Příbram – Dukla Praha 4:0 (kon.) | Opava – Liberec 1:1 (kon.) | Jablonec – Karviná 4:1 (kon.)
Plzeň – Zlín 1:0 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
1:1 (0:0)
FC Slovan Liberec
Sobota 11.08.2018, 17:00 • Městský fotbalový stadion Srbská, Brno • FORTUNA:LIGA • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť. Hezkou sobotu přeji z brněnského fotbalového stadionu v Srbské ulici, kde pravidelně hrává své zápasy domácí Zbrojovka. Ta však hraje nyní druhou ligu a útočiště si zde v Brně našel nováček z Opavy. Ten bude dnes pod Špilberkem hrát letos podruhé a hostit bude vždy nepříjemný a bojovně naladěný Liberec.
     
    Fotbalisty Slezského FC čeká v sobotu čtvrtý pokus ve FORTUNA:LIZE na to, aby si připsali první bodový zisk. Nutno říct, že je hned v úvodu sezóny potkala nepříjemnost v podobě těžkého losu. To si ale člověk vážně nevybere. Opava musí dál bojovat a do cesty se jí nyní postaví liberecký Slovan, který z postu hlavního kouče vede ex-hlučínský obránce se slovenským pasem Zsolt Hornyak.
     
    „Zápas s Libercem vnímám jednoduše jako ten, že už potřebujeme body. Ty pro nás budou velkou vzpruhou,“ poznamenal na klubovém webu trenér Opavy Roman Skuhravý. Slovan zatím v této sezoně vyhrál úvodní zápas s Karvinou, poté prohrál o gól na hřišti úřadujícího mistra z Plzně a následně zachraňoval remízu s Teplicemi. „Je to šikovné a pohybově dobře vybavené mužstvo. Viděl jsme je naživo v zápase s Teplicemi. Čeká nás zajímavá prověrka,“ míní šéf opavské lavičky.
     
    Je jasné, že hosté budou v utkání favoritem. Na svém kontě mají čtyři body a další budou chtít přidat. A jaké tedy jsou ohlasy z libereckého tábora před sobotním mačem? „Hrajeme pěkně, ale máme čtyři body. V Plzni jsme uhráli nulu a proti Teplicím jsme měli vyhrát, takže čtyři body jsou málo," komentoval Tomáš Malinský situaci po třetím ligovém zápase. „Proti Teplicím jsme asi dva body ztratili. Hra je dobrá, jenže nám chybí finální řešení. Na gól se nadřeme a to nás stálo výhru, jinak se máme od čeho odrazit," dodal Pázler.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Fendrich – Simerský, Svozil, Helebrand – Janetzký, Schaffartzik, Zavadil, Kuzmanović (C), Zapalač – Juřena, Puškáč.
    Náhradníci: Šrom – Hrabina, Radić, Freit, Smola, Jurečka, Řezníček.

    FC Slovan Liberec: Hladký – Mikula, Karafiát, Kačaraba, Koscelník – Mara, Breite (C), Ševčík, Potočný, Pešek – Mashike Sukisa.
    Náhradníci: Nguyen – Malinský, Oršula, Pázler, Köstl, Nešický, Oscar.

    Rozhodčí: O. Lerch – D. Hock, L. Ratajová (J. Vojkovský).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Ještě jednou pěkný den z Brna, oba týmy již nastupují na hrací plochu stadionu na Srbské. Vítá je zhruba tisícovka fanoušků převážně z Opavy.
     
    Za krásného slunečného dne zní hymna FORTUNA:Ligy, za pár chvil můžeme začít. V hledišti sledujeme i hrstku libereckých fanoušků, kteří váželi cestu do Brna.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Sudí Lerch právě písknul do píšťalky, u míče je Liberec, který rozehrává první útok.
     
    2
    Opava se snaží být od začátku duelu aktivní, žene je k tomu i bouřlivá atmosféra, kterou vytváří fanoušci ve žlutých dresech.
     
