Burnley – Everton 2:1 (kon.) | Leicester – Bournemouth 1:1 (kon.) | Southampton – Stoke 0:0 (kon.)
Swansea – West Ham 4:1 (kon.) | Tottenham – Huddersfield Town 2:0 (kon.) | Watford – West Brom 1:0 (kon.)
Liverpool – Newcastle 2:0 (kon.)
konec
Burnley FC
2:1 (0:1)
Everton FC
Sobota 03.03.2018, 13:30 • Turf Moor • Anglická Premier League • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Příjemné sobotní odpoledne přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní evropské kopané! Anglická Premier League tento víkend pokračuje už devětadvacátým kolem, my se v tomto online přenosu společně zaměříme na souboj dvou celků z horní poloviny tabulky, ve kterém Burnley FC přivítá Everton FC. Úvodní výkop je naplánován na 13:30.
     
    Burnley FC

    Burnley lze považovat za největší překvapení dosavadního průběhu tohoto ročníku Premier League. Je tomu tak především díky výbornému vstupu do soutěže v podání svěřenců trenéra Dyche, kteří za úvodních dvanáct kol prohráli pouze dvakrát. Pak se ale do té doby výborně fungující mužstvo lehce zaseklo, poslední vítězství Clarets se datuje až do dvanáctého prosince minulého roku. Od té doby nastoupila parta okolo kapitána Heatona k jedenácti zápasům, přičemž z šesti si odnesla bod za remízu, ve zbývajících pěti odcházela poražena. Minulý víkend bylo Burnley tříbodovému zisku velmi blízko, když vedlo nad Southamptonem 1:0, v samotném závěru ale vyrovnal Gabbiadini. Do sestavy se trenéru Dycheovi vrací James Tarkowski s Chrisem Woodem, mimo hru naopak zůstává Scott Arfield a brankářská jednička Heaton.
     
    Everton FC

    Po hrůzostrašném začátku ročníku, který zlomil vaz Ronaldu Koemanovi, se trenérského kormidla u fotbalistů Evertonu ujal Sam Allardyce, pod jehož vedením se tým dokázal probojovat do horní poloviny tabulky, tedy tam, kam podle papírových předpokladů patří. Momentálně se Toffees drží na deváté pozici, přičemž na svého dnešního soupeře ztrácí tři body, a v případě vítězství se tak na Burnley mohou dotáhnout. Většinu bodů získává parta okolo kapitána Jagielky před vlastními fanoušky, na půdě soupeře naposledy vyhrála v polovině prosince. Svou nemohoucnost při venkovních mačích potvrdil Everton i minulý víkend, když odjel s prázdnou z Watfordu. Sam Allardyce se může znovu opřít o služby uzdravených Leightona Bainese a Seamuse Colemana, mimo hru naopak zůstávají Phil Jagielka a Eliaquim Mangala, pro kterého sezona po operaci kolene skončila.
     
    Poslední vzájemné utkání

    1.10.2017 – Everton FC – Burnley FC 0:1

    Branky: 21. Hendrick (Ward)

    Everton FC: Pickford – Martina, Keane, Williams, Baines (C) – Gueye, Schneiderlin (63. Rooney), Vlašić (69. Davies) – Calvert-Lewin, Niasse (82. Ramírez), Sigurdsson

    Burnley FC: Pope – Lowton, Tarkowski, Mee (C), Ward – Arfield, Cork, Hendrick (88. Barnes), Defour, Brady – Wood
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Burnley FC: Pope – Lowton, Tarkowski, Mee (C), S. Ward – Lennon, Cork, A. Westwood, Gudmundsson – Hendrick – Barnes.
    Náhradníci: Lindegaard – Bardsley, K. Long, N'Koudou, Marney, Vokes, Wood.

    Everton FC: Pickford – Coleman, M. Keane, A. Williams (C), Cuco Martina – Walcott, Gueye, Davies, G. Sigurdsson – Calvert-Lewin, Tosun.
    Náhradníci: Robles – Baines, Holgate, Schneiderlin, Bolasie, Rooney, Niasse.

    Rozhodčí: Chris Kavanagh – Lee Betts, Constantine Hatzidakis.
     
