Sparta – Brno 1:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
1:1 (0:0)
FC Zbrojovka Brno
Neděle 04.03.2018, 18:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • HET liga • 19. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký nedělní večer z pražské Letné, kde víkendový program neúplného devatenáctého kola HET ligy dohraje domácí Sparta proti Zbrojovce Brno, přeje všem fanynkám a fanouškům Tomáš Kohlmann.
     
    AC SPARTA PRAHA

    Po převratných změnách během léta už o podzimních neúspěších bylo napsáno mnoho. Během zimního období se sparťanský kádr opět výrazně proměnil, řada hráčů odešla a nahradily je nové zahraniční posily včetně nejdražšího příchodu historie domácí ligy, rumunského špílmachra Nicolae Stancia.

    I v úvodu jarní části nejvyšší domácí soutěže ale mají sparťanské výkony k ideálu daleko. Proti Liberci tým trenéra Stramaccioniho vytěžil z minima maximum, ve vyrovnaném souboji zvítězil 2:0 a minulý týden přivezl remízu 1:1 ze hřiště Slovácka. K té přispěl brankou při svém debutu osmnáctiletý dorostenec Václav Drchal.

    V ligové tabulce Sparta figuruje na pátém místě, případným vítězstvím ale může přeskočit čtvrtý Liberec a přiblížit se Slavii s Olomoucí. Výsledky Sparty na domácím stadiónu jsou diametrálně odlišné oproti těm na hřištích soupeřů. Zatímco zde na Letné Sparta disponuje bilancí 9-1-1 a sérií čtyř vítězství v řadě, tak ze hřišť soupeřů přivezla jen dvě vítězství z devíti příležitostí.

    Italský trenér Stramaccioni se dnes musí obejít bez vykartovaného Frýdka, zranění jsou Juliš, Štetina a Josef Šural, naopak k dispozici po zdravotních problémech by měli být Lafata a Václav Kadlec. První jmenovaný ani necestoval do Uherského Hradiště k zápasu se Slováckem, mladší z této dvojice z něj musel kvůli zranění předčasně odstoupit.
     
    FC ZBROJOVKA BRNO

    Brňané vůbec nevstoupili do letošní sezóny dobře, když z úvodních třinácti utkání dokázali vyhrát jen ve dvou případech a shodou okolností mezi nimi byla i srpnová domácí výhra nad Spartou. Celkově v těchto třinácti zápasech Zbrojovka získala pouhých osm bodů, v následujících pěti zápasech jich ale přidala dalších deset (3-1-1)!

    Trenér Pivarník byl spokojen s průběhem zimní přípravy a ačkoliv do jara Zbrojovka vstoupila prohrou 1:0 a hřišti Bohemians 1905, tak před týdnem nečekaně získala plný bodový zisk v moravské bitvě s Olomoucí (1:0). O vítězství Zbrojovky rozhodl uruguajský středopolař Rafael Acosta. Aktuálně jsou dnešní hosté usazeni na třinácté příčce prvoligové tabulky, ovšem s náskokem pouhých dvou bodů na pásmo ponoru.

    Na Letné se Brnu naposledy podařilo bodovat v květnu 2008, kdy si odvezli šokující vítězství 2:0, které načalo sparťanskou zkázu ve výborně rozjetém boji o titul. Od té doby se Brnu sice proti Spartě daří v domácím prostředí, z Letné už ale neodvezla za necelých deset let ani bod.

    Zbrojovka v dnešním utkání bude postrádat dlouhodobě zraněného Jakuba Šurala, oproti podzimnímu vzájemnému utkání tak na hřišti nebude ani jeden z bratrů Šuralů. K dispozici už je ale Konstantin Bazeljuk, ruský útočník po svém zranění trénuje s týmem od minulého týdne a je připraven ke startu v dnešním zápase.
    Pohled do brněnské kabiny na Letné.

     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Niță – Zahustel, Kaya, Costa, Mich. Kadlec – Mavuba, Kanga – V. Kadlec (C), Stanciu, Ben Chaim – Drchal.
    Náhradníci: Bičík – Kulhánek, Lafata, Ristić, Plavšić, Vatajelu, Hovorka.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek (C) – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský – Polák – R. Acosta, Kratochvíl, L. Krejčí, Juhar – Růsek.
    Náhradníci: Halouska – Kijanskas, Vraštil, Sedlák, Michal Škoda, Bazeljuk, T. Pilík.

    Rozhodčí: Pechanec – Myška, Horák.
    Příjezd domácích fotbalistů ke stadiónu.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Zatímco sparťané se na pažitu letenské arény ještě stále rozcvičují, tak hosté už zamířili zpět do tepla své kabiny.
    Představení sparťanské stoperské dvojice pro dnešní utkání.

