Znojmo – Příbram 2:0 (kon.) | Pardubice – Olympia Radotín 2:0 (kon.) | Táborsko – Hr. Králové 0:2 (kon.)
Opava – Frýdek-Místek 7:0 (kon.) | Ústí n. L. – Vítkovice 4:0 (kon.) | Sokolov – Vlašim 2:0 (kon.)
Žižkov – Č. Budějovice 1:2 (kon.) | Třinec – Varnsdorf 2:2 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
7:0 (4:0)
FK Frýdek-Místek
Pátek 25.05.2018, 17:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky fotbalu! Dnes se v rámci posledního kola druhé nejvyšší fotbalové soutěže – Fortuna národní ligy – představí před svým publikem již jistý postupující a lídr tabulky SFC Opava, jehož závěrečným soupeřem bude naopak již jistý sestupují do MSFL – tým MFK Frýdek-Místek.
     
    SFC Opava

    Slezané celou sezónu aspirovali coby jeden z hlavních favoritů na postup do nejvyšší fotbalové soutěže, drželi se v popředí tabulky a svou roli splnili. V současné chvíli jsou stále na 1. místě se ziskem 60 bodů, přičemž titul si Opava zajistila už dvě kola nazpět. Teď jde jen o to, aby skvělou sezónu zakončila výhrou před vlastním publikem, a udržela také vedoucí příčku i na konci sezóny. Na druhou Příbram, která také půjde do nejvyšší soutěže, má náskok dvou bodů.

    Opava naposledy zvítězila hladce 4:1 na hřišti Hradce Králové a potvrdila tak svou jarní dominanci. Nejlepším střelcem týmu je se 16 zásahy Srb Nemanja Kuzmanovič, který je zároveň druhým nejlepším střelcem soutěže, a v závěsu za ním je s 11 brankami David Puškáč.
     
    MFK Frýdek-Místek

    Frýdek naopak zažívá úplně jiné pocity, i on se nepředstaví v druhé nejvyšší soutěži se stoprocentní platností v příštím roce, nicméně z důvodu sestupu, který už má zaručen. Frýdečtí se nacházejí na samotném chvostu tabulky se ziskem 27 bodů. V příštím roce tak MFK podle všech předpokladů uvidíme znovu po delší době v MSFL.

    V minulém zápase ztratil Frýdek doma v klíčovém duelu šanci na teoretickou záchranu, když prohrál doma s Ústím nad Labem 1:2, a jeho soupeř se naopak účasti v příští roce FNL výrazně přiblížil. Nejlepšími střelci Frýdku jsou s pěti brankami Adam Varadi a Ismar Tandir.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Šrom – Simerský, Radić, Svozil – Kayamba, Zavadil, Schaffartzik, Kuzmanović (C), Janetzký – Smola, Puškáč.
    Náhradníci: Lasák – Hrabina, Stříž, Jursa, Zapalač, Jurečka, Kotlík.

    MFK Frýdek-Místek: Buček (C) – Gáč, Fukala, Dramé, Hruška – Biolek, Mozol, Slaninka, Šohaj – Willwéber, Krčula.
    Náhradníci: Mihálek – Bala, Chvěja, Přichystal, Švrček.

    Rozhodčí: Pechanec – Kotík, Hrabovský.
     
    Oba celky jsou již na hrací ploše. Domácí se představí v tradiční modro-žluté kombinaci, hosté v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    A právě hosté se ujali rozehrávky, začali z obranného poloviny, nicméně dlouhý výkop brankáře obrana Opavy sebrala a má míč ve své moci.
     
    2
    Domácí se dvakrát pokusili vyrazit směrem vpřed po pravé straně hřiště, nicméně v obou případech ztroskotala akce na nepřesné přihrávce, a tak je u míče opět Frýdek.
     
    3
    Při další akci už centr přišel a sbíhal si na něj Kuzmanovič, ovšem ke střele se nedostal, protože hned dva hostující borci zastavili centrovaný míč skluzem na hranici vápna.
     
    4
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí jdou do vedení! Opava předvedla rychlou akci na pravé straně, kde po rychlé narážečce se otevřel prostor směrem vpřed pro Kayambu a ten napříč vápnem odcentroval zprava na zadní tyč, kam si naběhl volný JAKUB JANETZKÝ a z první nasměroval balón nekompromisně pod břevno – 1:0!
     
