Espanyol – Las Palmas 1:1 (kon.) | Real Sociedad – Ath. Bilbao 3:1 (kon.) | Real Madrid – Leganés 2:1 (kon.)
Villarreal – Celta Vigo 4:1 (kon.)
konec
Real Sociedad San Sebastian
3:1 (2:0)
Athletic Bilbao
Sobota 28.04.2018, 16:15 • Anoeta, San Sebastian • Španělská LaLiga • 35. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:15.
     
    Hezké sobotní odpoledne přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům! Do konce tohoto ročníku španělské nejvyšší soutěže už zbývají pouze čtyři zápasy a ve hře už je moc bodů není. My se v tomto online přenosu blíže podíváme na baskické derby, ve kterém Real Sociedad San Sebastian přivítá na svém hřišti Athletic Bilbao. Úvodní výkop je naplánován na 16:15.
     
    Real Sociedad San Sebastian

    Sociedad se v této sezoně pohybuje od samého začátku ve středu tabulky a víceméně pokračuje v nastoleném trendu z minulých let. San Sebastian se letos představil také v Evropské lize, v níž po postupu ze skupiny hned na úvod play-off podlehl Salzburgu. V příštím roce už to ale na účast v pohárech nevypadá, jelikož ztráta na šestý Villareal činí osm bodů a je velice nepravděpodobné, že by svěřenci trenéra Imanola dokázali takové manko smazat. Real se ale v této sezoně může pyšnit skvělou ofenzivou, kterou táhne brazilský útočník Willian José, jenž už soupeřům nasázel čtrnáct branek. Navíc je jejich útok čtvrtý nejlepší v lize, což se dá v konfrontaci s Barcelonou, Realem Madrid nebo Sevillou považovat za velmi solidní počin. V posledním zápase ale vyšel Sociedad střelecky naprázdno a trochu překvapivě podlehl poslední Málaze 0:2.
     
    Athletic Bilbao

    Bilbao momentálně prožívá velmi špatnou sezonu, neboť se oproti minulým sezonám, ve kterých bojovalo o ty nejvyšší příčky, pohybuje ve středu tabulky a to konkrétně na čtrnáctém místě. Hráče snad může malinko těšit fakt, že v Evropské lize dokázal projít alespoň do osmifinále, kde ovšem nestačili na Olympique Marseille. Na rozdíl od svého dnešního soupeře má Athletic problémy se střílením gólů. Nejlepší střelec posledních sezon a obávaný kanonýr Aritz Aduriz, jenž v minulých letech dokázal ve španělské lize konkurovat i těm největším hvězdám, se letos zasekl a ve 34 mačích dal pouze osm branek. Parta okolo kouče Ziganda se navíc v poslední době potýká s nevyrovnaností výkonů. Bilbao například před dvěma týdny obralo o body Real Madrid, jenže poté doma nestačilo na průměrné Levante.
     
    Úvodní sestavy:

    Real Sociedad San Sebastian: Moyà – A. Elustondo, D. Llorente, Navas, de la Bella – Illarramendi, Zurutuza – Januzaj, Canales, Oyarzabal – José.
    Náhradníci: Rulli – Zubeldia, Juanmi, Pardo, Odriozola Arzallus, Rodrigues, Bautista.

    Athletic Bilbao: Arrizabalaga – de Marcos, Núñez, I. Martínez, Balenziaga – San José, Iturraspe – Lekue, Raúl García, I. Córdoba – I. Williams.
    Náhradníci: Herrerín – Yeray, Etxebarria, Muniain, Susaeta, M. Rico, Merino.

    Rozhodčí: José Sánchez – Javier Aguilar, José Gallego.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Aktéři dnešního duelu právě nastupují na hrací plochu, za malou chvíli půjdeme na to!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní sudí poprvé foukl do píšťalky, zápas může začít! Úvodního výkopu se ujal hráči San Sebastianu, kteří dnes nastupují v modro-bílých dresech. Jejich soupeř naopak zvolil červeno-bílou sadu.
     
    2
    Po krátké kombinaci vyslal dlouhý nákop na Josého Llorente. Domácí útočník ale v hlavičkovém souboji s Martínezem neměl šanci.
     
    3
    óscar de Marcos si všiml nabíhajícího si Garcíi a hned mu také adresoval svůj pas. Ten byl však příliš dlouhý a balon skončil v zámezí.
     
    4
    Lekue se chtěl protáhnout po pravé straně okolo de la Belly, jenže domácí obránce byl pozorný a nepustil svého soupeře dál.
     