    -5
    Obě základní jedenáctky jsou nastoupeny v tunelu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
    Vše je připraveno.

     
    1
    O úvodní výkop se postarali domácí fotbalisté a okamžitě se snažili zaútočit, avšak dlouhé míče na polovinu soupeře vždy Everton posbíral, navíc Martina si pak došel pro faul, takže rozehrávat teď budou hosté.
     
    2
    Máme tu první ofsajd, ve kterém se zapomněl Hendrick, takže rozehrávat bude opět Everton.
     
    2
    Calvert-Lewin fauloval na soupeřově polovině a Everton o balon přišel.
     
    3
    Rozhodčí musel opět fouknout do píšťalky a přerušit hru. Teď se totiž útočného faulu dopustil Davies, takže domácí tým bude rozehrávat.
     
    5
    Gudmundsson obdržel přihrávku za obranu, míč si navedl na levačku a poté ze své kopačky vyslal štiplavou ránu, kterou ještě tečoval jeden z protihráčů, ale gólman Pickford byl připraven a pokus zneškodnil.
     
    6
    Gudmundsson byl opět v akci, tentokrát dal přednost centru před střelou, avšak nikoho ze svých spoluhráčů před brankou nenašel.
     
    7
    Na pravém křídle se rychle rozběhl Lowton, který okamžitě obdržel milimetrově přesnou přihrávku od spoluhráče a poté poslal výtečný centr před bránu, avšak tam byl připravený Coleman, který byl pozorný a nebezpečný centr zneškodnil.
     
    9
    Gudmundsson zahrával volný přímý kop, ale trefil jen postavenou zeď, která pokus domácích zablokovala.
     
    10
    Aktivní Gudmundsson se ocitl znovu v šanci, tentokrát pálil z voleje, ale jeho pokus byl nepřesný a skončil vysoko nad brankou. Rozehrávat budou hosté.
     
    12
    Na úvod zápasu je aktivnější domácí celek, který je pohyblivější a nebezpečnější, avšak na stoprocentní šanci stále čekáme.
     
    13
    Přechod do útoku se Evertonu úplně nepodařil, protože Tosun si nepohlídal ofsajd a rozhodčí musel hru přerušit.
     
    14
    Walcott teď zazdil tutovku! Fotbalista Evertonu dostal přesnou přihrávku na hranici malého vápna, kde měl naprosto čistý prostor a mohl poslat hosty do vedení. Nicméně Walcottovi se střela z bezprostřední blízkosti vůbec nepodařila a jeho rána skončila mezi diváky.
     
    17
    Lennon se teď dokázal uvolnit na pravém křídle, od spoluhráče dostal přihrávku a pak ve velkém vápně obehrál bránícího protihráče, přes kterého poslal přízemní centr před branku, avšak nikdo z jeho spoluhráčů se do zakončení nedostal. Pak ještě Cork sebral odražený balon a vystřelil, ale jeho pokus gólový nebyl.
     
    18
    Gudmundsson zahrával rohový kop, ale on ani jeho spoluhráči ze standardní situace nic nevytěžili.
     
    20
    Sigurdsson zahrával volný přímý kop, ale hosté ze standardní situace vůbec nic nevytěžili, protože obrana Burnley byla pozorná.
     
    20
    Everton právě vstřelil branku!
    Hráči v modrých dresech sice nevyužili výhodu volného přímého kopu, ale nesložili zbraně, vybojovali míč zpět pro sebe a podařilo se jim zaznamenat vedoucí branku. Walcott odcentroval míč z pravé strany do vápna, kde Coleman hlavou posunul míč za sebe a tam už si doběhl CENK TOSUN, který přesnou hlavičkou nedal domácímu brankáři šanci.
    20. Cenk TOSUN - 0:1
     
    22
    Tosun dostal další přirhváku od Walcotta, ale tentokrát už proti domácímu brankáři neuspěl. Tosun se prezentoval jedovatou střelou, ale Pope si s ní poradil a v těžké chvíli svůj tým podržel.
    22. Cenk Tosun mohl po rychlém protiútoku skórovat znovu
     
