Žilina – Trnava 6:0 (kon.) | Dunajská Streda – Slovan Bratislava 0:1 (kon.) | Trenčín – Ružomberok 3:1 (kon.)
Senica – Prešov 0:0 (kon.) | Zlaté Moravce – Nitra 2:2 (kon.) | Michalovce – Podbrezová 1:0 (kon.)
konec
DAC 1904 Dunajská Streda
0:1 (0:1)
ŠK Slovan Bratislava
sk Sobota 12.05.2018, 17:45Niké liga • O titul
Předzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:45.
     
    Vítame vás pri sledovaní predposledného kola Fortuna ligy. V nadstavbovej skupine o titul proti sebe nastúpia v priamom súboji o druhé miesto Dunajská Streda a Slovan Bratislava.

    Dunajská Streda pred týždňom stratila aj teoretickú šancu na celkové prvenstvo, keď po turbulentnom priebehu prehrala v Trnave 0:2 a sledovala majstrovského oslavy domáceho tímu. Napriek tomu zostali futbalisti DAC na výbornej druhej pozícii so ziskom 54 bodov a pozitívnym skóre 42:31. Ak si ju chcú udržať, nesmú dnes proti Slovanu prehrať. Dunajskostredčania sa musia vrátiť k vynikajúcim výkonom z úvodných šiestich nadstavbových kôl, v ktorých nazbierali až pätnásť bodov a posúvali sa tabuľkou nahor. V ostatných dvoch ligových vystúpeniach ale ani raz neskórovali. Najskôr doma podľahli Trenčínu 0:3 a následne už v spomínanom súboji nestačili na Trnavu.

    Slovan takisto prišiel o majstrovskú nádej a sústredí sa aspoň na konečnú druhú priečku. V prípade belasých je to skôr vecou prestíže, pretože po víťazstve v Slovnaft Cupe majú istotu miestenky v predkole Európskej ligy. Na druhú Dunajskú Stredu momentálne strácajú jediný bod, ale môžu sa prepadnúť aj na štvrtú pozíciu, ktorú aktuálne okupuje Žilina. Zverenci trénera Ševelu nazbierali v predchádzajúcich piatich ligových zápasoch iba šesť bodov za víťazstvá doma proti Trnave a vonku proti Trenčínu. S rovnakými súpermi však prehrali a pred týždňom odchádzali naprázdno z Ružomberka.

    Bilancia vzájomných zápasov Dunajskej Stredy a Slovana je v tejto sezóne vyrovnaná. Oba tímy si pripísali jedno víťazstvo a raz sa zrodila remíza. V nadstavbovej časti bol však úspešnejší bratislavský klub, ktorý doma uspel po výsledku 2:0.
     
    Úvodné zostavy:

    FC DAC Dunajská Streda: Macej – Koštrna, Šatka, Záhumenský – Živković, Ljubicić (C), Herc, Pambou, Davis – Bayo, K. Vida.
    Náhradníci: Jedlička – Koné, Kontár, Mervo, Pačinda, Divković, Almási.

    ŠK Slovan Bratislava: Šulla – Čikoš, Bajrić, Božikov, Sekulić (C) – Nono – Rabiu, Holman – Hološko, Šporar, Moha.
    Náhradníci: Valach – Rundič, de Kamps, Cmiljanić, Saláta, van Haaren, Vittek.
     
    Štadión v Dunajskej Strede je tradične vypredaný a na juhu Slovenska vládne vynikajúca atmosféra. Domáci fanúšikovia veria vo víťazstvo svojho tímu, ktorý by si mohol zabezpečiť konečné druhé miesto. Tým pádom by DAC dosiahol najlepší výsledok v histórii slovenskej najvyššej súťaže.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop mali na starosti domáci futbalisti. Dunajská Streda dnes nastúpila v tradičnej žlto-modrej kombinácii, Slovan zvolil takisto klasické belasé dresy.
     
    2
    Vakoun Issouf Bayo sa pokúšal preniknúť z pravej strany do pokutového územia, ale lopta mu ušla tesne za čiaru.
     
    3
    Hlavný rozhodca Ziemba musel prvýkrát zasahovať. Dávid Holman išiel do riskantného sklzu proti Timotejovi Záhumenskému a vypočul si rázny dohovor.
     
    4
    Kristopher Vida zachytil dlhý pas od Baya a snažil sa z ľavého krídla odcentrovať do šestnástky. Hostia loptu zblokovali.
     
