Slovensko – Česko U15 5:2 (kon.) | Švýcarsko – Kanada West 1:8 (kon.) | Polsko – Česko U16 0:9 (kon.)
Velká Británie – USA Red 1:7 (kon.) | Slovensko – Kanada East 5:7 (kon.) | Česko U16 – USA Blue 7:0 (kon.)
Česko U15 – Kanada East 7:6 (po pr.)
konec
Slovensko
5:7 (1:1, 2:3, 2:3)
Kanada East
Pátek 29.06.2018, 15:00 • Zimní stadion Přerov (kapacita: 3000 míst) • Junior World Cup Boys U16 • Skupina A
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Hezké páteční odpoledne, druhý den hokejbalového Světového poháru juniorů se v tuto chvíli dostává ke svému vrcholu. Velmi zajímavý duel totiž obstará v rámci skupiny A juniorů do 16 let, když se utkají výběry Slovenska a Kanady East. Utkání startuje v 15:00!
     
    Slovensko
    Slovenská reprezentace před dvěma lety v britském Sheffieldu musela překonat velké zklamání v podobě nedovršení zlatého hattricku. Dravost kanadského výběru totiž nakonec změnila veškeré předturnajové předpoklady. Prohra 0:7 v základní skupině a i následná porážka ve finále 1:2 skončila pro jednu z největších juniorských velmocí pouze útěchou v podobě stříbra. Právě Slováci patří v posledních letech mezi nejúspěšnější juniorskou hokejbalovou školu na světě, z každého šampionátu šestnáctek prozatím brali medaili. Jejich celková bilance je více než skvostná, tři stříbra a dvě zlata potvrzují jen a jen příslušnost ke světové špičce. Na Světovém poháru tak patří právě tato reprezentace mezi nejužší skupinu favoritů, ne-li i jednoho z největších aspirantů na zlato.

    Slováci jsou roli favorita potvrdili hned v prvním zápase na turnaji, když v čtvrtek deklasovali Velkou Británii v poměru 14:0. Dnes dopoledne pak porazili i ve federálním derby českou U15, konkrétně 5:2. Ve slovenském kádru je také momentálně nejlepší hráč kanadského bodování kategorie do 16 let Roman Faith s bilancí 6+4. Ten je zároveň i dosavadním nejlepším střelcem turnaje.
     
    Kanada East
    Kanadský výběr je letos pro zatraktivnění a zkvalitnění mládežnického hokejbalu rozdělen na výběr Východu a Západu. Oba dva by měly zdatně konkurovat ostatním soupeřům, možnosti Kanady se pak dají velmi hezky charakterizovat faktem, že prakticky hráči javorových listů tímto rozdělením neztratili na síle. V kategorii juniorů do 16 let jde totiž o posledního šampiona, v Přerově a Zlíně tak oba kádry plní roli de facto obhájce titulu. East ovšem celkem překvapivě vstoupil ve čtvrtek do Světového pohárru porážkou, když v zámořském derby prohrál s USA 0:2. Tabulka skupiny A se tak oproti hrubým předturnajovým předpokladům může ještě pořádně zamotat.
     
    Rozhodčími tohoto utkání je zkušené české duo Jiří CíchaVladislav Olesz.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Ďuris (Andrisík) – Mešár, Dlugoš, Križan, Tomáško (A), Putala, Hajas, Bodnár, Kendera – Rehák, Ketner (C), Korbíni – Hrivnák, Petras, Libutka – Vaculík, Faith (A), Danielčák – Siakeľ, Schwarz, Garan – Novota

    Kanada East: Forbes (Laflame) – Doody (A), Burke, Broda (A), Olson, Sexton, Parsons, Turnock, Spark – Mairs, Hillier(C), Wickie – Dean, E. Moore, N. Moore – Baker, Chatman, Leclerq – Stephenson, Chipman, Goymour

    Rozhodčí: Vladislav Olesz, Jiří Cícha (oba CZE).
     
    Oba týmy se již usilovně rozcvičují na hrací ploše, startujeme za malý okamžik.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:21
    Slováci okamžitě po úvodním buly zkouší Kanaďany pořádně zatlačit na jejich obranné třetině, zámořský výběr si však poradil. Míček už putuje v tuto chvíli směrem k Ďurisovi.
     