    4
    Žlutou kartu dostává Elvis Mashike Sukisa (FC Slovan Liberec).
     
    3
    První žlutou kartu obdržel Mashike Sukisa, který postrčil Svozila do brankáře Fendricha a mohlo z toho být nepříjemné zranění. Nakonec z toho opavská dvojice vyvázla bez zdravotním patálií
     
    4
    Odchovanec Zbrojovky a v současné době brankář Liberce Václav Hladký si dovolil velmi riskantní kousek. Sám před Juřenou udělal kličku, pokud by mu nevyšla, hosté by šli pravděpodobně do vedení.
     
    5
    Liberec zahrával první rohový kop, zhostil se jej Potočný, který hledal svým centrem někoho před bránou, nakonec to Opava zvládla s obtížemi se ubránila.
     
    8
    Žlutou kartu dostává David Puškáč (SFC Opava).
     
    9
    Vypadalo to, že Liberec půjde do vedení. Rozhodčí také ukázal, že gól bude platit, ale po poradě s pomezním branka nemůže být uznána. Mikula totiž zahrál na malém vápně rukou! Slovan každopádně ukázal, kudy by mohla vést cesta k úspěchu. To byla rychlá a přímočará akce, které mnoho nechybělo.
     
    9
    Žlutou kartu dostává Jan Mikula (FC Slovan Liberec).
     
    10
    Zatím mají více ze hry fotbalisté z Liberce, kteří se snaží zatlačit svého soupeře. Opava prozatím vyčkává s nějakými útočnými výpady.
     
    12
    Hosté kombinují ve středu hřiště, Opava pouze brání a těžko se dostává k míči.
     
    13
    Koscelník unikal po pravé straně hřiště a chtěl odcentrovat do vápna, tam byl ale připravený Fendrich.
     
    15
    Zajímavá standardka pro Liberec. Z pětadvaceti metrů bude zahrávat trestňák Roman Potočný. Ten jak známo disponuje slušnou kopací technikou.
     
    16
    A také to prokázal, jeho centr se snesl až před bránu Fendricha, který se musel natáhnout k pravé tyči a zachránit svůj tým včasným zákrokem.
     
    17
    Na opavské straně první solidní šance. Janetzký centroval z pravé strany na malé vápno, kde byl Juřena, toho ale v poslední chvíli zablokovala liberecká obrana. Poté se hra přerušila pro faul a proběhlo drobné ošetření.
     
    19
    Juřena v zápalu boje chtěl získat míč přes Kačarabu, ale pomohl si faulem. K zakončení se tak nedostal.
     
    20
    Opava ovšem hru vyrovnala, nyní se k míči dostává mnohem častěji. Liberečtí přichází poměrně rychle o míč, chybují v kombinaci.
     
    22
    Z dálky zkusil své štěstí obránce Mikula, jeho střelu ovšem utlumila opavská obrana a Fendrich si tak pro míč mohl v pohodě dojít.
     
    23
    Koscelníkův centr z pravé strany nebezpečně skočil před brankářem Fendrichem, ten si muse dávat velký pozor, aby míč chytil bezpečně do rukavic. Povedlo se a může rozehrávat od své svatyně.
     
    25
    Pavel Zavadil zdejší stadion dobře zná, něco už tady přeci jen odkopal. Teď se dostal k jeho oblíbené činnosti, tedy zahrávání standardek. Jeho nápad však spoluhráči nepochopili a Hladký si pro míč v klidu došel.
     
    26
    Hladký musel jít do souboje s Puškáčem, neměl to vůbec lehké, ale nakonec situaci zvládl. Sudí Lerch navíc píská přestupek proti pravidlům.
     
    28
    Liberecký Ševčík si hledal pozici ke střele, nakonec se náběhem dostal na levou stranu velkého vápna a vyzkoušel přízemní střelu na Fendrichovu bránu. Byla tam však teč a pro Liberec je z toho pouze rohový kop.
     
