Leicester – Stoke 1:1 (kon.) | Bournemouth – Newcastle 2:2 (kon.) | Brighton – Swansea 4:1 (kon.)
Burnley – Southampton 1:1 (kon.) | Liverpool – West Ham 4:1 (kon.) | West Brom – Huddersfield Town 1:2 (kon.)
Watford – Everton 1:0 (kon.)
konec
Brighton & Hove Albion
4:1 (1:0)
Swansea City
Sobota 24.02.2018, 16:00 • Amex Stadium • Anglická Premier League • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Krásný den všem fanouškům kvalitního anglického fotbalu! V rámci osmadvacátého kola Premier League budeme sledovat střetnutí mezi nováčkem z Brightonu a welšskou Swansea. Klání o důležité záchranářské body startuje v 16:00.
     
    BRIGHTON FC (14.)

    Nováček Premier League si nevede vůbec špatně a aktuálně je na čtrnácté pozici, která jej udržuje v nejvyšší anglické soutěži i pro příští sezónu. Náskok na poslední padající tým činí ovšem pouhé dva body. Mezi desátým a devatenáctým celkem je rozdíl pouhopouhých šest bodů, každý bod tak může rozhodovat. Seagulls jsou jedním z nejhůře střílejících týmů Premier League. Z poslední pěti zápasů porazili pouze West Ham (3:1). Nejlepším střelcem týmu je s osmi zásahy anglický forvard Glenn Murray.

    Poslední pět utkání Brightonu
    Stoke 1:1 Brighton
    Brighton 3:1 West Ham
    Southampton 1:1 Brighton
    Brighton 0:4 Chelsea
    West Brom 2:0 Brighton
     
    SWANSEA CITY (16.)

    V naprosto identické situaci je welšská Swansea. Ta nasbírala v sedmadvaceti ligových kolech sedmadvacet bodů a aktuálně je bod od sestupu. Forma The Jacks je ovšem v posledních kolech parádní a černobílí v posledních pěti kolech ani jednou neprohráli. Dvakrát po sobě si dokonce vyšlápli na špičku Premier League – na Arsenal i Liverpool. Nejčastějším střelcem týmu je s pěti zásahy Jordan Ayew.

    Posledních pět zápasů Swansea
    Swansea 1:0 Burnley
    Leicester 1:1 Swansea
    Swansea 3:1 Arsenal
    Swansea 1:0 Liverpool
    Newcastle 1:1 Swansea
     
    Úvodní sestavy:

    Brighton & Hove Albion FC: Ryan – Bong, Dunk, Duffy, Schelotto – Izquierdo, D. Pröpper, Stephens, Knockaert – Groß – G. Murray.
    Náhradníci: Krul – Bruno, Goldson, Kayal, March, Ulloa, Locadia.

    Swansea City: Fabiański – Naughton, van der Hoorn, F. Fernández, Mawson, M. Olsson – Dyer, Ki Song-jung, T. Carroll, Clucas – J. Ayew.
    Náhradníci: Nordfeldt – Bartley, L. Narsingh, Routledge, King, T. Abraham, A. Ayew.

    Rozhodčí: Dean – Long, Smart.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Krásné odpoledne! Oba celky jsou již na travnaté ploše stadionu, který je zaplněn. Oba celky bojují o důležité body, čeká nás tedy nejspíše hodně opatrné utkání. Řídí jej zkušený Mike Dean!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Pascal Groß se postaral o úvodní výkop a Brighton bude tak prvním celkem u míče. Viděli jsme bleskový nákop na levou stranu, kde ovšem Seagulls míč ztratili.
     
    2
    Domácí celek se ovšem stále drží na míči a svého soupeře do ničeho nepouští. K vidění je ale spíše taková klasická počáteční kombinace bez nějakého nátlaku.
     
    3
    Nováček soutěže stále kombinuje na vlastní polovině a směrem dopředu úplně nespěchá. Spíše to vypadá, jakoby by chtěli welšského soupeře unavit.
     
    4
    První snažení hostujícího celku, jenž dnes nastupuje v červených dresech, ukončil na pravé straně obranným zákrokem Davy Pröpper. Míč skončil v autu, a tak budou hosté vhazovat.
     
    5
    Gaëtan Bong si nyní parádně poradil s náběhem hostujícího hráče, míč před ním zasekl a následně odkopl. Swansea se ovšem opět dostává k míči a jde do útoku.
     
