Vítkovice – Sokolov 4:2 (kon.) | Frýdek-Místek – Ústí n. L. 1:2 (kon.) | Hr. Králové – Opava 1:4 (kon.)
Olympia Radotín – Znojmo 4:1 (kon.) | Příbram – Pardubice 3:1 (kon.) | Varnsdorf – Táborsko 1:1 (kon.)
Č. Budějovice – Třinec 0:0 (kon.) | Vlašim – Žižkov 1:2 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
0:0 (0:0)
FK Třinec
Neděle 20.05.2018, 13:15 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:15.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 29. kola Fortuna národní ligy, ve kterém se v neděli od 13.15 na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích utká domácí Dynamo s hosty z Třince.
     
    FK Fotbal Třinec patří mezi kluby, které toho mají ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži odehráno nejvíc. Třinečtí v posledních letech bojovali především o jistotu záchrany, nicméně v aktuálním ročníku přišel průlom. Tým se dobře doplnil, osa spolu hraje už delší dobu a FK Fotbal začal rázem prohánět nejlepší druholigové týmy. Vždy po první polovině soutěže byli Slezané dokonce na prvním místě! Jaro bylo opačné, tým kouče Jiřího Nečka získal jen patnáct bodů ve třinácti zápasech a postupové ambice musel minimálně o sezonu odložit. Avšak i tak je Třinec na slušném pátém místě a má ještě naději přeskočit i třetí Pardubice.

    Jasnou jedničkou je sedmatřicetiletý Lukáš Paleček, který svého mladšího kolegu Adamušku pustil do branky jen dvakrát. Obraně šéfují Marek Čelůstka s estonským zadákem Mikkem Reintamem. Základními stavebními kameny třinecké zálohy povětšinou bývají Šimon Šumbera s Richardem Vaňkem, doplnění o Janoščína s Ižvoltem. V útoku střílí góly Václav Juřena, naskočit může i vytáhlý forvard René Dedič.
     
    Dynamo České Budějovice nezvládlo přestřelku v Pardubicích, kde v zápase plném zvratů prohrálo 3:4. Domácí vedli, pak ale Pešek s Haškem zápas otočili. Následovaly tři zásahy Východočechů, ale černobílí se nevzdali. Proti deseti snížil Táborský a v závěru trefil Mashike tyč, ale na vyrovnání už hosté nedosáhli. V Pardubicích zradily Jihočechy chyby v obraně. Se třemi vstřelenými góly na hřišti soupeře neuhrát ani bod, to je velká škoda, jak trefně hodnotil trenér David Horejš.

    V tabulce tak Dynamu odskočily východočeské celky a Českobudějovičtí mohou poskočit maximálně na páté místo. Naopak se přiblížila Vlašim společně se Sokolovem, takže si Jihočeši musí hlídat i zadní vrátka. Po nedělním utkání s Třincem uzavře Horejšův tým sezonu následující pátek na Žižkově. V předposledním kole bude chybět Lukáš Havel, který dostal čtvrtou žlutou kartu. Je otázkou, jak trenéři jeho absenci vyřeší. Mimo hru však nadále jsou Sajčič a Wermke. Pomalu se do hry zapojuje Řezáč.
     
    Vzájemné zápasy:

    Bilance obou celků je naprosto jednoznačná. Z devíti vzájemných duelů jich Dynamo vyhrálo hned osm, až ten poslední na podzim skončil remízou 1:1. A i tehdy měli Jihočeši navrch, vedli po gólu Mashikeho, ale zápas do vítězného konce nedovedli. Pešek trefil v závěru břevno. První dvě výhry černobílých nad Třincem se urodily v sezoně 1998/99, další v postupovém ročníku 2013/14. Také v poslední dvou ročnících Jihočeši ve všech případech přehráli svého nejvzdálenějšího soupeře.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Jan Machálek, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Miroslav Fišer a Ondřej Kožár.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Nitrianský, Kladrubský (C), P. Novák, Řezáč – Javorek, Čavoš – Švantner, Hašek, Pešek – Mashike Sukisa.
    Náhradníci: Staněk – Malecha, Puchel, Čermák, Táborský, Pařízek, Vondra.

    FK Fotbal Třinec: Adamuška – Ilko, Čelůstka "C", Reintam, R. Vaněk I., Janoščín – Buchvaldek, Samiec, Šumbera, Janošík – Juřena.
    Náhradníci: Paleček – Velner, Celba, Joukl, Hykel, Dedič.

    Rozhodčí: Machálek – Fišer, Kožár.
     
