Sheffield Wedn. – Swansea 0:0 (kon.) | Brighton – Coventry City 3:1 (kon.) | West Brom – Southampton 1:2 (kon.)
Huddersfield Town – Manchester Utd. 0:2 (kon.)
konec
West Bromwich Albion
1:2 (0:1)
Southampton FC
Sobota 17.02.2018, 16:00 • The Hawthorns, West Bromwich • FA Cup • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Southampton FC

    Svěřenci Mauricia Pellegrina o minulém víkendu přišli o sérii šesti soutěžních zápasů bez porážky a na domácím hřišti podlehli Liverpoolu. Přes zmíněné úspěšné období se The Saints nachází v Premier League v sestupovém pásmu. O kritickou situaci se ale nejedná, neboť z osmnáctého místa ztrácí pouze dva body na třináctý Newcastle. V FA Cupu vstřelil Southampton pouze dva góly, ale i tak si zajistil místenku v osmifinále, když výsledkem 1:0 porazil Fulham a také Watford.
     
    West Bromwich Albion

    Domácí tým se po slušném začátku sezóny postupně propadl až do sestupového pásma, do něhož ještě více zabředl po nedávných třech porážkách v řadě. Albion s pouhými třemi výhrami ztrácí z posledního místa na záchranu sedm bodů a je největším adeptem na sestup. Spravit chuť si West Bromwich může alespoň v nejstarší klubové soutěži na světě, kde po Exeteru překvapivě vyřadil také Liverpool a v případně dnešního prvenství si může zajistit postup do čtvrtfinálové fáze.
     
    Vzájemné zápasy

    03.02.2018 West Bromwich – Southampton 2:3
    21.10.2017 Southampton – West Bromwich 1:0
    08.04.2017 West Bromwich – Southampton 0:1
    31.12.2016 Southampton – West Bromwich 1:2
    16.01.2016 Southampton – West Bromwich 3:0.
     
    Úvodní sestavy:

    West Bromwich Albion: Foster – Dawson, McAuley (C), Hegazy, Evans – Phillips, Krychowiak, Barry, McClean – Rondón, Rodriguez.
    Náhradníci: Myhill – Brunt, Burke, Field, Gabr, Nyom, Yacob.

    Southampton FC: McCarthy – Soares, Stephens, Hoedt, Bertrand (C) – Højbjerg, Lemina – Ward-Prowse, Tadić, Redmond – Carrillo.
    Náhradníci: Foster – Bednarek, Gabbiadini, McQueen, Pied, Romeu, Sims.

    Rozhodčí: Kavanagh – Hatzidakis, Scholes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v bíločervených, zatímco domácí v modrobílých dresech.
     
    2
    Rondón si na půlící čáře došel pro faul, kterým se provinil Højbjerg. Míč pro Albion a McAuleyho.
     
    3
    Nepříliš povzbudivé výsledky West Bromwiche se odrazily také na dnešní návštěvě, v ochozech je k vidění nezvykle vysoký počet prázdných sedaček.
     
    4
    Hegazi zablokoval centr před domácí branku a k nelibosti hostujících fandů se ani nebude kopat rohový kop. Místo toho rozehrává Foster.
     
    5
    Mario Lemina byl zastaven na hranici velkého vápna, ovšem Southampton si míč znovu vybojoval nedaleko od středové čáry.
     
    6
    Matt Phillips se postavil před centrujícího Bertranda a znovu je z toho odkop od branky Bena Fostera.
     
    7
    Rondónova narážečka byla až moc razantní a k nabíhajícímu spoluhráči neprošla. Evans pak neuspěl v souboji na levém křídle a Cédric Soares vhazuje.
     
    8
    Albion aktivně napadal a to vedlo k zisku míče vedle pokutového území, kde Jack Stephens už vybojoval premiérový rohový kop.
     
    9
    Po centru zleva následovalo hned několik hlaviček v zahuštěném prostoru. McCarthy ale nemusel zasahovat a po ofsajdu vykopává.
     
