Přehled událostí na Paralympiádě 2018 - 6. den (kon.)
konec
Přehled událostí na PH Pchjongčchang 2018 - 6. den

Středa 14.03.2018, 01:30Paralympijské hry
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 01:30.
     
    Dobré ráno, vítejte u přehledu hlavních událostí ze zimní paralympiády. Dnes je v Jižní Koreji na programu šestý den soutěžení.
     
    Za námi je závod v bežeckém lyžování sedících mužů, ve sprintu na 1,1 km se ze zlata raduje Andrew SOULE z USA, druhý skončil Dzmitry LOBAN z Běloruska a třetí Daniel CNOSSEN z USA.
     
    Ve stejné disciplíně žen se radovala Oksana MASTERSOVÁ, druhá skončila Andrea ESKAUOVÁ a třetí Marta ZAINULLINAOVÁ startující pod vlajkou paralympijského výboru.
     
    Běžel se také sprint na 1,5 km klasickou technikou stojících mužů. Zlato do Kazachstánu odveze Alexandr KOLYADIN, stříbro Yoshihiro NITTA a o bronz se podělí Ilkka TUOMISTO a Mark ARENDZ.
     
    Stejnou disciplínu žen opanovala Anna MILENINAOVÁ, druhá skončila Vilde NILSENOVÁ z Norska a třetí Natalie WILKIEOVÁ z Kanady.
     
    Sprint klasicky na 1,5 km zrakově postižených opanovala Sviatlana SAKANENKOVÁ z Běloruska, druhá byla Michalina LYSOVOVÁ startující pod vlajkou paralympijského výboru a třetí Oksana ŠYŠKOVOVÁ z Ukrajiny.
     
    V tuto chvíli startuje sledge hokejový zápas Česko – Švédsko. Jde o malé semifinále, Češi hrají o konečné páté místo.
     
    Český sledge hokejový tým zatím prohrává se Švédskem 1:2.
     
    Máme za sebou také již čtyři zápasy curlingu. Ve skupině A porazilo Finsko Švédsko těsně 6:5, ve skupině B vyhrála Velká Británie nad Německem 8:3, ve skupině C zvítězila Čína nad Slovenskem 9:2 a ve skupině D se radovali Švýcaři nad Spojenými státy v poměru 7:4.
     
    Aktuálně se v Jeongseon Alpine Centre jede slalom mužů a Česká republika má zastoupení v podobě Tomáše Vaverky a Miroslava Lidinského. Oba se pohybují ve druhé desítce v pořadí.
     
    Konečně byly oznámeny oficiální výsledky závodu vv běžeckém lyžování na 1,5 km zrakově postižených. Zlato povede do Kanady Brian MCKEEVER, stříbro do Švédska Zebastian MODIN a bronz do Norska Eirik BYE.
     
    Skončily další curlingové zápasy. V áčku porazily Spojené státy Velkou Británii 9:3, v béčku Norové domácí Koreu 9:2 a v céčku Švýcarsko zvítězilo nad Německem 9:4. Aktuálně se ještě hraje duel mezi Kanadou a sportovci pod neutrální vlajkou.
     
    Česká sledge hokejová reprezentace prohrává ve druhé třetině se Švédy už 1:3, před malou chvílí ale prováhala dvě obrovské šance, když Šafránek ani Krupička neproměnili samostatné úniky v oslabení.
     
    Kanada v curlingové skupině D porazila neutrální paralympijské sportovce z Ruska těsně 5:4.
     
    Sledge hokejistům skončila druhá třetina a se Švédskem prohrávají stále 1:3.
     
    Radostná zpráva pro Slovensko. Henrieta FARKAŠOVÁ získala zlato ve velkém slalomu žen se zrakovým postižením. Pro slovenskou reprezentantku jde už o čtvrté zlato z těchto her. Stříbro bere Menna FITZPATRICKOVÁ z Británie a bronz Melissa PERRINEOVÁ z Austrálie.
     
