Švýcarsko – Francie 5:1 (kon.) | Finsko – USA 6:2 (kon.) | Bělorusko – Slovensko 4:7 (kon.)
Kanada – Německo 3:0 (kon.) | Rusko – Švédsko 1:3 (kon.) | Lotyšsko – Dánsko 1:0 (kon.)
konec
Švýcarsko
5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Francie
Úterý 15.05.2018, 12:15 • Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst) • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Třetí třetina znovu jasně ukázala, že Švýcaři si za čtvrtfinále jdou zcela bez zaváhání. Francouzům sice dovolili vstřelit jednu branku, vše však následovalo po další švýcarské trefě přes bezmocného brankáře Hardyho. Moser nakonec ještě necelých sedm minut před koncem třetiny přidal další trefu, která jen potvrdila, že hokejisté ze země helvétského kříže skončí ve skupině čtvrtí. Francouzi na šampionátu sice předvedli zajímavé a sympatické výkony, stále jim však na špičku hodně schází. Ode mě je to z Kodaně pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (14:34:36)
     
    Střely na branku celkem: Švýcarsko – 34, Francie – 20
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Švýcarsko – 6, Francie – 9
     
    Francie na turnaji končí, pořadatelé tak ještě budou vyhlašovat její tři nejlepší hráče, kteří hráli na šampionátu. Jsou jimi Kévin Hecquefeuille, Florian Hardy a Damien Fleury.
     
    Nejlepší hráči utkání: Leonardo Genoni (Švýcarsko) – Florian Hardy (Francie)
     
    Konec zápasu.
     
    59:36
    Florian Chakiachvili jen marně mířil na švýcarskou bránu. Aby se vyhnul ofsajdu, pro jistotu ještě vypálil. Kotouč ale letěl dost nepřesně, Guttig pak při dorážce selhal.
     
    58:52
    Rech se dostával do zakončení, avšak při brejkové situaci inkasoval od Mirco Müllera (SUI) pořádnou ránu hokejkou do helmy. Sudí tak švýcarského hráče celkem logicky vylučují za hru vysokou holí.
     
    57:44
    Ritz ještě marně natahoval z kruhů, ale jeho pokus v časové tísni nemohl nijak soupeřovu klec ohrozit. Kotouč proletěl mimo tři tyče.
     
    56:44
    Diaz poslal na branku pořádně jedovatou střelu od modré čáry, jenže Hardy byl znovu velmi jistý. Puk byl vyražen mimo nebezpečnou zónu u brankoviště.
     
    55:44
    Meier se dostával hned nadvakrát ke střelbě z velkého úhlu na levé straně, jenže Hardy byl při všech případech připraven. Švýcaři se musí vracet znovu do zadních řad.
     
    54:09
    Corvi je zpátky na hrací ploše. Tato přesilovka také nebude hodnocena z francouzské strany jako povedená. Místo využití v ní naopak ještě inkasovali.
     
    Dnešní utkání sleduje 6573 diváků.
    53:46 Simon MOSER - 5:1
     
    53:46
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Francie nyní bude muset znovu hodně litovat malé chybky v rozehrávce. SIMON MOSER se rozjel ze středního pásma a bez větších potíží napasoval svou bombu přímo do levé šibenice. Hardy byl bez šance na úspěšný zákrok. Asistence: Joël Vermin, Mirco Müller.
     
    53:01
    Tristan Scherwey se pokusil nahrát Andrighettovi, jenomže tento brejk nakonec nebude hodnocen jako úspěšný. Puk druhému jmenovanému přeskočil čepel.
     
    52:09
    Vše je zřejmě v pořádku, hra může okamžitě nyní pokračovat.
     
    52:09
    Hardy má podle všeho nějaký menší problém s výstrojí způsobený předchozí srážkou s Corvim, francouzští kustodi aktuálně zkouší vše rychle upravit.
     
    52:09
    Švýcarsko čeká další oslabení během krátké chvíle. Po až přílišné aktivitě Enza Corviho (SUI) u brankáře Hardyho, který po kontaktu s ním upadl, jej sud posílají za nedovolené bránění brankáři na trestnou lavici.
     
    51:39
    Rod se vrací znovu do hry, Francouzi i vinou mnoha nepřesností v kombinaci nakonec svou přesilovku nevyužívají.
     
