Žižkov – Hr. Králové 2:0 (kon.) | Znojmo – Ústí n. L. 3:0 (kon.) | Č. Budějovice – Olympia Radotín 0:1 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
0:1 (0:1)
FK Olympia Radotín
Neděle 18.03.2018, 17:00 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 19. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 19. kola Fortuna národní ligy. V něm se v neděli od 17 hodin představí českobudějovické Dynamo s pražskou Olympií.
     
    FK Olympia Praha v roli nováčka příjemně překvapuje celou Fortuna národní ligy. Cesta klubu do druhé nejvyšší soutěže byla velice zajímavá. Ještě jako FC Olympia Hradec Králové totiž klub dokázal v sezoně 2014/15 projít z krajského přeboru do divize, hned ve své první sezoně postoupil do třetí ligy a v minulém ročníku využil při nezájmu Jirnů právo postupu do druhé ligy. Vzhledem k nevyhovujícím podmínkám v hradeckých Kuklenách klub přesídlil na pražský Strahov, s čímž se změnil i jeho název. A jako Olympia Praha se hradecký klub pohyboval ve druholigových vodách při své premiéře velice statečně. Na podzim posbíral 23 bodů, což jej zařadilo do klidného středu tabulky.

    Na jaře už odehráli Pražané dva zápasy, když jako jediní s Viktorií Žižkov zvládli plánované první jarní kolo. V něm padli na Žižkově 0:1, v posledním kole však tým izraelského trenéra Mottiho Ivanira uhrál cennou domácí remízu s Třincem. Celek Olympie je plný cizinců. Vyčnívá například nejlepší střelec Georgios Katidis. V brance po odchodu Frydrycha se o místo mezi třemi tyčemi perou Soukup se Stejskalem, v obraně je osobností velký talent českého fotbalu Milan Mišůn. Mladou zálohu zdobí například šikovný Frizoni, v útoku naposledy spolu nastoupili Keita s Juklem.
     
    Dynamo České Budějovice v součtu s podzimní částí sezony už pět zápasů čeká na vítězství, dvakrát za sebou dokonce prohrálo. Zmiňovaný druhý neúspěch přišel v prvním jarním kole v Hradci Králové, kde Jihočeši sice byli lepším celkem, měli víc ze hry, ale gólem z poslední minuty nastavení přišli i o bod z hřiště Votroků. V tabulce se tak tým trenéra Horejše propadl na pátou příčku a věří, že proti pražské Olympii započne novou vítěznou sérii. Proti nováčkovi to však nebudou mít černobílí vůbec jednoduché, o čemž už se přesvědčili v podzimním klání na Strahově.

    Pražané budou pravděpodobně vycházet ze zabezpečené obrany a občas vyrazí do rychlého brejku. „Musíme držet míč, dostat je pod tlak, posílat centry do vápna, střílet a góly přijdou. Olympie určitě bude zalezlá a bude čekat na brejky. Na to si musíme dát pozor,“ varuje záložník Jakub Pešek. Druhé tradiční křídlo Roman Wermke stále doléčuje zranění a jeho start je nejistý. Je možné, že vzhledem k šířce kádru trenéři sáhnou ke změnám.
     
    Vzájemné zápasy:

    Pouze jeden zápas čítá vzájemná bilance obou celků. V srpnu se v pátém kole probíhající sezony utkaly na Strahově oba celky a bojovné utkání gól nepřineslo. V úvodu měli možnost otevřít skóre domácí, ale Liener jen orazítkoval břevno Křížkovy branky. Pak měli i Jihočeši několik možností, při té největší v závěru střídající Kadula také trefil jen brankovou konstrukci. V neděli se tak poprvé Olympia představí na Střeleckém ostrově.
     
    Utkání bude jako hlavní sudí řídit Ondřej Lerch, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Lukáš Lakomý a Jan Dohnálek.
    Jihočeši se těší na první jarní domácí duel

     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), P. Novák, Havel, Vondra – Čavoš, Javorek – Pešek, Hašek, Táborský – Sajčič.
    Náhradníci: Křížek – Nitrianský, Puchel, Mashike Sukisa, Pouček, Pařízek, Švantner.

    FK Olympia Praha: Stejskal – Mišůn, Broukal, Fišl – Moulazimis, Rothe, Verner, Frizoni – Vasileiou, Keita, Katidis (C).
    Náhradníci: Čáp – Liener, Jukl, Žežulka, Michlík, Hejný.

    Rozhodčí: Lerch – Lakomý, Dohnálek.
     
    Domácím chybí obránce Řezáč, mimo hru je i zraněný Wermke. Hostům se sestava oproti poslední remíze s Třincem moc nezměnila.
    Sestava Dynama graficky

     
    Oba celky jsou již na hrací ploše, za malou chvilku začneme.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    První roh zápasu rozehrají hosté, Kladrubský nevěděl, jestli má za sebou soupeře a musel míč odehrát na roh.
     
