Finsko – Česko 1:3 (kon.) | Rusko – Švédsko 1:2 (kon.)
konec
Finsko
1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Česko
Čtvrtek 19.04.2018, 19:00 • Tipsport arena • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Krásný dobrý večer všem příznivcům ledního hokeje z pardubické Tipsport areny! Euro Hockey Tour se dostává do své předposlední fáze, začínají Carlson Hockey Games! Hned jejich první zápas nabízí lákavé menu, Finsko změří své síly s Českou republikou.
     
    Finsko

    Lauri Marjamäki má za sebou společně se svými svěřenci čtyři utkání v rámci Euro Hockey Challenge. Hokejisté ze země tisíců jezer sehráli nejprve dvě utkání s Běloruskem a ani jeden zápas nepoznal po šedesáti minutách vítěze. Vůbec první duel Finové prohráli 2:3 v prodloužení. Následující den Seveřané svému soupeři porážku oplatili, zvítězili rovněž v prodloužení poměrem 4:3.

    V minulém týdnu se Finové dvakrát utkali s Lotyšskem, přičemž obě střetnutí skončila jejich vítězstvím a protivník jim nedokázal vstřelit jedinou branku. První měření sil skončilo 3:0, druhé pak 5:0 v prospěch svěřenců Lauri Marjamäkiho. Na tyto výsledky budou chtít Seveřané určitě navázat také na východě Čech.
     
    Česko

    Tým trenéra Josefa Jandače má za sebou stejně jako jeho dnešní soupeř čtyři utkání, které odehrál pod hlavičkou Euro Hockey Challenge. Hokejisté ze srdce Evropy nejprve dvakrát změřili síly se Švýcarskem. Oba duely skončily vítězstvím Čechů. Ti nejprve vyhráli nad svým protivníkem 5:2, druhý den ho opět smetli výsledkem 4:1.

    V předchozím týdnu se Češi utkali s Francií. Obě střetnutí měla poměrně podobný průběh. Hokejisté ze země galského kohouta se pokaždé dostali do vedení 2:0, jenže pak už branky pouze inkasovali. Mužstvo trenéra Josefa Jandače tak dokráčelo k výhrám 5:2 a 6:2. Hráči země ze srdce Evropy tak budou chtít zapracovat především na prvních třetinách a vstupech do utkání. Proti nim však tentokrát stojí nesporně kvalitnější protivník.
     
    Nominace Finska

    Brankáři: Emil Larmi, Ville Husso, Eero Kilpeläinen.

    Obránci: Casimir Jürgens, Juuso Riikola, Urho Vaakanainen, Tommi Kivistö, Julius Honka, Henri Jokiharju, Kristian Näkyvä, Ville Pokka.

    Útočníci: Marko Anttila, Pekka Jormakka, Mika Niemi, Olli Palola, Juuso Puustinen, Antti Suomela, Sami Sandell, Eemeli Suomi, Sakari Manninen, Jere Sallinen, Jonas Enlund, Kasper Björkqvist, Juuso Ikonen, Toni Rajala, Veli-Matti Savinainen.
     
    Nominace Česka

    Brankáři: Patrik Bartošák, Pavel Francouz, Dominik Furch.

    Obránci: Jakub Galvas, David Sklenička, Michal Moravčík, Marek Hrbas, Lukáš Klok, Tomáš Pavelka, Martin Pláněk, Filip Pavlík, Filip Pyrochta, Michal Jordán, Adam Polášek.

    Útočníci: Roman Červenka, Michal Birner, Andrej Nestrašil, Robin Hanzl, Dominik Kubalík, Dmitrij Jaškin, Adam Musil, Michal Řepík, Matěj Stránský, Jakub Orsava, Martin Kaut, David Tomášek, Martin Frk, Jan Ordoš, Roman Horák, Filip Chytil, Filip Chlapík, Filip Zadina, Robert Kousal, David Šťastný.
     
    Zajímavosti v nominaci Finska

    Zajímavě se jeví brankářská trojice Suomi. Dva mladíci Ville Husso a Emil Larmi jsou o desetiletí mladší než jejich kolega Eero Kilpeläinen, jenž chytá za švédské Örebro.

    Svou premiéru v seniorské finské reprezentaci zažije mladý obránce Henri Jokiharju. Hokejový tým země tisíců jezer má na své soupisce také beka z NHL – Julia Honku, jenž obléká dres Dallasu.

    V posledním zápase proti Lotyšsku se dvakrát prosadil Pekka Jormakka. V ofenzívě Finové posily z NHL zatím postrádají, spoléhají především na hráče z vlastní soutěže a KHL. Jediným forvardem ze zámoří je Kasper Björkqvist. Nejvíc hokejistů obléká dres helsinského Jokeritu.
     
