Slovan Bratislava – Trenčín 1:3 (kon.) | Dunajská Streda – Žilina 3:1 (kon.) | Michalovce – Zlaté Moravce 2:0 (kon.)
Nitra – Prešov 3:2 (kon.) | Podbrezová – Senica 3:1 (kon.)
konec
DAC 1904 Dunajská Streda
3:1 (2:0)
MŠK Žilina
sk Sobota 14.04.2018, 17:00 • MOL Aréna • Niké liga • O titul
Předzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu zo zápasu piateho kola nadstavbovej časti Fortuna ligy. V skupine o titul privíta druhá Dunajská Streda štvrtú Žilinu.

    Dunajská Streda poskočila minulý týždeň na druhú pozíciu a na lídra z Trnavy momentálne stráca deväť bodov. O futbalistoch zo Žitného ostrova sa nehovorí v spojitosti s majstrovským pohárom, ale v nadstavbovej časti získali až deväť z dvanástich možných bodov. Zverenci talianskeho trénera Rossiho vstúpil do skupiny o titul pohodlným víťazstvom 3:0 proti Ružomberku, potom síce zakopli na trávniku belasých a prehrali 0:2, no v nasledujúcich dvoch vystúpeniach opäť zabrali naplno. V domácom prostredí zdolali Trnavu 1:0 a naposledy triumfovali v Trenčíne 3:1. V zápase na Sihoti však prišli o najlepšieho strelca Erika Pačindu, ktorý bude dlhšie pauzovať pre zranenie.

    Žilina si drží kontakt s Dunajskou Stredou aj Slovanom Bratislava, ale potrebuje stabilizovať výkonnosť. Ak sa jej to nepodarí, môže spadnúť aj nižšie ako na súčasné štvrté miesto. Šošoni v nadstavbe striedajú lepšie a horšie výsledky. Program skupiny o titul otvorili cenným domácim víťazstvom 2:0 nad Slovanom, ale v nasledujúcich dvoch stretnutiach nezískali plný počet bodov. V Trnave ukoristili remízu 0:0 a pred vlastnými fanúšikmi podľahli Trenčínu prekvapivo vysoko 1:5. Chuť si dokázali napraviť pred týždňom, keď v Ružomberku vydolovali v závere tesné víťazstvo 2:1.

    Dunajská Streda a Žilina hrali proti sebe v tejto sezóne dvakrát v rámci základnej časti Fortuna ligy. Bilancia zo vzájomných duelov hovorí v prospech futbalistov DAC, ktorí vyhrali doma 4:2 a vonku remizovali 0:0.
     
    Úvodné zostavy:

    FC DAC Dunajská Streda: Macej – Huk, Šatka, Záhumenský – Koštrna, Ljubicić (C), Pambou, Kalmár, Davis – Bayo, K. Vida.
    Náhradníci: Jedlička – Rodolfo, Koné, Herc, Kontár, Čmelík, Černák.

    MŠK Žilina: Volešák – Chvátal, Kaša, Králik, Holúbek – Bichakhchyan, Diaz, Škvarka (C) – Mihalík, Mráz, Kubík.
    Náhradníci: Mandous – Jánošík, Balaj, Pečovský, Vallo, Polievka, Kopas.
     
    Futbalisti Dunajskej Stredy dostali motiváciu navyše, pretože pred malou chvíľou Slovan Bratislava prehral na domácej pôde s AS Trenčín 1:3. Hráči DAC si tak dnes môžu vypracovať na druhom mieste štvorbodový náskok. Zakopnutie belasých hrá rovnako do karát aj štvrtej Žiline.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop mali na starosti hráči Žiliny. Hostia dnes nastúpili v bielo-čiernej kombinácii, domáci zvolili tradičnú modro-žltú.
     
    2
    Prvé sekundy duelu patria domácim futbalistom, ktorí začali v ofenzívnej nálade. Tradične ich ženie vpred zaplnený štadión.
     
