Olomouc – Plzeň 0:0 (kon.) | Sparta – Liberec 2:0 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
0:0 (0:0)
FC Viktoria Plzeň
Neděle 18.02.2018, 16:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Duel Olomouce s Plzní sice nakonec žádnou branku nepřinesl, co se týče aktivity, tak druhý poločas už přinesl více vzrušení než samotný start. Sigma se v něm snažila o rozhodující trefu, jenže Viktoriáni posílení i svým bodovým náskokem bez větších nervů dokázali soupeře ubránit. Bezbranková remíza tak znamená i pohyb v tabulce, Olomouc se díky zisku bodu posunuje zpět na druhé místo před Slavii. Viktorii zůstává stále velice komfortní čtrnáctibodový „polštář “. Z Olomouce je ode mě pro dnešek vše, přeji hezký zbytek neděle (18:01:03)
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 9:5. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 11:15. Fauly: 3:1.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Jemelka mohl rozhodnout zápas svou hlavičkou za minutu dvanáct, jenže nakonec se do letícího centru při rohovém kopu netrefil. Utkání tak končí nerozhodným výsledkem.
     
    90+4
    Olomouc se ještě dostane k jednomu rohu, Tomáš Chorý (PLZ) je nakonec ještě za agresivní postrkování ve vápně odměněn žlutou kartou.
     
    90+3
    Domácí naposledy střídají, místo Jakuba Plška jde na pár sekund ještě do hry Jakub Yunis.
     
    90+1
    Olomoučtí si museli znovu velmi záležet na obraně, protože Chorý se tlačil do střelby. Buchta byl však na zemi připraven na vše a připisuje si další zákrok.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 3 minuty nad standardní hrací čas!
     
    90
    Olomouc nyní v brejku zastavil útočný faul Pavla Moulise (OLO), sudí Zelinka ho za jeho strom Kovaříkovi odměnil žlutou kartou.
     
    89
    Plzeň využívá poslední možnosti na prostřídání svých řad, místo Daniela Kláře se dostává na hřiště Aleš Čermák.
     
    87
    Patrik Hrošovský (PLZ) je po chvíli znovu středem pozornosti, když zastavil nadějně se vyvíjející brejk Olomouce. Žlutá karta tak přichází celkem logicky.
    86. Neskutečný závar ve vápně Olomouce vyřešil odkopem Vepřek
     
    86
    Hrošovský se opřel do balónu a zkusil propálit blok před Buchtou, avšak míč se nakonec vznesl těsně vedle branky. Olomouc si znovu může relativně oddechnout při tutovce soupeře.
     
    85
    Plzeň se ujímá iniciativy, když se dostala do výrazného tlaku. Olomouc má nyní plné ruce práce v obraně, síly už podle zjevného pohledu rychle Hanákům ubývají
    84. Moulis se dostal do výborné šance, ale vystřelil mimo
     
    84
    Moulis byl málem mužem činu! Tradiční střídající žolík se zkusil dostat na hranici vápna do střelecké pozice, ale jeho obtočení okolo vlastní osy nakonec ke kýženému cíli nevedlo. Jeho bomba proletěla těsně vedle branky!
     
    Dnešní utkání sleduje 6867 diváků.
     
    82
    Domácí pokračují v tlaku, jenže skulinky v obraně stále ne a ne najít. Hubník před chvíli znovu dokázal svůj bývalý mateřský klub odradit od tlaku na Kozáčikovu bránu.
     
    81
    Olomouc Hořavu u lajny moc nešetřila a dvojitým blokem jej nakonec dokonale odzbrojila. Tlak na bránu však poté nepokračoval, Plzeň znovu předvedla svou sílu v obraně.
     
    80
    Domácí si aktuálně připisují obrovské množství chyb v zadních řadách, hlavně Sladký s Faltou nyní znovu svému týmu dost zatopili. Plzeň však nabídnutých šancí nevyužila.
    79. Kolář skákavou střelou pořádně protáhl Buchtu
     
    79
    Falta dost lehkovážně ztratil míč před plzeňským vápnem, což okamžitě umožnilo brejk Viktoriánů. Kolář se následně dostal v parádní pozici ke střelbě, jenomže v akci byl znovu Buchta. Hosté budou vhazovat kousek od rohového praporku.
     
    78
    Plzeň už je viditelně lehce nervózní, neboť si před chvilkou připsala dost netaktický zákrok. Olomouc tak bude rozehrávat kousek od půlící čáry.
     
    78
    Martin Sladký (OLO) nyní hodně přidal agresivity v souboji s Hubníkem, čímž si u rohového praporku připsal faul za žlutou kartu. Sudí Zelinka svůj verdikt ani dlouho nerozmýšlel.
     
