Perm – Spartak 0:2 (kon.) | Zenit – CSKA Moskva 0:0 (kon.) | Rostov – Tosno 2:0 (kon.)
konec
FK Zenit Petrohrad
0:0 (0:0)
CSKA Moskva
Neděle 29.04.2018, 15:30 • Krestovsky, Petrohrad • Ruská Premier Liga • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Hezké odpoledne při sledování velkého šlágru osmadvacátého kola ruské nejvyšší soutěže. V zásadně důležitém souboji o Ligu mistrů se střetnou největší ruští giganti, Zenit Petrohrad hostí CSKA Moskva.
     
    -FK ZENIT PETROHRAD

    Fotbalisté Zenitu po, řekněme, povinných domácích výhrách nad Machačkalou a Dynamem Moskva ztratily nesmírně důležité dva body při dramatické remíze v Tule. Ještě deset minut před koncem tam prohrávali 1:2, poté ale využili přesilovku díky dvěma slepeným brankám Kuzjajeva, domácím se ale ještě v samém závěru podařilo vyrovnat na 3:3 díky brance Arťoma Dzjuby, kmenového hráče právě Zenitu!

    Do dnešního utkání tak Zenit vstupuje ze čtvrté pozice a dvoubodové ztráty na svého dnešního soupeře, se kterým neprohrál už devět soutěžních zápasů v řadě! Domácí se musí obejít bez zraněného argentinského obránce Mammany, nejistý pak je start trojice Faizulin, Kokorin a Lunev.
     
    CSKA MOSKVA

    Fotbalisté CSKA uspěli v posledních dvou domácích zápasech a stáhli ztrátu vedoucího Lokomotivu na šest bodů, přesto Lokomotiv zůstává nesmírně blízko titulu a CSKA by se mělo spíše koncentrovat na boj o Ligu mistrů, kde to vypadá na velmi těsnou koncovku v souboji s dalším městským rivalem Spartakem a také se Zenitem Petrohrad.

    Do osmadvacátého kola CSKA vstupuje s náskokem jednoho bodu na Spartak a dvou na Zenit Petrohrad. Spartak hraje své utkání v Permu krátce před tímto a bude tam velkým favoritem.

    Hosté budou postrádat Viktora Vasina a otázkou je start hvězdného Alana Dzagojeva, který se zranil v Evropské lize proti Arsenalu a od té doby vynechal všechny tři ligové zápasy.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Zenit Petrohrad: Lodygin – Smolnikov, Ivanović, M. Mevlja, Criscito – Rigoni, Jerochin, Paredes, Kuzjajev – Driussi, A. Zabolotnyj.
    Náhradníci: Baburin, Gojlo – Kakkojev, Kranevitter, Nabiullin, Ozdojev, Poloz, Pletnjov, Skrobotov, Žirkov.

    CSKA Moskva: Akinfejev – A. Berezuckij, Ignaševič, V. Berezuckij – Mário Fernandes, Kučajev, Bistrović, Golovin, Ščennikov – A. Musa, Čalov.
    Náhradníci: Pomazun – Vitinho, Chosonov, G. Milanov, Nababkin, Žamaletdinov, B. Natcho.

    Rozhodčí: Galimov – Gavrilin, Lunev.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Domácí hrají tradičně ve světle modrých dresech, Moskvané dnes oblékli oranžové.
     
    2
    Nutno ještě dodat, že Spartak Moskva zvládl svůj zápas v Permu, zvítězil 2:0 a přeskočil tedy CSKA na druhém místě tabulky. Aktuálně Spartak disponuje náskokem dvou bodů na třetí CSKA a dalších dvou na čtvrtý Zenit.

    Připomínám, že v Rusku první dva týmy postupují přímo do Ligy mistrů a třetí jde do kvalifikace.
     
    4
    První rohový kop pro CSKA, hosté ale nedokázali ohrozit brankáře Lodygina.
     
    6
    Rychlá žlutá karta pro Bistroviće, ten zvedl nohu v souboji s Jerochinem příliš vysoko.
     
    7
    Žlutou kartu záhy vidí také domácí Criscito po ostrém souboji s Golovinem.
     
    9
    Hosté se usadili u pokutového území Zenitu, po rychlé souhře Kučajev zpoza pokutového území střílel dobré dva metry vedle branky.
     
