Muži HS140, Lillehammer Vítěz: K. Stoch (POL) (kon.)
konec
SP - muži HS140, Lillehammer

Vítěz: K. Stoch (POL)

Úterý 13.03.2018, 17:00 • Lillehammer (Norsko) • Skoky na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu norského turné na olympijském můstku v Lillehammeru, kde se po pondělní kvalifikaci uskuteční úterní hlavní závod. Z kvalifikace, kterou suverénně vyhrál Polák Kamil Stoch, postoupil – stejně jako v Oslu – i český závodník Roman Koudelka. Naopak druhý Čech Čestmír Kožíšek si vybral na olympijském můstku podobnou smůlu jako v Holmenkollenu, když skončil na první nepostupové 51. pozici.
     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Kamil Stoch (POL) 1003 bodů
    2. Richard Freitag (GER) 868 b.
    3. Daniel-André Tande (NOR) 823 b.
    4. Andreas Wellinger (GER) 784 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 600 b.
    ...
    42. Čestmír Kožíšek (CZE) 30 b.
    52. Roman Koudelka (CZE) 12 b.
    63. Vojtěch Štursa (CZE) 3 b.
     
    Úvodní skokani by se měli z nájezdu spustit v 17 hodin a věřme, že tomu tak skutečně bude. Zatímco kvalifikace totiž proběhla bez problémů, na úterý hlásí předpověď počasí větrné problémy...
     
    Startovní listina prvního kola:
    1. Sondre Ringen (NOR)
    2. Robin Pedersen (NOR)
    3. Tom Hilde (NOR)
    4. Michail Nazarov (RUS)
    5. Sebastian Colloredo (ITA)
    6. Andreas Schuler (SUI)
    7. Vladimir Zografski (BUL)
    8. Jonathan Learoyd (FRA)
    9. David Siegel (GER)
    10. Roman Koudelka (CZE)
    11. Andreas Wank (GER)
    12. Děnis Kornilov (RUS)
    13. Philipp Aschenwald (AUT)
    14. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    15. Kevin Bickner (USA)
    16. Jukija Sato (JPN)
    17. Marius Lindvik (NOR)
    18. Nejc Dežman (SLO)
    19. Jakub Wolny (POL)
    20. Gregor Deschwanden (SUI)
    21. Gregor Schlierenzauer (AUT)
    22. Timi Zajc (SLO)
    23. Taku Takeuči (JPN)
    24. Noriaki Kasai (JPN)
    25. Clemens Aigner (AUT)
    26. Rjoju Kobajaši (JPN)
    27. Tilen Bartol (SLO)
    28. Halvor Egner Granerud (NOR)
    29. Michael Hayböck (AUT)
    30. Maciej Kot (POL)
    31. Anže Semenič (SLO)
    32. Simon Ammann (SUI)
    33. Peter Prevc (SLO)
    34. Stephan Leyhe (GER)
    35. Karl Geiger (GER)
    36. Stefan Hula (POL)
    37. Piotr Żyła (POL)
    38. Jernej Damjan (SLO)
    39. Andreas Stjernen (NOR)
    40. Anders Fannemel (NOR)
    41. Dawid Kubacki (POL)
    42. Junširo Kobajaši (JPN)
    43. Markus Eisenbichler (GER)
    44. Robert Johansson (NOR)
    45. Stefan Kraft (AUT)
    46. Johann André Forfang (NOR)
    47. Andreas Wellinger (GER)
    48. Daniel-André Tande (NOR)
    49. Richard Freitag (GER)
    50. Kamil Stoch (POL)
     
    Vše je připraveno, vítr téměř nezlobí, za okamžik se půjde na věc.
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    1
    Sondre Ringen měl hodně velký přední vítr, za který odečítá 14,1 bodů. Domácí skokan asi půjde do druhého kola, je to rovných 132 metrů.
     
    2
    Jeho krajan Robin Pedersen na něj nenavázal, v podobných podmínkách skáče o 6,5 metrů méně. Bodový součet 103,9 bodů a Nor bude čekat. Od rozhodčích si vysloužil tři sedmnáctky.
     
    3
    Tom Hilde, skokan se slušnou kariérou, se kterou se loučí, jde na 126 metrů. Uvidíme, zda zvládne ještě jedno kolo, je to 106,2 bodů.
     
    4
    Michail Nazarov skočil hůře než závodníci norské národní skupiny. Jako první neodečítal více jak deset bodů, přece jen větrná podpora nebyla tak výrazná jako u předešlých tří skokanů. 121,5 metrů nedává Rusovi pro druhé kolo žádnou šanci.
     