    5
    Podobnou šanci měl chvíli nato podobnou možnost Smola, který si také naběhl na prudký centr, tentokrát však mířil nad branku.
     
    7
    Domácí jsou jasně aktivnější, ženou se do jedné akce za druhou. Tu poslední ale, která opět směřovala po pravé straně, zastavil útočný faul.
     
    8
    Na druhé straně se k zajímavému centru dostal Fukala, ale jeho pas nenašel nikoho v bílém, a tak míč zamířil do rukavic připraveného brankáře Šroma.
     
    9
    Další šance Opavy! Levá strana obrany Frýdku zatím hoří, čehož využil Smola, zpracoval míč a odcentroval po zemi na přední tyč na Puškáče, toho ale v tutovce vychytal Buček!
     
    10
    Hostující gólman si následně vyžádal ošestření, ale o nic vážného se jednat nebude, a tak bude rozehrávat brankář Frýdku opět rozehrávat.
     
    11
    Opava se duelem zatím baví a hrozí po křídlech. Za dalším centrem se v šestnáctce hnal Kayamba, ale nakonec mezi stopery na pas nedosáhl, a tím pádem ani nezakončil.
     
    12
    Následné dvě akce skončily opět nezdarem, a to když tu první zhatil útočný faul, a tu druhou pro změnu nepřesná přihrávka do autu.
     
    13
    Hosté hrají prakticky bez míče, zatímco domácí na hřišti dle očekávání dominují. Ve vápně se nyní uvolňoval Kuzmanovič, jeho přihrávka pod sebe ale byla sražena.
     
    14
    Tribuny zaplněného stadionu v Opavě se zatím baví fotbalem, fotbalisté v modrém jsou i nadále v kombinaci a snaží se najít cestu zpět.
     
    15
    Po čtvrthodině hry sice nejprve akci Opavy zastavil útočný faul, nicméně stejným prohřeškem se provinili také Frýdečtí a budou se muset stáhnout na obrannou polovinu.
     
    17
    Domácí uspali svého soupeře a David Puškáč z ničeho nic dostal parádní kolmici za obranu, přičemž parádní ranou prostřelil Bučka, ovšem gólová radost je kvůli ofsajdu zastavena!
     
    18
    Zavadil kooperoval s Kayambou, ale ten poté nedokázal kolmicí do běhu vybídnout ke sprintu Simerského. Pas byl zablokován, akce Opavy ale pokračuje.
     
    19
    Hostující Hruška nejprve fauloval na levé straně obranné poloviny, Opavští však rozehrávku standardní situace uspěchali, a o míč přišli.
     
    20
    Hosté se poprvé v zápase dostali do kloudnější kombinace, kdy se pokusili i zahrozit, jenže na Drammého centr z levé strany nikdo nefrekventoval, a tak budou u míče opět domácí.
     
    21
    Okamžitě navíc otočili hru, přičemž z pravé strany centroval aktivně hrající Kayamba, nicméně jeho pas byl lehce přetažený, a tak na něj nikdo v tmavém nedosáhl.
     
    22
    Další velká šance Opavy! Smola si sběhl na přesný přízemní pas z pravé strany, pálil z jedničky na bližší tyč, ale Buček byl opět připraven s parádním zákrokem!
     
    23
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí navyšují svůj náskok! Smola se na hranici faulu zbavil na pravé straně svého strážce, odcentroval na Puškáče, který v pádu jen posunul kolem beka míč za sebe a NEMANJA KUZMANOVIČ z bezprostřední blízkosti pohodlně napálil balón do odkryté branky – 2:0.
     
    25
    Domácí ani po druhé brance nepolevují ve své kombinaci, jsou jasně aktivnější a ženou se směrem vpřed s další útočnou akcí.
     
    26
    Kuzmanovič si na levé straně obhodil jesličkami soupeře, poté si chtěl troufnout také na dalšího obránce, ale na toho už si nepřišel. U míče Frýdek.
     
    27
    Kayamba si prvně narazil s Puškáčem a následně si chtěl narazit také s Puškáčem, ale míč do běhu na něj neprošel, Frýdečtí míč opět odkopli.
     
    28
    Jenže domácí nečekali s dalším útokem, dlouhý pas se snažil v pádu ve vápně v tísni usměrnit na branku Smola, nicméně z otočky napálil jen obránce, který jeho pokus zablokoval.
     