    76
    I Kozáčik si zažil slabší chvilku, když si úplně nerozuměl spolu se svými obránci. Hanáci se tak mohli dostat k šanci, nakonec se však nechal Moulis pouze trefit míčem do zad. Hosté budou vhazovat.
     
    75
    Na řadu přichází silný moment. Michaela Krmenčíka totiž vystřídal exolomoucký Tomáš Chorý. Publikum jej vítá potleskem i pískotem.
     
    74
    Sladkého centr dokázal ještě lehce zklidnit bránící Kovařík, Kozáčik si tak balón celkem v poklidu chytil do rukavic. Viktoriáni mohou rozehrávat od zadních řad.
     
    72
    Domácí si připravili druhé střídání, místo Jiřího Texla se dostal do hry Martin Hála.
     
    71
    Texl se dostal ped vápnem ke střelbě na branku, avšak jeho dělovka nakonec proletěla těsně vedle tyčky. Kozáčik si mohl znovu zhluboka oddechnout.
     
    70
    Olomouci se daří postupně Plzeň zatlačovat do hloubky její obranné poloviny, avšak finální fáze se jí nedaří prakticky vytvořit. Blok v čele se sebejistým Hubníkem je takřka bezchybný,
    69. Kopic připravil Krmenčíkovi tutovku, ten v ní přestřelil bránu
     
    69
    Plzeň dostala další tutovku naprosto zadarmo! Buchta znovu výrazně hazardoval daleko od brány a nabídl balón sprintujícímu Kopicovi. Tomu se navíc povedl poslat krásný centr na Krmenčíka, jenomže jeho rána ve skluzu letěla těsně nad.
     
    68
    Krmenčík se prodral po pravém křídle do rychlého kontru, leč palba mu nakonec podle představ asi nevyšla. Střílený centr totiž trefil jen připravené rukavice Buchty, Hanáci se mohou nyní zklidnit.
     
    67
    Sigma také připravila první střídání, Tomáše Zahradníčka na trávníku nahradil Pavel Moulis.
    66. Skvělý Kozáčik – skočil Plškovi pod nohy, sebral Sladkého centr
     
    66
    Sigma měla další šanci! Falta se dostal k centru na vápno, avšak v něm byl mimořádně aktivní Kozáčik. Jeho hruď a záda pak nakonec zachránila Plzeň od inkasování, Plšek spolu s Houskou totiž byli při dorážení mimořádně aktivní.
     
    64
    Hosté poprvé střídají, na pozici Milana Petrželi nyní přichází Martin Zeman.
     
    64
    Daniel Kolář (PLZ) nyní obdržel za tvrdý faul zezadu na Kalvacha žlutou kartu.
     
    63
    Domácím se rohový kop moc nevydařil, Plzeň ukázala ve vlastním vápně silovou převahu a nedovolila nikomu ve střelbě.
     
    62
    Domácí se dostanou k rohovému kopu, Hejda totiž dokázal zblokovat olomoucký centr zády. Následně se Kozáčik musel hodně strachovat, tečovaný balón totiž trefil horní síť.
     
    61
    Plzeň v tomto okamžiku přestala s pohybem, jenomže stejná tendence se projevuje i na druhé straně. Hanáci jsou v kombinaci sice chytří, ale s rychlostí nijak nespěchají.
    60. Krmenčíkovu slabou střelu zkrotil Buchta
     
    60
    A další šance! Kopic se dokázal krásně uvolnit na levé straně a dostat se k nahrávce do druhé vlny, z takřka perfektní pozice před vápnem však Krmenčík nakonec trefil jen vyskočeného Buchtu. Olomouc měla obrovskou dávku štěstěny!
     
    59
    I plzeňská jedenáctka nyní byla nachytána v ofsajdové pozici, konkrétně Krmenčík byl až příliš aktivní u Buchtovy branky. Hra je tak i díky tomuto zásahu znovu po krátké chvíli přerušena.
     
    58
    Houska se snažil manévrovat na hranici brankoviště po své dlouhatánském spurtu na Kozáčika. Hubník nicméně ukázal parádní obranný zákrok, domácí se tak budou muset znovu poroučet s nepořízenou.
     
    57
    Domácí jsou znovu nachytáni v ofsajdu, další olomoucká akce je tak rázem ukončena v samotném zárodku.
     
    56
    Olomouc měla další zajímavou šanci! Falta se dostal před vápnem k rychlému zakončení, ale míč se nakonec na bránu ani nedostal. Plzeňský obranný blok znovu dobře zapracoval a míč o několik čísel nakonec dostal mimo tři tyče.
     
