Přehled událostí na Paralympiádě 2018 - 5. den (kon.)
konec
Přehled událostí na PH Pchjongčchang 2018 - 5. den

Úterý 13.03.2018, 01:30Paralympijské hry
     
    14:17
    Curling:

    Konečné výsledky:
    Neutrální ol. sportovci – Velká Británie 8:2
    Kanada – USA 6:5
    Švýcarsko – Korea 5:6
    Německo – Norsko 6:8
     
    13:43
    Curling:
    Již po 7. endu bylo ukončeno utkání mezi Rusy – nebo chcete-li Neutrálními olympijskými sportovci, a Velkou Británií. Ruský tým zvítězil 8:2 a přiblížil se pozicím, které zaručují postup do semifinále.
    Závěrečný gól Pavla Kubeše do prázdné branky.
     
    12:52
    Sledge hokej:
    Čeští parahokejisté nakonec poráží Japonsko 3:0, ve skupině B tak obsadili se 4 body čtvrté místo a boje o 5. až 8. místo zahájí utkáním se čtvrtým týmem ze skupiny A, Švédskem. Skóre dlouho bezbrankového utkání otevřel v závěru druhé části Pavel Kubeš. Ve 34. minutě se prosadil také kapitán Zdeněk Šafránek a razítko na českou výhru dal trefou do opuštěné japonské klece opět Pavel Kubeš.

    Česko – Japonsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
    Branky a nahrávky:
    28. Kubeš (Hábl), 34. Šafránek (Hrbek, Krupička), 45. Kubeš
    Gól Zdeňka Šafránka.
     
    12:25
    Sledge hokej:
    Skvěle! Druhý gól českého parahokejového týmu střílí ve 34. minutě Zdeněk Šafránek! Český kapitán prostřelil brankáře Fukušimu od modré čáry a zvyšuje stav na 2:0.
    Skóre utkání otevřel Pavel Kubeš.
     
    11:59
    Sledge hokej:
    Čeští parahokejisté se přeci jen ještě ve druhé části ujímají vedení! Z kruhu pro vhazování se v čase 27:26 trefil po ledě ke vzdálenější tyčce Pavel Kubeš.
     
    10:04
    Sjezdové lyžování:
    Kombinaci sedících lyžařů vyhrál Nizozemec Jeroen Kampschreur, který v super-G zaútočil ze třetího místa po slalomu. Stříbrnou medaili si pověsí na krk Frederic Francois z Francie. Průběžné vedení neudržel Nor Jesper Pedersen, ten se musí spokojit s bronzem. Čtrnácté místo obsadil český reprezentant Pavel Bambousek.
     
    09:20
    Sledge hokej:
    Norové v závěru ještě pečetili skóre střelou do prázdné branky a vítězí tak nad Švédskem 3:1. To znamená, že Norsko obsadilo v tabulce skupiny A třetí místo a v prvním zápase o 5. až 8. místo ho čeká poslední tým skupiny B, kterým bude buď Japonsko nebo Česko.

    Norsko – Švédsko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
    Branky a nahrávky:
    14. Nordstoga (Bogle), 25. Bogle (Hamre, Solberg), 44. Bogle (Vaernes) – 32. Gyllsten (Kasperi, Nilsson P.)
     
    09:09
    Sjezdové lyžování:
    Superkombinaci v kategorii stojících lyžařů dokončil český reprezentant Tomáš Vaverka na patnáctém místě. Byl tedy poslední ze závodníků, kteří dojeli do cíle. Slovák Martin France byl po super-G čtvrtý, ale slalom se mu nepovedl a skončil osmý.

    Zlato získal po velkém boji s Francouzem Arthurem Bauchetem Rus Valerij Bugajev. Z bronzu se raduje Novozélanďan Adam Hall, který přitom ve slalomu útočil až ze sedmé pozice.
     