    01:09
    Libutka se velmi vydatně snažil zatopit kanadské obraně, avšak jeho první náběh směrem k Forbesovi nedopadl dobře. Kanada po jeho ztrátě může okamžitě odstartovat mohutný brejk v pěti hráčích.
     
    01:54
    Vaculík se snažil pálit na kanadskou klec, ale Spark jej zablokoval. Kanaďané mají možnost rozehrávky.
     
    02:25
    Momentálně můžeme vidět zatím zřejmě nejlepší a nejkvalitnější utkání dosavadního programu v Přerově, Kanada i Slovensko si nedají nic zadarmo. Jeden brejk prakticky okamžitě střídá druhý.
     
    03:37
    Schwarz pálil z otočky těsně vedle branky, Forbes si v této chvíli musel pořádně oddechnout. Na dorážku totiž přibíhala další eskadra Slováků.
     
    04:18
    Kapitán Ketnar se snažil zvýšit tlak na kanadskou defenzívu, jenomže zámořskému výběru se podařilo dostatečně rychle vyhodit míček daleko od své klece. Sudí tak pískají zakázané uvolnění.
     
    05:08
    Dean se hned nadvakrát dostal do zajímavé šance, ale napoprvé jeho rána byla zblokována nad branku, druhý pokus mu tak jen vinou smůly nevyšel. Míček mu těsně před čepelí poskočil.
     
    05:57
    Tým Kanada East právě vstřelil branku!
    Kanadský tlak přináší své ovoce! Slovensko před chvílí lehce zaspalo v obraně, což se zámořskému výběru jen hodilo. Ďuris sice hned trojici nebezpečných střel vyrazil, na pohotovou dorážku CHASE BRODY už však byl přeci jen krátký. Asistence: Ethan Moore, Justin Leclerq.
     
    06:24
    Slováci se pokouší enormním náporem rozhlodat kanadskou obranu, avšak prozatím se jim to nedaří. Forbes spolu se svými kolegy v obraně zatím předvádí fantastickou práci.
     
    07:29
    Putala se dostal k palbě od modré, jenomže nakonec se gólové radost nedočkal. Míček těsně minul levou tyčku.
     
    08:18
    Slovensko se sice extrémně snaží o vytvoření gólové pozice, Kanaďané ovšem zatím svého soupeře dokonale přehrávají v poziční hře na modré čáře. Z té udělal zámořský výběr neprostupnou zeď.
     
    08:49
    Hillier a Dean před chvíli pořádně ohrozili slovenskou branku, Ďuris ovšem předvádí zákroky z říše snů. Skóre se tak nyní jen vinou lehké nepřesnosti nemění.
     
    09:13
    Slovensko v této chvíli čeká obtížná situace, neboť Oliver Ketner (SVK) bude muset jít za sekání na trestnou lavici. Kanadu čeká první přesilovka utkání.
     
    10:46
    Forbes čaruje! Wickie už už dostával míček za padajícího slovenského brankáře, avšak dorážka nakonec skončila pod jeho betonem. Kanaďané byli milimetry od skórování!
     
    11:13
    Ketner se vrací zpět do hry, Slovensko s velkou dávkou štěstí oslabení přežilo. Kanaďané navíc mají problémy s rozehrávkou.
     
    11:37
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    A máme tu vyrovnání! Vytoužená branka Slovenska přišla po velmi dynamickém brejku, který dokázal Kendera vyšperkovat parádní střelou. Forbes sice ještě zasáhl, avšak na dorážku TIMA DANIELČÁKA už těsně nedosáhl. Asistence: Jaroslav Kendera, Lukáš Vaculík.
     
    12:32
    Goymour se dostával do střelecké pozice, které se v jednu chvíli stala velmi nebezpečnou. Ďuris ovšem ukázal další pohotový zákrok, stejně jako proti Deanovi o malou chvíli později. Po přerušení se bude vhazovat před slovenskou brankou.
     
    13:55
    Kanada v této chvíli zapisuje další zakázané uvolnění, když se špatně domluvili Ethan s Nicholas Moorem. Slováci se tak mohou přesunout před Forbesovu branku.
     