    54
    Olomouci se stále daří držet dost překvapivé skóre, avšak na Plzeňských zatím není ani moc vidět snaha o změnu nastalé situace. Vrbovi svěřenci brání na hranici vápna.
     
    53
    Krmenčík vystartoval po Kozáčikově dlouhém voleji do rychlého brejku, ale Jemelka si dokázal spolu s Radakovičem nakonec poradit. Následně malá domů Buchtovi plzeňský hrot dokonale odzbrojila.
     
    52
    Petržela skončil na trávníku po hraničním zákroku, avšak hra není nakonec přerušena. Plzeňský útočník se tak bude muset rychle zvedat, olomoucký kontr totiž pokračuje směle dále.
     
    51
    Kolář a Kovařík se snažili najít skulinku v olomoucké obraně, nicméně domácí jsou stále relativně konsolidovaní. Míč tak skočil pouze u nohou Housky.
     
    50
    Plšek posílal uličkou přihrávku Houskovi, jenomže v poslední možný moment se Sigma chytila v ofsajdové pasti. Hanáci se tak tentokrát budou muset po ofenzivním tlaku znovu soustředit na obranu.
     
    49
    Hanáci jsou v této fázi v lehkém tlaku, když soupeře prakticky nepouští se sevření u jeho branky. Kozáčik se však přeci jen dostane k míči, domácí byli nepřesní v rozehrávce.
     
    48
    Kombinace po ose Plšek-Zahradníček-Falta nakonec skončila u posledně jmenovaného, který nakonec nedokázal skákající pas na vápně trefit ve vzduchu. Kozáčik si může pořádně oddechnout.
     
    47
    Hrošovský byl přesně na místě, kde se snažila olomoucká záložní řada kombinovat se směrem na Kozáčika. Plzeňský fotbalista tak znovu získal balón na stranu hostí, domácí se budou muset znovu bránit.
     
    46
    Plzeň se jako první ujímá rozehrávky a okamžitě se snaží o rychlý útok. Postup po levém křídle nicméně okamžitě blokuje pozorný Sladký, Hanáci se tak tlaku lídra soutěže nakonec rychle ubránili.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas přinesl ze začátku lehce unavenou hru, postupem času se však začalo oběma týmům dařit v kombinaci, z čehož plynul i větší počet šancí. Prozatím se ale žádná stoprocentně tutová zatím neobjevila, na nebezpečné situace jsou spíše oba týmy vyrovnané. Celková kvalita utkání však pozicím soupeřů v tabulce moc neodpovídá, uvidíme, zda se vše zmíněné ještě změní. Pokračujeme přibližně 17:04.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Hanáci se ještě snaží o rychlý centr, jenomže je dokonale zradila přesnost přihrávek. Plšek se sice dokázal dostat na osu hřiště k palbě, přihrávka Housky však přes bránící hráče k němu nakonec nedorazila.
     
    43
    Hořava se protlačil k palbě na bránu, avšak tentokráte jej zradila muška. Balón proletěl zhruba o dva metry vedle pravé tyče Buchtovy branky.
     
    42
    Na Buchtu se valila pohroma v podobě plzeňského kontru, avšak Vepřekukázal další neskutečnou jistotu v obranné hře. Petrželu si dokázal tělem odstavit od míče a nakonec si vybojovat i útočný faul na vlastní osobu. Hosté jsou tak nuceni k nevěřícnému návratu zpět.
     
    41
    Zahradníček zkoušel centrovat, jenomže na levém křídle mu Řezník moc velké manévry nedovolil. Plzeň tak hanácký pres na malou chvíli zastavil, domácí budou vhazovat.
     
    40
    Na hřišti se nyní emoce výrazně uklidnili a obě obrany se dokázaly zkonsolidovat. Sigma tak pokračuje v postupu relativně v klidu, Plzeň se totiž zatlačila do hlubokého bloku.
     
    39
    Kalvach se vrátil až k brankové čáře dokázal odzbrojit plzeňského soupeře bez toho, aby se dopustil faulu. Plzeň tak znovu musí spěchat k vlastní brance, Sigma může znovu držet míč.
     
    38
    I Sigma čelila výraznému náporu Plzně, ale ofenzivní řada Viktorie nakonec poskakující míč nedokázala dostat přes hanácký blok. Buchta poté raději nechal doskákat míč do zámezí, Sigma tak bude rozehrávat v relativním klidu.
     
    37
    Na druhé straně hřiště se nyní k velké tutovce prodral Houska, který pálil zpoza vápna přímo do Kozáčika. Slovenský golman nicméně ale tentokrát nepředvedl jistý zákrok, hosté si tak mohli oddechnout až po výpomoci Hubníka.
     