    51:01
    Reto Schäppi se dostal k zajímavé možnosti v oslabení, nicméně mířil jen vedle branky. Francouzi se mohou až nyní lehce zkonsolidovat.
     
    50:17
    Fleury se vynasnažil, aby svou přihrávku poslal k někomu ze spoluhráčů, jenomže puk nakonec lehce poskočil. Francouzi se tak budou muset na malou chvilku od útočení odprostit.
     
    49:39
    Francouzi se mohou těšit na další přesilovku. Noah Rod (SUI) je v tomto okamžiku vylučován za úder loktem.
     
    48:38
    Vermin vypálil jen do připraveného Hardyho, Francouzi tak mohli jít bleskového úniku. Ten však Teddy Da Costa těsně neproměňuje. Puk sice prošel Genonimu mezírkou mezi betony, ale do branky nedoklouzal, když se svezl těsně vedle tyče.
     
    47:13
    Diaz se pokusil objet francouzskou branku, jenomže brankář Hardy byl tentokrát velmi pozorný. I proto se tak puk dostal do jeho područí, Švýcaři budou muset pokračovat v útočení asi později.
     
    46:19
    Manavian se rozhodl vypálit ze střední vzdálenosti, avšak před ním už se moc místa na střelbu nenalézalo. Jeho rána tak je rychle zablokována.
     
    45:59
    Josi znovu ukázal své střelecké umění a po rychlém najetí na střed nakonec mířil těsně nad branku.
     
    44:25
    Francouzi se ještě snaží o rychlé útočné manévry na soupeřově obranné třetině, avšak pro Švýcary byla inkasovaná branka zřejmě dobré varování. Bez větších problémů tak tlak soupeře neutralizují.
    43:10 Guillaume LECLERC - 4:1
     
    43:10
    Francie právě vstřelila branku!
    Francouzi ještě zvládají aktuální stav korigovat. GUILLAUME LECLERQ se od modré čáry pořádně napřáhl a na jeho bombu už nedosáhl ani připravený Genoni. Puk vletěl přímo do pravého horního růžku. Asistence: Florian Chakiachvili, Jordan Perret.
    42:21 Kevin FIALA - 4:0
     
    42:21
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Francouzi byli dlouho pod tlakem, z čehož také pramení už čtvrtá švýcarská branka. Po několika zakrouženích na střed se dostal KEVIN FIALA k palbě z levého křídla, čímž se puk dostal nečekaně před Hardyho, který prováhal svůj zákrok. Asistence: Gaëtan Haas, Michael Fora.
     
    40:15
    Francouzi už jsou od brzkých okamžiků této třetiny vystaveni tlaku soupeře, leč nakonec rozehrávku zvládají bez výraznějších problémů. Puk se v této chvíli dostává za Genoniho branku.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhá třetina znovu ukázala, že Švýcaři jsou v této chvíli ve většině herních činností před svým soupeřem. Francie se sice vydatně snažila protivníkovi vyrovnat bojovnosti, jenže i kvůli několika spáleným šancím se nakonec musela spokojit s dalším inkasovaným gólem, který padl v přesilovce. Třetí třetina a změna možného majitele tří bodů by tak byla prozatím jen v teoretické rovině, ještě však není čas předbíhat. Pokračujeme přibližně v 13:51.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Švýcarsko – 13, Francie – 5
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:53
    Florian Chakiachvili ozkoušel pozornost Genoniho ranou od modré čáry, jenomže švýcarský brankář byl i nyní ve střehu. Těsně před koncem třetiny se však Francie ještě udržuje na soupeřově obranné třetině.
     
    38:24
    Oba celky nyní měli velice zajímavou chvilku, kdy jeli mnohapočetné přečíslení. Lamperier, ani Josi však své nahrávky na spoluhráče nezvládli. Oba brankáři tak tentokráte byli bez práce.
    37:12 Ramon UNTERSANDER - 3:0
     
    37:12
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Švýcaři svou přesilovku využívají na sto procent! Po vytrvalém kombinačním vyčkávání se Josi krásné podíval na levou stranu, kde se mu nabídl RAMON UNTERSANDER. Jeho dělovka pak zamířila přesně do pravé šibenice. Asistence: Roman Josi, Enzo Corvi.
     