    Zajímavosti v nominaci Česka

    S Čechy aktuálně trénuje krom trojice nominovaných brankářů také David Rittich z Calgary, ale do zápasů zde v Pardubicích nezasáhne. K dvojici gólmanů, která chytala ve Francii se připojil Pavel Francouz.

    V obranných liniích trápí mužstvo trenéra Jandače početná marodka. Nově tak přibyli na soupisku obránci Hradce Králové – Filip Pavlík a Martin Pláněk. Záhadou prozatím zůstává stav Adama Poláška, jenž nejspíš do dnešního duelu nenastoupí.

    V útoku přibyly mladé pušky ze zámoří. Filip Zadina, Filip Chlapík, Dmitrij Jaškin a Filip Chytil jsou připraveni porvat se o dres národního mužstva. David Kaše je naopak pro zranění mimo hru.
    Trenér reprezentace Josef Jandač povolal i mladé pušky.

    @chytil_12 a @filip_zadina v dresu #narodnitym ????????#MadeOfHockey

    Příspěvek sdílený CCM Hockey Czech Republic (@ccmhockeyczechrepublic),

     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Kilpeläinen (Husso) – Riikola (A), Pokka, Kivistö, Honka, Vaakanainen, Näkyvä (A), Jokiharju – Jormakka, Manninen, Palola – Savinainen (C), Suomela, Puustinen – Rajala, Sandell, Ikonen – Enlund, Niemi, Anttila – Björkqvist.

    Česko: Francouz (Furch) – Pyrochta, Jordán (A), Pláněk, D. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík – Nestrašil, Horák (A), D. Kubalík – Zadina, Chytil, Jaškin – M. Kaut, Chlapík, Červenka (C) – Musil, Tomášek, Šťastný.

    Rozhodčí: Oskirko, Soin – Ondráček, Špůr.
    Sestava České republiky v grafické podobě

     
    Do začátku utkání zbývá přibližně čtyřicet minut a obě mužstva tak vstupují na ledovou plochu, aby zahájila rozbruslení.
     
    Hráči opouští ledovou plochu, kterou ještě jednou před úvodním vhazování upraví rolba.
     
    V současnosti probíhá v Tipsport areně představení poháru, o který se bude hrát. Na ledě se ukazuje také patron turnaje Vladimír Martinec, jenž krátce promluvil k obecenstvu.
     
    Sudí jsou již na ledové ploše, aktuálně nastupují hokejisté České republiky, kteří jsou při nástupu na led jednotlivě představováni publiku.
     
    Na kluziště nastupují také hráči ze země tisíců jezer, oba celky proti sobě stojí na modrých čarách.
     
    Edita Adlerová nyní zapěje státní hymny obou státních mužstev.
     
    Ceremoniím tímto bylo učiněno zadost, teď už se bude hrát hokej!
     
    Tak nikoliv, kapitáni obou mužstev se ještě střetnou na čestném buly. Savinainen a Červenka se sjíždějí do středového kruhu.
     
    Červené koberce mizí z kluziště, nyní už zůstávají na ledové ploše pouze sudí, zahajovací formace a pochopitelně také oba brankáři.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:13
    Finové vyhráli úvodní vhazování a Jormakka zavezl kotouč do třetiny Čechů, střela z levé strany ale neprošla skrz chumel hráčů před bránou.
     
    00:47
    Pokka poprvé výrazněji ohrozil Francouze, zakončoval z bezprostřední blízkosti bekhendem, ale gólman České republiky puk před brankovou čárou udržel.
     
    01:10
    Francouz zastavuje nahození od modré čáry a touš raději přikryl rukavicí. U něj sice hlídal Pavelka, ale strážce české svatyně nechtěl riskovat.
     
    01:36
    Hráči ze srdce Evropy vyvezli kotouč do třetiny protivníka, ale dlouho jej na svých čepelích udržet nedokázali a musí se stáhnout k vlastní kleci.
     
    02:11
    První větší šance českého celku! Tomášek dostal přihrávku do předbrankového prostoru, ale tísněn obranou nestihl zakončit.
     
    02:33
    Svěřenci Josefa Jandače nyní svírají protivníka v jeho pásmu. Galvas vypálil od modré, ale puk neprošel skrz velké množství hokejistů před Kipeläinenem.
     
    03:13
    O černou pryž se bojuje na zadním mantinelu za zády brankáře Francouze.
     
    03:36
    Obrovská šance Finů! Sakari Manninen dostal přihrávku na levý kruh a zblízka pálil na bránu Čechů, Francouz předvedl výstavní zákrok.
     
