Kazaň – CSKA Moskva 2:1 (kon.)
konec
Ak Bars Kazaň
2:1 (1:0, 0:1, 1:0) Stav série: 1:0
CSKA Moskva
Sobota 14.04.2018, 16:00 • TatNěfť Arena, Kazaň • Play-off KHL • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vrchol letošního ročníku Kontinentální hokejové ligy je tu! Dnes odpoledne v TatNěfť Areně odstartuje série, na jejímž konci se dozvíme jméno mistra nejvyšší ruské hokejové soutěže. O Gagarinův pohár si to tentokrát rozdají Ak Bars Kazaň a CSKA Moskva. Pojďme si oba celky představit a podívat se na jejich cestu do finále.
    Gagarinův pohár včera dorazil do Kazaně.

     
    AK BARS KAZAŇ

    Celek z metropole ruské republiky Tatarstán zakončil základní část na špici Východní konference, z šestapadesáti zápasů vytěžil rovných sto bodů. A celkem obstojně si zatím počíná i v play-off – v prvním kole vyřadil celek z Chabarovsku 4:1, ve čtvrtfinále ukončil putování Magnitogorsku stejným výsledkem a posledním soupeřem před postupem do finále mu byl Čeljabinsk, na kterém si smlsl 4:0. Bude v hladké krasojízdě pokračovat i dnes proti CSKA?

    V dlouhodobé části byl tahounem Kazaně český útočník Jiří Sekáč, který v padesáti odehraných zápasech nasbíral dvaačtyřicet bodů a překonal tak svůj osobní rekord ze sezóny 2013/14, kdy si coby člen pražského Lva na své konto připsal bodů osmadvacet. V play-off to kladenskému odchovanci lepilo podobně, v posledním zápase proti Metallurgu se ale zranil a do semifinále nakonec vůbec nezasáhl. Údajně neměl nastoupit ani do finále s Moskvou, během včerejšího dne byl ale klubem stažen z listiny zraněných hráčů a dnes by tedy mohl teoreticky hrát.

    Nejproduktivnějším kazaňským borcem ve vyřazovacích bojích je kanadský forvard s portugalskými předky, jehož jméno není českým fanouškům úplně neznámé. Justin Azevedo, spoluhráč Sekáče ze Lva, ve čtrnácti zápasech vstřelil sedm branek a na dvojnásobný počet asistoval, což znamená, že má na svém kontě úctyhodných jednadvacet bodů.

    Mezi třemi tyčemi se pak Bars může spolehnout na zkušeného Emila Garipova. Kazaňský rodák zatím nastoupil do všech zápasů svého celku v play-off, přičemž úspěšnost jeho zákroků se pohybuje kolem 93,5%. Záda mu pak pravidelně kryje Alexandr Šaryčenkov.
    Azevedo v play-off trhá klubové rekordy Kazaně, 21 bodů ještě před ním nikdo nenasbíral.

     
    CSKA MOSKVA

    Nejúspěšnější klub ruské a sovětské hokejové historie chce do své obrovské vitríny po dlouhé pauze přidat další pohár. V základní části sice dominoval ještě více než jeho dnešní soupeř, takřka celou jí ale strávil ve stínu úspěšnějšího Petrohradu, který válcoval jednoho soupeře za druhým. Do play-off tak postoupil ze druhého místa a po hladkém vítězství 4:0 na zápasy v prvním kole nad Spartakem pokračoval do čtvrtfinále, kde po lítém boji zdolal finský Jokerit. V semifinále pak narazil právě na SKA, které se mu nakonec podařilo zdolat v šesti duelech a zajistit si tak jednosměrnou vstupenku do bojů o Gagarinův pohár.

    CSKA v základní části táhla trojice Maxim Šalunov, Sergej Šumakov a Kirill Kaprizov. Všichni nasbírali rovných čtyřicet bodů, přičemž první jmenovaný byl s dvaceti brankami nejlepším střelcem klubu a poslední jmenovaný zase s pětadvaceti nahrávkami nejlepším asistentem. Velkou mírou pak k výborným výsledkům moskevského klubu přispívali také Valerij Ničuškin, Andrej Kuzmenko, Ivan Tělegin či Mat Robinson.