    09:02
    Curling:

    Konečné výsledky:
    USA – Čína 4:6
    Velká Británie – Slovensko 5:6
    Švédsko – Německo 9:5
    Finsko – Švýcarsko 7:10
     
    08:53
    Curling:
    Slovenští curleři se postarali o překvapení a zdolali 6:5 Velkou Británii, která si připsala teprve druhou výhru na turnaji. Britové prohrávali už 2:6. V posledních třech endech pak mohutně dotahovali, ale vždy dokázali zahrát pouze jedničku.
     
    08:44
    Biatlon:
    O posledních dnešních biatlonových medailích je rozhodnuto. Mezi zrakově postiženými ženami zvítězila v závodě na 10 km naprosto suverénním způsobem Oxana Šiškinová. Ta ani jednou neminula a porazila druhou Rusku Michalinu Lysovovou o více než dvě minuty. I zde platila praxe, že obě závodnice si vedly skvěle i ve včerejším závodě běžkyň. Šiškinová měla ve sbírce stříbro a Lysovová bronz. Na třetím místě závod dokončila Němka Clara Klugová.

    Závod mužů na 12,5 km vyhrál Bělorus Jurij Golub. Stříbrný medailista ze včerejší běžecké dvacítky hned pětkrát minul terč, ale na trati byl nejrychlejší. Stříbro i bronz získává zásluhou Olexandera Kazika a Lurije Utkina Ukrajina.
     
    08:25
    Sjezdové lyžování:
    Slováci se dnes radují už ze druhého zlata ze superkombinace! Po Henrietě Farkašové ho získává také další zrakově postižený sjezdař Miroslav Haraus. Ten udržel pozici, kterou si vyjel v superobřím slalomu. O cenný kov naopak přišel Jakub Krako, jenž byl po slalomu druhý. Původně se zdálo, že získá bronz, ale zřejmě neprojel jednu z branek a po dojezdu do cíle byl diskvalifikován. Stříbro si nakonec pověsí na krk Španěl Yon Santacana Maiztegui a bronz si vyjel Valerij Redkzubov. Český reprezentant Patrik Hetmer dojel osmý.
     
    08:15
    Sjezdové lyžování:
    Superkombinace sedících žen je jediným dnešním závodem, do něhož nezasáhl žádný český ani slovenský zástupce. Na prvních dvou místech skončily Německé závodnice. Anna-Lena Forsterová byla po super-G až čtvrtá, ale ve slalomu byla naprosto suverénní a získává zlato. Na druhé místo odsunula krajanku Annu Schaffelhuberovou a bronz získává Japonka Momoka Murakaová.
     
    07:53
    Biatlon:
    Zlatou medaili v závodu stojících žen na 10 km získala Ruska Jekatěrina Rumjancevová, která závod absolvovala s jedinou chybou na střelnici. Dvě chyby udělala její stříbrná krajanka Anna Mileninová, jenž brala stejný kov také ve včerejší běžecké patnáctce. Bronz ze včerejška zopakovala rovněž Ukrajinka Ludmyla Liašenková.

    Mezi muži se rovněž prosadili medailisté ze včerejšího závodu v běhu na lyžích. Francouz Benjamin Daviet slavil po stříbru dokonce zlato, včerejší vítěz Igor Repťuk z Ukrajiny se naopak musel spokojit se stříbrem, na Davieta ztratil pouhých 6,7 sekundy. Bronz si připisuje Kanaďan Mark Arendz. Všichni medailisté minuli na střelnici pouze jednou a rozhodovala tak především běžecká část.
     
    07:41
    Sjezdové lyžování:
    Superkombinaci v kategorii stojících lyžařek vyhrála Kanaďanka Mollie Jepsenová! Druhá žena po super-G zajela druhý čas také ve slalomu, ale to ji v součtu stačilo na zlato! Se ztrátou 0,37 sekundy brala stříbro po slalomu vedoucí Andrea Rothfussová z Německa. Bronz putuje opět do Kanady zásluhou Alany Ramseyové. Slovenka Petra Smaržová byla ve slalomu čtvrtou nejrychlejší závodnicí a posunula se z desátého místa na šesté.
     
