Žižkov – Ústí n. L. 2:1 (kon.) | Hr. Králové – Frýdek-Místek 4:0 (kon.) | Příbram – Vítkovice 2:1 (kon.)
Varnsdorf – Opava 1:2 (kon.) | Č. Budějovice – Znojmo 3:2 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
3:2 (2:2)
1. SC Znojmo FK
Neděle 29.04.2018, 17:00 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 25. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 25. kola Fortuna národní ligy, ve kterém se v neděli od 17 hodin na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích utká domácí Dynamo s hosty ze Znojma.
     
    1.SC Znojmo FK se řadí mezi stabilní druholigové celky, který se pravidelně umísťuje v horní polovině tabulky Fortuna národní ligy. Stejné je to zatím i v ročníku 2017/18, v němž Jihomoravané figurují na sedmé příčce se třiatřiceti body, dva bodíky za Dynamem. Mužstvo Leoše Kalvody mohlo být výš, kdyby nebylo pokaženého jara. Během něho získalo jen devět bodů, dokázalo pouze dvakrát zvítězit a hlavně doma třikrát za sebou padlo. Poslední neúspěch přišel s rovněž trápícím se Třincem, kterému Znojemští podlehli 0:2 ve středečním vloženém kole.

    Jasnou jedničkou týmu je čtyřiadvacetiletý gólman Vlastimil Veselý, v minulém kole však naskočil Jiří Koukal. Obraně šéfuje zkušený kapitán David Helísek, v perspektivní záloze vynikají Slovák Lacko či středové duo Javůrek-Ambrozek. V posledním utkání dostali v útoku šanci Teplý s Vašíčkem, trenéři mají k dispozici ještě o něco zkušenějšího Šamánka. Kvůli vyloučení v posledním utkání jistě nenastoupí bosenský obránce Avdič.
     
    Dynamo po dvou výhrách za sebou ve středečním vloženém kole neuspělo. V okleštěné sestavě bez pěti hráčů základní sestavy prohrálo ve Vítkovicích 0:2, když jej mohou mrzet hlavně promarněné šance v prvním a na začátku druhého poločasu. Spravit chuť si Jihočeši mohou proti sousedovi v tabulce, který rovněž není na jaře v optimálním rozpoložení. Černobílí jsou nadále šestí, avšak pátý Třinec už jim utekl na rozdíl čtyř bodů.

    Pro českobudějovický tým je pozitivní návrat tří potrestaných hráčů. Nastoupit už mohou obránce Novák, záložník Hašek a útočník Mashike, tedy stěžejní kameny hry Dynama posledních dnů a týdnů. Ve Vítkovicích se poprvé na jaře po zranění představil Michal Řezáč. Na marodce tak nadále zůstávají Wermke se Sajčičem.
     
    Vzájemné zápasy:

    Pouze pět vzájemných utkání v posledních třech sezonách odehrálo Dynamo se Znojmem. Bilanci mají oba celky vyrovnanou. Jednou vyhráli doma Jihomoravané, v uplynulé sezoně na vlastním stadionu radovalo i Dynamo. Zbylá tři měření sil skončila remízou. Ta poslední se narodila před televizními kamerami v polovině října, kdy padly v úvodní čtvrthodině během tří minut oba góly. Jihočeši ve druhém dějství sahali po vítězství, ale nakonec museli brát bod, když v závěru Pešek za cenu červené karty zastavil brejk Znojma.
     
    Utkání bude jako hlavní sudí řídit Jakub Vojkovský, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Petr Kotalík a Stanislav Pochylý.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Nitrianský, P. Novák, Havel, Kladrubský (C) – Čavoš, Javorek – Pešek, Hašek, Švantner – Mashike Sukisa.
    Náhradníci: Křížek – Vondra, Řezáč, Puchel, Táborský, Kočí, Malecha.

