Přehled událostí na Paralympiádě 2018 - 10. den (kon.)
konec
Přehled událostí na PH Pchjongčchang 2018 - 10. den

Neděle 18.03.2018, 01:30Paralympijské hry
     
    06:28
    A to je ze Zimních paralympijských her, které hostil jihokorejský Pchjongčchang, vše. Ještě jednu medaili dnes získala slovenská výprava. Ve slalomu zrakově handicapovaných lyžařek totiž přidala ke svým čtyř zlatým kovům stříbrný Henrieta Farkašová. Obrovské drama pak přineslo finále parahokejistů. Už to vypadalo, že zlaté medaile získá Kanada, ale Declan Farmer nejprve v závěru vyrovnal a v prodloužení trefil zlaté medaile pro USA.

    Mezi národy byli nejúspěšnější Američané, kteří získali 13 zlatých, 15 stříbrných a 8 bronzových medailí. Spokojeni mohou být i Slováci s bilancí 6 – 4 – 1. Česká výprava se medailové radosti tentokrát nedočkala. (06:28:13)
     
    06:21
    Sjezdové lyžování:
    Ještě Vám dlužíme výsledky posledního závodu Paralympijských her v Pchjongčchangu. Slalom v kategorii sedících žen vyhrála s více než pětisekundovým náskokem Němka Anna-Lena Forsterová. Druhá dojela Japonka Momoka Murakaová a třetí nakonec Rakušanka Heike Ederová, která využila výpadku krajanky Löschové, jenž držela tuto příčku po prvním kole.
    Parahokejisté USA slaví třetí paralympijské zlato v řadě.

    Declan Farmer trefil Američanům zlatý hattrick.
     
    06:15
    Sledge hokej:
    Infarktovou podívanou nabídlo finále parahokejistů. V zámořském derby na tom byli dlouho lépe Kanaďané. Ty poslal ve 13. minutě do vedení Billy Bridges a tento náskok si Javorové listy držely až do poslední minuty utkání. Americkým hrdinou se však stal Declan Farmer. Ten nejprve 37 sekund před sirénou při hře bez brankáře vyrovnal a v prodloužení rozhodl o zlatém hattricku USA.

    Kanada – USA 1:2 po prod. (1:0, 0:0, 0:2)
    Branky a nahrávky: 13. Bridges (Delaney, Hickey) – 45. Farmer (Roybal), 49. Farmer (Pauls)
     
    06:11
    Sledge hokej:
    Je hotovo! Americký obrat dokonal v prodloužení opět Declan Farmer! Spojené státy dělilo 37 sekund od porážky, ale nakonec je z toho třetí zlato v řadě. Obrovský smutek na kanadské straně.
     
    05:57
    Sjezdové lyžování:
    Slalom v kategorii stojících závodnic jasně opanovala Marie Bochetová. Francouzská lyžařka byla v obou kolech nejrychlejší a druhou Kanaďanku Mollie Jepsenovou porazila o více než čtyři sekundy. Bronz putuje zásluhou Andrey Rotfussové do Německa. Slovenka Petra Smaržová závod dokončila na páté pozici, která ji patřila už po prvním kole.
    Vyrovnávací gól Declana Farmera.
     
    05:46
    Sledge hokej:
    Už se zdálo, že Kanaďané budou slavit zlaté medaile, ale Američanům se podařilo srovnat pouhých 37 sekund před koncem zápasu! Při hře bez brankáře poslal utkání do prodloužení Declan Farmer.
     
    05:06
    Sledge hokej:
    Ve druhé třetině boje o zlato se skóre ani přes několik příležitostí Američanů nezměnilo. Kanada tak stále drží nejtěsnější náskok.
     
    04:59
    Sjezdové lyžování:
    Henrieta Farkašová nakonec páté zlato na hrách nezískala! Druhé kolo slalomu závodnic se zrakovým postižením totiž nejlépe zvládla Britka Menna Fitzpatricková, která v součtu Slovenku porazila o 0,66 sekundy. Farkašová tak musí vzít zavděk stříbrem. Také bronzová medaile putuje do Velké Británie. Svou pozici po prvním kole uhájila Millie Knightová.
     