    26
    Máme tu první žlutou kartu dnešního utkání, potrestaný byl Calvert-Lewin, který ostře zajel do svého protihráče.
     
    28
    Everton vybojoval míč na své polovině a okamžitě vyrazil do protiútoku. Burnley chybovalo v defenzívě, ale Walcott tuto chybu potrestat nedokázal. Hráč Evertonu se po chybě domácích objevil sám před gólmanem, ale překonat ho nedokázal. Pope zachoval chladnou hlavu a jistým zákrokem nedal Walcottovi šanci.
    28. Theo Walcott z ostrého úhlu Nicka Popa nepřekonal
     
    30
    Domácí tým dostal výhodu rohového kopu, ale hosté se v pohodě ubránili, avšak za cenu dalšího rohového kopu.
     
    31
    Nádherná šance domácích brankou neskončila. Barnes se dostal k balonu a jedovatou střelou se snažil míč dostat do levého horního rohu branky, avšak Pickford zasáhl na jedničku.
    31. Jordan Pickford vytáhl exkluzivní zákrok! Málem vyrovnáno
     
    34
    Barnes pálil pravačkou, ale jeho ránu zablokoval protihráč.
     
    34
    Walcott se opět ocitl v šanci, ale ani tentokrát ji proměnit nedokázal, protože gólman Pope byl opět připraven a nepříjemný pokus lapil do rukavic.
     
    35
    Keane se snažil zastavit Barnese, vypadalo to, že si trošku pomohl i faulem, ale rozhodčí nechal hru pokračovat a Barnes se dostal do zakončení, avšak gólmana Pickforda nepřekonal. Ve 35. minutě se stav skóre nemění, Burnley stále prohrává 0:1.
     
    36
    Máme tu další žlutou kartu, tentokrát jí byl potrestán Westwood.
    Ve svém 5. utkání za Everton se dočkal Tosun první vstřelené branky. Navíc od května 2013 je Tosun prvním tureckým hráčem, který skóroval v Premier League.

     
    39
    Walcott teď ošklivě fauloval a může být rád, že od rozhodčího dostává pouze slovní napomenutí. Fanouškům se toto rozhodnutí rozhodčího nelíbí.
     
    40
    Gudmundsson zahrával volný přímý kop a nezahrál ho vůbec špatně. Gudmundsson poslal do vápna učebnicový centr, ke kterému se dostal Lennon, jehož pokus byl sice blokovaný, ale mířil do brány. Nicméně brankář Pickford dokázal velmi rychle zareagovat a pro míč si skočil jako rybička.
     
    42
    O střelu se teď pokusil Davies, ale pálil velmi nepřesně a gólman mohl zůstat naprosto klidný.
     
    45+1
    První poločas bude nastaven o 2 minuty.
     
    45+1
    Westwood teď pokazil přihrávku a svému soupeři zadarmo přenechal míč. Everton v závěru poločasu nikam nespěchá a kombinuje teď hlavně na vlastní polovině hřiště.
     
    45+2
    S rozehrávkou pomohl i gólman Pickford, ale pak se prezentoval nepřesnou přihrávkou, která se dostala mimo hrací plochu. Následuje autové vhazování pro Burnley.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první červenou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Druhý poločas začne přibližně v 14:33.
     
    Máme za sebou první poločas, ve kterém jsme viděli jedinou vstřelenou branku, kterou zaznamenal ve 20. minutě Tosun. Evertonu se podařilo vystřelit na branku celkem čtyřikrát, ale pouze jediný pokus skončil gólem. To Burnley je aktivnější na míči, pohyblivější a střelecky aktivnější, ale na bránu vyslali domácí fotbalisté pouze dva pokusy a Pickford si v obou případech poradil.

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí celek udělal do druhého poločasu jednu z měnu: na trávník už nenaskočil Hendrick, místo kterého přišel Wood.
     
    47
    Wood dobíhal svého protihráče a snažil se získat míč pro Burnley a to se mu podařilo, protože obránce Evertonu vyvedl mimo hrací plochu a získal roh pro domácí tým.
     
    48
    Před Pickfordovou svatyní sice nastal zmatek ve vápně, ale Everton žádnou větší chybu neudělal a před rohovým kopem se ubránil.
     