    4
    Evidujeme prvú strelu. Ľubomír Šatka nedokázal zachytiť loptu, prepadla zaňho na voľného Františka Kubíka, no jeho pokus nebol ideálny.
     
    6
    Dunajskostredčania si vypracovali prvý rohový kop v dnešnom stretnutí. Jeho rozohrávku bude mať na starosti Erick Davis.
     
    7
    Erick Davis poslal loptu na nabiehajúceho Simona Pamboua, od ktorého sa lopta k Vidovi a ten získal ďalší rohový kop.
     
    8
    Kristopher Vida poslal kvalitný center od rohovej zástavky do pokutového územia, ale v hostia mali vo vzduchu prevahu.
     
    9
    Domáci futbalisti nevyužili dva rohové kopy v krátkom slede za sebou. Ani v jednom prípade neohrozili Miloša Volešáka.
     
    10
    Úvodných desať minút duelu neprinieslo priamu strelu do priestoru brány. Aj preto je stav stále bezgólový.
     
    11
    Erick Davis vysoko napádal rozohrávajúceho Filipa Kašu a takmer ho dokázal odzbrojiť. Český stopér ale tento súboj ustál.
     
    13
    Žilinčania si vypracovali prvý rohový kop v zápase. O jeho rozohrávku by sa mal čoskoro postarať kapitán Michal Škvarka.
     
    14
    Michal Škvarka našiel centrom Filipa Kašu, ktorý sa v prvom prípade nedostal k zakončeniu. Potom si však našiel odrazenú loptu a preveril Maceja.
     
    16
    Futbalistom DAC nechýba bojovnosť, ale pred Volešákom toho zatiaľ veľa neukázali. Teraz si pokazili útok nepresnou prihrávkou Vidu.
     
    17
    Žilina si naopak vytvára ďalšiu možnosť na ohrozenie domácej brány. Rohový kop rozohrá Vahan Bichakhchyan.
     
    18
    Na rohové kopy je to vyrovnané. Po druhom žilinskom sa chcel dostať k strele Ivan Santiago Diaz, ale obrana DAC mu nedovolila zakončiť.
     
    20
    Stále čakáme na úvodný presný zásah stretnutia. Strelecky aktívnejšia je v doterajšom priebehu Žilina, no ani hostia si nevypracovali vyloženú príležitosť.
     
    21
    Bezgólový stav chcel zmeniť žilinský kapitán Michal Škvarka. Vytvoril si pozíciu na zakončenie spoza šestnástky, ale tesne minul domácu bránu.
     
    22
    Žilinskí futbalisti pokračujú v ofenzívnej aktivite a naďalej sa tlačia dopredu. Vahan Bichakhchyan rozohrá štandardnú situáciu.
     
    24
    Vahan Bichakhchyan prihral loptu Michalovi Škvarkovi, ktorý mu ju rýchlo vrátil. Následný center do šestnástky však skončil v moci domácich.
     
    27
    Dunajská Streda dala gól! Domáci futbalisti otvárajú skóre dnešného duelu. Do streleckej listiny sa zapísal VAKOUN ISSOUF BAYO, ktorý vyťažil z výbornej práce Kristophera Vidu a pohotovým zakončením bez prípravy rozvlnil sieť.
    27. Vakoun Issouf Bayo - 1:0
     
    28
    Vakoun Issouf Bayo oživil ofenzívu svojho tímu od príchodu do základnej zostavy. Presadil sa už v treťom ligovom stretnutí za sebou.
     
    31
    Dunajská Streda dala gól! Domáci kapitán MARIN LJUBIČIĆ si našiel priestor v pokutovom území, naskočil si na presný center Ericka Davisa z ľavej strany a hlavičkou prekonal bezmocného Volešáka.
    31. Marin LJUBIČIĆ - 2:0
    Zdroj: www.huste.tv
     
    32
    Domáci sa v úvode stretnutia ťažko dostávali do príležitostí, ale úvodný presný zásah ich nakopol a teraz majú herne navrch.
     
