Rusko – Francie 7:0 (kon.) | USA – Kanada 5:4 (2:1 po s.n.) | Švédsko – Bělorusko 5:0 (kon.)
Německo – Dánsko 2:3 (0:1 po s.n.)
konec
Švédsko
5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Bělorusko
Pátek 04.05.2018, 20:15 • Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 500 míst) • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Švédové i ve třetí třetině potvrdili fantastickou formu a sílu, díky které mohou bez větších diskusí soupeřit o čelo skupiny A. Podobně jako u ruské sborné se potvrdilo, že přivezli do Kodaně výběr hvězd. Bělorusko naopak jen naplnilo předpoklady týmu, který bude zřejmě bojovat o záchranu. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezkou noc.
     
    Střely na branku celkem: Švédsko – 36, Bělorusko – 27
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Švédsko – 16, Bělorusko – 9 (22:52:52)
    Švédsko vstupuje do MS pohodlnou výhrou nad Běloruskem

     
    Nejlepší hráči utkání: Oliver Ekman-Larsson (Švédsko) – Alexandr Kitarov (Bělorusko)
     
    Konec zápasu.
     
    59:44
    Za mohutných ovací žluto-modrých tribun nyní Švédové podstupují poslední těžký úkol, když musí bránit běloruskou elitní formaci. Podle všeho však již vyřeší brankář Hellberg.
     
    58:49
    Kitarov ukázal parádní přehled a po průniku přes modrou čáru ještě ukazuje publiku jednu ránu. Puk letí těsně na horní tyčku Hellbergovy klece.
     
    58:23
    Zibanejad znovu mohl ukázat, proč mu patří jisté místo v NHL. Nakonec však pálil těsně vedle, Bělorusko může jít do kontru.
     
    57:48
    Švédové jsou do posledních okamžiků zápasů mimořádně nebezpeční, Bělorusko nyní musí v obraně napínat poslední síly k obětavé defenzívě.
     
    57:27
    Bělorusové se pustili do trojice Švédů před vlastní klecí, po domluvě nicméně mezinárodní složení sudích nakonec z celé situace nic dalšího vyvozovat nebude. Obě pětky míří na střídačky.
     
    57:05
    Klinberg se procpal až do zakončení přesně před běloruskou branku, jenomže zde už nenašel parťáka na spolupráci. Karnauchov tak bez větších problémů zapisuje další úspěšný zákrok.
    56:11 Mika ZIBANEJAD - 5:0
     
    56:11
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Karnauchov je nakonec přeci jen překonán! Po nahození na brankoviště se běloruský brankář neúmyslně postaral spolu se svým kolegou z obrany o asistence, neboť puk protečovali přímo MIKOVI ZIBANEJADOVI. Chladnokrevný kanonýr z New Yorku Rangers už tak měl jednoduchý úkol, dorážka byla pro něj formalita. Asistence: Mattias Janmark, Rickard Rakell.
     
    55:12
    Gustafsson nahodil lehký padáček na soupeřovu branku, avšak Karnauchov byl nakonec připraven. Střelu běloruský brankář vyrazil lapačkou do rohu hřiště.
     
    54:38
    Švédové vytrvale svého protivníka presují, jenže tato převaha se na ledě ve větší show pro diváky neproměňuje. Hra Tre kronnor je stále statická.
     
    53:49
    Pettersson s Backlundem se po dlouhé době dostali na běloruské straně k většímu zahrození, jenže stál proti jim znovu fantom jménem Karnauchov. Bělorusko se i pro tentokrát dokázalo ubránit.
     
    53:21
    Linglet nahazoval svou žabičku přesně na mezikruží, nicméně ani zde nikoho ze spoluhráčů nenašel. Bělorusko se musí po několika dalších nepřesnostech navíc klidit z útočné třetiny.

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 10. L. Andersson (Kempe, Everberg), 10. Nyquist (J. Klingberg, H. Lindholm), 24. Janmark (Rakell, Zibanejad), 34. Rakell, 57. Zibanejad (Janmark, Rakell)


    Švédsko: Hellberg (A. Nilsson) – J. Klingberg (A), H. Lindholm, A. Larsson, Ekman-Larsson (A), Wikstrand, E. Gustafsson – Janmark, Rakell, Zibanejad – Backlund (C), Nyquist, Pettersson – Jo. Larsson, J. de La Rose, Pääjärvi – Kempe, Everberg, L. Andersson.
    Bělorusko: Kulbakov (34. M. Karnauchov) – Lisovec, Chenkel, Korobov (A), Falkovskij, Vorobej, Děnisov, Djukov, Ustiněnko – Šarangovič, Linglet, Pavlovič (C) – Platt, Kovyršin, Gavrus – Drozd, Děmkov, Kitarov (A) – Razvadovskij, Matěruchin, Suško.

    Rozhodčí: Kuakokari (FIN), Wehrli (SWI) – Lhotský (CZE), McCrank (CAN)

    Diváci: 10884
    thejrc.org