    36:36
    Švýcaři zatím hledají správnou střeleckou pozici, Meier zatím pálil pouze dvakrát do připraveného Hardyho.
     
    35:22
    Valentin Claireaux (FRA) se v této chvíli bude muset klidit na trestnou lavici. Po faulu v útočném pásmu jej totiž sudí trestají za podražení.
     
    35:15
    Manavian měl na holi kontaktní branku! Jeho dorážka Ritzovy střely ale končí na betonu na Genoniho, Francouzi mohou tohoto prováhání hodně litovat.
     
    34:17
    Meier se vrací znovu na ledovou plochu, což značí, že Francouzi svou přesilovku nevyužili. Po celou dobu se prakticky ale nedokázali srovnat do řádného kombinačního rozestavení. Švýcarsko tak tuto výzvu zvládlo.
     
    33:19
    Kévin Hecquefeuille vypálil golfákem pořádně zostra, nicméně švýcarský výběr dokázal pumelici celkem bez potíží zblokovat. Francouzům se tato početní výhoda zatím moc nedaří.
     
    32:17
    Švýcaři si nyní připisují celkem zbytečné vyloučení, když se jim nevydařilo korektně vystřídat. Trest si odpyká Timo Meier (SUI).
     
    31:37
    Kévin Hecquefeuille a Anthony Guttig se dostáli k palbě, nicméně jednodušší varianta zakončení se jim moc nevydařila. Švýcaři jejich snahu velmi brzy přerušují.
     
    30:38
    Kukan se dostával do zakončení, leč nakonec ještě zkoušel najít někoho ze spoluhráčů. Diagonála na levou stranu ofenzivních řad ale nevyšla, Raux byl na svém místě.
     
    29:41
    Josi s Haasem se pokoušeli dostat k palbě, nicméně francouzská obrana tentokrát předvádí účelnou a funkční defenzívu. Bouvet puk dostává do středního pásma.
     
    28:41
    Francouzi se tlačili k několika šancím, jenže před finální fází je zradila přesnost. Švýcaři se tentokrát ubránili.
     
    27:25
    Josi, Untersander a Nino Niederreiter pálili na Hardyho jednu pumelici za druhou, francouzský brankář nicméně tentokrát pokaždé perfektně zasáhl. Proti poslední bombě z hole legendárního Josiho pak zasahuje lapačkou.
     
    26:31
    Untersander po hezkém nahození od Nino Niederreitera dostal k velké tutovce, jenže rána se mu moc nepovedla. Hardy bezchybně zasahuje.
     
    25:36
    Francouzi nyní budou muset čelit velmi těžké výzvě, Jeden jediný únik Meiera způsobil, že dva obránci jej zfaulovali v takové míře, že musí odejít na trestnou lavici. Alexandre Texier (FRA) i Kévin Hecquefeuille (FRA) pykají za hákování.
     
    24:31
    Francie mohutně svého soupeře držela v háku a nepouštěla z obranného pásma, jenže po malé chybce v defenzívě je vše jinak. Švýcaři mohou jít znovu do kontru, zastavují se ale na středové čáře.
     
    23:25
    Sven Andrighetto vyslal na Hardyho dělovku z osy hřiště, nicméně pumelice letící přes francouzskou obranu trefila Fleuryho. Puk skončil v ochranné síti.
     
    23:02
    Nino Niederreiter znovu účelně bojoval na brankovišti soupeře, avšak k dorážce se nedostal. Genoni kotouč odpálil mimo nebezpečný prostor.
     
    22:27
    Fleury a Guttig. To je dvojice, která si připsala před malou chvilkou obrovské francouzské tutovky. První jmenovaný ale pálil jen do Genoniho, druhý z dua pak dorážel těsně vedle. Švýcaři si mohou pořádně oddechnout.
     
    21:41
    Fiala střílel z pravé strany z velkého úhlu, jenže palba na bližší tyč byla od Hardyho očekávána. Puk tak skončil mezi jeho betony.
     
    21:13
    Diaz se rozhodl vypálit od modré a jeho dělovku ještě tečoval Hofmann, puk ale letí těsně vedle branky.
     
