Karviná – Ostrava 0:0 (kon.) | Brno – Jihlava 0:0 (kon.) | Slovácko – Zlín 1:1 (kon.)
Slavia – Jablonec 1:3 (kon.) | Plzeň – Teplice 2:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Dukla Praha 1:0 (kon.)
Sparta – Olomouc 1:0 (kon.) | Liberec – Bohemians 1905 1:0 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
1:0 (0:0)
SK Sigma Olomouc
Sobota 19.05.2018, 16:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • HET liga • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne z pražské Letné, kde se v jednom z klíčových utkání závěru letošního ligového ročníku střetnou Sparta s Olomoucí a kromě boje o mimořádně důležité ligové body půjde i o jednu velkou rozlučku, svůj poslední domácí zápas ve sparťanském dresu odehraje David Lafata.

    Hrát se bude nejen o ligové body, ale také o brankový rozdíl, neboť Olomouc disponuje tříbodovým náskokem na Spartu a také vítězstvím 1:0 z podzimního vzájemného zápasu na Hané.

    Hezký zážitek všem fotbalovým fanouškům přeje Tomáš Kohlmann.
     
    AC SPARTA PRAHA

    Nedávným triumfem pražské Slavie v domácím poháru se otevřel prostor k přímému postupu do základní části Evropské ligy pro třetí tým letošní ligové sezóny a tvrdý boj o něj svedou Olomouc, Jablonec a Sparta. Ta k udržení naděje na toto umístění dnes potřebuje bezpodmínečně vyhrát, při prohře Sparta ztratí i teoretickou naději na třetí místo, při remíze by pak potřebovala, aby se souběžně událo několik pro Spartu velmi dobrých událostí.

    Před týdnem se Sparta zkamarádila s fotbalovou štěstěnou a přivezla důležité tři body z Jihlavy, které trefil Guélor Kanga jediným gólem v závěru zápasu a udržel pro tým trenéra Hapala reálné naděje o to mnohokrát skloňované třetí místo.

    Sparťané se mohou spoléhat na zaplněnou Letnou, která by mohla dnes být i vyprodaná a také na fakt, že se jim zde velmi daří. V posledních pětadvaceti domácích ligových zápasech Sparta prohrála jen jednou, na podzim 0:1 s tehdy suverénní Viktorií Plzeň.

    Domácímu trenéru Hapalovi budou chybět dva hráči do ofenzivy. Mladý dorostenec Václav Drchal má vážné zranění kolene a zdá se, že by mohl chybět až půl roku, Václav Kadlec pak tento týden podstoupil menší operační zákrok menisku a s jistotou vynechá oba závěrečné zápasy sezóny.

    Pravděpodobná sestava: Niță – Zahustel, Kaya, Štetina, Costa – Kulhánek – Stanciu, Kanga, Plavšić – Lafata, Šural.
     
    SK SIGMA OLOMOUC

    Když 12. května 2016 Sigma podruhé během tří let sestoupila do druhé ligy (i přes výhru 6:0 nad Teplicemi) asi se nenašlo moc optimistických příznivců Sigmy, kteří by věřili, že přesně dva roky a jeden týden poté bude mít Sigma jistotu účasti v evropských pohárech a dokonce ještě bojovat o účast v kvalifikaci o Ligu mistrů! Po loňském návratu mezi českou elitu Sigma hned v následující sezóně bojuje o nejvyšší příčky, na což zadělala skvělým podzimem a byť to na jaře není úplně ideální, tak i díky mnohým zaváháním protivníků ještě dvě kola před koncem ztrátí čtyři body na druhou Slavii.

    Zatímco Liga mistrů je reálně stále velmi vzdálena, byť matematicky možná, tak hlavní cíl Sigmy momentálně je jiný, udržet třetí místo a poprvé v historii si zahrát skupinovou fázi Evropské ligy. K tomu Sigma potřebuje udržet třetí místo, na němž momentálně disponuje náskokem dvou bodů na Jablonec a tří bodů na Spartu, přičemž by se radovat mohla již dneska a to pokud na Letné zvítězí a zároveň Jablonec nevyhraje na druhém břehu Vltavy ve vršovickém Edenu.

    Ačkoliv Sigma ve většině zápasů herně nepřesvědčuje tolik jako na podzim, tak nutno podotknout, že do Prahy si přiváží úctyhodnou sérii osmi zápasů bez porážky v řadě. Nejlepší z těch osmi zápasů Sigma odehrála minulý týden na hřišti sestupem ohroženého Zlína, kde dominovala a i díky dvěma brankám Řezníčka zvítězila 4:1. Řezníček byl i velmi blízko hattricku, druhou branku Sigmy si ale těsně před ním srazil do vlastní branky Ondřej Bačo.

