Francie – Chorvatsko 4:2 (kon.)
konec
Francie
4:2 (2:1)
Chorvatsko
Neděle 15.07.2018, 17:00 • Lužniki (Moskva) • Mistrovství světa • Finále
Předzápasové kurzy
     
    To už je ze světového šampionátu v Rusku vše! S konstatováním, že Francie se po dvaceti letech vrátila na fotbalový trůn, pro Chorvaty zůstalo stříbro a bronzové medaile brala Belgie s vámi loučím a přeji příjemný zbytek nedělního večera. (19:38:44)
    Giovanni Infantino předává trofej pro mistry světa do rukou Huga Llorise
     
    Ta nejočekávanější chvíle je tady! Z rukou Giovanni Infantina převzal trofej pro šampiony mistrovství světa kapitán Francie Hugo Lloris.
    Za hustého deště si pro zlaté "placky" přichází fotbalisté mistrovské Francie
     
    Pro zlaté medaile si v hustém dešti míří také vítězové! Třiadvacet francouzských hrdinů s realizačním týmem.
     
    Medaile předává čtveřice prezidentů! Šéf FIFA Giovanni Infatino, prezident Ruska Vladimir Putin a také hlavy obou finálových zemí Emmanuele Macron a Kolinda Grabarová Kitarovićová.
    Chorvati přebírají stříbrné medaile
     
    Velmi zklamaní Chorvati po tom, co se jim podařilo třikrát zvládnout v playoff dramatické zápasy, si jdou po porážce 2:4 pro stříbrné medaile. Francouzský tým doprovází soupeře potleskem, stejně jako celý moskevský stadion.
     
    Nejlepším brankářem je vyhlášen dlouhán z Belgie Thibaut Courtois.
     
    Také čtveřice rozhodčích v čele s Argentincem Néstorem Pitanou si jde pro ocenění.
     
    Zlatou kopačku si se šesti góly vysloužil Harry Kane. Stejném počtem branek stačil na cennou trofej i před čtyřmi lety Jamesi Rodríguezovi.
     
    Lionela Messiho střídá na postup nejlepšího hráče mistrovství světa Luka Modrić!
     
    Nejlepším mladým hráčem a nejlepším hráčem finálového zápasu je vyhlášen Kylian Mbappé!
     
    Didier Deschaps se stává teprve třetím mužem, po Brazilci Zagallovi a legendárním Němci Beckenbauerovi, který ovládl mistrovství světa jako hráč i jako trenér.
     
    Statistiky finálového zápasu

    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 6:3.
    Střely mimo: 1:8.
    Rohy: 2:6.
    Ofsajdy: 1:1.
    Fauly: 14:13.
    Francie porazila Chorvatsko 4:2 a po dvaceti letech se stává opět mistrem světa!

     
    Francie se po dvaceti letech vrací na fotbalový trůn! Ve finálovém utkání se podařilo "Kohoutům" přehrát výtečně hrající chorvatskou reprezentaci 4:2.

    Úvodní minuty sice příliš fotbalové krásy nepřinesly, ale vše odstartovala první branka! Griezmann zahrával standardní situaci ze třiceti metrů, Varane sice na balon nedosáhl, ale smolně pro Chorvaty si ho srazil do vlastní sítě Mario Mandžukić. Vedení Les Bleus však trvalo pouze deset minut. Také Chorvatům vyšla situace po centru z volného přímého kopu. Po Vidově vyhraném hlavičkovém souboji se zjevil na hranici šestnáctky osamocen Ivan Perišić, který střelou k pravé tyči srovnal krok. Následně ale Vida zaváhal při odkopu, po kterém vznikl rohový kop. Perišić zahrál rukou po hlavičce Matuidiho a po kontrole videa byla nařízena penalta. Tu s velkým přehledem proměnil Antoine Griezmann.

    Druhou půli odstartoval do té doby neviditelný Paul Pogba. Hned o šest minut později přidal gól na 4:1 Kylian Mbappé umístěnou střelou k levé tyči. Vše zkomplikoval pro družinu Didiera Deschampse Hugo Lloris, který až příliš riskoval při rozehrávce, kličkou neobešel Maria Mandžukiće, který ještě vykřesal naději pro celek okolo kapitána Modriće. V závěru už ale Chorvatům chyběly síly na zdramatizování a pohár pro vítěze tak míří do Francie!
    90+5. Poslední vteřiny zápasu a obrovská radost nových světových šampionů!
     
    90+5
    Konec zápasu.

    Vít Schück

    Branky: 18. Mandžukić (vla.), 38. Griezmann (pen.), 59. P. Pogba, 65. Mbappé (Lucas Hernández) – 28. Perišić (D. Vida), 69. Mandžukić

    Karty:   27. Kanté (FRA), 41. Lucas Hernández (FRA) – 90+2. Vrsaljko (CRO)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 1:8. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 14:13.
    Francie: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – P. Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) – Giroud (81. Fékir).
    Náhradníci: Aréola, Mandanda – Kimpembe, Mendy, Rami, Sidibé, N'Zonzi, Tolisso, O. Dembèlé, Fékir, Lemar, Thauvin.

    Chorvatsko: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić (81. Pjaca) – Rakitić, Brozović – Rebić (71. Kramarić), Modrić (C), Perišić – Mandžukić.
    Náhradníci: L. Kalinić, Livaković – Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Pivarić, Badelj, Bradarić, Kovačić, Kramarić, Pjaca.

    Rozhodčí: Néstor Pitana – Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti (všichni Argentina)
    thejrc.org