     
    Fotbalisty na trávníku dočasně nahradili domácí vlajkonoši a také trávníkáři, kteří těsně před úvodním výkopem ještě kontrolují kvalitu tradičně výborně připraveného hracího podkladu.
     
    Trojice rozhodčích v čele s Ondřejem Pechancem už přivádí hlavní aktéry zápasu na bojiště, utkání bude během několika desítek sekund zahájeno.

    Pro Pechance se jedná o první letošní střetnutí s pražskou Spartou, zápasy Zbrojovky již rozhodoval dvakrát. Mimochodem Pechanec je druhý v průměru žlutých i červených karet na utkání mezi všemi ligovými rozhodčími.

    Na čarách dnes asistovat Pechancovi budou pomáhat Michal Myška a Adam Horák.
     
    Domácí klub před utkáním pogratuloval bývalým velkým osobnostem na sparťanské lavičce, Jiřímu Kotrbovi (60 let) a Dušanu Uhrinovi staršímu (75) let. Oba v únoru oslavili významná životní jubilea.
    Sparťané blahopřejí - jubilea oslavili Uhrin starší a Kotrba
     
    12
    Drchal byl pozdě v souboji se Sukupem a tentokrát se těžce z trávníku zvedá brněnský obránce, také on ale bude moci v pořádku pokračovat v zápase.
     
    13
    Michalu Kadlecovi nevyšlo zpracování míče a po souboji dvou bývalých reprezentantů s Janem Polákem vhazují Brňané.
     
    15
    Juharův centr Michal Kadlec odvrátil za pokutové území, tam ale Ben Chaim šel příliš vysoko zvednutou nohou do souboje se Sukupem a hosté dostávají možnost standardní situace za zajímavé pozice v hloubi útočné poloviny.
     
    15
    Martin Juhar prudkou přízemní střelou trefil pouze boční síť sparťanské branky.
    15. Juhar vypálil z přímého volného kopu těsně vedle brány
     
    17
    Zahustel pronikl po pravé straně hřiště do volného prostoru na křídle, před brankou našel Kangu, ten ale v dobré pozici nedokázal trefit míč ideálně a hosté odražený balón odkopávají do bezpečí.
    17. Kadlec předložil pěknou přihrávku Kangovi, ten ve velké šanci minul balon
     
    18
    První obrovská příležitost Zbrojovky! Před Acostou se na sparťanské polovině objevila obrovská díra v domácí defenzivě, uruguajský fotbalista si to namířil rovnou k pokutovému území, z jehož hranice střílel pouze do brankáře Nity! Ten prudkou střelu dokázal zkrotit a nepustil soupeře k dorážce.
    18. Acosta se protáhl mezi sparťanské stopery, Nita ho vychytal
     
    20
    Další útočný výpad Zbrojovky vedl Antonín Růsek, před svými devatenáctými narozeninami, které bude slavit za týden, ale zatím nedokázal na Letné skórovat, neboť v nadějně vyhlížející pozici pro hosty míč neudržel.
     
    22
    Sparťané v posledních minutách hrají spíše přes pravou stranu hřiště, kde se znovu dokázal uvolnit Zahustel, jeho další přízemní centr před branku ale tentokrát nenašel nikoho v rudém.
     
    23
    Kaya si neporozuměl s Drchalem, přihrál mu do protipohybu a míč se tak dokutálel za postranní čáru. Po následné rychlé akci Zbrojovky z dálky pálil Krejčí, leč velmi nepřesně.
     
    24
    Kanga se dokázal s míčem uvolit mezi třemi protihráči a vysunul Václava Kadlece do gólové příležitosti, sparťanský kapitán ale křižnou střelou z úhlu míjí branku!
    24. Kadlec se dostal za obranu, těsně minul brněnskou bránu
     
    25
    David Lafata se zamířil rozcvičovat do rohu stadiónu, čímž vyvolal potlesk přítomných fanoušků. K Lafatovi se krátce poté připojili i dva spoluhráči.
     
    27
    Guélor Kanga zatím hraje výborný zápas, tentokrát šikovnou kolmicí uvolnil na levém křídle Tala Ben Chaima. Izraelec prováhal dobrou pozici k centru a zkusil se prosadit samostatným průnikem, ovšem ten skončil neúspěchem. Do odraženého míče se ještě opřel Stanciu, v těžké pozici ale sparťanský špílmachr střílel výrazně mimo branku.
     