    Hostující trenér Jílek disponuje kompletním kádrem a to také díky výborné disciplíně týmu při utkání ve Zlíně, neboť v utkání nepadla žádná karta a všech sedm hráčů ohrožených kritickou čtvrtou žlutou kartou (Radakovič, Kalvach, Houska, Zahradníček, Plšek, Falta i Sladký) může nastoupit i v dnešním utkání.

    Pravděpodobná sestava: Buchta – Hála, Radaković, Jemelka, Vepřek – Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek, Falta – Řezníček.
    Jaká jsou nejoblíbenější místa Davida Lafaty na sparťanském stadiónu v Praze na Letné?

     
    DAVID LAFATA

    Už bylo naznačeno, že v dnešním utkání nepůjde jen o mimořádně důležité tři body, ale zároveň se jedná i o oficiální rozlučku Davida Lafaty a tomu uzpůsobený doprovodný program.

    Šestatřicetiletý rodák z Českých Budějovic se nikdy nedočkal výrazného zahraničního angažmá (působil jen v řeckém Xanthi a v Austrii Vídeň), přesto se nesmazatelně zapsal do dějin české kopané.

    Česká liga

    Výraznou postavou se Lafata stal již při působení v Jablonci, za který vstřelil 88 ligových branek, jen o deset méně jich pak zvládl během pětiletého působení ve Spartě. V součtu i s úvodními sezónami kariéry za České Budějovice jich v české nejvyšší soutěži nastřídal 198 a od magické dvoustovky mu chybí jen dvě trefy, na které má poslední dva zápasy, které mu scházejí k ohlášenému konci profesionální kariéry.

    Evropské poháry

    Do Sparty David Lafata zamířil ze severu Čech v lednu 2013 a hned brzy po svém příchodu vstřelil jednu z největších branek své kariéry. Při odvetném utkání jarní vyřazovací fáže Evropské ligy dokázal skórovat proti Chelsea do branky Petra Čecha na Stamford Bridge a ta trefa výrazně přiblížila dvojzápas k senzačnímu prodloužení, které zavrhl až v samém závěru Eden Hazard. V evropských pohárech

    Celkově za Spartu v evropských pohárech Lafata odehrál 26 zápasů, ve kterých vstřelil úctyhodných 21 branek.

    Národní tým

    V národním týmu David Lafata s přestávkami setrval dlouhých deset let, během kterých v 41 utkáních vstřelil 9 branek. Nesmazatelně se do jeho kariéry zapsal zejména reprezentační debut v září 2006 v Teplicích, kdy při důležitém startu do úspěšné kvalifikace o postup na ME 2008 dokázal dvěma brankami zařídit vítězství 2:1 nad Walesem, ačkoliv odehrál jen závěrečnou čtvrthodinu.

    Velkého šampionátu se pak Lafata dočkal až v samém závěru své reprezentační kariéry v roce 2016, při mistrovství Evropy ve Francii před dvěma lety ale skórovat nedokázal a poté oznámil svůj konec v národním týmu.
    Podívejte se na nejslavnější branky Davida Lafaty ve sparťanském dresu.

     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Niță – Zahustel, Štetina, Costa, M. Frýdek – Kulhánek, Kanga – Plavšić, Stanciu, Ben Chaim – Josef Šural (C).
    Náhradníci: Bičík – Vatajelu, Sáček, Lafata, Mich. Kadlec, Mustedanagić.

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Hála, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Plšek, Kalvach, Falta – Řezníček.
    Náhradníci: Reichl – Polom, Moulis, Manzia, Yunis, Sladký, Texl.

    Rozhodčí: Příhoda – Paták, Kubr.
    Sparťanská kabina je na dnešní utkání připravena.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Sparta mění sestavu, při rozcvičení zřejmě utrpěl nějaké zranění Semih Kaya, kterého v základní sestavě nahradí Martin Frýdek a mezi náhradníky se posune David Hovorka.

    Ve středu sparťanské obrany by tak s Lukášem Štetinou měl nastoupit Costa, Frýdek bude hrát nalevo.
    Olomoucká sestava v grafické podobě.