    04:20
    Na druhé straně to zkoušeli Jaškin a Sklenička, ale ani jeden si na pozorného Kilpeläinena nepřišel.
     
    04:36
    Seveřané se snažili protlačit po levé straně, přihrávku na osu však Sandell nedokázal dobře zpracovat.
     
    04:54
    Český celek zastavilo v protiútoku postavení mimo hru. Vhazovat se tak bude ve středním pásmu.
     
    05:03
    Hráči ze srdce Evropy rozehráli z vlastní třetiny, kotouč sice dostali až na zadní mantinel, jenže jej neudrželi na svých čepelích.
     
    05:26
    Češi si zahrají první přesilovou hru. Antilla narazil Skleničku na mantinel a inkasuje dvě minuty za vražení na hrazení.
     
    05:56
    Svěřenci trenéra Jandače uzamkli svého protivníka v jeho třetině a snaží se najít vhodnou střeleckou pozici.
     
    06:20
    Nestrašil tečoval Kubalíkovu ránu z pravého kruhu, ale Kilpeläinen byl dobře nalepený svými betony na ledě a střelu zastavil.
     
    06:33
    Chytil nedokázal zavézt kotouč do rohu třetiny soupeře a Finové tak vyhazují přes všechny čáry.
     
    07:26
    Češi musí opět začít od Francouze, přesilová hra je pryč, Seveřané jsou kompletní.
     
    07:49
    Jordán vypálil od modré čáry, jeho pokus tečoval Musil, ale Kilepäinen kotouč vyrazil do rohu. Následuje první komerční pauza a úprava hrací plochy.
     
    07:54
    Češi vyhráli buly v pásmu soupeře a puk se dostal na modrou, odkud střílel Galvas. Rána z jeho hole však byla velmi nepřesná a skončila až v ochranné síti.
     
    08:16
    Seveřané na chvíli uzamkli svého soupeře před jeho svatyní, ale na dlouho se zde usídlit nedokázali.
     
    08:35
    Julius Honka podrazil Nestrašila v předbrankovém prostoru. Češi tak rozehrají druhou přesilovku.
     
    09:05
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český výběr využívá přesilovku a jde do vedení! FILIP ZADINA obdržel přihrávku na pravý kruh a okamžitě vystřelil. Riikola kotouč tečoval nešťastně pro finského brankáře, jemuž touš prošel mezi betony. Asistence: David Sklenička, Martin Kaut.
    09:05 Filip ZADINA - 0:1
     
    09:49
    Suomela tečoval kotouč v prostoru mezi kruhy, jenže Francouz stihl betony sklapnout včas!
     
    10:16
    Finové se nyní řítili po pravé straně kupředu, jenže útočnou modrou nepřešli v souladu s pravidly a je jim pískán ofsajd.
     
    10:37
    O černou pryž se teď utkala čtveřice hráčů v rohu hřiště za zády Francouze. Čeští beci byli v tomto malém souboji úspěšnější a vyhazují.
     
    11:08
    Kotouč se rychle přesunul na druhou stranu hrací plochy, kde rozehrávku Seveřanů napadal Jaškin, jenže puk nezískal.
     
    11:34
    Češi se usazují v prostoru před Kilpeläinenem, přihrávka v rohu kluziště však nevyšla a kupředu může soupeř.
     
    11:56
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové srovnávají krok! ANTTI SUOMELA vyrazil po levé straně kupředu a ranou z kruhu na přední tyč překonal Francouze – 1:1! Asistence: Kristian Näkyvä, Eero Kilpeläinen.
    11:56 Antti SUOMELA - 1:1
     
    12:25
    Češi se snaží rychle získat ztracený náskok zpět, jenže u kotouče je aktuálně jejich protivník.
     
    12:49
    Šťastný se z pravé strany pěkně protlačil až před brankáře Suomi, jenže gólman Finů kotouč betonem zastavil.
     
    13:07
    O chvíli později vypálil Šťastný z větší vzdálenosti, sražená střela skončila v ochranné síti. Následuje komerční brejk.
     
    13:27
    Moravčík rozehrává další akci Čechů, pas na levá mantinel přebral Horák, jenž se však za útočnou modrou nedostal.
     
    14:06
    Jormakka nyní prošel po levé straně a snažil se střelou z kruhu překvapit Francouze, Pavlík byl u něj včas a jeho ránu srazil.
     
    14:44
    Rozehrávka českého celku teď trochu vázne, Pavlík se musí s kotoučem vrátit za svou bránu.
     