    5
    Filip Hološko zaváhal s odkopom a pri rohovej zástavke fauloval nepríjemne napádajúceho Baya. Nasleduje štandardka pre DAC.
     
    6
    Domáci futbalisti pohrozili zo "skráteného rohu". Davisov center našiel voľného Baya, od ktorého nohy sa lopta odrážala smerom na bránu. Šullovi pomohol Vasil Božikov.
     
    7
    Slovanisti zahrali signál zo štandardky. Dávid Holman posúval loptu pätičkou za seba do pokutového územia, ale nemal tam voľného spoluhráča.
     
    8
    Belasí nevyužili prvý rohový kop v dnešnom zápase. Holmanov prudký center na bližšiu žrď pokryl domáci obranca.
     
    10
    Dávid Holman skúsil šťastie z väčšej vzdialenosti. Lopta nepríjemne padala, ale Patrik Macej ju vyrazil na rohový kop.
     
    11
    Bratislavčania nevyužili ani druhý rohový kop v zápase. Center smeroval priamo do ohňa pred Maceja, ale vo vzduchu kraľovali domáci.
     
    13
    Belasí momentálne častejšie kontrolujú loptu, no domáca defenzíva dobre vykrýva stred poľa a nepúšťa súpera do streleckých pozícií.
     
    14
    Ofenzívnu akciu hostí zastavil rozhodca na čiare, ktorý videl ofsajd. Loptu pošle do hry dlhým výkopom Ľubomír Šatka.
     
    15
    Vasil Božikov výborne zasiahol pred vlastnou bránou. Bulharský stopér v poslednej chvíli zastavil prudkú prihrávku Baya do šestnástky.
     
    16
    Erik Čikoš nezvládol súboj jedného proti jednému na pravej strane. Lopta sa mu skĺzla z kopačky mimo hracej plochy.
     
    17
    Michal Šulla stiahol loptu do rukavíc pred napádajúcim Kristopherom Vidom. Maďarský útočník ale nebol ďaleko od úspechu.
     
    18
    Kristián Koštrna nepochodil v sklze proti Borisovi Sekulićovi. Domáci obranca nepríjemne narazil na nohu kapitána hostí.
     
    19
    Timotej Záhumenský sa oprel do lopty volejom z veľkej vzdialenosti, ale jeho strela nebola vôbec presná a smerovala na tribúnu za Šullovou bránou.
     
    20
    Obrovská šanca domácich. Vakoun Issouf Bayo sa prebral cez nedôrazne brániaceho Kenana Bajrića a išiel sám na Šullu. V tutovke však trafil iba brankára hostí.
    20. Bayo neuspel vo vyloženej šanci
    Zdroj: www.huste.tv
     
    22
    Ibrahim Rabiu trafil zozadu domáceho kapitána Marina Ljubičića, ale hlavný rozhodca stál blízko a ukázal hráčom, aby pokračovali ďalej.
     
    23
    Marin Ljubicić napokon vyšiel zo súboja lepšie, pretože nechtiac prišliapol nohu Ibrahima Rabia. Stredopoliar Slovan musí byť ošetrený.
     
    24
    Ibrahim Rabiu za asistencie lekárov odchádza mimo hracej plochy. Tréner Ševela bude musieť pravdepodobne striedať.
     
    26
    Striedanie zatiaľ nebude nutné. Po krátkom ošetrení je Ibrahim Rabiu späť na trávniku a pokúsi sa dohrať dnešný duel.
     
    27
    Kristopher Vida prenikol po ľavej strane, prudko odcentroval do pokutového územia, no Rharsalla Moha odvrátil loptu na roh.
     
    28
    Erick Davis si počkal na loptu v pokutovom území, spadla mu priamo na nohu, ale zostal prekvapený a nedokázal zakončiť.
     
    29
    Yves Simon Pambou vystrelil bez prípravy spoza pokutového územia. Nemal loptu ideálne pripravenú a Michal Šulla si pripísal jednoduchý zákrok.
     
    30
    Dávid Holman pokazil rozohrávku štandardnej situácie. Centrovanú loptu poslal presne na hruď prvého brániaceho muža.
     
    31
    Vakoun Issouf Bayo nemohol pokračovať v aktivite na hrote útoku. Lopta totiž vo vzduchu opustila hraciu plochu a nasleduje vhadzovanie Čikoša.
     