    48
    Parádní zákrok Pickforda drží Everton stále ve vedení. Lennon totiž dostal přihrávku do vápna, kde si míč zpracoval na prsa a poté se ho snažil jedovatou ránou dostat do pravého spodního rohu branky. Nicméně Pickford zareagoval úžasně a nebezpečný pokus zlikvidoval.
    48. Pickford hrdinou okamžiku podruhé! Neuspěl Lennon
     
    49
    Pickford si připsal další velmi důležitý zákrok! K centrovanému míči se totiž dostal hlavičkující Mee, jehož pokus mířil těsně pod břevno branky, ale Pickford ze své sbírky vytasil výtečný zákrok a míč vyrazil do bezpečí.
    49. Ben Mee orazítkoval po rohu břevno! Dorážka skončila nad
     
    53
    V posledních minutách se toho na hřišti příliš zajímavého neděje, hra probíhá převážně mezi pokutovými územími a k vidění jsou zbytečné ztráty na obou stranách.
     
    56
    Burnley právě vstřelilo branku!
    Nádherná akce domácích skončila vyrovnávacím gólem. Lowton dostal na pravém křídle přihrávku, rozhlédl se a poté okamžitě vyslal učebnicovou kolmici za obranu. Do vápna rychle přispěchal ASHLEY BARNES, který technickou tvrdou ránou nedal Pickfordovi šanci.
    56. Ashley BARNES - 1:1
     
    59
    U postranní čáry se do hry chystá naskočit Rooney.
     
    59
    Hrací plochu opouští Davies, opačným směrem míří Rooney.
     
    61
    Burnley zahrávalo hned dva rohové kopy v řadě za sebou, ale Everton se v každém případě dokázal ubránit, takže se stav skóre v 61. minutě nemění.
     
    63
    Domácí fotbalisté si vyrovnávací branku zasloužili, protože jsou od úvodní minuty aktivním týmem a snaží se. Sledujeme docela pohledné utkání, které může bavit i nezaujatého diváka.
     
    64
    Tosun se prodral ke střele hlavou, ale jeho pokus byl nepřesný, takže gólem skončit nemohl.
     
    66
    Domácí fotbalisté mohli jít do vedení, protože Barnes dostal parádní přihrávku do pokutového území, kde měl před sebou už jen gólmana, ale svoji příležitost nevyužil. Pickford svůj tým opět podržel a nebezpečný pokus zneškodnil.
     
    67
    Pak to zkoušel ještě Wood, ale ten trefil bránícího Rooneyho.
     
    68
    Na lavičku si odchází odpočinout autor dnešní první branky, Tosun. Na hrací plochu místo něj nastupuje Niasse.
     
    70
    Barnes se zapomněl v ofsajdu a hra byla na chvíli přerušena.

     
    74
    Pickford opět v akci, tentokrát zlikvidoval hlavičku od Wooda.
     
    75
    Walcott si nabíhal skoro na brankovou čáru pro přihrávku od spoluhráče, ale k míči se nedostal, protože na poslední chvíli stihl zareagovat jeden z obránců, který odkopl míč do bezpečí.
     
    76
    Tvrdou střelou ve vápně se prezentoval Niasse, ale pálil nepřesně, takže se stav skóre v 76. minutě nemění.
     
    76
    Everton zahrával svůj třetí rohový kop, ale ze standardní situace vůbec nic nevytěžil.
     
    78
    Sigurdsson se v pokutovém území dostal k odraženému míči, navedl si ho na střelu, ale vzdálenější tyč minul jen o kousíček.
    78. Sigurdsson se krásně uvolnil, poté ale trestuhodně minul bránu
     
    78
    Burnley bude zahrávat rohový kop, tak se musí Everton pečlivě bránit. Standardní situace bývají vždy nebezpečné.
     
    79
    Everton se sice před rohovým kopem ubránil, ale Lennon se pak dostal k odraženému míči a prudce vystřelil, avšak trefil pouze bránícího protihráče a vybojoval další roh.
     