    Ve vyřazovacích bojích je však nejvíce vidět jiný muž, a to Michail Grigorenko. Ten v play-off chytl neskutečnou formu a do sítí soupeřů momentálně padá takřka vše, co na ní třiadvacetiletý forvard pošle. Ve dvanácti zápasech vsítil celkem devět branek, včetně dvou nesmírně důležitých – v posledním utkání s Petrohradem se totiž bývalý útočník Colorada Avalanche podepsal pod vyrovnávací a vítězné góly, kterými poslal svůj tým do finále.

    Na začátku play-off v brankovišti Moskvy zářil Ilja Sorokin, který v sériích se Spartakem a Jokeritem sbíral jedno čisté konto za druhým. Po několika zaváháních ruského brankáře však dostal prostor v brankovišti také jeho švédský kolega Lars Johansson a ukázal, že se na něj může jeho tým spolehnout – po čtyřech odchytaných utkáních je zatím jeho úspěšnost zákroků přesně 98,9%.
    Takhle vypadal gól, který CSKA zajistil účast ve finále.

     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V SEZÓNĚ

    V letošním ročníku se finalisté střetli dvakrát. V prvním utkání zvítězila Moskva 3:0, v tom druhém se zase radovala Kazaň po výsledku 6:4. Vzájemné zápasy v základní části vždy vyhrál domácí celek, bude tomu tak i v sérii o Gagarinův pohár?

    23. ledna 2018: Kazaň – Moskva 6:4
    Branky: 7. Lander, 17. Tkačov, 24. Burmistrov, 36. Sekáč, 42. Markov, 46. Galijev – 29. Scott, 32. Šalunov.

    17. listopadu 2017: Moskva – Kazaň 3:0
    Branky: 2. Nestěrov, 9. Kuzmenko, 50. Petrov.
     
    BILANCE TÝMŮ VE FINÁLE

    Od vzniku KHL v roce 2008 se Kazaň dostala do finále třikrát, z toho zvládla zvítězit dvakrát. První triumf přišel hned v historicky první sezóně soutěže, kdy ve finále přetlačila Jaroslavl 4:3 na zápasy. Ze zisku druhého Gagarinova poháru se pak radovala už v následujícím ročníku, kdy stejným poměrěm porazila dnes již neexistující MVD Balašicha. Třetí trofej mohla získat v roce 2015, ovšem tentokrát byl její soupeř, SKA Petrohrad, nad její síly.

    Moskevské CSKA je možná nejúspěšnějším klubem ruské historie, od pádu železné opony se ale z úspěchu radoval jen zřídka. Ruskou Superligu, předchůdce KHL, nevyhrál ani jednou a na zlato zatím nedosáhl ani po vzniku mezinárodní soutěže v roce 2008. Nejblíže ke Gagarinovu poháru se dosud dostal v ročníku 2015/16, kdy ve finále podlehl magnitogorskému Metallurgu.

    Přehled sérií o Gagarinův pohár
    2008/09: Kazaň – Jaroslavl 4:3
    2009/10: Kazaň – Balašicha 4:3
    2010/11: Ufa – Mytišči 4:1
    2011/12: Dynamo – Omsk 4:3
    2012/13: Dynamo – Čeljabinsk 4:2
    2013/14: Magnitogorsk – Praha 4:3
    2014/15: Petrohrad – Kazaň 4:1
    2015/16: Magnitogorsk – CSKA 4:3
    2016/17: Petrohrad – Magnitogorsk 4:1
    Přesně před devíti lety a dvěma dny se Kazaň stala historicky prvním vítězem Gagarinova poháru.

     
    Bude se z prvního vítězství ve finálové sérii radovat Kazaň, nebo Moskva? Přenesou Justin Azevedo a Michail Grigorenko své úžasné formy i do finále? A zasáhne do bojů o titul nakonec i Jiří Sekáč? Začínáme přesně v 16:00, buďte u toho!
     
    Úvodní sestavy:

    Ak Bars Kazaň: Garipov (Šaryčenkov) – Jarullin, Markov (A), Batyršin, Ljamkin, Manuchov, Ohtamaa, Sidorov – Azevedo, Lander, Sekáč – Galijev, Zaripov (A), Tkačov – Burmistrov, Lukojanov, A. Potapov – M. Gluchov, Svitov (C), Klinkhammer.