    6
    Byla z toho první standardní situace. Z levé strany byl zahráván rohový kop, jenž ovšem nebyl zakončen. Na konci celé akce byl Ki Song-jung, jenž střílel do bránícího hráče.
     
    7
    Nebezpečnějším byl protiútok Brightonu. Anthony Knockaert utekl po levé straně a zakončoval z úhlu. Střela byla brankářem vyražena ke Großovi, jenž polského brankáře nepropálil, rozehrávat se bude ovšem roh.
     
    8
    Ten byl zakončen pokusem z hranice vápna, střelecká snaha Lewise Dunka šla ovšem po tvrdé střele vysoko nad branku. Pokračovat se tak bude odkopem od branky polského brankáře.
     
    9
    V další akci Swansea byl zahráván již druhý jejich rohový kop od levého praporku. Ani nyní ovšem nedošlo k nějakému zakončení, nebezpečný byl opět protiútok. Nyní ale bez zakončení.
     
    10
    Nejlepší střelec Seagulls Glen Murray udržel na polovině hřiště míč a následně zakombinoval se svými spoluhráči. Jeho síla a obětavost byla následně oceněna potleskem.
     
    11
    Stejný hráč se o pár sekund později dostal do zakončení, z hranice vápna zakončoval po zemi a svou slabší střelou nemohl Fabianskému nadělat nějaké větší problémy. Pohotový zákrok.
     
    12
    Nyní to domácí zkoušeli na Murrayho přes levou stranu, bránící hráči ovšem odkopli míč do zámezí a pokračovat se tak bude rozehrou modrobílého celku.
     
    14
    Závar před brankou Swansea. Do vápna přišlo několik centrů z pravé i levé strany, ani jeden ale nebyl zakončen. Celá situace vygradovala pokusem Pröppera z nějakých pětadvaceti metrů vedle branky.
     
    15
    Kyle Naughton si zpracoval na pravé straně dlouhý centr a pokoušel se obejít bránícího Joséa Izquierda. Ten si ale počínal skvěle a míč odehrál do autu.
     
    16
    Situace těchto dvou se následně opakovala a kolumbijský fotbalista si nyní počínal až za hranicí pravidel. Před rohovým praporkem tak uvidíme standardní situaci Welšanů.
     
    17
    Celá situace nebyla nijak zakončena, zajímavějším poznatkem byl únik v posledních sekundách aktivního Izquierda. Sprinterské počínání bylo ukončeno odkopem bránícího hráče.
     
    18
    Glenn Murray se dostal do vápna, kde aktivně postupoval do zakončení. Mike van der Hoorn jej ovšem nešťastně poslal k zemi a Brighton bude kopat penaltu!
     
    18
    Brighton právě vstřelil branku!
    K penaltě se postavil sám faulovaný GLENN MURRAY, jenž nic nevymýšlel. Krátce se rozeběhl a střelou doprostřed branky a přímo pod víko otevřel skóre zápasu!
    18. Glenn MURRAY - 1:0
     
    20
    Pokračuje se aktivní hrou domácího celku, jenž je pořádně nabuzen. Na druhé straně Swansea se pokouší něco vymyslet a nehraje vůbec pasivně.
     
    21
    Domácí si nyní na levé straně parádně vyměnili míč a hnali se do útoku. Do zakončení se sice Seagulls nedostali, píská se ovšem následující faul ve středu útočné poloviny.
     
    23
    Hostující celek je nyní lehce pod tlakem a nemůže na své kopačky dostat klid. Brighton se toho snaží využít, aktivně napadá a nakopává míče směrem na branku Fabianského.
     
    24
    Po faulu ve středu hřiště se Swansea dokázala prodrat do útoku a Jordanu Ayewovi se povedlo vybojovat třetí rohový kop svého celku, poprvé z pravé strany.
     
    26
    Následovala standardka z levé strany. Hosté si dávali s rozehrou přednost a možná to lehce zpochybnilo obranu Brightonu. Míč se sice dostal až na penaltu, tam se ale žádný z hráčů střelecky neprosadil.
     
    27
    Střela Mikea van der Hoorna nyní zaváněla vlastní brankou! Holandský obránce a hráč jenž fauloval Murrayho před pár minutami vypálil a Duffy ještě míč tečoval. Ryan neměl lehkou úlohu, ale nakonec neinkasoval.
    27. Duffy pořádně zaměstnal vlastního brankáře
     
    28
    Další faul domácího celku, nyní tomu tak bylo na útočníka Jordana Ayewa. Swansea tak bude rozehrávat spíše nepřímý kop na branku Ryana, nějakých třicet metrů od branky.
     