    11
    První obrovská šance zápasu! Zabolotnyj si z hostujících obránců udělal slalomové tyče, mezi třemi dokázal proniknout do pokutového území, ovšem tváří v tvář brankáři Akinfejevovi branku netrefuje!
     
    13
    Do další příležitosti se dral Driussi, přes bránícího Vasilije Berezuckého ale nedokázal dobře vystřelit.
     
    15
    Domácí zůstávají nadále výrazně aktivnější, centr Rigoniho ale Zabolotnyj nedokázal využít k výraznějšímu ohrožení Akinfejeva.
     
    17
    Velký problém pro Zenit, zdravotní potíže trápí zkušeného obránce Ivanoviče, ten takřka s jistotou nebude moci v zápase pokračovat.
     
    18
    Místo Ivanoviče už vběhl do hry Jurij Žirkov. Criscito se tedy zřejmě stáhne do středu obrany a Žirkov se postaví na levý kraj obrany.
     
    20
    Standardní situace pro Zenit, Paredesův centr stáhl ze vzduchu brankář Akinfejev.
     
    21
    Po nedovoleném zákroku Jerochina tentokrát zůstal na trávníku ležet Golovin. Při neúčasti Dzagojeva by případná ztráta Golovina mohla mít pro CSKA kritické následky, reprezentační záložník ale bude v pořádku.
     
    22
    Smolnikov potáhl míč po útočné polovině, z dálky ale výrazně minul branku Igora Akinfejeva.
     
    23
    Znovu v akci Smolnikov, jeho centr hosté odvracejí na rohový kop.
     
    24
    Od rohového praporku domácí rozehráli nakrátko a dá se říct, že sami se brzy vyhnali až k brankáři Lodyginovi.
     
    26
    Driussi z levého křídla vnikl do pokutového území, tam mu stopku vystavil pozorně bránící Ignaševič.
     
    28
    O aktivitě domácích vypovídají i statistiky, držení míče v závěru úvodní půlhodiny je 61% – 39%, na střelecké pokusy Zenit vede 4:2.
     
    29
    Rigoni dostal mnoho prostoru na pravém křídle, přihrávka před branku ale mířila Driussimu na paty.
     
    31
    První příležitost pro hosty! Musa mohl využít zaváhání Criscita, který nedůrazně odehrál míč před nigerijským útočníkem, ale střelou k bližší tyči nepřekonal Lodygina.
     
    32
    Následnému rohovému kopu se domácí ubránili a už přenesli hru do středu hřiště.
     
    34
    Možný rychlý brejk domácích utnula píšťalka rozhodčího Galimova, ten posoudil zisk míče Jerochina jako nedovolené jednání domácího středopolaře.
     
    35
    Zenit už se ale usadil u pokutového území CSKA, střela Kuzjajeva byla zablokována.
     
    37
    Alexej Berezuckij ostrým skluzem sestřelil Driussiho, vidí žlutou kartu a ještě domácí disponují zajímavou standardní situací v těsné blízkosti boční hranice pokutového území.
     
    39
    Po delším ošetření Driussiho už se bude moci rozehrávat, centrovat bude Paredes.
     
    39
    Po stříleném centru Paredese se míč objevil v obrovské skrumáži před Akinfejevem, k hostujícímu štěstí se ale žádný z fotbalistů Zenitu v řežbě před brankou nedokázal probojovat k zakončení.
     
    41
    Po autovém vhazování Zenitu si střeleckou pozici našel Paredes, rána slabší levačkou z dvaceti metrů mu ale vůbec nevyšla.
     
    42
    Na opačné straně zpoza pokutového poznání střílel Kučajev o poznání nebezpečněji, jeho střela ale proletěla nad břevnem domácí branky, navíc brankář Lodygin podle všeho měl situaci pod kontrolou.
     
    43
    Další žlutá karta, Vasilij Berezuckij srazil rozběhnutého Zabolotného a oba bratři v obraně CSKA tak budou pokračovat se žlutým napomenutím.
     
    45
    Rigoni převzal přihrávku u pravé postranní čáry, potáhl si míč do středu hřiště, následná přízemní střela je sražena mimo branku.
     
    45
    Od rohového praporku domácí rozehráli po zemi, velmi nepovedený střelecký pokus Jerochina ale Akinfejevovi žádné starosti nenadělal.
     
    45+1
    Rozhodčí Galimov k prvnímu poločasu přidává dvě nastavené minuty.
     
