Mladá Boleslav – Slovácko 1:1 (kon.) | Ostrava – Dukla Praha 1:2 (kon.) | Jihlava – Jablonec 0:4 (kon.)
Sparta – Slavia 3:3 (kon.) | Olomouc – Karviná 1:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:1 (0:0)
MFK Karviná
Sobota 17.03.2018, 20:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 21. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 11:2. Rohy: 12:5. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 18:12. (22:05:30)
     
    Utkání nakonec za silného sněžení končí remízou, když se olomoucká Sigma ani přes evidentní tlak nakonec nedokázala dostat k rozhodující brance. Na její trefu z 66. minuty totiž dokázala hned vzápětí zareagovat sestava hostí. Karviná tak vybojovala remízou další velice cenný výsledek a znovu si v boji o záchranu výrazně polepší. Sigma naopak zaváhání Slavie nevyužila a stejně jako její sok na druhém místě získává pouze bod. Třetí místo však už přeci jen připadá Liberci, Hanáci klesají o místo níže. Z mrazivé Olomouce je ode mě vše, přeji hezký zbytek pozdního večera.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Janečka se dostal do sevření dvou soupeřů, čímž se však dostal do velkých problémů a nakonec o balón přišel. Řezníček se ještě v právě probíhajícím kontru snaží o zvýšení aktivity, podle všeho však již nemá dostatek sil.
     
    90+1
    Olomouc se hnala na branku, jenomže v obraně nyní kraluje stoper Dreksa. Do protiútoku tak může jít tentokráte i Karviná.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 3 minuty nad standardní hrací čas!
     
    89
    Řezníček pálil přímo na karvinskou branku poté, co se mu dostal na kopačky odražený centr od Le Gianga. Rána Hanáků ale nakonec nebyla nebezpečná, přeci je se ale bude kopat další roh.
     
    88
    Sigma se snaží o zvýšenou ofenzivní aktivitu, avšak cesta směrem a bránu je znovu zavřená. Domácí si přeci jen ale dopřejí další rohový kop.
     
    87
    Manzia zafauloval Šislera, čímž se hra znovu přerušuje. Olomouc se v této chvíli musí znovu stahovat do obranného bloku.
     
    86
    Kouč Václav Jílek využívá poslední možnosti Sigmy na prostřídání řad, na trávník tak v této chvíli nastupuje místo Davida Housky Jan Kotouč.
     
    84
    Plšek sice dostal nahrávku přímo a penaltový puntík, ale nezvládl nakonec zpracování. Karviná jej už poté podle pravidel dokázala odzbrojit. Olomouc odchází s nepořízenou.
     
    82
    Tentokráte si musel spolu s Řezníčkem vypomoci i Reichl, který si připisuje zákrok po střele Wágnera. Hanáci se budou bránit dalšímu rohovému kopu.
     
    81
    Houska vyslal dalekonosnou ránu, jenže Le Giang si připisuje fantastický zákrok. Olomouc se dostane k dalšímu rohovému kopu.
     
    80
    Olomouc neskutečně svého soupeře tlačí, když vysílá na karvinskou branku jednu střelu za druhou. Le Giang tentokrát protečoval Řezníčkovu ránu mimo tři tyče.
     
    79
    Tomáš Zahradníček (OLO) obdržel žlutou kartu za faul na Šislera.
     
    78
    Kalvach dostal balón po závaru před karvinskou branku sice mezi tři tyče, ale Le Giang si zapsal fantastický zákrok. Olomouc následně celou akci poté až moc překombinovala.
     
    77
    Manzia posílal hezký centr směrem do vápna, zde však zaúřadoval pozorný Eismann. Balón tak pro tuto chvíli míří zpět přes polovinu hřiště.
     
    76
    Le Giang už je v pořádku, rozhodčí tak dává pokyn k pokračování hry. Olomouc v tuto chvíli svůj blok vytahuje až před půlící čáru.
     
    75
    Olomouc zkouší na nastalou situaci ještě reagovat, když posiluje útočné řady. Záložníka Davida Housku tak nahrazuje forvard Bidje Manzia.
     