    29
    Znovu v akci Kanga, ten dokázal s míčem obtancovat dva protihráče, poté ale příliš prudce přihrával Zahustelovi a sparťané přicházejí o držení míče.
     
    30
    Václav Kadlec si neporozuměl se Zahustelem a přihrál do zdánlivě prázdného prostoru, od hostů se míč ale odrazil zpět ke Kadlecovi, jenž přepustil míč výhodněji postavenému Drchalovi, ten vystřelit nedokázal.
     
    31
    Lutonský se vydal na útočný výlet po ose hřiště, vyměnil si míč s Růskem a volného prostoru využil k dalekonosnému pokusu, ten ale proletěl kolem domácí branky z uctivé vzdálenosti.
     
    33
    Guélor Kanga v pokutovém území převzal míč po Kadlecově centru, byl povalen Polákem, rozhodčí Pechanec ale nechává ve hře pokračovat.
     
    34
    Sparťané poprvé dokázali dopravit míč do brněnské branky, když Ben Chaim z levé strany vracel míč před Melichárka, odkud se ve skrumáži míč odrazil za brankovou čáru, to už ale měl postranní rozhodčí Horák nad hlavou svůj praporek na znamení těsného Izraelcova ofsajdu. Jednalo se ale o velmi spornou situaci.
     
    36
    Hosté přenesli hru na sparťanskou polovinu a vhazují z úrovně domácího pokutového území.
     
    36
    Juharův centr brankář Niță promáchl a balón doletěl až k protějšímu rohovému praporku, tam se Ben Chaim elegantně s míčem na kopačce zbavil dotírajícího Acosty a rozehrál do středu pole, kde byl Kanga faulován Polákem.
     
    37
    Zahustelův nadražený centr doskákal ke Stanciovi, jenž levačkou přestřelil branku a poté si verbálně vyměnil názory s Janem Polákem.
     
    39
    Stanciu se nádherně uvolnil ve středu hřiště, průnikovou kolmicí vysunul Kangu do volného prostoru, jehož střílenou přihrávku Drchal zblízka prodlužuje mimo brněnskou branku!
    39. Stanciu s Kangou vymysleli tutovku pro Drchala, ten ze dvou metrů minul bránu
     
    41
    Kangův centr Melichárek netrefil, sparťané se ale k dorážce neprobojovali a o pár sekund později už Guélor Kanga střílel ze středu hřiště, jeho prudká střela ale prosvištěla jen decimetry vedle pravé tyče brněnské branky!
    41. Kanga vypálil z dálky tvrdě, ale těsně vedle
     
    42
    Tentokrát si Kanga neporozuměl s Kayou a Zahustelem, přihrál přesně mezi ně, ztrátě držení míče ale Zahustel zabránil rychlým sprintem k postranní čáře, kde ještě udržel balón ve hře.
     
    43
    Pro Lutonského centr si doběhl brankář Niță a s jistotou jej stáhl ze vzduchu do svých rukavic.
     
    45
    Žlutou kartu dostává Ondřej Sukup (FC Zbrojovka Brno).
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Přesně s uplynutím pětačtyřicáté minuty rozhodčí Pechanec ukončil první poločas a oba týmy odcházejí do šaten za bezbrankového stavu. Největší šanci Zbrojovky promarnil Acosta, jinak ale na hřišti dominovali sparťané, zatím se jim ale nedaří finální fáze nadějně rozjetých útočných výpadů.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    V úvodu druhého poločasu jsou v hledišti slyšet zejména hostující fanoušci, kteří přijeli v počtu několika desítek. Na hřišti se bojuje ve středu pole.
     
    48
    Stanciu dnes podruhé rozehrával standardní situaci z hloubi útočné poloviny, i tentokrát ale jeho centr našel pouze fotbalisty ve žlutém.
     
    50
    Brno právě vstřelilo branku!
    Po ztrátě Michala Kadlece hosté rozehráli rychlou útočnou akci, kterou z rohu pokutového území zakončil MARTIN JUHAR trefou k protější tyči sparťanské branky! Míč, který se otřel o Zahustelova záda, před rumunským brankářem Nițou zaplaval a domácí gólman zasáhnout nedokázal!
    50. Martin JUHAR - 0:1
     
    51
    Juhar u postranní čáry fauloval Václava Kadlece, sparťané po rychlé rozehrávce ale o míč brzy přicházejí.
     
    52
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Václav Drchal, přichází David Lafata.
     
    54
    Sparťané další akci rozehrávají ve středu pole, hosté zatím pečlivě brání sparťanské útočné výpady ve druhém poločase.
     