    33
    Marin Ljubicić zostal ležať na trávniku a musel byť ošetrovaný. Domáci kapitán by mal pokračovať v zápase.
     
    35
    Zsolt Kalmár (D. Streda) je prvým hráčom, ktorý dnes uvidel žltú kartu. Domáci tvorca hry bol neskoro v súboji s Ivanom Diazom a sklzom ho nedovolene atakoval.
     
    37
    Obrovská šanca hostí. Patrik Macej zle rozohral, poslal loptu priamu na nohu voľného Františka Kubíka, ktorý stal voľný v pokutovom území, no zblízka namieril priamo do žrde.
     
    38
    Žilina sa snaží dostať loptu pod kontrolu a upokojiť hru, aby sa rozbehnutí domáci futbalisti nemohli nasťahovať na útočnú polovicu.
     
    39
    Dunajská Streda nazbierala v nadstavbovej časti o titul najviac bodov spomedzi všetkých tímov a dnes potvrdzuje, že to nebola náhoda.
     
    41
    Domáci fanúšikovia ženú svoj tím dopredu. Tento duel si užívajú nielen vďaka dvojgólovému vedeniu, ale aj krásnemu počasiu, ktoré panuje v Dunajskej Strede.
     
    42
    Samuel Mráz dostával presnú prihrávku do pokutového územia, ale loptu si nedokázal včas spracovať. Rýchlejšie bol pri nej brankár Patrik Macej.
     
    43
    Nepríjemnosti pre Dunajskú Stredu. Kristián Koštrna pocítil bolesť v pravom zadnom stehennom svale a ťažko sa zdvíhal na nohy. V závere polčasu to ešte skúsi rozchodiť.
     
    44
    Rýchlonohý Vakoun Issouf Bayo bežal sám na brankára Miloša Volešáka, ale vzrušenie bolo zbytočné, pretože prihrávka smerovala do ofsajdu.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Zaplnená MOL Aréna aplauduje domácim futbalistom. Žilina síce začala zápas aktívnejšie a častejšie kontrolovala loptu, no nevytvorila si gólovú šancu. Druhá polovica úvodného dejstva sa už hrala podľa dunajskostredských nôt. DAC poslal do vedenia Vakoun Issouf Bayo a onedlho sa presadil aj Marin Ljubicić, takže zverenci Marca Rossiho vedú o dva góly.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Cez prestávku sa udiali hneď dve zmeny. Domáci tréner vymenil zraneného Kristiána Koštrnu za Cesara Blackamana, v hosťujúcom tíme nahradil Františka Kubíka Lukáš Jánošík.
     
    47
    František Kubík mal v prvom polčase veľkú šancu na zníženie, ale po zlej rozohrávke Maceja trafil iba žrď. Dnes si už do lopty nekopne.
     
    48
    Dunajská Streda vybehla na súpera v úvode druhého dejstva. Defenzíva hostí musí odolávať centrom zo strán.
     
    50
    Zatiaľ čo Adrián Guľa urobil cez prestávku taktickú zmenu, Marco Rossi musel reagovať na zdravotný stav Kristiána Koštrnu a minul si jedno striedanie.
     
    51
    Erick Davis posielal center na vzdialenejšiu žrď, kde sa tlačil do koncovky Vakoun Issouf Bayo. Loptu však nedokázal zasiahnuť.
     
    52
    Dunajská Streda si vypracovala rohový kop. Jeho rozohrávku bude mať na starosti maďarský futbalista Kristopher Vida.
     
    53
    Domáci futbalisti nedokázali ohroziť bránu po rohovom kope. Žilinčania sa ubránili a už môžu myslieť na útočenie.
     
    55
    Šošoni dostali loptu pod kontrolu a už dlhšie si ju posúvajú. Stále je to v bezpečnej vzdialenosti od brány Dunajskej Stredy.
     
    56
    Samuel Mráz dostával dlhú prihrávku stredom ihriska, ale domáca defenzíva bola pozorná a rýchlo odzbrojila útočníka MŠK Žilina.
     