    74
    Le Giang se po předchozím souboji zřejmě lehce narazil, na hřiště tak míří zdravotníci. Hra je pro tentokrát přerušena. .
     
    73
    Hála sice unikal sám na branku a zkoušel i střílet, odvážný Le Giang ale protivníka dostává na zem. Rozhodčí však stejně celou akci vyhodnotili jako ofsajdovou.
    71. Nebezpečnou Eismannovu střelu Reichl vyrazil
     
    71
    Karvinský nápor Olomouc dostal do úzkých a finální střelu si nakonec připsal Eismann. Reichl však v poslední chvíli zvládl práci na zemi a dostal míč mimo vápno. Olomouc přežila krizovou situaci.
     
    70
    Olomouc v této chvíli snaží zvýšit svou aktivitu, avšak cena za tuto snahu je velice drahá. Karviná se dostává do výrazného tlaku.
     
    69
    Řezníček se rozhodl ke střelbě zpoza vápna, jenomže nakonec svou akci k dokonalosti nedotáhl. Míč proletěl těsně vedle levé tyče.
    68. Lukáš BUDÍNSKÝ - 1:1
     
    68
    Karviná právě vstřelila branku!
    Tak tohle je najednou přestřelka! Velice rozhozená obrana Olomouce nakonec nedokázala pokrýt mimořádně rychlého LUKÁŠE BUDÍNSKÉHO, jenž si prošel takřka celým vápnem a chladnokrevně poslal balón k tyči. Reichl byl na jeho střelu krátký.
    66. Jakub PLŠEK - 1:0
     
    66
    Olomouc právě vstřelila branku!
    A je tady první branka zápasu! Po domácí kombinaci na pravé straně se dostal k balónu JAKUB PLŠEK, jenž milimetrově přesnou střelou k tyči nakonec propálil i Le Gianga. Domácí se tak překvapivě dostávají do vedení!
     
    65
    Le Giang si pořádně svou situaci znepříjemnil, když manévroval před nabíhajícím Řezníčkem. Nakonec však celou nervózní akci zvládl odkopem přes polovinu hřiště.
     
    64
    Řezníček se zčistajasna objevil na pravém křídle a rychle zkoušel hledat spoluhráče ve vápně. Nakonec ale trefuje jen prvního stojícího, Eismann si tak připisuje důležitý obranný zákrok.
     
    63
    Sladký svůj nákop směrem na osu hřiště posílal přímo k nohám Řezníčka, Le Giang však byl u přihrávky rychleji. Karviná tak bude kombinovat od svých zadních řad.
     
    62
    Reichl tentokráte bez potíží uklidňuje své spoluhráče, když chytá míč do rukavic po centru z levé strany. Olomouc bude rozehrávat.
     
    61
    Hanáci se tentokráte v ofenzivní akce moc nedohodli, Plšek tak nakonec pod presem bránících hráčů jen vrací balón dozadu. Karviná je nyní velmi aktivní.
     
    60
    Olomouc se mimořádně rychle snažila projít do útoku, jenomže v jejím postupu ji zastavuje pozorný Eismann. Houska tak musí po faulu na svou osobu znovu rychle vstávat z trávníku.
     
    58
    K prostřídání řad dojde také na olomoucké straně, Jiří Texla střídá Jakub Plšek.
     
    58
    Karviná si připravila hned dvojici střídání, místo Filipa Panáka do zápasu naskočí Jan Šisler. Radka Voltra pak nahradil Jan Kalabiška.
     
    58
    Jakub Řezníček (OLO) dostává žlutou kartu za útočný faul na Radka Voltra, který stále leží na trávníku.
     
    56
    Karviná momentálně znovu musela být mimořádně pozorná, když po Faltově centru letěl míč přímo do branky, balón nakonec míří přímo do autu.
    55. Řezníčkovu nebezpečnou střelu vytáhl Le Giang na roh
     
    55
    Řezníček prováhal další tutovku! Jeho parádní dělovka totiž skončila jen u velmi pozorného Le Gianga, ten nakonec tuto střelu dostává konečky prstů na roh.
     
    54
    Wágner se dopustil útočného faulu u autové čáry, Sladký s Texlem tak nyní mohou přeci jen v klidu rozehrát. Olomouc dostává čas k menšímu uklidnění svých řad.
     