    CSKA Moskva: L. Johansson (I. Sorokin) – Kiselevič (A), Ar. Sergejev, Marčenko, Nestěrov, Pašnin, Naumenkov (C), Makjejev – Al. Popov, K. Petrov, Ničuškin – Grigorenko, Šumakov, Šalunov – Tělegin, Andronov, V. Žarkov – P. Karnauchov, Scott (A), Světlakov.

    Rozhodčí: Fraňo, Odinš – Šišlo, Šalagin.
     
    Přeji vám příjemné sobotní odpoledne, do startu zápasu zbývá kolem tři čtvrtě hodiny. Útočník Jiří Sekáč nakonec přes všechna očekávaní do finále KHL nastoupí, spolu s Azevedem a Landerem dnes bude utvářet kazaňskou první lajnu.
    Úvodní buly bude vhozeno pukem, který strávil dva měsíce na Mezinárodní vesmírné stanici.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    V potemnělé TatNěfť Areně právě probíhá zahajovací ceremoniál, zaplněná hala dychtivě očekává úvodní buly. Od něj nás dělí jen přibližně deset minut.
     
    Oba celky už jsou na ledě a postupně se řadí na modrých čarách. Před začátkem prvního finálového zápasu si ještě poslechneme hymny Ruska a Tatarstánu.
     
    Hymny dohrály. Fanoušci Kazaně teď vytáhli obrovské choreo, které připomíná všechny jejich předchozí úspěchy v ruské nejvyšší soutěži. Začneme do nevidět.
     
    Sudí už svolává první lajny do středového kruhu, jdeme na věc! Na úvodním buly změří síly moskevský Alexandr Popov a domácí Anton Lander.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Jako první se dopředu po vyhraném vhazování vydali domácí hokejisté, jejichž výpad ale připravená moskevská obrana rozebrala už těsně za modrou.
     
    00:48
    Ani další výpad Kazaně střeleckým pokusem neskončil, na kotouči jsou momentálně hosté a snaží se usadit před Garipovovou klecí.
     
    01:14
    Domácí gólman má na svém kontě první úspěšný zákrok, ránu Alexandra Popova z pravého kruhu chytil do lapačky. Hra je tak přerušena.
     
    01:51
    Burmistrov se pokusil rozehrát puk dopředu, za vlastní brankou se ale k volné pryži dostává Kiselevič a vrací se do domácího pásma. Moskva má teď více ze hry.
     
    02:47
    Hra se přelévá ze jedné strany na druhou, ani jednomu celku se momentálně nedaří usadit před brankou soupeře. Obě obrany pracují na plné obrátky.
     
    03:06
    Šumakov si najel před klec a nahrál volnému Pašninovi, jehož zakončení připravený maskovaný muž v kazaňském brankovišti vytěsnil betonem.
     
    04:16
    Popov si bere kotouč na svou hůl a zajíždí s ním za branku, CSKA bude střídat. Uvidíme, co hostující hráči po obměně lajn vymyslí.
     
    04:28
    Tak tohle Moskvanům moc nevyšlo – chvilku totiž hráli v šesti a budou za to pykat. Dvouminutový trest jede za své spoluhráče odsedět Michail Naumenkov (MOS).
     
    05:02
    Dlouhá kombinace Barsu vyvrcholila ranou Jiřího Sekáče z pravého kruhu pro vhazování, Johansson byl připraven. Kazaň si následně bere pryž zpět.
     
    05:58
    Bývalému armádnímu klubu se před chvilkou podařilo dostat na kotouč a vyhodit, domácím se od té doby nedaří na delší dobu prorazit za modrou čáru.
     
    06:26
    Johansson před najíždějícími protihráči raději schovává pryž pod rukavici, hra je tedy přerušena. Po pauze uvidíme vhazování po levici švédského brankáře.
     
    07:40
    Šalunov teď trápí domácí hráče a snaží se za soupeřovou brankou dostat ke kotouči. Sledujeme čím dál tím agresivnější hru.
     
    08:37
    Galijev se v prostoru pro vhazování dostal k puku a vypálil, Johansson jeho projektil vyrazil betonem. Kazaň se drží v útočném pásmu.
     