    5
    Córdobův centr našel Williamse, avšak ten byl tísněn Llorentem, který ho následně vytlačil i s míčem mimo pokutové území.
     
    6
    Oyarzabal chtěl prostrčit míč na Josého, ale tuto přihrávku na poslední chvíli vystihl Núñéz, jenž byl následně faulován Januzajem a Athletic bude moci v klidu rozehrát.
     
    7
    Januzaj napadal de Marcose a ten s tím měl značné problémy. Nakonec ale celou situaci se štěstím zvládl a udržel balon.
     
    8
    Januzaj se na pravé straně zbavil Martíneze a poté vypálil na Arrizabalagu, avšak jeho pokus byl zblokován obranou Bilbaa.
     
    9
    Hosté kombinovali na vlastní polovině, ale San Sebastian výborně napadal a nakonec musel Balenziaga nakopnout balon na útočnou polovinu, kde jej pro sebe získal Llorente.
     
    10
    Iturraspe chtěl přenést hru na pravou stranu na Lekueho, jenže pas se mu vůbec nepovedl a míč skončil na kopačce Illaramendiho.
     
    11
    Zurutuza chtěl založit akci Sociedadu, avšak neměl komu přihrát, a proto raději otočil hru zpět na Raúla Navase.
     
    12
    García u postranní čáry fauloval Zurutuzu a domácí budou zahrávat první standardní situaci dnešního mače.
     
    13
    Na Illaramendiho centr si naskočil Llorente, jenže ten zakončoval v poněkud krkolomné pozici a balon skončil hodně vedle hostující svatyně.
     
    13
    García nyní naprosto zbytečně dojel de la Bellu a po právu je mu udělena žlutá karta.
     
    14
    Willian José si zabíhal za obranu na nahrávku Januzaje, avšak tu v pohodě vystihl Martínez.
     
    15
    Real Sociedad právě vstřelil branku!
    Domácí měli k dispozici první roh a z něj se dokázali prosadit! Centr Janutaje propadl až na hranici malého vápna, kde si balon do vlastní sítě srazil MIKEL SAN JOSÉ.
    15. Mikel San José - 1:0
     
    16
    S rychlou odpovědí chtěl přispěchat Williams, jenže jeho akci středem přerušil dobrým obranným zákrokem Zurutuza.
     
    17
    Williams se velmi aktivně dral za pasem Iturraspeho, jenže de la Bella před ním balon odhlavičkoval. Bude z toho ale roh pro Bilbao.
     
    18
    Po centru San Josého se k hlavičce dostal Martínez, ale jeho zakončení nemělo potřebnou razanci a Llorente balon odkopl daleko od domácí brány.
     
    19
    Moyá teď musel bodně rychle z brány, jelikož za pomalou přihrávkou de la Belly se vydal Williams. Brankář San Sebastianu ale celou situaci v pohodě zvládl.
     
    20
    Januzajův centr dolétl až na zadní tyč, kde se nacházel José. Ten si ale neporadil se zpracováním a de Marcos ho následně o míč připravil.
     
    21
    Lekue se utrhl na pravé straně a poté nabízel balon do šestnáctky. Tam se ale nenacházel nikdo z jeho spoluhráčů.
     
    22
    García ve sprinterském souboji předčil de la Bellu a poté o něj odrazil míč do zámezí, bude z toho roh pro Athletic.
     
    23
    Z něho samotného nic nevzniklo, ale akce hostů ještě pokračovala. Nakonec se ke střele odhodlal San José, jehož ránu zblokoval Navas na další rohový kop.
     
    24
    Lekue z pravé strany poslal do vápna dobrý centr, na který si naskočil Raúl García, jehož zakončení hlavou jen těsně minulo horní tyč domácí svatyně.
     
    24
    Žlutou kartu dostává Óscar de Marcos (Athletic Bilbao).
     
    25
    Volný přímý kop Bilbaa si vzal na starosti Iturraspe, který sice našel Garcíu, jenže ten byl tísněn jedním z obránců Realu a pro jeho hlavičku si v pohodě došel Moyá.
     
    26
    Žlutou kartu dostává Asier Illarramendi (Real Sociedad San Sebastian).
     
    27
    Januzaj dal balon pod sebe na Zurutuzu, který si ještě posunul míč na pravačku a poté svou střelou o kousek minul pravou tyč Arrizabalagovy brány.
     
    29
    Domácí nyní v klidu kombinují na vlastní polovině a vyčkávají, zda se v obraně Bilbaa neotevře nějaké okénko.
     
    30
    Oyarzabal se chtěl na levé straně obehrát de Marcose, jenže hostující obránce byl při bránění pozorný a nepustil křídelníka Sociedadu do šance.
     