    53
    Hlavně Sladký nyní musel být mimořádně pozorný na pravé straně, kam se hnal plnou silou Wágner. Ke střelbě se však ale hosté nedostali, obrana je dokázala neutralizovat.
     
    52
    Voltr při průniku směrem na olomouckou branku nakonec daleko nedošel, Kalvach jej totiž asi pět metrů před vápnem lehkým taktickým faulem dostal na trávník. Hosté budou kopat přímý volný kop.
     
    51
    Sigma prováhala stoprocentní šanci! Řezníček se dostal po Sladkého perfektním diagonálním centru k palbě na branku, jenomže střela mu vůbec nevyšla. Před skoro prázdnou branou pálí příliš nad.
     
    50
    Roman Polom (OLO) nyní musel hasit akci Karviné, když si podržel za dres Čoliče. Na hřiště musí v tézo chvíli i zdravotníci.
     
    49
    Le Giang znovu musel zasahovat, avšak rána Řezníčka se svou rychlostí mezi gólové počítat nemohla. Balón se tak z rukavic po pár chvílích dostává znovu do hry.
    48. Sladkého střelu tečoval Hošek, sebral šanci Hálovi
     
    48
    Sladkého střela nyní pořádně s karvinskou obranou zamávala, když musel Le Giang zasahovat u své levé tyčky. Hanáci však nakonec šanci prováhali, domácí se budou muset vracet do defenzívy.
     
    47
    Olomouc nyní zvýšila svůj tlak a centr z levé strany tak musel na poslední chvíli před Řezníčkem dostat do zámezí Hošek. Sigmu čeká rohový kop.
     
    46
    Radakovič okamžitě posílal míč na útočnou polovinu, jenomže Karviná tuto přihrávku bez problémů pohlídala. Domácí se tak budou muset snažit odznova.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas nakonec nepřinesl nijak pohledný fotbal, oba týmy se spíše musely popasovat jednak s vlastní nepřesností v mnoha herních činnostech a taktéž s tuhou zimou, která v Olomouci panuje. Nakonec však šance vyhrála Olomouc, která se hlavně na konci mimořádně zlepšila a připsala si hned dvě tutovky. Uvidíme, zda se celkový trend utkání změní ve druhém poločasu, pokračujeme přibližně v 21:02.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Zahradníček nebyl daleko od první branky! Le Giang však Předvádí fantastický zákrok na brankové čáře. Karviná přežila stoprocentní tutovku!
    45. Řezníček po Hálově centru hlavičkoval kousek vedle
     
    45
    Řezníček se dostával po pravém křídle do stoprocentní situace, avšak nakonec pálí jen do bočné sítě. Karviná si může pořádně oddechnout!
     
    45
    Rozhodčí nastavuje jednu minutu nad standardní hrací čas!
     
    44
    Wágner se nakonec dočkal k hlavičce, ale už byl taktéž v ofsajdovém postavení. Sigma tak může v této chvíli rozehrávat od zadních řad..
     
    43
    I Karviná se nyní dostávala do ofenzivní možnosti, jenomže velkou akci přerušuje Hálův faul. Hosté tak budou míz standardní situaci.
     
    42
    Domácí svůj přímý volný kop ale nakonec nedotáhli k úspěšnému konci, neboť hlavičkující Radakovič byl už v ofsajdovém postavení. Řezníčkova dorážka už tak byla zbytečná.
     
    41
    Texl nedošel moc daleko, neboť jej dostal k zemi Janečka. Hanáci si tak za malou chvíli budou moci připravit standardní situaci. z velice zajímavé vzdálenosti.
     
    40
    Hra obou mančaftů se velmi rychle zrychluje, tentokrát však byl Houska tvrdě zfaulován. Sigma tak bude moci pokračovat v útočném snažení.
    39. Sladkého šanci vynuloval špatně odmávaný ofsajd
     
    39
    Olomouc si zapisuje první velkou gólovku! Zahradníček se objevil za obrannou linií hostů a okamžitě pálil na karvinskou branku. Pro tentokrát však ještě slavit nemohou, Le Giang si připsal fantastický zákrok.
     