    15:06
    Kilpeläinen se teď musel v bráně otáčet. Chytilova rána z levé strany sice byla nepřesná, český forvard o chvíli později přihrál Jordánovi, jehož pokus už finský gólman musel zlikvidovat lapačkou.
     
    15:21
    Filip Zadina inkasuje dvě trestné minuty za držení. Přesilovku si tak vyzkouší hráči Suomi.
     
    16:03
    Jormakka dostal přihrávku do předbrankového prostoru, kde však nedokázal neposedný kotouč zpracovat!
     
    16:33
    Finové svírají český celek v jeho obranném pásmu jako v kleštích. Aktuálně kombinují podél hrazení a hledají vhodný palebný prostor.
     
    17:02
    Nádherná kombinace Finů, na jejímž konci pálil z mezikruží Sandell. Proti jeho ráně se však postavil Francouzův beton!
     
    17:21
    Češi jsou kompletní a po šikovné kombinaci se dostali za útočnou modrou. Filip Chytil se skrz přesilu bránících hráčů k bráně soupeře neprodral.
     
    18:06
    Individuálně se snažil projít také Kaut, jenže také on ztroskotal na pevně sevřených defenzívních liniích Seveřanů.
     
    18:33
    Kaut teď pouze prodloužil vyhození z obranného pásma a čeští hokejisté míří na střídačku.
     
    19:10
    Suomela vypálil od modré čáry, jenže Francouz proti němu dokázal zakročit, do střely vložil svou hůl.
     
    19:38
    Pláněk zastavil postup Finů ve středovém kruhu, na akci směrem vpřed mu však nezbyly síly.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První dějství duelu mezi Finskem a Českem je za námi. Svěřenci trenéra Jandače vstoupili do utkání aktivně a vypracovali si dvě přesilové hry. Druhou s trochou štěstí zužitkoval Filip Zadina. Seveřané se však nenechali zahanbit a na nápor protivníka odpověděli svým vlastním. Ve 12. minutě překonal Antti Suomela Pavla Francouze dobře trefenou ranou na přední tyč. Do druhé dvacetiminutovky tak celky vstoupí za vyrovnaného stavu.
     
    Střely na bránu v první třetině

    Finsko – 11
    Česko – 14
     
    Druhá třetina začne přibližně v 19:50.
     
    Hráči obou mužstev se vrací na ledovou plochu, druhé dějství odstartuje za malý moment.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:13
    Češi získali po úvodním vhazováním kotouč, ale rozehrávat musí Francouz zpoza vlastní svatyně.
     
    20:35
    Dominik Kubalík se z pravé strany protlačil až před Kilpeläinena, jenž však jeho střelu z bezprostřední blízkosti zastavil ramenem!
    20:35 Šance Dominika Kubalíka
     
    20:49
    Na druhé straně si po levé straně vyšlápl vpřed Puustinen a jeho ránu z kruhu musel Francou vyrazit holí!
     
    21:05
    Hodně divoký start druhé třetiny! Po ráně Chytila zazvonila za zády finského gólmana tyčka!
     
    21:26
    Rajala vypálil z levého kruhu, ale jeho ránu zastavila dvojice bojujících hokejistů před Francouzem.
     
    21:34
    Kilpeläinen zastavil vyhození ze středního pásma a chystal se rozehrát, před blížícím se Červenkou však kotouč raději přikryl rukavicí.
     
    22:04
    U levého mantinelu se k ráně odhodlal Rajala, Francouz vyrazil puk vysoko nad sebe a o zbytek se postarali jeho obránci. Následný pokus Sandella srazila defenzíva Čechů do ochranné sítě.
     
    22:42
    Seveřané dostávají k dispozici přesilovou hru. Michal Moravčík si odsedí dvě minuty za hákování.
     
    22:53
    Češi se rychle dostali ke kotouči a okamžitě ho poslali přes všechny čáry až k bráně soupeře.
     
    23:19
    Puustinen vypálil z vrcholu levého kruhu, touš však nepronikl skrz chumel hráčů před Francouzem.
     
    23:53
    Seveřané svírali svého protivníka jako v kleštích. Na konci jejich kombinaci byla nepřesná střela Pokky od modré.
     
    24:24
    Filip Pavlík inkasuje dvě minuty za zdržování hry, když úmyslně posunul bránu, nutno však podotknout, že tak zabránil Finům využít obrovskou příležitost.
     
    24:42
    Češi vyhazují přes všechny čáry a už jsou ve čtyřech. Finové musí začít se svou kombinací z vlastního pásma.
     
    25:08
    Ikonen se špatně vytočil na pravém kruhu a jeho zpětná přihrávka vyhnala jeho tým z třetiny.
     
    25:23
    Rajala vypálil ostře z pravé strany, ale Francouz měl lapačku připravenou a puk do ní chytil.
     