    20:26
    Švýcaři se hned od začátku snaží dostávat do vyložených příležitostí, jenže přesilovkový diamant prozatím nenalezl správné postavení před Hardym. Francouzi tak svého soupeře zatím jen stínují.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina sice ze začátku nabídla velmi snaživý výkon Francouzů, jenomže postupně se začínalo ukazovat, že Švýcaři touží po poklidném postupu do čtvrtfinále. Posily z NHL v čele s Josim a Niederreiterem tak rozjeli ofenzivní představení, které nakonec pramenilo v branku Hofamnna, jež Francii dost psychicky dostala na kolena. Švýcaři navíc po jedné spálené tutovce soupeře skórovali i podruhé, do druhé třetiny tak jdou s výraznou výhodou na své straně. Pokračujeme přibližně v 13:05.
     
    Střely na branku v 1. třetině: Švýcarsko – 15, Francie – 6
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:57
    Francouzi nastoupí do úvodu druhé třetiny v oslabení, za lehké sekání ve středním pásmu je vyloučen Hugo Gallet (FRA).
     
    19:25
    Valentin Claireaux se zčistajasna zjevil před Genonim a po rychlém zamotání bránících hráčů se pokusil dorazit ránu Douaye. Švýcarský brankář nicméně i napodruhé v těžké zkoušce uspěl!
     
    18:25
    Francouzi sice ubránili další tvrdý pres soupeře, jenže Treille už neměl sílu na stejnou odpověď. Pouhé vyhození ze středního pásma je tak jasný pokyn ke střídání francouzských řad
     
    17:35
    Nino Niederreiter se znovu ukázal v parádní formě, když se tlačil do francouzské branky a vyslal na Hardyho jedovatou ránu. Rozhodčí jeho aktivitu ovšem brzy přerušují, nacházel se totiž v brankovišti coby útočící hráč.
     
    16:47
    Za vlastní brankou si Unetersander při bránění zřejmě pořádně narazil rameno, ale podle všeho je v pořádku. Hra pokračuje bez přerušení.
     
    16:15
    Hofmann se dostal po velké hrubce francouzských beků k puku, avšak proměnit toto zaváhání třetím švýcarským zásekem se mu nepovedlo. Jeho pumelice letěla těsně vedle pravé tyče.
    15:09 Enzo CORVI - 2:0
     
    15:09
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Švýcaři ukazují další ofenzivní lekci! Po neproměněné tutovce Francouzů se rozjelo do kontru hned trio hráčů v červenémů. Po rychlém blafáků Niederreitera sice ještě Hardy předvedl zákrok z říše snů, na dorážku pod horní tyčku od ENZO CORVIHO už ale nedosáhl. Asistence: Nino Niederreiter, Timo Meier.
     
    14:44
    Fleury poslal Rechovi parádní přihrávku do brejku, Genoni ale chytá!
     
    14:24
    Josi vyzkoušel pozornost Hardyho od modré čáry, leč jeho soupeř v brance žádnou nepříjemnost svým spoluhráčům nevytvořil. Pohotový zákrok zabránil snahám o dorážky, oba týmy střídají.
     
    13:43
    Vermin startoval na dlouhou nahrávku Josiho, jenže Hardy byl u puku dříve. Francouzský brankář těžkou zkoušku nervů zvládl, rozehrávka se mu povedla bez větší chybky.
     
    13:16
    Da Costa s Texierem už byli nachytáni v ofsajdovém postavení, urputná snaha Francie o brzké vyrovnání je tak brzy utnuta. Hra je vykázána do středního pásma.
    12:21 Grégory HOFMANN - 1:0
     
    12:21
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    A máme tady první branku! Genoni si sice vyjížděl už z branky po signalizovaném vyloučení, ale jeho spoluhráči před Hardym nakonec zvládli ještě celou akci dotáhnout k vedoucí brance Po Haasově krásné nahrávce zpoza branky se dostal k palbě GRÉGORY HOFMANN, jehož rána golfákem z kruhů proletěla přes výstroj francouzského brankáře. Asistence: Gaëtan Haas, Mirco Müller.
     
    11:15
    U střídaček se dostalo několik hráčů z bou táborů do menší potyčky, nicméně vše rozhodčí řeší vbrzku bez trestů. Da Costa tak také nebude trestán.
     
    10:41
    Niederreiter se zkoušel natahovat po nahrávce Andrighetta, nicméně jeho hokejka nakonec byla příliš krátká. Švýcaři i nadále pokračují v ofenzivním představením, Francie momentálně brání jen silou vůle.
     
