Překvapení ke 110. výročí českého hokeje (kon.)
konec
Překvapení ke 110. výročí českého hokeje

Sobota 23.06.2018, 13:50 • Hotel Clarion, Praha • Tiskové konference
     
    Český hokej začíná novou etapu své historie! Ode mě je to pro tuto chvíli z představení velkého překvapení ke 110 letům od založení předchůdce české hokejové komunity vše, přeji hezký zbytek červnového víkendu! (14:26:46)
     
    Veškeré informace k nové identitě Českého hokeje lze nyní získat na webové adrese jakolev.cz. Oficiálním hashtagem rebrandingu je taktéž spojení #jakolev.
     
    Jedna malá zajímavost k novým dresům: Pouze seniorské týmy budou mít logo se zlatou korunkou nad hlavou lva. Juniorské výběry pak bílé. A důvod? „Pro každého hráče by měla být vrcholem seniorská reprezentace. Cílem Českého hokeje je, aby se členové juniorských reprezentací neuspokojili a dál na sobě pracovali. Aby chtěli jednou obléct také dres se zlatou korunkou. Juniorské dresy s bílou korunkou by měli vnímat jako mezikrok v cestě do A-týmu,” odpovídá sekretář Českého hokeje Martin Urban.
     
    Součástí identiy je unikátní písmo „Hokejista“ od předního českého typografa Tomáše Brousila. „Výsada mít svoje vlastní písmo a čísla přináleží jenom pár organizacím na světě, třeba klubům NHL. Český hokej se nyní řadí do této výjimečné skupiny,“ připomíná Alan Záruba.
     
    Mezi tvůrce nové identity patří kreativní agentura Go4Gold, kromě zástupců Českého hokeje pak na rebrandingu spolupracovala agentura BPA, coby supervizor pak přispívala k celé "hokejové revoluci" jedna z hlavních postav české designové scény Alan Záruba z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.
     
    Pozitivním znamením nového názvu je jednoduchost a přímočarost. „Vzpomeňme na některé názvy z minulosti – v roce 1989 se třeba používal název Výbor svazu ledního hokeje Ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy a VSLH ÚV ČSTV. Názvosloví Český hokej je nepochybně výrazně výstižnější,“ komentoval v tiskových materiálech jednu z novinek generální sekretář ČSLH (nyní už de iure i de facto Českého hokeje) Martin Urban.
     
    Jeden z důvodů rebrandingu uvedl Tomáš Král i v tiskových materiálech: „Dosavadní situace, kdy jsme nakládali s půjčeným státním symbolem už byla neudržitelná, protože na nás neustále parazitovaly různé subjekty. Uzrál čas identitu po vzoru ostatních hokejových federací zrevidovat a dát do moderního hávu.”
     
    Oficiální část představení nové identity Českého hokeje končí!
     
    Zmíněná pětice spolu s Tomášem Králem pokřtila novou podobu dresu.
     
    Patrony nové tváře českého hokeje je legendární útočník Patrik Eliáš, brankář David Rittich, mladé eso Martin Nečas, sledge hokejista Pavel Kubeš a zástupkyně něžného pohlaví Tereza Vanišová. Spolu s nimi se poprvé v pozici prezidenta Českého hokeje představuje Tomáš Král.
     
    V minulosti se na národních dresech na hrudi objevovala státní vlajka, název státu (ČSR, ČSSR, ČSFR) anebo lev. Velký státní znak je, jak si ho vybavuje většina, ústředním motivem národního dresu posledních 25 let – od roku 1993, tudíž ani ne třetinu období, co existuje reprezentační tým.
     
    Na plátně se tentokrát dostává na prezentaci československých, respektive českých dresů z minulosti.
     
    Státní symboly z výstroje českých hokejistů nezmizí – v límci národního dresu je vyobrazena státní vlajka, státní znak a česká vlajka se objeví na helmách.
     
    Na pódiu aktuálně probíhá představení nové kolekce a samotného znaku.
     
    V nových reprezentačních dresech se hráči seniorského národního týmu poprvé představí v listopadovém zápase Euro Hockey Tour proti Švédsku.
     
    Nové logo bude využito i na reprezentační dresech. Jak již bylo zmíněno, jde i o praktický krok. Nyní nemohl Český svaz ledního hokeje mít na aktuální podobu dresů ochrannou známku, neboť využíval statní symbol – velký statní znak.

     
    Nyní se bude název Český svaz ledního hokeje využívat pouze pro oficiální dokumenty a smlouvy, veškeré další materiály budou rebrandovány.
     
    „Hříva lva má šest cípů, což je počet hráčů jednoho týmu na ledě. Nechybí motiv puku, který má lev v tlamě – puk je pevně spjat se lvem, stejně jako hokej s Českou republikou,” přidává komentář jeden z tvůrců loga Tadeáš Drahorád (kreativní agentura Go4Gold). „A když se podíváte na oko lva, tvarem připomíná tvar ostrova Štvanice – což je místo pro český hokej zcela kultovní, vždyť právě na Štvanici se zrodil první československý titul mistrů světa v roce 1947.”
     
    Na plátně se nyní promítá podoba nového znaku. Jde pouze o lva s pukem v tlamě. Nový název pro hokejovou komunitu bude Český hokej.

    Johan Čáp

    bahis siteleri