    29
    Ani čtvrtý roh Liberce nebyl zhodnocen gólovou akcí. Centr do vápna neměl potřebné parametry a Opava se hravě ubránila.
     
    30
    Ševčík zahrával další standardku, ta našla Sukisovu hlavu, ale opět tam byla drobná teč a zakončení nebylo kvalitní. Pro Liberec z toho byl pátý roh, ale i ten si domácí pohlídali.
     
    31
    Máme za sebou něco přes třicet minut, stav je stále nerozhodný, blíž ke gólů byli hosté, kteří mají o něco víc ze hry. Opava však bojuje a postupem času se dostává do hry. Musí však přidat v kombinaci a podporovat útočné snažení.
     
    32
    Velké chyby v opavské obraně a také nedůraz. Málem toho využil aktivní Elvis Mashike Sukisa, ale ani nadvakrát jeho střela nebyla razantní a tak k Fendrichovi míč doslova doskotačil.
     
    34
    Největší šance zápasu a v ní domácí Dominik Simerský. Po parádním centru Zavadila se obránce SFC vysřouboval do vzduchu a mnoho nechybělo. Brankář Hladký však konečky prstů vytáhl míč letící do brány a zabránil vedení domácího týmu.
     
    35
    Opava ožila díky této šanci, zároveň se probudili i fanoušci, kteří připravují svému mužstvu velmi dobrou atmosféru.
     
    36
    Fendrich musel reagovat na špatnou malou domů. Ve skluzu míč v poslední moment odvrátil do bezpečí.
     
    38
    Obrovská šance pro změnu na liberecké straně. Pešek se dostal k hlavičce v záklonu, přeloboval Fendricha a trefil břevno opavské brány. Poté dorážel Sukisa a opět mnoho nechybělo. Velké možnosti hostů, ale platí stále stav 0:0.
     
    40
    V závěru poločasu se hraje zajímavý fotbal, oba týmy mohly jít do vedení, ale nejprve Hladký vychytal Simerského a následně se neprosadil po hlavičce Pešek.
     
    43
    Žlutou kartu dostává Petr Ševčík (FC Slovan Liberec).
     
    44
    Rozhodčí Lerch udělil za poločas již čtyři žluté karty, všechny nejspíš oprávněně.
     
    45
    Už se hrahe poslední minuta prvního poločasu, který bude ještě nastaven o jednu minutku.
     
    45+1
    V závěru poločasu mohla jít Opava do vedení. Z osmnácti metrů se dostal ke střele Helebrand a výborným zákrokem se prezentoval brankář Hladký, který vyběhl a svým zásahem zmenšil střelecký úhel.
    45+1. Slezané málem skórovali do šatny, Helebrand nepropálil Hladkého
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který branku nenabídl. Šance však ano. Tu první měl dobře hrající Sukisa, jenže míč dopravil do sítě po zásahu ruky. O gól se také mohl postarat Pešek, jenže jeho hlavička skončila na tyči. Největší šanci Opavy měl obránce Simerský, jehož hlavička po centru Zavadila skončila u brankáře Hladkého. Ten se skvělým zákrokem na domácím hřišti vyznamenal. Celkově se hrála poměrně vyrovnaná kopaná, větší aktivitu vykazoval favorit z Liberce, ale zhruba v polovině hry se duel vyrovnal.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází David Puškáč, přichází Matěj Hrabina.
     
    47
    Opavský trenér Skuhravý udělal do druhého poločasu jednu změnu, když stáhl útočníka a do hry poslal obránce.
     
    48
    Každopádně Opava začala druhý poločas lépe, bude zahrávat Zavadilem trestný kop.
     
    49
    Míč doskákal až na malé vápno, kde se do zakončenít tlačil Kuzmanovič, ale neuspěl. Opava bude následně zahrávat roh.
     
    50
    Roh na krátko nezahrál Zavadil dobře, kombinace Slezanům příliš nevyšla.
     
    51
    Slovan váhal s rozehrávkou, několikrát to zaskřípalo a nakonec musel Ševčík odvracet míč na další roh.
     
    53
    Toho se chopil Zapalač, ale ani tentokrát to kýžený efekt nepřineslo.
     
    53
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Elvis Mashike Sukisa, přichází Jan Pázler.
     