    04:42
    Běh na lyžích:
    V otevřené štafetě, do které mohou jednotlivé země nakombinovat závodníky s tělesným i zrakovým postižením a bez ohledu na pohlaví, se radovali ze zlata Francouzi. Za ty absolvoval první a třetí úsek Ben Daviet, který je na třetím úseku vytáhl do čela a tuto pozici už finišman Thomas Clarion udržel. Druzí skončili se ztrátou 22 sekund Norové a třetí místo brala Kanada.
    Billy Bridges poslal Kanadu do vedení tímto gólem.
     
    04:24
    Sledge hokej:
    Parahokejisté Kanady vstoupili do finálového duelu o něco lépe. V čase 12:06 je poslal do vedení Billy Bridges, jehož střelu si srazil americký brankář Cash do rohu vlastní branky. Po první třetině tak vede Kanada nad USA 1:0.
    Parahokejové týmy Kanady a USA se střetnou ve finále paralympijských her poprvé v historii.

     
    03:50
    Ve 4:00 odstartuje finále turnaje parahokejistů. O zlato si to rozdají zámořské týmy, tedy Kanada a USA. Američané jsou trojnásobnými paralympijskými vítězi a obhájci zlatých medailí z posledních dvou her. Kanaďané získali své jediné zlato v Turíně 2006. Ve sbírce pak mají také stříbro a dva bronzy. Ten druhý získali na posledních hrách v Soči.
     
    02:50
    Běh na lyžích:
    Smíšeným štafetám na 4x 2,5 km kralovali způsobem start – cíl Ukrajinci. Jejich čtveřici přitom tvořily hned tři ženy. Tým ve složení Utkin, Ljašenková, Batenková-Baumanová a Šiškovová se usadilo na prvním místě od prvního mezičasu a už do vedení nikoho nepustilo. Druhá štafeta Kanady dojela se ztrátou 50 sekund. Na pódiové pozice ji vytáhl až na posledním úseku Mark Arendz. Bronz získali Němci, přestože jejich jediná žena Andrea Eskauová musela absolvovat hned dva úseky.
     
    02:44
    Sjezdové lyžování:
    Úvodní kolo mají za sebou také sedící slalomářky. V čele je zatím Němka Anna-Lena Forsterová, která má náskok 1,86 sekund na Japonku Momoku Murakaovou. O dalších 19 setin zpět je Claudia Löschová z Rakouska.
     
    02:23
    Sjezdové lyžování:
    Mezi stojícími lyžařkami se v prvním kole slalomu nejvíce dařilo Francouzce Marii Bochetové, která si vyjela luxusní náskok 3,18 sekund na Mollii Jepsenovou z Kanady. Průběžné třetí místo patří Němce Andree Rotfussové. Reálnou naději na medaili drží i Petra Smaržová. Sedmadvacetiletá Slovenka ztrácí z páté pozice na bronz 43 setin sekundy.

    Martin Augustin

    Program 10. dne paralympijských her:
    Sjezdové lyžování:

    1:30 - Slalom zrakově postižených žen, 1. kolo (SVK - Henrieta Farkašová)
    2:00 - Slalom stojících žen, 1. kolo (SVK - Petra Smaržová)
    2:30 - Slalom sedících žen, 1. kolo

    4:30 - Slalom zrakově postižených žen, 2. kolo
    4:47 - Slalom stojících žen - 2. kolo
    5:07 - Slalom sedících žen - 2. kolo

    Běh na lyžích:

    2:00 - Smíšená štafeta na 4 x 2,5 km
    3:00 - Otevřená štafeta na 4 x 2,5 km

    Sledge hokej - finále:

    4:00 - Kanada - USA
    thejrc.org