    10
    Domácí kapitán McAuley vystoupil z pozice stopera více ke kraji hřiště a srazil míč do zámezí, odkud vhazuje pro změnu kapitán Southamptonu Bertrand. .
     
    11
    Southampton právě vstřelil branku!
    Saints se v jedenácté minutě dostávají do vedení! James Ward-Prowse perfektně rozehrál rohový kop na penaltu, kde domácí obrana trestuhodně odběhla od WESLEYHO HOEDTA a ten z prvního doteku zakončil mimo dosah Fostera.
    11. Wesley HOEDT - 0:1
     
    12
    Jack Stephens zakřižoval Matta Phillipse a nepustil do ho individuálního úniku. Místo toho pozvolna rozehrávají hostující fotbalisté.
     
    13
    Jenže Leminova nepřesnost darovala míč Albionu, který se po rychle vhozeném autu Carrilla přesunul do útoku a po faulu zmíněného Leminy se bude konat standardní situace.
     
    14
    Z tohoto mráčku ale nezapršelo. K přímému kopu z nějakých sedmadvaceti metrů se postavil Rondón a trefil jen hráče ve zdi, který srazil míč na roh.
     
    15
    Phillipsův centr zprava byl na první tyči prodloužený, ale k zakončení to nevedlo. Po přihrávce z druhé strany se k hlavičce prodral Dawson, ale zblízka přestřelil.
     
    17
    Hosté kontrolují míč a postupnou kombinací se dostali až do bezprostřední blízkosti pokutového území. Odvrácený centr jim přináší výhodu rohového kopu, na který si Albion musí dát velký pozor.
     
    18
    Rozehrávky se opět ujal Ward-Prowse a znovu z toho byla poměrně nebezpečná situace, když míč propadl k vzdálenější tyči a střelu Højbjerga některý z domácích vykopl pryč téměř z brankové čáry.
     
    19
    Phillips neprošel před Bertranda, poté co nejrychleji vhodil míč zpět do hry na Rondóna a ten byl na pravém křídle čistě zastaven.
     
    20
    Phillipsův centr z hloubi pole byl opět odhlavičkován ke kraji hřiště, kde Bertrand podklouzl a teď bude muset bránit další vhazování Dawsona.
     
    21
    McClean zachytil míč před středovým kruhem a okamžitě se vydal vstříc hostující brance. Při střele z delší vzdálenosti však minul ze svého pohledu levou tyč.
     
    22
    Hoedt trochu podlehl tlaku napadajících protihráčů a hodně špatnou přihrávkou poslal míč do autu. O pár chvil později ale všechno uklidnil McCarthy, jenž stáhl ze vzduchu vysoký centr.
     
    24
    Phillips přenesl hru doprava, kde si Soares vyměnil přihrávky s Tadićem a společně ze své snahy vytěžili jen aut, po němž o míč rychle přišli.
     
    25
    Gareth Barry rozdal přihrávku k pravé postranní čáře, u které si pečlivě připravil centr Phillips, jenomže našel jen hlavu jednoho z obránců Southamptonu.
     
    26
    Guido Carrillo byl natěsno bráněn a neměl možnost se dostat k nadýchanému centru z kopačky Soarese. Na řadu přichází Fosterův dlouhý výkop.
     
    28
    Na druhém konci hřiště se Albion prezentoval několika nákopy do šestnáctky, nicméně defenziva Saints je všechny odvrátila.
     
    30
    Zatím nevýrazný Krychowiak dal o sobě vědět faulem na Leminu, za který dokonce inkasoval žlutou kartu.
     
    32
    Salomon Rondón se vrátil až do hloubi vlastní poloviny a důrazným zákrokem odstavil jednoho z hostů od balónu, u kterého jeho spoluhráči vydrželi jen velmi krátkou chvíli.
     
    33
    Ben Foster včas vyběhl ke kraji velkého vápna a schoval do své náruče dosti přetažený nákop z poloviny hřiště.
     
    34
    Krychowiak dlouhou přihrávkou do volného prostoru hledal Dawsona, jenže míč prošel za koncovou čáru bez toho, aby se konalo nějaké ohrožení McCarthyho brány.
     