    5
    Vítr se pomalu, ale jistě, otáčí. Sebastian Colloredo totiž odečítá jen 3,5 bodů, což je 0,35 m/s proti. 115,5 metrů na postup stačit nebude, Ital je průběžně na posledním pátém místě.
     
    6
    Podmínky se nyní lehce mění. Andreas Schuler měl protivítr o něco silnější než třeba Colloredo. Je to 121,5 metrů, stejně jako Nazarov, před kterého se řadí na čtvrtou pozici.
     
    7
    Včera v kvalifikaci ukázal Vladimir Zografski výborný skok a na něj dneska tak úplně nenavázal. 106,4 bodů je sice průběžně druhá pozice o dvě desetiny před Hildem, nicméně jestli to bude na postup, tak za 123,5 metrů jen s odřenými uši.
     
    8
    Jonathan Learoyd si vede dobře v Kontinentálním poháru a zde na postup potřeboval svůj skok trošku natáhnout. 122,5 metrů při slabé větrné podpoře znamená čtvrtou pozici.
     
    9
    David Siegel si vede velice dobře v Kontinentálním poháru, podobně jako Learoyd. Němci by téměř totožný pokus jako z tréninkového kola mohl stačit. 124 metrů, průběžné druhé místo a slušná naděje na postup.
     
    10
    Naopak naprosto bez šancí je Roman Koudelka a český skok tak zapisuje další závod bez bodového zisku. 111,5 metrů, jasně poslední pozice. Bohužel, Česká republika se v letošní sezoně ve skocích na lyžích obrovsky trápí.
    Roman Koudelka
     
    11
    A přitom to jde skočit daleko nebo alespoň na postup. Ex-juniorský mistr světa Andreas Wank je totiž za rovných 130 metrů průběžný lídr, vede o necelé tři body před Ringenem a krajanem Siegelem.
     
    12
    Děnis Kornilov asi také půjde dále, skočil rovných 130 metrů, ovšem stylově to nebylo dobré, proto je Rus čtvrtý. Od jury si vysloužil jen 49 bodů.
     
    13
    Andreas Wank vydržel ve vedení jen dva skoky, nyní ho totiž sesazuje Philipp Aschenwald. Rakušan se v posledních závodech sezony dere dopředu, nyní je to nejdelší skok prvního kola za 133,5 metrů a vedení o 2,5 bodů před Wankem.
     
    14
    Za Aschenwalda a Wanka se řadí Mackenzie Boyd-Clowes, jenž se také dostal za 130 metrů. A to o rovný metr, průběžně je tak třetí.
     
    15
    Kevin Bickner naopak zřejmě bude moct na druhé kolo zapomenout. Je to až sedmá pozice, přitom měl poměrně slušnou podporu větru. Američan potřebuje porazit dalších dvanáct skokanů. Jen 125,5 metrů.
     
    16
    Tak prvního si rovnou může škrtnout, protože Jukija Sato nenavázal na včerejší vydařenou kvalifikaci. 124 metrů, byť odečítá za protivítr málo, ale až osmé místo.
     
    17
    Tohle byl naopak vydařený skok Mariuse Lindvika, který jde na 129 metrů a lídra Kontinentálního poháru pravděpodobně uvidíme, i za dobrý styl, ve druhém kole. Nyní je čtvrtý.
     
    18
    Lindvik si může zapsat dalšího poraženého soupeře, kterým je Slovinec Nejc Dežman. 128 metrů, odpočet 7,2 bodů, průběžně šestá pozice.
     
    19
    Letos si můžeme být jistí třeba i v tom, že co Polák, to téměř pokaždé dobrý skok. Průběžným lídrem je nyní Jakub Wolny, 132 metrů a první místo. Navíc dostává i jasně nejlepší známky od stylových rozhodčích. Vede o 2,6 bodů.
     
    20
    Gregor Deschwanden zapsal jen 119 metrů a je druhý od konce, čímž pro něj – třeba jako pro Colloreda či Koudelku – dnešní závod končí.
     
    21
    Gregor Schlierenzauer pouští do druhého kola Jakuba Wolnyho, jelikož nedokázal překonat sto třicet metrů. O dva metry méně než toto číslo, průběžná čtvrtá pozice. Ale řekl bych, že i Schlieri se za pár chvil dočká.
     
    22
    Kdo se naopak nedočká je Timi Zajc. Slovinec by na svůj pokus zřejmě nejraději zapomněl, jelikož se mu pokus nevydařil. 124 metrů je krátké, byť to stylově nebylo až tak špatné. Porazil jenom devět skokanů, potřeboval by ještě jedenáct horších skoků.
     
