Mladá Boleslav – Karviná 0:1 (kon.) | Ostrava – Slovácko 1:2 (kon.) | Zlín – Dukla Praha 1:1 (kon.)
Jablonec – Teplice 2:1 (kon.) | Jihlava – Slavia 1:0 (kon.) | Bohemians 1905 – Brno 1:0 (kon.)
konec
Bohemians Praha 1905
1:0 (0:0)
FC Zbrojovka Brno
Sobota 17.02.2018, 18:30 • Ďolíček, Praha-Vršovice • HET liga • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť. Přeji pěkný podvečer z našeho hlavního města, vítejte v pražském Ďolíčku, konkrétně ve Vršovicích, kde se nachází tamní hřiště Bohemky. Ta se dnes utká s brněnskou Zbrojovkou, která před startem jarní části solidně posilovala a je to jen důkaz, že to se záchranou myslí naprosto vážně. Namátkou obránci Sukup s Kryštůfkem, útočník Bazeljuk nebo záložník Acosta.
     
    Vzkříšení Brna proběhlo už na podzim, kdy se Moravané topili na chvostu soutěže, ale zkušený lodivod Roman Pivarník vtiskl týmu tvář, mužstvo se herně zvedlo, posbíralo důležité body a aktuálně má čtyři body náskok na sestupové pozice. To Pražané mohou být po podzimu relativně v klidu, kouč Hašek dělal se svými hráči snad i zázraky, ale herní projev a získané body hovoří jasnou řečí. Sedmé místo a dvaadvacet bodů není po podzimu vůbec špatným počinem. Klokani navíc předváděli pohledný fotbal, ve kterém budou chtít pokračovat i v letošním roce 2018.
     
    Kapitán Zbrojovky Dušan Melichárek prodloužil v Brně smlouvu do roku 2021 a v sobotu bude čelit ve specifickém prostředí Ďolíčku Klokanům. „Tam je to vždycky sranda," usmívá se. „Pořád opakuju, že navzdory celkem povedenému závěru podzimu pořád hrajeme o záchranu. Od toho se musíme odrazit a musíme si to všichni uvědomit. Podle toho, jak budeme sbírat body, se pak můžeme bavit o dalších věcech, ale prozatím nic jiného než záchrana neexistuje," burcuje na webu Zbrojovky Melichárek.
    Melichárek zůstává v Brně

     
    Pikantní duel nečeká pouze na trenéra Zbrojovky Romana Pivarníka, který dnes mimochodem slaví 51. narozeniny, ale také pro Rafaela Acostu, který v Bohemce odehrál 26 zápasů a v nich vstřelil šest branek. Oba celky se v roce 2018 už jednou potkaly, a to v rámci finále Tipsport ligy, kdy vítězem se stala brněnská Zbrojovka. A pokud se zaměříme na podzimní souboj, v něm se na Srbské urodila bezbranková remíza 0:0.
     
    Brno vyhrálo jediný duel z posledních osmi vzájemných prvoligových střetnutí, na podzim a na jaře zápasy skončily bezbrankovou remízou. „Máme teď dvě utkání doma s týmy ze spodku tabulky, takže chceme být pokud možno stoprocentně úspěšní,“ vyhlíží utkání trenér Bohemians Martin Hašek starší.
     
    Úvodní sestavy:

    Bohemians Praha 1905: Fryšták – M. Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocić – Reiter, Jindřišek (C) – Mašek, M. Hašek, Luts – Nečas.
    Náhradníci: Bárta – Švec, Bartek, Záviška, Krch, Vaníček, Kabajev.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek (C) – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil – Polák – R. Acosta, T. Pilík, L. Krejčí, Lutonský – Zikl.
    Náhradníci: Halouska – Sedlák, Michal Škoda, Juhar, Růsek, Ashiru.

    Rozhodčí: P. Franěk – Z. Arnošt, V. Boček (J. Machálek).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Ještě jednou pěkný večer z Prahy. Hráči pozvolna nastupují na hrací plochu hodně promrzlého Ďolíčku. Teplota se pohybuje kolem 0°C a pořádně nám na tribuně přituhuje. Snad nás zahřaje pohledný fotbal.
     
    Je to tak, oba týmy nastupují na hrací plochu zdejšího stadionu, oba týmy mají při pohledu na ostatní dnešní výsledky rozhodně o co hrát. Samá překvapení, tak uvidíme, co nabídne tento duel.
     
    Kvalita trávníku vypadá dobře, terén je připravený domácími pracovníky na výtečnou.
     
    Tribuny jsou to na to, že je zima slušná zima solidně zaplněny. I sektor Zbrojovky čítá něco kolem stovky fandů.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    A teď už je vše připraveno, jdeme na to. Do útoku jdou hosté.
     