     
    Na tradičně skvěle připravený trávník letenského stadiónu právě nastupují domácí vlajkonoši, tribuny se zatím zaplňují jen pozvolna, dá se ale čekat takřka vyprodaná aréna.
     
    Jak známo, souběžně se hraje všech osm utkání předposledního kola letošního ročníku HET ligy a budeme přinášet i důležité informace z dalšího utkání hraného v Praze, v Edenu Slavia hostí Jablonec a toto utkání eminentně zajímá oba účastníky dnešního zápasu na Letné.
     
    Letenskou arénou už zní sparťanská klubová hymna "Zpívej, kdo jsi sparťanem!". Během několika okamžiků bude následovat oficiální nástup hlavních aktérů dnešního velkého souboje.
     
    Velmi zkušený arbitr Radek Příhoda se svými asistenty Janem Patákem a Jaroslavem Kubrem už přivedl fotbalisty na hrací plochu nadále se zaplňujícího stadiónu, za nějaké dvě minutky začínáme!
     
    Při nástupu je ještě oceněn hrdina dnešního dne, David Lafata, střelec 112 branek za Spartu, aplauduje mu celá Letná a tleskají i hostující fotbalisté.
     
    Lafatu za výkony ve Spartě přišel ocenit i samotný šéf celé Sparty, Daniel Křetinský, který předává obvyklému sparťanskému kapitánovi a jeho ratolestem dres s číslovkou 112, tedy aktuální počet Lafatových branek ve Spartě, ten ale ještě nemusí být konečný.
    Díky, Davide! Křetínský poděkoval loučícímu se Lafatovi
     
    Vše se připravuje k zahájení dnešního utkání, oba týmy podle očekávání nastoupí v tradičním barevném provedení, sparťané tedy v rudém a hosté z Hané v modrém.

    Domácí sparťané budou v prvním poločase útočit směrem na branku k Letenské pláni.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujal David Houska a nesmírně důležité utkání bylo zahájeno!
     
    1
    Byť si Olomoučtí mohou dnes za určitých okolností zajistit historickou účast v základní skupině Evropské ligy, tak do české metropole je přijelo podpořit jen několik fanoušků.
     
    2
    Hraje se za krásného fotbalového počasí, obloha je skoro jasná, fouká jen pozvolna a teploměr šplhá ke dvaceti stupňům.
     
    3
    Kanga se uvolnil ve středu hřiště, přenesl hru k hostujícímu pokutovému území, poté ale poněkud těžkopádně předal míč do křídla Frýdkovi, jehož centr hosté odvrací do pole.
     
    3
    První velmi nebezpečná situace v těsné blízkosti hostujícího brankáře Buchty! Ten nedokázal zachytit přízemní centr Stancia, Šural ale zblízka Buchtu nedokázal překonat!

    Nutno vyzdvihnout akci Nicolae Stancia, jenž se elegantně probil kolem dvou olomouckých bránících hráčů na kraji pokutového území.
    3. Stanciu se probíjel do šestnáctky Olomouce, hosté se ubránili
     
    4
    Po první standardní situaci Sparty míč u vzdálenější tyče nebezpečně propadl ke Costovi, jehož zakončení kolenem hosté dokázali srazit vedle své branky.
    4. Slibná možnost! Po standardce Stanciua nebezpečně zakončoval Costa
     
    5
    Po dalším centru už Costa hlavou zakončuje výrazně mimo branku a hned v páté minutě si ošetření žádá olomoucký brankář Buchta.
     
    6
    V prostoru pro náhradníky už se rozcvičuje olomoucký náhradní brankář Michal Reichl, ale zdá se, že Buchta bude zatím schopen pokračovat ve hře.
     
    7
    Obrovská příležitost pro hosty! Řezníček se probil po levém křídle a předložil přesný centr Zahradníčkovi, jenž se k míči dostal přes Costu a z bezprostřední blízkosti nedokázal překonat brankáře Nițu!
    7. Velká šance Olomouce! Zahradíček po centru Řezníčka jen trefil Nitu
     
    8
    Už se opět hraje na opačné straně, Zahustelův nebezpečně vyhlížející centr jen proletěl olomouckým pokutovým územím, o pár sekund později Stanciu od rohu pokutového území technickou střelou minul vzdálenější horní roh hostující svatyně.
     
    9
    Plavšić dokázal zpracovat dlouhý pas na levé křídlo a přesnou přihrávkou našel Šurala, jeho střela z otočky je sražena na rohový kop.
     
