Švédsko – USA 6:0 (kon.) | Kanada – Švýcarsko 2:3 (kon.)
konec
Kanada
2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Švýcarsko
Sobota 19.05.2018, 19:15 • Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst) • Mistrovství světa • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je ode mě pro dnešek z Kodaně vše, ale už zítra se na vás budu těšit z finálového souboje mezi Švédskem a Švýcarskem! Samozřejmě vás neochudíme ani o duel o bronz mezi Kanadou a USA. Já se s vámi loučím a přeji hezký zbytek sobotního večera. (21:43:29)
     
    Royal Arenou právě dozněla švýcarská hymna a země helvétského kříže slaví senzační postup do finále! Opakuje se tak historie z roku 2013, kdy si Švýcarsko zahrálo finále proti domácímu Švédsku. Tre kronor zde v Kodani mají také takřka domácí prostředí a kulisu a Švýcary vyzvou v boji o zlato zítra ve 20:15. O bronzové medaile zabojují v zámořském derby USA a Kanada již v 15:45.
     
    Ohromné drama končí nekončící radostí Švýcarů! Ti dokázali uhájit dvoubrankové vítězství, které si vypracovali ve třetí části zásluhou přesné teče Gaëtana Haase, jenž umístil do branky střelu Andrighetta. To byl také jediný pokus týmu ze země helvétského kříže v poslední části! Jinak byla Kanada takřka bez přestání usazena v útočném pásmu. Ale nebylo jí to nic platné, neuvěřitelný Leonardo Genoni lapil jednu šanci za druhou a dlouho trápil kanadské střelce. Javorové listy se dočkaly snížení při hře bez brankáře, když se dvě minuty před koncem trefil Colton Parayko, ale vyrovnat už Kanaďané nestihli. Turnaj tak pro ně skončí zklamáním. McDavid a spol si sem přijeli pro zlato, ale odejdou maximálně s bronzem. Naopak Švýcaři si zahrají finále!
     
    Střely na branku ve třetí třetině (celkem):
    Kanada – 18 (45)
    Švýcarsko – 1 (17)

    Nejlepší hráči utkání:
    Kanada – Bo Horvat
    Švýcarsko – Leonardo Genoni

    Nejlepší hráči obou týmů na turnaji:
    Kanada
    Ryan Nugent-Hopkins
    Aaron Ekblad
    Connor McDavid
    Švýcarsko
    Nino Niederreiter
    Mirco Müller
    Enzo Corvi
    Švýcarsko slaví senzační postup do finále!

     
    Konec zápasu.
    59:58 Závěrečné vteřiny zápasu a obrovská radost Švýcarů
     
    59:58
    Po Paraykově ráně, která byla sražená, ještě mohl dorážet Connor McDavid, ale Genoni předvedl další skvělý zákrok betonem a ani poslední šance Kanady nekončí gólem, propuká tak ohromná radost Švýcarska!
     
    59:52
    Turris ani Barzal z pravé strany nedokázal za Genoniho dotlačil kotouč, švýcarský gólman drží necelých osm sekund před koncem těsné vedení! Švýcarům stačí už jen málo.
     
    59:45
    Střela Ekblada sražená, pokračuje tlak Kanady.
     
    59:18
    Niederreiter obloukem poslal puk z obranného pásma, kotouč doklouzal až za čáru a píská se zakázané uvolnění Švýcarů!
     
    58:50
    Schäppi se zmocnil puku a vyrazil dopředu, Kanaďané se ale k němu včas stáhli a nenechali ho vypálit.
     
    58:15
    Nugent-Hopkins zblízka netrefil kotouč ideálně, javorové listy jsou ale pevně usazeny v útočném pásmu.
     
    57:58
    Kuemper opět na střídačce, Kanada znovu riskuje!
     
    57:53
    Kanada si vzala oddechový čas a vymýšlí, co vytvoří v posledních dvou minutách, které má na srovnání stavu zápasu!
    57:53 Colton PARAYKO - 2:3
     
    57:53
    Kanada právě vstřelila branku!
    Ohromný tlak javorových listů a hra bez brankáře nakonec přináší kontaktní branku! Po přihrávce McDavida ostře pálil COLTON PARAYKO, clonící Vermin nedokázal jeho ránu srazit a nepovedlo se to ani Genonimu, který sice betonem lehce změnil směr kotouče, ale ten stejně zapadl k jeho pravé tyči a je sníženo! Asistence: Connor McDavid, Brayden Schenn.
     
    57:22
    Barzal nahazoval kotouč z levé strany přímo na branku, Genoni si dokázal najít místo k výhledu a našel si i letící kotouč, který ukryl v lapačce. Dvě minuty a 38 sekund do konce, Kanada stále marně tlačí na švýcarskou obranu, která odolává z posledních sil. Švýcaři jsou nesmírně blízko senzace, ale zároveň také ohromně daleko!

    Matěj Vybíral

    Branky a nahrávky: 28. Horvat (Dubois, Pageau), 58. Parayko (McDavid, B. Schenn) – 19. Scherwey (Untersander, Kukan), 30. Hofmann (Fiala, Andrighetto), 45. Haas (Andrighetto, Diaz)


    Kanada: Kuemper (McElhinney) – Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Nurse, Pulock – Jost, Turris (C), R. O'Reilly (A) – Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn (A) – Horvat, Dubois, Pageau – Beauvillier, Barzal, Jo. Bailey – Eberle.
    Švýcarsko: Genoni (Berra) – Josi (A), Diaz (C), Kukan, Untersander, Müller, Fora, Frick – Fiala, Corvi, Niederreiter (A) – Meier, Vermin, Andrighetto – Hofmann, Haas, S. Moser – Scherwey, Schäppi, Rod – Baltisberger.

    Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Kubus (SVK) – Lhotský (CZE), Oliver (USA)

    Diváci: 12 166
    thejrc.org