    07:20
    Sjezdové lyžování:
    Zrakově handicapovaná Henrieta Farkašová získává své druhé zlato na těchto hrách a celkově sedmé paralympijské v kariéře! Slovenská závodnice sice zajela ve slalomu až třetí čas, ale i tak byla dost rychlá na to, aby pohodlně udržela svůj náskok na Britku Mennu Fitzpatrickovou, kterou v součtu porazila o 1,25 sekundy. Bronz získala další britská lyžařka Melissa Perrineová, která na medailové příčky poskočila díky nejrychlejší jízdě ve slalomu. Češka Anna Pešková nedokončila super-G a do slalomu tak už nezasáhla.
     
    04:09
    Biatlon:
    Zlatá medaile ze závodu sedících biatlonistů na 12,5 km putuje na Ukrajinu. Taras Rad přidal k bezchybné střelbě i výborný výkon na trati a rovněž střelecky neomylného Američana Daniela Cnossena porazil o minutu. Další zástupce USA Andrew Soule dvakrát minul a bere bronz.
     
    04:01
    Curling:

    Konečné výsledky:
    Finsko – Korea 3:11
    Norsko – Švédsko 4:5
    Neutrální ol. sportovci – Slovensko 7:5
    Čína – Kanada 5:8
    Takto Korejci ukončili zápas s Finskem.

     
    03:44
    Curling:
    Korejští curleři ukončili zápas s Finskem už v sedmém endu. V něm trojkou navýšili skóre na konečných 11:3. Zbylé zápasy se ještě dohrávají.
     
    03:15
    Biatlon:
    V centru Alpensia dnes probíhají závody biatlonistů. Jako první své klání na 10 km dokončily sedící ženy. Závod ovládla Němka Andrea Eskauová, která přidala k výborné střelbě i skvělý běh. Zbylé cenné kovy si rozdělily Rusky startující pod olympijskou vlajkou. Především díky výborné střelbě získala zlato Marta Zajnullinová, která na čtyřech položkách chybovala jen jednou. To Irina Guljajevovová minula hned pětkrát, přesto dojela do cíle na třetí pozici.

    Martin Augustin

    Program 5. dne paralympijských her:
    Sjezdové lyžování:

    1:30 Superkombinace žen a mužů (super-G)
    zrakově postižené ženy (CZE - Anna Pešková. SVK - Henrieta Farkašová)
    stojící ženy (SVK - Petra Smaržová)
    sedící ženy
    zrakově postižení muži (CZE - Patrik Hetmer. SVK - Miroslav Haraus, Jakub Krako, Marek Kubačka)
    stojící muži (CZE - Miroslav Lidinský, Tomáš Vaverka. SVK - Martin France)
    sedící muži (CZE - Marek Bambousek)

    7:00 Superkombinace žen a mužů (slalom)

    Biatlon:

    2:00 sedící ženy, 10 km
    2:55 sedící muži, 12,5 km
    4:30 stojící ženy, 10 km
    4:50 stojící muži, 12,5 km
    6:20 zrakově postižené ženy, 10 km
    6:40 zrakově postižení muži, 12,5 km

    Sledge hokej:

    4:00 USA - Korea
    7:30 Norsko - Švédsko
    11:00 Česko - Japonsko

    Curling:

    1:35 Finsko - Korea
    1:35 Norsko - Švédsko
    1:35 Neutrální ol. sportovci - Slovensko
    1:35 Čína - Kanada
    6:35 USA - Čína
    6:35 Velká Británie - Slovensko
    6:35 Švédsko - Německo
    6:35 Finsko - Švýcarsko
    11:35 Neutrální ol. sportovci - Velká Británie
    11:35 Kanada - USA
    11:35 Švýcarsko - Korea
    11:35 Německo - Norsko

    thejrc.org