    36
    Buchta musí mít pořádně odolné nervy! Před malou chvílí si dovolil dokonce kličku skoro na brankové čáře před takovým forvardem jako je Krmenčík. Plzeň nakonec jeho velký risk nezužitkovala.
     
    35
    Olomoucká stoperská dvojice nyní měla několik nepřesných nahrávek, ale Kopic jednu z nich nakonec k ničemu nezužitkoval, Sladký byl proti jeho ráně ze střední vzdálenosti nakonec připraven v pozici pro blokování. Viktorka kope další roh.
    34. Texl ve velmi dobré šanci vypálil trestuhodně vedle
     
    34
    Před Kozáčikem se také zjevil Texl, avšak ani tento mladý a nadějný olomoucký záložník není prvním dnešním střelcem gólu. Jeho rána mířila dost nepřesně pouze do reklamních bannerů za bránou.
     
    33
    Olomouc je nyní pod výrazným presem soupeře, na Plzni je postupně vidět jednoznačný herní progres. zatím však daný fakt k ničemu nevede.
    32. Kolářovu gólovou střelu zblokoval na poslední chvíli Sladký
     
    32
    Plzeň nebyla daleko od první branky! Řezník se rozběhl po pravém křídle a přesnou přihrávkou do druhé vlny našel Koláře. Ránu plzeňského záložníka však nakonec na poslední chvíli ztečoval Sladký, hosté tak mají k dispozice jen roh.
     
    31
    Sladký hlavičkoval po Houskově centru Housky pouze velmi slabě do rukou Kozáčika, pro plzeňského brankáře nebyl jeho pokus jakýmkoliv problémem. Akce Sigmy je tak rázně utnuta.
     
    30
    Vepřek ukázal svou dlouhou herní zkušenost v první lize a i útočníka kalibru Michaela Krmenčíka dokonale odzbrojil. Plzeň se musí v této chvíli spokojit jen s autem kousek od rohového praporku.
    29. Texl vystřelil z dobré pozice ve vápně těsně vedle
     
    29
    Texl se probíjel do hloubky plzeňské defenzívy, jenomže se zřejmě nestačil dostatečně rychle zorientovat. Jeho rána tak nakonec letěla až příliš daleko od prostoru mezi třemi tyčemi, Kozáčik tak bude rozehrávat.
     
    28
    Zahradníčkovi se rána nepovedla, neboť balón trefil jen Koláře. Viktoria se dostává po rozehrávce od zadních řad znovu ke kombinační hře, Sigma zařazuje zpětný chod.
     
    27
    Olomoucká sestava dostává po faulu cirka třicet metrů od brány další možnost pro ohrožení Kozáčíka, míč si staví na rozehrávku Zahradníček. Tribuny znovu ožívají, neboť Sigma prakticky už pár minut neopustila útočnou půlku.
     
    25
    Zahradníčkův centr mířil přímo na hranici malého vápna, ale žádný z Hanáků si nedokázal doběhnout pro nadýchaný volej. Plzeň tak přestála další relativně nebezpečnou situaci bez úhony.
     
    24
    Domácí se zkoušeli po Plškově zrychlení dostat do vápna, avšak i tentokrát se obraně Viktorie podařilo zpětný pas zblokovat. Sigma dostane možnost dalšího rohového kopu.
     
    23
    Olomoucká stoperská dvojice si pohrála s Petrželou i Krmenčíkem a vylákala je daleko od ostatních spoluhráčů. Olomouc se nyní dostává znovu do ofenzivního úniku.
     
    22
    Domácí i nadále pokračují v tlaku, Plzeň je nyní pod relativně velkým tlakem, obrana svěřenců Pavla Vrby však nadále relativně drží.
    21. Sladkého ve vyložené šanci na poslední chvíli zastavil Hejda
     
    21
    Sladký zkoušel zakončovat z penaltového puntíku, jenže pozorný a zkušený Hubník si jej v rámci pravidel bez problému dokázal od míče odstavit. Sigma tak nyní prováhala další velkou tutovku!
     
    20
    Jemelka a následně i Plšek se zkoušeli naskakovat na centr Falty, jenže těsně obrana Plzně nakonec žádnou střelu na bránu nedovolila. Míč nakonec hosté s poklidem odpálili do bezpečí.
     
    19
    Domácí nyní dostanou zajímavou možnost standardní situace, do vápna nyní míří až trojici hráčů celá sestava Sigmy!
     
