dvě přidal o generaci starší David Lafata.

    Sparta poté vyrazila na dvě soustředění do Španělska, přičemž během toho prvního si zahrála jeden zápas a čínský Tianjin zdolala 4:1. Skóre zápasu otevřel David Hovorka, dvě branky během čtyř minut poté přidal Tal Ben Chaim a ve druhém poločase se prosadil i Martin Frýdek. Soupeř v závěru už pouze korigoval skóre.

    Mezi oběma tréninkovými kempy na jihu Evropy si Sparta zahrála s Loko Vltavín a diváci byli zvědavi na debut Nicolae Stancia. Ten se do hry zapojil po bezbrankovém prvním poločase a s kapitánskou páskou připravil tři branky svým spoluhráčům. Jako první se trefil Josef Šural a v závěru další dvě branky přidal Tal Ben Chaim, jenž už tak skóroval v přípravě pětkrát.

    Další tři zápasy sparťané sehráli při druhé cestě na Pyrenejský poloostrov. Dánský Aalborg porazili 2:1, když nepříznivý průběh zápasu otočili Josef Šural a Ondřej Zahustel, kterému gólovou přihrávku přes půl hřiště narýsoval Nicolae Stanciu.

    I páté utkání zimní přípravy Sparta dokázala vyhrát, když čínský Hebei porazila 3:0. Po bezbrankovém prvním poločasu branky postupně stříleli Ondřej Zahustel, Tal Ben Chaim a David Lafata. Izraelec se trefil již pošesté během přípravného období.

    Jediný výsledkový nezdar si Sparta připsala až v generálce na jarní část ligové sezóny. Prohra 1:2 se silným ruským šampiónem Spartakem Moskva ale určitě není žádnou ostudou, obzvláště při solidním výkonu letenského celku. Už po dvacet minutách bylo vyrovnáno 1:1, když na vedoucí branku soupeře dokázal brzy odpovědět Václav Kadlec. Oba týmy poté neproměňovaly zajímavé příležitosti a rozhodnout tak dokázali hráči ruského celku až v 78. minutě.

    Výsledky

    Sparta – Táborsko 7:2 (branky Sparty: Drchal 3, Lafata 2, Ben Chaim, Juliš)
    Sparta – Tianjin 4:1 (Ben Chaim 2, Hovorka, Frýdek)
    Sparta – Vltavín 3:0 (Ben Chaim 2, Šural)
    Sparta – Aalborg 2:1 (Šural, Zahustel)
    Sparta – Hebei 3:0 (Zahustel, Ben Chaim, Lafata)
    Sparta – Spartak Moskva 1:2 (Kadlec)
     
    Pohyby v kádru během zimy

    V zimě ale klubové vedení pokračovalo ve velmi výrazných změnách a s výhledem na lepší časy již během jarní části fotbalové sezóny.

    Citelnou ztrátou je konec kariéry české fotbalové legendy Tomáše Rosického, jenž okamžitě zamířil do klubových kanceláří a spolupracuje s novým sportovním ředitelem Zdeňkem Ščasným.

    Trenér Stramaccioni, který nadále dostal důvěru od klubového vedení, uvolnil z kádru řadu fotbalistů. Francouzské křídlo Biabiany, hostující z Interu Milán, si hledá nové angažmá, Marc Janko přestoupil do Lugana, Georges Mandjeck se vrátil do Mét, kam zamířil na hostování, ruský obránce Karavajev se vydal do nizozemského Arnhemu bojovat o nominaci na domácí mistrovství světa, Lukáš Mareček se vrací do Belgie, kde si zahraje za Lokeren a nejnověji si angažmá po půl roce hledání našel také Tiémoko Konaté, jenž zamířil do Mladé Boleslavi.
     
    Neúspěšný podzim

    Sparta v létě provedla řadu radikálních změn, přivedla italského trenéra Stramaccioniho s řadou jeho spolupracovníků v realizačním týmu a také jedenáct zahraničních fotbalistů.

    Plno změn ale rychlý úspěch nepřineslo. V Evropské lize, kam se kvalifikovala třetím místem v uplynulé sezóně domácí ligové sezóně, Sparta vypadla již na přelomu července a srpna, když dvakrát podlehla Crveně Zvezdě Bělehrad.

    O moc lépe si Letenští nevedli ani v domácí soutěži, kde ze šestnácti zápasů vyhráli pouze polovinu a v roli horkého kandidáta na mistrovský titul před začátkem jarní části ztrácí na ligového lídra z Plzně již osmnáct bodů a vyřazeni jsou také z domácího poháru.
     
    Příjemné odpoledne z pražské Letné, kde se uskuteční tisková konference AC Sparta Praha před jarní částí fotbalové HET ligy.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.

    Tomáš Kohlmann

    thejrc.org