Tirreno Adriatico - 4. etapa MIKEL LANDA (Movistar) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 4. etapa

MIKEL LANDA (Movistar)

(2. Rafal Majka (Bora-hansgrohe), 3. George Bennett (Lotto NL-Jumbo))

sk Sobota 10.03.2018, 10:10Cyklistika
     
    Víťazom kráľovskej štvrtej etapy cyklistickcýh pretekov Tirreno-Adriatico sa stal španielsky pretekár tímu Movistar Mikel Landa, ktorý v záverečnom súboji o víťazstvo napokon zdolal Rafala Majku aj George Bennetta. Pre Landu by to malo znamenať výrazný posun aj v celkovom poradí, výrazne totiž zaostali obaja lídri Teamu Sky. Na modrý dres to však nestačí, keďže kvalitný výkon dnes predviedol aj Damiano Caruso, ktorý sa tak vráti do čela priebežného poradia, v ktorom bol aj po úvodnej tímovej časovke. S týmto konštatovaním sa s vami po dnešnom dlhom cyklistickom dni lúčim a prajem vám pekný zvyšok víkendu! (16:54:58)
     
    Štvrtá etapa cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico sa práve v tejto chvíli skončila!
    V napínavom závere kráľovskej etapy bol najsilnejší Mikel Landa.

     
    CIEĽ
    Tak napokon to je predsa len MIKEL LANDA z tímu Movistar, kto mal v závere dnešného extrémne náročného najviac síl. Na druhom mieste končí Rafal Majka z Bora-hansgrohe, pre George Bennetta zostala konečná tretia priečka!
     
    0,5 km
    Ako blesk z jasného neba sa do vedúcej skupiny dotiahol George Bennett v drese Lotto NLJumbo a vyzerá to tak, že Novozélanďan by mohol mať najviac síl v náročnom závere.
     
    1 km
    Posledný kilometer dnešnej kráľovskej etapy! Mikel Landa ukazuje obrovské množstvo síl, avšak Rafal Majka, Fabio Aru aj Ben Hermas sa ho zatiaľ dokážu držať. Naopak, pre Team Sky je dnešná etapa doslova pohromou. Chris Froome dnes určite nezvíťazí, navyše, krátko pred cieľom postihli technické problémy aj vedúceho muža priebežného poradia Gerainta Thomasa.
     
    2 km
    Stíhať vedúce kvarteto sa ako ďalší zo skupiny favoritov vydal Mikel Landa z Movistaru. Tomu sa podarilo predstihnúť Miguela Ángela Lópeza z Astany, ktorému už úplne došli sily. Landa s Fabiom Aruom a Benom Hermansom sa už pomaly doťahujú aj na Rafala Majku.
     
    3 km
    Rafal Majka dnes veľmi túži zvíťaziť a potom, čo sa vedúce kvarteto cyklistov spojilo do jednej skupiny, pokúsil sa nastúpiť. Žiaden z jeho konkurentov nezareagoval na jeho aktivitu, dostihnúť sa ho však snaží Miguel Ángel Lopez.
     
    4 km
    Sympatický pokus prekvapiť favoritov predvádza aj Ben Hermans z tímu Israel Cycling Academy. Na čele tak momentálne máme Miguela Ángela Lopeza, ktorého dostihol Rafal Majka, len pár metrov stráca Fabio Aru a za touto trojicou je tiež len s nepatrným mankom Ben Hermans. Tempo zvyšku hlavnej skupiny určuje Vasiľ Kirienka z Teamu Sky.
     
    5 km
    Vynikajúca práca najmä zo strany Tanela Kangerta môže priniesť svoje ovocie, keďže zo skupiny hlavných favoritov tak trochu podľa očakávania vyrazil jeho kolega Miguel Ángel Lopez, ktorý si po pár šliapnutiach do pedálov vytvoril pomerne slušný náskok. Za ním sa však vydáva dvojica Fabio Aru-Rafal Majka.
     
    6 km
    Vynikajúcu robotu teraz odvádzajú na čele skupiny favoritov cyklisti Teamu Astana, ktorí neustálymi zmenami tempa nepúšťajú žiadneho z cyklistov do možnosti uniknúť svojim konkurentom.
     
    7 km
    Na vedúceho Kristsa Neilandsa sa síce ešte dokázal späť dotiahnuť Aleksandr Vlasov z tímu Gazpriom-Rusvelo, no sedem kilometrov pred cieľom a v polovici záverečného stúpania môžeme konštatovať, že dnešný únik dňa je minulosťou a začína sa veľký boj o triumf v kráľovskej etape 53. ročníka Tirreno-Adriatico.
     
    8 km
    Tak toto je neuveriteľné. V pelotóne došlo ku kontaktu niekoľkých pretekárov, na čo doplatil najviac víťaz včerajšej etapy Primož Roglič. Ten svojou nepozornosťou stratil stabilitu na bicykli a porúčal sa k zemi. Okrem iných zbrzdil aj Boba Jungelsa z Quick Stepu Floors.
     
    9 km
    Na úplnom čele momentálne zostal už len osamotený Lotyš Krists Neilands z tímu Israel Cycling Academy, jeho náskok je však už len 50-sekundový a v pelotóne vyvíjajú poriadne tempo tak jazdci Astany, ako aj Teamu Sky.
     
    10 km
    Do cieľa 4. etapy 53. ročníka pretekov Tirreno-Adriatico v lyžiarskom stredisku Sassotetto zostáva už len 10 kilometrov. Pre dnešok už má odpracované Jacopo Mosca, ktorý sa po neuveriteľných šiestich hodinách v úniku pomaly zaradí späť do pelotónu. No a podobný osud čaká v najbližšich sekundách aj všetkých jeho zvyšných kolegov z dnešného úniku dňa.
     
    11 km
    Peter Sagan až do týchto momentovh vydržal tempo hlavnej skupiny, teraz už však predsa len zvoľnil a do cieľa by tak mal prísť s niekoľkominútovou stratou na víťaza dnešnej etapy.
     
    12 km
    Už ako súčasť záverečného stúpania abslovali pretekári na čele etapy aj druhú z dvojice dnešných šprintérskych prémií. Tú ovládol Jocopo Mosca, ktorý si tak pripísal ďalšie dôležité body do bodovacej súťaže. V týchto momentoch sa už bude všetko sústrediť na boj o triumf v etape medzi najväčšími favoritmi.
     
    14 km
    Skupina hlanvých favoritov už momentálne šliape do pedálov v obrovskom tempe a jej strata sa scvrkla už pod hranicu dvoch minút. Dá sa očakávať, že šestica cyklistov v úniku, ktorá v týchto chvíľach už začína stúpať na cieľové stúpanie Sassotetto, bude každou minútou dosthnutá.
    Luke Durbridge z Mitcheltonu-Scott výrazne pomáha svojmu lídrovi Adamovi Yatesovi.

    Jakub Kocourek

    thejrc.org