    38
    Nad stadionem nyní proběhl menší ohňostroj olomouckého sektoru, Čolič už je však zpátky ve hře. Hra tak celkem rychle může pokračovat.
     
    37
    Marin Hála (OLO) nyní dostává žlutou kartu za faul na Čoliče, ten je nyní ošetřován přímo na hrací ploše. Podle všeho však nepůjde o vážný problém.
     
    36
    Karviné tentokráte roh nevyšel, avšak nemusí se ještě moc zlobit. I nadále bude pokračovat v tlaku, defenzíva Sigmy byla v posledních momentech dost pod tlakem.
    35. Wágner hlavičkoval po rohu, Reichl reflexivně vyrazil
     
    35
    Wágnerova hlavička byla pořádně nebezpečná! Polom s Radakovičem nakonec ale míč odvracejí do zámezí, Olomouc přežila obrovskou tutovku!
     
    34
    Olomouc se nyní dostává pod tlak, když Karviná bude kopat další roh. Hanáci nyné opravdu v obraně nestíhají.
     
    33
    Janečka až příliš přitvrdil ve skluzu proti Houskovi, čímž se provinil proti pravidlům. Sudí tak logicky okamžitě přerušuje hru, karta však přeci jen nepřichází.
     
    32
    Sigmě rohový kop ani teď nevychází, čímž se tak musí znovu z vápna Karviné rychle vracet. Ofenzíva domácím dnes moc zjevně nefunguje oproti normálnímu stavu.
     
    31
    Olomouci sice nevyšla nahrávka na Řezníčka, avšak nakonec z toho bude ještě těžit. Hošek přihrávku ještě ztečoval, bude se tak kopat roh.
     
    30
    Olomouci se nadále nedaří rozvíjet větší ofenzivní akce, Karviné se stále velice dobře daří neutralizovat soupeřovy záměry. Sigma tak nyní znovu musí rozehrávat.
     
    29
    A máme tady první střelu na branku! Panák se protlačil k míči a jednoduchou placírkou otestoval pozornost brankáře Reichla. Olomoucký brankář však s přízemním pokusem nakonec počítal, Hanáci si tak mohou pořádně oddechnout.
     
    28
    Domácím rohový kop prakticky vůbec nevyšel. když poslali balón pouze k nohám Dreksy. Karviná se může dostat ke kombinaci od zadních řad.
     
    27
    Houska dostal patičkou balón na Texla, který však pod časovou tísní nedokázal procpat balón směrem na branku. Vyběhlý Le Giang dostal raději míč na roh.
     
    25
    A Olomouci znovu nevychází další průniková přihrávka, což jen svědčí o tom, jak je aktivní kapitán Vepřek zásadním hráčem domácích. Nyní Sigmě schází jakýkoliv větší nápad, Karviná tak brání bez větších potíží.
     
    24
    Falta mohutně tlačil do plných těsně před vápnem, leč jeho zákrok na Čoliče nebyl brán coby situace v rámci pravidel. Karvinští fotbalisté tak znovu obdrží míč prakticky zadarmo.
     
    23
    Ani přímý volný kop ale nepřináší žádné velké vzrušení, Hanáci se nadvakrát snažili dostávat k hlavičce, jenže karvinská obrana pracuje na sto procent. K žádnému vzrušení tak znovu nedochází, hosté se bez potíží ubránili.
     
    22
    Wágner si počkal u autové čáry na Faltu, kterého svým skluzem nakonec poslal na trávník. Hanácí dostávají možnost standardky z velice zajímavé vzdálenosti.
     
    21
    Houska se dostával do ofenzivní akce, jenomže pře Dreksu s Čoličem se nakonec nedokázal protlačit. Karviná tak ubránila další olomouckou nebezpečnou akci.
     
    20
    Řezníček centroval přímo na Texla, jenomže ten se podle názoru sudích provinil faulem na vyskakujícího Le Gianga. Olomouc tak znovu musí provést návrat do obrany a znovu s nepořízenou.
     