    2
    Petr Pavlík chyboval v rozehrávce, k míči tak může jít domácí sestava. Byl to Luts, ale dlouho se v útočné části hřiště neohřál.
     
    2
    Acosta v prvním náznaku šance, chtěl vybojovat alespoň roh, ale bývalý fotbalista Bohemky byl čistě odstaven. Každopádně Brňané zůstávají u míče.
     
    4
    Fryšták musel hasit požár před dotírajícím Ziklem, který na něj dotíral. Odkopl míč na tribunu. Zbrojovka se snaží hrá aktivně, ale zatím se nemůže do nějaké šance dostat.
     
    5
    Lutonský mířil s míčem po levé straně hřiště, ale odcentrovat se mu nepodařilo. Nyní už jsou i míče Klokani, kteří se zatím na hřišti rozkoukávají.
     
    6
    Rýsovala se slušná šance Haška, který bojoval s Pavlíkem o míč, centr se mu ale nepovedl a kapitán Melichárek může rozehrát od své brány.
     
    8
    Zatím sledujeme opatrný fotbal plný nepřesných přihrávek a také kouskování hry. Polák teď před vápnem předvedl útočný faul a Fryšták může rozehrát.
     
    9
    Melichárek musel jít do souboje a hlavičkou poslal míč do bezpečí. Domácí chtěli zahrozit Nečasem, to se však nepodařilo.
     
    10
    Dobrá střela z dálky v podání Jana Poláka. Ten se opřel do míče z dobrých dvaceti metrů a Fryšták musel poprvé zasahovat. Byť to pro něj nebylo nic složitého, míč šel doprostřed brány.
     
    11
    Fanoušci Zbrojovky jsou zatím hodně slyšet, ale i sektor domácích se snaží zahřívat všemožnými chorály.
     
    13
    Polák poslal k zemi Maška, standardka pro Bohemku...
     
    14
    ...nic nebezpečného před brněnského bránou se nekonalo, obrana Brna vytěsnila protihráče z nebezpečnhého území.
     
    15
    Žlutou kartu dostává Lukáš Kryštůfek (FC Zbrojovka Brno).
     
    16
    Kryštůfek zastavil tělem Jindriška a domácí mají možnost standardky.
     
    16
    Tu zahrával Dostál, ale po sražení míče se bude kopat pro změnu rohový kop.
     
    17
    První velká šance zápasu a v ní domácí Reiter. Ten si naběhl po centru na velkého vápno a přízemní ranou chtěl poslat míč na zadní Melichárkovu tyč, o pár čísel minul.
    17. Reiter vypálil z dobré pozice těsně vedle brány
     
    18
    Pražané zvyšují svůj tlak a k dispozici mají další roh. Obrana Brna musela zahrát míč na roh po ataku Haška. Ten už se tlačil ke střele, ale hosté situaci s vypětím sil zvládli.
     
    20
    Zbrojovka přežila menší tlak a už se dokázala vymanit ze své poloviny. Naopak se snaží něco vymyslet v útoku.
     
    21
    Centr Acosty pohodlně uklidil do rukavic brankář Tomáš Fryšták.
     
    22
    Znovu v akci bývalý hráč Bohemky v akci, Acosta chyboval v rozehrávce a poté musel faulovat. Už by se domácí hnali do brejku.
     
    23
    Z velké dálky to zkusil Lukáš Vraštil, míč šel vysoko nad. Fryšták může být v klidu.
     
    24
    Zajímavá souhra dvojice Acosta – Vraštil, druhý jmenovaný se opřel do míče z hranice velkého vápna, ale míč šel znovu daleko od Fryštákovy brány.
     
    25
    Lutonský chtěl obejít dva hráče a tlačit se do zakončení, jenže na Dostála si nepřišel.
     
    27
    Žlutou kartu dostává Siim Luts (Bohemians Praha 1905).
     
    27
    Na karty máme vyrovnáno, Luts poslal k zemi Acostu a viděl za to žlutý kartonek.
     
    28
    Slibná šance Nečase, který se opřel do míče z dvaceti metrů, Melichárek se proletěl k levé tyči, ale spíš celou akci pohledem kontroloval.
    28. Nečasova rána Melichárka nevystrašila, proletěla vedle tyče
     
    29
    Mašek se málem dostal před Melichárka, leč míč mu uskočil a brněnský kapitán si pro něj v klidu došel.
     
    30
    Třicet minut hry máme za sebou, zatím je to ve velké zimě spíše průměrný fotbal. Oba týmy sice měly jakous takous šanci, ale gólovka se dá snad považovat jen po střele Reitera.
     
    32
    Mladý útočník Zikl se nechal obrat o míč zkušeným Jindriškem. Zbrojovce se nedaří držet míč na kopačkách delší dobu. Bohemka se snaží hrát kombinačně po stranách.
     