    29
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí přidávají třetí branku! Opava vybojovala rohový kop, který rozehrával Zavadil, přičemž na jeho pas si ve vápně naběhl nikým nehlídaný DAVID PUŠKÁČ a pohodlně zvýšil na 3:0 pro domácí barvy.
     
    31
    Půlhodina hracího času je za námi, domácí na hřišti, jak již bylo mnohokrát řečeno, jasně dominují, což potvrzují i nyní, kdy jsou opět u balónu.
     
    32
    Domácí předvedli další zajímavou akci směrem vpřed, na centr z pravé strany si naskakovali Smola a Kuzmanovič, ani jeden z nich ale zakončit nedokázal.
     
    33
    Po delší době se směrem vpřed vydali také fotbalisté Frýdku, akce však měla jepičí život a Drammé o míč rychle přišel.
     
    34
    Domácí na levé straně vybojovali rozehrávku volného přímého, k jehož exekuci se postavil Pavel Zavadil, tentokrát ale jeho centr usměrnil jeden z Opavských vedle branky.
     
    35
    Deset minut do konce první půle domácí opět drží svého soupeře v sevření, Frýdek dnes hraje v hodně velké defenzívě.
     
    36
    Janetzkého pas do šestnáctky sice obrana hostů zablokovala, nicméně Smola míč opět vybojoval, a tak kombinace může pokračovat.
     
    37
    A bude zde navíc další střelecká parketa pro Zavadila. Janetzký byl při průniku faulován, a tak mají domácí opět další možnost zahrozit z přímého kopu.
     
    38
    Opava právě vstřelila branku!
    Demolice hostů pokračuje, je tu čtvrtá branka. Přímý kop zahrál Zavadil naprosto luxusně, jeho rána směřovala do šibenice, ale Buček ji vyškrábl na břevno. Odražený míč poté vyplaval u JAKUBA JANETZKÉHO, který přízemní ranou na zadní tyč mezi obránci a brankářem přidal svůj druhý zásah v duelu – 4:0.
     
    39
    Opava rozhodně nemá dost a na pravé straně útočné poloviny se opět snaží vymyslet další akci, která by vedla k ohrožení branky.
     
    40
    Puškáč se provinil v souboji na hranici vápna faulem, hosté mohou po delší době vydechnout a Buček uvede míč do hry výkopem.
     
    41
    Hosté se nakonec po odraženém míči dostali k první střele, ta ale mířila vysoko nad branku, a tak Šrom bude moci v poklidu rozehrávat.
     
    42
    Opět akce Opavy skončila již v zárodku, tentokrát ji pro změnu zhatil odmávaný a odpískaný ofsajd.
     
    43
    Kayamba na pravé straně rozkmital své rychlé nohy, předvedl několik kliček, ale nakonec se k centru nedostal, protože byl dobře zdvojen.
     
    44
    Následně po centru zleva chtěl Svozil hrudí sklepnout míč pro Kuzmanoviče, ten se k další ráně ve velmi dobré pozici nedostal.
     
    45
    Šuhaj na opačné straně podnikl zajímavý útočný výpad Frýdku, dostal se k centru, ale pozorný Šrom si míč sebral do svých rukavic.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:00.
     
    První poločas je za námi a domácí na hřišti zatím zcela dominují. V první půli se hned dvakrát prosadil dvacetiletý Jakub Janetzký, jenž zaznemenal po pohotových ranách své první dva góly v sezóně, po jedné trefě poté přidali také David Puškáč a nejlepší střelec domácích Nemanja Kuzmanovič. Uvidíme, co nám přinese druhá půle, buďte u ní s námi.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu MFK Frýdek-Místek: ze hřiště odchází Jan Hruška, přichází Roman Bala.
    Střídání v týmu MFK Frýdek-Místek: ze hřiště odchází Jan Šohaj, přichází Ondřej Chvěja.
     
    46
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Jakub Janetzký, přichází Tomáš Jursa.
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Jaroslav Svozil, přichází Matěj Hrabina.
     
    46
    Domácí rozehrávkou načali druhý poločas a opět se okamžitě ženou směrem vpřed.
     
    47
    Akce ale neměla delšího trvání, jeden z domácích hráčů se provinil očividným faulem, a tak bude rozehrávat hostující celek.
     