    18
    Texl zkoušel propálit plzeňskou defenzívu na vápně, jenomže trefil jen bok Řezníka. Následný odražený balón uzmul Falta, jenomže pálil nakonec o několik čísel na branku. Kozáčik bude nyní rozehrávat od zadních řad.
     
    17
    Olomouc se stále nedaří překonat blok Plzeňských, neboť její přihrávky většinou končí u bránících hostí těsně za polovinou. Plzeň ukazuje perfektní taktickou vyspělost, která na Sigmu zatím platí.
     
    16
    Kozáčik hodně zariskoval, když před Zahradníčkem odehrával míč mimo vápno. Slovenský brankář však nakonec veletěžkou situaci zvládl, olomouckého záložníka nakonec dokázal chytře nakopnout míče, čímž se dostane Plzeň k vhazování.
     
    15
    Kvalita hry nyní dost padá dolů, oba týmy totiž vše soustřeďují na taktiku. Ani jeden tým si tak prakticky žádnou větší příležitost zatím nepřipsal.
     
    14
    Texl si při střetu s Petrželou pomohl rukou, což se plzeňskému záložníkovi nepodařilo ustát. I podle optického pohledu však šlo o faul domácí se tak musí soustředit znovu na obranu.
     
    13
    Sladký nakopával míč na branku, při čemž se trefil do trupu plzeňského beka. Podle ohlasů tribun šlo o kontroverzní moment, hra rukou se však podle hlavního sudího nekonala. I nadále tak pokračuje olomoucký tlak.
     
    12
    Plzeň měla velký závar před Buchtou, jenomže nakonec se hosté ani ke střelbě nedostali. Těsně před Krmenčíkovým plánovaným tečnutím míče je hra přerušena pro útočný faul Petržely.
     
    11
    Olomouc se snažila dostat do rychlého brejku, ale i ona takticky lehce nestačila selhala. Plšek si totiž při útočném výletu připsal menší šlapák.
     
    10
    Hubník při souboji se Sladkým přidal na tvrdosti, což znovu přerušuje hru. Exolomoucké hvězdě nyní sudí Zelinka důrazně domlouvá, hra však bude pokračovat bez karetního trestu.
    9. Petrželův pěkný centr netrefili Kolář ani Krmenčík
     
    9
    I Plzeň se dostala k větší šanci! Krmenčík spolu s Kopicem si naskakovali do přihrávky ve vápně, jenomže na těžký míč nedosáhli. I Olomouc tak měla velkou dávku štěstěny, po Zahradníčkově faulu u lajny však Viktorka zůstane u míče.
     
    8
    Řezník srazil unikajícího Kalvacha, což byl jasný pokyn pro sudího Zelinku, aby zapískal faul. Plzeň se nyní bude musí soustředit i na defenzívu. Na druhou stranu hřiště totiž uniká rychlonohý Sladký.
     
    7
    Hanákům se relativně dlouhou dobu dařilo Plzeň tlačit, avšak role na hřišti se postupně obrací. I Viktoria se naposledy dostala do rychlého úniku, jenomže Hejdovi selhala při přihrávání přesnost. Vepřek tak neměl s odkopem moc potíží.
     
    6
    Hejda byl v souboji s Plškem až příliš aktivním, když si soupeře podržel pod krkem. Sigma bude rozehrávat z půlící čáry.
     
    5
    Roh Olomouckých se tentokráte moc nepovedl, neboť si domácí nedokázali dostatečně přesně nahrát. Texl tak Faltovu nahrávku nestihl ani dotečovat.
     
    4
    Presink Plzně zneutralizoval svým průnikem přes polovinu hřiště Sladký, jenže ani mu se také moc zakončení nepovedlo. V rozhodujícím okamžiku totiž na vlhkém trávníku podklouzl. Pro Kozáčika tak jeho nákop nebyl problémem, po nedorozumění v obraně však nakonec bude kopat Sigma roh.
     
    3
    Plzeň se hned od začátku pokouší o vytrvalý tlak na olomoucký val, pro zatím však tato taktika k ničemu nebezpečnému nevede. Sigma je v defenzívě dobře konsolidovaná a pozorná, většina pokusů o průnik hostů tak končí neúspěchem.
    2. Vepřek měl tutovku, Faltův chytrý roh ale promáchl
     
    2
    Vepřek zkoušel zakončit krásnou Faltovu přihrávku do vápna, jenomže v rozhodující moment promáchl. Lehce rozhozená obrana Viktorie si tak může pořádně oddechnout, Olomouc spálila obrovitánskou šanci.
     
    1
    Sigma postupně kombinuje od zadních řad, avšak první Radakovičův nákop za obranu si bez potíží pohlídal Hubník. Olomouc tak může pokračovat v tlaku, navíc se jí nabízí i první rohový kop.
     