    19
    A další olomoucká nepřesnost. Hanáci se snaží o zvýšení aktivity, jenomže tentokrát jim nevyšla spolupráce před šestnáctkou. Rozehrávku tak dostává znovu k dispozici Le Giang.
     
    18
    Hála se pokusil dostat hru na druhou stranu hřiště, jenomže mírná nepřesnost nakonec celou akci ukončuje. Balón si chytá do rukavic bez nejmenších problémů Le Giang.
     
    16
    Budínský si vytvořil první tutovku zápasu! Po karvinském rohu se protlačil do střelecké pozice, kde si zkusil ještě pořádně zamířit. Rána zpoza šestnáctky však letěla těsně vedle tyče!
     
    15
    Řezníček se dostával do ofenzivní akce, avšak nakonec jej zklamal herní přehled. Jeho přihrávka totiž letěla jen na spoluhráče v ofsajdu, i tato situace tak končí neúspěchem. Le Giang bude rozehrávat.
     
    14
    Reichl musel být pozorný, neboť Karvinští se dostali k hlavičce. Míč však nakonec letěl mimo tři tyče, olomoucký brankář jej přeci jen pro jistotu poslal z horní síťky za brankovou konstrukci.
     
    13
    Falta se vrátil co nejrychleji, neboť Voltr už velmi rychle spěchal směrem na Reichlovu branku. Karviná bude kopat roh, přihrávka byla zmíněným domácím záložníkem sražena do zámezí.
     
    12
    Momentálně nevidíme moc atraktivní fotbal, když se oba celky dopouštějí mnoha individuálních chyb. Hra se tak prakticky odehrává jen na polovině hřiště, k mnoha ofenzivním akcím ani kvůli nepřesnostem nedojde.
     
    11
    Olomouc prozatím velice obře brání a nenechává soupeře procházet do brankoviště, tentokrát byl pozorný Polom. Karviná bude muset přepnout znovu do defenzívy.
     
    10
    Sigma znovu zkoušela poslat míč směrem na bránu, avšak nakonec se míč pouze bez většího nebezpečí dokutálel do brankoviště. Hosté znovu budou rozehrávat.
     
    9
    Řezníček se dostával do ofenzivní akce, když vypíchl Karvinským míč po nepřesné přihrávce. Jeho pas na Texla se však vůbec nepovedl, Le Giang si tak poskakující balón bez problémů pohlídal.
     
    8
    Řezníček vyběhl z ofsajdové pozice, Karviná tak dostává znovu k dispozici míč na své kopačky.
     
    7
    A další nebezpečný faul, kterého se dopustila Sigma. Karviná dostává možnost rozehrávky z půlící čáry, ani domácí prozatím nedokáží svou hru zpřesnit.
     
    6
    Hála zkoušel postupovat směrem vpřed, jenomže v hlavičkovém souboji nakonec Čoliče mírně podržel za dres. Sigma ani tentokrát nemůže postupovat vpřed, Karviné prozatím defenzivní práce vychází fantasticky.
     
    5
    Voltr v souboji se Sladkým hodně přitvrdil a může být v této chvíli i rád za benevolentnost sudích. Celkem nebezpečně vypadající zákrok nakonec nechávají bez karetního trestu, hosté se budou muset stáhnout,
     
    4
    Řezníček tentokrát nedokázal svůj útok dokončit, neboť se nacházel podle všeho v ofsajdovém postavení. Hanáci se tak budou muset tentokrát znovu soustředit na defenzívu.
     
    3
    Hošek na poslední chvíli zastavil průnikovou přihrávku směřující na Faltu, čímž zřejmě zachránil svůj tým od inkasování. Sigma si nyní připisuje enormní tlak, chybí jí však finální fáze.
     
    2
    Olomouc i nadále směřuje své útočné akce okamžitě směrem na karvinskou branku, jenomže Houska se střetl s Čoličem. Sudí tak logicky přerušuje hru, podle jeho názoru šlo o nedovolený zákrok. Hosté tak mají možnost konsolidace řad.
     