    10
    Následný centr od rohového praporku si Stanciu mezi své výjimečné okamžiky nezařadí, míč doletěl až za hostující branku.
     
    11
    Šural byl při zpracování tvrdě atakován Plšek a rozhodčí Příhoda s drobným prodlením píská nedovolený zákrok hostujícího fotbalisty. Sparťané budou rozehrávat z nějakých třiceti metrů od branky.
     
    12
    Stanciův centr odvrací zcela osamocený Kalvach za postranní čáru.
     
    13
    Kanga se stará o přechod většiny akcí Sparty na útočnou polovinu, tentokrát si vyměnil míč s Ben Chaimem a jeho nepříliš povedená dalekonosná střela je sražena vedle olomoucké branky.
     
    14
    Sparťané při rohových kopech zkouší různé strategie, jednou se seskupí v bezprostřední blízkosti Buchty, tentokrát to bylo na hranici pokutového území, avšak znovu se nikdo v rudém k zakončení neprobojoval.
     
    14
    Guélor Kanga tentokrát zkusil využít volného prostoru ke střeleckému zakončení z ještě větší vzdálenosti, výrazně ale přestřelil olomouckou branku.
     
    15
    Sparťanské publikum je velmi netrpělivé při výkopech brankáře Buchty, který si s rozehrávkou dává velmi na čas.
     
    16
    Kalvach důrazně atakoval Stancia u postranní čáry a vybojoval autové vhazování ve prospěch Hanáků.
     
    16
    Zatím jediná změna skóre se zrodila v Edenu, kde Slavia prohrává s Jabloncem 0:1 brankou Jakuba Považance ze třinácté minuty a stále tak žije teoretická naděje Sigmy na účast v kvalifikaci o Ligu mistrů.
     
    18
    Utkání v Edenu je časově zhruba o dvě minuty napřed oproti souboji na Letné a Jablonec už vede o dvě branky, v 19. minutě skóroval i Jan Chramosta. Za této situace by Jablonec přeskočil Sigmu, neboť oba týmy spolu sehrály dva bezbrankové zápasy a Jablonec by měl o tři branky lepší skóre.
     
    19
    Velmi nepovedená střela Falty zpoza pokutového území byla tečována, hosté budou pokračovat rozehrávkou od rohového praporku.
     
    20
    Z rohového kopu se Sigma nedokázala nijak prosadit a Sparta rychle přenesla hru na útočnou polovinu, Ben Chaim se průnikovou přihrávkou pokusil vysunout Stancia, výrazně blíže k míči ale měl Miloš Buchta.
     
    21
    Sparťané sehráli zprvu povedenou útočnou akci po levém křídle, Plavšić posunul míč do běhu Frýdkovi, tomu ale vůbec nevyšel centr, který hosté odvracejí za vlastní branku.
     
    21
    Následnému rohovému kopu se Sigma ubránila a byť po opětovném pasu do pokutového území ještě hlavičkoval Štetina, tak mířil výrazně nepřesně.
     
    22
    Ben Chaima na pravém křídle stáhl k zemi olomoucký kapitán Vepřek. Mezitím publikum znovu aplauduje Davidu Lafatovi s uplynutím 21. minuty, tedy Lafatova tradiční čísla dresu.
     
    23
    Po zmíněném Vepřekově faulu Stanciu posadil míč přímo na hlavu osamoceného Šurala, ten ale hlavičkuje přímo do brankáře Buchty! To byla obrovská šance náhradního kapitána Sparty!
     
    24
    Ben Chaim se na pravém křídle probojoval k centru přes Vepřeka, míč ze vzduchu stahuje brankář Buchta. Izraelský záložník se ovšem při průniku poranil a žádá si ošetření.
     
    26
    Ben Chaim je v čilé diskuzi s lékařem a zdá se, že bude chtít pokračovat, byť jeho spoluhráči už směrem ke střídačce ukazovali, že bude žádáno střídání.
     
    27
    Po Houskově přihrávce z velké dálky střílel Kalvach a byť se zdálo, že míč míří vedle branky a Niță jej pohledem kontroluje, tak rumunský brankář ještě balón tečoval a hosté budou rozehrávat od rohového praporku.
     
    28
    Po rohovém kopu se ale Sigma nedokázala nijak prosadit a naopak do rychlého brejku zamířil Plavšić, brankář Buchta pak musel vyběhnout daleko ze své branky, aby stačil míč před srbským rychlíkem ukopnout.
     