    08:49
    Kazaň vstřelila branku!
    První gól finálové série je na světě, domácí jdou v deváté minutě úvodní periody do vedení! Pod branku se podepsal STANISLAV GALIJEV, který z pravého kruhu vymetl bližší horní roh moskevské svatyně. Johansson vůbec neměl šanci střele čelit, výhled mu totiž omylem blokoval bránící Pašnin. Asistence: Nikita Ljamkin, Vladimir Tkačov.
    08:49 Stanislav GALIJEV - 1:0
     
    09:57
    Moskvané se snaží na úvodní zásah nějak odpovědět, výborná domácí obrana ale zvládá jejich ambice držet na uzdě a nepouští je blíže před Garipova.
     
    10:49
    Kazaňský kapitán Svitov nahodil od modré čáry puk až za Johanssonovu klec, kde se k ní dostává další z domácích hráčů. CSKA teď působí opařeně.
     
    11:21
    Do velké šance se dostal Vladimír Tkačov! Ten byl v mezikruží úplně sám a po převzetí Zaripovovy nabídky obratem vypálil, Johansson ale střelu z voleje zastavil včas.
     
    12:39
    Střely na branku se stávají raritou, oba týmy zpevnili své obrany a razantně forčekují. Gólmani jsou v posledních chvílích takřka bez práce.
     
    13:35
    Andronov si obkroužil soupeřovu svatyni a chtěl pryž uklidit mezi tyč a nohu domácího brankáře, Garipov drobnou škvíru ve své kleci zacpal betonem.
     
    14:53
    Alexandr Popov je zatím asi nejaktivnějším hostujícím borcem, teď se pokoušel pronést pryž za modrou čáru. Kazaň jeho akci ale rychle rozbila.
     
    15:57
    Hra se momentálně drží před klecí Emila Garipova, hokejisté CSKA se ale díky dotěrné obraně soupeře zdržují jen u mantinelů a nedostávají se do šancí.
     
    16:08
    Další přesilovka pro domácí! Asistent kapitána Greg Scott (MOS) je z kluziště na dvě minuty vykázán za nedovolené bránění a míří tak na trestnou.
     
    16:53
    Sekáče za moskevskou klecí odzbrojil Šalunov a pokusil se pryž vyhodit ven z pásma, ještě před modrou čárou jí ale jeden z protihráčů zvládl zachytit.
     
    17:37
    CSKA teď mělo z pekla štěstí! Rob Klinkhammer se dostal do výborné pozice před brankou, ze které však trefil jen levou tyč!
     
    18:27
    Greg Scott už je z trestné dávno venku, Kazaňští se teď dopustili prvního icingu dnešního utkání. Po krátké pauze se tak bude vhazovat před jejich brankou.
     
    19:27
    Domácí se dostali do přečíslení tři na dva, jeden z bránících hráčů Moskvy přinutil Ohtamu zazmatkovat a zbrkle zakončit z velké vzdálenosti.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 10 – 9
    Zblokované střely: 3 – 4
    Vhazování: 11 – 9
    Hity: 11 – 2
    Trestné minuty: 0 – 4
    Využití přesilovek: 0/2 – 0/0
     
    Úvodní třetina série o Gagarinův pohár mezi Kazaní a Moskvou je za námi, do kabin odchází o něco spokojenější domácí hokejisté. Ty poslal krásnou střelou v deváté minutě do vedení Stanislav Galijev, přičemž hosté se zatím na odpověď nezmohli – v úvodu periody sice měli o něco více ze hry, po inkasované brance ale působili opařeně a zbytek části hráli druhé housle.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:37
    Michail Grigorenko se protáhl do útoku, kde jej následně na mantinel přišpendlil jeden z protihráčů. CSKA se zuby nehty snaží udržet před brankou.
     
    21:28
    Po zaváhání Jarullina se do kvalitní šance dostal Kirill Petrov, jehož zakončení z mezikruží zmizelo v rukavici výborného Emila Garipova. Přerušuje se.
     
    21:50
    Moskva do třetiny vstoupila tou správnou nohou, momentálně má více ze hry a žene se za vyrovnávací brankou. Kazaň start periody trochu zaspala.
     