    35
    Lemina byl pozdě v souboji a fauloval Krychowiaka. Následný nákop Barryho byl sklepnut na Dawsona, jenž si sám musel vybojovat míč a přenechat ho Phillipsovi, kterému střela vůbec nesedla.
     
    36
    Phillipsův aut letěl na Krychowiaka, jenž byl zezadu přistrčen Ward-Prowsem, ovšem o faul se nejednalo. Náznak rychlé protiakce Southamtonu pak skončil poměrně záhy.
     
    38
    Po delší odmlce se Saints přesunuli na útočnou polovinu, nicméně centrovaný míč před plánovaným adresátem odvrátil dobře postavený Evans.
     
    39
    Rondón na druhém konci hřiště udělal na Stephensový rohový kop. McClean centroval na Hegaziho, jenže o toho se velmi snadno postaral Lemina.
     
    40
    Další vynikající zákrok Evanse, který tentokrát zastavil Tadiće. Předcházel tomu vyhraný rychlostní souboj Nathana Redmonda.
     
    41
    Nařízený rohový kop rozehrál James Ward-Prowse, avšak centrovaný míč ještě před první tyčí odhlavičkoval Rondón.
     
    42
    Mario Lemina dostal zleva přihrávku do druhé vlny. Tečovaná střela zpoza šestnáctky chvíli vypadala nebezpečně, ale míč letěl poměrně pomalu a mimo tři tyče.
     
    42
    James McClean dohrál přihrávajícího Carrilla a jako druhý hráč si dnes zblízka prohlédl podobu žluté karty.
     
    43
    Tadić přenesl těžiště hry doleva na Redmonda, jehož centr přerušil Gareth McAuley. Po autu zleva se pak Southampton znovu k ničemu nedostal.
     
    44
    Lemina musí absolvovat poměrně velký počet osobních soubojů, nyní se uprostřed hřiště potkal s Rondónem a podle názoru rozhodčího fauloval.
     
    45
    McCarthy odvážně vyběhl proti centru z levého konce hřiště a vyboxoval míč do bezpečí. Phillips se pak ještě pokusil o střelu z dvaadvaceti metrů, jenže složitým halfvolejem výrazně přestřelil.
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    Těsně před hvizdem to Carillo ve středovém kruhu přehnal s důrazem v souboji s Hegazim a po následné strkanici ještě vyfasoval žlutou kartu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Úvodní polovina zápasu mezi dvěma týmy ze sestupového pásma Premier League je u konce. O něco blíže postupu do čtvrtfinále FA Cupu je zatím tým Southamptonu, který sice neměl nějak moc příležitostí ke skórování, ovšem od jedenácté minuty přesto vede po rohovém kopu a pohotovému zakončení Hoedta. Kromě této trefy z rohového kopu nebyla k vidění prakticky žádná další šance.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů nesáhl ke změně v sestavě, a tak obě mužstva pokračují v základních jedenáctkách.
     
    48
    Alex McCarthy uklidnil situaci a ve vzduchu si našel letící míč ze standardní situace.
     
    49
    Špatná narážečka mezi Redmondem a Ward-Prowsem vyhnala míč mimo hrací plochu a následuje rozehrávka Fostera.
     
    50
    Rodriguez nevyužil podklouznutí posledního hráče Saints a s přispěním McCarthyho vystřelil ze svého pohledu vedle vzdálenější pravé tyče. Po rohovém kopu ještě hlavičkoval Dawson, jehož koníček se rovněž do branky nevešel.
     
    51
    Domácí jsou po změně stran aktivnější. Po centru zleva teď přišla hlavička, kterou Hoedt odvrátil na rohový kop.
     
    52
    Standardní situace žádné nebezpečí nepřinesla, ještě během letu centrovaného míče se totiž Hegazi dopustil útočného faulu.
     
    53
    Ward-Prowse přenechal balón Tadićovi, jehož centr z pravé postranní čáry přistál až v rukavicích připraveného Bena Fostera.
     