    31
    Llorente se vydal na menší ofenzivní výlet a málem se dostal až do pokutového území, ale na poslední chvíli mu balon vypíchl Martínez.
     
    32
    Iturraspe ztartil balon ve středu hřiště a nabídl San Sebastianu rychlý brejk. Ten táhl Adnan Januzaj, jenž si ale příliš předkopl balon a poté fauloval Balenziagu.
     
    33
    Lekue si píchl míč okolo Llorenteho a už už se napřahoval ke střele, avšak nakonec balon mu balon ukopl Navas.
     
    34
    Illaramendi rozehrál rohový kop na přední tyč, kam si seběhl Willian José, jehož tvrdou hlavičku vyrazil Arrizabalaga parádním zákrokem na břevno!
     
    35
    Domácí zahrávali volný přímý kop, který si vzal na starosti Zurutuza. Ten chtěl hostujícího gólmana překvapit dalekonosnou střelou, jenže balon skončil hodně mimo.
     
    36
    Domácí jsou zatím lepším celkem a Bilbao si příliš neví rady s rychlou hrou svého soupeře.
     
    37
    Real Sociedad právě vstřelil branku!
    A San Sebastian už vede o dvě branky. Januzaj dostal hodně prostoru na pravé straně a poté velice přesnou přihrávkou našel nabíhajícího si MIKELA OYARZABALA, který zblízka uklidil balon do hostující brány.
    37. Mikel OYARZABAL - 2:0
     
    39
    Sociedad je na koni a hráči si daleko více věří. Nyní to ukázal Sergio Canales, který parádní patičkou poslal míč na volného Josého.
     
    40
    Willian José se snažil obehrát na levé straně Balenziagu, avšak nakonec se do svých kliček malinko zamotal a míč mu utekl do zámezí.
     
    41
    Williams se aktivně dral za dlouhou přihrávkou San Josého a nakonec vybojoval pro svůj tým alespoň autové vhazování.
     
    42
    Januzaj se obtočil okolo Iturrapseho, který ho následně stáhl k zemi a, domácí tak budou mít volný přímý kop.
     
    42
    A mohlo to být o tři góly! Zurutuzův centr propadl až na zadní tyč ke Canalesovi, který zblízka orazítkoval brankovou konstrukci!
     
    43
    Januzaj táhl další akci svého celku, jenže jeho spoluhráči mu příliš nepomohli a de Marcos získal balon pro Bilbao.
     
    44
    Illaramendi si navedl míč na pravačku a poté vyslal na Arrizabalagu tvrdou střelu. Hostující brankář ale nemusel zasahovat, neboť pumelice domácího kapitána zamířila vysoko nad bránu.
     
    45
    Hráči Athleticu nechtějí inkasovat další branku před koncem prvního poločasu, a proto raději kombinují na vlastní polovině a nikam se neženou.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi úvodní pětačtyřicetiminutovka baskického derby a o něco spokojenější zatím mohou být domácí. Ti po většinu času diktovali tempo hry a svého soupeře přehrávali. Jejich převaha vyústila vlastním gólem Bilbaa, který si dal v patnácté minutě San José. Modro-bílí se poté tlačili za další brankou. Té se nakonec dočkali ve 37. minutě, kdy se po krásném pasu Januzaje prosadil Oyarzabal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z trenérů neudělal během přestávky žádnou změnu. Uvidíme, zda se Bilbao dokáže ještě vzpamatovat a s tímto zápasem ještě něco udělat.
     
    47
    Za dlouhým nákopem Martíneze se sice hnal Williams, avšak na hrací ploše už balon zastihnout nedokázal.
     
    48
    Williams prodloužil balon za sebe, jenže tam se nacházel pouze Llorente, jenž následně posunul míč na Moyu. Ten tak může v klidu rozehrát.
     
    49
    Januzaj svedl na pravé straně silový souboj s Balenziagou a poté, co se balon dostal do zámezí, se dožadoval rohového kopu. Hlavní sudí je ale toho názoru, že jako poslední se míče dotkl domácí hráč.
     
    50
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Iñigo Lekue, přichází Markel Susaeta.
     
    51
    Domácí zahrávali volný přímý kop, po kterém se dostal k hlavičce Llorente. Ten ale zakočnoval v záklonu a Arrizabalaga si připsal rutinní zákrok.
     
    52
    Balenziaga poslal dlouhý pas na Williamse, avšak k balonu měl o něco blíže Navas, jenž si nechtěl nadělat problémy, a proto raději zakopl míč do zámezí.
     