    22:30
    V rohu za domácí klecí probíhá tahanice o pryž, do které je zapojeno hned několik borců z obou celků. Těžko odhadnout, kdo si nakonec puk odveze.
     
    23:17
    Naumenkov na sebe upoutal pozornost všech lidí v hale, jeho prudká rána z velké vzdálenosti lízla Garipovův beton a odrazila se do rohu kluziště.
     
    24:33
    Albert Jarullin chtěl dlouhým pasem najít jednoho ze svých spoluhráčů ve středním pásmu, ten ale nabídku nezvládl zachytit a na puk se tak dostává Moskva.
     
    25:39
    Na ledě se momentálně bojuje o každý centimetr ledové plochy. Ani jeden tým nechce soupeři nechat nic zadarmo, střeleckých pokusů je k vidění minimum.
     
    25:55
    Michail Naumekov (MOS) hákoval, Kazaň čeká přesilovka. Hostující útočník na oslabuje svůj celek, na trestné pobude maximálně dvě minuty.
     
    27:16
    Ničuškin se teď ve vlastním oslabení protlačil až před Garipova, z hranice brankoviště pak zakončil přímo do betonu připraveného brankáře domácích.
     
    27:54
    Domácí tuhle přesilovku opravdu nezvládli, Naumenkov už se vrací zpět na ledovou plochu. CSKA se zvládl ubránit bez větších obtíží.
     
    28:54
    Prudkou střelu od modré čáry chytá připravený Johansson do rukavice, jeho tým tak stále prohrává pouze o jeden gól. Čeká nás komerční přestávka.
     
    29:32
    Jiří Sekáč je na ledě, Kazaňští se momentálně drží před modrou čárou a snaží se najít skulinu v moskevské obraně, která by jim umožnila se vrátit do útoku.
     
    30:16
    Okamžitě po vyhraném vhazování se na puk dostal Michail Pašnin, jehož prudký projektil hbitý Garipov chytá do rukavice.
     
    30:43
    Jedna šance střídá druhou, na opačném konci ledu se teď zkusil prosadit Danis Zaripov. Jeho zakončení z kruhu Johansson vyrazil betonem do ochranné sítě.
     
    31:26
    Pašnin s kotoučem na holi manévruje ve středním pásmu a snaží se vyhýbat dravým hokejistům soupeře, kteří se jej snaží od pryže odstavit.
     
    32:32
    V prostoru pro vhazování se uvolnil Sekáč, jehož následné zakončení zadunělo o plexisklo za Johanssonovou klecí. Ten tak nemusel zasahovat.
     
    Dnešní utkání sleduje 8 890 diváků (88,9% kapacity).
     
    33:19
    Petrov si nebezpečně najížděl před branku, Garipov se tedy rozhodl raději přerušit hru a schoval pryž pod svou rukavici. Po pauze se bude vhazovat před jeho klecí.
     
    33:59
    CSKA právě vstřelilo branku!
    TatNěfť Areně teď utichla, Moskvané šest minut před koncem druhé třetiny srovnávají a začínáme tak od začátku! Hosté se dostali do přečíslení tři na jednoho – Petrov z kruhu nahrál na mezikruží Petrovovi, jehož ránu ještě do sítě tečoval nikým nehlídaný VALERIJ NIČUŠKIN. Asistence: Kirill Petrov, Alexandr Popov.
    33:59 Valerij NIČUŠKIN - 1:1
     
    34:57
    Moskva je aktivnějším celkem i po vstřelené brance, Kazaňští se zatím vzpamatovávají jen velmi pomalu. CSKA se snaží se poprvé v zápase dostat do vedení.
     
    35:58
    Hra se momentálně přelévá ze jedné strany na druhou, tempo se teď celkem uklidnilo. Sledujeme vyrovnanou partii, ani jeden tým nemá na ledě převahu.
     
    36:48
    Hokejisté sportovního klubu armády se usadili před Garipovem a rozjeli kombinaci, která zatím ještě střeleckým pokusem nevyvrcholila.
     
    37:44
    Andrej Světlakov se dostal ke střele, jeho rána z pravého kruhu ale kazaňskou klec úplně minula a Emil Garipov tak nemusel vůbec zasahovat.
     