    54
    Dosud největší šance pro Albion! Krychowiakovu střelu z dálky tečoval Hoedt a McCarthy musel nesmírně rychle pádit k levé tyči, aby zamezil zapadnutí míče do brány.
    54. Krychowiakovu střelu z dálky tečoval Hoedt
     
    55
    Po neúspěšném rohovém kopu Rondón vrátil míč do nebezpečného prostoru. Následný centr McCleana ale nenašel nikoho v bílomodrém.
     
    56
    Southampton právě vstřelil branku!
    Svatí zničehonic odskakují do dvougólového náskoku! Z nenápadné situace dva na dva přišla Carrillova přihrávka na DUŠANA TADIĆE, před kterým Krychowiak naprázdno proběhl a srbský fotbalista těsně před vybíhajícím Fosterem dloubl míč do sítě.
    56. TADIĆ - 0:2
     
    58
    West Brom právě vstřelil branku!
    Domácí odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a znovu je to jen o jeden gól! JOSÉ SALOMÓN RONDÓN si zaběhl pro ideálně načasovaný Krychowiakův nákop z poloviny hřiště a parádním volejem z levé strany zavěsil míč za záda Alexe McCarthyho.
    58. RONDÓN - 1:2
     
    59
    James McClean se ve středovém kruhu dostal do kleští mezi dva soupeře, kterým byl odpískán faul. Následuje další dlouhý míč před hostující bránu.
     
    60
    A po hodině hry také rohový kop ve prospěch Albionu, který se snaží co nejrychleji vyrovnat.
     
    61
    Prodloužený centr z pravé strany doletěl do malého vápna, kde bylo na metru čtverečním minimálně šest hráčů. Z tohoto klubka nakonec vyletěla hlavička Hegazi, kterou ideálně postavený McCarthy na čáře reflexivně vytěsnil!
     
    62
    Po ošetřování Warda-Prowse vznikly dohady o tom, kdo vlastně má mít balón v držení. Saints ho nakonec vrátili Fosterovi.
     
    64
    Alex McCarthy jistil padající centr z hloubi pole a u břevna ho rukou prodloužil do autu. Následný roh však Albion nevyužil.
     
    65
    Ani rychlý protiútok Southamptonu nenabídl žádné zakončení, které by mohlo usilovat o navýšení náskoku. Foster zůstal v klidu a vykopává.
     
    67
    McAuley pozorně sledoval Soaresův nákop určený pro Tadiće a ze vzduchu odehrál míč k praporku, odkud ho do hry vrátí Ward-Prowse.
     
    69
    Nápor West Bromwiche v těchto sekundách ustal a naopak to jsou hostující fotbalisté, kteří se snaží prokousat skrz zataženou obranu Albionu.
     
    70
    Redmond měl hodně volného prostoru na levém straně. Přihrávku dovnitř velkého vápna ale přetáhl a pro míč si došel Foster.
     
    71
    James McClean se dostal před Soarese, který zblízka sledoval jeho zakončení ze střední vzdálenosti. McCarthy měl situaci pod kontrolou a rutinním zákrokem střelu zastavil.
     
    72
    Střídání v týmu Southampton FC: ze hřiště odchází Nathan Redmond, přichází Manolo Gabbiadini.
     
    72
    Střídání v týmu West Bromwich Albion: ze hřiště odchází Gareth Barry, přichází Chris Brunt.
     
    73
    Matt Phillips zády soupeřově brance převzal přihrávku před pokutové území, jenže po rychlém obratu z nějakých osmnácti metrů přestřelil.
     
    75
    Mario Lemina doprovodil svůj pád po neexistujícím kontaktu hlasitým výkřikem. Hlavní rozhodčí ale odhalil jeho simulování a udělil mu žlutou kartu.
     
    77
    Jay Rodriguez byl na levém křídle zdvojený a autové vhazování z blízkosti vápna bylo maximem toho, co mohl z nastalé situace vytěžit.
     
    78
    Střídání v týmu Southampton FC: ze hřiště odchází Pierre-Emile Højbjerg, přichází Oriol Romeu.
     
    79
    Tempo hry v posledních okamžicích trochu opadává a West Bromwichi poměrně rychle utíká čas zbývající na kýžené vyrovnání.
     