    53
    Susaetův centr mířil na ve vápně číhajícího Garcíu, jenže ten se díky skvělému obrannému zákroku Navase k balonu nedostal.
     
    54
    Elustundo se dostal pod tlak Williamse, ale celou situaci zvládl s velkým přehledem a nyní může rozjet akci San Sebastianu.
     
    54
    Real Sociedad právě vstřelil branku!
    Domácí pokračují ve velkém představení a vedou už 3:0! Standardní situaci z pravé strany rozehrál Zurutuza a jeho centr proskákal až na zadní tyč, kde se balon odrazil od MIKELA SAN JOSÉHO, jenž si tak dává druhý vlastní gól.
    54. Mikel San José - 3:0
     
    56
    Volný přímý kop měli na druhé straně také hosté, jenže ti se po něm prosadit nedokázali.
     
    57
    To už vypadá s nadějemi hostů na nějaký bodový zisk z dnešního mače hodně špatně a musel by se stát malý zázrak, aby Sociedad svůj náskok ztratil.
     
    58
    Balenziaga měl na levé straně hodně prostoru, jenže svůj centr přetáhl až moc a míč nakonec skončil v zámezí.
     
    59
    Po menším zmatcích ve vápně domácích zahrál Llorente rukou a bude z toho penalta pro Bilbao!
     
    59
    Žlutou kartu dostává Diego Llorente (Real Sociedad San Sebastian).
     
    59
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Míč si na penaltový puntík postavil RAÚL GARCÍA, který tvrdou ranou k tyči nedal Moyovi šanci zasáhnout.
    59. Raúl GARCÍA - 3:1
     
    61
    Susaeta našel vyslal do akce Williamse, jenže ten byl tísněn dvěma protihráči a balon nakonec ztratil.
     
    62
    A náskok San Sebastianu už mohl činit pouze jednu branku! Po centru Garcíi se k hlavičce dostal Williams, jenž ale trefil pouze tyč domácí svatyně.
     
    63
    Williams si seběhl pro přihrávku až na půlku hřiště, kde byl ihned po přijetí míče nedovoleně atakován Zurutuzou.
     
    64
    Oyarzabal se hnal do slibné šance, ale de Marcos jej dokázal dostihnout a poté i vybojovat faul na vlastní osobu, takže z této akce nic nevzniklo.
    64.
     
    65
    Balenziaga neměl komu přihrát a nakonec mu nezbylo nic jiného než poslat balon zpět na brankáře Arrizabalagu.
     
    66
    Williams byl při napadání až příliš aktivní a nakonec mu byl odpískán faul po souboji s Navasem.
     
    67
    Domácí hráči jsou si vědomi toho, že Bilbao se v posledních minutách zvedlo, a proto nyní chtějí malinko uklidnit hru.
     
    68
    Další velká šance Bilbaa! Po rohovém kopu se dostal k hlavičce Raúl García, proti jehož zakončení musel vytáhnout výborný zákrok brankář Moyá.
    68.
     
    68
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Iñigo Córdoba, přichází Iker Muniain.
     
    69
    Oyarzabal se opět utrhl na levé straně a tlačil se do zakončení, jenže jeho střela byla hodně nepovedená a Arrizabalaga si připsal snadný zákrok.
     
    70
    Oyarzabal si všiml na zadní tyči volného Josého a adresoval mu svůj pas, jenže ten se mu vůbec nepovedl.
     
    71
    Óscar de Marcos byl na pravé straně faulován Canalesem a bude z toho standardní situace pro Athletic.
     
    72
    Ten si vzal na starosti Raúl García a po jeho centru se do zakončení dostal Williams, jenž ale tentokrát Moyu neohrozil..
     
    73
    Canales si navedl balon na levačku a pokusil se Arrizabalagu obstřelit technickým pokusem. Jeho střela byla ale zblokována na roh.
     
    73
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Ander Iturraspe, přichází Mikel Rico.
     
    74
    Z rohového kopu Sociedadu nic nevzniklo, neboť pro balon si v pohodě došel gólman Arrizabalaga.
     
    75
    Llorenteho napadal Williams a domácí stoper měl plné ruce práce s tím, aby balon udržel. To se mu nakonec povedlo a domácí mohou dál kombinovat.
     
    76
    Elustondo obral o balon Rica, ale dle názoru hlavního sudího si domácí obránce pomohl faulem.
     
    76
    Januzaj si poradil na hranici vápna s Balenziagou a poté vyslal na Arrizabalagu technický pokus, se kterým měl hostující gólman velké problémy, ale nakonec balon vyrazil.
     