    1
    Utkání právě začalo.
    Škerle dostal kytici, někdejší stoper končí kariéru
     
    Před startem samotného utkání se ještě domácí tým loučí s Alešem Škerlem, který ukončil o zimní pauze kariéru. Nyní působí v Sigmě jako vedoucí A-týmu.
     
    Sudí Zelinka přivádí oba týmy na hrací plochu, za malý okamžik začínáme!
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta – Texl – Plšek.
    Náhradníci: Reichl – Yunis, Moulis, Manzia, Sláma, Polom, Hála.

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hubník (C), J. Kovařík – Hořava, Hrošovský – Petržela, D. Kolář, Kopic – Krmenčík.
    Náhradníci: A. Hruška – Zeman, Chorý, Hájek, Bakoš, Havel, Čermák.

    Rozhodčí: Zelinka – Kubr, Pospíšil.
     
    Oba mančafty se momentálně rozcvičují na hrací ploše, do Olomouce už přišlo navíc jarní počasí, tudíž vše probíhá pod slunečními paprsky..
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Rozhodčím dnešního zápasu je Miroslav Zelinka, na čarách pak budou působit Dušan Pospíšil a Jiří Kubr. Jako čtvrtý rozhodčí je pak delegován Martin Nenadál, coby delegát asociace pak bude na utkání přítomen Jiří Kureš.
     
    Perličky zápasu

    NÁVRAT NA RODNOU HROUDU: Olomoucký odchovanec Tomáš Chorý může zažít hned v prvním ligovém utkání za Plzeň zvláštní chvíle. Viktorka totiž po zimní pauze zavítá na Andrův stadion, tedy místo, kde se zrodila Chorého cesta do velkého fotbalu. Motivace bude mít na rozdávání...

    ŘEZNÍČKOVA PREMIÉRA ODLOŽENA: Muž, který na západě Čech přenechal místo Chorému, naopak musí na premiéru v novém působišti počkat. Proti svému bývalému klubu jej nepustí dohoda Sigmy s Viktorkou, s níž je pořád smluvně vázán.

    21 UTKÁNÍ BEZ SMUTKU: Viktorka už v lize jednadvacetkrát v řadě nepoznala přemožitele, kdy se tato obdivuhodná série zastaví? V Olomouci by to podle odhadů expertů být nemělo...

    BILANCE: Olomouc s Plzní v rámci ligy už sedmkrát v řadě prohrála, doma jí však v celkové statistické historii už desetkrát porazila. Sigma pak v tomto ligovém ročníku prohrála jen jedinkrát z posledních třinácti kol.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    12.08.2017 Plzeň x Olomouc 1:0 (HET liga 2017/18)
    16.03.2016 Olomouc x Plzeň 1:1 (MOL Cup 2015/16)
    02.03.2016 Plzeň x Olomouc 4:2 (MOL Cup 2015/16)
     
    Zimní příprava obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    13.01.2018 Olomouc x Prostějov 5:0
    13.01.2018 Olomouc x Hlučín 7:0
    16.01.2018 Olomouc x Hradec Králové 7:3
    20.01.2018 Dunajská Streda x Olomouc 1:2
    24.01.2018 Olomouc x Opava 3:0
    30.01.2018 Radnički Niš x Olomouc 1:1
    02.02.2018 Olomouc x Maribor 3:0
    10.02.2018 Olomouc x Liberec 1:2

    FC Viktoria Plzeň
    07.01.2018 Plzeň x Ústí nad Orlicí 3:0
    10.01.2018 Plzeň x Domažlice 7:4
    13.01.2018 Plzeň x Sokolov 6:0
    17.01.2018 Plzeň x Basilej 2:1
    20.01.2018 Plzeň x Salzburg 0:5
    24.01.2018 Plzeň x Šanghaj 1:5
    01.02.2018 Plzeň x Legia Varšava 5:1
    04.02.2018 Plzeň x Ried 0:0
    07.02.2018 Plzeň x Kuej-čou Cheng-feng 2:1
     
    FC Viktoria Plzeň
    Pokud by plzeňská Viktorka nezískala na konci sezóny titul, šlo by zřejmě o zápis do sportovní historie. Náskok čtrnácti bodů čtrnáct zápasů před koncem je pro fotbalisty pod trenérskou taktovkou Pavla Vrby dostatečnou zárukou toho, že tlak by na ně minimálně ze začátku sezóny nemusel být až tak vysoký. Argumentem pro setrvání Viktorky na první pozici je zajištěná přímá účast v Lize mistrů, ztrátu této mety by zřejmě majitel klubu Tomáš Paclík rozdýchával jen těžko.