    Sestava Dynama doznala dvou změn, když místo potrestaného Havla nastoupí Řezáč. V brance dostal přednost zkušenější Křížek. Na lavičce se po dlouhých měsících objevuje rekonvalescent Čermák. U hostů opět v brance Adamuška, na místě Bedecse nastoupí Vaněk.
     
    Sudí Jan Machálek přivádí oba celky na prosluněný trávník Střeleckého ostrova, kam dnes dorazilo skutečně pomálu diváků. Dynamo nastoupí v černobílém, Třinec v červeném.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hned na startu druhé minuty centroval z pravé strany do vápna Milan Nitrianský, jeho spoluhráč Jakub Pešek si odskočil od soupeře, zpracoval míč a vypálil, ale z dobré pozice o metr minul třineckou branku.
     
    4
    Aktivní začátek domácího celku pokračuje. Nitrianského tečovaná přihrávka za obranu přeskočila Reintama a k brance se hnal Mashike. Nicméně prováhal správný moment k zakončení.
     
    6
    Na utkání dorazilo i statečné kvarteto třineckých fanoušků, kteří vážili více než 400 kilometrů dlouhou cestu do jihočeské metropole. Zatím příkladně fandí a drží transparent „boj o 3. místo začíná“. Klobouk dolů, pánové!
     
    7
    Hosté se také poprvé zkoušejí osmělovat, ale zatím se nedostali ani k soupeřovo vápnu.
     
    8
    Jihočeští obránci nebyli moc důrazní a umožnili Samiecovi dostat se k míči v pokutovém území. Třinecký středopolař toho však využít nedokázal a balon odevzdal.
     
    9
    Na druhou stranu pelášili Hašek s Peškem, vyměnili si míč a předali jej Mashikemu, který ale stál v ofsajdu.
     
    11
    Černobílí se snaží dlouhými míči do stran rozhýbat třineckou obranu, snažení domácích však zatím ztroskotává na nepřesných přihrávkách.
     
    13
    Dlouhý aut Pavla Ilka do šestnáctky nebyl pro českobudějovické beky žádným problémem.
     
    15
    Zápas zatím nedrží žádné závratné tempo. Oba týmy už nemají před sebou žádnou přehnanou motivaci, sousedi v tabulce už hrají jen o konečné pořadí v popředí tabulky. I proto se zatím hraje poměrně v klidu.
     
    17
    Sledujeme také řadu nepřesností. Ani jeden z týmů zatím nemá potřebný tah na branku.
     
    18
    Uvidíme, jestli se Dynamu podaří navázat na veleúspěšnou sérii ve vzájemných zápasech s Třincem. Vždyť Jihočeši s Třincem teprve poprvé na podzim ztratili body, jinak jej vždy porazili!
     
    19
    Budeme svědky prvního rohu utkání, rozehrají jej domácí fotbalisté.
     
    20
    Přetažený centr Nitrianského však nenašel žádného adresáta v černobílém dresu.
     
    22
    Když jsem chválil třinecké fandy, musíme ocenit i kotel domácích fanoušků. Ti během jara vytvořili pěknou skupinku, která podporuje českobudějovické fotbalisty, třebaže se jim ve druhé polovině soutěže tolik nedařilo.
     
    23
    Faul estonského stopera Reintama na Švantnera pětadvacet metrů od branky nabízí domácím slušnou šanci na vedoucí branku.
     
    24
    Filip Hašek byl exekutorem, ale poslal míč technickou střelou nad branku.
     
    26
    Ve třinecké defenzivní činnosti odvádí obrovské penzum práce Richard Vaněk na pozici štítového záložníka. Už posbíral kolik míčů, nyní odzbrojil dva domácí hráče a založil slušně vypadající útočnou akci.
     
    27
    Michal Řezáč dnes nastupuje poprvé na jaře od začátku, po zranění se rozehrával v juniorce a na pár minut několik naskočil ve Fortuna národní lize. Má to těžké, dnes nastupuje přes nohu na levém beku a zatím na hřišti nevypadá úplně jistě. Po několikatýdenní pauze ale není divu.
     
    28
    Teď se třinečtí fotbalisté právě po pravé straně dostali k zakončení, Ilko z ostrého úhlu protáhl Křížka, který si ale připsal jistý zákrok.
     
    30
    Půlhodina hry za námi, na gól marně čekáme. A moc šancí na něj ani nebylo. Dynamo mělo hned v úvodu slušnou možnost, třinečtí fotbalisté reagovali na konci prvních třiceti minut.
     