    45+1
    Velká šance pro CSKA! Čalov napřáhl z dálky k parádní ráně a svým projektilem k tyči vyzval brankáře Lodygina k ještě lepšímu zákroku!
    45+1. Fjodor Čalov (CSK)
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase obrovského šlágru 28. kola ruské nejvyšší soutěže je stav zápasu Zenitu s CSKA bezbrankový, ale do druhého poločasu se můžeme těšit na atraktivní podívanou, neboť remíza je za současné situace málo pro oba týmy.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Kuzjajev ve středu hřiště fauloval Bistroviće, hosté mohou rozehrávat z místa přestupku.
     
    48
    Rohový kop pro CSKA, Mevlja ale odvrací míč k postranní protější čáře.
     
    50
    Po změně stran se zatím takřka výhradně hraje na polovině Zenitu, dalšího nedovoleného zákroku se dopustil Paredes, Zenit se zatím jen těžce dostává k míči.
     
    51
    Poprvé po změně stran domácí pronikli na útočnou polovinu a hned měli obrovskou šanci! Driussiho průnik po útočné polovině zakončoval Rigoni technickou střelou ke vzdálenější tyči, těsně ji ale minul!
    Předzápasové choreo domácích fanoušků.

     
    53
    CSKA vybojovali již třetí rohový kop ve druhém poločase, také v tomto případě ale měli daleko k následnému střeleckému zakončení.
     
    55
    Zajímavá souhra krajních obránců CSKA, na centr Ščennikova si naskočil Mario Fernandes, v dobré pozici ale hlavou branku netrefil.
     
    56
    A šance na opačné straně! Na střílený centr Žirkova si naběhl Driussi, u přední tyče ale hlavou nedokázal nasměrovat míč do prostoru mezi třemi tyčemi! Mimochodem Zenit stále čeká na střelecký pokus, který by mířil do prostoru mezi třemi tyčemi.
     
    58
    Ščennikov přidržel Smolnikova a stává se čtvrtým fotbalistou CSKA se žlutou kartou na kontě.
     
    60
    Fotbalisté CSKA už jsou opět usazeni v hloubi útočné poloviny a dotírají na domácí pokutové území.
     
    61
    Utkání sleduje 51 328 diváků.
     
    63
    Rigoniho centr doletěl přímo do rukavic Akinfejeva, jakoby oba týmy v těchto momentech nabíraly síly na strhující závěr dnešního důležitého zápasu.
     
    65
    Na Paredesův nákop si za záda hostující obrany naběhl Rigoni, hlavou ale prodloužil míč jen k Akinfejevovi.
     
    67
    Zenit přeci jen přebírá iniciativu, centr Smolnikova stahuje ze vzduchu brankář Akinfejev.
     
    68
    Hosté měli první skutečnou tutovku dnešního zápasu! Ščennikov se protáhl po levém křídle a perfektním pasem před branku připravil jasnou pozici pro Kučajeva, ten ale těsně míjí branku zkoprnělého Lodygina. Domácí brankář už by býval neměl sebemenší šanci zasáhnout!
     
    70
    Criscitův centr přeletěl všechny fotbalisty před Akinfjevem, hosté budou vhazovat od protější postranní čáry.
     
    72
    Po Žirkovově centru domácí vybojovali rohový kop a hlavičkáři Zenitu se stěhují před branku Igora Akinfejeva.
     
    72
    Paredes centrem od rohového praporku našel hlavu kapitána Criscita, jeho hlavičku k tyči kryje brankář Akinfejev na brankové čáře!
    72. Domenico Criscito (PET)
     
    73
    A další šance! Zabolotnyj z pravého křídla vnikl do pokutového území a jeho prudkou střelu z úhlu brankář Akinfejev vyráží!
    73. Anton Zabolotnyj (PET)
     
    75
    Rigoni si našel střeleckou pozici, z dvaceti metrů ale dobrou ránou levačkou těsně míjí tyč hostující branky.
     
    76
    Do utkání se chystá vstoupit brazilský útočník CSKA Vitinho, ten by mohl výrazně oživit hru moskevského celku.
     
    77
    Akinfejevovi je nadále pořádně horko! Tentokrát Zabolotnyj si všiml volného prostoru na útočné polovině, potáhl míč k pokutovému území a prudce střílel, brankář Akinfejev ale byl na zemi včas a míč ukryl do své moci.
     