    31
    Marin Ljubicić (D. Streda) dostáva prvú žltú kartu dnešného zápasu. Domáci kapitán zasiahol lakťom do tváre Ibrahima Rabia.
     
    32
    Hlavný rozhodca zatiaľ nemusel riešiť žiadne likvidačné či zákerné zákroky, ale často píska fauly v osobných súbojoch.
     
    33
    Kenan Bajrić (Slovan Bratislava) na chvíľu vystrašil fanúšikov belasých, pretože stiahol na trávnik prenikajúceho Baya a ten zostal ležať v šestnástke. Hlavný rozhodca vytiahol žltú kartu a nariadil iba priamy kop.
     
    34
    Domáci futbalisti nevyužili veľmi atraktívnu štandardku. Marin Ljubicić prudko vypálil, no trafil iba pred sebou stojaceho spoluhráča.
     
    36
    Michal Šulla vybehol takmer na hranicu šestnástky a stiahol loptu zo vzduchu. Vakoun Issouf Bayo sa márne snažil o zakončenie.
     
    37
    Vakoun Issouf Bayo si tentoraz našiel miesto v pokutovom území a dostal sa do zakončenia. Jeho strela z uhla však skončila na pripravenom Šullovi.
     
    38
    Dunajská Streda je v úvodnom dejstve strelecky aktívnejšia. Michala Šullu zamestnala už troma pokusmi. Patrik Macej zasahoval iba raz.
     
    39
    Hostia odkopli loptu za čiaru, pretože Vakoun Issouf Bayo ležal na trávniku. Napokon sa domáci útočník postavil bez ošetrenia.
     
    40
    Ibrahim Rabiu mal pred sebou voľný priestor, našiel na pravej strane rozbehnutého Filipa Hološka, no ten vošiel do ofsajdu.
     
    41
    Michal Šulla zaváhal s odkopom a musel absolvovať osobný súboj mimo pokutového územia s Kristopherom Vidom. Brankár hostí situáciu zvládol.
     
    43
    Aktívny Vakoun Issouf Bayo si vypýtal faul na pravom krídle. Hlavný rozhodca nariadil ofenzívnu štandardku pre bratislavský Slovan.
     
    44
    Ďalšia štandardná situácia pre DAC. Ibrahim Rabiu podrazil rozbehnutého Vidu, takže je tu opäť šanca pre domáci tím.
     
    45
    Michal Šulla podržal Slovan. Centrovanú loptu z pravej strany chytil do rukavíc a ihneď ju vykopával dopredu.
     
    45+1
    Slovan dal gól! Domáca defenzíva zlyhala pri bránení rohového kopu. Patrik Macej najprv zostal stáť na čiare, potom zle vybehol a VASIL BOŽIKOV hlavou poslal loptu do odkrytej siete, keď zužitkoval center Holmana.
    45+1. Vasil BOŽIKOV - 0:1
    Zdroj: www.huste.tv
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Oba tímy predviedli v prvom polčase kvalitný futbal založený na pozornej defenzíve. O niečo aktívnejší boli vpredu hráči Dunajskej Stredy, ktorí si vypracovali jednu gólovú šancu. Vakoun Issouf Bayo však zaváhal v nájazde na Šullu a tesne pred polčasovým hvizdom ho to poriadne zamrzelo. V nadstavenom čase sa presadil po rohovom kope Vasil Božikov, ktorý poslal Slovan do vedenia.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Martin Ševela urobil cez prestávku jednu zmenu. V zápase skončil Ibrahim Rabiu, ktorého nahradil Joeri de Kamps.
     
    47
    Holman rozohral rohový kop Slovanu. Jeho center smeroval na bližšiu žrď, odkiaľ sa loptu snažil usmerniť na spoluhráčov Filip Hološko. Nebol však úspešný.
     
    48
    Vakoun Issouf Bayo neuspel v osobnom súboji a nevypýtal si ani faul. Loptu získali futbalisti v belasých dresoch.
     
    49
    Domáci fanúšikovia sa hnevajú na hlavného rozhodcu, ktorý videl faul a prerušil obliehanie hosťujúcej šestnástky.
     
    50
    Christián Herc si poradil s presilou súperov a vyviezol loptu zo zhusteného priestoru. Potom však nasledovala nepresná prihrávka Ljubičića.
     