    10:06
    Střelu Manaviana Genoni vykryl, Švýcaři dostávají možnost ke konsolidaci zadních řad.
     
    09:22
    Švýcarský tlak pokračuje v plné síle. Scherwey se netrefil do odkryté branky po rychlém brejku, následně pak Josi prověřil Hardyho pořádnou pumelicí. Francouzi i tentokrát obstáli.
     
    08:29
    Francouzi se zřejmě již celkem obstojně dokázali v defenzívě srovnat, nyní totiž Švýcaři už nemají takový pres. Naopak Perret z protiútoku pálil těsně vedle Genoniho betonů.
     
    07:23
    Fiala se dostal k palbě po krásné nahrávce Andrighetta, ale i on pálí těsně nad branku. Hardy si mohl už po několikáté za posledních pár okamžiků s hlubokou úlevou oddechnout.
     
    06:53
    Další obrovská gólovka! Corvi, Josi a Niederreieter se vší silou snažili dostat poskakující puk přes ležícího Hardy, ale ten spolu s kolegy z obrany dokázal všem těmto dorážkám zabránit. Rozhodčí hru po jeho spektakulárním zákroku nakonec přerušují.
     
    06:27
    A znovu Meier! Jeho projektil letěl těsně vedle francouzské branky, Švýcaři pokračují v obrovském presu.
     
    05:31
    Meier se hned nadvakrát postaral o obrovskou tutovku Nejprve jeho ráně zápěstím dokázal s akrobatickým nádechem přijít na kloub Hardy, napodruhé puk proletěl těsně vedle tyče. Francie přežila klinickou smrt!
     
    04:18
    Douay se rozhodl pálit bez větší přípravy z levého kruhu, jenže moc nebezpečí jeho pokus nevytvořil. Genoni toto přízemní nahození bez potíží vyráží do rohu.
     
    03:21
    Janil s Da Costou a Texierem rozjížděli rychlý útok po pravém křídle, jenže finální nahrávka ze středního pásma se nevydařila. Francouzský tým si zapisuje icing.
     
    02:59
    Rod se zjevil na levém křídle v zajímavé střelecké pozici, jenomže pálí těsně nad. Hardy totiž puk vytěsnil ramenem do ochranné sítě, Francouzi si mohou pořádně oddechnout!
     
    02:09
    Perret se hnal do dalšího brejku, jenže nepřesná přihrávka Treilla celou akci rázem zastavuje. Švýcaři se po dlouhé době mohou srovnat v obraně.
     
    01:42
    Douay spolu s Claireauxem se tentokrát nedohodli na přechodu modré čáry, další francouzský atak je tak brzy zastaven zapískáním ofsajdu. Hra je vykázána do středního pásma.
     
    00:34
    Guttig se snažil proniknout do brejku, jenomže jej pohotově zastavil Josi. Francouzský útočník pak doklouzal až s Genonim do branky. Švýcarský brankář posléze bezchybně kryje i pokus Treilla. Francouzi svého soupeře zatím celkem překvapují.
     
    00:25
    Švýcaři se už od začátku snaží svého soupeře přehrávat, jenže prozatím je tato snaha celkem neúspěšná. Francie do utkání vstoupila velmi sebevědomě a prakticky zatím nechybuje. Její obrana pracuje při prvním větším náporu bezchybně.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Oba mančafty už míří na ledovou plochu, začínáme za maličký okamžik.
     
    Tribuny se pomaličku zaplňují, horní patro jako už v Kodani tradičně tvoří zejména kolektivy z místních škol. Za malou chvilku začne multimediální předzápasová show.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Genoni (Senn) – Diaz (C), Josi (A), Kukan, Untersander, Müller, Fora, Frick – Meier, Corvi, Niederreiter (A) – Fiala, Vermin, Andrighetto – Hofmann, Haas, S. Moser – Scherwey, Schäppi, Rod – Riat.

    Francie: Hardy (Ylönen) – Chakiachvili, Manavian (A), Gallet, Hecquefeuille (A), Raux, Janil, Thiry – Rech, Guttig, Fleury (C) – Treille, Texier, T. Da Costa – Douay, Claireaux, Lamperier – Leclerc, Ritz, Perret – Bouvet.

