Přehled událostí ZOH Pchjongčchang 2018 - 13.den (kon.)
konec
Přehled událostí na ZOH Pchjongčchang 2018 - 13.den

Čtvrtek 22.02.2018, 01:05Zimní olympijské hry
Sledujte:
     
    Program 14. dne tentokrát nezačíná curlingem, ale až ve 2:00 skikrosem a krasobruslením. Do té doby děkujeme za pozornost. (16:03:24)
     
    Co čeká diváky a fanoušky v pátek, v průběhu 14. dne? Program byl poněkud okleštěn předpovídanou nepřízní počasí, kvůli kterému došlo k několika přesunům na jiné dny. Ze sportů pod širým nebem tak mohou vidět pouze atraktivní závody ve skikrosu žen a biatlonovou štafetu mužů. Jinak půjde pouze o halové sporty. Volné jízdy žen slibují fantastickou podívanou a završí program krasobruslařů těchto her. Rychlobruslaři poznají nejlepšího na trati 1 000 metrů. Ženská družstva v curlingu odehrají semifinálovou fázi turnaje. Jasným vrcholem pro české fanoušky však je semifinále hokejového turnaje, jehož prvním bodem je zápas Česko – Rusko.
    Medailové pořadí zemí po 13. dni soutěží
     
    Co nabídl 13. den soutěží v obecném měřítku? Skvělé finále ženského Big Airu a úchvatné výkony ve finále half-pipu mužů na lyžích. Sportovní tragédie favoritů mužského slalomu a poněkud překvapivou vítězku ženské kombinace. Strhující finále ženského hokejového turnaje, které musely rozsoudit až samostatné nájezdy. Naprostou dominanci německého družstva v severské kombinaci a absolutně netipovatelný průběh štafety biatlonistek s překvapivým rozuzlením. Poznali jsme finalisty curlingového turnaje mužů a tři nové olympijské vítěze v short tracku.
    22. únor 2018 se zároveň navždy zapsal do historie novozélandského a maďarského sportu.
     
    Soutěže 13. dne olympijských her v Pchjogčchangu skončily a dnes udělaly radost především slovenským fanouškům, ačkoliv se medailí nedočkali. Češi mohli být potěšeni snad pouze sedmým místem družstva sdruženářů, kteří si tak splnili vytyčený cíl. Ostatní čeští sportovci v průběhu 13. dne neuspěli. Slalomáři kompletně vypadli v 1. kole, Kateřina Pauláthová sice skončila v alpské kombinaci na 17. místě, ale zároveň to znamenalo, že byla předposlední z těch, co dokončily. A biatlonová štafeta žen po střeleckém kolapsu doběhla až na 12. místě.

    Slovenští fanoušci se dočkali pátého místa Petry Vlhové v alpské kombinaci a pátého místa ženské biatlonové štafety. Navíc Adam Žampa se probil mezi elitní třicítku závodníků pro druhé kolo slalomu, ve kterém by se posunul ještě výrazně dopředu, kdyby neudělal jednu velkou chybu.
     
    14:45
    Konec soutěží 13. dne.
    I takové jsou názory na budoucnost curlingu.

    Poslední kámen Johna Shustera, který rozhodl o postupu USA do finále.

     
    14:41
    Curling
    Kanada neobhájí zlato ani v turnaji mužů! USA postupují do finále, ačkoliv ve skupině měli v jednu dobu bilanci 2-4, ale od té doby už jejich hráči neprohráli ani zápas. Po celé semifinále hráli velmi dobře takticky a při posledním kamenu desátéh endu dokázal John Shuster udržet nervy na uzdě.

    Konečný výsledek druhého semifinále mužů
    Kanada – USA 3:5 (0:0, 1:0, 0:1, 1:0, 0:1, 0:0, 0:0, 0:2, 1:0, 0:1)

    USA se ve finále utkají se Švédskem, Kanada o bronz se Švýcarskem.
     
    14:25
    Curling
    Na konci devátého endu zkusil americký skip přilepit svůj kámen na jediný kanadský na kruzích, aby znemožnil Kanadě zahrát nulu a nechat si výhodu posledního kamene do desátého endu, ale měl to malinko delší, čímž dal šanci Kevinovi Koeovi, aby americký kámen vyrazil a zahrál dva body. Jenže Koe to hodil moc rychle, sice kámen vyrazil, ale svým hozeným kamenem kruhy opustil a Kanada má pouze bod! Američanům vyšel risk, vedou a v desátém endu budou mít výhodu na své straně.
    Kanada – USA 3:4 po 9. endu
     
    14:15
    Curling
    Osmý end možná rozhodl zápas Kanada – USA. Američané skvěle sehráli poslední kámen a kanadský skip Kevin Koe musel dohazovat přesný kámen na střed na střed, jenže vůbec nedohodil na kruhy. Američané kradou 2 body při kanadské výhodě.
    Kanada – USA 2:4 po 8. endu
    Poslední kámen zápasu Švédsko - Švýcarsko.