    25:27
    Po ráně Puustinena končí černá pryž mezi diváky, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    25:43
    Seveřané se nejprve schovali za vlastní bránu, následně ale prošli po ose hřiště až do třetiny Čechů, kde však dobře zapracoval Pyrochta, jenž vyhodil.
     
    26:16
    Další vyloučení v celku Josefa Jandače. Dmitrij Jaškin dostává dvě minuty za podražení. Finové budou hrát 8 sekund přesilovku 5 na 3.
     
    26:33
    Horák se hnal do úniku, ale u kotouč by nakonec o chvíli později než Honka, který se vrátil včas.
     
    27:06
    Seveřané okupují prostor před Francouzem, Honka vypálil tvrdě od modré, jeho rána proletěla jen těsně vedle pravé tyče české svatyně!
     
    27:36
    Hráčům země ze srdce Evropy se znovu podařilo vyhodit a Finové tak znovu rozehrávají z vlastní třetiny.
     
    28:16
    Seveřané si poslali několik křižných přihrávek skrz prostor před Francouzem, do nebezpečného zakončení se však nedostali a Češi jsou kompletní.
     
    28:49
    Riikola nabral rychlost za vlastní bránou a po pravé straně se rychle prodral za útočnou modrou.
     
    29:18
    Po ráně Enlunda z pravého kruhu a zákroku Francouze nastal před brankovištěm Čechů zmatek, který však nakonec defenzíva celku trenéra Jandače zvládla ustát.
     
    29:56
    Rajala na levém kruhu napřáhl a nebezpečně vypálil, mířil však poměrně nepřesně.
     
    30:08
    Po delší době také česká střela. Šťastny vypálil z pravé strany, Kilpeläinen jeho ránu poslal vyrážečkou do ochranné sítě. Následuje komerční přestávka, během níž Tipsport arena zdraví biatlonistu Michala Krčmáře.
     
    30:16
    Kubalík tvrdě vypálil z levé strany a po jeho střele se síť Finů zavlnila, jenže z té nesprávné strany!
     
    30:43
    Prudkou přihrávku nyní žádný český hráč nezpracoval a puk tak končí na zakázaném uvolnění.
     
    30:55
    Sklenička se v situaci dva na dva rozhodl pro střelu z levé strany, která Kilpeläinenovi nadělala poměrně dost starostí. Nakonec ji však finský gólman zkrotil.
     
    31:19
    Češi rozehrávají z vlastního pásma, po levém hrazení se dostali až do rohu na opačném konci hrací plochy, kde jsou ale zastaveni.
     
    31:52
    Pyrochta rozehrává zpoza vlastní svatyně, přihrávka se mu nepodařila, a tak se hokejisté Suomi usazují před Francouzem.
     
    32:13
    Pokka rozehrává z obranné modré, kotouč poslal za půlící čárou na zadní mantinel a jeho spoluhráči spěchají napadat.
     
    32:39
    Češi se nevyvarovali dalšímu faulu, ačkoliv místní publikum nesouhlasí. Dmitrij Jaškin obdržel dvě trestné minuty za napadení, následuje komerční brejk.
     
    33:03
    Honka tvrdě vypálil od modré čáry, jeho ráně ale chyběla přesnost.
     
    33:22
    Krásná situace dva na jednoho, Nestrašil přihrál Horákovi, jenž pálil z první, střela mu ale úplně nesedla a Kilpeläinen ji zastavil betonem.
    33:22 Střela Romana Horáka
     
    33:29
    Češi se i v početní nevýhodě dostávají do šancí, Musil vystřelil, brankář Finů jeho ránu zlikvidoval ramenem.
     
    33:53
    Další pokus celku trenéra Jandače vyslal Šťastný z otočky, finský gólman měl beton na ledě včas.
     
    34:27
    Hráči země ze srdce Evropy odehráli toto oslabení na výbornou! V jeho závěru donutili protivníka vyhodit na zakázané uvolnění.
     
    34:39
    Češi jsou kompletní, Suomela si však pracovává kotouč na zadním mantinelu. Nic většího s ním ale vymyslet nedokázal.
     
    35:20
    Po akci Zadiny dorážel z předbrankového prostoru Jaškin, bránu ale netrefil! Suomi následně vyhodili na další zakázané uvolnění.
     
    35:39
    Svěřenci trenéra Jandače aktuálně kontrolují puk. Kubalík najížděl zprava na bránu Finů, jenže kotouč mu v rozhodující chvíli utekl z čepele.
     
    36:08
    Češi rozehrávají z vlastního pásma, po pravé straně se Chlapík prodral až za bránu soupeře a přenechává kotouč spoluhráčům.
     
