Tirreno Adriatico - 2. etapa Víťaz: Marcel Kittel (Kaťuša - Alpecin) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 2. etapa

Víťaz: Marcel Kittel (Kaťuša - Alpecin)

sk Čtvrtek 08.03.2018, 12:15Cyklistika
     
    Víťazom druhej etapy cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico 2018 sa stal nemecký rýchlik z tímu Kaťuša-Alpecin Marcel Kittel, ktorý v záverečnom dlhom špurte zdolal Petra Sagana. Ten tak dnes obsadil druhé miesto, keď zdolal napokon tretieho Giacoma Nizzola. Zajtrajšia etapa bude svojim profilom vyhovovať špecialistom na klasiky, môžeme sa tak rozhodne tešiť na mimoriadne zaujímavý priebeh. Tou dnešnou vás sprevádzala dvojica Miroslav Kováčik a Jakub Kocourek. Pre túto chvíľu vám však už ďakujeme za pozornosť a prajeme pekný zvyšok dňa! (16:30:30)
    V záverečnom špurte bol najrýchlejší Marcel Kittel.

     
    Druhá etapa cyklistických pretekov Tirreno Adriatico 2018 sa práve v tejto chvíli skončila.
     
    CIEĽ
    Napokon bol v záverečnom špurte najrýchlejší Nemec MARCEL KITTEL z Kaťuše-Alpecin, ktorý to proti dnes druhému Petrovi Saganovi zvládol pomerne suverénne. Ako tretí došpurtoval domáci Giacomo Nizzolo z tímu Trek-Segafredo. Zaujímavosťou je štvrtá priečka Michala Kwiatkowskeho, ktorý zdolal v závere napríklad aj mladého Kolumbíjčana Fernanda Gaviriu.
     
    1 km
    Posledný kilometer. Na úplnom čele vidíme dresy Kaťuše-Alpecin, prvý pôjde do špurtu pravdepodobne Marcel Kittel, Peter Sagan je hneď za ním, rovnako tak Sascha Modolo, Giacomo Nizzolo. Tak kto to bude?
     
    2 km
    Fernando Gaviria zvolil taktiku zavesiť sa za zadné koleso Petra Sagana, ktorému naďalej vynikajúcou prácou pomáha jeho domestik Daniel Oss. Ide do tuhého.
     
    3 km
    Pretekári už prekonali aj veľmi náročnú ľavotočivú zákrutu na jendom z kruhových objazdov. Na úplnom čele vidíme dánskeho domesticka Treku Madsa Pedersena.
     
    4 km
    Za Marcelom Kittelom sa napokon predsa len dostalo niekoľko jeho kolegov, na čele vyvíja obrovské tempo zoskupenie Trek-Segafredo pracujúce pravdepodobne pre Boya van Poppela.
     
    5 km
    Marcel Kittel si svoju situáciu na čele pelotónu rovnako dobre stráži, nemá tam však pri sebe príliš veľa pomocníkov do záverečného dojazdu. Tak uvdiíme, ako to jeden z najrýchlejších mužov svetového pelotónu v záverečných metroch zvládne.
     
    6 km
    Kamery priameho prenosu nám postupne odhaľujú, že pádu sa vyhol aj muž v azúrovo modrom drese pre priebežného lídra Damiano Caruso z BMC Racing. Rovnako sa vpredu drží aj Vincenzo Nibali. Pri Petrovi Saganovi sa okrem jeho kolegu Daniela Ossa drží aj Fernando Gaviria.
    Pád približne sedem kilometrov pred cieľom.

     
    7 km
    Tak pozor! Niekde v strede pelotónu prišlo v jednej z ľavotočivých zákrut k hromadnému pádu, na ktorý doplatil najmä tím FDJ. Francúzske zoskupenie tam malo hneď niekoľko zástupcov. Peter Sagan pri tomto incidente našťastie nebol, no prišiel o Marcusa Burghardta do záverečných kilometrov dnešnej etapy.
     
    8 km
    Pelotón vchádza do posledného okruhu, cyklistov čaká poslendých 8 kilometrov dnešnej etapy. Na čele pretekov momentálne vidíme dresy Lotto Soudal či Trek Segafredo.
    Únik trojčlennej skupiny je minulosťou.

     
    12 km
    V polovici druhého okruhu je dnešný únik dňa definitívne minulosťou. Trojica Foliforov, Sagiv, Mosca sa zaradila späť do pelotónu, kde sa tak už v týchto momentoch začína boj o záverečné pozície. Dnešná etapa potrvá len niekoľko minút cez štyri hodiny. Práve toľko času totiž pelotón do týchto chvíľ strávil na trati vedúcej do mesta Follonica.
     
    15 km
    Všetci cyklisti už ukrojili prvé stovky metrov z druhého z troch záverečných okruhov v cieľovom meste Follonica, Alexander Foliforov, Guy Sagiv a Jacopo Mosca sa už doslova len silou vôle držia pred veľkou skupinou svojich prenasledovateľov.
     
    18 km
    Kilometre z dnešnej etapy stále rýchlejšie ubúdajú, a tak sa aj tím Bora-hansgrohe s Petrom Saganom snaží stále viac pretláčať do čela hlavnej skupiny. Naďalej však nechávajú pomocníci trojnásobného majstra sveta pracovať svojich konkurentov. Vedúce trio už medzitým pomaly končí svoju dnešnú misiu, ktorá trvala takmer štyri hodiny.
     
    21 km
    Pretekári sa dostali do pomerne technicky náročného úseku na záverečnom okruhu, ktorý však dokázali prekonať bez nejakých väčších problémov. Posledné zvyšky náskoku vedúcej trojice už sťahujú pomocníci Fabia Fellineho z tímu Trek Segafredo. Felline patrí medzi pretekárov, ktorí by mohli ašpirovať na nejaké zaujímavé umiestnenie v celkovom poradí.
     
    24 km
    Päť bodov na druhej šprintérskej prémii dnešného dňa na méte 24,8 kilometra pred cieľom získal bez akéhokoľvek súboja Jacopo Mosca, ktorý si tak pripísal do bodovacej súťaže v dnešnej etape celkovo 10 bodov. Za ním sa zoradili Guy Sagiv a Alexander Foliforov. Pelotón stráca v týchto momentoch už len niečo tesne nad 30 sekúnd.

    Miroslav Kováčik

    Jakub Kocourek

    Konečné výsledky 2. etapy:
    1. Marcel Kittel (GER) Kaťuša - Alpecin 4:12:24 hod.
    2. Peter Sagan (SVK) Bora-hansgrohe
    3. Giacomo Nizzolo (ITA) Trek-Segafredo
    4. Michal Kwiatkowski (POL) Team Sky
    5. Patrick Bevin (NZL) BMC Racing Team
    6. Jakub Mareczko (ITA) Wilier Triestina-Selle Italia
    7. Fernando Gaviria (COL) Quick-Step Floors
    8. Danny van Poppel (NED) LottoNL - Jumbo
    9. Eduard Micheal Grosu (ROM) Nippo Vini Fantini
    10. Simone Consonni (ITA) UAE Team Emirates
    bahis siteleri