    Rozhodčí: Olenin (RUS), Schukies (GER) – Davis (USA), Jensen (DEN).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Hlavními rozhodčími tohoto utkání jsou Rus Konstantin Olenin a Němec Gordon Schukies. Jako čároví jsou pak delegováni americký sudí Jake Davis a Dán Rene Jensen.
    Dvanáctý den světového šampionátu začíná!

     
    Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

    Švýcarsko
    Švýcarsko x Rakousko 3:2 pr.
    Slovensko x Švýcarsko 0:2
    Česko x Švýcarsko 5:4 náj.
    Švýcarsko x Bělorusko 5:2
    Rusko x Švýcarko 4:3
    Švýcarsko x Švédsko 3:5

    Francie
    Rusko x Francie 7:0
    Francie x Bělorusko 6:2
    Švédsko x Francie 4:0
    Slovensko x Francie 3:1
    Francie x Rakousko 5:2
    Francie x Česko 0:6
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    09.05.2017 Švýcarsko x Francie 3:4 náj. (MS 2017)
    09.04.2017 Francie x Švýcarsko 3:2 pr. (EHC 2017)
    08.04.2017 Francie x Švýcarsko 3:4 (EHC 2017)
     
    Závěrečná příprava obou celků na šampionát

    Švýcarsko
    04.04.2018 Česko x Švýcarsko 5:2 (EHC)
    05.04.2018 Česko x Švýcarsko 4:1 (EHC)
    13.04.2018 Švýcarsko x Bělorusko 3:2 (EHC)
    15.04.2018 Švýcarsko x Bělorusko 2:1 (EHC)
    20.04.2018 Švýcarsko x Norsko 1:2 (EHC)
    21.04.2018 Švýcarsko x Norsko 3:0 (EHC)
    26.04.2018 Lotyšsko x Švýcarsko 1:2 pr. (EHC)
    27.04.2018 Lotyšsko x Švýcarsko 0:3 (EHC)

    Francie
    06.04.2018 Francie x Dánsko 4:2 (EHC)
    07.04.2018 Francie x Dánsko 4:0 (EHC)
    13.04.2018 Francie x Česko 2:5 (EHC)
    14.04.2018 Francie x Česko 2:6 (EHC)
    19.04.2018 Německo x Francie 7:1 (EHC)
    21.04.2018 Německo x Francie 2:1 pr. (EHC)
    27.04.2018 Slovensko x Francie 4:0 (EHC)
    28.04.2018 Slovensko x Francie 2:3 (EHC)

    pozn. EHC = Euro Hockey Challenge
     
    Aktuální soupisky obou týmů

    ŠVÝCARSKO
    Brankáři: Rero Berra (San Diego/AHL), Gilles Senn (Davos/Švýcarsko), Leonardo Genoni (Bern/Švýcarsko)

    Obránci: Raphael Diaz (Zug/Švýcarsko), Dean Kukan (Cleveland/AHL), Joel Genazzi, Lukas Frick (oba Lausanne/Švýcarsko), Mirco Müller (New Jersey/NHL), Michael Fora (Ambri-Piotta/Švýcarsko), Ramon Untersander (Bern/Švýcarsko), Roman Josi (Nashville/NHL)

    Útočníci: Chris Balstisberger, Reto Schäppi (oba Curych/Švýcarsko), Gregory Hofmann (Lugano/Švýcarsko), Kevin Fiala (Nashville/NHL), Nino Niederreiter (Minnesota/NHL), Timo Meier (San Jose/NHL), Rod Noah (San Jose Barracuda/AHL), Tristan Schwervey, Simon Moser, Gätan Hass (všichni Bern/Švýcarsko), Enzo Corvi (Davos/Švýcarsko), Damien Riat (Ženeva/Švýcarsko), Joel Vermin (Lausanne/Švýcarsko), Sven Andrighetto (Colorado/NHL)

    FRANCIE
    Brankáři: Florian Hardy (Angers/Francie), Roman Quemener Bordeaux/Francie), Sebastian Ylönen (Jokijopat/Finsko)