    1
    Jako první se dostává do útočné fáze Olomouc, která okamžitě zkouší karvinskou obranu rozložit diagonálními přihrávkami. Prozatím však toto snažení nikam nevede, Texl se s míčem zasekl na levé křídle.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Olomouc i Karviná již nastupují za mírného sněžení na hrací plochu, začínáme za malý okamžik.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: Reichl – Sladký, Radaković, Polom, Falta – Zahradníček, Houska (C), Kalvach, Hála – Texl – Řezníček.
    Náhradníci: M. Buchta – Surzyn, Kotouč, Plšek, Manzia, Zlatohlávek.

    MFK Karviná: P. Le Giang – Čolić, Dreksa, Hošek, Eismann (C) – Janečka, Panák – Štepanovský, Budínský, Voltr – Wágner.
    Náhradníci: Krnáč – Šisler, Kalabiška, Lingr, Weber, Ramírez, Letić.

    Rozhodčí: Julínek – Kotík, Podaný.
     
    Na olomouckém trávníku už se postupně oba mančafty rozcvičují a to za hodně nízkých teplot. Rtuť teploměru už momentálně klesá k hodnotě -5 °C, pro fanoušky i diváky to tak znamená jediné. Velkou výzvu přestát skoro celé dvě hodiny v ještě nižších mrazech, které bezesporu při postupném stmívání nastanou.
     
    Rozhodčím tohoto utkání je Pavel Julínek, na čarách pak budou působit pánové Radek Kotík a Marek Podaný. Jako čtvrtý rozhodčí pak bude delegován Radek Dubravský, coby delegát asociace pak bude na stadionu přítomen Karel Bohuněk.
     
    Perličky utkání

    NÁVRAT LEGENDY: Josef Mucha. Muž, který se zapsal pod úspěchy olomoucké Sigmy v 90. letech, kdy si zahrál v pohárových soutěžích třeba proti Celtě Vigo nebo Marseille. Bývalý výborný záložník hrál na Hané 11 sezón a zapsal si 200 ligových startů. Na Andrův stadion se podívá poprvé v roli trenéra, když přijede s momentálně fantasticky hrající Karvinou. Jak pomůže enormní motivace smíchaný se sentimentem?

    ČEKALI, NEDOČKALI SE: Na straně Karviné vyběhnou na trávník i dva fotbalisté s podobným osudem. Oba jsou obránci, oba to zkoušeli v Sigmě, pečlivě čekali, chodili na hostování, do základní sestavy se však natrvalo nedostali. Pavel Dreksa si na jaře po návratu z anabáze v Ázerbajdžanu připsal tři starty, u Jana Štěrby se však situace nijak razantně nezlepšila. Na hřiště se dostal jen na minutu.

    ABSENCE: Na straně domácích by měl chybět kapitán a velezkušený bek Michal Vepřek, který má problémy s achillovkou. Nejistý start visí i nad Milošem Buchtou, který absentoval po zranění hlavy na Slavii, Václav Jemelka se zase zotavoval po viróze. Karviná by naopak měla být v plné síle.

    BILANCE: Karviná pět utkání po sobě neprohrála, Olomouc oproti tomu ve stejném počtu duelů dokázala vyhrát jen jedinkrát.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    16.09.2017 Karviná x Olomouc 3:5 (HET liga 2017/18)
    16.05.2015 Olomouc x Karviná 2:2 (FNL 2014/15)
    08.11.2014 Karviná x Olomouc 2:2 (FNL 2014/15)
     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    11.03.2018 Slavia x Olomouc 3:1
    03.03.2018 Olomouc x Slovácko 1:0
    24.02.2018 Brno x Olomouc 1:0

    MFK Karviná
    10.03.2018 Karviná x Sparta 1:1
    03.03.2018 Liberec x Karviná 2:2
    25.02.2018 Karviná x Zlín 4:0
     