    55
    Po Stanciově centru nadraženém vysoko se míč od souboje Melichárka s Lafatou odrazil za hostující branku, domácí fanoušci dávají najevo nespokojenost s verdiktem sudích, kteří nechávají brněnského brankáře odkopávat od branky.
     
    56
    Sparťané vybojovali rohový kop, ani z další standardní situace ale nedokázali Melichárka ohrozit a Stanciu ještě poté musel pořádně zasprintovat, aby zamezil rychlému protiútoku Krejčího.
     
    57
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Michal Kadlec, přichází Bogdan Vatajelu.

    Při Kadlecově odchodu z boje se z hlediště spustil výrazný pískot.
     
    59
    Hosté ve středu hřiště obrali o míč Mavubu a vydali se do rychlého brejku ve čtyřech proti dvěma bránícím sparťanům, Juhar ale v obrovské šanci míjí sparťanskou branku!
    59. Brňané šli do nebezpečného brejku, Juhar vystřelil těsně vedle
     
    60
    Výrazný nápor Sparty! Costa nejdříve prováhal ideální možnost ke střele, po následném obléhání brněnské branky jej v pokutovém území hledal Ben Chaim, zimbabwský obránce ale byl ubráněn.
     
    61
    Sparta právě vstřelila branku!
    Vyrovnáno! Při dalším útočném náporu Sparty Vatajelu posadil míč na hlavu ONDŘEJE ZAHUSTELA, jenž zády k brance dokázal pokořit Melichárka!
    61. Ondřej ZAHUSTEL - 1:1
     
    62
    Sparťané okamžitě zamířili do další nebezpečné akce, Václav Kadlec ale z levého křídla branku netrefuje.
     
    63
    A další šance! Stanciu na vlastní polovině přenesl hru k levé postranní čáře, kde se Ben Chaim nadechl k velkému sólu, které zakončil střelou ke vzdálenější tyči, kde Melichárek vyráží míč vedle své branky!
     
    64
    Ladislav Krejčí přidržel Kangu v útočném rozletu a sudí Pechanec tasí ze své kapsy žlutou kartu.
     
    65
    Ben Chaim si na levém křídle posunul míč kolem Acosty, následný přízemní centr kryje brankář Melichárek.
     
    66
    Další žlutá karta pro hosty, Lutonský zvedl svoji nohu příliš vysoko v souboji se Zahustelem.
     
    67
    Následný centr Vatajela hosté prodlužují nad vlastní branku.
     
    67
    Po dalším centru Polák zachránil hosty od inkasování před Václavem Kadlecem, ten by u vzdálenější tyče zakončoval zblízka do prázdné branky!
     
    68
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Antonín Růsek, přichází Konstantin Bazeljuk.
     
    69
    Červená karta! Lukáš Kryštůfek rukou odpálil míč letící za jeho záda a rozhodčí Pechanec jej předčasně posílá do šatny!
    69. Kryštůfek odpálil balon rukou před Kadlecem a dostal červenou
     
    70
    Po centru Stancia z následné standardní situace si odražený míč v pokutovém území našel brankář Melichárek.
     
    71
    Žlutou kartu tentokrát dostává Jan Polák za nedovolené zastavení rozběhnutého Kangy ve středu hřiště. Nervozita na trávníku začíná pořádně houstnout.
     
    73
    Hosté zahrozili i v oslabení, Juhar po souhře s Bazeljukem ale míč udržet nedokázal, na opačné straně Stanciův centr doletěl do území nikoho.
     
    74
    Další útočnou akci Sparty vedl Ben Chaim po levém křídle, po jeho sraženém centru ale Václav Kadlec vystřelit nedokázal.
    74. Ben Chaim se hnal sám na bránu, Melichárek ho skvěle vychytal
     
    75
    Po faulu na Kayu Bogdan Vatajelu pálil z dobrých pětadvacet metrů a jeho prudká střela proletěla jen těsně nad břevnem brněnské branky.
    75. Vatajelu kroutil přímák do šibenice, jen o kousek minul
     
    77
    Po dalekonosné sražené Kangově ráně se odraženého míče zmocnil brankář Melichárek, jenž k němu měl výrazně blíže než dobíhající sparťané.
     
    78
    Ben Chaim dostal pas do volného prostoru na levém křídle, posunul si míč do pokutového území a poté střílí vysoko nad brněnskou branku.
     
