Piast Gliwice – Olomouc 0:3 (kon.) | Hertha – Dukla Praha 3:2 (kon.) | Příbram – Ufa 1:2 (kon.)
Znojmo – Uh. Brod 4:0 (kon.) | Ústí n. L. – Karlovy Vary 1:0 (kon.) | Austria – Dortmund 0:1 (kon.)
konec
FK Austria Vídeň
0:1 (0:1)
Borussia Dortmund
Pátek 13.07.2018, 19:00 • Generali-Arena, Vídeň • Přípravný zápas
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Borussia Dortmund

    Vestfálský velkoklub výsledkově nezvládl závěr předchozího ročníku Bundesligy a v konečné tabulce obsadil až čtvrté místo, když před sebou nechal suverénní Bayern, ale také konkurenční Schalke a třetí Hoffenheim. Po konci trenéra Bosze převzal tým Dortmundu Peter Stöger, ale ani on u kormidla dlouho nevydržel. Novým koučem Borussie se stal Lucien Favre, který společně s vedením přivedl do klubu hned několik letních posil. Žlutočerný dres tak budou oblékat například Thomas Delaney z Werderu, Abdou Diallo z Mohuče, Marius Wolf z Frankfurtu a také Achraf Hakimi, jenž před pár dny stvrdil své hostování z Realu Madrid. Své místo v kabině Westfalenstadionu naopak vyklidili Roman Weidenfeller, Gonzalo Castro, Andrij Jarmolenko a také Sokratis Papastathopoulos, jenž odešel do londýnského Arsenalu. Kromě nich schází také útočník Michy Batshuayi, kterému skončilo hostování z Chelsea.
     
    FK Austria Vídeň

    Tradiční klub z Vídně ani v minulé sezóně nedokázal narušit nadvládu suverénního Salcburku. Navíc neobhájil druhé místo z ročníku 2016/17 a dokonce se z rakouské Bundesligy ani nekvalifikoval do evropských pohárů, neboť v desetičlenné soutěži skončil až na sedmé pozici. Ještě předtím Austria stihla vypadnout z národního poháru v osmifinále s městským rivalem Rapidem Vídeň a k tomu obsadila v základní skupině Evropské ligy poslední čtvrté místo. Už v únoru Austrii opustil do té doby hlavní trenér Thorsten Fink, kterého nahradil Thomas Letsch. Ten sice zbabranou sezonu nezachránil, ale i tak se s vedením klubu dohodl na nové smlouvě. I on se tedy podílel na příchodu nových posil, do Vídně za ním dorazil třeba Bright Edomwonyi z Rizesporu či Brazilec Igor, jenž přišel na hostování ze Salcburku. Rakousko naopak opustil český obránce Patrizio Stronati, jenž se po nepovedeném angažmá vrátil do ostravského Baníku.
    Přípravný duel mezi Austrií a Dortmundem bude hostit zbrusu nový stadion! Generali-Arena pojme až 17 500 diváků.

     
    Úvodní sestavy:

    FK Austria Vídeň: Pentz – Klein, Madl, Igor, Salamon – Grünwald (C), Ebner, Matić – Prokop – Edomwonyi, Turgeman.
    Náhradníci: Lucic – Demaku, Friesenbichler, Gassmann, Gluhakovic, Kadiri, Sarkaria, Serbest, Schoissengeyr, Venuto.

    Borussia Dortmund: Hitz – Toljan, Piepe, Diallo, Wanner – Götze (C), Burnić – Pulisic, Philipp, Schürrle – Isak.
    Náhradníci: Oelschlägel – Zagadou, Sancho, Şahin, Gómez, Rode, Wolf, Schmelzer, Larsen, Toprak, Schwermann, Bockhorn, Boadu.

    Rozhodčí: Julian Weinberger.
     
    Hráči obou týmů už jsou na hrací ploše a utkání na zaplněném stadionu bude moci za malou chvíli začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté z Dortmundu, kteří nastupují v tradičních žlutočerných, zatímco domácí ve fialových dresech.
     