    23
    Nyní už jen deset, jelikož Taku Takeuči sice nenavázal na úděsné trénínkové kolo. V něm skočil 109 metrů, nyní to je 124,5 metrů, ovšem ze čtrnáctého místa se postupu nedočká.
     
    24
    Krásná práce Nori. 134 metrů, výborný styl, menší větrná podpora než u prvních tří skokanů Wolného, Aschenwalda či Wanka. Co z toho plyne? Jasné první místo o 4,1 bodů. Noriaki Kasai je prostě stále výborný.
    Noriaki Kasai
     
    25
    Clemens Aigner se výsledkově propadne, až patnácté místo za 123,5 metrů, čímž tento Rakušan pouští do druhého kola Gregora Schlierenzauera.
     
    Jistotou je také to, že Roman Koudelka nebude na poslední 50. pozici, ale na devětačtyřicáté. Jukija Sato totiž vypadává z výsledkové listiny kvůli diskvalifikaci za nevyhovující kombinézu. I tak by ale Sato zřejmě nepostoupil.
     
    26
    Vedou dva japonští skokani. Za Kasaie jde jeho krajan Rjoju Kobajaši, který dokázal dát zcela stejnou vzdálenost jako jeho zkušenější kolega (134 m.), ale měl větší podporu větru a je o bod druhý.
     
    27
    Tilen Bartol jde také dále, má jistý postup do druhého kola, protože skočil 131 metrů a je průběžně čtvrtý.
     
    28
    Halvor Egner Granerud nerozbíjí japonský dvojblok ve vedení, dostává se totiž na dělené druhé místo s Rjoju Kobajašim. Také 134 metrů, stejný odpočet za vítr jako Kasai (-7 bodů), ale horší styl než Nori. O bod druhý, stejně jako Kobajaši.
     
    29
    Kanadský skok bude mít ve druhém kole zastoupení v podání Mackenzie Boyda-Clowese. Michael Hayböck je totiž hluboko na chvostu výsledkové listiny, jen 119,5 metrů a 24. místo.
     
    30
    Druhé kolo se zřejmě nebude týkat ani Macieje Kota. V malé větrné podpoře je to 126 metrů, je až třetí pod čarou a Polák bude muset čekat. Pouští tak do druhého kola domácího Mariuse Lindvika.
     
    31
    Zatím nikdo ze skokanů neměl vítr do zad, ovšem Anže Semenič si to vybral dokonale. 110,5 metrů je nejkratší skok dnešního závodu a nezachrání to ani bodový přípočet, jenž je slabý. Předposlední 30. pozice před jednatřicátým Koudelkou.
     
    32
    Vůbec žádné potíže nedopustil Simon Ammann, jenž měl naopak drobný protivítr a je pátý. Navíc to z jeho pohledu nebyl vůbec špatný styl, dostává tři osmnáctky.
     
    33
    Peter Prevc po devíti skocích posílá z prvního místa o stupínek dolů Noriaki Kasaie. Slovinec skočil zatím nejdál než všichni ostatní, a to o půlmetr – 134,5. Prevc měl navíc výrazně slabší podporu větru, proto jeho skok vynikl ještě více. Vedení o téměř 4 body.
     
    34
    Stephan Leyhe s odřenými uši do druhého kola nakonec projde. Aktuálně je dvanáctý, 130,5 metrů, ale při velkém větru zepředu.
     
    35
    Karl Geiger zapisuje stejnou délku jako Peter Prevc (134,5 metru), ovšem měl v přepočtu o 3,2 body silnější protivítr, proto je třetí o tři desetiny za druhým Kasaiem.
     
    36
    Výborný let Stefana Huly. 139,5 metrů je stejná vzdálenost jako u jeho krajana Stocha, který včera vyhrál kvalifikaci. Polský závodník měl sice výrazný vítr proti, proto není jeho náskok před Prevcem tak velký, ale vede, což je hlavní.
     
    37
    Piotr Żyła na Hulu tolik nenavázal. Ale i 133 metrů je slušné, je Polák je sedmý a po prvním kole bude nejhůře dvacátý.
     
    38
    První velké překvapení úvodního kola je zde. Jernej Damjan se startovním číslem 38 nebude ve druhém kole, je to jen 121,5 metrů a Slovinec neví, co se stalo. Krčí rameny, možná to bylo i kvůli nepříliš velké podpoře větru. Druhé kolo se tak bude týkat jeho krajana Dežmana.
     