    52
    Dunajská Streda v predchádzajúcich dvoch ligových zápasoch neskórovala a dnes takisto nepredvádza žiadne ofenzívne divadlo. Aj preto sa virtuálne prepadá na tretie miesto tabuľky.
     
    53
    Filip Hološko dobre zapracoval v defenzíve. Rozbehnutého Záhumenského dokázal zastaviť v súlade s pravidlami ešte pred šestnástkou.
     
    54
    Vakoun Issouf Bayo bojoval o loptu, ale pomohol si rukami. Joeri de Kamps si to odniesol nepríjemným úderom do tváre.
     
    55
    Erick Davis predviedol vynikajúci center z ľavej strany na hranicu šestnástky, Vakoun Issouf Bayo si loptu skvelo spracoval, ale v koncovke nebol úspešný. Následne sa nepresadil ani hlavičkou.
     
    57
    Belasí výborne zakombinovali v strede poľa a Andraž Šporar smeroval sám na brankára Maceja. Loptu si však posunul ďaleko od nohy a jeho zakončenie nemohlo byť gólové.
     
    58
    Joeri de Kamps dlho ležal na trávniku a domáci napriek tomu pokračovali v hre. Až po strate lopty hlavný rozhodca zapískal a ide skontrolovať holandského futbalistu.
     
    59
    Vakoun Issouf Bayo odvádza na hrote dobrú prácu, ale chýba mu podpora spoluhráčov. Pri útočných akciách zostáva úplne sám.
     
    60
    Joeri de Kamps (Slovan Bratislava) sa vrátil na trávnik a musel zatiahnuť brzdu. Žltú kartu dostal za faul na Kristophera Vidu.
     
    60
    Po hodine hry evidujeme prvé striedanie v domácom tíme. Christián Herc odišiel na lavičku a prenechal miesto Markovi Divkovičovi.
     
    61
    Marin Ljubicić napálil loptu prudko pred bránu bratislavského celku, ale žiaden jeho spoluhráč ju nedokázal usmerniť do siete.
     
    63
    Rharsalla Moha najskôr fauloval súpera a potom si sadol na hraciu plochu. Hlavný rozhodca zastavil čas, nasleduje ošetrenie.
     
    64
    Marin Ljubicić zostal stáť na hranici šestnástky, počkal si na pohyb voľného Ericka Davisa, ale jeho strela neprešla na bránu.
     
    66
    Domáci tréner o chvíľu vytiahne z lavičky ofenzívneho žolíka. Po zranení sa vráti na slovenské ligové trávniky Erik Pačinda.
     
    67
    Michal Šulla (Slovan) dlho váhal s rozohrávkou a hlavnému rozhodcovi došla trpezlivosť. Brankár hostí uvidel žltú kartu.
     
    68
    Patrik Macej riskoval v rozohrávke. Dostal sa pod tlak napádajúceho Andraža Šporara a na poslednú chvíľu odkopol loptu za čiaru.
     
    68
    Avizované striedanie je realitou. Erik Pačinda za potlesku domácich divákov prichádza na trávnik. Z ihriska odišiel Kristopher Vida.
     
    69
    Joeri de Kamps zahral tvrdo proti Kristiánovi Koštrnovi, ale všetko bolo v súlade s pravidlami, takže domáci si pýtali penaltu zbytočne.
     
    70
    Dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času je tu druhé striedanie hostí. Boris Cmiljanić nahradil Dávida Holmana.
     
    72
    Erick Davis rozohrával štandardku z pravej strany. Loptu krútil nepríjemne na bližšiu žrď, kde sa neúspešne tlačil do koncovky Erik Pačinda.
     
    73
    Dunajská Streda nevyužila rohový kop. Prudká lopta smerovala pred bránu Slovana, ale defenzíva hostí bol pripravená.
     
    74
    Hostia sa pri bránení rohového kopu zrazili vo vzdušnom súboji. Filip Hološko inkasoval tvrdý úder do tváre, no bude pokračovať ďalej.
     
    75
    Domáci majú územnú prevahu, ale stále prehrávajú a v druhom polčase si ešte nevypracovali žiadnu gólovú šancu.
     
    77
    Erik Pačinda sa nedokázal presadiť do zakončenia. Jeho snaha o prihrávku bola zachytená pozornou obranou belasých.
     
    78
    Rharsalla Moha získal loptu v strede poľa a umne si vypýtal faul. Slovanisti v týchto momentoch radi naťahujú čas.
     
