Tour de Suisse - 6. etapa Søren Kragh Andersen (Sunweb) (kon.)
konec
Tour de Suisse - 6. etapa

Søren Kragh Andersen (Sunweb)

sk Čtvrtek 14.06.2018, 13:00Cyklistika
     
    Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme ešte príjemný zvyšok dňa. Tešíme sa na vás i pri zajtrajšom pokračovaní 82. ročníka pretekov Okolo Švajčiarska. (17:27:19)
     
    Peter Sagan sa dnes do súboja o etapový vavrín nezapojil. Udržal si však líderský post v súťaži o čierny dres.
     
    Šiesta etapa pretekov Okolo Švajčiarska priniesla zaujímavú koncovku s víťazstvom Sørena Kragha Andersena z úniku a atakom žltého Richieho Portea na krátkom kopci tesne pred cieľom. Austrálsky pretekár demonštroval fantastickú výkonnosť tým, že sa vzdialil všetkým súperom a v cieli na nich získal niekoľko sekúnd. Vďaka nim zvýšil svoj náskok na čele celkového poradia.
     
    Šiesta etapa pretekov Okolo Švajčiarska sa skončila.
     
    Cieľ
    Richie Porte nakoniec finišoval šiesty a vďaka nečakanému, ale o to účinnejšiemu útoku získal na svojich konkurentov v celkovom poradí dvanásť alebo trinásť sekúnd.
     
    Cieľ
    Víťazom šiestej etapy Okolo Švajčiarska sa stal Søren Kragh Andersen z tímu Sunweb.
     
    1 km
    Goglovo snaženie neprinesie osoh, na absolútne čelo etapy sa prepracoval Søren Kragh Andersen. Čo je však tiež dôležité, Richie Porte má fantastické nohy a odišiel hlavnej skupine!
     
    2 km
    Z vedúcej šestice nastúpil a vypracoval si malý náskok Michael Gogl!
     
    2,5 km
    Pelotón momentálne ťahajú borci Movistaru. Náskok vedúcej šestice prudko klesá. Aktuálne má únik k dobru už len menej ako minútu.
     
    4 km
    Petra Sagana v čiernom drese sme videli pohybovať sa v strede hlavného poľa. Trojnásobný majster sveta ho povezia i zajtra.
     
    5 km
    Itinerár šiestej etapy obsahuje ešte jedno krátke stúpanie. Uvidíme, ako ovplyvní záverečnú fázu. Do popredia pelotónu sa už k BMC vysunuli aj ostatné tímy.
     
    7 km
    Náskok vedúcej šestice klesá aj ďalej. Vyzerá to tak, že unikajúci borci by mohli prísť do cieľa s náskokom na hranici minúty a pol či dvoch minút. V každom prípade, už sa môžu koncentrovať na súboj o etapové víťazstvo.
     
    10 km
    Tím BMC má celú situáciu evidentne pod kontrolou. Stratu pelotónu sa im podarilo znížiť na úroveň dvoch minút a tridsatich sekúnd. Žltý dres Richieho Portea by tak už nemal byť ohrozený Gautierom ani Monfortom.
     
    14 km
    Haas, Kragh Andersen, Gorka Izagirre, Monfort, Gogl a Gautier. Jeden z týchto cyklistov sa o niekoľko minút stane víťazom šiestej etapy Okolo Švajčiarska. Peter Sagan, Michael Matthews a Fernando Gaviria sa dnes budú musieť zmieriť s tým, že do boja o triumf nezasiahnu.
     
    17 km
    Najzásadnejšou dilemou pred záverečnou fázou šiestej etapy je otázka, či sa bude prezliekať žltý dres. Zoskupenie BMC tvorí tempo hlavnej skupiny i naďalej bez pomoci zo strany ostatných tímov a budeme zvedaví, ako sa to vyvinie s konečným rozdielom medzi únikom a pelotónom. Maxime Monfort je pri momentálnom náskoku jeho skupiny troch minút a piatich sekúnd stále virtuálnym lídrom pretekov.
     
    20 km
    Dvadsať kilometrov pred cieľom sa zdá byť rozhodnuté o tom, že víťazstvo ukoristí jeden z cyklistov v čelnej skupine, ktorá už nemá osem, ale šesť členov. Vypadol z nej i Rein Taaramäe, ktorý zaplatil daň za aktivitu na druhom stúpaní HC-kategórie, kde atakoval.
     
    24 km
    Spomedzi pretekárov na čele etapy si môže výrazne polepšiť v celkovom poradí aj Cyril Gautier. Francúzsky cyklista stráca na Richieho Portea dve minúty a štyridsať sekúnd. Aktuálny náskok vedúcej skupiny sú tri minúty a pätnásť sekúnd, takže Maxime Monfort i Cyril Gautier zatiaľ virtuálne predstihujú žltého muža pretekov.
     
    27 km
    Osem unikajúcich borcov však má stále slušné vyhliadky na to, aby únik dotiahli až do súboja o etapový triumf. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že tímu BMC na špici hlavného poľa žiadny iný tím nepomôže a americký tím bez pomoci tri a pol minúty nestiahne.
     
    30 km
    Tridsať kilometrov do konca tretej etapy. Registrujeme mierny pokles hodnoty odstupu pelotónu na únik. Momentálne delia tieto dve skupiny tri minúty a dvadsať sekúnd.
     
    35 km
    Náskok vedúcej skupiny je aktuálne stabilizovaný okolo hranice troch minút a štyridsiatich sekúnd. Medzi ňou a pelotónom ešte figurujú traja cyklisti. Pelotón zatiaľ stále vedú len jazdci BMC. Maxime Monfort je aj naďalej virtuálnym lídrom celých pretekov.

    Michal Bakoš

    thejrc.org