Heerenveen – Feyenoord 2:3 (kon.) | Utrecht – Venlo 1:0 (kon.) | Sparta Rotterdam – Heracles 2:5 (kon.)
Alkmaar – Zwolle 6:0 (kon.) | Willem II – Arnhem 2:2 (kon.) | Eindhoven – Groningen 0:0 (kon.)
Excelsior – Ajax 1:2 (kon.) | Kerkrade – Den Haag 2:3 (kon.) | Twente – Breda 1:1 (kon.)
konec
SBV Excelsior
1:2 (1:0)
Ajax Amsterdam
Neděle 06.05.2018, 14:30 • Van Donge & De Roo Stadion, Rotterdam • Nizozemská Eredivisie • 34. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Ajax se rozloučil s letošní sezónou vítězně, když po vlastním gólu Matthijse de Ligta po malé domů dokázal po přestávce výrazně přidat a otočit skóre zápasu. Krátce po přestávce se v rozpětí pěti minut prosadili Justin Kluivert a Kasper Dolberg. Hnacím motorem hostujícího celku byl Hakim Ziyech, který je za mě osobně mužem zápasu. Konečný výsledek po přestávce krásného zápasu. Excelsior 1 AFC Ajax 2. (16:24:48)

     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Další snažení Excelsioru na ose hřiště zastavil útočný faul, kterého se dopustil střídající Levi Garcia. Do konce utkání zbývají odehrát necelé dvě minuty. Naděje ještě žije.
    90+1. Hakim Ziyech neumožnil hrudí Excelsioru vyrovnat!
     
    90+1
    Excelsior mohl opět skórovat po centru z rohového kopu, když jeden z domácích hráčů uprostřed šestnáctky skvěle hlavičkoval k levé tyči, jenže brankáře Ajaxu na čáře zastoupil Hakim Ziyech, který zabránil hrudí gólu na 2:2!
     
    90
    Nad rámec dnešního utkání byly nastaveny 3 minuty.
     
    89
    Ajax parádním centrem z levé strany přenesl hru doprava, jenže David Neres si na pravé straně šestnáctky netroufl na střelu a útočné snažení Ajaxu ztroskotalo.
     
    88
    Po rohovém kopu z pravé strany hřiště se na vzdálenější levé tyči dostal k hlavičce zřejmě Mike van Duinen, z ostrého úhlu ale brankáře Kostase Lamproua nepřekonal.
     
    87
    Excelsior dostal v pokutovém území Ajax pod obrovský tlak, do zakončení se ovšem nedostal. Po odvráceném centru ovšem alespoň vybojoval rohový kop.
     
    86
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Donny van de Beek, přichází Jurgen Ekkelenkamp.
    85. Fantastický zákrok brankáře Ögmundura Kristinssona!
     
    85
    David Neres se na pravé straně pokutového území neukvapil se střelou a přihrál do středu Donnymu van de Beekovi, který bez přípravy vystřelil, a Ögmundur Kristinsson jeho pokus levou rukou ve stylu hokejového brankáře fantasticky vytáhl nad břevno! Velká paráda!
     
    85
    Noussair Mazraoui si na ose hřiště zpracoval míč a poté se snažil v šestnáctce najít některého ze spoluhráčů jemným obloučkem, který skonči na hlavě protihráče.
     
    84
    Domácí si pod tlakem napadajících útočníků Ajaxu nekomplikovali situaci, kterou vyřešili zpětnou přihrávkou na Ögmundura Kristinssona, který nohou přesně rozehrál.
     
    83
    Excelsior na levé straně hřiště vybojoval rohový kop, centr od rohového praporku ovšem zamířil pouze do rukavic hostujícího brankáře Ajaxu Kostase Lamproua.
     
    82
    Domácí hráči po dlouhém autovém vhazování od levé postranní čáry sice na přední tyči vyhráli hlavičkový souboj, na té vzdálenější už se ovšem do zakončení dostat nedokázali.
     
    81
    Také Ajax se pokusil vstřelit další gól po centru z pravé strany hřiště, jenže v pokutovém území nebyl nikdo z hostů, a tak Ögmundur Kristinsson utrhl jablko ze stromu.
     
    80
    Těsně před vystřídáním se Excelsior dostal do další šance, hlavička po krásném centru z pravé strany hřiště ale zamířila zhruba dva metry nad bránu hostujícího Ajaxu.

    Tomáš Reiner

    Branky: 20. de Ligt (vla.) – 48. Kluivert, 53. Dolberg (pen.)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 4:13. Střely mimo: 7:6. Rohy: 8:11. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 6:6.
    SBV Excelsior: Kristinsson – Karami, Mattheij, De Wijs, Fortes – Faik, Messaoud (73. Vermeulen), Koolwijk (C) (79. Caenepeel) – Elbers, van Duinen, Hadouir (69. Garcia).
    Náhradníci: Zwarthoed, Havekotte – O'Neill, Faes, Vermeulen, Garcia, Haspolat, Caenepeel, Burnet, Afaker.

    Ajax Amsterdam: Lamprou – Mazraoui, de Ligt (C), Tagliafico – Schöne, Matusiwa, Huntelaar (38. Neres), van de Beek (86. Ekkelenkamp) – Ziyech, Dolberg (72. Cassierra), Kluivert.
    Náhradníci: Onana – Neres, Cassierra, Orejuela, de Wit, Kristensen, Bakker, Ekkelenkamp.

    Rozhodčí: Bas Nijhuis. Asistenti: J. Balder, R. de Nas. Čtvrtý rozhodčí: E. Bijl
    thejrc.org