    80
    Tréner Ševela vyčerpal všetky striedania. Filip Hološko pomaly odkráčal mimo hraciu plochu, nahradil ho Kornel Saláta.
     
    81
    Marin Ljubicić zvládol súboj v šestnástke Slovana, dokázal vystreliť, ale lopta mu nesadla ideálne na nohu a Michal Šulla mal jednoduchú prácu.
     
    82
    Marco Rossi posiela do hry nového muža. Na ihrisko vybehol Ladislav Almási, ktorý vymenil Marka Živkovića.
     
    82
    Yves Simon Pambou (D. Streda) dostal žltú kartu od hlavného rozhodcu Ziembu. Dôvodom bol faul zozadu na de Kampsa.
     
    84
    Erik Pačinda sa rozbehol s loptou smerom k šestnástke a veľmi ochotne spadol. Rozhodca však nemal dobrý výhľad a doprial domácim štandardku.
     
    85
    Erik Pačinda bol napokon exekútorom priameho kopu. Loptu sa snažil zakrútiť ľavačkou na bránu, ale trafil iba hráčov v múre.
     
    85
    Kristián Koštrna (D. Streda) ťahal za dres rozbehnutého Cmiljanića, aby ho nepustil do samostatného úniku. Zaslúžene uvidel žltú kartu.
     
    87
    Boris Cmiljanić hľadal prihrávkou voľného Andraža Šporara, ktorý by mohol zakončovať z hranice šestnástky. Lopta naňho ale neprešla.
     
    87
    Boris Sekulić (Slovan Bratislava) je ďalším mužom, ktorý dostal žltú kartu. Kapitán hostí zbytočne sotil do Pamboua po odpískaní.
     
    88
    Belasí rozohrali rohový kop iba na krátko, pretože chcú nazbierať čo najviac sekúnd. Hostia hrajú v závere takticky.
     
    89
    Tlak Dunajskej Stredy bol prerušený. Domácim zostáva na vyrovnanie už iba pár minút a momentálne sa nevedia dostať pred Šullu.
     
    90
    Hlavný rozhodca pridal ešte tri minúty navyše. Dunajská Streda však nedokáže získať loptu do svojej moci.
     
    90+1
    Hostia mohli rozhodnúť, ale ponúkajú sa v koncovke. Andraž Šporar a Boris Cmiljanić mali radšej strieľať a nie prihrávať.
     
    90+2
    Erik Pačinda v závere duelu naváža loptu bližšie k bráne bratislavského Slovana. Domáci majú poslednú možnosť na vyrovnanie.
     
    90+3
    V posledných sekundách prišli obrovské šance Dunajskej Stredy. Marko Divković strieľal zblízka iba do žrde a rovnako do konštrukcie smerovala aj nasledujúca dorážka.
    90+3. Divković namieril do žrde
    Zdroj: www.huste.tv
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Slovan Bratislava zvládol dôležitý duel na ihrisku Dunajskej Stredy a získal tri body za víťazstvo 1:0. Belasí predviedli na Žitnom ostrove takticky výkon, nevytvorili si veľa šancí, ale kvalitne bránili a skórovali z jednej štandardky. Po rohovom kope sa presadil Vasil Božikov, ktorý gólom posunul Slovan na druhé miesto tabuľky. (19:38:26)

    Tomáš Lengyel

    Branky: 45+1. Božikov (Holman)

    Karty:   31. Ljubicić (DUN), 82. Pambou (DUN), 85. Koštrna (DUN) – 33. Bajrić (SBA), 60. de Kamps (SBA), 67. Šulla (SBA), 87. Sekulić (SBA)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 4:0. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 19:20.
    DAC 1904 Dunajská Streda: Macej – Koštrna, Šatka, Záhumenský – Živković (82. Almási), Ljubicić (C), Herc (60. Divković), Pambou, Davis – Bayo, K. Vida (68. Pačinda).
    Náhradníci: Jedlička – Koné, Kontár, Mervo, Pačinda, Divković, Almási.

    ŠK Slovan Bratislava: Šulla – Čikoš, Bajrić, Božikov, Sekulić (C) – Nono – Rabiu (46. de Kamps), Holman (70. Cmiljanić) – Hološko (80. Saláta), Šporar, Moha.
    Náhradníci: Valach – Rundič, de Kamps, Cmiljanić, Saláta, van Haaren, Vittek.

    Rozhodčí: Ziemba – Mókoš, Chládek
    thejrc.org