    36:33
    Jordán vypálil z vrcholu kruhů švihem! Kilpeläinen jeho ránu srazil lapačkou mimo prostor tří tyčí!
    36:33 Další šance české reprezentace
     
    36:49
    Další rána Jordána, tentokrát od modré čáry. Finský gólman ji tentokrát ukryl ve své náruči.
     
    37:05
    Sledujeme velice atraktivní hokej, kde šance střídá šanci, hráči obou mužstev hrají ve vysokém tempu a předvádí parádní akce.
     
    37:30
    Seveřané se zvládli vymanit z náporu Čechů a dostávají kotouč z třetiny, přes útočnou modrou už ale nepřešli, jelikož je zastavilo postavení mimo hru.
     
    37:47
    Filip Pavlík vypálil z velké dálky, ale jeho rána se neujala, Suomi následně opět dostali kotouč přes všechny čáry, takže se provinili proti pravidlu o icingu.
     
    38:02
    Kubalík dostal pěknou přihrávku na levý kruh a z nápřahu vypálil! Mířil však nad horní tyč svatyně protivníka!
     
    38:26
    Riikola vypálil z vrcholu kruhů, Francouz se vytáhl nádherným zákrokem, když se roztáhl na brankové čáře a kotouč lapil do rukavice.
     
    38:56
    Další vyloučení v českém celku. Filip Chlapík vyfasoval dvě trestné minuty za držení soupeře v rohu kluziště za vlastní bránou.
     
    39:09
    Pyrochta odpálil kotouč od zadního mantinelu tak prudce, že se po hrazení dostal až za obrannou modrou a Češi se tak osvobodili.
     
    39:33
    Seveřané kombinují podél hrazení a hledají vhodnou palebnou pozici, tu nakonec na pravém kruhu našel Suomela, jenž však mířil nad břevno.
     
    39:59
    Suomela vypálil ze stejného místa jako před chvílí ještě jednou. Francouz ukryl jeho ránu v lapačce.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá dvacetiminutovka dnešního duelu patří historii. Finové v této pasáži hry hráli hned pět přesilových her, z nichž se některé lehce překrývali a Češi tak strávili i několik sekund v dvojnásobném oslabení. Defenzíva v čele s Pavlem Francouzem však všechny střely hokejistů ze země tisíců jezer zastavila. Svěřencům Josefa Jandače navíc zbyly i síly na rychlé brejky a ani Eero Kilpeläinen se mezi třemi tyčemi nenudil. Sledujeme skvostné představení, ve kterém šance střídá šanci a hra se rychle přelévá ze strany na stranu. Uvidíme, zda rozuzlení tohoto napínavého duelu přinese již třetí třetina.
     
    Střely na bránu v druhé třetině (celkem)

    Finsko – 15 (26)
    Česko – 11 (25)
     
    Třetí třetina začne přibližně v 20:43.
     
    Hokejisté obou mužstev se společně se sudími vrací na ledovou plochu. Hráči ze země tisíců jezer budou dohrávat 56 sekund přesilové hry.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:13
    Finové získali po vhazování kotouč, který museli následně rozehrát zpoza vlastní klece. Na útočné modré se jejich postup zastavil.
     
    40:35
    Sandell dostal přihrávku do prostoru mezi kruhy a okamžitě vypálil, Francouz měl lapačku připravenou a puk vyrazil před sebe.
     
    41:15
    Češi už jsou kompletní, sražená rána Savinainena končí v ochranné síti za bránou Čechů.
     
    41:27
    Češi mají výhodu, pravice sudího letí vzhůru a Francouz spěchá na střídačku...
     
    41:33
    Savinainen inkasuje dvě minuty za sekání a Češi mají dobrou možnost vrátit se do vedení.
     
    42:06
    Seveřanům se ale povedlo dvakrát osvobodit vyhozením přes všechny čáry a Češi musí začít od vlastní svatyně.
     
    42:42
    Hokejisté země ze srdce Evropy se dostali do předbrankového prostoru, zde jim však defenzíva soupeře kotouč odebrala.
     
    43:15
    Svěřenci trenéra Jandače teď zamkli svého protivníka v jeho pásmu a Kubalík vypálil z pravého kruhu, Kilpeläinen jeho ránu nejprve vyrazil a následně touš přikryl rukavicí.
     
    43:26
    Český celek se udržel v pásmu protivníka a Červenka vypálil od modré čáry z osy hřiště. Jeho pokus byl sražen bránícími hráči do rohu hrací plochy.
     
    43:43
    Finové jsou kompletní. Černou pryž mají ve svém držení a mohou postupovat kupředu po levém mantinelu. Volí však zpětnou přihrávku.
     