    79
    Semih Kaya v hlavičkovém souboji nedovoleně atakoval Bazeljuka, hosté mohou podržet míč na útočné polovině.
     
    79
    David Lafata si naběhl na centimetrově přesný centr Vatajela a zakončením hlavou rozezvučel břevno brněnské branky! K dorážce už se sparťanský kanonýr neprobil.
    79. Lafata se vznesl k hlavičce, ale míč napálil jen do břevna
     
    80
    Vatajelu se pokusil zaskočit Melichárka střelou místo očekávaného centru z další standardní situace, brněnský brankář ale byl u své tyče včas.
    80. Vatajelu střelou z přímého volného kopu pořádně protáhl Melichárka
     
    81
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Miloš Kratochvíl, přichází Jan Sedlák.
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Rio Mavuba, přichází Srdjan Plavšić.
     
    83
    Další obrovská šance Sparty! Lafata se netradičně protáhl s míčem kolem soupeře u postranní čáry a vyzval ke gólovému zakončení Václava Kadlece, ten v pádu zblízka branku míjí!
    83. Lafata utekl a odcentroval na Kadlece, ten zblízka netrefil bránu
     
    84
    Ben Chaimův centr Pavlík před Kadlecem odklízí za brněnskou branku.
     
    85
    Sparťané jsou v dalším náporu, neujal se ale ani jeden ze dvou centrů Plavšiće během několika sekund.
     
    86
    Tentokrát zahrozili hosté, Bazeljuk se protáhl kolem Costy, Juhar svým přetaženým centrem našel Acostu, ten ale míč neudržel.
     
    87
    Dnešnímu zápasu na Letné přihlíží 7 513 diváků.
     
    88
    Zbrojovce se daří držet míč na útočné polovině, až takřka po minutě hry se balónu zmocnili v přesile hrající sparťané.
     
    90
    Obrovský šok na Letné, Zbrojovka mohla rozhodnout! Po odkopu z vlastního pokutového území se míče zmocnil Bazeljuk, ten jej do volného prostoru posunul Janu Sedlákovi, který v životní šanci běžel osamocen vstříc Nițovi, rumunský brankář ale dokázal stoprocentní šanci Sedláka zneškodnit!
     
    90
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Martin Juhar, přichází Lukáš Vraštil.
     
    90+1
    Rozhodčí Pechanec oddaluje závěr zápasu o čtyři nastavené minuty.
     
    90+2
    Sedlák v souboji s Vatajelem vybojoval autové vhazování u středové čáry, hosté mohou uklidnit hru pro další desítky sekund.
     
    90+2
    Další nadějně vyhlížející možnost hosté nedokázali zdárně dotáhnout k zakončení a po rychlém přechodu do otevřené obrany Plavšić střelou od rohu pokutového území ohrozil pouze protější rohový praporek.
     
    90+4
    Kanga přihrál Zahustelovi na paty, míč doskákal až za brankovou čáru a v úvodu poslední minuty nastavení bude Melichárek rozehrávat od své branky.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Další překvapení jarního programu HET ligy se zrodilo na pražské Letné, kde si Sparta dělí body s brněnskou Zbrojovkou po remíze 1:1!
     
    Po bezbrankovém prvním poločase hosty nečekaně posunul do vedení tečovanou střelou Martin Juhar. Spartě se podařilo vyrovnat po hodině hry, zásluhou hlavičky Ondřeje Zahustela.

    Nedlouho poté byl vyloučen Lukáš Kryštůfek, Sparta ale výrazného náporu v závěrečných dvaceti minutách využít nedokázala a ještě se musela strachovat i o bod, když Sedlák v devadesáté minutě zahodil čistou gólovou šanci na životní trefu. (19:55:05)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 61. Zahustel (Vatajelu) – 50. Juhar (Růsek)

    Karty:   45. Sukup (BNO), 64. L. Krejčí (BNO), 66. Lutonský (BNO), 71. Polák (BNO)   69. Kryštůfek (BNO)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 12:5. Rohy: 10:0.
    AC Sparta Praha: Niță – Zahustel, Kaya, Nhamoinesu, Mich. Kadlec (57. Vatajelu) – Mavuba (81. Plavšić), Kanga – V. Kadlec (C), Stanciu, Ben Chaim – Drchal (52. Lafata).
    Náhradníci: Bičík – Kulhánek, Lafata, Ristić, Plavšić, Vatajelu, Hovorka.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek (C) – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský – Polák – R. Acosta, Kratochvíl (81. Sedlák), L. Krejčí, Juhar (90. Vraštil) – Růsek (68. Bazeljuk).
    Náhradníci: Halouska – Kijanskas, Vraštil, Sedlák, Michal Škoda, Bazeljuk, T. Pilík.

    Rozhodčí: Pechanec – Myška, Horák

    Diváci: 7513
    thejrc.org