    29
    Po nepřesném Zahradníčkově centru si napadaný Zahustel dovolil kličku v roli posledního hráče před Nițou, zvládl to ale na výbornou a dokázal se uvolnit.
     
    30
    Vsuvka z Edenu, Slavia s Jabloncem už prohrává 0:3!
     
    30
    Michal Vepřek se stává prvním žlutě napomenutým fotbalistou za ostrý zákrok u postranní čáry.

    Byť sedmi Hanákům hrozí stop na závěrečné utkání proti Mladé Boleslavi, tak kapitán Vepřek mezi ně nepatří.
     
    32
    Miloš Buchta podskočil centr Ben Chaima z pravého křídla, míč si poté zpracoval Plavšić, jeho střelu ale Falta srazil vedle olomoucké branky.
    32. Ben Chaimův přetažený centr si našel Plavšič, pálil ale vedle
     
    33
    Nedostatkem rohových kopů Sparta rozhodně netrpí, ke střeleckým zakončením ale centry od praporků nevedou a nejinak tomu bylo i v tomto případě.
     
    34
    Ben Chaima po dalším střetu s Vepřekem, tentokrát u vlastního pokutového území, trápí další zdravotní potíže. I tentokrát by to ale Izraelec rád rozchodil.
     
    35
    Plavšić se na levém křídle protáhl kolem Zahradníčka, ten ale ještě stačil srazit Srbův centr za branku, následovat bude další rohový kop.
     
    36
    Již sedmý rohový kop Sparty rozehrál Plavšić a neujal se ani jeho centr k bližší tyči, hosté pak vybojovali odkop od Buchtovy branky.
     
    37
    Plavšić posunul míč do běhu Stanciovi, ten se protáhl k pokutovému území Sigmy, následná Rumunova střela je sražena ke Kangovi, jenž z dálky okamžitě pálí nad olomouckou branku.
    37. Kanga to zkoušel tradičně zdálky, střela šla nad
     
    38
    Olomouc bude dohrávat bez vyloučeného kapitána Vepřeka! Ten neudržel nervy po prohraném souboji se Šuralem, soupeřova kapitána zezadu podkopl a rozhodčí Příhoda mu ukazuje druhou žlutou, potažmo červenou kartu!
    38. Červená karta po 2. žluté
     
    40
    Řezníček sice centroval od levé postranní čáry, před brankou ale nebyl žádný z jeho spoluhráčů a míč se tak stal pochoutkou pro brankáře Nițu.
     
    41
    Z dálky stříleli postupně Kulhánek a Štetina, střela prvního jmenovaného byla sražena ke Štetinovi, jenž poté nepovedeně mířil po zemi vedle olomoucké branky.
     
    42
    David Lafata si obléká rozlišovací dres a míří do rozcvičovacího prostoru, což pochopitelně vede diváky k hlasitému potlesku.
     
    43
    Útočný výpad Sigmy, hosté budou pokračovat od rohového praporku.
     
    44
    Zahradníčkův centr od rohového praporku do pole odvrací Costa. Pro informaci ještě dodám, že kapitánskou pásku od Vepřeka převzal David Houska.
     
    45
    Frýdek se protáhl po levém křídle, nedokázal ale před brankou najít Šurala, kterého ubránil pozorný Václav Jemelka.
    45. Frýdek dobře hledal Šurala, ten se do zakončení nedostal
     
    45
    Ben Chaim potáhl míč po útočné polovině a před pokutovým územím natáhl ke střele, která proletěla vedle vzdálenější tyče olomoucké branky. Brankář Buchta plachtil vzduchem, zasahovat ale nemusel.
    45. Ben Chaim si navedl míč na střed, jeho táhlá rána šla mimo
     
    45+1
    Rozhodčí Příhoda k úvodním pětačtyřiceti přidává tři nastavené minuty.
     
    45+2
    Stanciu elegantně přiťukl míč do běhu Ben Chaimovi, jeho centr hosté srazili na další rohový kop rudých.
     
    45+2
    I další ze Stanciových centrů se ale neujal.
     
    45+3
    Sparťané obléhali pokutové území soupeře a v závěru akce Plavšićův centr Šural v záklonu nasměroval nad olomouckou branku.
    45+3. Plavšič centroval na Šurala, ani tentokrát si jeho hlavička nenašla cestu do sítě
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi poločas, ve kterém Sparta měla mírnou územní převahu, ovšem pozorně bránící Hanáci ji do vážnějších příležitostí nepouštěli a naopak sami mohli v úvodu zápasu udeřit, v takřka stoprocentní příležitosti ale Zahradníček nepřekonal brankáře Nițu.