    30
    Střelecký pokus na branku Ryana nevyšel, i přesto ale hostující celek kombinuje a pokouší se dostat do nějaké situace, která by je mohla dostat zpátky do utkání.
     
    31
    Mathew Ryan nikam po další nepodařené akci hostujícího celku nespěchá. Odkopávat bude od své branky na své spoluhráče, Brighton stále vede díky proměněné penaltě.
     
    33
    Domácí fotbalisté se ihned po výkopu Ryana dostali do útoku, kde vybojovali rohový kop z levé strany. Ten ovšem nevyšel a Swansea mohla projít do protiútoku.
     
    34
    Dale Stephens si nyní vysloužil dvakrát během jedné minuty hlasitý potlesk v zákrocích proti Jordanu Ayewovi. Afrického fotbalistu připravil dvakrát o míč.
     
    36
    Střídání v týmu Swansea City: ze hřiště odchází Nathan Dyer, přichází André Ayew.
     
    37
    Swansea nyní přežila aktivní a vysoké napadání domácího celku a dostala se do útoku, kde zatlačila ona. Ezequiel Schelotto musel odkopnut míč do autu, hrát bude Swansea.
     
    38
    Opět ale přišel po akci Swansea rychlý protiútok. José Izquierdo je rychlík a dostal se až před vápno. Následně centroval na hlavu Murrayho, před ním ale rybičkou zasáhl bránící hráč.
     
    39
    Za hlavu se po jednom ze vzdušných soubojů drží Mike van der Hoorn, jenž byl do hlavy zasažen loktem Glenna Murrayho. Odkopávat se tak bude z obranné poloviny Swansea, vše se obešlo bez karty.
     
    41
    Hostující celek zatím nemá moc kreativní nápady na zakončení. Sice většinu času kombinuje před vápnem Brightonu, do střeleckých pozic se ovšem nedostává.
     
    42
    Aktivně se podél levé lajny dostal až před vápno velice aktivní José Izquierdo. Ten následně přihrával do šestnáctky, ale pozorný bránící hráč zasáhl.
     
    43
    Ezequiel Schelotto obdržel potlesk domácího publika za průnik podél pravé lajny až k rohovému praporku, kde vybojoval rohový kop. V závěru prvního poločasu tak mohou domácí navýšit své vedení.
     
    44
    A branka visela ve vzduchu! Míč totiž našel ve vápně vysokého beka Shanea Duffyho, jenž nastrčil hlavu a do levé šibenice zakončoval. Míč ale skončil jen na brankové konstrukci!
    44. Velká šance Shanea Duffyho skončila na břevně
     
    45+1
    Obrovská šance přišla následně na druhé straně! Jordan Ayew zakončoval z hranice vápna a napálil tyčku, Martin Olsson se dostal k dorážce, ale zblízka trestuhodně minul prostor tří tyčí!
    45+1. Velká šance také na straně Swansea zůstala trestuhodně nevyužita
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je u konce. Domácí celek se dostal do vedení díky proměněné penaltě Glenna Murrayho. Další šance přicházely až v závěru poločasu, velkou šanci měl domácí Duffy a v následném protiútoku také dvojice Jordan Ayew – Martin Olsson. Brankou to ovšem neskončilo, a tak je stav po prvních pětačtyřiceti minutách 1:0 pro Seagulls.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Swansea City: ze hřiště odchází Mike van der Hoorn, přichází Luciano Narsingh.
     
    47
    Brighton začal druhý poločas s míčem na svých kopačkách a aktivně kombinuje po celém hřišti. Směrem dopředu se zatím nijak riskantně nežene.
     
    48
    Postupná kombinace Seagulls byla nyní zakončena. Z hranice vápna zakončoval technickou střelou na zadní tyč José Izquierdo. Míč nakonec ale skončil jen vedle branky.
     
    49
    A další útočná akce. Parádní a rychlá kombinace byla ukončena ve vápně, kde zakončoval Pascal Groß. Jeho slabší střela šla ovšem do středu branky a Łukasz Fabiański pohotově zakročil.
     
    51
    Brightonští se dostali po postupné kombinaci až do vápna, přihrávka do vápna ovšem nevyšla a u míče jsou již fotbalisté v červených dresech.
     