    14:29
    Mairs se dostával do vyložené šance, neboť měl už před sebou jen osamoceného brankáře Ďurise. Avšak štěstěna nyní byla nakloněna na slovenskou stranu, kanadský útočník pálil těsně nad branku.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina byla zejména po divácké stránce excelentní. Oba týmy ukázaly vše ze svých kvalit, zejména nebylo nouze o rychlé brejky. Po vyrovnání Slováků tak zatím platí nerozhodné skóre. Pokračujeme v cca 15:28.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:36
    Slováci se nyní dostávají do další velepřesné na jeden dotyk, avšak po příliš dlouhém nahození Novoty se nyní píská icing. Kanaďané se dostanou v této chvíli díky vhazování před Ďurise.
     
    16:01
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Obrat! V derby hokejbalových velmocí se nyní Slováci přeci jen dočkávají poprvé vedení, když se sice Forbesovi povedlo ještě vychytat ránu Rehák, avšak tentokrát už na dorážku DOMINIKA LIBUTKY nedosáhl. Asistence: Samuel Rehák.
     
    16:22
    Tým Kanada East právě vstřelil branku!
    A máme znovu vyrovnáno! Velké drama nyní zavinila lehkovážnost slovenských beků, kteří nedokázali dostatečně rychle přistoupit k ZACHARY DEANOVI, jehož nenápadná rána nakonec skončila za Ďurisovými zády. Míček trefil prostor u pravé tyče. Asistence: Nick Sexton.
     
    17:41
    Slováci jsou v této chvíli pod velkým náporem soupeře, který je velmi pečlivě zkouší presovat. Velké problémy má zejména obranná řada, jež nestačila ani tentokrát rozehrát. Chipman tak může rozjet brejk.
     
    18:59
    Zachary Dean už už hledal někoho před bránou, avšak slovenská defenzíva se stačila v poslední chvíli nahrávce postavit čelem. Míček skončil pod tělem jednoho z beků.
     
    19:34
    Libutka se valil co nejrychleji na kanadskou klec po levém křídle, avšak zde už byl připraven obránce Spark. Míček po jeho zásahu skončil na střídačkách, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    20:18
    Slovenským fanouškům se sice verdikt sudí nelíbí, ale i tak jsou jejich miláčci nuceni se přesunout znovu před vlastní brankoviště. V této chvíli tak Kanada může vytrvale svého soupeře tlačit.
     
    21:11
    Vaculík běžel úplně sám na branku, avšak kanadský strážce branky Forbes předvedl prvotřídní zákrok. Rozštěpem se dostal na poslední chvíli k tyči, čímž zabránil zřejmě jistému gólu.
     
    22:29
    Leclerq se dostával do šance, avšak Ďuris mu špičkou hole jeho ránu dokázal dostat mimo branku. Slovensko mělo obrovský kus štěstěny!
     
    22:33
    Před kanadskou branko se strhla bitka, za kterou budou sudí nyní velmi razantně trestat. tresty byly rozdány následovně: Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Slovensko (Samuel Bodnár – 2 min., hrubost + 2 min., krosček). Trest odpyká Korbíni.
    Vyloučení v týmu Slovensko (Schwarz – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Kanada (Leclerq – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Kanada (Chatman – 2 min., hrubost).
     
    23:35
    Tým Kanada East právě vstřelil branku!
    Kanada znovu otáčí vývoj zápasu na svou stranu! Po rychlé přesilovkové kombinaci se dostal k palbě z kruhů MARK HILLIER, jehož přesně mířená rána nakonec byla pro Ďurise příliš těžké sousto. Asistence: Carson Wickie.
     
    24:54
    Stephenson se dostával do obrovitánské šance, ale Ďuris velmi iniciativně a odvážně vyběhl daleko od vlastní branky. Míček se mu nakonec podařilo vyrazit, Kanaďané se musí honem rychle vracet zpět do základního postavení.
     
    25:38
    Petras mířil ze střední vzdálenosti těsně vedle branky! Forbes se za jeho pumelicí stihl jen ohlédnout.
     
    26:16
    Slováci se nyní nedohodli na rozehrávce, čímž si připisují další icing. Kanada se v této chvíli na útočné třetině velmi zajímavě prezentuje ve většině situací, její sebevědomí roste.
     