    39
    Andreas Stjernen atakoval první místo Stefana Huly, ale lehce na něj nedosáhl. 134,5 metrů je spolu s Prevcem a Geigerem druhý nejlepší výkon prvního kola. Měl výrazně slabší vítr prot sobě, proto je za Hulou druhý jen o 3,1 bodů.
     
    40
    Anders Fannemel to měl tak tak. 127,5 metrů dalo na okamžik šanci Macieji Kotovi. Ačkoliv měl Polák menší protivítr, domácímu skokanovi stačil o metr a půl delší skok než má Hula. Poslední postupové místo, o dvě desetiny.
     
    41
    Fantazie Dawida Kubackiho. Jasné vedení, vždyť Polák neměl tak velký odpočet jako doposud první Stefan Hula. Polští závodníci nyní kralují, Kubacki vede o 2,4 desetiny za 139 metrů.
     
    42
    Ani Junširo Kobajaši neskočil zcela zle. Je dnes nejlepším japonským závodníkem, 134,5 metrů je o něco lepší než šestý Kasai, takže je tento Japonec pátý.
     
    43
    Markus Eisenbichler bude muset ve druhém kole hodně co napravovat. Jen 127 metrů, ale téměř při bezvětří. Němec je tak na 19. místě, což je páté místo od konce z hlediska postupu do druhého kola.
     
    44
    Už jsem chtěl napsat, že dva vedoucí Poláky sesadí Robert Johansson. Jenže nakonec to nebylo daleko tak, jako Kubacki a Hula. 137 metrů, ztráta 3,7 bodů na lídra, 1,3 bodů na Hulu.
     
    45
    Stefan Kraft se těsně nevešel na průběžnou bednu, 135,5 metrů při menší větrné podpoře ho dostává na čtvrté místo. I v Lillehammeru si tento skokan potvrzuje post nejlepšího závodníka Rakouska této sezony.
     
    46
    Výborný skok i v podání Johanna André Forfanga. 137 metrů je stejně jako další Nor Johansson, který měl o bod menší kompenzaci za vítr. Jelikož měl Forfang stylové známky jen o půlbod větší, je za Johanssonem čtvrtý.
     
    47
    Tenhle skok se Andreasi Wellingerovi nepodařil. Což o to, 135 metrů není tak zlé, ovšem na tuto vzdálenost ho vynesl i silnější protivítr. Deváté místo.
     
    48
    Daniel-André Tande, vítěz z Osla, natahoval svůj skok, co to šlo. Za 135,5 metrů nechal zapomenout na nevýrazný tréninkový skok. Od třetího po sedmé místo je to hodně natěsnané, rozdíl je jen 1,8 bodů. Tande je aktuálně šestý.
     
    49
    Polský dvojblok Kubacki-Hula těsně neporáží ani Richard Freitag, který za téměř bezvětrných podmínek dal 135 metrů, čímž měl minimální odpočet. Němec je druhý o pouhou desetinu za Hulou.
     
    50
    Před skokem Kamila Stocha jde nájezdové okno o pozici níže na trojku.
     
    50
    Tohle je neuvěřitelné, co trenér Stefan Horngacher dokázal s Poláky. Rakouský kouč zaťal pěst, protože Kamil Stoch i z menšího nájezdu hodil všem soupeřům rukavici, dal 140,5 metrů – nejvíce v prvním kole – a vede o 14,4 bodů.
    Kamil Stoch
     
    1.kolo
    První kolo skončilo.
     
    Úvodní kolo naštěstí bylo bez nějakých větrných poryvů, odskákalo se za 47 minut. A zatím je to malé polské mistrovství. Posledním skokem všem jasně ulétl Kamil Stoch, který za 140,5 metrů vede s téměř čtrnáctibodovým náskokem před Dawidem Kubackim (139 metrů) a třetím Stefanem Hulou, který dal o půl metr více než Kubacki, ale s velikou větrnou podporou. Pak už je to hodně vyrovnané, o pouhou desetinu bodů za Kubackim je Richard Freitag a od pátého místa po jedenácté je rozdíl jen 3,6 bodů.
     
    Roman Koudelka bohužel do druhého kola nepostupil. Navázal na nevydařený skok v tréninkovém kole, šel jen na 111,5 metrů a obsadil poslední 49. místo. Nikoliv padesáté, jelikož Jukija Sato byl diskvalifikován za nevyhovující kombinézu.
     