     
    14:06
    Curling
    Švýcarsko v 8. endu uhrálo bod, víc jim Švédové nedovolili. Tím zápas skončil, Švýcaři šli podat soupeřům ruce. Tento semifinálový zápas rozhodl čtvrtý end, ve kterém Švédsko získalo 4 body a zbytek zápasu odehrálo s přehledem takticky.

    Konečný výsledek prvního semifinále mužů
    Švédsko – Švýcarsko 9:3 (2:0, 0:1, 0:0, 4:0, 0:1, 2:0, 1:0, 0:1, X:X, X:X)

    Švédsko postupuje do finále, Švýcarsko bude hrát o bronz.
     
    13:55
    Curling
    Švédové kradou bod při švýcarské výhodě a v sedmém endu definitivně rozhodují o svém vítězství. Švýcaři však ještě hrají dál. Kanada opět vynulovala end, chce zahrát minimálně 2 body a nemá zatím příležitost.

    Stavy po 7. endu
    Švédsko – Švýcarsko 9:2
    Kanada – USA 2:2
    Přesný hod Niklase Edina pro 4 body ve 4. endu, klíčový okamžik zápasu Švédsko - Švýcarsko.

     
    13:44
    Curling
    Semifinálové zápasy mužského turnaje mají nakonec zcela odlišný průběh. Švédům se skvěle vydařil 4. end, ve kterém uhráli hned 4 body a jsou jednou nohou ve finále. To zápas Kanady a USA se nese ve znamení nepřesností Kanady a tuhých obran, ani jeden tým zatím nedokázal skórovat více než jedním bodem.

    Stavy po 6. endu
    Švédsko – Švýcarsko 8:2
    Kanada – USA 2:2
     
    13:40
    Short track
    Maďarko slaví historicky první zlatou medaili ze zimních olympijských her a bez rozdílu hodnoty první medaili od roku 1980!

    Konečné pořadí štafety mužů

    1. Maďarsko
    2. Čína
    3. Kanada
    4. Jižní Korea
    5. USA
    6. Kazachstán
    7. Japonsko
     
    13:36
    Ohlasy české výpravy
    Veronika Vítková věděla, že přebírá štafetu v situaci, kdy už toho moc neudělá. Zkoušela střílet na riziko, zkoušela něco stáhnout, ale nešlo to. Vzhledem k medaili ze sprintu ale na olympijské hry v Koreji bude vzpomínat ráda.
     
    13:33
    Short track
    Ve štafetě mužů na 5 000 metrů s velkým množství kontaktů mezi závodníky, ale bez následných penalizací, vítězí Maďarsko s 2 Číňany v sestavě, které navíc zajelo nový olympijský rekord! Udrželo za sebou Čínu i Kanadu, které si rozdělily druhé i třetí místo. Korejci po pádu v průběhu finále zůstali bez medaile.

    Libor Štěpán

    Program soutěží 13. dne
    1:05
    Curling – tie-break muži
    Švýcarsko - Velká Británie

    1:30
    Snowboarding – Big Air ženy, finále

    2:00
    Akrobatické lyžování - skikros ženy, rozřazovací jízdy
    Alpské lyžování – slalom muži, 1. kolo

    3:30
    Akrobatické lyžování – half-pipe muži, finále
    Alpské lyžování – kombinace ženy, sjezd

    5:10
    Lední hokej – ženy, finále
    Kanada – USA

    5:30
    Alpské lyžování – slalom muži, 2. kolo

    7:00
    Alpské lyžování – kombinace ženy, slalom

    8:30
    Severské kombinace – družstva, velký můstek

    11:00
    Short track – 500 m muži a 1 000 m ženy

    11:20
    Severské kombinace – družstva, 4 x 5 km

    12:05
    Curling – muži, semifinále
    Švédsko – Velká Británie/Švýcarsko
    Kanada – USA

    12:15
    Biatlon – štafeta 4 x 6 km ženy

    12:52
    Short track – štafeta 5 000 m muži, finále
    thejrc.org