    MFK Karviná
    Karviná měla před startem jara jasný cíl. Záchrana, nebo nic... Tato meta prakticky po pár zápasech dostala jasné, či snad jednoznačné kontury. Svěřenci trenéra Josefa Muchy momentálně překvapují svými výkony prakticky celou soutěž. V tabulce jara se dokonce se ziskem bodů pohybují na čtvrtém místě tabulky. Karvinští tak úplně vyvrátili odhady expertů, kteří tento tým spolu s ostravským Baníkem favorizovaly na konečný sestup o patro níže. Jenže právě volba trenéra, která padla na bývalého asistenta Jozefa Webera, se ukázala jako klíčový krok. Nový impuls do kabiny přinesl i novou herní vášeň, která doslova rozcupovala předešlou karvinskou potíž. Produktivitu. Ta na jaře naopak funguje Slezanům bez nejmenších potíží. Leitmotiv tiskové konference odehrávající po konci zimní přípravy, na níž zaznívaly touhy na brzkou záchranu, tak možná dozná brzkého vyplnění. Jistota udržení se v lize je však stále daleko, i tak je však aktuální představení týmu, který nedoznal přes zimu výraznějšího posílení, stále nosnou půdou na úvahy nad neuvěřitelným progresem a bojovností od celků jako je Jihlava nebo Jablonec.

    Už samotný start fotbalového jara byl pro Karvinou úspěchem. Výhru na půdě silné Mladé Boleslavi by snad nečekal ani největší optimista, hned o týden později pak stejný mančaft, který se tak dlouho trápil s koncovkou, doslova znemožnil zlínské fotbalisty. Výsledek 4:0 ve prospěch Karviné navíc dokonal pád Bohumila Pánika u kádru letošního českého zástupce v pohárové Evropě. I poté se týmu z hornického revíru dařilo nadmíru dobře. Až snově. Remízy s kluby z úplné ligové špičky, mezi které se Liberec a Sparta jednoznačně počítají, byly jen dokonáním obrázku o aktuální formě týmu. Zisk nečekaných osmi bodů raketově vystřelil Karvinou až na momentální devátou příčku , i takové umístění je však dost relativní. Střed tabulky se nesmírně vyrovnává, čímž náskok na sestupové pozice jen pouhopouhé tři body.

    Mezi karvinské opory jednoznačně patří slovenský brankář Patrik Le Giang, kterému se na podzim povedl husarský kousek, když přeskočil na pozici jedničky i velezkušeného Martina Berkovce. V ofenzivní fázi pak vládne Tomáš Wágner, který už má na kontě sedm branek, z toho čtyři vstřelil právě v jarních duelech. Zdatně mu sekunduje i kreativní záložník Lukáš Budínský, jenž má o jeden zásah do sítě soupeřů méně. Výrazně se prosazuje i mladý forvard Lukáš Panák, který ve své druhé sezóně mezi elitou jen dokazuje svůj velký talent. V sezóně si navíc zapsal tři branky.
     
    SK Sigma Olomouc
    Hanácký Leicester. Kometa podzimu. Jílkovi „zlatí kluci“. Takto byli častokrát během zimní pauzy honorováni fotbalisté olomoucké Sigmy. Jejich formu, styl i výsledky prakticky nikdo před sezónou nečekal. A většina expertů k tomu měla samozřejmě i oprávnění. Dlouhé mediální spekulace o novém majiteli nakonec skončily krachem, do kabiny nováčka HET ligy nepřibyla žádná větší posila, klub byl stigmatizován „jojo efektem“, tedy sestupy a následnými postupy během čtyř let. Parta okolo mladého a progresivního trenéra Václava Jílka, jednoho z talentů sparťanské líhně Jaroslava Hřebíka, ovšem nakonec prolomila i snad nejbláznivější typy na možné umístění po podzimní fázi sezóny. Tipnout si, že se Sigma udrží přímo na třetím místě, to by se takřka rovnalo podobným prohlášením, která měl ještě před nějakými pěti lety Daniel Landa, jenž chtěl Olomouc svými mentorskými dovednostmi dotlačit k vítězství v Lize mistrů. Až tak nečekaný byl hanácký zázrak!

    Během podzimu zažil olomoucký kádr prakticky jen dva nezdary. Vyřazení v MOL Cupu s Jabloncem a prosincová porážka s Libercem však mohly relativně rychle přebolet. Sportovnímu manažerovi klubu Ladislavu Minářovi se totiž podařilo udržet všechny opory, jedinou výjimkou byl útočník Tomáš Chorý, místo něhož ovšem přišla v průběhu zimy celkem plnohodnotná náhrada. Jakub Řezníček měl sice u malé části fanoušků mírně pošramocený kredit z dřívějších let, nakonec však v přípravě dokázal, že v Plzni nebyl jen do počtu. Jaro tak nabízelo takřka nečekanou idylu. Konsolidovaný kádr, pohoda v kabině, takřka jistě zajištěná záchrana. Čekalo se jen, zda Olomouc ubojuje místa pro postup do pohárové Evropy.