    3
    Oba centry do vápna domácí pokryli, ale po tom druhém zůstal na zemi ležet Jan Vondra. Ale měl by být v pořádku.
     
    5
    Zatím sledujeme opatrnou podívanou. Hraje se převážně ve středu pole.
     
    7
    První vážnější šance zápasu! Na kolmici za obranu si sběhl Sajčič, proti jeho zakončení vystoupil brankář Stejskal, který ránu srazil. Míč však poskakoval směrem do branky, ale vykopl jej na roh obránce Fišl.
     
    8
    Po rohu Jihočeši předvedli solidní signál, Hašek pálil z dobré pozice, ale jen do prvního obránce.
     
    10
    Postupem času přechází hra do módu, který jsme očekávali. Olympia poctivě brání a Jihočeši budou dobývat. Teď mají po Táborského sražené střele k dispozici další roh.
     
    11
    Slušně to černobílí sehráli, Hašek oslovil přihrávkou proti noze Táborského, ale jeho placírka směřovala do středu branky.
     
    13
    Vondra poslal míč Čavošovi do "šprajcu" a domácí středopolař schytal tvrdý úder od Rotheho. Ale vše bude v pořádku a Jihočeši pokračují v aktivitě.
     
    15
    Domácí obránci jsou při rozehrávce trošku nejistí a občas kupí zbytečné chyby. Jako třeba jako nyní, když Havel nabídl faulem soupeři standardku.
     
    16
    Za taktický faul dostává po ukončení výhody žlutou kartu domácí kapitán Jiří Kladrubský.
     
    18
    Poslední desítky vteřin patří Pražanům, kteří nedovolují soupeři přejít do útoku a sami naopak obstojně kombinují.
     
    19
    Z dobrých čtyřiceti metrů zkusil poslat přímý kop rovnou na branku Frizoni, ale rána letěla několik metrů nad.
     
    21
    Střelecký ostrov dnes dovolil tomu, aby se odehrálo dnešní utkání. Jihočeši v pátek zapnuli vyhřívání trávníku, přestože jim to druholigové regule nenařizují. Vyhřívání hrací plochy tak běželo poprvé od roku 2013.
     
    22
    Olympia právě vstřelila branku!
    Hosté jdou nečekaně do vedení! Jakub Pešek ztratil míč ve středu hřiště a Pražané vyrazili do rychlého brejku. Ten potrestal THOMAS VASILEIOU, když poskakující míč napálil do sítě.
     
    24
    Ostrý přístup hostů poprvé potrestán, Keitův nevybíravý zákrok na Čavoše po zásluze se žlutým trestem.
     
    26
    Vedoucí gól Olympie je pro hosty tím nejlepším, co je mohlo potkat. Teď se mohou soustředit na defenzivu a rychlé brejky. Naopak Jihočeši musí hrát do plných a střílení gólů jim v poslední době zrovna dvakrát nejde.
     
    28
    Velkou možnost na vyrovnání měl Jakub Pešek, který se prosmýkl do vápna, ale zprava brankář Stejskala neprostřelil.
     
    30
    Půlhodina hry za námi, fotbal nás zatím moc nezahřál. Rozhodně spokojenější jsou hosté, kteří drží jednobrankový náskok.
     
    31
    Slušně rozvíjející se akci vedl Hašek, předal míč Sajčičovi, který ale na bližší tyč netrefil branku.
     
    33
    A mohlo to být o dva! Nedůraz na hranici vápna mohl potrestat Katidis, který střelou z otočky pořádně protáhl Staňka. Brankář reprezentační jednadvacítky podržel svůj tým!
     
    35
    Zdá se, že hosté hrají s větší chutí. Mluví na sebe, bojují a rychlým přístupem nedávají Dynamu čas na kombinaci.
     
    37
    Další velice slušný pokus ze střední vzdálenosti. Jen Staňkův tygří skok proti ráně Vernera uchránil Dynamo od druhé pohromy.
     
    39
    Aktivní Olympia nadále kombinuje na polovině Dynama a Jihočeši zatím neznají recept, jak zlepšit svoji hru.
     
    41
    Hosté to zkoušejí ze všech pozic. Pětatřicet metrů žádná vzdálenost pro Vernera, tentokrát však šel jeho pokud do středu branky.
     
    42
    Po hrubici Vondry šli hosté dva na dva, naštěstí pro domácí trefil Vasileiou svým centrem Keitu a Olympia o nadějnou možnost přišla.
     
    44
    Ještě poslední náznak tlaku domácích, Haškova rána sražena na roh.
     
    45
    Zřejmě Kladrubský si naskočil na míč, ale v tísni zamířil těsně nad.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce, hosté po něm nečekaně vedou 1:0. Pražané ale nehrají špatně, mají chuť a proti zaskočenému Dynamu měli víc šancí. Pokud chtějí Jihočeši brát tři body, musí jednoznačně přidat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    48
    Po dobré práci Táborského zahodil slušně rozjetou akci Sajčič, když poslal dlouhý centr směrem k Javorkovi, čímž ho absolutně dostal ze střeleckého úhlu.
     
    50
    Nic zásadního se během přestávky nezměnilo. Jihočeši se nemohou dostat do tempa a hosté v poklidu drží jednobrankové vedení.
     