    33
    Jednu takovou možnost právě měla. Dlouhý nákop do vápna předvedl Reiter a k míči se málem dostal Luts, těsně ve skluzu minul. Jinak by pravděpodobně pálil do prázdné.
    33. Parádní centr na malém vápně promáchli Nečas i Luts
     
    35
    Polákova chybná rozehrávka ve středu hřiště a Bohemka šla do přečíslení. Nakonec celou nebezpečnou situaci utnul obránce Pavlík zahráním do rohu.
     
    36
    Melichárek nadvakrát chytá míč před Nečasem, notně ale při tom zabrnkal na nervy fanouškům. Nebyl to lehký zákrok.
     
    37
    Na rohy 4:0 pro Klokany, kteří v závěru poločasu pořádně sevřeli svého soupeře.
     
    39
    Hosté i tuto polízanici zvládli a mohli jít do brejku. A také šli, Polák unikl po pravé straně, ale místo střely volil přihrávku na obsazeného Zikla, který to měl se zakončením složité.
     
    40
    Standardka pro Brno a po něm střílel z otočky Zikl. Míč sice letěl mimo, ale byl sražen na roh. První pro hosty.
     
    41
    Třetí šance pro Lukáše Vraštila. Po rohu Pilíka se dostal k hlavičce, ale i tento jeho pokus skončil nad bránou Fryštáka.
     
    42
    Blíží se konec prvního poločasu, Zbrojovka se v závěru poločasu nadechla a momentálně drží míč na svých kopačkách.
     
    44
    Centry Reitera mají svou kvalitu a nebezpečnost. Nyní poslal z pravé strany míč na Nečase, který těsně minul prudký centr. K zakončení chyběl kousek.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který mnoho rušivých momentů nepřinesl. Zbrojovce patřil úvod zápasu, pak ale otěže zápasu převzali Klokani. Ti několikrát zahrozili, ale všechno to byly pokusy, které skončily vedle. Asi největší měl aktivní Reiter, jenže chyběl kousek. Za Brno se slušně prezentoval třemi šancemi Vraštil, ale i jemu chyběla přesnost. Takže první poločas končí nerozhodně 0:0.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:32.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Už se hraje, zatím na hřišti zůstávají totožné jedenáctky.
     
    47
    Martin Zikl se ocitl na levé straně vápna, chtěl zakončit, ale v krkolomné pozici se mu to vůbec nepodařilo.
     
    47
    Tato akce už byla mnohem lepší. Byl to domácí Hašek, který si našel palebný prostor zpoza vápna a míč šel kousek nad. Melichárek znovu plachtil vzduchem a kontroloval situaci.
    47. Hašek vypálil z otočky, bránu těsně přestřelil
     
    48
    Krejčí se srazil s Reiterem ve středu hřiště, oba hráči logicky moc dlouho na trávníku nechtějí zůstávat.
     
    50
    Žlutou kartu dostává Ladislav Krejčí (FC Zbrojovka Brno).
     
    51
    Melichárek musel řešit složitou situaci před svou bránou, Kryštůfek mu dal zbytečnou malou domů a nebyla to lehká záležitost. Nakonec ji brněnský kapitán zvládl.
     
    52
    Obraz hry se ani ve druhém poločase nezměnil, domácí jsou dál aktivnější a soupeř se víceméně musí bránit.
     
    53
    I když teď Zbrojovka vybojovala rohový kop. Pilík si dobře počínal na levé straně hřiště.
     
    54
    Vraštil dál hraje sympaticky. Po rohu si naběhl na prudký míč a opřel se do něj. Bohužel pro Brno selhal v koncovce.
     
    56
    Akce Pražanů tažená po levé straně hřiště končí nepřesností. Do útoku šel následně Zikl a u rohového praporku fauloval.
     
    58
    Stále je to bezbrankový výsledek, tedy stejný, který se urodil na podzim v Brně. Hodina hry je téměř za námi, stále žádná změna.
     
    59
    Na rohy 4:3, Zbrojovka nyní bude Pilíkem zahrávat.
     
    60
    Po rohu se dostal k míči Krejčí, ale také Fryšták, který před ním boxoval do bezpečí. Signál Brna nebyl ale vůbec špatně provedený.
     
    61
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Rafael Acosta, přichází Musefiu Olansunkanmi Ashiru.
     
    61
    Střídání Romana Pivarníka v podobě kus za kus. Kouč Hašek nechává hráče ve stejném složení.
     
    63
    Penalta pro domácí tým. Melichárek zatáhl svým zákrokem za záchrannou brzdu a je tu velká šance pro Klokany. Celou akci vymyslel Hašek, za obranou našel Maška, kterého musel hostující kapitán zastavit. Jinak by zakončoval do prázdné.
     