    Pořadí po prvním kole:
    1. Kamil Stoch (POL) 153,0 bodů
    2. Dawid Kubacki (POL) 138,6 b.
    3. Stefan Hula (POL) 136,2 b.
    4. Richard Freitag (GER) 136,1 b.
    5. Robert Johansson (NOR) 134,9 b.
    6. Johann André Forfang (NOR) 134,4 b.
    7. Stefan Kraft (AUT) 134,3 b.
    8. Daniel-André Tande (NOR) 133,6 b.
    9. Andreas Stjernen (NOR) 133,1 b.
    10. Peter Prevc (SLO) 131,7 b.
    ...
    49. Roman Koudelka (CZE) 79,1 b.
     
    Finálové kolo začne v 18:05.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Anders Fannemel byl prvním skokanem druhého kola. V tom prvním se tak tak dostal mezi třicítku, ovšem ani finálové klání mu nevyšlo. Jen 123 metrů a Nor si tak moc nepolepší.
     
    29
    Nejc Dežman skočil navlas stejně jako Anders Fannemel, 123 metrů. Nicméně měl na domácího závodníka menší náskok, proto si jej také udržel a nepohorší si.
     
    28
    Sondre Ringan z norské závodní skupiny zapíše první body do světového poháru. Již po jeho skoků, jenž byl vůbec první v prvním kole, bylo téměř jasné, že bude ve finále, a i v něm uspěl. 126 metrů, jasné vedení a minimálně tři body.
     
    27
    Čtyři, jelikož Marius Lindvik druhé kolo za 122,5 metrů pokazil a je nyní poslední. Vedoucí muž Kontinentálního poháru jistě chtěl více.
     
    26
    Více chtěl určitě i Markus Eisenbichler, ovšem v prvním kole, po kterém byl šestadvacátý. Ve finále se určitě zlepší, jako první ve finálovém klání totiž překonal 132 metrů a vede. Němec půjde nahoru.
     
    25
    A to určitě více než jen o jednu pozici, jelikož jej nyní nepřeskočil Mackenzie Boyd-Clowes. Kanaďan zapsal naopak nejkratší skok finále – 121 metrů. Měl jako téměř všichni skokani vítr do zad, proto je průběžně třetí.
     
    24
    Na Eisenbichlera si nepřišel ani jeho krajan Stephan Leyhe. Ani nemohl, 122 metrů bylo výrazně krátkých a Němec může být rád, že měl něco z prvního kola naskákáno. Jinak by se propadl na horší než na třetí místo.
     
    23
    Ani Gregoru Schlierenzauerovi nevyšlo první kolo a ve druhém si náladu nezlepší. Jen 123 metrů, což je velký průměr. Ta tam je někdejší forma skokana, jenž je rekordmanem v počtu výher ve světovém poháru. Aktuálně je třetí.
     
    22
    Ani další německý skokan nesesadil Andrease Wanka. 123,5 metrů je také průměrných, další dobrý závodník z Kontinentálního poháru asi chtěl být po svém skoku nejhůře druhý za fantastickým skokem, který předvedl Eisenbichler. Pouští před sebe ještě Ringena.
     
    21
    První desítku uzavírá Philipp Aschenwald a za výrazný přípočet 10,7 bodů jde na druhou pozici. Lépe to ani nešlo, vítr jej sfoukl na 120,5 metrů. To mu ale vynahrazuje ona kompenzace, proto je Rakušan druhý.
     
    20
    Před skokem Tilena Bartola se nájezdové okno zvedá o jednu pozici na šestku. Moc to ale Slovinci nepomohlo, jen průběžně pátý za 124,5 metrů.
     
    19
    Markus Eisenbichler přichází o první místo. Simon Ammann totiž šel na 130,5 metrů, jen o metr a půl méně než Němec. Když k tomu přidáme větší přípočet za zadní vítr, ale naopak nájezdovou kompenzaci, je to vedení o sedm desetin bodů.
     
    18
    Jakub Wolny jde hned za Ammanna a Eisenbichlera. První z řady Poláků ve druhém kole dokázal skočit na 124 metrů, což je při silnějším zadním větru také poměrně slušné. Průběžné třetí místo.
     
    17
    Piotr Żyła oproti Wolnymu přial 4,5 metrů a známe tak průběžně vedoucího závodníka. Polák skočil 128,5 metrů, od sudích dostává tři osmnáctky, navíc měl jeden z největších větrů do zad a vede o 1,5 bodů!
     
    16
    Rjoju Kobajaši na Poláka nestačí. Je to sice poměrně slušných 124,5 metrů při dalším velkém přípočtu za vítr, nicméně na bedně není, musí se spokojit s průběžným čtvrtým místem.
     
    15
    Halvor Egner Granerud měl z hlediska zaďáku nejhorší podmínky. Přičítá 10,9 bodů, i tak ale dopadl na 128,5 metrů, což je třetí nejlepší skok druhého kola. Navíc si vysloužil rovnocenné hodnocení od jury – 3x 18. Domácí fanoušci jsou spokojeni, jejich závodník vede o 2,8 bodů.
     