    1. SC Znojmo FK: Koukal – Malár, Čereda, Helísek (C), Pospíšil – Machuča, Lacko, Javůrek, Ambrozek – Vašíček, Šamánek.
    Náhradníci: Veselý – Avdić, Dujmovič, Pecháček, Martinek, Kaššai.

    Rozhodčí: Vojkovský – Kotalík, Pochylý.
    Sestava Dynama graficky
     
    Hezké odpoledne z jihočeské metropole. Oba celky posílají do hry sestavy bez větších překvapení. Do té domácí se vrací trojice vykartovaných fotbalistů a také brankář Staněk. Poprvé na jaře v základu naskočí Švantner. Podruhé za sebou nastoupí ve znojemské svatyni mladík Koukal, pochopitelně schází potrestaný Teplý. Ve stroperské dvojici naskočí Čereda s kapitánem Helískem.
     
    Rozhodčí Vojkovský přivádí oba celky na trávník, Dynamo bude hrát v černobílém, hosté ze Znojma v modrobílém.
     
    Ještě před utkáním se hlavní aktéři vyfotografují s transparentem připomínající akci "Víkend otců" – společná akce první a druhé ligy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hned v úvodu zajímavá možnost domácích. Švantner se uvolnil na pravé straně, přihrávkou oslovil rozběhnutého Haška, proti němuž dobře vyběhl brankář Koukal a vyrazil jeho střelu na roh.
     
    3
    Ostrý centr byl odvrácen a následná technická střela Peška zblokována.
     
    5
    Českobudějovičtí nastoupili jako před týdnem doma proti Sokolovu velmi aktivně a napadají soupeřovu rozehrávku. Nebo pokud mají míč, snaží se hrát rovnou dopředu.
     
    6
    Hosté naopak zatím směrem dopředu nic nevymysleli, tedy kromě několika pokažených přihrávek.
     
    8
    Územní převaha Horejšova týmu pokračuje. A právě domácímu trenérovi se tleská, protože ukázkově zpracoval odkopnutý míč a dal zavzpomínat na svoji úspěšnou hráčskou kariéru.
     
    10
    Znojemští se za úvodních deset minut hry nedostali ke Staňkovo brance. Jihočeši aktivní přístupem získali už několik míčů a soupeře nepouští do nebezpečných situací.
     
    12
    Hašek už se řítil do zajímavé možnosti, ale asistent na pomezí hlásí ofsajdové postavení Mashikeho, jenž mu míč sklepával.
     
    13
    První střelecký pokus modrobílých, Šamánek ale pálil vysoko nad.
     
    15
    Elvis Mashike získal rohový kop pro svůj celek.
     
    16
    Ostrý centr Nitrianského se vykutálel přímo proti noze Petra Javorka, který ale z ideální pozice tak čtrnáct metrů od branky vysoko přestřelil!
     
    18
    Snad poprvé v utkání se Znojemští na pár desítek vteřin usadili na polovině domácích. Kromě odvráceného centru Machuči a střely Javůrka vedle z toho však žádné nebezpečí nevzešlo.
     
    20
    Dnešní duel ambiciózních celků by měl jistě větší náboj, když by byl ve hře postup do nejvyšší soutěže. Dynamo i Znojmo však po bídném jaře o postupové naděje brzy přišly...
     
    22
    Po akci Švantnera rozehrají Jihočeši rohový kop.
     
    23
    Nitrianského centr na zadní tyč ani následné vrácení balonu do vápna k ohrožení Koukala nevedly.
     
    25
    Přestávka na občerstvení přerušila takovou slabší pasáž zápasu.
     
    26
    Hra pokračuje, s míčem na kopačkách Jihočeši.
     
    28
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Hosté se vydali do útoku ve větším počtu a to se jim stalo osudným. Do otevřené obrany poslal míč zřejmě Švantner, čímž uvolnil Mashikeho, ten posunul balon na Haška, jenž byl v dobré pozici. Rozhodl se nestřílet a podobně jako v zápase s Příbramí připravil gólovou pozici pro spoluhráče. Tentokrát jím byl PATRIK ČAVOŠ, jenž už balon pohodlně dovezl do branky.
     