    38:48
    Jarullin přitlačil Naumenkova na mantinel a snaží je jej obrat o kotouč. Moskevský bek se teď brání, co mu jen síly stačí a drží se v pásmu.
     
    39:07
    Do dobré kvalitní šance se dostal domácí tahnoun Azevedo, bývalý útočník pražského Lva ale z prostoru pro vhazování zamířil vysoko nad branku.
     
    39:40
    Dvacet sekund před koncem druhé třetiny vidíme další zakázané uvolnění, kterého se dopouští hokejisté Kazaně. Vhazování tak proběhne před jejich klecí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 13 – 15
    Zblokované střely: 8 – 9
    Vhazování: 21 – 19
    Hity: 18 – 6
    Trestné minuty: 0 – 2
    Využití přesilovek: 0/3 – 0/0
     
    Prostřední perioda nabídla poněkud jiný obraz hry než ta první. Více ze hry měli tentokrát hokejisté moskevského CSKA, kterým se zvýšenou aktivitu podařilo přetavit ve vyrovnávací gól po teči Valerije Ničuškina. Hosté pak nepovolovali a pokoušeli se prosadit i podruhé, výborně chytající Garipov ale za svá záda další puk už nepustil. Máme tak zaděláno na zajímavou a napínavou závěrečnou dvacetiminutovku, do které vstoupíme za stavu 1:1.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:06
    Emil Garipov už má na svém kontě první zákrok ve třetí třetině, nahození jednoho z protihráčů od modré čáry vykryl dobře položeným betonem.
     
    40:58
    V těsné blízkosti brankoviště se pokusil kotouč za Garipova procpal Grigorenko, který ale v souboji s gólmanem Kazaně neuspěl.
     
    41:45
    Více ze hry mají stále hokejisté CSKA, kterým se však kvůli dotěrné a neodbytné obraně soupeře nedaří usadit před kazaňskou klecí.
     
    42:43
    Sergej Andronov si za brankou vzal kotouč na svou hůl a bleskově zamířil dopředu, moskevský výpad následně defenzíva soupeře ukončila velmi rychle.
     
    43:43
    Sekáč ve středním pásmu zápasil o kotouč s Naumenkovem, přičemž tahanici nakonec vyhrál druhý jmenovaný hráč. Moc daleko do útoku se ale nedostal.
     
    44:51
    CSKA se vlastní nepřesností vyhání z útočné třetiny kluziště, kde se mu jen pár sekund předtím konečně podařilo usadit. Teď se musí pro puk vrátit za modrou.
     
    45:52
    Kazani se vůbec nedaří se vrátit do zápasu. Moskva kontroluje hru a nepovoluje soupeři si na delší dobu přivlastnit kotouč. Halou se začíná nést pískot.
     
    46:46
    Icing CSKA, po pauze uvidíme vhazování před brankou Larse Johanssona. Domácí teď mají ideální příležitost rychle udeřit.
     
    47:22
    Sekáč nahrál dozadu na Gluchova, kterého nakonec po boji obral o kotouč jeden z bránících hráčů bývalého armádního klubu. Moskva se vrací dopředu.
     
    48:15
    Kazaň vstřelila branku!
    Domácí se zničehonic prosazují a jdou opět do vedení! Tkačov se protlačil do útoku, stáhl na sebe jednoho z bránících Moskvanů a následně nahrál k pravé tyči připravenému STANISLAVU GALIJEVOVI, který zakončil přímo do sítě a zadělal si tak na hattrick! Platnost branky ještě musel potvrdit videorozhodčí. Asistence: Vladimír Tkačov, Danis Zaripov.
    48:15 Stanislav GALIJEV - 2:1
     
    49:35
    Na 3:1 chtěl teď z velké vzdálenosti upravit stav zápasu Alexej Potapov, jenže Johansson jeho zakončení chytil bez větších obtíží do lapačky.
     
    50:16
    Alexandr Svitov se chtěl přes dva hráče CSKA protlačit před branku, ovšem dvojice moskevských borců nakonec jeho výlet ukončila předčasně.
     
    51:45
    Kazaň je po Galijevově brance lepším týmem na ledě, aktivně napadá a žene se za dalším gólem. CSKA se ze zásahu očividně ještě snaží vzpamatovat.
     