    Plzeň se v průběhu podzimní sezóny prezentovala naprosto sebevědomým, dominantním výkonem. V lize zaznamenala jedinou ztrátu, když na konci listopadu překvapivě remizovala v Liberci. Tento výsledek v procentuálním zisku bodů nedosáhl v elitních evropských ligách žádný jiný klub! V Evropské lize pak celkem s přehledem postoupila do vyřazovací části, když ovládla základní skupinu, kde byla i rumunská FCSB, Lugano a izraelská Ber Ševa. Jediným zdviženým prstem tak zřejmě zůstává vyřazení v osmifinále MOL Cupu se Slováckem, jemuž podlehla kombinovaná sestava Západočechů v prodloužení. Viktorka tak má ale paradoxně o jednu starost méně.

    Klíče k úspěchu Plzeňských podobně jako u Olomouce vězí v sehranosti. Osa mančaftu je tvořena hráči, kteří mají zkušenosti se spanilými jízdami v milionářské soutěži proti Barceloně či Manchesteru City. Velká osobnost týmu David Limberský spolu s Milanem Petrželou navíc získali nové smlouvy, což by jim mělo dodat novou motivaci. Úspěch a neúspěch týmu by měl i přes jejich mírnou kolísavost viset právě na nich. Perlou pak zůstává útočná řada, kde podařilo generálnímu manažerovi Adolfu Šádkovi udržet hvězdného Michala Krmenčíka, k němu navíc přišel mladý Tomáš Chorý. Sílu ofenzivního arsenálu pak jen doplňuje jméno Michala Bakoše. Jediným hořkým odchodem je pak zřejmě jen smutný konec kariéry Jana Baránka, před několika lety jedním z nejnadějnějších defenzivních štítu v tuzemsku. Krom Chorého sice ještě Viktorka koupila z Jablonce Luďka Pernica, ten však zůstane na jaře ještě na severu Čech.

    Zimní příprava Plzeňských byla plná kvalitních zahraničních soupeřů. První španělské soustředění navíc po třech startovacích výhrách nad soupeři z nižších soutěží dopadlo fantasticky, když Západočeši zdolali i Suchého Basilej. Následně však přišly možná klíčové budíček dvěma vysokými prohrami s čínským Šanghajem a rakouským Salzburgem. Plzeň ani na jednoho z týmu rychlostně nestačila. Restart a progres však nakonec potvrdilo hned následná španělská anabáze. Krmenčík a spol. v nich znemožnili Legii Varšava a připsali si ještě remízu s rakouským Riedem a výhru nad dalším čínským klubem. Poslední tečkou za relativně dobrou přípravou na ligu pak byla remíza 1:1 ze hřiště Partizanu Bělehrad v rámci Evropské ligy, kterou si Plzeň zajistila ve čtvrtek dobrou vstupní pozici pro domácí odvetu.
     
    SK Sigma Olomouc
    Podzimní raketa. Hanácký Leicester. Jílkovi zlatí hoši. Tyto přezdívky častokrát přisuzovali překvapení tuzemští fanoušci fotbalistům olomoucké Sigmy. Takřka žádný mančaft totiž během podzimní fáze právě probíhající sezóny tolik nepřekvapil. Klub, který v posledních čtyřech letech zažil „jojo efekt“ – sestup střídal postup a obráceně, se neskutečně vzchopil a i s předními ligovými značkami odehrál velice zajímavé duely. S aktuálně vedoucí Plzní svěřenci trenéra Václava Jílka nakonec prohráli pouze 0:1, Slavii před vyprodaným Androvým stadionem ukrotili i přesto, že v její sestavě si zahrály hvězdy jako Altintop nebo Kaya. Ani oni však remíze 1:1 nezamezili. Ve stejném gardu si pak Olomoučtí poradili i se Spartou, kterou nespasil ani ve svém posledním utkání kariéry mladý Malý Mozart Tomáš Rosický.

    Nicméně podzim nebyli jen aspiranti na titul, Sigma si zahrála i proti „sobě rovným“. Předsezónní analýzy expertů tipující Olomouc na sestup však ani tentokrát neplatily, neboť Hanáci vítězili i v těchto duelech. Za jediné nepovedené body tohoto období se tudíž počítají jen dva momenty. Prvním je jednoznačně vyřazení z pohárové soutěže, prohra v osmifinále s Jabloncem rozhodně nebyla zamýšlená. Podobně hořká pak byla i porážka na konci první poloviny sezóny, výsledek 0:1 s libereckým Slovanem byl teprve druhou porážkou Hanáků v sezóně. I díky těmto lehkým zaváháním tak nakonec tým sice neudržel druhou pozici, kterou přepustil Slavii, i tak však působí třetí pozice jako obrovská fotbalová bomba. V této chvíli by si totiž Sigma zajistila minimálně 3. předkolo Evropské ligy.