    2
    Před branku Pentze přiletěly první dva centry, nicméně Pulisic ani Toljan jimi moc problémů v obraně Vídně nenadělali.
     
    3
    Domácí získali balón a poprvé dostali trochu klidu na postupnou rozehrávku z vlastní poloviny.
     
    4
    Isak měl ve vápně trochu volného prostoru, jenomže Pulisicův centr nezpracoval. To samé platilo o následném pasu Philippa.
     
    5
    Nepříjemný začátek zápasu pro domácího záložníka Thomase Ebnera, který po jednom ze soubojů zůstává ležet a musí být ošetřen.
     
    6
    Po krátké pauze se už znovu hraje, u míče se nachází obranná řada Austrie.
     
    7
    Někteří z fanoušků si žádali odpískání penalty, jenomže hlavní rozhodčí přešel zákrok u levého kraje velkého vápna bez odezvy.
     
    8
    O chvíli později domácí přece jenom zakončili, když si skákavý balón dokázal zkrotit Nigerijec Edomwonyi, ovšem z nelehké pozice vypálil jen vedle pravé tyče Hitzovy brány.
     
    9
    Edomwonyi byl po kolmici od Matiće pokrytý a nakonec pro svůj tým nezískal ani autové vhazování.
     
    11
    Austria přenesla hru zleva doprava a pak zpátky na osu hřiště, odkud přišla jenom zablokovaná dalekonosná střela.
     
    12
    Další dlouhá diagonála mířila na Uroše Matiće, ovšem bratr slavnějšího bratra tentokrát neměl šanci vysoko letící balón zastavit.
     
    13
    Novou útočnou akci vedli domácí fotbalisté po pravé straně, ale těsná obrana je donutila poslat jednu z přihrávek do autu. Následuje rozehrávka Marwina Hitze.
     
    14
    Ta ale měla k dokonalosti hodně daleko a Austria zadarmo získala rohový kop. S jeho bráněním však Borussia neměla žádné další starosti.
     
    15
    Vídenští aktivně napadali a donutili hosty k zadovce na Hitze. Ten se tentokrát vyvaroval zaváhání a postupná rozehrávka BVB může pokračovat.
     
    16
    Ofsajd a v něm švédský útočník Borussie Alexander Isak.
     
    17
    Ebner si mimo hru znovu sedl na trávník a vypadá to, že kvůli problémům s pravou dolní končetinou nebude moci pokračovat.
     
    18
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Thomas Ebner, přichází Maximilian Sax.
     
    20
    Některý z hráčů v dresu Borussie trefil míč rukou a hlavní rozhodčí Weinberger okamžitě přiřkl rozehrávku Austrii.
     
    21
    Z kotle domácích fanoušků vyletělo několik stovek konfet, které zasypalo malé vápno u branky Pentze. Hra přesto pokračuje bez přerušení.
     
    22
    Kromě nepořádku u svého pracoviště si musel Pentz poradit také se střelou volného Philippa. Domácí gólman mu ale zmenšil střelecký úhel a zabránil otevření skóre.
     
    23
    Úklid byl nařízen až nyní, před autovým vhazováním Thomase Salomona.
     
    24
    Napadání Dortmundu přineslo zisk míče, ale ten na hostujících kopačkách moc dlouho nevydržel. Maximilian Philipp kolmici za obranu nestihl zachytit před rychlejším brankářem Pentzem.
     
    26
    Domácí tým znovu nedokázal přejít ani za půlící čáru a dostal se do problémů. Pulisic byl adresátem centru za vzdálenější tyč a podle všeho ještě hlavou hledal dobíhajícího Isaka, ale přitom poslal balón do autu.
     
    27
    Dortmundští sbírají další procenta do statistiky držení míče. Zatím se ale pohybují jen v blízkosti vlastního brankáře.
     
    29
    Na bezbrankovém skóre nic nezměnil ani André Schürrle, který si to z levé strany namířil na osu hřiště, jenže z nějakých šestadvaceti metrů Pentzovu branku přestřelil.
     