    52
    Swansea se poprvé ve druhém poločase dostala do vápna a hned z toho byla velká gólovka! Ki Song-jung dostal míč na hranici šestnáctky a zakončoval k levé tyčce, Ryan ovšem skvěle zasáhl!
    52. Velká šance Song-junga skončila zákrokem brankáře
     
    53
    Následoval rohový kop, který nebyl zakončen gólově. Hosté se ovšem dožadovali penalty po ruce Glenna Murrayho, Mike Dean ovšem zůstal ledově klidný.
     
    54
    Hosté jsou nyní aktivní a dostávají se hodně blízko vápna Brightonu. Ještě nás dneska čeká pořádné drama a pokud se bude pokračovat v nastaveném tempu, máme se na co těšit.
     
    56
    Nadále jsou Welšané aktivní a domácí obrana nemá čas na vydechnutí. Uvidíme, zda se povede hostujícímu celku vstřelil důležitou vyrovnávací branku.
     
    57
    Aktivita hostů byla nyní ukončena faulem na Sama Clucase, jenž byl na polovině hřiště povalen k zemi. Pokračovat se ta bude rozehrou borců v červených dresech.
     
    58
    Zatím domácí celek nátlak Jacks zvládá, nemusí to tak být ovšem až do konce utkání. Během chvilky ovšem můžeme zase vidět aktivnější hru domácích. Utkání určitě nenudí.
     
    59
    Gaëtan Bong se nyní pokoušel něco vymyslet u rohového praporku, míč nakonec skončil v autu a domácí chtěli standardní situaci. Rozhodčí ovšem ukázali na odkop od branky.
     
    60
    Centrovaný míč z pravé strany propadl do branky a Brighton se radoval z branky na 2:0. Murray stojící v ofsajdu se míče nejspíše nedotkl a branka se uznat dala...
    60. Neuznaná branka domácího celku
     
    62
    Nyní se rýsovala další gólovka domácího celku. José Izquierdo unikl po levé straně a následně přihrával na penaltu, Murraymu se ovšem nepovedlo zakončit.
     
    63
    Jedinému střelci utkání bylo nyní vše sečteno a Mike Dean mu za zákrok ve středu hřiště ukazuje žlutou kartu. Glenn Murray si tak bude muset dávat nyní větší pozor.
     
    65
    Glenn Murray! Domácí útočník se mohl radovat ze své druhé branky v utkání, ve vápně zakončoval levačkou na zadní tyčku, zařízení ovšem svým pokusem jen těsně minul!
     
    65
    Střídání v týmu Swansea City: ze hřiště odchází Thomas Carroll, přichází Tammy Abraham.
     
    66
    Swansea rozehrávala standardní situaci z vlastní poloviny, do žádné šance se ovšem nedostala. Její snažení na polovině soupeře ovšem trvá i nadále.
     
    68
    The Jacks to zkouší všemi směry, defenziva Brightonu ovšem funguje naprosto skvěle a modrobílí dnes plní až na jednu akci svou činnosti naprosto bez chyb.
     
    69
    Brighton právě vstřelil branku!
    GLENN MURRAY se druhé branky v utkání dočká, zasloužil si jí! Nejlepší střelec Seagulls byl na konci luxusní kombinace, na branku mu přihrál úžasně hrající José Izquierdo – 2:0!
    69. Glenn MURRAY - 2:0
     
    71
    Swansea se pokouší něco vymyslet a kombinuje na útočné polovině. Dvoubrankové manko se ovšem proti houževnatému soupeři bude dohánět hodně těžce.
     
    72
    Hostům se akce nepovedlo, a tak se bude nějakých dvacet minut před koncem utkání odkopávat od branky Ryana.
     
    73
    Brighton právě vstřelil branku!
    Nyní už musí být o vítězi rozhodnuto. Domácí Brighton se dostal rychle do útoku a využil díry v obraně. ANTHONY KNOCKAERT byl parádně vyslán do vápna, kde se pohotovým zakončením prosadil!
    73. Anthony KNOCKAERT - 3:0
     
    75
    Domácí pokračují v aktivní hře a právě Knockaert je hodně nabuzený. Nyní kličkoval na hranici vápna, ale do zakončení se nakonec nedostal. O míč jej obrali bránící hráči.
     
    76
    Brighton kombinuje na útočné polovině v poklidném tempu, již nemusí nikam spěchat. Domácí celek dnes hraje opravdu parádní utkání a získá důležité tři body.
     
    77
    Míč na hranici vápna obdržel Glenn Murray a pokoušel se o zakončení. Vidina hattricku ale nevyšla, bránící hráči k němu rychle přistoupili a zneškodnili mu zakončení.
     