    48
    Střídající Chvěja, který dostal prostor do druhé půle, zajímavě odcentroval zprava, Šrom na míč málem při svém výběhu nedosáhl, ale nakonec jej dokázal vyboxovat.
     
    49
    Následně centroval zleva od brankové čáry Krčula, ani on ale nenašel ve vápně žádného spoluhráče, a tak si míč sebral opět připravený Šrom.
     
    50
    Slaninka našel Krčulu, kterého po pěkné kličce povalil k zemi Radič, a tak bude hostující celek zahrávat zajímavý přímý kop.
     
    51
    Po dobrém centru se v hojném počtu hosté drali do zakončení, vše však nakonec zhatil útočný faul.
     
    52
    Jeden z domácích hráčů po kontaktu se soupeře upadl ve vápně, faul se ale nepískal. Následně ale byl vlevo faulován Hrabina a tohle je znovu pozice pro Zavadila.
     
    53
    Opava právě vstřelila branku!
    Další branka domácích. Zavadil opět do šestnáctky soupeře zakroutil parádní centr, na který si tentokrát na zadní tyč naskočil nikým nebráněný NEMANJA KUZMANOVIČ a prudkou hlavičkou o zem zamířil přesně pod břevno branky Frýdku. Srbský ofenzivní hráč zaznamenal již svou 18. branku v sezóně – 5:0.
     
    55
    Domácí se znovu vydali dopředu, tentokrát centr směřoval do vápna centr zprava, ale obrana hostů byla připravena.
     
    56
    Další faul ze strany hostů v blízkosti vlastního vápna, míč už si opět bere Pavel Zavadil a Frýdek vyhlašuje stav nejvyššího ohrožení.
     
    57
    Míč nakonec parádně zakroutil znovu kolem zdi k levé tyči, jenže tentokrát branku těsně minul.
     
    58
    I hosté se po akci Chvěji dostal do první šance, jenže tu neproměnili, když s výborným zákrok přispěchal brankář Šrom.
     
    60
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí brankostroj se nemůže zastavit. Opět Opava vybojovala přímý kop, tentokrát na pravé straně. Exekuce se chopil znovu Zavadil, na jehož krásný centr si tentokrát naběhl TOMÁŠ SMOLA a parádní hlavičkou zamířil přesně do sítě – 6:0.
     
    61
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Jan Schaffartzik, přichází Petr Zapalač.
     
    62
    První velká šance Frýdku! Krčula si z pravé strany naběhl do vápna, zkusil míč dloubnout přes Šroma, úmysl mu vyšel, ale jeho rána těsně minula branku.
     
    64
    Na opačné straně po několika nepřesnostech byl odpískán faul na Kuzmanoviče, k míči se staví tradičně Zavadil.
     
    65
    Pavel Zavadil nyní vsadil na razanci, do míče z velké dálky pořádně práskl, ale jeho rána našla útočiště jen v prostoru za brankou.
     
    66
    Opava i nadále baví zaplněné ochozy a drží se v kombinaci, nicméně v těchto momentech se nemůže probít obranou soupeře směrem vpřed do zakončení.
     
    67
    Frýdek opět u míče. Hostům se jakási snaha rozhodně nedá upřít, proti dominujícím domácím to ale dnes příliš nestačí.
     
    68
    Smola se po faulu na osobu vlastní pokusil o rychlou rozehrávku a centr do běhu na Puškáče, nicméně jeho balón dobře viděl také Buček, který včas vyběhl a odehrál míč hlavou do bezpečí.
     
    69
    Jeden z domácích borců se následně dostal k dalekonosné ráně, která nadělala Bučkovi pořádné starosti, nicméně nakonec střela branku minula.
     
    70
    Domácí se nyní nedomluvili v obraně a rohový kop bude poprvé v zápase zahrávat také hostující celek.
     
    71
    S centrovaným míčem si ale domácí dokázali poradit, Kuzmanovič dokázal balón odvrátit do bezpečí a sám spěchá směrem vpřed.
     
    72
    Smola se ale provinil na útočné polovině dalším faulem, rozehrávat bude Buček, který burcuje své spoluhráče.
     
    74
    Ľubomír Willwéber přispěchal se zajímavým centrem z levé strany, nicméně na ten ve vápně opět nikdo nefrekventoval, a tak ani z této akce se hosté nedočkají.
     