    54
    To nebyla vůbec špatná pozice. Domácí Juřena se dostal ke střele na malém vápně, kde Hladký pouze přihlížel, ale nakonec skončil míč nad bránou.
     
    55
    I liberecký trenér Zsolt Hornyak udělal jednu personální změnu. Do hry vpustil kanonýra Jana Pázlera.
     
    55
    A právě Pázler se dostával do dobré šance, prakticky by běžel sám na bránu, jenže praporek rozhodčího byl jiného názoru. Pískán ofsajd.
     
    57
    Ve druhém poločase je to opět vyrovnaná partie, mnoho šancí nevidíme, je to spíš boj.
     
    59
    Po obléhání liberecké brány přišla velká šance Opavy. Po centru z pravé strany se k hlavičce dostal opět Dominik Simerský a Hladký musel dávat velký pozor. Míč nakonec letěl doprostřed brány, kde Hladký stál.
    59. Simerský ve výborné pozici hlavičkoval, Hladký ale kryl do rukavic
     
    60
    Žlutou kartu dostává Radim Breite (FC Slovan Liberec).
     
    61
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Jakub Pešek, přichází Tomáš Malinský.
     
    62
    Liberec právě vstřelil branku!
    Hostující obléhání opavského území bylo překonáno. Liberec rozebral ve středu hřiště svého soupeře, který zcela zapomněl na levé straně velkého vápna na ROMANA POTOČNÉHO a ten střelou na vzdálenější tyč překonal Fendricha. Dobrou práci odvedl Ševčík, který právě na levé straně hřiště našel autora první branky zápasu.
    62. Roman POTOČNÝ - 0:1
     
    63
    Slovan tak po hodině hry vede, využil svou největší šanci v zápase a také chybu opavské obrany, která ho nechala úplně volného.
     
    66
    Opavu bude jistě mrzet úvod druhého poločasu, kde byla lepší a měla i náznaky šancí, ale jednu z nich využil zkušenější soupeř.
     
    67
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Václav Juřena, přichází Tomáš Smola.
     
    68
    Zapalač se dožadoval faulu těsně před pokutovým územím, ale sudí Lerch zůstává v klidu.
     
    70
    To Fendrich musel dávat velký pozor, k hlavičce se tlačil Pázler, ale ten jen proletěl vzduchem. Bylo to na něj moc dlouhé.
     
    71
    Žlutou kartu dostává Pavel Zavadil (SFC Opava).
     
    72
    Zavadil zahrávat trestný kop z levé strany hřiště, hledal ve vápně střídajícího Hrabinu, ale u něj byla včas liberecká defenzivní složka.
     
    74
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Pavel Zavadil, přichází Václav Jurečka.
     
    75
    Penalta! Opava bude mít možnost vyrovnat. Rozhodčí viděl faul Karafiáta na Smolu a ihned zadul do píšťalky. Z našeho komentátorského pohledu, kde svítí ostré sluníčko, jako kdyby bylo placeno od hodiny, těžko posoudit. Lehký kontakt kopačkou tam zřejmě bylo a i když je to asi trošku přisné rozhodnutí, je platné. Kuzmanovič si bere míč a bude zahrávat.
     
    76
    Opava právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno. Autorem branky z pokutového kopu je NEMANJA KUZMANOVIĆ. Ten poslal míč z puntíku sice do míst, kde byl Hladký, ale i přes jeho drobný zásah rukavicí doputoval míč do sítě.
    76. Nemanja KUZMANOVIĆ - 1:1
     
    78
    Hra se hodně uklidnila, Opava se zatáhla do obranné ulity, i bod by určitě vzhledem k vývoji utkání asi brát mohla.
     