    Kdo je vlastně pilířem celého hanáckého zázraku? O kouči Jílkovi a jeho růstu ve sparťanské líhni Jaroslava Hřebíka už toho bylo mnohé napsáno, avšak nelze zapomenout ani na hráčské hvězdy. Tou největší byl zřejmě Tomáš Chorý, kovaný útočník s fantastickým přehledem a čichem na góly, „Honza Koller moderního fotbalu“. Po povedené druholigové sezóně, vydařeném účinkování na mistrovství Evropy „lvíčat“ a samozřejmě i olomoucké jízdě v HET lize pro něj přišla neodolatelná nabídka z Plzně. Management Sigmy v čele se sportovním manažerem Ladislavem Mynářem nakonec přestup povolil, klíčové však zřejmě bylo, že zůstal jen u tohoto jediného. I o Václava Jemelku, rusého stopera hrajícího nyní de facto už na mezinárodní fotbalové úrovni, totiž byl zájem za hranicemi. Kromě Slavie i v nizozemské Eredivisie, jenže na Hané řekli odchodu zásadní ne. I nadále se tak může zmíněný 22letý mladík pokoušet s parťákem Urošem Radakovičem o atakování pozice „nejlepší stoperská dvojice ligy“. Novým objevem ligy byl i Šimon Falta, o levého záložníka byl dokonce zájem i na prestižní adrese v Serii A, minimálně na jaře se ale může těšit stále se spolupráce s hvězdnou zálohou, jména jako David Houska, Lukáš Kalvach, Jiří Texl, či Martin Hála už mají pořádný šmrnc.

    Pro nejméně ambiciózní cíl zbytku sezóny, tedy nejlepší pětky, je klíčová zejména důležitá momentální přestupová politika klubu, místo Tomáše Chorého totiž vedení sehnalo výměnou explzeňského Jakuba Řezníčka, který i přes mnohé obavy ohledně nevypočítatelnosti nakonec v přípravě velmi dobře obstál. A u něj nakonec zůstalo, místo kroků do prázdna v podobě přestárlých náhrádníků se do A-týmu dostali nadějní mladíci z klubové líhně Denis Gröger, Jiří Sláma a Tomáš Zlatohlávek. Nedávno laborující Václav Vašíček (odešel na hostování do Znojma) pak přenechal místo v týmu i Jakubu Yunisovi, jenž by tak měl v případě nouze alternovat spolu s Jakubem Plškem na hrotu místo Řezníčka. Posledním odchodem je pak bek Jan Štěrba zkoušející štěstí na hostování v Karviné.

    Zimní příprava se Sigmě de facto ideálně povedla. Připsala si výhry nad zástupci MSFL, druhé ligy i zahraničními soupeři. Tou nejcennější je zřejmě skalp ze soustředění v Antalyi nad nedávným účastníkem Ligy mistrů, slovinským Mariborem. Jedinou kaňkou zřejmě zůstane jen domácí porážka z generálky na ligu, v níž podlehli Hanáci Slovanu Liberec. O pozici nejlepšího střelce se v této fázi sezóny podělili s pěti brankami Jakub Plšek a Martin Hála.
     
    Hezké nedělní odpoledne, nejvyšší fotbalová soutěž pokračuje i dnes dalšími špičkovými duely. Kromě Sparty se totiž po zimní pauze vrací na trávníky i ligový lídr a třetí tým tabulky, tedy překvapení podzimu Olomouc a tradičně dominantní Plzeň. Utkání startuje v 16:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Johan Čáp

    Branky:

    Karty:   78. Sladký (OLO), 90. Moulis (OLO) – 64. D. Kolář (PLZ), 87. Hrošovský (PLZ), 90+4. Chorý (PLZ)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 9:5. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 11:15. Fauly: 3:1.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček (67. Moulis), Houska, Kalvach, Falta – Texl (72. Hála) – Plšek (90+3. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Yunis, Moulis, Manzia, Sláma, Polom, Hála.

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hubník (C), J. Kovařík – Hořava, Hrošovský – Petržela (64. Zeman), D. Kolář (89. Čermák), Kopic – Krmenčík (75. Chorý).
    Náhradníci: A. Hruška – Zeman, Chorý, Hájek, Bakoš, Havel, Čermák.

    Rozhodčí: Zelinka – Kubr, Pospíšil

    Diváci: 6867
    ocianews.com