    75
    Čtvrthodinu před koncem mají domácí luxusní šestibrankový náskok, nikam se v této chvíli neženou a utkání mají jasně ve své režii.
     
    76
    Gáč nyní dobře zapracoval v obraně, když se jeden z domácích protáhl mezi dvěma soupeři a nakonec právě stoper hostů obětavě balón zablokoval.
     
    77
    Střídání v týmu MFK Frýdek-Místek: ze hřiště odchází Mahamadou Dramé, přichází Michal Švrček.
     
    78
    Domácí po občerstvovací pauze obou celků opět na míči ve středu hřiště. Dočkáme se z jejich strany ještě nějaké branky?
     
    79
    Po parádní kombinaci nakonec mohl zakončovat Kuzmanovič, jeho pokus z hranice vápna byl ale na poslední chvíli zablokován. Následně ještě jeden z domácích mohl pálit z voleje, ale mířil jen na tribunu.
     
    80
    Deset minut před koncem ještě jeden rohový kop pro domácí celek.
     
    81
    Zavadilův centr ale Hrabina nezpracoval, a tak šli dopředu hosté. Ovšem neuspěl ani Krčula, jehož pas zamířil do rukavic Šroma.
     
    81
    Opava právě vstřelila branku!
    Tak ještě jedna branka domácí družiny. Kuzmanovič se nikým nehlídán se protáhl po levé straně, hosté jej téměř nebránili, a tak srbský záložník ve vápně mohl svým prudkým pasem najít TOMÁŠE SMOLU, jenž z hranice malého vápna nasměroval míč po zemi k zadní tyči – 7:0.
     
    83
    Smola mohl brzy zaútočit na hattrick, když Buček chyboval, podklouzl, a málem mu míč nahrál, ale nakonec jej dokázal odkopnout od útočníka domácích.
     
    84
    Hra je nyní přerušena, na trávníku se svíjí domácí Pavel Zavadil, kterého postihly křeče a spoluhráči jej nyní v náručí odnášejí za postranní čáru.
     
    85
    Hosté míč sportovně vrátili, Šrom rozehrává se svými spoluhráči.
     
    87
    Utkání už se jen dohrává, domácí fotbalisté jsou znovu a stále usazeni na míči, ale nikam se v těchto chvílích vehementně neženou.
     
    88
    To vynikající fanoušci Opavy i nadále pokračují ve fandění a děkují svým oblíbencům, kteří završí tuto sezónu ve FNL na prvním místě.
     
    89
    Domácí měli k dispozici ještě jeden přímý kop, k němuž se postavil tentokrát Kuzmanovič, ale rána skončila na zdi.
     
    90
    Domácí v poslední minutě kontrolují míč na svých kopačkách, fanoušci jim vestoje děkují a zdá se, že konec se blíží každou sekundou.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Domácí v posledním zápase letošního ročníku FNL zdecimovali již sestupující Frýdek jasně 7:0 a zakončí sezónu na prvním místě. Ke čtyřem brankám z první půle přidali domácí v té druhé další tři, a utkání celkově zcela jasně ovládli. Po závěrečné hvizdu vykupla na stadionu v Opavě ta pravá a nefalšovaná radost, a Opava se poprvé od roku 2005 vrací do nejvyšší soutěže a nutno podotknout, že zcela zaslouženě.
     
    Ode mne je to pro dnešek vše, a tak vám přeji příjemný zbytek dne. (19:21:24)

    Daniel Kinc

    Branky: 4. Janetzký, 23. Kuzmanović, 29. Puškáč, 38. Janetzký, 53. Kuzmanović, 60. Smola, 81. Smola


    Slezský FC Opava: Šrom – Simerský, Radić, Svozil (46. Hrabina) – Kayamba, Zavadil, Schaffartzik (61. Zapalač), Kuzmanović (C), Janetzký (46. Jursa) – Smola, Puškáč.
    Náhradníci: Lasák – Hrabina, Stříž, Jursa, Zapalač, Jurečka, Kotlík.

    FK Frýdek-Místek: Buček (C) – Gáč, Fukala, Dramé (77. Švrček), Hruška (46. Bala) – Biolek, Mozol, Slaninka, Šohaj (46. Chvěja) – Willwéber, Krčula.
    Náhradníci: Mihálek – Bala, Chvěja, Přichystal, Švrček.

    Rozhodčí: Pechanec – Kotík, Hrabovský
    thejrc.org