    44:08
    Šťastný získal puk za vlastní brankou a dobře rozehrál. Akci českého mužstva zastavilo postavení mimo hru.
     
    44:23
    Finové pronikli po pravém hrazení do třetiny soupeře, ale dlouho se zde neohřáli.
     
    44:23
    Finové pronikli po pravém hrazení do třetiny soupeře, ale dlouho se zde neohřáli.
     
    44:40
    Češi se znovu budou muset bránit ve čtyřech, Dmitrij Jaškin byl totiž poslán na trestnou lavici z důvodu podražení.
     
    45:02
    Finové pronikli po levé straně do pásma Čechů a v brankovišti nebezpečně dorážel Suomela, Francouz však za pomoci svých beků nepříjemnou situaci ustál.
     
    45:32
    Jordán se s pukem nemazlil a poslal ho nekompromisně po pravém hrazení za bránu Finů, kteří ale opět spěchají kupředu s dalším útokem.
     
    46:03
    České mužstvo se brání dobře, kotouč opět letí až ke gólmanovi Kilpeläinenovi, jenž pomáhá svým spoluhráčům s rozehrávkou.
     
    46:22
    Za vzájemnou potyčku jsou vyloučeni Jordán a Jormaka, finský hráč dostává trest za hrubost, český hokejista za krosček.
     
    47:08
    Rozjitřené emoce na ledě se mohou trochu zklidnit během komerční pauzy, která aktuálně probíhá. České mužstvo už je kompletní, Jaškin se vrátil z trestné lavice.
     
    47:31
    Jokiharju zpracoval kotouč za vlastní bránou, ale rozehrát jej nedokázal, následně ale podstoupil úspěšný osobní souboj se Zadinou a kotouč získal zpět.
     
    47:46
    Finský obránce o chvíli později vypálil z pravé strany, Francouz jeho pokus vyrazil hokejkou do rohu.
     
    48:16
    Češi kombinují v pásmu soupeře podél hrazení. Pláněk vypálil z osy hřiště od modré, s dorážkou ještě přispěchal Moravčík, ale Kilpeläinen zastavil oba pokusy, Čechům je ale signalizována početní výhoda.
     
    48:38
    Vaakanainen obdržel dvě trestné minuty za podržení, Češi se teď mohou dostat do důležitého vedení!
     
    49:15
    Kubalík se pěkně prokličkoval na pravém kruhu a nebezpečně z něj vypálil, mířil však nad břevno svatyně Finů!
     
    49:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi využívají přesilovku a opět jsou o gól napřed! Střelu Kauta z vrcholu kruhů Kilpeläinen vyrazil pouze před sebe, kde byl důrazný DMITRIJ JAŠKIN, jenž určuje průběžné skóre na 2:1 pro Čechy! Asistence: Martin Kaut, David Sklenička.
    49:33 Dmitrij JAŠKIN - 1:2
     
    50:08
    Svěřenci trenéra Jandače jsou i nadále aktivní a okupují prostor před bránou soupeře, tentokrát se však do nebezpečného zakončení nedostali.
     
    50:41
    Musil se snažil procpat svou přihrávku z pravé strany, ale neuspěl. Pro český tým je toho škoda, mohl jít do přečíslení 3 na 1.
     
    51:13
    Rajala je dnes hodně aktivní, nyní se odhodlal k bekhendovému pokusu, kterým zasáhl boční síť!
     
    51:43
    Suomela vypálil od levého hrazení, střela nebyla příliš prudká a Francouz ji bez potíží vyrazil do rohu hrací plochy.
     
    52:08
    Finové teď na delší dobu zamkli české mužstvo v jeho třetině, nebezpečné zakončení však nepředvedli, Francouz větší starosti neměl.
     
    52:46
    Hra teď plyne rychlým tempem, téměř se nepřerušuje, Seveřané jsou aktuálně o něco aktivnější a tlačí se za vyrovnáním.
     
    53:17
    Hráči země tisíců jezer se stáhli za vlastní bránu, aby rozehráli další akci. Středem kluziště se dostali až za bránu Francouze.
     
    53:43
    Kde se ale dlouho neohřáli, Jandačovi svěřenci se osvobozují.
     
    53:57
    David Tomášek dostal přihrávku do předbrankového prostoru a rychle vystřelil. Kilpeläinen ale předvedl zákrok večera, položil se na led, ruku vystrčil do vzduchu a kotouč lapačkou chytil!
     
    54:05
    Kaut se snažil krátce po vhazování zaskočit Kilpeläinena, jeho rána však byla přizvednutá do ochranné sítě.
     