    80
    Albion nijak nespěchá se založením útoku na vlastní polovině a přítomní diváci už začínají být poměrně rozpačití.
     
    81
    Teď však byli domácí blízko vyrovnání! Evans sklepl Phillipsem rozehraný roh na Hegaziho. Jeho nenápadná střela skončila na břevně a Rondónovu dorážku z halfvoleje Rodriguez odvrátil z brankové čáry!
    81. nenápadná střela Hegaziho skončila na břevně
     
    82
    Střídání v týmu West Bromwich Albion: ze hřiště odchází Grzegorz Krychowiak, přichází Sam Field.
     
    83
    Evans rozdělil míč doleva na Matta Phillipse, jehož centr bezpečně odvrátil hostující stoper Jack Stephens.
     
    84
    Southampton se rychle blížil velkému vápnu, jenže Gabbiadiniho zpětnou přihrávku na Dušana Tadiće vystihl Egypťan Hegazi.
     
    85
    Střídání v týmu Southampton FC: ze hřiště odchází Guido Carrillo, přichází Josh Sims.
     
    86
    James McClean si na levé straně neporadil se dvěma protihráči. Ti jeho centr zablokovali a nakonec z toho bude odkop od branky Alexe McCarthyho.
     
    87
    Ahmed Hegazi trochu zaváhal v momentě, kdy ho napadal Gabbiadini. Pro Albion to ale dobře dopadlo a ještě mu zůstává pár minut na vyrovnání.
     
    88
    Brunt fauloval v bezpečné vzdálenosti od obou branek a před rozehrávkou se uskuteční poslední střídání na domácí straně.
     
    89
    Střídání v týmu West Bromwich Albion: ze hřiště odchází Matt Phillips, přichází Oliver Burke.
     
    90
    Hegazi se omlouvá svým spoluhráčům za unáhlenou střelu z dobrých pětatřiceti metrů, jenž nabrala velkou výšku a branku McCarthyho přeletěla.
     
    90+1
    Nad rámec vrcholícího druhého poločasu jsou přidány další čtyři minuty nastavení.
     
    90+2
    Ward-Prowse mohl rozhodnout, jenomže po přihrávce z pravé strany zakončoval z osy hřiště jenom do místa, které pokrýval Ben Foster.
     
    90+3
    Domácím se dlouho nedařilo usadit na útočné polovině. Nakonec ale vybojovali rohový kop a kvůli němu spěchá do útoku i gólman Foster!
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Postup do čtvrtfinále FA Cupu slaví Southampton, který po změně stran ustál vytrvalý tlak Albionu a v 56. minutě zvýšil svůj náskok z první půle na dvojnásobek. O pár desítek později sice Rondón snížil na 1:2, ale vyrovnat už West Bromwich nedokázal.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 12:1. Rohy: 13:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 6:15.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, mějte se fajn. (18:22:45)

    Michal Břuchanský

    Branky: 58. Rondón – 11. Hoedt, 56. Tadić

    Karty:   30. Krychowiak (WBA), 42. McClean (WBA) – 45+1. Carrilo (SOT), 75. Lemina (SOT)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 12:1. Rohy: 13:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 6:15.
    West Bromwich Albion: Foster – Dawson, McAuley (C), Hegazi, Evans – Phillips (89. Burke), Krychowiak (82. Field), Barry (72. Brunt), McClean – Rondón, Rodriguez.
    Náhradníci: Myhill – Brunt, Burke, Field, Gabr, Nyom, Yacob.

    Southampton FC: McCarthy – Soares, Stephens, Hoedt, Bertrand (C) – Højbjerg (78. Romeu), Lemina – Ward-Prowse, Tadić, Redmond (72. Gabbiadini) – Carrillo (85. Sims).
    Náhradníci: Foster – Bednarek, Gabbiadini, McQueen, Pied, Romeu, Sims.

    Rozhodčí: Kavanagh – Hatzidakis, Scholes

    Diváci: 17 600
    thejrc.org