    26:58
    Vaculík rozjel jeden ze svých dalších brejků, avšak jeho přízemní pokus dokázal Forbes vyrazit. Stejně tak dopadla i následná dorážka Danielčáka.
     
    26:58
    Kanada je v této chvíli trestána za následný faul po přerušení, Danielčáka podle názoru sudích Carson Wickie (CAE) ještě zřejmě lehce sekl.
     
    27:39
    Putala se při přesilovce dostal hned dvakrát k zajímavé střele, jenomže svou nadějně rozjetou akci nakonec ani jednou nedokončil. Kanaďané oba dva pokusy zblokovali.
     
    28:23
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Kanonýr se probudil! Nejproduktivnější hráč turnaje ROMAN FAITH nachytal při lehké nepozornosti brankáře Forbese, když mu zkusil míček nastřelit zpoza branky do výstroje. Od ní se pak následně velmi šťastně odrazil do sítě. Bez asistence.
     
    29:20
    Tým Kanada East právě vstřelil branku!
    Další zvrat! Letící projektil od Hilliera totiž ještě ve vzduchu dokázal velmi chytře tečovat KIERAN BURKE, čímž míček ještě nečekaně změnil trajektorii. Ďuris tak už na střelu nestačil zareagovat. Asistence: Mark Hillier, Carson Wickie.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina byla i tentokrát velice dramatická, plná zvratů a nečekaných událostí. Slováci sice ještě dokázali jedou celý zápas otočit, avšak Kanada se do něj nakonec vrátila. Během druhé přestávky tak vede o jednu branku právě ona, pokračujeme v cca 16:03.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:01
    Slovensko během přestávky vystřídalo brankáře, místo Daniela Ďurise se do branky podívá Patrik Andrisík.
     
    31:26
    Andrisík předvádí v této chvíli parádní zákrok proti Turnockovi, který zkoušel vypálit od modré čáry. Změna brankářů se zřejmě vyplácí, aktuální strážce branky chytá prozatím fantasticky.
     
    32:07
    A znovu Andrisík! Tentokrát musel chytat skákavý míček vypálený Sparkem. Po přerušení se bude chytat právě před slovenskou brankou.
     
    32:54
    Danielčák se dostával do jednoznačné příležitosti, ale obětavý Parsons ještě do střely stačil skočit. Forbes si tak připisuje celkem bezproblémový zákrok.
     
    34:22
    Chipman se plným tryskem dostával do zakončení, jenomže nakonec se před něj ještě dostali slovenští beci. Kanada se tak musí vracet zpět do defenzívy.
     
    34:52
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Další vyrovnání! Rychlý brejk Slováků byl nakonec pro Kanadu smrtící, neboť po Dlugošově nahození se dostal míček přímo k IVANU KORBÍNIMU, jemuž už stačilo míček pouze zasunout pod padajícího Forbese. Asistence: Štefa Dlugoš, Oliver Ketner.
     
    35:27
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Tento zápas má grády! Slováci se dostávají k dalšímu obratu, když se dostal ke střelbě od modré čáry DOMINIK HAJAS. Jeho dělovka zapadla těsně nad rameno golmana Forbese. Asistence: Samuel Hrivnák, Dominik Libutka.
     
    36:14
    Kanadu v této chvíli čeká další komplikace, sudí totiž nyní vylučují na 2 minuty Nicholase Moorea (CAE), který se podle jejich názoru provinil nedovoleným bráněním.
     
    37:02
    Forbes musel v brance velmi pohotově zasáhnout proti mnoha dorážkám Slováků, čímž pro jistou přerušuje hru. Kanaďané byli nyní pod enormním presem.
     
    37:45
    Hajas mířil jen pár milimetrů vedle levé tyče! Kanada zřejmě teď přežila další ryzí gólovku, Forbes následně odražený míček raději dostává do lapačky.
     
    38:14
    Nicholas Moore se dostává zpátky na hrací plochu, Kanada přežila slovenský nápor bez újmy.
     