    59
    Michal Škvarka odcentroval z ľavej strany pokutového územia na pripraveného Samuela Mráza, ktorého hlavička putovala nad bránu.
     
    60
    Naplnila sa hodina hry. Dunajská Streda si udržiava dvojgólový náskok proti Žiline a súpera nepúšťa do vyložených šancí.
     
    61
    Žilina dala gól! Hostia po jednoduchej kombinácii dokázali znížiť. Striedajúci Lukáš Jánošík si počkal na nábeh IVANA DIAZA a ten zblízka poslal loptu za Patrika Maceja.
    61. Ivan DIAZ - 2:1
    Zdroj: www.huste.tv
     
    63
    Žilina dosiahla kontaktný gól pomerne skoro, a tak má stále dostatok času na vyrovnanie alebo obrat. Uvidíme, aká bude reakcia DAC.
     
    64
    Marco Rossi reaguje na inkasovaný gól a chce posilniť stred poľa. Zsolt Kalmár opustil trávnik, nahradil ho Christián Herc.
     
    65
    Dunajská Streda nevyužila štandardku. Odrazenú loptu získal Timotej Záhumenský a jeho ďalekonosná strela skončila nad bránou Žiliny.
     
    66
    Jaroslav Mihalík sa prepracoval do nebezpečnej blízkosti dunajskostredskej brány, ale bol mimo streleckej pozície a nemal podporu spoluhráčov.
     
    66
    Lukáš Jánošík (Žilina) bol neskoro v osobnom súboji s Christiánom Hercom a nepríjemne ho zasiahol v sklze. Hlavný rozhodca vytiahol žltú kartu.
     
    67
    Miloš Volešák na poslednú chvíľu zareagoval na malú domov a stihol odkopnúť loptu pred napádajúcim útočníkom Bayom.
     
    68
    Dunajská Streda dala gól! Nešťastný moment pre Žilinu. Erick Davis odcentroval do pokutového územia súpera, zdalo sa, že loptu bude mať MARTIN KRÁLIK, ale ten si ju nečakane zrazil hlavou do vlastnej siete.
    68. Martin KRÁLIK - 3:1
    Zdroj: www.huste.tv
     
    70
    Patrik Macej si vyžiadal ošetrenie. Hlavnému rozhodcovi signalizoval problémy s ľavým okom, takže hra je prerušená.
     
    71
    Už je všetko v poriadku. Domáci lekári Patrikovi Macejovi vypláchli problémové oko, a tak dochytá dnešný duel.
     
    73
    Martin Králik musel zase riešiť Davisov center z ľavého krídla. V tomto prípade išiel radšej do sklzu a poslal loptu do bezpečia.
     
    74
    Marin Ljubicić využil priestor v strede ihriska, postupne si loptu potiahol bližšie k šestnástke Žiliny a strelou z diaľky tesne minul bránu.
     
    75
    Adrián Guľa sa rozhodol posilniť ofenzívu. Na lavičku odišiel Vahan Bichakhchyan, ktorého vymenil Filip Balaj.
     
    76
    Žilinčanom vyšla zaujímavá kombinácia. Prihrávka z pravého krídla našla na hranici šestnástky Samuela Mráza, ktorý strelou z prvej minul bránu.
     
    77
    Hostia robia chyby v rozohrávke a teraz na to doplatili. Loptu získal Marin Ljubicić, ktorý si vypýtal faul a atraktívnu štandardku.
     
    78
    Erick Davis skúsil z diaľky priamu strelu na bránu. Lopta nepríjemne skočila pred Milošom Volešákom a ten je rád, že ju spoluhráči poslali aspoň na roh.
     
    79
    Po rohovom kope opäť zakončoval Erick Davis. Ľavačkou prudko vypálil spoza šestnástky a lopta skončila tesne nad brvnom.
     