    Ve velké slalomu stojících žen triumfovala Marie BOCHETOVÁ z Francie, druhá skončila Andrea ROTHFUSSOVÁ z Německa a třetí Kanaďanka Mollie JEPSENOVÁ.
     
    A máme také konečné výsledky sedících žen ve velkém slalomu. Zlato putuje do JAponska zásluhou Momoky MURAOKAOVÉ, druhé místo obsadila Holanďanka Linda VAN IMPELENOVÁ a třetí Claudia LOESCHOVÁ z Rakouska.
     
    Sledge hokejisté bojují se Švédskem o vyrovnání. Pět minut před koncem prohrávají o gól 2:3. Držte palce!
     
    Ve slalomu mužů se zrakovým postižením se opět raduje Slovensko! První sice skončil Ital Giacomo BERTAGNOLLI, druhé místo ale bere Jakub Krako. Bronz putuje do Kanady zásluhou Maca MARCOUXE.
     
    Velký slalom stojících mužů skončil s temito výsledky. Vítěz Theo GMUR ze Švýcarska, druhý Alexej BUGAJEV (neutrální sportovec z Ruska), třetí Kanaďan Alexis GUIMOND.
     
    Vítězen velkého slalomu sedících mužů se stal Nor Jesper PEDERSEN, stříbro bere Tyler WALKER z USA a bronz Igor SIKORSKI z Polska. Český lyžař Pavel BAMBOUSEK do cíle nedojel.
     
    Ještě vám dlužíme výsledky českých stojících lyžařů ve velkém slalomu. Tomáš VAVERKA skončil dvaadvacátý a Miroslav Lidinský pětadvacátý.
     
    Pavel Doležal vyroval ve sledge hokeji proti Švédsku minutu a 35 vteřin před koncem krásnou střelou z levého kruhu na 3:3.
     
    Skončila základní hrací doba sledge hokejového malého semifinále mezi Českem a Švédskem výsledkem 3:3. Za pár okamžiků bude následovat prodloužení, které rozhodne o postupujícím do utkání o konečné páté místo.
     
    Prodloužení sledge hokejového zápasu mezi Českem a Švédskem rozuzlení nepřineslo, po krátké úpravě ledu tedy budou následovat samostatné nájezdy.
     
    Čeští sledge hokejisté porazili Švédsko 4:3 po nájezdech a zahrají si o konečné páté místo. Rozhodující nájezd proměnil ve čtvrté sérii Michal Geier.
     
    Dnes nás ještě od 12:00 čeká druhé malé sledge hokejové semifinále o postup do utkání o 5. místo mezi Norskem a Japonskem.
     
    V 11:35 začnou také čtyři curlingové zápasy. Ve skupině A hraje Čína proti neutráním sportovcům z Ruska, ve skupině B vyzvou Slováci Kanadu, v céčku hraje Korea proti Švédsku a v déčku Norsko proti Finsku.
     
    Všechny čtyři zmiňované curlingové zápasy byly rozehrány.
     
    A byl také rozehrán poslední dnešní sledge hokejový zápas. Norsko v něm zatím vede nad Japonskem 1:0. Vítěz tohoto duelu se utká s Českem o konečné páté místo, poražený svede boj proti Švédsku o sedmé místo.
     
    Norsko ve druhé třetině vede nad Japonskem již 5:1.
     
    Máme tu další konečný výsledek z curlingu, Čína porazila neutrální sportovce z Ruska 10:4.
     
    Skončilo druhé malé semifinále sledge hokejového turnaje. Norsko v něm porazilo Japonsko vysoko 6:1, a zahraje si tak proti České republice o konečné páté místo. Japonsko čeká souboj proti Švédsku o sedmou pozici.
     
    V curlingovém turnaji skončil další zápas, Norsko v něm porazilo Finsko 6:4.
     
    Korea porazila ve skupině C Švédsko 4:2, což je předposlední konečný výsledek curlingu dnešního dne.
     
    Ve skupině B curlingového turnaje prohrálo Slovensko s Kanadou 5:9.
     
    Tím dnešní program na paralympiádě končí. (13:56:21)

    Ondřej Kubát

    thejrc.org