Tlačová konferencia FK Železiarne Podbrezová (kon.) | Tisková konference FC Zbrojovka Brno (kon.)
Tisková konference FC Fastav Zlín (kon.) | Tisková konference FK Teplice (kon.)
Tisková konference MFK Karviná (kon.) | Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
konec
Tlačová konferencia FK Železiarne Podbrezová

sk Čtvrtek 15.02.2018, 11:00Tiskové konference

     
    Tlačová konferencia pred začiatkom jarnej časti FK Železiarne Podbrezová je na konci. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň. (11:36:59)
     
    Rozpočet je na rovnakej úrovni, ako pred rokom. Nejako podstatne sa to nemení, preto sme sa s niektorými hráčmi nedohodli. Celý futbalový klub vyjde na zhruba 1,5 milióna eur, vrátane mládeže.
     
    Stratégia klubu od pána Kriváňa: "Účinkovanie aj v našom klube je raz hore, raz dole, je to na striedačku, ale robíme všetko pre to, aby sme sa zachránili. Z ligy sme v najťažších podmienkach. Neodhŕňali sme sneh, ale vyhrievali sme trávnik, čo nie vždy stačilo a trávnik zažíval šoky. Riešili sme to aj s firmou, ktorá ho robila. Ako bude vyzerať v prvom domácom kole je ťažko povedať. Robíme, čo môžeme, ale proti prírode nevieme viac dokázať."
     
    Kriváň: "Môžeme vyskakovať len do určitej výšky. Niektorí hráči mali vyššie platové podmienky, ako sú naše možnosti. Na súpiske máme dosť mladých hráčov. Posilnenie bolo adekvátne. Nemyslím si, že by sme mali nejaký najslabší káder v lige."
     
    Kriváň: "Viac hráčov absolvovalo s nami prípravné zápasy, ale potom sa vrátili do svojich kategórií. Je tam však potenciál."
     
    Fabuľa o defenzíve: "Karlo Bilič na základe zranenia nenastupoval, ale ukázal v príprave, že je schopný hrať. Zhostil sa pozície dobre a my sme radi, že sa takto prezentoval. Ďalšie voľné pozície budeme nahrádzať mladými perspektívnymi hráčmi."
     
    Marek Fabuľa o posilách:

    Marko Drobnjak: "Mladý perspektívny brankár, ktorý na skúške presvedčil. Je to chlapec, ktorý by mal vytvoriť konkurenciu pre Maťa Kuciaka."

    Stjepo Njire: "Skúsený futbalista, potrebovali sme vystužiť stred poľa. Trochu sme ho zneutralizovali, nakoľko bol o niečo viac ofenzívnejší. Mal by prínosom, rýchlo sa stotožnil so systémom."

    Jakub Wiezik: "Prišiel síce po operácii, ale vďaka nášmu lekárskemu tímu sa dostal do patričnej formy. Verím, že počas krátkej doby ju vyšperkuje. Je predurčený byť strelcom."

    Mladíci: "Každý jeden ukázal potenciál, ale zistil, že prechod do mužského futbalu je náročný. Preto som rád, že dvojičky Mojžišovci to zvládli. Ukázali veľký potenciál, majú na čom stavať, ale potrebujú pokoj a priestor, aby sa udomácnili v mužskom futbale. Aj ďalší budú lietajúci hráči medzi tromi kategóriami medzi U19, béčko a áčko."
     
    Najlepší strelec prípravy Leško: "Je to zhodnotenie jeho tvrdej práce," povedal Marek Fabuľa.
     
    Fabuľa o Breznaníkovi: "Je v rekonvalescencii, jeho stav napreduje. Veríme, že nastúpi a bude oporou."

    Kriváň: "Nastali tam komplikácie, ale vyzerá to lepšie. Trénoval individuálne. Mal by sa čo najskôr zapojiť do prípravy."
     
    Marek Fabuľa: "Miro bol už predtým ťahúňom. Voľba padla na neho prirodzenou formou Ako skúsený hráč má čo odovzdať. Mal by byť nositeľom nie len hráčskej kvality."

    Miro Viazanko: "Nie je to moja prvá pozícia kapitána. Nie som v tejto situácii prvýkrát. Neberiem to ako nováčik. Bol som kapitánom v Košiciach a aj tu. Prebral som to po Jarovi. Verím, že budem prínosom pre mužstvo a budem mu odovzdávať to, čo by som ako kapitán mal."
     