    31
    Šikovně si domácí poradili u pravé postranní čáry, Hašek hned posílal balon do běhu na Mashikeho. U centru však byl první brankář Adamuška, jenž odpálil nebezpečí daleko pryč.
     
    32
    Rychlý útok na druhé straně zakončil Šimon Šumbera nepřesnou střelou levou nohou.
     
    33
    Také hosté rozehrají svůj první roh zápasu.
     
    34
    Z rozehrávky na krátko nebylo nic, následný centr skončil v zámezí.
     
    36
    Nebývalý ofenzivní výlet podnikl domácí stoper Pavel Novák, který si jako žonglér dovedl míč až k šestnáctce, kde jej posunul doleva na Peška, který ale Adamušku přízemní střelou neprostřelil.
     
    38
    S blížícím se koncem poločasu se do útoku hrnou svěřenci Davida Horejše. Zatím však neví, jak na kompaktní obranu soupeře.
     
    39
    Ještě k Davidu Horejšovi – domácí trenér včera oslavil 41. narozeniny. Jako dárek by si jistě přál dnešní vítězství svých svěřenců. Na každý pád mu i touto formou přejeme všechno nejlepší!
     
    40
    Roh pro českobudějovické fotbalisty. Ten první nebyl povedený, co nyní ten s pořadovým číslem dvě?
     
    41
    Dopadlo to podobně, Nitrianského centr při letu opustil hřiště, takže bude odkopávat Adamuška.
     
    43
    Nejlepší třinecký kanonýr této sezony desetigólový Václav Juřena si poradil v souboji s přesilou a levačkou vypálil. Nicméně minul branku o zhruba metr.
     
    44
    Pěkná souhra Třince na pravé straně, Šumbera posunul míč na Ilka, který napálil napálil tyč!
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi, branku jsme v něm neviděli. Blízko ní byli domácí hned v úvodu, ale Pešek netrefil v dobré pozici. Třinečtí reagovali pokusem Ilka, který Křížek lapil. Pak byl znovu v akci Pešek, ale brankáře Adamušku neprostřelil. V závěru napálil Ilko tyč. Jinak se hraje v poklidném tempu, ani jeden z celků se nikam přehnaně nežene.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Richard Vaněk zůstal po souboji chvíli ležet na trávníku, ale nebude se jednat o nic vážného.
     
    48
    Po nepřehledné situaci na pravé straně nacentroval vápna Nitrianský, balon šikovně sklepl Javorek pro Haška, který ale v dobré pozici placírkou překopl.
     
    51
    Po delší kombinaci ve středu pole je to roh pro Dynamo.
     
    52
    Nitrianského centr vyhledal obrovitý stoper Reintam a odhlavičkoval jej pryč.
     
    53
    Pryč ano, ale akce pokračovala. Čavoš zprava hledal ve vápně Švantnera, ten se ale přes obránce a brankáře Adamušku k hlavičce nedostal.
     
    55
    V ochozech to trošku zahučelo, když dával Nitrianský malou domů Křížkovi do protipohybu. Hlavička ale byla pomalá, a tak situaci strakonický rodák v domácí brance zvládl.
     
    56
    Zajímavý centr Šumbery levačkou do šestnáctky na Buchvaldka. Kmenový hráč Olomouce, který je v Třinci na hostování a působil i v Českých Budějovicích, však nezakončil.
     
    58
    Tradiční první střídání Dynama, Patrika Švantnera nahrazuje Ivo Táborský.
     
    60
    Hodina hry už je pryč. Gól stále v nedohlednu, ve druhém poločase snad ještě nebyla šance. Hra je plná soubojů, kombinuje se po vápno. Územní převahu drží Jihočeši, ale zatím jim není nic platná.
     
    61
    Ze střední vzdálenosti vypálil Richard Vaněk, jeho rána před Křížkem skočila a míč musel uklízet do bezpečí až Kladrubský.
     
    63
    Patrik Čavoš dnes neměl úplně svůj den, přenechává místo Eriku Puchelovi.
     
    64
    Dlouhé rozpaky v domácí obraně mohly skončit vedoucím gólem Třince! Dynamo nebylo schopno podržet míč, nebo ho alespoň odpálit. A tak Janošík nacentroval, Juřena míč posunul na zadní tyč, kde Ilko jen o kousek nedosáhl na míč, jinak by to byl zřejmě gól!
     
    65
    Na druhé straně na dvě přihrávky domácí výborně zrychlili hru, Filip Hašek si zpracoval míč do běhu a nádherně vypálil, avšak Adamuška předvedl rovněž kvalitní zákrok!
     