    52:44
    Hokejisté domácího Barsu se stále drží před soupeřovou klecí, všechny moskevské pokusy je vyštípat za modrou čáru zatím skončily bezúspěšně.
     
    53:30
    Ostrá rána Rafaela Batyršina z první vypadala hodně nebezpečně, chyběla jí však notná dávka přesnosti a Johansson nakonec vůbec nemusel čarovat.
     
    54:43
    Moskvané se konečně probouzejí, začínáme sledovat celkem vyrovnanou podívanou. Garipov teď musí být ve střehu, soupeř je usazený před jeho klecí.
     
    55:24
    Ostrostřelec Grigorenko si teď chtěl na svou pažbu udělat už desátý zářez v letošním play-off, střelou z vysokého úhlu ale hbitého brankáře nepřekvapil.
     
    56:51
    Kazaň se už soustředí jen na bránění svého hubeného náskoku. Pečlivě brání a dopředu se vůbec nehrne, pouze pravidelně vyhazuje kotouče ven z pásma.
     
    57:44
    TatNěfť Arena se hlasitě raduje, Moskva je rozhodčími už podruhé v zápase vyloučena za příliš mnoho hráčů! I tentokrát dvouminutový trest odpyká Michail Naumenkov (MOS).
     
    58:43
    Domácí se usadili před Johassonovou klecí a kombinují, se šancemi CSKA už to začíná vypadat hodně bledě. Na kotouči je momentálně Anton Lander.
     
    59:32
    Burmistrov drží puk na své polovině ledové plochy, vítězství už si velmi pravděpodobně Kazaň zvládne uhlídat. Do konce zápasu zbývá půl minuty.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 20 – 23
    Zblokované střely: 12 – 12
    Vhazování: 29 – 23
    Hity: 21 – 10
    Trestné minuty: 0 – 8
    Využití přesilovek: 0/4 – 0/0
     
    Československá stopa
    Jiří SEKÁČ (KZN) – 0+0, 1 střela, ice time 18:10
     
    Dohráno! První utkání finálové série mezi Kazaní a Moskvou končí triumfem domácího celku, který si po velmi těsném vítězství 2:1 připisuje na své konto první bod. CSKA dnes na ledě soupeře nepředvedl špatný výkon, po druhé inkasované brance se ale sesypal a do konec zápasu už se mu nepodařilo průběh utkání zdramatizovat.
     
    To je ode mne z tohoto utkání vše, program bojů o Gagarinův pohár bude pokračovat pondělní odvetou. Přeji vám příjemný zbytek dne, na počtenou! (18:30:16)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 9. Galijev (Ljamkin, Tkačov), 49. Galijev (Tkačov, Zaripov) – 34. Ničuškin (K. Petrov, Al. Popov)


    Ak Bars Kazaň: Garipov (Šaryčenkov) – Jarullin, Markov (A), Batyršin, Ljamkin, Manuchov, Ohtamaa, Sidorov – Azevedo, Lander, Sekáč – Galijev, Zaripov (A), Tkačov – Burmistrov, Lukojanov, A. Potapov – M. Gluchov, Svitov (C), Klinkhammer.
    CSKA Moskva: L. Johansson (I. Sorokin) – Kiselevič (A), Ar. Sergejev, Marčenko, Nestěrov, Pašnin, Naumenkov (C), Makjejev – Al. Popov, K. Petrov, Ničuškin – Grigorenko, Šumakov, Šalunov – Tělegin, Andronov, V. Žarkov – P. Karnauchov, Scott (A), Světlakov.

    Rozhodčí: Fraňo, Odinš – Šišlo, Šalagin.

    Diváci: 8 890
    Kazaň 4 1 CSKA Moskva
    #1 Sobota 14.04.2018 • 16:00
    Kazaň - CSKA Moskva 2:1
    #2 Pondělí 16.04.2018 • 18:00
    Kazaň - CSKA Moskva 2:1
    #3 Středa 18.04.2018 • 18:30
    CSKA Moskva - Kazaň 3:2 po prodl.
    #4 Pátek 20.04.2018 • 18:30
    CSKA Moskva - Kazaň 1:3
    #5 Neděle 22.04.2018 • 16:00
    Kazaň - CSKA Moskva 1:0
    thejrc.org