    14
    Ale už to není pravda! Granerud vydržel na první pozici jen jeden skok, než ho sesazuje Karl Geiger. Stejná vzdálenost, o půl bodu menší větrný přípočet, ale lehce lepší styl a náskok z prvního kola jej posílají na piedestal.
     
    13
    Noriaki Kasai se statečně pral se zadním větrem, který měl nejhorší ze všech dosavadních 18 závodníků. Přičítá 12,2 bodů a nakonec je to slušných 123,5 metrů – průběžné šesté místo.
     
    12
    První Geiger a aktuálně šestý Eisenbichler po skoku Andrease Wellingera. Toť stručné hodnocení Němců po druhém kolu závodníka z Ruhpoldingu, který dal 123,5 metrů a při obrovském zaďáku (+16,1 bodů) je třetí. Lépe to asi nešlo.
     
    11
    Zadní vítr kazí délky skoků. Žehrat může i Junširo Kobajaši, který ke svým bodům za délku a styl přidává 9,4 bodů za vítr. Kobajaši je nejlepší z Japonců, nyní jde na sedmé místo a za ním je Kasai s Rjoju Kobajašim.
     
    Pojďme na finálovou desítku druhého kola.
     
    10
    Peter Prevc si musel počkat na svůj skok, než byl vpuštěn. A jak se to mění. Slovinec dostal do vínku téměř bezvětří, dává 135 metrů a vede o 7,1 bodů před Geigerem. Je teprve druhý skokan, který dostal maličký vítr proti.
     
    9
    Z něj se naopak nemohl těšit Andreas Stjernen. Během pár desítek sekund se větrný poryv zcela otočil a zatímco Prevc odečítal 4 desetiny, Nor přičítá 10,5 bodů. V zadním větru je to výborných 133,5 metrů, takže Stjernen jasně vede – o téměř 10 bodů před Peterem Prevcem.
     
    8
    Daniel-André Tande neohrozí Stjernena ani Prevce. Proč? Jelikož nepřeskočil hranici 130 metrů, naopak zůstal pět metrů pod ní. I kvůli zadnímu větru, Tande zapisuje dokonce 12,5 bodů, což byly druhé nejhorší podmínky. Třetí místo pro vítěze z Osla.
     
    7
    Prakticky totožný skok jako u Tandeho. Stefan Kraft skáče 126,5 metrů, což nyní stačí na třetí místo před Tandeho. Za druhým Prevcem zaostal jen o 12 desetin.
     
    6
    Andrease Stjernena nepřekoná ani jeho krajan Johann André Forfang. Neměl už tak silný vítr do zad, přesto svůj skok natáhl do vzdálenosti o dva metry menší než Andreas Stjernen, který měl větší kompenzaci. Forfang je druhý o 4,5 bodů.
     
    5
    Trojici norských závodníků na čele doplňuje Robert Johansson. Ten měl jasně nejlepší podmínky z první desítky skokanů výsledkové listiny, proto se mu na 136,5 metrů skočilo v hodně velkých uvozovkách "lehce." Skokan s velkým knírkem díky délce vede o 1,2 bodů, byť nyní druhý Stjernen přičetl o 6,5 bodů více.
     
    4
    Richard Freitag jde na třetí místo a bude nejhůře šestý. O jeho umístění rozhodne polské trio, nicméně Němec předvedl výborných 141,5 metrů – jsme svědky zatím nejdelšího skoku dnešního závodního dne. "Ríša Pátek" ale dopadl na obě nohy, proto od stylových sudích dostal o 7 bodů méně než třeba vedoucí Johansson. Němec je třetí.
     
    3
    Polský minišampionát ještě nezapočal, Hula, Kubacki a Stoch si musí na svůj skok počkat, jelikož přichází velký vítr proti. No a při své aktuální formě by se Kamil Stoch mohl zastavit třeba až někde v Trondheimu, kde bude probíhat zítra kvalifikace a ve čtvrtek závod...
     
    Čekáme. To je vskutku nepříjemné.
     
    Robert Johansson měl na Hulu ztrátu 1,3 bodů, na Kubackého 3,7 bodů. Oproti Stochovi netřeba manko udávat, protože když to nadnesu, jemu by stačilo skočit na jedné lyži a se svým náskokem by stejně vyhrál.
     
    3
    Těžko říct, zda se na Hulovi podepsalo dlouhé čekání. Jen 129 metrů, přičemž zadní vítr nebyl tak silný. Je zatím nejlepší z Poláků, ale až na sedmé pozici.
     