    Utkání výrazně ovlivnila druhá žlutá karta pro Michala Vepřeka a po změně stran tak Sigma bude pokračovat bez svého kapitána.
     
    Z útrob stadiónu nejdříve vyběhli rozhodčí, na hráče obou týmů zatím stále čekáme.
     
    Také fotbalisté se postupně vrací na trávník, hosté budou pokračovat se změnou v sestavě, neboť do hry se zapojí Jiří Texl.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Jakub Řezníček, přichází Jiří Texl.
     
    46
    Sparta právě vstřelila branku!
    Necelá minuta po změně stran stačila Spartě k otevřen skóre!

    Kanga výbornou přihrávkou uvolnil na pravém křídle Ben Chaima, jenž předložil míč JOSEFU ŚURALOVI před prázdnou branku a domácí kapitán z jasné pozice nezaváhal!
    46. Josef ŠURAL - 1:0
     
    48
    Sparťané už se opět ženou kupředu. Byť i za stavu 1:0 by Olomouc v tabulce přeskočili díky o dvě branky lepšímu skóre, tak by rádi měli oproti Hanákům lepší bilanci ze vzájemných zápasů.
     
    49
    Kanga v hloubi útočné poloviny přišel o míč, hostující brejk ale už v zárodku zastavil Štetina, jenž měl k míči blíže než Houska.
     
    50
    Costovi je pískán nedovolený zákrok ve středu pole při osobním souboji s Plškem, hosté se mohou posunout na sparťanskou polovinu.
     
    50
    Hostující brankář Buchta nejistě vyběhl daleko z branky, Jemelka odehrál míč jen ke Kangovi, ten ze čtyřiceti metrů míjí zcela odkrytou olomouckou svatyni!
    50. Olomoucká obrana zazmatkovala, Kanga se pokoušel trefit z půlky branku
     
    51
    Kanga průnikovou přihrávkou hledal rozběhnutého Plavšiće, toho k centru nepustil pozorný Hála.
     
    51
    Sparťané tentokrát od rohového praporku rozehráli nakrátko po zemi, Kanga po spolupráci s Plavšićem posunul míč ke Stanciovi, jehož střelu hosté srazili do protipohybu Buchty, ovšem míč se kutálel tak pomalu, že olomoucký brankář s jeho zachycením neměl žádný problém.
     
    53
    Po pravé straně se pokutovým územím Sigmy prohnal Ben Chaim, ten ale přes nohu střílí jen do boční sítě. Aktivita se Izraelcovi určitě upřít nedá.
    53. Kanga výtečně našel Ben Chaima, ten to zkoušel z velkého úhlu
     
    54
    Faltův centr Costa nadrazil jen vysoko nad sebe, sparťanům se ale posléze podařilo odklidit míč z pokutového území.
     
    55
    Za současné situace Jablonec drží třetí místo se tříbodovou ztrátou na pražskou Slavii, čtvrtá by byla Sparta o bod za Severočechy a o skóre před Sigmou.
     
    55
    Po povedené hostující souhře se v pokutovém území ocitl zcela osamocený Hála, jeho střelu ale Costa srazil mimo branku.
     
    56
    Z následného rohového kopu hosté nedokázali nijak ohrozit brankáře Nițu a už se znovu hraje ve středu pole.
     
    57
    Martin Hála potáhl míč po útočné polovině, Zahradníčkův nepřesný centr ale snadno odkopává Lukáš Štetina.
     
    59
    Hanáci se i v početní nevýhodě snaží útočit, Falta si ale naběhl do čtyř protihráčů a o držení míče přišel.
     
    59
    Plavšić proběhl kolem Hály a v pokutovém území padl k zemi, vidí ale pouze sám žlutou kartu za nafilmovaný pád.
     
    60
    Nadšení na Letné, do hry se podívá David Lafata a Josef Šural mu okamžitě předal kapitánskou pásku. Z boje je stažen Nicolae Stanciu.
    60. Poslední domácí zápas! Do hry jde loučící se kapitán Lafata
     
    61
    Zdravotní potíže trápí Josefa Šurala, ten si nejspíše natáhl sval při pokusu dostihnout míč, který mu odskočil od kopačky.
     
    62
    Hosté celkem jednoduše zaútočili po levé straně, Falta přesným pasem do pokutového území našel zcela osamoceného Zahradníčka, ten střílel vnější šajtlí mimo sparťanskou branku.
     