    Obránci: Yohann Auvitu (Edmonton/NHL), Florian Chakiachvili Rouen/Francie), Huga Gallet (Turku/Finsko), Kevin Hecquefeuille (Pantern/Švédsko), Jonathan Janil (Bordeaux/Francie), Antonin Manavian (Fehérvár/EBEL), Damien Raux (Gap/Francie), Thomas Thiry (Zug/Švýcarsko)

    Útočníci: Valentin Claireaux (Rauma/Finsko), Floran Douay, Stéphane Da Costa (oba Ženeva/Švýcarsko), Teddy Da Costa (Krakov/Polsko), Damien Fleury, Anthony Rech (oba Schwenninger/Německo), Nicolas Ritz, Loic Lampérier, Anthony Guttig (všichni Rouen/Francie), Guillaume Leclerq (Grenoble/Francie), Jordann Perret, Sacha Treille (oba Dynamo Pardubice), Maurin Bouvet (Gap/Francie), Alexandre Texier (KalPa Kuopio/Finsko),
    Francouzští hráči jsou před soubojem se Švýcarskem namotivováni možností postupu do čtvrtfinále

     
    Francie
    Země galského kohouta se musí oproti loňskému šampionátu, který spolupořádala spolu s Kolínem nad Rýnem i Paříž, vypořádat s odchodem mnoha velkých hvězd. Jednou z největších je bezesporu první francouzský vítěz Stanley Cupu Christobal Huet. Nicméně aktuální generace týmu má také co nabídnout, neboť právě Francie se dá označit za jeden z nejprogresivnějších týmu poslední dekády. Éra razantního vzestupu se dá datovat od šampionátu v roce 2013, kdy se Francouzům poprvé podařilo porazit Rusko. Loni pak přišel výkonnostní vrchol, v podobě výhry nad takovými soupeři, jako je Finsko nebo Švýcarsko. I tak se však tehdy domácí výběr těsně do čtvrtfinále nedostal, letos sice podle expertů svěřenci kouče Dave Hendersona (mimochodem právě on drží ve světovém hokeji jednu velkou raritu, když kontinuálně je na trenérské pozici u francouzského týmu od roku 2005, což je v této branži dost neobvyklé) měli bojovat o čtvrtfinále, aktuálně však z šesté pozice ztrácejí tři body na postup. V utkání se Švýcarskem by tak museli zvítězit a ještě doufat v prohru Slováků v základní části duelu s Bělorusy. Scénář je to podle většiny předpokladů značně nereálný.


    Mezi hlavní hvězdy mančaftu na kodaňském mistrovství by měl patřit jednoznačně Yohann Auvitu z Edmontonu, který je jediným vyslancem NHL ve francouzksém dresu. Roussel (Dallas) ani Bellemare (Las Vegas) totiž do Dánska neodjeli, což je pro celý tým velká ztráta. V obraně by kromě této hvězdy měl hrát výraznou roli Antonin Manavian, zajímavé bude určitě sledovat bývalé centry Damiena Rauxe a Kevina Hecquefeuilla, kteří jsou dnes už ve veteránském věku tvrdými obránci. Mladá krev defenzívy pak bude ztělesněná Hugo Galletem z juniorské akademie TPS Turku. Ofenzivní oporou je zejména zkušený Stephane Da Costa (nejproduktivnější hráč týmu díky bilanci 1+4) a Damien Fleury. Forvard Schwenningeru zatím na šampionátu zapsal tři branky a jednu asistenci. Brankářskou jedničkou se po konci Hueta stal Florian Hardy, kterého čeká šesté mistrovství. Záda mu kryje také relativně zkušený Ronan Quemener. Nicméně právě on zatím má nejhorší statistická čísla, neboť chytal při největších gólových náložích od soupeřů (brankový průměr na zápas má nad 6,5).