    79
    Střídání v týmu CSKA Moskva: ze hřiště odchází Konstantin Kučajev, přichází Vitinho.
     
    81
    Fotbalisté Zenitu už jsou opět rozestaveni na útočné polovině a dobývají kompaktní defenzivu moskevského celku.
     
    83
    Po Rigoniho centru v další stoprocentní šanci hlavičkoval Zabolotnyj, netrefil ale míč ideálně a ten minul hostující branku!
     
    84
    Rigoni viděl žlutou kartu a bude Zenitu chybět příští týden v dalším mimořádně důležitém zápase na trávníku Lokomotivu Moskva, aktuálního lídra ruské ligy a to bude už předposlední kolo soutěže.
     
    85
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Daler Kuzjajev, přichází Dmitrij Poloz.
     
    87
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Sebastián Driussi, přichází Matías Kranevitter.
     
    88
    Nápor Zenitu již výrazně opadl, přesto nás mohou čekat ještě horké závěrečné minuty.
     
    89
    Vasilij Berezuckij si došel pro nedovolený zákrok, hosté mohou ušetřit cenné desítky sekund. Pro CSKA je remíza určitě výhodnější než pro domácí Zenit.
     
    90
    Jerochin vnikl do pokutového území, vytvořil si dobrou pozici k zakončení, jeho střelu ale Ignaševič dokázal srazit vedle hostující branky.
     
    90
    Po Paredesově rohovém kopu se domácí prosadit nedokázali. Míč se pak oklikou vrátil k Paredesovi, jeho opětovný centr ale skončil v rukavicích brankáře Akinfejeva.
     
    90+1
    Rozhodčí Galimov nabízí oběma týmům ještě čtyři minuty k rozhodnutí zápasu.
     
    90+2
    Hostující obrana se teď hodně otevřela, domácí běželi ve čtyřech proti třem zadákům CSKA, přihrávka Rigoniho před branku ale postrádala veškerou kvalitu.
     
    90+2
    Střídání v týmu CSKA Moskva: ze hřiště odchází Kristijan Bistrović, přichází Bibras Natcho.
     
    90+3
    Po domácí ztrátě míče musel Paredes hasit hrozící brejk jen stažením Golovina za cenu žluté karty.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Šlágr osmadvacátého kola ruské ligy mezi Zenitem Petrohrad a CSKA Moskva skončil bez branek, ačkoliv šancí jsme viděli celou řadou na obou stranách a zejména domácí měli v závěrečné půlhodině výrazně navrch, skórovat ale nedokázali.

    V tabulce to tak znamená, že Spartak Moskva se dvě kola před koncem posunul na druhé místo zajišťující účast v základní skupině Ligy mistrů s náskokem jednoho bodu na CSKA a dalších dvou bodů na Zenit. Velkým problémem Zenitu je ale fakt, že příští kolo hraje na hřišti lídra z Lokomotivu Moskva a pozice svěřenců Roberta Manciniho je tak velmi bídná. (17:33:30)

    Tomáš Kohlmann

    Branky:

    Karty:   7. Criscito (PET), 84. Rigoni (PET), 90+3. Paredes (PET) – 6. Bistrović (CSK), 37. A. Berezuckij (CSK), 43. V. Berezuckij (CSK), 58. Ščennikov (CSK)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 9:5. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 19:17.
    FK Zenit Petrohrad: Lodygin – Smolnikov, Ivanović (18. Žirkov), M. Mevlja, Criscito – Rigoni, Jerochin, Paredes, Kuzjajev (85. Poloz) – Driussi (87. Kranevitter), A. Zabolotnyj.
    Náhradníci: Baburin, Gojlo – Kakkojev, Kranevitter, Nabiullin, Ozdojev, Poloz, Pletnjov, Skrobotov, Žirkov.

    CSKA Moskva: Akinfejev – A. Berezuckij, Ignaševič, V. Berezuckij – Mário Fernandes, Kučajev (79. Vitinho), Bistrović (90+2. B. Natcho), Golovin, Ščennikov – A. Musa, Čalov.
    Náhradníci: Pomazun – Vitinho, Chosonov, G. Milanov, Nababkin, Žamaletdinov, B. Natcho.

    Rozhodčí: Galimov – Gavrilin, Lunev

    Diváci: 51 328
    bahis siteleri