    80
    Burnley právě vstřelilo branku!
    Rohový kop si vzal na starost Gudmundsson a prezentoval se opravdu povedeným centrem do vápna. V pokutovém území se k míči prodral aktivní CHRIS WOOD, který přesnou trefou hlavou otočil stav skóre a poslal Burnley dnes poprvé do vedení. Opravdu krásná akce od domácích borců.
    80. Chris WOOD - 2:1
     
    82
    Do konce utkání už příliš času nezbývá, ale Everton má stále možnost vyrovnat a klidně si i vzít zpět vedení, nic není nemožné. Nicméně se domnívám, že Burnley si už tento stav do konce utkání pohlídá, aby mohlo plně bodovat.
     
    83
    Barnes se dopustil útočného faulu, ale na kartu to nebylo, tak sudí jen hru přerušil a teď už se pokračuje.
     
    83
    Poslední změna v sestavě hostů: hrací plochu opustil Sigurdsson, místo kterého naskočil na zelený pažit Bolasie.
     
    86
    Takový závěr si fotbalisté Evertonu nejspíš nepředstavovali. V 80. minutě inkasovali gól na 2:1 a v 86. minutě musí přijmout fakt, že budou zápas dohrávat pouze v deseti hráčích, protože Williams dal ve vápně loktem svému protihráči do obličeje a od rozhodčího vyfasoval červenou kartu.
     
    88
    Everton teď má výhodu rohového kopu, ze kterého může svého soupeře překvapit.
    Od sezóny 2004-05 inkasuje Everton poprvé 30 a více gólů ve venkovních zápasech.

     
    89
    Překvapení se však nedělo, protože pozorný Pope si vyskočil pro centrovaný míč a ukryl ho do své náruče.
    Více než 1 gól v domácím utkání dalo Burnley naposledy v zápase se Swansea. Toto je tak druhý zápas v letošní sezóně, kdy se to domácím fotbalistům podařilo.

     
    90+1
    Rozhodčí přidává 3 minuty nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+4
    Konec zápasu.
    Burnley pod vedením Seana Dycheho vyhrálo v Premier League poprvé během 61 zápasů, ve kterých muselo dohánět manko a otáčet vývoj utkání

     
    Rozhodčí Kavanagh naposledy foukl do píšťalky, a ukončil tak dnešní utkání, ve kterém Burnley zdolalo Everton 2:1. Do vedení šli už ve 20. minutě hosté, když se přesně trefil Tosun, ale i přesto byli aktivnější domácí hráči, kteří byli pohyblivější, nebezpečnější a střelecky aktivnější, avšak vyrovnávací trefy se dočkali až ve druhém poločase, kdy se přesně trefil v 56. minutě Barnes. K vidění byla řada zajímavých momentů a utkání jistě bavilo i nezaujatého diváka. V 80. minutě pak zápas bavil především fanoušky Burnley, protože Wood parádní hlavičkou poslal domácí tým do vedení a díky němu zůstaly všechny 3 body na stadionu Turf Moor. Děkuji za pozonost a přeji hezký zbytek sobotního dne. (15:27:34)
    Burnley po skvělém obratu ve druhém poločase vyhrálo poprvé z posledních 12 zápasů Barclays Premier League

    Lucie Rapantová

    Branky: 56. Barnes (Lowton), 80. Wood (Gudmundsson) – 20. Tosun (Coleman)

    Karty:   36. A. Westwood (BLY) – 26. Calvert-Lewin (EVE)   86. A. Williams (EVE)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 3:6. Rohy: 10:4. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 9:12.
    Burnley FC: Pope – Lowton, Tarkowski, Mee (C), S. Ward – Lennon, Cork, A. Westwood, Gudmundsson – Hendrick (46. Wood) – Barnes.
    Náhradníci: Lindegaard – Bardsley, K. Long, N'Koudou, Marney, Vokes, Wood.

    Everton FC: Pickford – Coleman, M. Keane, A. Williams (C), Cuco Martina – Walcott, Gueye, Davies (59. Rooney), G. Sigurdsson (83. Bolasie) – Calvert-Lewin, Tosun (68. Niasse).
    Náhradníci: Robles – Baines, Holgate, Schneiderlin, Bolasie, Rooney, Niasse.

    Rozhodčí: Chris Kavanagh – Lee Betts, Constantine Hatzidakis
    thejrc.org