    Na turnaji v Kodani se svěřenci kouče Hendersona prozatím utkali s Ruskem, s nímž ale schytali debakl 0:7. Výhra 6:2 nad Běloruskem jim ovšem dala výraznou naději na čtvrfinále. Hned v dalším zápase jim však los přisoudil Švédy, s nimiž sice částečně drželi krok, ale prohře se nevyhnuli. Stejné zklamání pak zažili i proti namotivovaným Slovákům, veledůležitou výhrou nad Rakušany si nicméně stále drží velmi zajímavou naději na čtvrtfinále. V posledním utkání pak celkem jasně prohráli s Čechy, kteří proti nim předvedli jeden z nejlepších výkonů na turnaji.
    Švýcarští fanoušci jsou v Kodani velmi originální

     
    Švýcarsko
    Švýcarská reprezentace se v předchozí dekádě prezentovala sympatickými výkony. Po nástupu Patricka Fishera se na posledních dvou šampionátech dostala do čtvrtfinále a nebyla daleko od předváděné hry na stříbrném stockholmském šampionátu v roce 2012. Na druhé straně, na olympiádě v Pchjongčchangu se tým musel spokojit s velkým zklamáním v podobě až desátého místa, když sice předváděl pohlednou hrou, ale nestačil kupříkladu na německý zázrak. I na kodaňském turnaji se prezentují hráči země helvétského kříže stylem, který se blíží kanadské škole. Prvky Fisherovy taktiky se kloubí se zámořskou technikou, jež se doplňuje se švýcarskou bojovností. Právě tento mix zatím na soupeře celkem platí, což řadí tým mezi černé koně čtvrtfinálových bojů. Někteří odborníci se nebojí švýcarský mančaft zařadit i mezi možné adepty na medaili. Momentálně se však nachází na čtvrtém místě, které by v případě výhry nad Francií zaručovalo postup do čtvrtfinále. Při zaváhání by pak museli Švýcaři doufat v prohru Slováků s Bělorusy.

    Momentálně nejproduktivnějším hráčem týmu je posila z NHL Nino Niederreiter, který si do této chvíle připsal na turnaji tři branky a tři asistence. Další hráč ze zámoří Sven Andrighetto zapsal má stejný počet kanadských bodů, nicméně o jednu branku méně. Jen o bod za nimi pak je v týmové minitabulce Enzo Corvi. V brankovišti má zatím nejlepší čísla Leonardo Genoni (76% úspěšnost zákroků), hvězdný Reto Bera pak má o deset procent méně, na počet branek na zápas má ale oproti svému kolegovi daleko pozitivnější bilanci. Obranu pak drží ďábel z New Jersey Mirco Müller a velezkušený Raphael Diaz. V průběhu turnaje se pak k týmu připojil i legendární Roman Josi.

    Švýcaři do kodaňského turnaje celkem překvapivě vstoupili jen dvoubodovou výhrou s Rakušany, podobně vyrovnaný zápas pak sehráli se Slováky, proti nim však byly tři body výraznou devízou. Následovala jednobodová krádež od Čechů a povinné vítězství nad Bělorusy. Poslední dvě utkání skupiny pak odhalily potenciál schovaný v tomto mančaftu, když se Fisherovi svěřenci dokázali celkem překvapivě vyrovnat herně Švédům i Rusům. V obou případech ale Švýcarsko muselo překovat hořkou a těsnou porážku.
     
    Hezké úterní poledne, hokejový šampionát v Dánsku se už pomalu blíží ke svému velkému finále. Dnešek totiž už nabídne poslední utkání skupinové fáze. Kodaňské „áčko“ si hned na start hracího dne připravilo pořádně důležitý zápas pro nasazení do čtvrtfinále, v němž Švýcarsko vyzve bojovnou Francii. Utkání startuje ve 12:15!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:15.

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 13. Hofmann (Haas, Müller), 16. Corvi (Niederreiter, Meier), 38. Untersander (Josi, Corvi), 43. Fiala (Haas, Fora), 54. S. Moser (Vermin, Müller) – 44. Leclerc (Chakiachvili, Perret)


    Švýcarsko: Genoni (Senn) – Diaz (C), Josi (A), Kukan, Untersander, Müller, Fora, Frick – Meier, Corvi, Niederreiter (A) – Fiala, Vermin, Andrighetto – Hofmann, Haas, S. Moser – Scherwey, Schäppi, Rod – Riat.
    Francie: Hardy (Ylönen) – Chakiachvili, Manavian (A), Gallet, Hecquefeuille (A), Raux, Janil, Thiry – Rech, Guttig, Fleury (C) – Treille, Texier, T. Da Costa – Douay, Claireaux, Lamperier – Leclerc, Ritz, Perret – Bouvet.

    Rozhodčí: Olenin (RUS), Schukies (GER) – Davis (USA), Jensen (DEN)

    Diváci: 6573
    thejrc.org