    30
    Sice domácí neměli žádné kvantum velkých šancí, ale aktivní byli a vedoucí gól je jim odměnou. Jsem zvědav, co s tímto stavem udělá Znojmo, které je zatím směrem dopředu bezmocné.
     
    32
    Pěkná kolmice Kladrubského na Peška, po jehož skákavém centru se natahoval Mashike, ale chyběl mu krůček.
     
    32
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Tak to je gól skutečně jako blesk z čistého nebe! JAN JAVŮREK se trefil krásně z pětadvaceti metrů a je srovnáno!
     
    33
    Už před vstřeleným gólem měli hosté připravené střídání, kapitána Helíska nahradil Ivan Dujmovič.
     
    35
    Hosté podpořeni nečekaným srovnáním útočí dál, Čereda nedosáhl na míč v dobré pozici.
     
    38
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    To se to sype. Jihočeši si berou vedení zpět, když přímý kop Nitrianského z pravé strany uklidil hlavou na vzdálenější tyč obránce PAVEL NOVÁK!
     
    40
    Utkání se hraje v přátelském duchu, ani jednomu z týmů o tolik nejde, a tak věřme, že ještě uvidíme další branky.
     
    41
    Javorek posílal přízemní přihrávku před branku, hosté odvrátili na roh.
     
    43
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Z rohu nebylo nic, ale následný protiútok byl gólový. Do otevřené obrany vyrazil Šamánek, se štěstím dostal míč na rozběhnutého JANA JAVŮRKA, který podruhé prostřelil Staňka.
     
    45
    Po nevinně vypadajícím souboji si zřejmě sám ublížil Rostislav Šamánek, jenž se na trávníku svíjí v křečích. To nevypadá moc dobře.
     
    45
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    45+2
    Domácí ještě stihnou roh.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První dějství máme za sebou. Domácí byli aktivnější, měli územní převahu a také více šancí, ale stav je nerozhodný. Na góly Čavoše a Nováka totiž vždy zareagoval Javůrek a hosté tak vytěžili z minima maximum. Hraje se v hodně volném a přátelském tempu, které přeje bezstarostnému fotbalu.
    Zatím platí stav 2:2
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do hry se vrátil také Rostislav Šamánek, takže jeho zranění z konce prvního poločasu snad nebude tak vážné.
     
    48
    Pohotově vypálil špičkou Patrik Švantner a brankář Koukal vytáhl výborný reflexivní zákrok! Následná střela Mashikeho z úhlu byla nepřesná.
     
    49
    Domácí pokračují v aktivitě, mají k dispozici roh.
     
    50
    Míč byl odvrácen k nohám Filipa Haška, jehož pěkná střela proskákala několik decimetrů vedle levé tyče znojemské branky!
     
    52
    Taktický faul Lacka volal po žluté kartě, sudí ji však nevytáhl. Nicméně je tu standardka pro Dynamo.
     
    53
    Signál měl proběhnout asi v jiném duchu, nicméně po Nitrianského centru na Kladrubského pálil domácí kapitán v krkolomné pozici nad.
     