    38:45
    Tým Kanada East právě vstřelil branku!
    Další vyrovnání! Kanada se v této chvíli vrací už poněkolikáté do zápasu, když tentokrát NICHOLAS MOORE dokázala nachytat při krátkém období nesoustředění i golmana Andrisíka. Ten nepředvedl proti jednoduché střele dobrý zákrok, míček mu smolně proskočil mezi betony. Asistence: Carson Wickie, Alex Doody.
     
    38:54
    Tým Kanada East právě vstřelil branku!
    Kanada je v laufu! Hráče s javorovým listem na hrudi nyní vlastní fanoušci vybláznili k dalšímu obratu, když se dostal hned po buly ke střele z dálky COLE CHIPMAN. Andrisík jeho ránu nedokázal zlikvidovat, nutno ale uznat, že bomba to byla pořádná. Asistence: Brendan Mairs, Ethan Moore.
     
    39:57
    Slováky nyní čeká další oslabení, Dominik Hajas (SVK) je v této chvíli trestán za hákování za vlastní brankou.
     
    40:23
    Tým Kanada East právě vstřelil branku!
    Kanada si jde rázně pro vítězství! Nejprve se sice míček otřel jen o tyčku, po chvíli se však podařilo Mairsovi dostat nahrávkou SAMA TURNOCKA do volného prostoru, odkud už měl hodně vekou šanci trefit odkrytou část branky. Kanadský tento scénář splnil do posledního puntíku. Asistence: Brenden Mairs, Jeff Spark.
     
    41:41
    Slováci se sice ještě hodně snaží o vstřelení kontaktní branky, jenomže Kanaďané už za tohoto stavu hrají velmi uvolněně. Jakékoliv chybě v defenzívě se tak snaží vyhnout,což se jim také daří.
     
    43:06
    Deana sice ještě Andrisík vychytal a přerušil hru, avšak poté se do hry zapojil i Mark Hillier (CAE), který se nevyhnul faulu. Podle verdiktu sudích byl jeho úder do brankáře sekání.
     
    44:04
    Andrisík si vyběhl až příliš daleko od brankoviště a podařilo se mu odpálit míček z hole Brendana Mairse (CAE), jenže kanadský hráč poté se poté tvrdě s brankářem srazil. Sudí jej tak trestají za nedovolené bránění.
     
    44:32
    Slováci sice mají hned dvojnásobnou přesilovku, jenomže Kanadě se podařilo hned několikrát bez problémů vyhodit míček z vlastního pásma. Rozehrávka slovenskému celku dost vázne.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči utkání: Ivan Korbíni (Slovensko) – Zachary Dean (Kanada East)
     
    Utkání mezi Kanadou East a Slovenskem přineslo obrovské množství vzrušení a nečekaných situací. Kanada sice ještě o druhé přestávce vedla o jednu branku, ale Slováci se během třetí třetiny ještě vzpamatovali a dokázali vývoj duelu obrátit. Kanadská ofenzíva ale přesto ještě dokázala mobilizovat své řady a dotáhla celý duel k vítězství, které může rozhodovat i o majiteli cenných kovů. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (16:38:27)

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 12. Danielčák (Kendera, Vaculík), 17. Libutka (Rehák), 29. Faith, 35. Korbíni (Dlugoš, Ketner), 36. Hajas (Hrivnák, Libutka) – 6. Broda (Moore, Leclerq), 17. Dean (Sexton), 24. Hillier (Wickie), 30. Burke (Hillier, Wickie), 39. N. Moore (Wickie, Doody), 39. Chipman (Mairs, E. Moore), 41. Turnock (Mairs, Spark)


    Slovensko: Ďuris (31. Andrisík) – Mešár, Dlugoš, Križan, Tomáško (A), Putala, Hajas, Bodnár, Kendera – Rehák, Ketner (C), Korbíni – Hrivnák, Petras, Libutka – Vaculík, Faith (A), Danielčák – Siakeľ, Schwarz, Garan – Novota
    Kanada East: Forbes (Laflame) – Doody (A), Burke, Broda (A), Olson, Sexton, Parsons, Turnock, Spark – Mairs, Hillier(C), Wickie – Dean, E. Moore, N. Moore – Baker, Chatman, Leclerq – Stephenson, Chipman, Goymour

    Rozhodčí: Vladislav Olesz, Jiří Cícha (oba CZE)
    thejrc.org