    66
    Poslední minuty hru trošku rozproudily, snad se dočkáme také koření fotbalu, kterým branky bezpochyby jsou.
     
    67
    Další rohový kop domácího celku nenadělal třinecké defenzivě příliš starostí.
     
    68
    Ukázková kosa Šimona Šumbery na Filipa Haška nemohla dopadnout jinak než žlutou kartou.
     
    70
    Jihočeši se začínají tlačit víc do šestnáctky a je to znát. Ostrý Nitrianského centr mířil mezi hlavy Táborského a Haška, nakonec hlavičkoval zřejmě první jmenovaný, avšak nepřesně.
     
    71
    Od rohového praporku rozehrají hráči v červeném na kraji 71. minuty.
     
    72
    Kapitán domácího celku Jiří Kladrubský vyskočil nejvýše a odvrátil míč k Janošíkovi, jehož pokus byl snadným soustem pro Křížka.
     
    72
    Na druhé straně Kladrubský založil zajímavou akci, kdy Mashike stáhl balon pro Puchela, proti jehož technické střele musel Adamuška předvést pozorný zákrok.
     
    73
    Střídá poprvé i Třinec, Martina Janošíka nahradil Petr Joukl.
     
    74
    Třinecké standardky jsou nebezpečné! Po rohu hlavičkoval Čelůstka a Křížek míč skvěle vytěsnil!
     
    76
    Dnes se Dynamo s Třincem utkává ve druhé nejvyšší soutěži. Zítra si oba kluby pořadatelství vymění, když se utkají v rámci předposledního kola nadstavbové skupiny B v Juniorské lize.
     
    77
    Po hektických minutách se hra zklidnila, ale nadále se hosté tlačí za rozdílovou brankou.
     
    78
    Přijde mi to, jako kdyby Třinečtí měli hlavně v úvodním poločase možná až přehnaný respekt. Od 60. minuty se začali osmělovat a dělají Dynamu starosti.
     
    79
    Naopak českobudějovická hra by potřebovala oživit. Je to takové statické, nepřesné, bez pohybu.
     
    80
    Další střelecký pokus Richarda Vaňka, tentokrát se jeho rána svezla mimo branku.
     
    81
    Opět hosté napřáhli ze střední vzdálenosti, tentokrát to byl Buchvaldek, ale ani on netrefil prostor mezi třemi tyčemi.
     
    83
    Po delší době se o slovo přihlásili černobílí, leč Peškův centr na Táborského vyškrábl na poslední chvíli Adamuška.
     
    84
    465 diváků dnes dorazilo na Střelecký ostrov.
     
    86
    Roh hostů vyřešil včasným zákrokem brankář Křížek.
     
    87
    Pěkná střela Richarda Vaňka z přímého kopu z pětadvaceti metrů, Křížek předvedl skvělý zákrok!
     
    88
    Na druhou stranu se hnal Pešek, přesprintoval obránce, ale pak zpětnou přihrávkou nenašel Táborského.
     
    89
    Lukáš Buchvaldek dnes dohrál, poslední desítky vteřin dohraje Michal Velner.
     
    90
    René Dedič si také ozkouší pažit na Střeleckém ostrově, střídá Václava Juřenu.
     
    90
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Poslední domácí zápas Dynama v této sezoně gól nenabídl. V souboji s Třincem měli Jihočeši územní převahu, na vážnější šance to však bylo zhruba vyrovnané, a tak je remíza odpovídajícím výsledkem. Je škoda, že diváci neviděli žádnou branku, protože přeci jen několik příležitostí na obou stranách bylo. Třinec bude v posledním kole bojovat ještě o třetí příčku, Dynamo si bude chtít pohlídat tu šestou. Ode mne je to pro dnešek vše, hezkou neděli. (15:04:03)

    Pavel Kortus ml.

    Branky:

    Karty:   68. Šumbera (TRI)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Nitrianský, Kladrubský (C), P. Novák, Řezáč – Pešek, Javorek, Hašek, Čavoš (63. Puchel), Švantner (58. Táborský) – Mashike Sukisa.
    Náhradníci: Staněk – Malecha, Puchel, Čermák, Táborský, Pařízek, Vondra.

    FK Třinec: Adamuška – Ilko, M. Čelůstka (C), Reintam, Janoščín – R. Vaněk I. – Buchvaldek (89. Velner), Samiec, Šumbera, Janošík (73. Joukl) – Juřena (90. Dedič).
    Náhradníci: Paleček – Velner, Celba, Joukl, Hykel, Dedič.

    Rozhodčí: Machálek – Fišer, Kožár

    Diváci: 465
    thejrc.org