    79
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion FC: ze hřiště odchází Anthony Knockaert, přichází Solly March.
     
    80
    Tammy Abraham si počínal nedovoleně na útočné polovině, a tak mu je pískán faul. Hostující hráč s výrokem moc nesouhlasí, ale situaci s rozhodčím nijak neřeší.
     
    81
    Po pravé straně se pokoušeli prosadit hosté, ale Lewis Dunk parádně zakročil. Následně probíhá střídání, jenž zvedá diváky ze sedaček, Murray dohrál.
     
    82
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion FC: ze hřiště odchází Glenn Murray, přichází Jürgen Locadia.
     
    83
    Nyní Lewis Dunk skočil pod nohy Abrahama a je mu pískán faul. Jacks tak budou rozehrávat standardní situaci na útočné polovině, tlak z jejich strany zatím nepřichází.
     
    84
    Dlouhá kombinace domácího celku před brankou Swansea byla zakončena pokusem obránce Ezequiela Schelotta. Ukázalo se ovšem, že to střelec úplně není.
     
    85
    Swansea právě vstřelila branku!
    Přecijen se Swansea dočká alespoň čestného úspěchu! Tammy Abraham se zmocnil míče ve středu hřiště a naběhl si s ním až před vápno. Následným zakončením k levé tyčce překvapil brankáře a možná i sebe samotného – hlavně díky teči obránce LEWISE DUNKA.
    85. Tammy ABRAHAM - 3:1
     
    87
    Více se ale nejspíše již nestane. Domácí se dostali do vápna, kde ale nezakončili. Po pár sekundách se míč dostal do zámezí na druhé straně a Matt Ryan nikam spěchat nebude.
     
    88
    Swansea má poslední naději na útok. Zatlačila domácí celek na vlastní polovině a pokouší se něco smysluplného vymyslet směrem na branku australského brankáře.
     
    90
    Brighton právě vstřelil branku!
    Branka ovšem přichází na druhé straně, Brighton si tři body pohlídá! José Izquierdo se opět prokličkoval před branku, aby hledal spoluhráče v šestnáctce. Míč se dostal ke Stephensovi, jenž svižnou ránou zakončoval. V malém vápně se do střely položil JÜRGEN LOCADIA, jenž zapsal branku ve svém debutu v Premier League!
    90. Jürgen LOCADIA - 4:1
     
    90+1
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion FC: ze hřiště odchází Pascal Groß, přichází Beram Kayal.
     
    90+2
    Nad rámec utkání se budou hrát tři minuty, kterého toho moc nejspíše nenabídnou. Brighton dnes předvedl naprosto parádní výkon a zaslouženě získá tři body.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Utkání, které nakonec nabídlo pět branek je u konce! Po poločase 1:0. kdy se prosadil Glenn Murray z penalty, to vypadalo na klidný druhý poločas. Opak byl ovšem pravdou. Glenn Murray a Anthony Knockaert se prosadili během čtyř minut a dali svému celku třígólové vedení. Tammy Abraham za hosty sice snížil, poslední slovo měli ovšem opět domácí – v poslední minutě základní hrací doby se prosadil novic Jürgen Locadia. Utkání tak končí vítězstvím Seagulls 4:1.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 8:4. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 17:6.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše. Díky za pozornost a někdy zase u Premier League na počtěnou. (18:03:15)

    David Panuška

    Branky: 18. G. Murray (pen.), 69. G. Murray (Izquierdo), 73. Knockaert (Groß), 90. Locadia (Stephens) – 85. Dunk (vla.)

    Karty:   63. G. Murray (BRN)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 8:4. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 17:6.
    Brighton & Hove Albion: Ryan – Bong, Dunk, Duffy, Schelotto – Izquierdo, D. Pröpper, Stephens, Knockaert (79. March) – Groß (90+1. Kayal) – G. Murray (82. Locadia).
    Náhradníci: Krul – Bruno, Goldson, Kayal, March, Ulloa, Locadia.

    Swansea City: Fabiański – Naughton, van der Hoorn (46. L. Narsingh), F. Fernández, Mawson, M. Olsson – Dyer (36. A. Ayew), Ki Song-jung, T. Carroll (65. T. Abraham), Clucas – J. Ayew.
    Náhradníci: Nordfeldt – Bartley, L. Narsingh, Routledge, King, T. Abraham, A. Ayew.

    Rozhodčí: Dean – Long, Smart
    thejrc.org