Švýcarsko – Francie 5:1 (kon.) | Finsko – USA 6:2 (kon.) | Bělorusko – Slovensko 4:7 (kon.)
Kanada – Německo 3:0 (kon.) | Rusko – Švédsko 1:3 (kon.) | Lotyšsko – Dánsko 1:0 (kon.)
konec
Rusko
1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Švédsko
Úterý 15.05.2018, 20:15 • Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst) • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je ode mě pro dnešek z Royal Areny vše, přeji příjemný zbytek úterního večera a u dalších přenosů z hokejového mistrovství světa se budu těšit na počtenou. (22:39:36)
     
    Stadionem dozněla švédská hymna a Tre kronor se už nyní mohou těšit na čtvrtfinále! V něm nakonec vyzvou překvapení z Lotyšska, které udolalo v rozhodujícím duelu o postup domácí Dánsko 1:0 a slaví veliký úspěch. Rusko se kvůli dnešní prohře musí spokojit s druhým místem ve skupině a ve čtvrtfinále ho čeká silná Kanada. To bude pikantní souboj!

    Všechny čtvrtfinálové dvojice:
    Švédsko – Lotyšsko (Kodaň)
    Rusko – Kanada (Kodaň)
    USA – Česko (Herning)
    Finsko – Švýcarsko (Herning)
     
    Střely na branku ve třetí třetině (celkem):
    Rusko – 13 (31)
    Švédsko – 7 (29)

    Nejlepší hráči utkání:
    Rusko – Pavel Dacjuk
    Švédsko – Mika Zibanejad
     
    Duel je u konce a Švédsko slaví vítězství 3:1! Byl to opravdu nádherný duel, hokej nejvyšší kvality, ale Švédsko nakonec po zásluze zvítězilo a ovládlo bez jediné porážky kodaňskou skupinu A. Ve třetí třetině sice byla sborná o něco aktivnější, ale kotouč za Nilssona nedostala ani v jednom případě, v závěru se trefilado prázdné branky nová posila Švédů z Nashvillu Mattias Ekholm, asistenci si připsal i brankář Nilsson.
     
    Rozhodčí se ještě šli podívat na video a zkoumají, jestli Grigorenko skutečně nedostal puk do sítě přibližně půl minuty před koncem, nakonec však rozpažili.
     
    Konec zápasu.
     
    59:24
    Závar před švédskou brankou, Grigorenko už málem dotlačil puk do sítě, ale natažený Nilsson ho zřejmě udržel před čárou, rozhodčí rozpažil!
    58:55 Mattias EKHOLM - 1:3
     
    58:55
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Royal Arena propuká v nadšení, Tre kronor střílejí třetí branku a ovládnou skupinu A! Nilsson rychle vyklepal nahození Rusů z lapačky a kotouč jen posunul na MATTIASE EKHOLMA, který přes celé hřiště obloukem zamířil doprostřed odkryté branky! Asistence: Anders Nilsson.
     
    58:37
    Sborná v útočném pásmu a Vasilij Košečkin míří na střídačku!
     
    58:18
    Backlund obral Rusy o kotouč a do šance se snažil vyslat Hörnqvista, neúspěšně.
     
    57:56
    Švédsko ušetřilo ve středním pásmu cenné vteřiny a následně i vybojovalo vhazování před útočným pásmem.
     
    57:31
    Dacjuk na modrou čáru nevyslal ideální přihrávku a Gusev pod tlakem odehrál jen do rohu, kde kotouč vybojovali Švédové.
     
    57:01
    Grigorenko z úhlu nahazoval kotouč na Nilssona, který ho dokázal vyrazit. Švédsko následně vyhodilo puk na zakázané uvolnění a sborná může do tlaku, na ledě obě první formace.
     
    56:33
    Nyquist zahrál vysokou holí a hra je přerušena, vhazuje se v obranném pásmu Tre kronor.
     
    56:25
    Kisilevičův pokus hned po buly byl sražen a Rusko přišlo o útočné pásmo.
     
    56:20
    Švédsko zvládá závěr zatím dobře a nedostává se pod tlak, nyní se však vhazuje před Nilssonem, rozehrávka z obranného pásma totiž skončila ofsajdem.
     
    55:40
    Adam Larsson nahazoval kotouč od modré čáry, Košečkin jeho pokus jen vyrazil a Kempe se nadvakrát protlačil k dorážce, zamířil však těsně mimo!

    Matěj Vybíral

    Branky a nahrávky: 3. Kaprizov (N. Gusev, Dacjuk) – 30. Zibanejad (Ekman-Larsson, Nyquist), 37. Rakell (Zibanejad, Janmark), 59. Ekholm (A. Nilsson)


    Rusko: Košečkin (Šesťorkin) – Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, N. Zajcev, J. Jakovlev, Běreglazov, Chafizullin – N. Gusev, Dacjuk (C), Kaprizov – Grigorenko, Anisimov, Dadonov (A) – Bučněvič, Andronov (A), A. Michejev – Barabanov, Kablukov, Šalunov – Sošnikov.
    Švédsko: A. Nilsson (Hellberg) – A. Larsson, Ekman-Larsson (A), J. Klingberg (A), H. Lindholm, Wikstrand, Ekholm – Rakell, Zibanejad, Janmark – Hörnqvist, Backlund (C), Nyquist – F. Forsberg, Kempe, Arvidsson – J. de La Rose, Jo. Larsson, Pääjärvi – Everberg, L. Andersson.

    Rozhodčí: Gouin (CAN), Mayer (USA) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN)

    Diváci: 12 490
    ocianews.com