    54:27
    Finové několikrát přenesli hru od jednoho mantinelů k druhému, v nepřehledné situaci u útočné modré je nakonec zastavil ofsajd.
     
    54:30
    Dnešní duel sleduje 6212 diváků!
     
    55:04
    Seveřané opět vtrhli do třetiny českého celku a u zadního mantinelu bojují o kotouč. Sklenička však byl v tomto souboji úspěšnější a vyhazuje touš za obrannou modrou.
     
    55:23
    Trenér Jandač teď bude chtít hru určitě zjednodušit. Z toho plyne i zakázané uvolnění jeho svěřenců.
     
    55:33
    Češi teď kombinují v třetině protivníka, ale střeleckou pozici si nakonec vypracovat nedokázali.
     
    56:03
    Finové vyrazili do rychlého brejku, ale podobně jako jejich soupeř se do zakončení neprodrali.
     
    56:27
    Červenka s Kautem se snažili něco vymyslet v prostu před Kilpeläinenem, ale defenzíva Suomi byla pozorná.
     
    56:53
    Šťastný si vyjel od pravého hrazení na kruh a tvrdě vypálil, Kilpeläinen jeho ránu zastavil vyrážečkou!
     
    57:19
    Finové se zastavili před útočnou modrou a nahodili černou pryž za bránu Francouze, kde byli první obránci Čechů.
     
    57:51
    Kubalík a Nestrašil teď předvedli krásnou kombinaci před bránou Finů. Zpětná přihrávka prvně jmenovaného však už byla navíc. Druhý český útočník z ní sice zakončil, ale brankář Seveřanů byl připraven.
     
    58:07
    Toni Rajala se vytočil v mezikruží a vyslal neskutečně rychlou ránu těsně nad ledem, kterou zastavil Francouz fantastickým zákrokem, když na poslední chvíli vystrčil svůj beton!
     
    58:55
    Finové odvolávají brankáře a zkoušejí to se šesti bruslaři v poli!
     
    59:15
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! ANDREJ NESTRAŠIL se ve středním pásmu dostal k puku u levého hrazení a přesnou ranou ho poslal do prázdné brány! Bez asistence.
    59:15 Andrej NESTRAŠIL - 1:3
     
    59:15
    Ještě je tu vyloučení pro oba celky. Musil i Rajala obdrželi dvě minuty za sekání.
     
    59:29
    Finové se ještě rychle cpou do prostoru před Francouzem, ale čas jim utíká hrozně rychle. Kilpeläinen opět spěchá na střídačku.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, je konec! Češi vítězí v utkání s Finy poměrem 3:1! Napínavý duel musela rozetnout až třetí třetina. Svěřenci trenéra Jandače šli deset minut před závěrečnou sirénou do vedení, když se dorážkou z bezprostřední blízkosti prosadil Dmitrij Jaškin. V poslední minutě pak osud duelu zpečetil zásahem do prázdné brány Andrej Nestrašil. Češi tak úspěšně vstupují do Carlson Hockey Games.
    Česká republika v úvodním utkání Carlson hockey games porazila Finsko 3:1

     
    Střely na bránu v třetí třetině (celkem)

    Finsko – 9 (35)
    Česko – 8 (33)
     
    Nejlepší hráči obou celků

    Finsko – Toni Rajala
    Česko – Pavel Francouz
     
    Ode mne je to pro dnešek z Tipsport areny vše. S konstatováním, že Češi vstoupili do Carlson Hockey Games výhrou 3:1 nad Finskem se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek večera. Turnaj bude pokračovat v sobotu. Do té doby na počtenou. (21:24:49)
    Marken.cz

    Petr Šatalík

    Branky a nahrávky: 12. Suomela (Näkyvä, Kilpeläinen) – 10. Zadina (D. Sklenička, M. Kaut), 50. Jaškin (M. Kaut, D. Sklenička), 60. Nestrašil


    Finsko: Kilpeläinen (Husso) – Riikola (A), Pokka, Kivistö, Honka, Vaakanainen, Näkyvä (A), Jokiharju – Jormakka, Manninen, Palola – Savinainen (C), Suomela, Puustinen – Rajala, Sandell, Ikonen – Enlund, Niemi, Anttila – Björkqvist.
    Česko: Francouz (Furch) – Pyrochta, Jordán (A), Pláněk, D. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík – Nestrašil, Horák (A), D. Kubalík – Zadina, Chytil, Jaškin – M. Kaut, Chlapík, Červenka (C) – Musil, Tomášek, Šťastný.

    Rozhodčí: Oskirko, Soin – Ondráček, Špůr

    Diváci: 6212
    thejrc.org