    Kriváň: "S Dynamom Kyjev, jeho materským klubom, sú ešte nedostatky v papierovačkách. Musíme to dotiahnuť tak, aby bolo všetko v poriadku. Čo sa týka Paťa Vajda, vyskúšali sme ho po ťažkom zranení. V kondicíí trochu zaostávali, ale dvere nie sú zatvorené. Jar asi odohrá v nižšej súťaži v inom klube. Obe strany majú záujem, ale musí sa dostať do kondície, aby bol schopný u nás hrať."
     
    Fabuľa o dvojici Vajda a Tereščenko: "Zatiaľ je to v takom štádiu, že na Tereščenkovi stále pracujeme, máme záujem. Ostatní z materiálnych nezhod nie sú medzi nami."
     
    Miroslav Viazanko: "Príprava bola štandardná. Boli sme v domácich podmienkach, potom sme šli do špičkových tureckých podmienkach. Vyšlo nám počasie, trénovať tam bola radosť aj napriek tomu, že mnohé tréningy boli náročné. Verím, že celé mužstvo je na jar pripravené. Verím, že to, čo sme natrénovali v jarnej časti dokážeme zúročiť a ten boj o záchranu vybojujeme oveľa skôr, ako v závere. Chceme sa dostať do pozície, v ktorej pokojne odohráme súťaž. Som presvedčený o tom, že mužstvo na to má a zvládneme to."
     
    Tréner Marek Fabuľa: "Každoročne, tak aj teraz sme spokojní s prípravou a jej priebehom. Nič nám nechýbalo. Prípravné zápasy, ktoré sme odohrali splnili svoj účel a svoje zameranie. Oproti minulým rokom je pozitívne, že zdravotný stav bol lepší. Zranených kľúčových hráčov nebolo tak veľa, ako po minulé roky. Verím, že sme dobre pripravení na náročnú jar. Druhá šestka je pre nás veľmi dôležitá, čo sa týka jarného zotrvania. Primárny cieľ je ostať v lige aj ďalšiu sezónu a zabudovať mladých hráčov do tímu. Jar bude náročná po psychickej aj fyzickej stránke. Nový model ligy dáva veľký náboj. Mužstvá budú mať o čo hrať v každom zápase. Prvým kolom chceme vykročiť k úspešnej jari. Verím, že rok 2018 bude úspešný po celý rok."
     
    Kriváň: "Niektoré príchody sa nepodarili kvôli podmienkam oboch strán, na ktorých sme sa nezhodli, alebo si hráči našli iný klub."
     
    Prezident klubu pán Kriváň hodnotí prípravu: "Vždy konštatujeme, že príprava je krátka, pretože sa o chvíľu začína a z roka na rok sa to posúva. Riešili sme to podobne, ako vlani. Začiatok doma, druhá časť v Turecku. Odohral sme osem zápasov. 3 výhry, 3 remízy a 2 prehry s celkovým skóre 14:10. Čo sa týka príchodov a odchodov... (nachádzajú sa o príspevok nižšie, – pozn. red.)."
     
    Podbrezová nakoniec získala "len" tri posily. Prišiel Wiezik, Drobnajk a Njire, z dorastu áčko posilnia bratia Mojžišovci. Bývalý kapitán Jaroslav Kostelný si hľadá nový klub, spoločne s ním aj Válovčan. Kupčík, Gerát a Migaľa boli presunutí do béčka, Lukáč odišiel do Prešovu. Andrej Rendla ukončil kariéru zo zdravotných dôvodov.
     
    Kapitánom FK Železiarne Podbrezová v jarnej časti bude Miroslav Viazanko.
     
    Za FK Železiarne Podbrezová sa tlačovej konferencie zúčastnia prezident futbalového klubu Ing. Július Kriváň, tréner Marek Fabuľa a kapitán FK Železiarne Podbrezová, ktorého meno bude prezradené na tlačovke.
     
    FK Železiarne Podbrezová skončil v jesennej časti na desiatom mieste tabuľky Fortuna ligy so ziskom štrnástich bodov za štyri výhry (Michalovce, Prešov, Senica, Nitra), dve remízy (Trenčín, Slovan) a trinásť prehier. Počas jesene sa na lavičku vrátil Marek Fabuľa, strojca minulosezónnej úspešnej jesennej časti, ktorý vymenil Karola Praženicu.

    V zimnej prestávke klub opustili Kamil Kuzma, Martin Válovčan a Patrik Lukáč. Naopak, do mužstva prišli Njire Stijepo, Marko Drobnjak, Ilja Tereščenko, Jakub Wiezik a na skúške bol Patrik Vajda.

    Počas pauzy klub odohral osem prípravných zápasov. Štyri v domácich podmienkach, rovnaký počet na sústredení v tureckom Beleku. Tri vyhrali, rovnaký počet skončil remízou a dva prehrali.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:00.

    Matej Kubove

    thejrc.org