    Fotbalové jaro kromě mnoha šoků, zvratů a neuvěřitelných výsledků přineslo i nečekaný herní útlum v podání Hanáků. Což o to, start se ještě týmu povedl na výbornou, když Plzeň unavenou z vyřazovací části Evropské ligy dokázal dostat do úzkých a vybojovat bezbrankovou remízu. Následně však přišly už jednoznačné neúspěchy. Prohra na půdě Brna, které ještě v létě dokázalo prohrát i s třetiligovou Holicí z olomoucké městské části, bylo rozhodně nečekané. Podobně se Olomouc ukázala i v duelu se Slováckem, v němž zvítězila jen díky obrovskému fatálu brankáře soupeře a zároveň nešťastně přišla o Miloše Buchtu, jednoho ze základních kamenů podzimního zázraku. Završením celé série smolných událostí pak byl zápas na Slavii, v němž v okleštěné sestavě nakonec Sigma dokázala vzdorovat jen sedmdesát minut. Poté přišla kanonáda obhájce titulu, který jen dokázal kvalitu svého kádru.

    Hlavní otázka tak musí být – jde o herní krizi? Sigma je totiž přeci jen stále na třetí příčce s jednobodovým náskokem na čtvrtý Liberec. A pár neúspěchů možná jen dráždí namlsané fanoušky. Další kolo však bude pro samotný klub klíčové, při shodě mnoha okolností a aktuální formě Plzně ještě stále existuje reálná šance třeba i na Ligu mistrů. O to už by byl pro celý klub velká výzva. Kdo však stojí za aktuálními úspěchy Sigmy? Kromě zmíněného brankáře Buchty, jde jednoznačně o stopera Václava Jemelku, který jako mladý vlčák tvoří s Urošem Radakovičem jednu z nejspolehlivějších obranných dvojic na českých trávnících. I záložní řada má co nabídnout, v ní běhají i nejlepší střelci týmu David Houska a Jakub Plšek, kteří mají shodně na kontě čtyři branky. Nelze zapomenout ani na Lukáše Kalvacha či Martina Hálu, kteří se z pozice „no-namů“ dostávají na seznamy špičkových klubů hledajících posily. I pro ně budou další týdny klíčové, Sigma stojí na rozcestí. I samotný duel s Karvinou bude pro směřování letošní sestavy nesmírně klíčový
     
    Hezký sobotní večer, tuzemská HET liga už pomalu finišuje před reprezentační pauzou, na pořadu dne jsou však ještě utkání 21. kola. Dnešní bohatý program pak uzavře bitva mezi Olomoucí a Karvinou. Utkání startuje ve 20:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

    Johan Čáp

    Branky: 66. Plšek (Sladký) – 68. Budínský (Šisler)

    Karty:   37. Hála (OLO), 50. Polom (OLO), 58. Řezníček (OLO), 79. Zahradníček (OLO)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 11:2. Rohy: 12:5. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 18:12.
    SK Sigma Olomouc: Reichl – Sladký, Radaković, Polom, Falta – Zahradníček, Houska (C) (86. Kotouč), Kalvach, Hála (75. Manzia) – Texl (58. Plšek) – Řezníček.
    Náhradníci: M. Buchta – Surzyn, Kotouč, Plšek, Manzia, Zlatohlávek.

    MFK Karviná: P. Le Giang – Čolić, Dreksa, Hošek, Eismann (C) – Janečka, Panák (58. Šisler) – Štepanovský, Budínský, Voltr (58. Kalabiška) – Wágner.
    Náhradníci: Krnáč – Šisler, Kalabiška, Lingr, Weber, Ramírez, Letić.

    Rozhodčí: Julínek – Kotík, Podaný

    Diváci: 2456
    thejrc.org