    2
    Tohle je jiná liga. Dawid Kubacki snad asi poručí větru (a dešti), jelikož si přičaroval lehoučký vítr pod lyže. Odečítá 0,9 bodů, což ho nemusí vůbec zajímat. 140,5 metrů, naprosto jisté první místo a náskok pěti bodů před Johanssonem.
    Dawid Kubacki bude nejhůře druhý
     
    Stoch nebo Kubacki? Ať tak či tak, vyhraje Polák.
     
    1
    Kamil Stoch si mohl dovolit jít s nájezdovým oknem o post níže a z pětky, při zadním větru, přesně 141 metrů. Kdybych uměl Polštinu, vykouzlím nějaký lingvistický obrat o fantastickém letu, takhle mohu jen říct obligátní – smekám pomyslný klobouk. Stoch porazil Kubackiho o 27,7 bodů, to je asi všeříkající.
    Vítězný Kamil Stoch
     
    Konec
    Závod skončil.
     
    Ve druhém kole jsme sledovali nejprve nepříliš záživnou podívanou, když skokany posílal na průměrné či lehce nadprůměrné skoky zadní vítr, ovšem závěr vše vynahradil. Na čelo se dostali tři domácí závodníci Johansson, Stjernen a Forfang, mezi které se vzápětí dostal Freitag. Zbývalo dořešit, jak s pořadím zamíchají tři nejlepší skokani po prvním kole – Poláci. Zatímco Hula zklamal a pustil na třetí místo Roberta Johanssona, tak Dawid Kubacki za 140,5 metrů hodil rukavici Kamilu Stochovi, který si svého krajana lidově řečeno "namazal na chleba" a vyhrál o necelých 28 bodů. Stochova forma je neskutečná a mílovými kroky se blíží k postu celkového vítěze letošního světového poháru.
     
    Konečné pořadí:
    1. Kamil Stoch (POL) 306,4 bodů
    2. Dawid Kubacki (POL) 278,7 b.
    3. Robert Johansson (NOR) 273,7 b.
    4. Andreas Stjernen (NOR) 272,5 b.
    5. Richard Freitag (GER) 271,1 b.
    6. Johann André Forfang (NOR) 268,0 b.
    7. Peter Prevc (SLO) 263,4 b.
    8. Stefan Kraft (AUT) 262,2 b.
    9. Stefan Hula (POL) 261,7 b.
    10. Daniel-André Tande (NOR) 257,7 b.
    11. Karl Geiger (GER) 256,3 b.
    12. Halvor Egner Granerud (NOR) 255,6 b.
    13. Andreas Wellinger (GER) 253,1 b.
    14. Piotr Żyła (POL) 252,8 b.
    15. Simon Ammann (SUI) 251,3 b.
    16. Markus Eisenbichler (GER) 250,6 b.
    17. Junširo Kobajaši (JPN) 250,5 b.
    18. Noriaki Kasai (JPN) 248,9 b.
    19. Rjoju Kobajaši (JPN) 246,7 b.
    20. Jakub Wolny (POL) 239,6 b.
    21. Philipp Aschenwald (AUT) 238,1 b.
    22. Sondre Ringen (NOR) 238,0 b.
    23. Andreas Wank (GER) 237,8 b.
    24. Tilen Bartol (SLO) 235,6 b.
    25. Gregor Schlierenzauer (AUT) 233,2 b.
    26. Stephan Leyhe (GER) 231,0 b.
    27. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 230,6 b.
    28. Nejc Dežman (SLO) 229,5 b.
    29. Anders Fannemel (NOR) 227,8 b.
    30. Marius Lindvik (NOR) 226,2 b.
     
    S konstatováním, že Kamil Stoch si plně vynahradil dílčí zaváhání v Oslu a na dalším norském můstku v Lillehammeru rozdílem třídy vyhrál, čímž se znovu výrazně přiblížil celkovému vítězství ve světovém poháru, se s Vámi loučí a hezký úterní večer přeje Tomáš Lysý. (18:53:13)

