Tirreno Adriatico - 3. etapa Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 3. etapa

Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo)

sk Pátek 09.03.2018, 10:05Cyklistika
    Víťazný útok Primoža Rogliča

    Výsledky dnešnej etapy

     
    Najdlhšia etapa Tirreno Adriatico 2018 sa skončila podľa papierových predpokladov. Dlho sme sledovali snahu päťčlenného úniku, ktorý si vypracoval takmer desaťminútový náskok a dlho vzdoroval pelotónu. Balík však v závere zapol na plné obrátky a na cieľovom kopci to bola bitka kvalitných vrchárov. Najlepšie nohy napokon ukázal Slovinec Primož Roglič, ktorý úspešne zaútočil a nechal za sebou Adama Yatesa.

    V celkovom poradí došlo takisto k zmenám. Na líderskej pozícii už nie je Patrick Bevin, ktorého nahradil Brit Geraint Thomas z tímu Sky. Rovnaký čas má však druhý Belgičan Greg Van Avermaet z BMC a tri sekundy stráca Chris Froome zo Sky.

    Peter Sagan patril dnes tiež medzi favoritov na víťazstvo v etape, ale záverečný kopec bol príliš prudký a trojnásobný majster sveta v posledných stovkách metrov vypadol z boja o prvenstvo. Pohoršil si preto aj v celkovej klasifikácii.
     
    Tretia etapa Tirreno Adriatico 2018 z pobrežného letoviska Follonica do mestečka Trevi sa skončila. (16:36:00)
     
    cieľ
    Slovinský cyklista Primož Roglič zvíťazil o tri sekundy pred Adamom Yatesom, na treťom mieste skončil s odstupom šiestich sekúnd Tiesj Benoot. Sedem sekúnd stratil Geraint Thomas. Potom nasleduje väčšia skupina mužov s desaťsekundovým mankom.
     
    cieľ
    Primož Roglič doviedol svoj únik do úspešného konca. Slovinec mal dostatočný náskok pred konkurenciou a odsunul na druhé miesto Adama Yatesa.
     
    0,3 km
    Primož Roglič ide stabilným tempom a až teraz na neho reagujú ďalší ašpiranti na víťazstvo. Do boja sa zapája tím Sky.
     
    0,6 km
    Roglič má na svojom chrbte viacero kvalitných vrchárov, ale drží si pred nimi tesný náskok. Peter Sagan definitívne nebude bojovať o víťazstvo.
     
    0,9 km
    Ako prvý zaútočil Slovinec Primož Roglič, ktorý sa snaží roztrhať pelotón. Zdá sa, že jeho tempu nebude stačiť Peter Sagan.
     
    1 km
    Cyklisti vstupujú do záverečného kilometra, ktorý bude najnáročnejší. Vpredu sú najmä spičkoví vrchári ako Froome alebo Nibali.
     
    2 km
    Peter Sagan sa nebude môcť spoľahnúť na Rafala Majku, ale má pri sebe dvoch tímových kolegov, ktorí ho potiahnu v úvode kopca.
     
    3 km
    Nájazd do stúpania ju pod kontrolou tímu Sky, ktorý dostal na čelo skupiny až piatich mužov a zároveň má v závetrí Frooma.
     
    4 km
    Početná skupina sa drží pokope. Peter Sagan teraz zacúval dozadu, aby ušetril sily. V záverečnom kopci budú mať víťazné ambície viacerí kvalitní jazdci.
     
    6 km
    Peter Sagan v závere stúpania mierne stratil, ale v zjazde sa dokázal vrátiť úplne na čelo skupiny a drží sa približne na šiestej pozícii.
     
    8 km
    Tempo teraz diktuje tím Sky, ktorý má k dispozícii mená ako Kwiatkowski, Thomas alebo Froome. Pelotón sa síce preriedil, no vpredu zostáva početná skupina.
     
    10 km
    Peter Sagan sa udržal v kontakte s najlepšími, ale záverečný kopec bude veľmi náročný. Jeho dĺžka je iba 2,5 kilometra, no pretekárov preveria aj pasáže so sklonom 16 až 20 %.
     
    11 km
    Cyklisti majú za sebou prvý prejazd stúpaním v mestečku Trevi, po ktorom je balík relatívne pokope. Všetci favoriti sa držia v popredí.
     
    12 km
    Vedúca skupina sa rozpadla. Vpredu ešte bojuje dvojica Bagioli a van Winden, no pelotón je čoraz rýchlejší a nedá im žiadnu šancu.
     
    14 km
    Vedúca pätica spolupracuje, ale pred záverečnými dvoma stúpaniami má už len minimálny náskok. Jej odstup od balíka sa znížil na štyridsať sekúnd.

    Tomáš Lengyel

    thejrc.org