    52
    U postranní čáry byl jasně poslán k zemi Pešek, ale sudí nepíská a asistent stojící třicet centimetrů od souboje také nesignalizoval faul, takže domácí zloba je zbytečná.
     
    54
    Hašek se hbitě prosmýkl do vápna a oslovil Sajčiče, který ale v záklonu vysoko přestřelil.
     
    55
    Centr z levé strany se snesl k Javorkovi, který ale zády k brance netrefil branku.
     
    55
    Trápícího se Sajčiče nahradil na domácím hrotu Elvis Mashike Sukisa.
     
    57
    S tím souvisí i změna domácího rozestavení. Při systému 4-4-2 šel Pešek doleva, Hašek hraje krajního záložníka a Táborský s Mashikem jsou v útoku.
     
    59
    Haškovu standardku ukryl do svých rukavic brankář Stejskal a hosté mohou v klidu rozehrát.
     
    60
    Roh pro černobílou jedenáctku.
     
    61
    Ve vápně sice byl slušný šrumec, ale Jihočechům chybí potřebný důraz v zakončení. I proto se na každý gól tak natrápí.
     
    63
    Domácí se poněkolikáté zlobí, že jejich zákroky jsou posuzovány jiným metrem, než ty soupeřovy. Olympia tvrdí muziku, a tak jí leccos projde. Naopak většina zákroků Jihočechů se píská.
     
    65
    Českobudějovickým chybí hráči ve vápně. Domácí kombinují kolem vápna, ale nemohou se dostat byť jen do náznaku šance.
     
    67
    Na zemi zůstal ležet jeden z hostů, takže někteří hráči přestali hrát. To ale nebyl případ Katidise, který zkusil vypálit a zase musel Staněk předvést kvalitní zákrok.
     
    69
    První změna u hostů, Keita dohrál a posledních dvacet minut odkroutí Hejný.
     
    71
    Střídají i domácí, Jan Vondra přepustil své místo Eriku Puchelovi.
     
    73
    Domácí se vůbec nemohou dostat do tlaku a hrají jen po vápno.
     
    74
    Ani po rohovém kopu českobudějovický celek nezahrozil.
     
    75
    Po rohovém kopu si o penaltu chtěl říci Katidis, za filmování dostává žlutou kartu.
     
    77
    Další roh Dynama, do vápna míří všichni hlavičkáři.
     
    78
    Tohle však nemělo naději na úspěch. Jihočechům dnes zkrátka něco chybí.
     
    79
    Zbytečný faul Lukáše Havla oceněn žlutou kartou.
     
    81
    Je to bez nápadu, myšlenky, kvality. Dynamo neví, jak najít cestu za vyrovnáním.
     
    83
    631 diváků dorazilo dnes na Střelecký ostrov.
     
    84
    S notnou dávkou štěstí se do šance dostal Elvis Mashike, ale nepochopitelně obrovskou ranou poslal míč na tribunu.
     
    85
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Patrik Čavoš, přichází Patrik Švantner.
     
    87
    Z těžkého úhlu zkusil vypálit Puchel, ale jeho pozice rozhodně nepatřila mezi ty připravené.
     
    88
    Za zdržování dostává hostující brankář Stejskal žlutou kartu.
     
    90
    Střídání v týmu FK Olympia Praha: ze hřiště odchází Thomas Vasileiou, přichází Richard Jukl.
     
    90
    Staněk si doklouzal pro míč, ale přejel mimo vápno. Míč odehrál rukou do zámezí a dostává žlutou kartu.
     
    90+1
    Střídání v týmu FK Olympia Praha: ze hřiště odchází Miroslav Verner, přichází Ondřej Žežulka.
     
    90+1
    Nastavují se dvě minuty.
     
    90+2
    Olympia už přečká zbytek zápasu na zemi na polovině domácích, což hostům samozřejmě vyhovuje.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce. Dynamo nečekaně prohrálo s Olympií 0:1, když předvedlo bídný výkon. Naopak Pražané byli nebezpečnější a uvolněným a bojovným výkonem si pro tři body došli. Ode mne je to pro tuto chvíli vše, hezký zbytek neděle. (18:50:15)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 22. Vasileiou

    Karty:   16. Kladrubský (CEB), 79. Havel (CEB), 90. Staněk (CEB) – 24. Keita (OHK), 75. Katidis (OHK), 88. Stejskal (OHK)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), Havel, P. Novák, Vondra (71. Puchel) – Čavoš (85. Švantner), Javorek – Pešek, Hašek, Táborský – Sajčič (55. Mashike Sukisa).
    Náhradníci: Křížek – Nitrianský, Puchel, Mashike Sukisa, Pouček, Pařízek, Švantner.

    FK Olympia Radotín: Stejskal – Moulazimis, Mišůn, Broukal, Fišl, Frizoni – Vasileiou (90. Jukl), Rothe, Verner (90+1. Žežulka), Katidis (C) – Keita (69. Hejný).
    Náhradníci: Čáp – Liener, Jukl, Žežulka, Michlík, Hejný.

    Rozhodčí: Lerch – Lakomý, Dohnálek

    Diváci: 631
    ocianews.com