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí:
    1. Kamil Stoch (POL) 306,4 bodů
    2. Dawid Kubacki (POL) 278,7 b.
    3. Robert Johansson (NOR) 273,7 b.
    4. Andreas Stjernen (NOR) 272,5 b.
    5. Richard Freitag (GER) 271,1 b.
    6. Johann André Forfang (NOR) 268,0 b.
    7. Peter Prevc (SLO) 263,4 b.
    8. Stefan Kraft (AUT) 262,2 b.
    9. Stefan Hula (POL) 261,7 b.
    10. Daniel-André Tande (NOR) 257,7 b.
    11. Karl Geiger (GER) 256,3 b.
    12. Halvor Egner Granerud (NOR) 255,6 b.
    13. Andreas Wellinger (GER) 253,1 b.
    14. Piotr Żyła (POL) 252,8 b.
    15. Simon Ammann (SUI) 251,3 b.
    16. Markus Eisenbichler (GER) 250,6 b.
    17. Junširo Kobajaši (JPN) 250,5 b.
    18. Noriaki Kasai (JPN) 248,9 b.
    19. Rjoju Kobajaši (JPN) 246,7 b.
    20. Jakub Wolny (POL) 239,6 b.
    21. Philipp Aschenwald (AUT) 238,1 b.
    22. Sondre Ringen (NOR) 238,0 b.
    23. Andreas Wank (GER) 237,8 b.
    24. Tilen Bartol (SLO) 235,6 b.
    25. Gregor Schlierenzauer (AUT) 233,2 b.
    26. Stephan Leyhe (GER) 231,0 b.
    27. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 230,6 b.
    28. Nejc Dežman (SLO) 229,5 b.
    29. Anders Fannemel (NOR) 227,8 b.
    30. Marius Lindvik (NOR) 226,2 b.

    Pořadí po prvním kole:
    1. Kamil Stoch (POL) 153,0 bodů
    2. Dawid Kubacki (POL) 138,6 b.
    3. Stefan Hula (POL) 136,2 b.
    4. Richard Freitag (GER) 136,1 b.
    5. Robert Johansson (NOR) 134,9 b.
    6. Johann André Forfang (NOR) 134,4 b.
    7. Stefan Kraft (AUT) 134,3 b.
    8. Daniel-André Tande (NOR) 133,6 b.
    9. Andreas Stjernen (NOR) 133,1 b.
    10. Peter Prevc (SLO) 131,7 b.
    ...
    49. Roman Koudelka (CZE) 79,1 b.

    Startovní listina:
    1. Sondre Ringen (NOR)
    2. Robin Pedersen (NOR)
    3. Tom Hilde (NOR)
    4. Michail Nazarov (RUS)
    5. Sebastian Colloredo (ITA)
    6. Andreas Schuler (SUI)
    7. Vladimir Zografski (BUL)
    8. Jonathan Learoyd (FRA)
    9. David Siegel (GER)
    10. Roman Koudelka (CZE)
    11. Andreas Wank (GER)
    12. Děnis Kornilov (RUS)
    13. Philipp Aschenwald (AUT)
    14. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    15. Kevin Bickner (USA)
    16. Jukija Sato (JPN)
    17. Marius Lindvik (NOR)
    18. Nejc Dežman (SLO)
    19. Jakub Wolny (POL)
    20. Gregor Deschwanden (SUI)
    21. Gregor Schlierenzauer (AUT)
    22. Timi Zajc (SLO)
    23. Taku Takeuči (JPN)
    24. Noriaki Kasai (JPN)
    25. Clemens Aigner (AUT)
    26. Rjoju Kobajaši (JPN)
    27. Tilen Bartol (SLO)
    28. Halvor Egner Granerud (NOR)
    29. Michael Hayböck (AUT)
    30. Maciej Kot (POL)
    31. Anže Semenič (SLO)
    32. Simon Ammann (SUI)
    33. Peter Prevc (SLO)
    34. Stephan Leyhe (GER)
    35. Karl Geiger (GER)
    36. Stefan Hula (POL)
    37. Piotr Żyła (POL)
    38. Jernej Damjan (SLO)
    39. Andreas Stjernen (NOR)
    40. Anders Fannemel (NOR)
    41. Dawid Kubacki (POL)
    42. Junširo Kobajaši (JPN)
    43. Markus Eisenbichler (GER)
    44. Robert Johansson (NOR)
    45. Stefan Kraft (AUT)
    46. Johann André Forfang (NOR)
    47. Andreas Wellinger (GER)
    48. Daniel-André Tande (NOR)
    49. Richard Freitag (GER)
    50. Kamil Stoch (POL)

    Průběžné pořadí SP:
    1. Kamil Stoch (POL) 1003 bodů
    2. Richard Freitag (GER) 868 b.
    3. Daniel-André Tande (NOR) 823 b.
    4. Andreas Wellinger (GER) 784 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 600 b.
    ...
    42. Čestmír Kožíšek (CZE) 30 b.
    52. Roman Koudelka (CZE) 12 b.
    63. Vojtěch Štursa (CZE) 3 b.
    thejrc.org