    62
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Tomáš Zahradníček, přichází Bidje Manzia.
     
    63
    Plavšić potáhl míč k pokutovému území Sigmy, poté našel přesným centrem zcela volného Šurala, ten ale hlavičkuje daleko od olomoucké branky a se skloněnou hlavou se vrací do pole. Střelce jediné dnešní branky asi vážněji trápí svalový problém.
     
    64
    Na světelné tabuli se objevují průběžné výsledky kompletního předposledního kola HET ligy, tedy i včetně nezměněného stavu z Edenu, kde Jablonec vede 3:0 a míří k výborné výchozí pozici do závěrečného kola v boji o třetí místo.
     
    65
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Tal Ben Chaim, přichází Bogdan Vatajelu.
     
    66
    První šance Davida Lafaty! Sparťanský střelec byl jako obvykle ve správný čas na správném místě, když jej po nepřesném Plavšićově centru trefil odkopávající Radaković, od Lafaty se míč ale odrazil mimo branku.
    66. Do první šance se dral Lafata, Plavšičův centr ho nenašel
     
    68
    Hosté nechali obrovské množství prostoru Kangovi, jenž se poprvé pořádně trefil do dalekonosné střely, jeho projektil brankář Buchta skvělým zákrokem vytáhl na tyč své branky a Lafata z dorážky míjí olomouckou branku!
    68. Kanga z dálky trefil tyč! Lafatova dorážka šla nad branku
     
    69
    Publikum tleská brankáři Nițovi, jenž vyběhl za své pokutové území a poněkud akrobaticky ve výskoku dokázal míč rozehrát na Zahustela.
     
    70
    Tentokrát hosté vyklidili osu hřiště pro Kulhánka, jenž před pokutovým územím předal míč Lafatovi, ten ale zády k brance nedokázal vystřelit, ani přihrát míč Kangovi.
     
    71
    Lafata měl na hlavě svoji 199. branku v české nejvyšší soutěži, když jej přesným centrem od rohového praporku našel Srdjan Plavšić, sparťanský kanonýr ale nechal vyniknout Miloše Buchtu, jenž reflexivním zákrokem udržel Sigmu ve hře o důležité ligové body!
    71. Lafata dal málem gól! Krásnou hlavičku po rohu zlikvidoval Buchta
     
    73
    Sparťané zatlačili Sigmu hluboko na její polovinu a Plavšićův centr Jemelka trochu neobratně jen prodloužil za hostující branku.
     
    73
    Na přetažený centr Plavšiće si naskočil Štetina a byť jeho hlavička zřejmě mířila nad branku, tak Buchta pro jistotu konečky prstů vytáhl míč nad branku.
     
    74
    Z dalšího rohového kopu už sparťané zahrozit nedokázali a hrozící brejk Sigmy Štetina zastavil sražením Falty jen za cenu žluté karty. Ta pro něj znamená, že Spartě bude chybět v závěrečném kole na hřišti Bohemians.
     
    74
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Jakub Plšek, přichází Pavel Moulis.
     
    75
    David Houska napřáhl k dalekonosné střele, ta ale proletěla vysoko nad sparťanskou branku.
     
    76
    Dnešní důležité utkání a oficiální rozlučku s Davidem Lafatou sleduje 14 297 diváků.
     
    76
    Šural se nedokázal probít po pravém křídle, bude se kopat od branky Miloše Buchty. Ten má s odkopy od své branky dnes velmi bohaté zkušenosti.
     
    77
    Vatajelův centr Radaković srazil k brankáři Buchtovi, jenž míč chytá do svých rukou a po rychlé domluvě s postranním rozhodčím Kubrem rozhodčí Příhoda píská nedovolenou "malou domů"!
     
    78
    Sparta bude rozehrávat nepřímý volný kop přesně z hranice malého brankového území.
     
    78
    Hosté postavili mohutnou zeď na své brankové čáře, sparťané se v klubku domlouvají, jak situaci rozehrají. Úplně běžně se toto asi netrénuje.
    78. Sparta měla standardku ve vápně po malé domů, míč do branky nedotlačila
     
    79
    Lafata přiťukl míč Štetinovi, ten ale neprostřelil brankáře Buchtu a ten poté výborným zákrokem nedovolil dorážku Vatajelovi!
     
    80
    Jemelka přidržel rozběhnutého Costu, také on nepatří mezi sedm vyvolených Hanáků se třemi žlutými kartami a tedy ohrožením nuceného vynechání posledního kola.