    80
    Domáci fanúšikovia tlieskajú, pretože trávnik opustil strelec prvého gólu Vakoun Issouf Bayo. V závere dostane šancu Roland Černák.
     
    81
    Filip Balaj si hľadal miesto na zakončenie v pokutovom území, ale stál v tesnom ofsajde, takže jeho snaha bola zbytočná.
     
    82
    Roland Černák sa natlačil za žilinskú obranu, stál sám pred Volešákom, ale na poslednú chvíľu ho zastavil Martin Králik.
     
    83
    Filip Balaj si opäť nedal pozor na svoje postavenie. Dlhú prihrávku od Michala Škvarku si prebral zase v ofsajde.
     
    84
    Posledná zmena v žilinskom tábore. Ihrisko opustil Jaroslav Mihalík, ktorého vystriedal Róbert Polievka.
     
    85
    Juraj Chvátal so šťastím obišiel dvoch súperov, potiahol si loptu na útočnú polovicu ihriska, ale finálna prihrávka mu vôbec nevyšla.
     
    86
    Christián Herc ohrozil žilinskú bránu strelou z hranice šestnástky. Nemal však dostatok síl na razantnejšie zakončenie.
     
    87
    Žilina nevyužila zaujímavú štandardku. Jakub Holúbek pristavil loptu Michalovi Škvarkovi, no jeho strelecký pokus bol zblokovaný.
     
    88
    Michal Škvarka výborne posunul loptu na hranicu pokutového územia voľnému spoluhráčovi, ale ten zakončoval z prvej veľmi nepresne.
     
    89
    Hlavný rozhodca Ziemba sa rozhodol vytiahnuť žltú kartu. Proti pravidlám sa previnil Marin Ljubicić (D. Streda).
     
    90
    Yves Simon Pambou využil dostatok priestoru na rýchly brejk. Presadil sa po pravej strane, nevyšla mu však koncovka, keď trafil len bočnú sieť.
     
    90+1
    Fanúšikovia Dunajskej Stredy stoja a tlieskajú. Domáci vedú o dva góly, takže v nadstavenom čase by nemali prísť o víťazstvo.
     
    90+2
    Patrik Macej musel zasahovať. Po strele z pravej strany pokutového územia sa zavesil do vzduchu a loptu vyrazil na rohový kop.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Dunajská Streda potvrdzuje výbornú jarnú formu a získava ďalšie tri body. Na domácom trávniku zdolala Žilinu 3:1. Futbalisti DAC si vytvorili rozhodujúci náskok v prvom polčase, keď sa v krátkom časovom slede presadili Vakoun Issouf Bayo a Marin Ljubicić. Po hodine hry prišla korekcia zo strany hostí, no presný zásah Ivana Diaza nič neriešil, pretože onedlho si strelil vlastný gól Martin Králik a definitívne rozhodol o triumfe Dunajskej Stredy. (18:53:05)

    Tomáš Lengyel

    Branky: 27. Bayo (K. Vida), 31. Ljubicić (Davis), 68. Králik (vla.) – 61. Diaz (Jánošík)

    Karty:   35. Kalmár (DUN), 89. Ljubicić (DUN) – 66. Jánošík (ZIL)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 9:5. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 10:9.
    DAC 1904 Dunajská Streda: Macej – Huk, Šatka, Záhumenský – Koštrna (46. Rodolfo), Ljubicić (C), Pambou, Kalmár (64. Herc), Davis – Bayo (80. Černák), K. Vida.
    Náhradníci: Jedlička – Rodolfo, Koné, Herc, Kontár, Čmelík, Černák.

    MŠK Žilina: Volešák – Chvátal, Kaša, Králik, Holúbek – Škvarka (C), Diaz, Bichakhchyan (75. Balaj) – Mihalík (84. Polievka), Mráz, Kubík (46. Jánošík).
    Náhradníci: Mandous – Jánošík, Balaj, Pečovský, Vallo, Polievka, Kopas.

    Rozhodčí: Ziemba – Benko, Ferenec
    thejrc.org