    30
    Náznak šance také na druhé straně. V hlavní roli se ocitl Edomwonyi, který se rychlou kličkou zbavil svého strážce, ale zpoza vápna také vypálil vysoko nad.
    30. Bright Edomwonyi (AUV)
     
    32
    Isak si na chvíli vyměnil pozice s Pulisicem, který od něj dostal krátkou přihrávku směřující před velké vápno. Tam už americký mladík ale narazil do fialové zdi.
     
    33
    Po faulu v poměrně nebezpečném prostoru kopali hosté standardní situaci. Zeď při ní zpomalila letící míč příhodně pro Maximiliana Philippa, jenž se šťastně dostal za obranu, ale zblízka trefil jen pravou nohu Penze.
     
    35
    Christian Pulisic to chtěl vzít na sebe a ukončit obléhání vápna potáhnutím míče na střed. Při snaze vystřelit ale trefil jen prvního clonícího soupeře.
     
    36
    Austria v poslední době jenom brání a také teď nechává hostům hodně času a prostoru při hraní okolo půlící čáry.
     
    38
    Aktivní Edomwonyi nevzdal souboj o míč a ještě získal pro rakouský tým autové vhazování. O to se postaral Salamon, ale nic nebezpečného z toho nebylo.
     
    39
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Borussia se v devětatřicáté minutě dostává do vedení! Během hry u středového kruhu naprosto propadla levá strana domácí obrany, která nechala úplně volného Pulisice. Ten se s míčem dostal až ke koncové čáře a na poslední chvíli přihrál k penaltovému bodu, odkud se přesnou střelou z první nemýlil ALEXANDER ISAK.
    39. Alexander ISAK - 0:1
     
    41
    Další propadnutí defenzivy Austrie! Isak dostal od Schürrleho ideálně načasovanou přihrávku, ale v úniku vůbec nevystřelil. Před Pentzem se musel otáčet zády k brance a nakonec vypálil jenom do Igora.
     
    42
    Právě brazilský obránce Igor teď na půlící čáře zastavil rozběhnutého Pulisice. Kopat se bude proti brance Austrie.
     
    43
    Wanner se vůbec nepochopil se stopery Dortmundu, kteří si vůbec nevšimli jeho zpětné přihrávky. Turgeman se zadarmo dostal do úniku, jenže nezvolil vůbec dobré zakončení. Z hranice vápna poslal míč přesně na Hitze, který mohl jenom doufat, že bude trefen.
     
    44
    Hosté nedostali míč do bezpečí a museli si pomoct faulem. Po něm kopal přímý kop Grünwald, ale Hitz byl u své levé tyče se zákrokem včas.
     
    45
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+1
    Až teď si muži ve žlutočerných dresech mohou definitivně oddechnout. Edomwonyi i Turgeman byli při centru zleva v ofsajdu.
     
    45+2
    Isak se v zahuštěném prostoru na pravém křídle neprosadil. Igor jeho kličku do šestnáctky přečetl a zakopl míč do autu.
     
    45+3
    Nakonec z toho byl ještě jeden rohový kop. Balón po něm vyletěl ven z vápna, kam byl vrácen krátkým centrem, jenže akrobatické zakončení Philippa našlo jen náruč Pentze.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, ve kterém si obrany obou týmů hned několikrát vybraly slabší chvilky a doslova darovaly soupeřům velké šance. Jedinou z nich využil v devětatřicáté minutě Isak, a tak Dortmund jde do šatny s jednobrankovým náskokem v zádech.
    Do Vídně přijelo i 800 fanoušků BVB

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Patrick Pentz, přichází Ivan Lucic.
     
    46
    Dortmund vyslal na druhou půli téměř celou novou jedenáctku. Na trávníku jsou Zagadou, Sancho, Rode, Şahin, Wolf, Schmelzer, Schwermann, Larsen, Toprak a Bockhorn.
     
    46
    Austria vstoupila do druhé půle nákopem ihned po rozehrávce. Získala tím rohový kop, ale jeho rozehrávka na krátko přinesla akorát tak ofsajd.
     
    47
    Fanoušci domácího celku si za Hitzovou bránou připravili menší pyro show. Dění na trávníku tím ale ovlivněné není.
     