    63
    Bohemians právě vstřelili branku!
    Nebylo co řešit. K puntíku se postavil DOMINIK MAŠEK a přesnou střelou k pravé tyči poslal míč do protipohybu Melichárka. Sám faulovaný se ujal exekuce a zakončil přesně.
    63. Dominik MAŠEK - 1:0
     
    64
    Zbrojovka teď musí zabrat, především v útoku to není zcela ono.
     
    66
    Druhou žlutou a následně červenou kartu dostává Siim Luts (Bohemians Praha 1905).
     
    67
    A bude to ještě zajímavé, Luts vyfasoval druhou žlutou kartu po faulu ve středu hřiště a sudí Franěk jej poslal do sprch.
     
    67
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Martin Zikl, přichází Michal Škoda.
     
    69
    Hosté mají velkou šanci něco s výsledkem udělat. Budou hrát poměrně dlouhou přesilovku. A hned se ke střele chystal střídající Škoda, nezakončil.
     
    70
    Na hřišti zůstal ležet Vraštil, ale pokračuje se ve hře. Fryšták může rozehrávat.
     
    71
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Dominik Mašek, přichází Michal Švec.
     
    72
    Bohemka bude hrát na brejky, Zbrojovka musí bojovat přes sevřený obranný val. Cestu do zakončení si zatím nenašla.
     
    73
    Před Lutonským dobře zasáhl Jindrišek, bude se znovu kopat od brány Pražanů.
     
    75
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Milan Lutonský, přichází Martin Juhar.
     
    76
    Brno má územní převahu, jenže v útoku je neškodné. Nemělo prakticky jednu jedinou gólovku. Vše končí u náznaků.
     
    77
    Dnešní utkání v silném mrazu sleduje slušných 3855 diváků.
     
    77
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Rudolf Reiter, přichází Antonín Vaníček.
     
    79
    Zbrojovka tlačí, snaží se kombinovat a hledat prostory na zakončení. Teď to vzal na sebe Ashiru, ale jeho slabá střela končí vedle.
     
    80
    Klokani pouze odkopávají míč do bezpečí a drží čas. Nicméně nějaký velký tlak Brna to není, spíš jen územní převaha.
     
    82
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Jakub Nečas, přichází Jevgenij Kabajev.
     
    83
    Žlutou kartu dostává Ondřej Sukup (FC Zbrojovka Brno).
     
    84
    Jindřišek zahrával trestný kop z dobré vzdálenosti, ale trefil jen připraveného Pavlíka. Poté zahrávali domácí roh, Melichárek má míč ve své moci.
     
    85
    Blíží se závěr zápasu a ještě to hosté zkouší. Co jiného jim také zbývá. Vraštil hledal ve vápně Škodu, nedostal se k zakončení.
     
    87
    Centr pro změnu předvedl Pavlík, před Škodou výborně zasáhl gólman Fryšták.
     
    88
    Střelu z úhlu vyslal domácí Kabajev a Melichárek konečky prstů vyrazil míč na roh.
     
    89
    Poslední minuty se odehrávají spíše před brněnskou bránou, domácí si výsledek hlídají.
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty nad rámec druhého poločasu.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec zápasu. Domácí Bohemka vítězí na svém hřišti 1:0 po gólu Maška z penalty. A nutno říct , že asi zaslouženě. Pražané byli o něco lepší předevšim v prvním poločase, kdy si vytvářeli střelecké pokusy. Zbrojovce nelze upřít snaha, ale v koncovce to nebylo ono a v podstatě se neurodila ani jedna tutovka z pohledu Brna.
     
    To je tedy z Prahy vše, přeji pěkný sobotní večer. (20:23:25)

    Roman Zajíček

    Branky: 63. Mašek (pen.)

    Karty:   27. Luts (BOH) – 15. Kryštůfek (BNO), 50. L. Krejčí (BNO), 83. Sukup (BNO)   66. Luts (BOH)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 2:3. Střely mimo: 4:4. Rohy: 7:4.
    Bohemians Praha 1905: Fryšták – M. Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocić – Reiter (77. Vaníček), Jindřišek (C) – Mašek (71. Švec), M. Hašek, Luts – Nečas (82. Kabajev).
    Náhradníci: Bárta – Švec, Bartek, Záviška, Krch, Vaníček, Kabajev.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek (C) – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil – Polák – R. Acosta (61. Ashiru), T. Pilík, L. Krejčí, Lutonský (75. Juhar) – Zikl (67. Michal Škoda).
    Náhradníci: Halouska – Sedlák, Michal Škoda, Juhar, Růsek, Ashiru.

    Rozhodčí: P. Franěk – Z. Arnošt, V. Boček (J. Machálek)

    Diváci: 3855
    thejrc.org