    79
    Ale Kuzmanovič chce víc. Burcuje diváky a spoluhráče, kteří neúnavně povzbuzují své žluté barvy.
     
    80
    Dnešní utkání sleduje 1236 diváků.
     
    81
    Žlutou kartu dostává Jakub Janetzký (SFC Opava).
     
    82
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Roman Potočný, přichází Filip Oršula.
     
    84
    Už to není o fotbalovosti, ale spíše bojovnosti. Hraje se za velkého vedra, které v Brně panuje. Hráči toho mají asi dvakrát tak dost.
     
    85
    Smola stáhl za dres Karafiáta, to si koledoval o kartu, nakonec se hraje dál.
     
    86
    Liberec bude krátce před koncem zápasu rozehrávat sedmý rohový kop.
     
    87
    Nic složitého pro Fendricha, který chytá míč v pohodě do rukavic.
     
    87
    Malinský pelášil středem hřiště a také se dostal i do zakončení. V poslední chvíli se domácí obrana zorientovala a zabránila nebezpečnému zakončení.
     
    88
    Slezané reklamovali roh, ale nakonec se bude jen kopat od Hladkého brány.
     
    89
    Blíží se závěr zápasu, Liberec je u míče a chce tento duel rozhodnout. To by však musel lépe kombinovat.
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty nad rámec druhého poločasu.
     
    90+1
    Ještě jedna střela na opavskou bránu, ale Mikula pálil vysoko nad. Blíží se tak konec zápasu, který pravděpodobně skončí remízou.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Máme za sebou zápas 4. kola FORTUNA:LIGY mezi Opavou a Libercem, které se hrálo v Brně. Sledovali jsme vyrovnaný fotbal, v němž byl v prvním poločase o něco lepší Slovan. Slezané ale hru postupem času vyrovnali a také se dostávali do šancí. Hned dvě velké měl obránce Simerský. Dvakrát jej vychytal brankář Hladký. Ve druhém poločase otevřel skóre Potočný, který dostal ideální pas za obranu od Ševčíka. Domácí se ale přeci jen dočkali vyrovnání. Po faulu Karafiáta na Smolu se z penalty prosadil kapitán Kuzmanovič.
     
    Fanoušci Opavy jsou s bodem spokojeni, hráčům poděkovali a byť zde bylo jen něco málo přes 1000 diváků, atmosféra to nebyla vůbec špatná. Liberec může mrzet nařízená penalta, ale i bod bude asi brát. Vzhledem k průběhu utkání je dělba bodů spravedlivá.
     
    Tolik tedy z brněnského stadionu na Srbské, budu se těšit u dalších přenosů a tentokrát raději bez přímého sluníčka mířící na obličej a psací zařízení. Pěkný zbytek víkendu. (19:02:05)

    Roman Zajíček

    Branky: 76. Kuzmanović (pen.) – 62. Potočný (Ševčík)

    Karty:   8. Puškáč (OPA), 71. Zavadil (OPA), 81. Janetzký (OPA) – 4. Mashike Sukisa (LIB), 9. Mikula (LIB), 43. Ševčík (LIB), 60. Breite (LIB)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 2:5. Rohy: 3:7.
    Slezský FC Opava: Fendrich – Simerský, Svozil, Helebrand – Janetzký, Schaffartzik, Zavadil (74. Jurečka), Kuzmanović (C), Zapalač – Juřena (67. Smola), Puškáč (46. Hrabina).
    Náhradníci: Šrom – Hrabina, Radić, Freit, Smola, Jurečka, Řezníček.

    FC Slovan Liberec: Hladký – Mikula, Karafiát, Kačaraba, Koscelník – Mara, Breite (C), Ševčík, Potočný (82. Oršula), Pešek (61. Malinský) – Mashike Sukisa (53. Pázler).
    Náhradníci: Nguyen – Malinský, Oršula, Pázler, Köstl, Nešický, Oscar.

    Rozhodčí: O. Lerch – D. Hock, L. Ratajová (J. Vojkovský)

    Diváci: 1236
    thejrc.org