    49
    Po několika vlažnějších minutách přišel domácí výpad po ose hřiště a autové vhazování z těsné blízkosti praporku.
     
    50
    Borussia se autu jednoduše ubránila. O chvíli později ale Zagadou fauloval Edomwonyie a domácí mohou pokračovat.
     
    52
    Hodně aktivní Edomwonyi se tentokrát dostal k míči na pravém křídle, ovšem přizemní pas do šestnáctky letěl pouze na Hitze.
     
    53
    Angličan Sancho si navedl balón na pravačku, Lucic na jeho pokus ale dobře viděl a precizně zasáhl.
    53. Jadon Sancho (DOR)
     
    54
    Domácí gólman šel proti centru Schmelzera a přitom skolil jednoho ze spoluhráčů, kterému způsobil krvavý šrám na hlavě.
     
    55
    Postiženým hráčem je pravý obránce Thomas Salamon, nicméně jeho tržná rána by mu neměla zabránit v pokračování ve hře.
     
    56
    Rodeho kolmice za obranu rozhodně měla myšlenku, ale jako první u ní byl domácí gólman, jenž okamžitě rozehrál.
     
    57
    Nákop Nuriho Şahina viditelně směřoval do ofsajdu, který pomezní rozhodčí také správně odmával. Zraněný Salamon je mezitím připravený k návratu s obvazem na hlavě.
     
    58
    Maximilian Sax se dostal k míči během defenzivní práce a k tomu si došel pro faul, takže obrana Austrie si může na chvíli odpočinout.
     
    59
    Nepříliš nadějná střela z delší vzdálenosti byla hosty tečovaná a pokračovat se tak bude rohovým kopem Austrie.
     
    60
    Prokop svým rychlým centrem marně hledal Edomwonyiho. Odvrácený míč přistál u Kleina, jehož pokus byl pro změnu zablokován.
     
    61
    Na řadu přišel další rohový kop, který byl rozehrán přímo na volej Kleina. Rána byla opět tečovaná a zastavila se až o posledního hráče Dortmundu, který stál kousek před brankovou čarou.
    61. Florian Klein (AUV)
     
    62
    Protiakce Borussie dlouhého trvání neměla, protože centr z pravé strany ve vápně nikoho nenašel. Lucic se může chystat k odkopu.
     
    63
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Bright Edomwonyi, přichází Kevin Friesenbichler.
     
    64
    Austria rozehrála nařízenou standardní situaci na krátko. Míč pak nepřehledně létal vzduchem a následná koncovka taktéž prosvištěla nad břevnem.
     
    66
    Sergio Gómez chtěl zrychlit hostující přechod do útoku, jenomže dlouhý pas po ose hřiště skončil u mužů ve fialovém. Ti jsou v posledních chvílích Dortmundu více než vyrovnaným soupeřem.
     
    67
    S číslem sedmnáct operoval u rohu pokutového území Klein, který poslal míč přesně na nohu Turgemana. Izraelský útočník byl nucen pálit z otočky a Hitz zasahovat nemusel.
     
    68
    Další akce vídeňského klubu skončila v samotném zárodku, neboť asistent rozhodčího odmával ofsajd.
     
    69
    Sebastien Rode byl na konci nenápadné kombinační akce, která byla ukončena jeho střelou z delší vzdálenosti, ale domácí gólman ji opět s přehledem vyrazil.
     
    71
    Dortmund se o střely zpoza šestnáctky pokouší hodně často. Stojící Gómez teď ale musel pálit z nepříliš dobré pozice a podle toho balón také letěl.
     
    73
    Sancho se zapomněl v ofsajdovém postavení a když na něj balón letěl, tak se záměrně vůbec nezapojil do hry. Balón zadarmo získávají obránci Austrie.
     
    74
    Rode byl faulován ve středu hřiště. Dortmund bude rozehrávat, ale tak se stane až po trojitém střídání Austrie.
     
    75
    Za Igora, Turgemana a Grünwald přicházejí na hrací plochu Schoissengeyr, Demaku a Venuto.
     
    76
    Další faul na sebe nenechal dlouho čekat. Borussia po něm dostala přímý kop, jenže Larsen vypálil z nějakých třiceti metrů hodně vysoko nad Lucicovu bránu.
     