    To již s jistotou neodehraje vyloučený kapitán Vepřek, všech sedm ohrožených hráčů se ale zatím drží bez karty.
     
    81
    Rozehrála se závěrečná desetiminutovka a Sparta proti oslabené Sigmě nadále drží vedení 1:0. To sparťané zatím vcelku kontrolují, přesto ale jednobrankové vedení může být často velmi ošidné.
     
    82
    Václav Jemelka se prezentoval zajímavým individuálním průnikem středem útočné poloviny, následně z dálky střílí vedle sparťanské branky.
     
    83
    Falta se lobovanou přihrávkou pokusil vysunout Moulise za záda sparťanských zadáků, blíže k míči ale měl brankář Niță a navíc byl Moulis přistižen v postavení mimo hru.
     
    84
    Po rohovém kopu Sparty byl v pokutovém území sražen David Lafata, rozhodčího Příhodu ale situace nechala klidným. O pár sekund později Kanga z dálky střílí nad olomouckou branku.
     
    85
    Po Kangově centru Josef Šural v záklonu hlavičkoval mimo olomouckou branku.
     
    86
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Srdjan Plavšić, přichází Michal Sáček.
     
    88
    Hosté zaútočili po levé straně, Falta po průniku do pokutového území ale nedokázal přesně přihrát.
     
    90
    Hosté ještě v závěru bojují o vyrovnání, Hála uvolnil na pravém křídle Housku, jeho centr sparťané odvracejí do středu pole, ovšem znovu jen na kopačky soupeře.
     
    90+1
    Kalvach nedovoleně atakoval Kangu u středové čáry, mezitím čtvrtý rozhodčí Petr Ardeleánu má nad hlavou tabuli signalizující tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Hosté při hře vabank ztratili míč na sparťanské polovině, čehož Šural mohl využít k rychlému brejku do otevřené obrany a směřoval vstříc brankáři Buchtovi, ovšem nepřesným zakončením pod vybíhajícím brankářem branku netrefil!
     
    90+3
    Závěrečnou příležitost měl Guélor Kanga, jehož střela z pětadvaceti metrů doletěla do náruče brankáře Buchty a vzápětí rozhodčí Příhoda ukončil toto utkání!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Hlasatel oznámil, že hráči zápasu se stávají Miloš Buchta na straně Olomouce, za domácí Spartu pak David Lafata.
     
    Sparta v důležitém utkání poráží Sigmu Olomouc 1:0 a při souběžné výhře Jablonce na Slavii se posouvá tabulkou na čtvrté místo, Sigma ze třetí pozice klesla až za Spartu, na kterou momentálně při shodných vzájemných zápasech ztrácí dvě branky ve skóre.
     
    Pozápasové minuty jsou ve znamení rozlučky Davida Lafaty s publikem, kromě čtrnácti tisíc fanoušků sparťanskému kapitánovi tleskají i jeho spoluhráči.
     
    Už takřka legendárního útočníka na trávníku doprovází i jeho rodina, Lafata postupně děkuje diváků na všech tribunách letenské arény. Zpovzdálí vše sledují i Lafatovi ještě stále současní spoluhráči.
     
    S konstatováním, že Sparta při rozlučce Davida Lafaty zdolala Sigmu Olomouc 1:0 a přeskočila svého soupeře v prvoligové tabulce, se z pražské Letné loučím a přeji hezký zbytek víkendu. (18:04:23)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 46. Josef Šural (Ben Chaim)

    Karty:   59. Plavšić (SPA), 74. Štetina (SPA) – 30. Vepřek (OLO), 80. Jemelka (OLO)   38. Vepřek (OLO)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 10:2. Střely mimo: 19:5. Rohy: 13:4.
    AC Sparta Praha: Niță – Zahustel, Štetina, Costa, M. Frýdek – Kulhánek, Kanga – Plavšić (86. Sáček), Stanciu (60. Lafata), Ben Chaim (65. Vatajelu) – Josef Šural (C).
    Náhradníci: Bičík – Vatajelu, Sáček, Lafata, Mich. Kadlec, Mustedanagić.

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Hála, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček (62. Manzia), Houska, Plšek (74. Moulis), Kalvach, Falta – Řezníček (46. Texl).
    Náhradníci: Reichl – Polom, Moulis, Manzia, Yunis, Sladký, Texl.

    Rozhodčí: Příhoda – Paták, Kubr

    Diváci: 14 297
    bahis siteleri