    77
    Susaeta byl pravé straně úplně sám, jenže Rico mu poslal hodně špatnou přihrávkou, kteriu vystihl Canales.
     
    78
    Óscar de Marcos se chtěl protáhnout po pravé straně, ale de la Bella si dal pozor a nepustil svého soupeře dál.
     
    79
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian: ze hřiště odchází Sergio Canales, přichází Rubén Pardo.
     
    80
    Martínez si nyní nerozuměl se San Josém a díky jejich nedorozumění se k balonu dostal Zurutuza, jenž uklidnil hru zpětnou nahrávkou na Llorenteho.
     
    81
    Žlutou kartu dostává Iñaki Williams (Athletic Bilbao).
     
    82
    Willian José se u postranní čáry po souboji s de Marcose poroučel k zemi a dožadoval se odpískání faulu, avšak píšťalka sudího zůstala němá.
     
    83
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian: ze hřiště odchází Aritz Elustondo, přichází Álvaro Odriozola Arzallus.
     
    84
    Žlutou kartu dostává Markel Susaeta (Athletic Bilbao).
     
    85
    Po zisku balonu mohli jít domácí do slibné šance, jenže Illaramendi si neporozuměl s Josém a jejich akce skončila nezdarem.
     
    86
    Tak pozor, na hřišti se po tvrdém zákroku Parda na Susaetu strhla velká mela, do které se zapojili všichni hráči na hřišti! Uvidíme, jak to všechno hlavní sudí vyřeší.
     
    86
    Červenou kartu dostává Rubén Pardo (Real Sociedad San Sebastian).
     
    87
    Žlutou kartu dostává Iker Muniain (Athletic Bilbao).
     
    88
    Llorente byl před pokutovým územím faulován a domácí budou moci v klidu rozehrávat.
     
    89
    Po centru de Marcose se na zadní tyči zjevil zcela volný Raúl García, jenž z hranice malého vápna nechal vyniknout brankáře Moyu.
    89.
     
    90
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian: ze hřiště odchází Adnan Januzaj, přichází Igor Zubeldia.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90+2
    Domácí se nikam neženou a hlídají si svůj náskok. To už vypadá pro San Sebastian dobře.
     
    90+3
    Zurutuza byl ve středu hřiště faulován Ricem a hráči Sociedadu s rozehrávkou nikam nespěchají.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a z vítězství se mohou radovat hráči San Sebastianu. Ti na začátku druhého poločasu navázali na povedenou úvodní pětačtyřicetiminutovku a 54. minutě se mohli po druhém vlastním gólu San Josého opět radovat. Domácí však poté malinko polevili a Bilbao se dostalo do hry brankou z pokutového kopu, o kterou se postaral García. K vidění bylo poté několik zajímavých šancí, ale skóre už se nepohnulo. V závěru ještě malinko zaplály emoce a za svůj zákrok byl vyloučen domácí Pardo.
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 16:16.
     
    Ode mě je to z tohoto zápasu vše. Děkuji Vám za pozornost a u dalších online přenosů zase někdy na počtenou. (18:12:06)

    Jáchym Tůma

    Branky: 15. San José (vla.), 37. Oyarzabal (Januzaj), 54. San José (vla.) – 59. Raúl García (pen.)

    Karty:   26. Illarramendi (RSC), 59. D. Llorente (RSC) – 13. Raúl García (ATB), 24. de Marcos (ATB), 81. I. Williams (ATB), 84. Susaeta (ATB), 87. Muniain (ATB)   86. Pardo (RSC)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 16:16.
    Real Sociedad San Sebastian: Moyà – A. Elustondo (83. Odriozola Arzallus), D. Llorente, Navas, de la Bella – Illarramendi (C), Zurutuza – Januzaj (90. Zubeldia), Canales (79. Pardo), Oyarzabal – José.
    Náhradníci: Rulli – Zubeldia, Juanmi, Pardo, Odriozola Arzallus, Rodrigues, Bautista.

    Athletic Bilbao: Arrizabalaga – de Marcos, Núñez, I. Martínez, Balenziaga – San José, Iturraspe (C) (73. M. Rico) – Lekue (50. Susaeta), Raúl García, I. Córdoba (68. Muniain) – I. Williams.
    Náhradníci: Herrerín – Yeray, Etxebarria, Muniain, Susaeta, M. Rico, Merino.

    Rozhodčí: José Sánchez – Javier Aguilar, José Gallego
    ocianews.com