    78
    V tradičním duchu pro přípravné zápasy se tento duel nachýlil do poslední čtvrthodiny. Dortmund po pasivním vstupu do druhé půle získal zpět kontrolu nad hrou a drží si náskok 1:0.
     
    79
    Şahin píchl míč do volného levého křídla, odkud přiletěl Schmelzerův vynikající centr, jenže Wolf prudce hlavičkoval jen doprostřed branky, kde brankář Lucic nechyběl.
    Wolfovu hlavičku Lucic vyrazil (DOR)
     
    81
    Skoro všichni hráči se teď během hry zastavili a Dortmund tak má naprostý klid pro přípravu nové útočné akce.
     
    82
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Uroš Matić, přichází Manprit Sarkaria.
     
    83
    Marius Wolf před jednou ze střídaček nevyzrál na Kleina. Balón se ale odrazil ke Gómezovi a toho domácí ihned zfaulovali.
     
    84
    Náznak šance Austrie ztroskotal na patičce a hlavně podklouznutí útočícího hráče, ke kterému balón pomalinku směřoval.
     
    86
    Dortmundští přenesli těžiště hry až k pravé autové čáře, jenže ani tam jim pšenka nekvetla. Rakouský tým pak ale balón rychle odevzdal a nemůže se tak dostat do závěrečného tlaku.
     
    87
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Michael Madl, přichází Abdul Kadiri Mohammed.
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Thomas Salamon, přichází Jan Gassmann.
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Dominik Prokop, přichází Tarkan Serbest.
     
    88
    Vynikající oko hlavního rozhodčího Juliana Weinbergera, který odhalil teatrální pád Venuta po vymyšleném kontaktu s bránícím Şahinem. Místo penalty je z toho napomenutí žlutou kartu.
    88. Venuto si pro penaltu nedoskočil
     
    90
    Sancho potáhl míč o několik desítek metrů dopředu a Dortmund se díky tomu dostal k rychlé akci po levém křídle. Finální centr skončil u bránícího hráče Austrie, jenž ho přesměroval na roh.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány dvě minuty navrch.
     
    90+2
    Austria překonala obranný val dlouhou diagonálou na Kleina. I on ale měl zaterasenou cestu do vápna a byl nucen přihrávat dozadu.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Svěřenci Luciena Favreho ve svém prvním přípravném duelu před novou sezónou pokazili Austrii otevření zbrusu nového stadionu a vybojovali těsnou výhru 1:0. Jediná branka padla v devětatřicáté minutě a postaral se o ni švédský útočník Isak. Po změně stran Borussia poslala na hřiště deset čerstvých hráčů a ti hru bezpečně kontrolovali až do samotného závěru.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, přeji Vám hezký zbytek dne. (21:13:08)

    Michal Břuchanský

    Branky: 39. Isak

    Karty:   88. Venuto (AUV)


    FK Austria Vídeň: Pentz (46. Lucic) – Klein, Madl, Igor (75. Schoissengeyr), Salamon – Grünwald (C) (75. Venuto), Ebner (18. Sax), Matić (82. Sarkaria) – Prokop – Edomwonyi (63. Friesenbichler), Turgeman (75. Demaku).
    Náhradníci: Lucic – Sax, Demaku, Friesenbichler, Gassmann, Gluhakovic, Hahn, Mohammed, Sarkaria, Serbest, Schoissengeyr, Venuto.

    Borussia Dortmund: Hitz – Toljan, Piepe, Diallo, Wanner – Götze (C), Burnić – Pulisic, Philipp, Schürrle – Isak.
    II. poločas: Hitz – Zagadou, Sancho, Rode, Şahin, Wolf, Schmelzer, Schwermann, Larsen, Toprak, Bockhorn.

    Náhradníci: Oelschlägel – Zagadou, Sancho, Şahin, Gómez, Rode, Wolf, Schmelzer, Larsen, Toprak, Schwermann, Bockhorn, Boadu.

    Rozhodčí: Julian Weinberger
    thejrc.org