    54
    Pešek se hezky uvolnil a mohl Haškovi připravit míč do čisté šance, ale dal mu příliš prudkou přihrávku.
     
    56
    Na zemi zůstal ležet Ambrozek, ale měl by být po krátkém ošetření v pořádku.
     
    58
    Tak Ambrozek pokračovat nemůže, nahradil jej Michal Pecháček.
     
    60
    Znojemští se na chvíli usadili na domácí polovině. K přímému ohrožení Staňka se však nedostali.
     
    61
    Ivan Dujmovič na hranici vápna sestřelil Švantnera, jasná žlutá karta a zajímavá možnost pro domácí.
     
    62
    S přetaženým a nadýchaným centrem Nitrianského si znojemská obrana poradila.
     
    63
    Rohový kop i pro znojemské fotbalisty.
     
    64
    Hosté s ním však naložili prachbídně. Javůrek poslal míč mimo dosah spoluhráčů.
     
    66
    Mashike dobře podržel míč, vrátil jej Nitrianskému, jehož centr doletěl k Peškovi, který ale v pádu netrefil míč!
     
    68
    Pauza na pití, v dnešním teplém počasí rozhodně potřebná.
     
    69
    Už se opět hraje, ale tempo hry mírně uvadá. Ani jeden z týmů se nijak extra za vítězstvím nežene.
     
    71
    První změna v domácím dresu. Dnes dohrál Patrik Švantner, nahradí jej Ivo Táborský.
     
    74
    Zápas opravdu ztratil tempo. Domácí kombinují na útočné polovině, ale hrají jen po vápno. Naopak Znojemští se brání, nikam se nehrnou a čekají.
     
    75
    814 diváků dorazilo na dnešní utkání.
     
    77
    Pešek zkusil nacentroval levačkou z pravé strany, ale Koukal míč vyboxoval.
     
    78
    Táborského nadějné hlavičce předcházel útočný faul, takže i kdyby to skončilo gólem, radost domácích by byla zbytečná.
     
    80
    Muamer Avdič bude posledním střídajícím hráčem z hostujícího celku.
     
    81
    Pešek se krásně proháčkoval do vápna, možná střílel, možná přihrával, každopádně Mashike na míč nedosáhl, jinak by to byl jistý gól!
     
    81
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hřiště odchází Rostislav Šamánek, přichází Muamer Avdić.
     
    83
    Necelých deset minut do konce utkání. Dokáže ještě někdo rozhodnout, nebo se oba celky rozejdou smírně?
     
    84
    Domácí se hecují, chtějí zvítězit. Ale čas se jim krátí.
     
    86
    Hosté si mohou oddychnout při rozehrávce rohového kopu.
     
    87
    Ze druhé vlny pálil Machuča, ale technicky zamířil vysoko nad.
     
    88
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Domácí se dočkali! Střelu Jakuba Peška zachytil za obranou na hranici ofsajdu PETR JAVOREK a sám před Koukalem nezaváhal.
     
    89
    Ondřej Machuča potrestán žlutou kartou.
     
    90
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Jakub Pešek, přichází Michal Řezáč.
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    90+1
    Jihočeši si hlídají vedení na polovině soupeře.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce, Dynamo bylo šťastnější. Domácí byli lepším celkem, měli víc ze hry i víc šancí, ale produktivní Znojmo dokázalo vždy brzy vyrovnat. V prvním poločase padly všechny branky a bylo se na co dívat. Druhé dějství v ospalém tempu už moc možností nenabídlo. Hosté bránili, Dynamo se do nich nemohlo dostat. Nakonec tři minuty před koncem rozhodl Javorek a Jihočeši zaslouženě zvítězili. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek neděle. (18:52:26)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 28. Čavoš, 38. P. Novák, 88. Javorek – 32. Javůrek, 43. Javůrek

    Karty:   61. Dujmovič (ZNO), 89. Machuča (ZNO)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Nitrianský, Havel, P. Novák, Kladrubský (C) – Čavoš, Javorek – Švantner (71. Táborský), Hašek, Pešek (90. Řezáč) – Mashike Sukisa.
    Náhradníci: Křížek – Vondra, Řezáč, Puchel, Táborský, Kočí, Malecha.

    1. SC Znojmo FK: Koukal – Helísek (C) (33. Dujmovič), Malár, Čereda, Pospíšil – Ambrozek (58. Pecháček), Lacko, Machuča, Javůrek – Šamánek (81. Avdić), Vašíček.
    Náhradníci: Veselý – Avdić, Dujmovič, Pecháček, Kaššai, Martinek.

    Rozhodčí: Vojkovský – Kotalík, Pochylý

    Diváci: 814
    thejrc.org